Orijinalini görmek için tıklayınız : Anadilinizi Öğrenmek İçin Ne Yapardiniz?

arap_alevisi
01.01.2007, 05:46
Bu ankete anadillerini bilmeyen /veya iyi bilmeyen/ arkadaşlar yanıt versin lütfen.
Soru şu:
Anadilinizi öğrenmeniz için size bir fırsat sunulmadiğini farzedelim. Öğrenmek için kendiniz birşey yapar miydiniz?

Bakır
01.01.2007, 13:03
Bu ankete anadillerini bilmeyen /veya iyi bilmeyen/ arkadaşlar yanıt versin lütfen.
Soru şu:
Anadilinizi öğrenmeniz için size bir fırsat sunulmadiğini farzedelim. Öğrenmek için kendiniz birşey yapar miydiniz?

ben anadilimi bilmiyorum.

cevap vereyim.

anadilimi öğrenmek istiyorum tabiki,tüm asimile edilen halklar gibi.öğrenmek için neler yaptığıma gelincede babama soruyorum tabiki başka yapacak birşeyim yok.babası bilmeyenler daha şansız tabiki.. :( ama kimse umutsuzluğa düşmesin...benden daha fazla köye giden 12 13 yaşlarındaki yeğenlerim hayli ilerletti zazacalarını.yani varsa köyde akraba en iyi öğrenme şekli bu yöntem.
babamla zazaca sözlük ve türkçe ile karşılaştırmalı dilbilgisi çalışması yapmayı planlıyoruz.böylece daha fazla pratik daha fazla özgürlüğe atılan bir adım oluşmuş olacak.

bizi asimile eden ve halen etmeye çalışan devlete karşı birlik olup.kültürel haklarımızı kazanmak için mücadele etmeliyiz.yoksa 1950 doğumluları da toprağa vermeye başladığımız zaman işte o zaman resmen ve fiilen asimile olmuş olacağız.zamana karşı mücadele etmeli ve zafer kazanmalıyız.

asimile olan,dilini bilmeyen insanın halinden asimile olan insan anlar. :uzgunsok:

alişan beyler haydar beyler alişerler seyit rızalar bizim savaştılar ve canlarını verdiler onlara layık olabilmek bizim başlıca görevimiz olmalıdır.

ceto
01.01.2007, 13:11
elimizden geldiyince ögrenmeye calısıyoruz

Bakır
01.01.2007, 13:19
elimizden geldiyince ögrenmeye calısıyoruz
seni tebrik ediyorum arkadaş.azimle ve kararlılıkla zorlukların üstesinden geleceğiz.

Şoreş
01.01.2007, 13:25
Benim Ana Dilim Kürtçenin Kurmanca Lehçesidir..
Bizde büyükler Kürtçe konuşur... 20 - 40 yaş arası gençlerden ise bazıları konuşulunca Kürtçeyi anlar, bazılarıda konuşabilir... Daha alt yaş grubu ise Dillerini neredeyse bilmemektedir.. Bilinen kalıplaşmış şeyler...

Ana Dili Kurmanca / Kırmanca olan arkadaşlarımın, Ana Dillerini konuşamadıkları ve Asimilasyonun her Bölgede olduğunu gördüm.. Özellikle Kuzey Batı Dersim olan Koçgiri ve İç Dersim olan Tunceli, 1921 - 1938 Alevi Kürt katliamları ile birlikte, Dil olarakta yozlaştırılmaya, asimile edilmeye çalışılmıştır...

3-4 Cümle dışında Dilimi bilmiyorum.. Bu yüzden çok Kimlik sıkıntısı çektim...

selva
01.01.2007, 13:57
bizim evde zazaca konuşuluyordu.fakat çocuklardan gizli bir şey konuşulacağı zaman kullanılıyordu.yani anne ve babam öğretmedi.çevremdede arapça konuşuluyor fakat biz arap olmadığımız bizimle iletişim kurulduğu zaman türkçe kullanılıyor.çevreme baktığım zaman kimse çocuğuna aile içinde konuştuğu dili öğretme gereği duymuyor.peki sen ne yaptın öğrenmek için dediğinizde hiç bir şey çünkü başka bir dili kullanma ihtiyacı hiç duymadım ama zazacayıda arapçayıda küçük yaşlarda çok rahat öğrenebilirdim dil bilmemek çok büyük bir eksiklik insan bunu zamanla anlıyor

KomünistAlevi
01.01.2007, 14:02
Kürt kökenli vatandaşlarımızın bu ülke şartları altında anadillerini rahatça,özgürce öğrenebilmesi imkansızdır...Hatta öğrenmelerine kötü gözle bakılıp kesinlikle yasak olarak kabul edilmektedir...

Bilmem anlatabildim mi?

Zorla asimilasyon ve baskı uygulanmaktadır...

