Orijinalini görmek için tıklayınız : Dinsel ve Bilimsel acidan Alevilik!

AleviKürt
05.01.2007, 02:42
Bilim ile dinin farkini bilmeyen kisiler icin bir fikir buldum.
Bu konunun nekadar önemli oldugunu anlamayan bir sürü insanlarimiz var. umarim bu konu onlara yardimci olur.

Bilimsel altinda yazan aciklamalar, kendi inandigim aciklamalar degil. ben tamamen bir dinsel Alevi oldugum icin dinsel/teolojik yanlarina inanirim, ve bunlarin gercek olduguna inanan her kisi gibi, bunu bilimsel yollarla da ispat etmeye calisirim. ama farki daha kolay görmeniz icin, bilimselligin bir görüsünü yazdim iste. Bunu daha da iyi anlamaniz icin bir de Ortodoks islam'a gecerli olan birsey yaziyorum altina.

BILIMSEL: ................................................. ............................ DINSEL(BENIM GÖRÜSÜM):

Hak-Muhammed-Ali ile ilgimiz yok. Bunlarin yolundan gitmiyoruz........... Bu Hakk'in kurdugu yoldur. Hak-Muhammed-Ali yoludur.

Seyh Safi Buyrugu, Imam Cafer buyrugu gibi kitaplar yalandir. Baskalari tarafindan yazilip bize propaganda amaciyla yazilmistir, uydurulmustur. imam caferi sadikla ilgisi yoktur............... Bu kitaplar Aleviligin ana kaynaklarindandir. imam caferi sadikin düsünceleridir, kendisi de bu düsüncelere göre yasamistir. Bizlere bir sir olarak gelip, kitap halinde sunulmustur bize.

Haci Bektas ve büyük ozanlar Hz. Ali ve Muhammed'den bahsettiginde bunlar bize yol gösteri icin degil, ama bizim toplumun "takiyye'ye" girdigi icindir. Yani Haci Bektas ya yalan olan bir inanca inanmis, ya da takiyye'de oldugu icin Hz. Ali ve Muhammed'den bahsetmis, kendini müslüman saymis. Yani aslinda Müslümanlikla ilgisi yok, ama kendisinin haberi yoktu bundan ............Haci Bektas-i Veli de islamin özünü yani Aleviligi yaymaya gelmis. Bu sirri hem onda, Hem Seyh Safi'den ögrenmisiz.

Cem yaptigimiz zaman, Kirklar Cemi Olayindan dolayi degil, eski kültürlerin devamini yasattigimiz icin yapiyoruz. Hz. Ali ve Hz. Muhammed bir cem'e katilmamistir. Safevilerin yalanidir bu..............................................Ki rklar Cemi bir gercektir. Bizim ibadetimiz de bu olaya dayanir. Hz. Ali ve Hz. Muhammed bir cem'e katilmistir.

Bütün dinler afyon'dan baska birsey degildir..................................... Din, gercege ulasmak icin bir yoldur. Hangisinin gercek Hak yolu olduguna inanirsan o yoldan gidilir.

Yeni cagin Alevileri inanir buna.............................................. .........Yaslilar ve eski zamanin Alevileri inanir.

ORTODOKS ISLAM

BILIMSEL: ................................................. ............................ DINSEL:
Kurani Muhammed yaratti........................................... ................ Kuran, rivayetler, mitoloji, ve farzlar Allah'in buyrugudur.

Namaz gibi ibadetler, Sabiiligin etkisidir. Muhammed onlardan etkilenerek islama yerlestirmistir. ........ Namaz Allah tarafindan konulan bir sartdir, O'na ibadet edilir. Allah'in yolu baska kültürlerden etkilenmis olamaz.

Allah yoktur............................................ ................................. Allah vardir.

Mitolojiler, gercek olmayan hikayelerden baska birsey degildir............... Mitoloji gercektir, Hz. peygamberlerin hayatlari vs., ritüellerin kaynagi olan rivayetlerin hepsi gercektir, dogrudur.