Orijinalini görmek için tıklayınız : Tokat / Niksar ve Çamiçi

çataklı yusuf
31.12.2006, 02:05
Alevi Köylerinin boşaltılması yada boşaltmaya zorlamak malesef ki Devletin Aleviliğe olan kininin bir ürünüdür.. Ben Tokattaki Alevi Köyleri üzerinde büyük bir baskı olduğunu ve bazı Köylerin uzaktan taramalı Silahlarla tarandığını ve kimsenin haberi olmadığını bir Tokatlı arkadaşımdan öğrendim, şok oldum.. Tuncelide de birçok Köy boşaltıldı.. Sivasta da çoğu boş gibi...

Tokattaki Alevi Köylerinin boşaltılması yada baskılara maruz kalması ( Bahsettiğim gibi ) beni ilk duyduğumda çok şaşırtmıştı.. Ama gerçekler.. Devlet, Tokatın Alevilerinin aydınlık yüzünüde çekememektedir.

Niksar ve Çamiçililere selam olsun..
Niksarda Alevi Köyü çok sanırım.. Yani yarısı Alevi yarısı Sünni diye biliyorum.

Şoreş
31.12.2006, 02:15
Alevi Köylerinin boşaltılması yada boşaltmaya zorlamak malesef ki Devletin Aleviliğe olan kininin bir ürünüdür.. Ben Tokattaki Alevi Köyleri üzerinde büyük bir baskı olduğunu ve bazı Köylerin uzaktan taramalı Silahlarla tarandığını ve kimsenin haberi olmadığını bir Tokatlı arkadaşımdan öğrendim, şok oldum.. Tuncelide de birçok Köy boşaltıldı.. Sivasta da çoğu boş gibi...

Tokattaki Alevi Köylerinin boşaltılması yada baskılara maruz kalması ( Bahsettiğim gibi ) beni ilk duyduğumda çok şaşırtmıştı.. Ama gerçekler.. Devlet, Tokatın Alevilerinin aydınlık yüzünüde çekememektedir.

Niksar ve Çamiçililere selam olsun..
Niksarda Alevi Köyü çok sanırım.. Yani yarısı Alevi yarısı Sünni diye biliyorum.

alevi şennur
03.02.2007, 13:30
ben Niksarın Çayköyündenim. Selam canlar......

Alevimen
20.04.2007, 03:04
kayıtlarda böyle köy yok, eski yeni ad?

volkannn
17.05.2007, 20:46
katılıyorum kerdesim sonuna kadar arkandayım

niksari
22.05.2007, 14:57
Sevgili arkadaşlar öncelikle kulaktan duyma bilgilerle, bilimsellikten, altyapısı olmayan bilgiler ancak enformasyon kirlenmesine yolaçmakta sonrada düzeltilmesi zorlaşan sonuçlara varılmakta malesef. Bu sadece alevi kültürü üzerinde değil, malesef ülkemizin bir çok konusunda böyle yaşanmakta herkes mensubu olduğu veya savunduğu düşüncesini, fikirlerini araştırmak, belge ve somut bilgilere ulaşmak yerine burada gözlemledğim bir yanılgıyla bilgi kirlenmesine yolaçmakta.
Sanıyorum ki burada yazan veya topik açan arkadaşlar köylerinden ayrılmı, topraklarından uzakta yaşayan gurbette ki arkadaşlar.
Öncelikle Niksar konusuna gelirsek evet Niksar alevi vatandaşlarımızın yaşadığı bir yurt köşesidir. Şimdi buradan gördüğüm herkes yaşadığı yöredeki alevi köylerini, yoğunluğunu yanlış yorumluyor. En azından 30 senedir topraklarında doğduğum ve yaşadığım ve de gitmediğim hemen hiç köyü kalmamış Niksar ilçemizi ele alırsak ki ben 95 li yıllarda çamiçi bölgemizde öğretmenlik vazifesini de yapmış o zamanlardan da şimdilerde de alevi-sunnni her kesimden dostu arkadaşı iş arkadaşı olan bir niksarlı olarak yazıyorum.

1- niksar ilçesinin 88 köyü ve 9 tanede belediyelik kasabası mevcuttur.
2- 88 köy+9 kasaba = 97 yerleşim merkezi toplam.
3- 97 yerleşim merkezinin 24 yerleşimi alevi nufüsun yoğunlukla yaşadığı yerdir.
4- Yani 24 alevi köyü.
5- Nufüs olarak ise bu yerleşimlerin birçoğunun hane sayıları göçlerle azalmış dahi olsa da en iyimser tahminle Niksar ilçemizin yaklaşık % 20 si alevi vatandaşlarımızdandır.
6- sonuç olarak Niksar'ın yüzde 20 si alevi vatandaşlarımızdan oluşmaktadır.
7- Niksar merkezede ise alevi nüfus ancak 80 sonrası göçlerle oluşmuş, 80 sonrası merkeze yönelen göçle oluşan alevi nüfusun bir kısmı da daha sonra da İstanbul, Bursa gibi şehirlere gitmişlerdir.
8- Niksar merkezdeki alevi nüfüs oranı köylerine göre daha düşük orandadır yani. merkezdeki alevi oranı %20 nin çok altındadır.
9- Niksar merkezinde alevi köylerden göçle oluşan bir iki mahellede oluşan alevi yoğunluğu tersine dönmüş kalmamıştır. Şöyle ki Kuyucak mahallesi diye bilinen halk arasında bu mahallede dahi alevi nüfus yoğunluğu göçler sonucu daha çok Başçiftlik, karacaören, hatipli, Bereketli gibi yörelerden gelen sunni vatandaşların ev, arsa almaları ve yerleşmeleriyle değişmiştir.
10- Niksar merkezde bulunan 22 mahalleden tek alevi muhtarı Bağlar mahallesinden olup diğer yerlerde yoğunlukları yoktur.
11- Niksar ve aleviler konulu bilgileri Niksarın alevi köyleri topiğinde sizlerle paylaşacağım.Doğru bilgileir vereceğimi sanıyorum çünkü bilgileirm araştırmalar bizzat yerinde yapılan gözlemlerin ve diğer kaynakların sonucudur.
TEŞEKÜRLER.

Akgüney
09.07.2007, 14:21
bende niksarn akgüney köyündenim

AlininEvi
09.09.2007, 16:33
kayıtlarda böyle köy yok, eski yeni ad?

kayıtlarda çay köyü var can... eski adı yok.... köy hakkında ulaştığım bilgiler niksara 10km. uzaklıkta ve nüfusunun 150 civarı olduğudur...