Orijinalini görmek için tıklayınız : Tanrı kötülüklere seyirci mi kalmaktadır?
Uveysi_HUU 10.01.2007, 00:55 Tanrı kötü bir yönetmen midir, dünya da olup biten onca vahşete ve adaletsizliğe seyirci mi kalmaktadır?
1- Sevgili dostum. Yüreğinde insan olmanın ışığını taşıdığın için bu alemde olup biten kötülükleri kabul edememekte ve bunlara bir türlü anlam verememektesin. Çok basit bir benzetme yapacak olursak, önüne konulan soru kağıdındaki cevap şıklarına bakarak öğretmeninin karakterini tespit etmeye kalkmaktasın. Bu alemde olup bitenler senin gözünde belki bir vahşet belki büyük bir adaletsizlik olabilir, ancak aynı bakışın Tanrı katında da söz konusu olacağına dair herhangi bir kural bulunmamaktadır. “Yaratılış-Acı-Ölüm” üçlemesini ruhani bir bakış açısıyla ancak yenebilirsin, fizik kurallarına göre dört dörtlük bir yaşam formülüyle değil. Kaldı ki bu dünyada seyirci olan tanrı değil insanın ta kendisidir.
Bir bacada tüten dumanın içinde kalarak nefes almaya çalışmak güçtür, bir ateş yakabilmek için illa dumanı takip etmeye de gerek yoktur. Göze çekili perdeyi kaldırabilmek için ilkin gönül kapısını aralamak gerekir, yoksa damdan düşmenin şaşkınlığıyla hakikat aranıp bulunmaz. Kozasından yeni çıkan bir kelebeği hatırla, uçması için gerekli kanın kantlarına akabilmesi için kabuğunu kendi çabasıyla kırması gerek.
Yaşamı bir okula benzetecek olursak şayet, kamil bir insanın sahip olabileceği erdemler ancak onların karşısında yer alan adaletsizliklerin öğrenilmesiyle mümkündür. Acıyı tattığın için aklını kullanmayı ve böylelikle mutluluğu öğreniyorsun, kötülüğü gördüğün içinse iyi bir insan olmaya çalışıyor hatta onca olup bitenlere isyan edip tanrılık vasfına dahi bürünebiliyorsun. "Sırf benim için mi bu vahşet" diyebilirsin, sen böyle düşünesin diye diğerleri acı çekerek herhangi bir bedel ödemiyor, herkes sadece kendi yaşamında katlanmış olduğu bir bedeli ödüyor. Şayet dikkat edersen, varolduğunu sezdiğin bu vahşet bizzat ona maruz kalanların acısıyla sınırlıyken senin sadece korkularının ve isyanının kaynağı olabiliyor. Belki de o acıya katlananın halini anlamaktan çok aynı kaderi paylaşmaktan korkuyorduk.
Evet bu sahnede sen "başrolde" oynuyorsun, bir başkası değil. Perişan halde gördüğü dilenci kılığındaki oyuncuya kanıp da senaryonun yazarına yüz çeviren bir insan bir tek kendi isyanına alkış tutulmasını bekleyecektir. Oysa anlamsızlığa kapı açacak olan her türlü isyan kendi ateşinde sadece kendini tüketecektir.
Dışımızdaki hiçbir acının sonsuza değin sürmediğini, içimizdeki inancın ise sonsuzluğa hükmetmek istediğini görmemiz gerekir. Hangi amaç uğruna olursa olsun kendisine belli bir inanç yolunu çizememiş biri için acının anlamsız görünen yüzü kendi varoluşundan çok kaybolmuşluğuna hizmet eder. Hiç istemediğimiz bir dünyada yaşıyor olabiliriz ama bu durum varoluş sebebimizi boşa çıkarmamalıdır. Dışarıda kaderin kasırgası esip duruyorsa şayet düş evinin duvarlarını inançla sıvamak gerekir. Yine de şunu da unutmamalı ki insan ne herhangi bir inancın demir güllesi altında ezilmeli ne de hiçliğin balonuna asılıp savrulup gitmeli.
Son olarak olaya bir de tersten bakmalı. Her şey senin istediğin gibi güllük gülistanlık olsaydı dünyanın cennetten ne farkı kalırdı, cennette yaratılmış olsaydın şayet iyiliğin ve aşkın kıymeti ne olurdu? Gerçekten de herşeyin mükemmel olmasını mı istiyorduk, yoksa elinden geldiğince insan olabilmenin zaten mükemmel bir şey olduğunu bu hayat mı bize öğretmek istiyordu?
