Orijinalini görmek için tıklayınız : Araştırma: Yeni Harita -> başlangıç Adana ile

Alevimen
05.12.2005, 23:14
Merhaba değerli üyeler
referans topik şudur: Aleviler Nerde? çoğrafya (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=11)

bu haritayi güncel hale getirelim çünkü birçok defa üzerinde tartışıldı:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c8/Alevis.png

eklentide güncellencek harita ve mavi nüyanslar, Dersimi yani Tunceliyi referans alarak başlatıldı. İl numaralarına göre ilerleyelim...

Adana hakkında temel bilgileri olanlar lütfen buraya yazsın.. nufus sayısı vs..

Alevimen
18.12.2005, 00:42
kimse ilgilenmiyor herhalde, diğer başlıkdada o kadar iddalı olanlar vardı..

Lamekan
18.12.2005, 00:46
Galiba Adanalı yok forumda....

Adana büyük şehir olarak geçiyor

sana ne tür bilgiler gerekli toplam nüfus mu tahmini alevi nüfüsumu yogunluk yerlerimi ...

dedebey
18.12.2005, 15:57
Adana'da bir süre yaşamıştım. Adana'da ciddi bir Alevi nüfusu bulunuyor. Bunların önemli ölümü halk arasında "Alevi, Arap uşağı, Fellah" olarak bilinen Nusayriler. Yani Arap Alevileri. Onlar da kendilerini Alevi olarak niteliyor. Sayıları Adana genelinde tahmini 150 - 200 bin civarında. Adana merkezde bazı mahallelerde ve Yumurtalık ve Karataş gibi Akdeniz kıyısındaki ilçelerde yoğunlar. (Örneğin GS'li Hasan Şaş da Karataş'lı bir Arap Alevisi, Erman Toroğlu ise Mersinli Arap Alevisi). Ticarette başarılı olduklarından maddi olarak güçlü bir topluluk. Ancak şunu eklemek lazım Nusayrilerin Alevi inanışıyla Anadolu Alevileri arasında ciddi farklılıklar var. Suriye'de yönetimi elinde bulunduran Esat ailesi de Nusayri. Suriye nüfusunun yüzde 15'iler. Hatay ve Mersin'de de Nusayri çok. Nusayriler dışında Adana'nın bazı yerlerinde Yerli Türkmen Alevi nüfusu var. Merkeze bağlı bazı köylerle (örneğin Şambayat köyü), saimbeyli ilçesindeki bazı köyler. Ama tam köy sayısını bilmiyorum. Son olarak Adana'ya göçetmil Kahramanmaraş, Sivas, tunceli, Malatya, Kayseri Sarız Alevilerinden de ciddi bir nüfus var. Yani tahmini olarak 300 bin ile 400 bin civarı alevi vardır diye tahmin ediyorum. Ve genelde merkezde, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş gibi ilçelerdeler...

Alevimen
18.12.2005, 17:51
Galiba Adanalı yok forumda....

Adana büyük şehir olarak geçiyor

sana ne tür bilgiler gerekli toplam nüfus mu tahmini alevi nüfüsumu yogunluk yerlerimi ...
öncelikle nufusi sayılar, toplam nufus ve alevi nufusu. dedebey adındaki üye çok ayrıntılı bir mesaj yazmış kendinisne teşekkür ederim.

dedebey
18.12.2005, 18:00
Birşey değil Lamekan. Ben teşekkür ederim. Zaten bu forumda olmamızın amacı birbirimizin bilgisinden faydalanmak, dostluk kurmak değil mi? Selamlar

sila
18.12.2005, 20:55
adanada yasadim ben biraz ama cok bir bilgim yokkk.... sadece bir sene okula gittimm....ama aleviler varrr saricam mahallesi vee oraya yakin kesimlerdee aleviler oldugunu biliyorummm.......arkadasimiz genel bilgiyi vermiss zatenn ..........

harbiyeli
18.12.2005, 21:01
Adana NÜfÜsu YaklaŞik 4 Mİlyondur,,2 Mİlyon Cİvari Arap Alevİsİ {nusayrİler) VarkÜrt Ve TÜrk Alevİlerİyle Bu Sayi 2.5 Mİlyona UlaŞiyor,,alevİler Genelde Adananin Kiyi Kesİmlerİnde YoĞunlaŞiyor Ve Merkezde YoĞun..