Sevgilerimle...

Şoreş
01.01.2007, 14:10
Sizin hiç arkadaşınız yüzünüze karşı;

'' Sakın Kürtçe konuşma, seninle konuşmam ''

dedi mi... :wink:

tuncerbio
01.01.2007, 14:26
Benim Ana Dilim Kürtçenin Kurmanca Lehçesidir..
Bizde büyükler Kürtçe konuşur... 20 - 40 yaş arası gençlerden ise bazıları konuşulunca Kürtçeyi anlar, bazılarıda konuşabilir... Daha alt yaş grubu ise Dillerini neredeyse bilmemektedir.. Bilinen kalıplaşmış şeyler...

Ana Dili Kurmanca / Kırmanca olan arkadaşlarımın, Ana Dillerini konuşamadıkları ve Asimilasyonun her Bölgede olduğunu gördüm.. Özellikle Kuzey Batı Dersim olan Koçgiri ve İç Dersim olan Tunceli, 1921 - 1938 Alevi Kürt katliamları ile birlikte, Dil olarakta yozlaştırılmaya, asimile edilmeye çalışılmıştır...

3-4 Cümle dışında Dilimi bilmiyorum.. Bu yüzden çok Kimlik sıkıntısı çektim...

aslında ifade ettiğin sorun benim gibi ana dili zazaca olan insanlar içinde geçerli...gençlerin çoğu dillerini bilmiyor yada çok az biliyor tabi ki bunda yaşadığımız kentsel yapı ve toplumsal ilişkilerin rolü büyük...ben zazaca anlayabiliyorum ama çok az konuşabiliyorum kendimi bu konuda geliştirmeye çalışıyorum...tunceli,erzican,elazığ gibi illerde yaşayan arkadaşlarımız bizden şanslı bu konuda sosyal ilikilerindede zazaca kullandıkları için daha çabuk öğrenebiliyorlar...

b.alina
01.01.2007, 14:50
kentlere göçün en büyük zararlarından biridir dil asimilasyonu.ben kürtçeyi lisede öğrendim konuşmayı.şanslı sayılırım çünkü evimizde hem zazaca hemde kürtçe konuşuluyordu.ama yaşlılar ölünce çevreyle adaptasyonu sağlamak adına sürekli konuşulan ana dilimiz zamanla büyükler arasında gizli birşeyler konuşulduğunda konuşulmaya başlandı.

ben kendimi farkettiğim andan itibaren ana dilim üzerinde daha çok yoğunlaşmaya başladım.zazaca ve kürtçe konuşmayı bilenlerle mümkün oldukça türkçe konuşmamaya çalışıyorum.dinlediğim müzikleride genellikle kürtçe ve zazacayı tercih ediyorum.

Şoreş
01.01.2007, 15:00
aslında ifade ettiğin sorun benim gibi ana dili zazaca olan insanlar içinde geçerli...gençlerin çoğu dillerini bilmiyor yada çok az biliyor tabi ki bunda yaşadığımız kentsel yapı ve toplumsal ilişkilerin rolü büyük...ben zazaca anlayabiliyorum ama çok az konuşabiliyorum kendimi bu konuda geliştirmeye çalışıyorum...tunceli,erzican,elazığ gibi illerde yaşayan arkadaşlarımız bizden şanslı bu konuda sosyal ilikilerindede zazaca kullandıkları için daha çabuk öğrenebiliyorlar...

Burda Alevilere olan baskılarıda görebiliriz.. Alevilere olan baskı Kurmanca Kırmançki konuşan Alevilerede yapıldığı için, bu konuda hem inançsal ve hemde dil yönünden darbe yapmaya çalışıyorlar. Dil asimilasyonunda kısmen başarılı oldular..

Serkan_Devrim
01.01.2007, 15:04
Burda Alevilere olan baskılarıda görebiliriz.. Alevilere olan baskı Kurmanca Kırmançki konuşan Alevilerede yapıldığı için, bu konuda hem inançsal ve hemde dil yönünden darbe yapmaya çalışıyorlar. Dil asimilasyonunda kısmen başarılı oldular.. kısmen değil çok başarılı oldular. ilk zamanlar da her şeyin Arapça yapılması gerektiğini savundular.
1)ezan Arapça olmalı
2)ibadet Arapça olmalı
3)Kuran Arapça kalmalı. başka dillere çevrilmemeli.
4)Allah'a Arapça dua edilmeli.
vs vs

bu İslam adı altında Arap dil emperyalizmi değil mi? şimdi de aleviliği ırkçılığı bağlamaya çalışanlar aynı olayı Türkçe için yapmıyor mu?
1)Semah Türkçedir. başka dilde olmaz
2)ibadet Türkçedir. başka dilde olmaz
vs vs