Cem Bülent İSTEK
"yaradan" bence tamamen sessiz kalmaktadır. tamam bi "başla" düğmesine basan bir varlık olabilir yada olmayabilir ama bu konuda materyalist olmak yani "doğanın varlığını tamamen bilimle açıklamak" en akla uygunu, en sorgulayıcı ve en tatmin edicidir.
tanrı geçmiş mitlerde olduğu gibi hayatın içerisine asla müdahele etmedi bana göre. eskiden de böyleydi şimdide böyle. örnek verecek olursak musa'nın nehri ikiye ayırması, muhammed'in parmaklarından su akıtması tamammen akla bilme aykırılıklardır ve bunlara inanmak da hayalperestliktir. yine aynı8 şekilde ali'nin kılıcını sallayarak 3 arşın içerisindeki insanları öldürmesi abartmadır, dogmalardır ve insanların kendilerini tatmin edebilmesi için uydurdukları safsatalardır.
tanrı hayata müdahele etseydi bugün savaşlar da masum insanların ölmesine seyirci kalabilir miydi sorusu akıllarımızı meşgıl eden sorulardan bir tanesidir. yada bunu savunanlara şu soruyu sormamız gerekir: tanrı insanları yaşamaları için dünyaya göndermiştir ama savaşlarda daa yenidoğan bebekler (yada hastalıkla) ölmektedirler. şimdi sormak gerekir bu varlıklar yaşamaları için gönderiyosun ama sonra tekrar alıyosun peki bu eziyeti insanlara neden çektiriyosun?
yada şu soru takılıyo akıllarımıza: neden bazı insanlar doğduğundan beri bazı acıları çekiyor da bazıları neden hep mutlu oluyo??? şöyle bi örnekle daha açıklayıcı olurum sanırım; doğuştan engelli bir çocukla(fiziksel ya da zihinsel engel örneğin doğuştan görememesi) bir zengin ailenin çocunun yaşamı arasında neden uçurum vardır???
konuyu açtığın için teşekkürler...
SivanA SimyacI 13.01.2007, 20:30 Allah iradeye müdahale etmiyor kötülük veya iyilik yapmayı insan tercihine bırakıyor.
doctorctf 13.01.2007, 23:13 hayatta bir denge vardır.dünya bir evrim içinde ve evrimini hala tamamlayamadı.zayıf olan yok olup giderken güçlü olan yaşamını,soyunu devam ettirebiliyor.zürafaların boyunları neden uzun hiç düşündünüz mü?? küçük bitkilerin olmadığı zamanlarda varolan canlılar ağaçlardan beslenmek zorundaydılar.boynu uzun olanlar beslenip yaşamlarını sürdürürken kısa olanlar aç kalıp öldüler ve yeni nesil uzun boyunlu oldu.eğer bu büzende biz de yok olmak istemiyorsak güçlü olmalıyız.bu gücün hiçbiryerden gelmesini beklemeyin.o güç içimizde.kötülüklere öncelikle biz seyirci kalmayalım.
"yaradan" bence tamamen sessiz kalmaktadır. tamam bi "başla" düğmesine basan bir varlık olabilir yada olmayabilir ama bu konuda materyalist olmak yani "doğanın varlığını tamamen bilimle açıklamak" en akla uygunu, en sorgulayıcı ve en tatmin edicidir.
tanrı geçmiş mitlerde olduğu gibi hayatın içerisine asla müdahele etmedi bana göre. eskiden de böyleydi şimdide böyle. örnek verecek olursak musa'nın nehri ikiye ayırması, muhammed'in parmaklarından su akıtması tamammen akla bilme aykırılıklardır ve bunlara inanmak da hayalperestliktir. yine aynı8 şekilde ali'nin kılıcını sallayarak 3 arşın içerisindeki insanları öldürmesi abartmadır, dogmalardır ve insanların kendilerini tatmin edebilmesi için uydurdukları safsatalardır.
tanrı hayata müdahele etseydi bugün savaşlar da masum insanların ölmesine seyirci kalabilir miydi sorusu akıllarımızı meşgıl eden sorulardan bir tanesidir. yada bunu savunanlara şu soruyu sormamız gerekir: tanrı insanları yaşamaları için dünyaya göndermiştir ama savaşlarda daa yenidoğan bebekler (yada hastalıkla) ölmektedirler. şimdi sormak gerekir bu varlıklar yaşamaları için gönderiyosun ama sonra tekrar alıyosun peki bu eziyeti insanlara neden çektiriyosun?
yada şu soru takılıyo akıllarımıza: neden bazı insanlar doğduğundan beri bazı acıları çekiyor da bazıları neden hep mutlu oluyo??? şöyle bi örnekle daha açıklayıcı olurum sanırım; doğuştan engelli bir çocukla(fiziksel ya da zihinsel engel örneğin doğuştan görememesi) bir zengin ailenin çocunun yaşamı arasında neden uçurum vardır???
