daridereli
03.12.2005, 18:07
Aklıma bir konu takıldı sizinle paylaşmak istedim.Bilmem sizlerde kendini tanıma süreci nasıl gerçekleşti. Ama ben kendimi yada bizim yörelerimizi anlatayım. Benim kendi kimliğimi bulma kendimi tanıma kendi çabalarımla oldu. Okuyarak kendimi tanıdım. Ailenin üzerine düşen sorumluluklarını yapamama deyim bilemiyorum(ailemi çok seviyorum yanlış anlamayın). Aslında yaşam biçimi olarak alevliğin ne olduğunu bilmesem de ailem beni aleviliğin özüne uygun yetiştirdi ama ne olduğunu öğretmedi. Kayseri'nin Sarız köylerinde aleviliğin ne olduğunu bilmeden yaşayan bir çok alevi var.Onlarda benim gibi çevre sayesinde bilinçleniyorlar. Oysa sunni kesimde bu eğitim aile tarafından ve çocuk yaşta veriliyor.Neden aleviliği yeterince bilmiyoruz?Bu olgu bir çok yörede böyle mi?
Neden aleviligi yeterince bilmiyoruz? Biz daha aleviligi bir tarife yerlestiremedik.....
..Alevilkle ilgili okadar cok tanim ve yorum yapilmaktaki, mesala alevilik islamin icindedir,alevilik islamin disindadir, alevilik mezhep degil bir kultur ve yasam bicimidir, alevilik bagimsiz bir dindir, alevilik araplarla iliskisi yoktur, alevilik orta asyadan gelmektedir,alevilik.....alevilik.....alevillik... .daha bir cok cogaltma yapildi ve yapilmakta,,
Aleviligin daha ne oldugunu bilmeden yasayan bir cok gencin, gecmisten hala daha gunumuzdede etkisini surduruyor olsa gerek, tehlikelerden korunmak amacli inanclarini, ibadetlerini saklamalari olabilir ...Ama artik bu gunumuz kent yasaminda soz konusu bile ...nedemisler,,," Tanridan ve Tarihten birsey saklayamazsin"
EŞİTLİK PARTİSİ
03.12.2005, 20:51
EŞİTLİK PARTİSİNDEN
Sn.daridereli
Belirttiğimiz gibi iyi bir konuya değinmişsiniz,tebrik ederim,sizin yöreden çok arkadaşım oldu,sanıyorum yoğun ALEVİ nüfusunun olmadığı bölgelerimizde (sizin yöreyi öyle biliyorum,yanlışım varsa lütfen düzeltiniz...) böyle sorunlar oluyor,ilişkiler türlü çevre baskısıyla içe atılıyor,tam bir asimilasyon uygulanıyor,tabi ALEVİ vatandaşlar ne yapsın,zor bir durum,buda sizin güzel bir şekilde izah ettiğiniz gibi ailelere yansıyor...maalesef kanayan bir yaramız...halbuki sizin köyleriniz oralara Türkleştirme adına iskan edilmiş,ama gelin görün ki,Antalya ilimizde olduğu gibi,TÜRKLÜK adına yola çıkanlar,başta bu köylerimizi asimile etmeye kalktı...olsun sizin bu konuyu gündeme getirmenizde bir başarı,tekrar ediyorum tespitlerimde bir yanlış varsa düzeltmenizi rica eder,bazı arkadaşlarımız,''büyük''işlerle uğraştığı için pek bu konularla ''ilgilenemiyorlar'',halbuki ALEVİ'nin biri de bir,binide bir,inşallah anlatacağız...saygılarımla.
Bektaş ÇELEBİ
Aklıma bir konu takıldı sizinle paylaşmak istedim.Bilmem sizlerde kendini tanıma süreci nasıl gerçekleşti. Ama ben kendimi yada bizim yörelerimizi anlatayım. Benim kendi kimliğimi bulma kendimi tanıma kendi çabalarımla oldu. Okuyarak kendimi tanıdım. Ailenin üzerine düşen sorumluluklarını yapamama deyim bilemiyorum(ailemi çok seviyorum yanlış anlamayın). Aslında yaşam biçimi olarak alevliğin ne olduğunu bilmesem de ailem beni aleviliğin özüne uygun yetiştirdi ama ne olduğunu öğretmedi. Kayseri'nin Sarız köylerinde aleviliğin ne olduğunu bilmeden yaşayan bir çok alevi var.Onlarda benim gibi çevre sayesinde bilinçleniyorlar. Oysa sunni kesimde bu eğitim aile tarafından ve çocuk yaşta veriliyor.Neden aleviliği yeterince bilmiyoruz?Bu olgu bir çok yörede böyle mi?
