Orijinalini görmek için tıklayınız : Bayburt Alevileri

alevi_18
30.10.2006, 12:40
arkadaslar artık ımza toplamaya basladım bayburtlu bulup getırenı odullendırıcemm yok yok yok tekım ben burda yazık bana yauww hadi topraklarım gelın gelınn

gurbet1971
09.01.2007, 21:30
bayburt veya köylerindeki alevi arkadaslarla irtibat kuralim

çeşm-i naz
09.01.2007, 22:47
bayburtta alevi köüyümü varmışşşş:confused1 :ilgili: :sook

gurbet1971
09.01.2007, 23:09
evet var galiba 8 den fazla ama okadar kalabalik nüfüslari yok didem yani anlayacagin asimile edilmeye calisilan ama her seye ragmen ayakta kalan bir avuc insan var bilgilerinize arz.

TARHAN
21.01.2007, 03:33
Evet arkadaşlar bayburtta alevi köyleri var babam harmanözü annem kıratlı köyünden ve ikiside alevi köyü, bunların yanında demir isik, magara,gulalı hayık,
yaylalar,lipana ve ismi aklıma gelmeyen bir kaçtane daha köy var , ayrıca demirözü ilçesinin aşağı yukarı yarısı alevidir.

hulyam
21.01.2007, 12:49
bayburtta alevi köüyümü varmışşşş:confused1 :ilgili: :sook

evet alevi köyü var .. benim arkadaşım bayburtlu alevi..

eylül_ırmak
21.01.2007, 14:17
evet arkadaşlar bayburtta alavi çok var... bizim akrabalar bayburtun damlıca ( gulalıhayık) köyünden
baya bii kalabalık köy orası daha çok fazla alevi köy var

gurbet1971
22.01.2007, 18:15
evet dogrudur bayburt iline bagli olan koylerden bir koy daha yazayim aggi (yukari dikme tas koyu) pekesi (demirozu) bir kismi alevidir. ben ayrica aggiliyim.ismini bilmedigimiz koyler var yazip irtibat kurarsaniz sevinirim.

kayra
23.01.2007, 03:12
Hangi ocağa bağlısınız?

Bayburt, Akkoyunluların doğduğu yerdi, bir bağınız var mı?

gurbet1971
24.01.2007, 14:19
bayburtta yasayan alevilerin akkoyunlular bagi oldugunu sanmiyorum bir cogu dersim kokenlidir.veya yakin bolgelerden göc yoluyla gelen alevilerdir.

kayra
24.01.2007, 23:20
bayburtta yasayan alevilerin akkoyunlular bagi oldugunu sanmiyorum bir cogu dersim kokenlidir.veya yakin bolgelerden göc yoluyla gelen alevilerdir.

Akkoyunluları oluşturan Alevi Türkmenlerdi sonra bunlar Şah İsmail'in etrafında toplanıp, SafeviTürkmen Devletini kurdular.

Yavuz kıyımında dağıldıktan sonra bir kısmı İran'a, Azerbeycan'a ve Dersim'e kaçtı bir kısmı da Bozulus adı altında topanıp ,kışın Diyarbakır civarında Yazında Erzurumda yayladılar.

Daha sonra Bozulus'da dağıldı bir kısmı Doğu anadoluya yerleişren bir kısmı da Ankara ve civarı iel Egeye hatta Rodos gibi Ege adalarına yerleştiler...

NüAnS
11.03.2007, 22:30
Nedense ben de alevi olduğumu söylediğim wakit ''aaa Bayburt'tan alevi çıkıyormuymuş yahu?'' falan olsalarda.. ne mutlu ki çıkıyor :)

Bayburt - Kıratlı (Herortu)

NüAnS
11.03.2007, 22:35
e war ya.. biz de Bayburt'luyuz..

slagon gibi oldu =)

Nesimi
11.03.2007, 22:42
Bayburt, Gümüşhane civarındaki Aleviler genelde Dersim kökenlidir. Zaman içinde oralara yerleşerek köylerini kurmuşlar. Dedeler eskiden oralara gidip cem tutarmış tabi bahsettiğim 1900 lü yıllar

Şoreş
11.03.2007, 22:45
Bayburtlu Alevi tanıdıklarım var.. Onlar Pülümürden göç etmişler.. Bayburttaki Alevilerin bir kısmı Kurmanca, bir kısmıda Kırmançki konuşurlar.. Genellikle Şeyh Hasan ve Abdalanlılar var.. Özüne bağlıdırlar, bizim mahallede Bayburtlu Alevi çok, hepsi Dersim Kökenlidir.

gurbet1971
12.03.2007, 15:31
Bayburtlu Alevi tanıdıklarım var.. Onlar Pülümürden göç etmişler.. Bayburttaki Alevilerin bir kısmı Kurmanca, bir kısmıda Kırmançki konuşurlar.. Genellikle Şeyh Hasan ve Abdalanlılar var.. Özüne bağlıdırlar, bizim mahallede Bayburtlu Alevi çok, hepsi Dersim Kökenlidir.