konuyu açtığın için teşekkürler...
ben sana bi soru sormak istiyorum.peki o zaman etki etseydi her şey olumlu olsaydı senin yaşama amacın ne olacaktı?o zaman seni bi şekilde sınav etmeyecek olsa neden yaratsın??acı çeken ve sabredenin karşılığı mutlakaki verilecektir veya çok zengin olup şükretmesini bilmeyeninde karşılığı verilecek.hepsi bizi sınamak içindir...
falcon0662 15.01.2007, 03:32 Tanri bence bizlerle oynamayi seven bir cocuk songunlerde onun hakkında baska bisey dusunmuyorum.Bizlerse onun birer oyuncagiyiz ve cocuklar oyuncaklarini kırıp dokmeyide sacini tarayip güzel seyler giydirmeyide severler.
allah hiç bi zaman kötülüklere seyirci kalmıyo sadece bu alemde bi sınawdaysak yardımcı olmak veya kopya wermek istemiyo.sınavını ii geçirmek senin elinde her noktada tanrıdan yardım bekleyemezsin ki biraz da sen tanrıya yardımcı olcaksın.Kötülükler hiç bir zaman tanrı yanında karşılısız kalmaz amma şimdi amma ahirette cezası ve karşılığı mutlaka verilecekti.
Bence doğru zamanı beklemektedir kendileri.Biraz geç kalmış gibi gözüksede...
Muhtar44 15.01.2007, 05:05 Arkadaşlar inanın ki allah kimin ne yaptıgını biliyor!!! ve inanın ki hiç bir şeye seyirci kalmaz belki 10 sene sonra görürsünüz o kötülüğün kötülük yapan kişiyi tekrar buldugunu ama hiç bir zaman kullarını görmezden gelmez.siz onu sevip sayın ondan istedikleriniz olucaktır elbette merak etmeyin!!! sadece şükür etmeyi bilin !!!
yagmur_ozgur33 15.01.2007, 05:15 bence hiçbir kötülük karşılıksız kalmaz ve her iyilikte mukafatını alır.ama öncesinde şu vardır ki herşeyin yeri ve zamanı oldugu gibi,bunun da yerinin ve zamanın oldugunu düşünüyorum.acelesi olmadığını adaletinin eksiksiz olduğuna inanıyorum söyleyecek çok kelime var anlatılması güç sonuç şudur ki kötülük yapanlar düşünsün bunu,mutlaka birgün yüzleşeklerdir suçlarıyla........!!!!!!!!!!
ben sana bi soru sormak istiyorum.peki o zaman etki etseydi her şey olumlu olsaydı senin yaşama amacın ne olacaktı?o zaman seni bi şekilde sınav etmeyecek olsa neden yaratsın??acı çeken ve sabredenin karşılığı mutlakaki verilecektir veya çok zengin olup şükretmesini bilmeyeninde karşılığı verilecek.hepsi bizi sınamak içindir...
peki ben de sana bi soru sormak istiyorum
neden sınav olmaya geldik yalanına inanıyosun?=?=
acı çekip de karşılığını alan bir kişi bana gösterebilir misin?=?=
neden sınanıyoruz?=?=
hayvanlardan farkımız nelerdir. hayvanat bahçelerinde onlar da acı çekiyo onlarda mı bu dünyaya sınanmak için gönderildi?=?=
teşekürler
bi doru daha sormak istiyorum
doğduktan sonra ölen bebekler neyin sınavına tabi tutuluyolar ve neden "gönderildikten" sonra "geri alınıyolar"?=?=
Tanri bence bizlerle oynamayi seven bir cocuk songunlerde onun hakkında baska bisey dusunmuyorum.Bizlerse onun birer oyuncagiyiz ve cocuklar oyuncaklarini kırıp dokmeyide sacini tarayip güzel seyler giydirmeyide severler.
saygı değer arkadaşım;
ne oyunundan bahsediyosun yani olmayan nbir varlığın olmayan oyuncağıyım diyerek kendi düşünmeni kendi aklınla hareket edebilmeyi red mi ediyosun şunu unutma hiç birşey oyun değil!!
teşekküler
allah hiç bi zaman kötülüklere seyirci kalmıyo sadece bu alemde bi sınawdaysak yardımcı olmak veya kopya wermek istemiyo.sınavını ii geçirmek senin elinde her noktada tanrıdan yardım bekleyemezsin ki biraz da sen tanrıya yardımcı olcaksın.Kötülükler hiç bir zaman tanrı yanında karşılısız kalmaz amma şimdi amma ahirette cezası ve karşılığı mutlaka verilecekti.