sayın darıdereli;
maalesefki çok doğru bir konuya değinmişsiniz.maalesef diyorum çünkü yeni yetişen genç nüfus alevilik hakkında yeterli bilgiye sahip değil.bunda yönetimlerin baskısının etkisinin yanında;
1-herkes tarafından kabul edilecek bir alevilik tanımının olmaması
2-ailelerin cocuklarını yeterince bilinçlendirememesi
3-aleviliği sadece dedelerin bilmek zorunda olduğu sanılması v.b. sayılabilir.
bece mevcut durumu düzeltmenin en iyi yolu alevilikle ilgili bütün kurumların üzerinde anlaşabileceği bir alevilik tanımı ve ibedet şekilleri kabul edilip insanların bu konuda bilinçlendirilmesi olacaktır.
Hüseyin69
04.12.2005, 05:21
üc aylik bir almanca kursuna gittim is icabi kurs hocasi 40-45 yaslarindan bir bayan birgün bize sunu söyledi herkes kendi kimligini aciklasin cesitli ülkelerden 15 kisiyiz ben ve iki kisi daha türküyeden gelmeyiz deyim yerindeyse türküz
kimi protestan kimi evangelis vs sira bize geldi kendisini alevi oldugunu tanimlayan biri ve diger türk biz müslümaniz dediler hoca bu sefer bana bakti bende BEN ALEVIYIM ISLAMIN BUGÜNKI MODERN BIR KOLU olarak anlatmaya calistim hocam bana dedi sen pir sultan i taniyormusun öyle ce dondum kaldim dilimin döndügü kadar anlatmaya calistim ama kadin aleviligi benden daha iyi anlatti ordaki arkadaslara
keske aleviligin ne oldugunu bir yazar ama pir yazar arastirp yazsaydi
her kitabin yazari kendi matigiyla harekete gecer sonra ordan burdan toparladigi bir kac belgeyide süsleyip alevilik budur diyerek karismiza cikarirsa sonuc budur
daridereli
04.12.2005, 15:20
Evet Eşitlik Partisi bizim yöremizda alevi nüfusu az. Ama şunu belirtmek isterim küçük yaşta aleviyim diye hiç psikolojik baskıya maruz kalmadım. Yani bir asimilasyon söz konusu değil. Çünkü bizim yörelerimizde bir sunni aleviyi sunniden daha çok seviyor ve bizi sözlerimizi her zaman tutan sıcak kanlı olarak tanımlıyorlar.Kendilerini de aramıza kabul etmemiz gibi dileklerde bulunuyorlar. Yine komşuluk ilişkilerimize size yansıtmak istiyorum. Bir sene oldu Kayseri merkeze taşınalı ama taşınırken sunni komşularımız çok üzülmüştü. Bizim yöremiz de hiç etnik grup kavgası olduğunu bilmem gerek okul hayatım da gerek sivil hayatta. Anlıyacağınız umulduğunun dışında farklı bir ilişki mevcut. Ama yine de aile dedelerimizi de dahil ediyorum bu konuda çok bilgisizler. Bu bilgisizliği anlayamıyorum. Alevilik tanımının tek olmamasına bağlıyorsunuz ama bana bir tek alevilik tanımı yapılmadıki çeşitli alevilik tanımlarına dayandırayım sorunumuzu. Yaşam tarzımız geçmiştin bugüne aileden aileye geçmek zorunda. Ama böle bir şey söz konusu değil. Yaşam tarzından çok yaşamaya çalışılıyor. Sorunumuza nasıl çağre bulunacak bilemiyorum.
Özür dilerim arkadaşlar bilgisayar donunca gitmediğini düşündüm bu sebten iki kez göndermiş bulundum.
EŞİTLİK PARTİSİ
05.12.2005, 14:33
Sevgili Daridereli...
Gerçekten tahliliniz çok güzel,biz zaten konuyu açmaya çalışırken en iyisini sizin bileceğinizi belirtmiştik,bildiğiniz gibi sorunlar,sorunları yaşayan tarafından algılandıktan sonra çözülmeye doğru ilerliyor demektir,bizler ve sizler,samimi bir forum olan ALEVİforumda elebetteki başta bu tür sorunlarımızı,düşüncelerimizi açıklayacağız,daha biligili arkadaşlar cevaplayacak velhasıl birbirimizi tamamlayacağız diyor saygılar sunuyorum.
Bektaş ÇELEBİ