saniyeefe
01.01.2007, 16:57
büyüklerden öyrenmeye çalışırım
çocuklarımada öyretirim ondanda ziyade kültürünü yaşatmak önenmli

yudum
01.01.2007, 19:11
kürdüm ve kürtlüğümle gurur duyuyorum kim ne derse desin isterlerse kürtçe konuştuğum için isterlerse kürt olduğum için konuşulmasın benle. aslını inkar edenin nesli bozuktur öyle değil mi sevgili canlar... anadilim kurmanca ama ben çok az konuşabiliyor ve anlıyabiliyorum. ama oylamaya katıldığım gibi dilin kültürümüzün önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. öğrenebilmek adına bir kaç imkanım var ve en kısa zamanda bu kapıları çalıcam çünkü ana dilimi bilmemek beni üzüyor. toplum dayatmalarına kulak asmıyorum, çok katliyamlar gördük ama yokedemediler bizi. dilimizi de yokedemeyecekler...

sevgilerimle...

Şoreş
01.01.2007, 19:22
kürdüm ve kürtlüğümle gurur duyuyorum kim ne derse desin isterlerse kürtçe konuştuğum için isterlerse kürt olduğum için konuşulmasın benle. aslını inkar edenin nesli bozuktur öyle değil mi sevgili canlar... anadilim kurmanca ama ben çok az konuşabiliyor ve anlıyabiliyorum. ama oylamaya katıldığım gibi dilin kültürümüzün önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. öğrenebilmek adına bir kaç imkanım var ve en kısa zamanda bu kapıları çalıcam çünkü ana dilimi bilmemek beni üzüyor. toplum dayatmalarına kulak asmıyorum, çok katliyamlar gördük ama yokedemediler bizi. dilimizi de yokedemeyecekler...

sevgilerimle...

Ezilen bir halktan olmak insanı üzer ama bende senin gibi gurur duyuyorum.. İki gün önce resmen abilik yaptığım arkadaşlarımın '' Ben Kürtleri sevmem, sen Kürtçe konuşma '' demesi, Planlanan asimilasyonun başarıya ulaşmasıdır..

yudum
01.01.2007, 19:30
Ezilen bir halktan olmak insanı üzer ama bende senin gibi gurur duyuyorum.. İki gün önce resmen abilik yaptığım arkadaşlarımın '' Ben Kürtleri sevmem, sen Kürtçe konuşma '' demesi, Planlanan asimilasyonun başarıya ulaşmasıdır..

Sevgili Soreş inanın çok üzüldüm, her zaman halkların kardeşliğinden yana oldum, bu şekilde verilen tepkilerin ise her zaman karşısındayım. Planlanan asimilasyonun başarıya ulaşmasıdır demişsiniz bence asıl başarı siz bunu sineye çekip kabullenseydiniz olacaktı. bence bu yapılan planın çürüdüğünün göstergesidir. bu sizin bunu kabullenmeyişinizin çığlığıdır, bu bizim asimile olmayacağımızın göstergesidir, karşındasınız çünkü...

sevgilerimle....

yudum
01.01.2007, 20:10
bu şekilde verilen tepkileri hiçbir zaman anlayamam, insanı dili, dini,ırkı olarak görmeyelim, insana insan olduğu için değer verelim. kardeşçe yaşayalım. dilimizin,dinimiz, ırkımızın güzellikleri engellemesine izin vermeyelim.kürdü, türkü, lazı, çerkezi.... hepimiz herşeyden önce insanız.yaşasın halkların kardeşliği....

sevgilerimle...

arap_alevisi
02.01.2007, 13:25
İnsanın aslının ne olduğunu bilmesi ne güzel birşey... Kendisinin, yaşadığını ifade etmez mi bu? Ben de, Arap olduğum için gurur duyuyorum. herkesin ne olduğunu bilmesi, kültürüne sarılabilmesi için temel noktalardan birini oluşturuyor olsa gerek. Şayet insanlar arasında kültürel farklılıklar olmasaydı, düşünsel bağlamda da farklılıklar yaşanmaz, düşünsel beceriler çeşitlenmez, insanlar gelişim açısından ilerlemelerini bugün olduğu gibi elde edemezlerdi. Ne var ki, çoğu insanımızın içine düşmüş olduğu ırkçı baskıya maruz kalma durumu, kendilerini hiç nefes alamayacakları bir kapanın içinde hissettiriyor. Asimilasyon, malesef, kendini oldukça büyük derecede hissettiriyor. İnsanlarımız (elbette bazıları/genelleme olmasın), kim/ne olduklarını sormamaya başlıyor bile! (Arap asıllı) Kimisine, Arapça konuşsana dediğimde, bana "Neden böyle geri kalmış bir dile ihtiyaç duyayım ki!" dediğinde, kendisine diyecek bir söz bulamadım! (Aslında söylenecek çok şey vardı ya, neyse). Artık, anadili kullanmanın modern olmaktan dahi çıktığı bazı köyler/mahalleler dahi var. Halkların kardeşliği olmazsa, ne olur bilmem, demeyeceğim! Olanlar oluyor... Birtakım ırklar, kendilerini üstün görmek bir yana dursun, azınlıkta kalanların da kendilerinden olması için her türlü aracı kullanmaktan da geri kalmıyor. Bize düşen her ne koşulda olursa olsun, kültürümüzü korumak, yaşatmak... her ne koşulda olursa olsun! Bunu gerçekleştirmek için, sadece olanların farkına varmak yeterli. Bilinç ve azim ile! Elimizden geldiğince "kültürün başlangıç ve son noktalarını oluşturan dilimizi" öğrenmeliyiz. Kim olursak olalım, ne olursak olalım... Arapça konuştuğum için cezalandırılacaksam, cezam neyse çekmeye hazırım. Çünkü bu benim kültürümün en önemli parçası!