bir tane örnek gösterebilir misin cezasını veya mükafatını alan?=?=
taylankoç 15.01.2007, 17:04 eden buluyor herkez her şyi çok iyi biliyor ama insanların işine gelmiyor
yer gök dualar üzerine kurulmuştur
peki ben de sana bi soru sormak istiyorum
neden sınav olmaya geldik yalanına inanıyosun?=?=
acı çekip de karşılığını alan bir kişi bana gösterebilir misin?=?=
neden sınanıyoruz?=?=
hayvanlardan farkımız nelerdir. hayvanat bahçelerinde onlar da acı çekiyo onlarda mı bu dünyaya sınanmak için gönderildi?=?=
teşekürler
acı çekip karşılığını bu dünyada alacan diye bir kesinlik yok.sen daha bir hayvandan farkını anlayamıyorsan ben boşuna anlatmıyım..
bi doru daha sormak istiyorum
doğduktan sonra ölen bebekler neyin sınavına tabi tutuluyolar ve neden "gönderildikten" sonra "geri alınıyolar"?=?=
sınanan o bebekler değil ona sahip olanlar oluyor.yani sen diyosunki her şeye neden neden o zaman sen neden varsın??tabiki sınanmak için.şeytanla ALLAH'IN bi iddaası var sonuçta ben senin yolundan gidenleri yolundan çevirecem diyerek dünyaya geldi şeytan.onun emellerine alet olmamak için çabalıyoruz.kötülükte her zaman olacaktır...
arkadaşlar bence boşuna tartışmayın yukarı gidip de dönen var mı yok bu yüzden biz de hiçbir şeyi kesin olarak bilemeyiz.bizim tek bildiğimiz bize öğretilenler onların da doğrulukları ne kadardır kimse bilemez.
[QUOTE=bAmBu;335740]sınanan o bebekler değil ona sahip olanlar oluyor.yani sen diyosunki her şeye neden neden o zaman sen neden varsın??tabiki sınanmak için.şeytanla ALLAH'IN bi iddaası var sonuçta ben senin yolundan gidenleri yolundan çevirecem diyerek dünyaya geldi şeytan.onun emellerine alet olmamak için çabalıyoruz.kötülükte her zaman olacaktır...[/QUOTE
saygı değer arkadaşım nasıl bu kadar emin konuşuyosun şeytan bunu dedi allah şunu dedi diye sen de yanlarındamıydın oınlar bunları söylerken???? :D
[QUOTE=bAmBu;335740]sınanan o bebekler değil ona sahip olanlar oluyor.yani sen diyosunki her şeye neden neden o zaman sen neden varsın??tabiki sınanmak için.şeytanla ALLAH'IN bi iddaası var sonuçta ben senin yolundan gidenleri yolundan çevirecem diyerek dünyaya geldi şeytan.onun emellerine alet olmamak için çabalıyoruz.kötülükte her zaman olacaktır...[/QUOTE
saygı değer arkadaşım nasıl bu kadar emin konuşuyosun şeytan bunu dedi allah şunu dedi diye sen de yanlarındamıydın oınlar bunları söylerken???? :D
bunların hepsi herkez tarafından bilinir zaten.ona bakarsan kimse hiçbir şeyde yanında değildi.ben bildiğimi söyledim.tabiki inanmak ve inanmamak size kalmış.benim bildiğim bu ayrıca dediklerimde 100%doğrudur demem hiç bir zaman.bildiğimi aktardım..:yorgun:
bu öncelikle tanrının varlığıyla ilgili bi konu çünkü hiç bir tanrı bu kadar kör olamaz neyse bu başka bir tartışma konusu fakat tanrıyı bir an var kabul edelim bu tanrı tamamen kör ve ve çok kötü biri çünkü yaşanılan tüm insanlık dışı şeylere seyirci kalmakta ırak lübnan filistin kimyasal si
lahlar ölümler sakatlanmalar vahşice ırza geçmeler kısaca emperyalizim işte o kör sağır ve merhametsiz tanrı tüm bunlara seyirci çok yazık insanlık onuru adına bu tanrıyı hiç sevemedim çünkü benim insanlık anlayışıma hiç uymuyor olanlar onuruma dokunuyor gözlere uazak göklere yakın bir tanrı ancak bu kadar görebilir zaten vicdanımı yitirmediğim için böyle konuştum teşekkürler
kızılmavican 02.04.2007, 19:23 Tanri bence bizlerle oynamayi seven bir cocuk songunlerde onun hakkında baska bisey dusunmuyorum.Bizlerse onun birer oyuncagiyiz ve cocuklar oyuncaklarini kırıp dokmeyide sacini tarayip güzel seyler giydirmeyide severler.
sen yunan mitolojisindeki zeustanmı bahsediyorsun?
|