Evet ben de aslen pülümür göcmenlerindenim ve bizler Seyh Hasan asiretindeniz bizim köyümüzün ismi Aggi (Yukari Dikmetas) köyüdür.
Köyümün büyük bir kismi dersim göcmenidir.

tolgacabuk
29.03.2007, 21:28
arkadaşlar bayburtta alevi köyü var ben bayburtluyum ve tabikide aleviyim 7 yada 8 köy var ama bayburtun en temiz halkı alevi halkıdır bazıları çok yobazdır ve ordaki alevileri dışlarlar.
Ben bayburtun merkezine gittigim zaman sorarlar hangi köyü diye bende yaylalar köyü dedigim zaman duraklarlar hemen söyler bi harekette bulunurlar ''heeeeeeeeeee sen o köydensin'' yani anlıycanız az sınırda alevi var ama hepsi birlik içindedir oda var.

gurbet1971
30.03.2007, 20:44
arkadaşlar bayburtta alevi köyü var ben bayburtluyum ve tabikide aleviyim 7 yada 8 köy var ama bayburtun en temiz halkı alevi halkıdır bazıları çok yobazdır ve ordaki alevileri dışlarlar.
Ben bayburtun merkezine gittigim zaman sorarlar hangi köyü diye bende yaylalar köyü dedigim zaman duraklarlar hemen söyler bi harekette bulunurlar ''heeeeeeeeeee sen o köydensin'' yani anlıycanız az sınırda alevi var ama hepsi birlik içindedir oda var.

Bayburt alevileri yasamis olduklari toplum icinde en aydin kesimdir.Bayburt taki egtimin ortalamasinin en yüksek oldugu köylerdir.Köylerimizin tarihini bilenler varsa buraya toplamak isteriz.Ben ilk önce kendi köyümden baslamak istiyorum.Benim köyüm eski ismiyle aggi Kelimenin kökeni ermenicedir.Yeni ismi yukari dikmetas köyü köyümüzün ilk kurulusu ermeniler zamanina dayanmaktadir.Ilk kurulus yeri simdiki köyün üst kisminda bulunan ücler tepesinin kuzeyine düsüyor ordaki köy 1900 yillarin basinda simdiki yerine tasinmistir yanliz tarihi kalintilari vardir.Köyümüze Dersim olaylarindan sonra pülümür ve dersim cevresinden bir cok sürgün aile gelmistir.Köyümüze alevilerin girisi bu sekilde olmustur daha sonra bir kac ermeni ailesinin sürülmesiyle köymüz simdiki sakinlerinin atalarina kalmistir .Bayburt köylerinin isimleri ermeni isimleridir.köylerimiz asgida benim bildiklerimi yaziyorum .Alevi köylerine karsi her zaman ön yargili bakilmistir.Bayburtta alevi köylerine ayrica kürt köyleride denmektedir.Köylerde yasayan insanlarin büyük bir kismi zazaca konusmaktadirlar.

Harmanözü (Macur)

Yukari dikmetas (Aggi)

Yaylalar (Lipana)

Yeni köy (Magara)

Damlica(Gulayi hayik)

Kiratli (Heroltu)

Demir isik (cepe)

Yakupabdal

Demirözü (Kisanta) Burdada alevi ailler yasamaktadir.

bayburt69
18.04.2007, 22:12
bende varım bayburtlu selam hemşolar

bayburt69
18.04.2007, 22:16
bayburtta alevi köyü 7 köy vardır ve bayburt alevileri tarafından da bu köylere toplu bir isim konmuştur
7 erenler köyleri diye duymamnız doğal

seçgin
25.05.2007, 15:36
merhaba tarhan ben seçgin babam yıllar önce kıratlı ve harmanözü köylerinden göç etmişlerdir bende kendi memleketimi ve akrabalarımı tanımak bulmak için araştırma yapıyorum kütüğüm amasyada şuanda istanbulda ikamet ediyorum selamlar görüşmeküzere

kayra
25.05.2007, 21:05
Evet ben de aslen pülümür göcmenlerindenim ve bizler Seyh Hasan asiretindeniz bizim köyümüzün ismi Aggi (Yukari Dikmetas) köyüdür.
Köyümün büyük bir kismi dersim göcmenidir.

Şeyh Hasanlılar'ın hangi koluna mensupsunuz?

Şeyh Hasanânlı Kolu:
Abbashan, Bahtiyarhan, Ferhathan, Laçinhan, Karabali, Karikali, Seyyid Kemal, Komeşli, İksorlu, Gülabi, Bütikanlı, Beyt

Seyyidânlı Kolu:
Arslan, Aşuran, Bal, Birman, Gav, Keçeli, Koç, Maksut, Rejik, Şam, Süleyman, Topuz

http://www.karacaahmet.com/arastirma.asp?id=75

günbatur
01.10.2007, 16:24
Gurban benim anamda Aggili babam tarafida Günbaturlu. Profilinden MSN adresini aldim, biraz ayrintili konusmak icin. Bende az cok arastiriyorum bizimkileri ´:)

aggili1974
08.03.2008, 02:11
Merhaba, bende aggili yim. Sizin Anne niz kimlerden?