tubişimm
09.01.2007, 18:06
kürdüm ve kürtlüğümle gurur duyuyorum kim ne derse desin isterlerse kürtçe konuştuğum için isterlerse kürt olduğum için konuşulmasın benle. aslını inkar edenin nesli bozuktur öyle değil mi sevgili canlar... anadilim kurmanca ama ben çok az konuşabiliyor ve anlıyabiliyorum. ama oylamaya katıldığım gibi dilin kültürümüzün önemli bir parçası olduğunu düşünüyorum. öğrenebilmek adına bir kaç imkanım var ve en kısa zamanda bu kapıları çalıcam çünkü ana dilimi bilmemek beni üzüyor. toplum dayatmalarına kulak asmıyorum, çok katliyamlar gördük ama yokedemediler bizi. dilimizi de yokedemeyecekler...sevgilerimle...

aslını inkar eden nesli bozuktur cümlesi gayet doğru bi söz. :thumbup1:
eğer kozmopolit bi ülkede yaşıyorsak bununda bazı gerekleri yerine getirilmeli die düşünüyorum. tarihte dilleri elinde alınan zulüme uğrayan biçok halk var örneğin keltlere zorla ingilizce dayatılmıştı. ama zamanla kendi dillerine dönüş yaptılar. gerek eğitim gerekse yazınsal gereçlerle. bunu günümüze uyarladığımzda gerek görsel basın gerekse yazılı basınla ile birlikte dil öğrenilmeye gidilmelidir. dil kültürdür asla geri plana itilemez.bence görsel basınla çok daha ii sonuçlar elde edilir die düşünüyorm.anadillerde gazetelerin çıkarılması internet ortamında sitelerin olması ii sonuçlar verebilir.

astare
12.01.2007, 19:31
bizdede daha çok çocukların duymaması gereken şeylerde zazaca kullanılırırdı. Bunun yanında küfürler sevgi yaklaşımları zazaca olurdu. ben 20 yaşıma geldiğimde zazacanın yazılı olarak bulunduğunu öğrendim. ondan sonra her dil gibi yazılabilir bir dil olduğunu anlayabildim. şu an anlamada sorunum yok ama konuşmada problem yaşıyorum.

eskiden annemler ısrarla türkçe konuşurdu şimdide ben annemi zazaca konuşmaya zorluyorum. zazaca sorup zazaca cevap almaya çalışıyorum

Şoreş
12.01.2007, 19:37
Bizimkilerde biz anlamayalım diye Kürtçe yapardı bazı konuşmalarını.
Bir Kuzenim var, Tuncelili, Ana dili Kırmançki. Oda biraz Kırmançki öğrenmiş.
Ben ara ara Kürtçe cümleler yazmaya çalışıyorum, biraz biraz başarıyorum ama önemli olan Kelime dağarcığı.. Şu 1 aylık tatilimde bunu telafi edebilirim aslında.

dogan_09
12.01.2007, 20:21
Evde annem zazaca konuşur ben anlarım fakat iyi konuşamıyorum ama şu sıralar ögrenmek için çok çabalıyorum çevremde bazı abilerimde biliyor onlardan da bir şey kapıyorum nenem hiç türkçe bilmez erzincandan kuş adasına kadar gelir tabi muavin ve şöferin vay haline.insanın diliyle tarihiyle ırkıyla mezhebiyle gurur duyması ne kadar güzel birşey ya.aleviyim ve aleviligimle mutluyum gururluyum tarihimize bakıyorum yakıldık yakmadık kırıldık kırmadık taş atana gül atmayı ögrettik.alevilik insan olmanın adıdır.saygılar

canan bizim canımızdır
teni bizim tenimizidir
sevgi bizim dinimizdir
başka dine inanmayız