harbiyeli
18.12.2005, 21:07
Adana'da bir süre yaşamıştım. Adana'da ciddi bir Alevi nüfusu bulunuyor. Bunların önemli ölümü halk arasında "Alevi, Arap uşağı, Fellah" olarak bilinen Nusayriler. Yani Arap Alevileri. Onlar da kendilerini Alevi olarak niteliyor. Sayıları Adana genelinde tahmini 150 - 200 bin civarında. Adana merkezde bazı mahallelerde ve Yumurtalık ve Karataş gibi Akdeniz kıyısındaki ilçelerde yoğunlar. (Örneğin GS'li Hasan Şaş da Karataş'lı bir Arap Alevisi, Erman Toroğlu ise Mersinli Arap Alevisi). Ticarette başarılı olduklarından maddi olarak güçlü bir topluluk. Ancak şunu eklemek lazım Nusayrilerin Alevi inanışıyla Anadolu Alevileri arasında ciddi farklılıklar var. Suriye'de yönetimi elinde bulunduran Esat ailesi de Nusayri. Suriye nüfusunun yüzde 15'iler. Hatay ve Mersin'de de Nusayri çok. Nusayriler dışında Adana'nın bazı yerlerinde Yerli Türkmen Alevi nüfusu var. Merkeze bağlı bazı köylerle (örneğin Şambayat köyü), saimbeyli ilçesindeki bazı köyler. Ama tam köy sayısını bilmiyorum. Son olarak Adana'ya göçetmil Kahramanmaraş, Sivas, tunceli, Malatya, Kayseri Sarız Alevilerinden de ciddi bir nüfus var. Yani tahmini olarak 300 bin ile 400 bin civarı alevi vardır diye tahmin ediyorum. Ve genelde merkezde, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş gibi ilçelerdeler...

DOSTUM VERDİĞİN ORANLAR YANLIŞ,,SADECE KARATAŞ İLÇESİNİN NÜFUSU 250000..ADANA MERSİN VE HATAY,,SURİYE..LÜBNANDA YAKLAŞIK 7 MİLYON NUSAYRİ VAR,,TÜRK HÜKÜMETİ RAKAMLARIYLA HARAKET EDERSEN TÜRKİYEDE AZINLIĞIZ,,SAYIMIZ 5 MİLYONU GEÇMEZ,,ÇUKUROVADA ÇOK YOGUN BİR ASİMİLASYON POLİTİKASI UYGULANIYOR,,ALEVİLER YOK SAYILARAK HAREKET EDİLİYOR

Alevimen
18.12.2005, 22:50
DOSTUM VERDİĞİN ORANLAR YANLIŞ,,SADECE KARATAŞ İLÇESİNİN NÜFUSU 250000..ADANA MERSİN VE HATAY,,SURİYE..LÜBNANDA YAKLAŞIK 7 MİLYON NUSAYRİ VAR,,TÜRK HÜKÜMETİ RAKAMLARIYLA HARAKET EDERSEN TÜRKİYEDE AZINLIĞIZ,,SAYIMIZ 5 MİLYONU GEÇMEZ,,ÇUKUROVADA ÇOK YOGUN BİR ASİMİLASYON POLİTİKASI UYGULANIYOR,,ALEVİLER YOK SAYILARAK HAREKET EDİLİYOR
o zaman sizinde fikrinizi alalım (sadece Adana lütfen), mümkünse komşu ülkeleri ve başka illeri istatistken şimdilik uzak tutalım.

Dogan24
26.12.2005, 15:53
askerdeyken adanalı arkaşım (fellahım )diyordu ama anlamını sormadım
benim bildiğim arap olması yanılıyormuyum yoksa
alevi mahleleride varmiş sayılarıda kuçumsemeyeçek kadar çok
adanayla ilğili bilgin bukadar

Serkan_Devrim
26.12.2005, 22:53
fellah arapçada çiftçi demektir. arap alevilerine takılmış bir lakaptır. eskiden arap alevileri pek yoksullardı(hoş şimdide öyleler ya) toprak ağalarının yanında çiftçi olarak çalışırlardı. sonradan baskı döneminde dağlara kaçmak zorunda kaldılar. yaşamak için tarımla uğraşmaya başladılar. işte bu sebeple onlara sövgü amaçlı fellah denir. birde arap uşağı denir. buda etnik kimliklerini belirtmek için sövgü amaçlı söylenir. bu lakaplar sadece arap alevilerine söylenirdi. bu yüzden arkadaş sanırım kimliğini belirtmek için öyle söylemiş.

Dogan24
27.12.2005, 13:49
bilgilerin için teşekkürler can dost

harbiyeli
30.12.2005, 15:07
askerdeyken adanalı arkaşım (fellahım )diyordu ama anlamını sormadım
benim bildiğim arap olması yanılıyormuyum yoksa
alevi mahleleride varmiş sayılarıda kuçumsemeyeçek kadar çok
adanayla ilğili bilgin bukadar
DOSTUM FELLAH LAFI SÜNNİLERİN BİZE TAKTIĞI İSİM,,BİZE NUSAYRİLER DERLER,,ADANA HATAY MERSİN SURİYE LÜBNANDA ÇOĞUNLUKTAYIZ,,ADANADA 1.5 MİLYONDAN FAZLA NUSAYRİ VAR,,

Dogan24
30.12.2005, 15:35
aydınlığına tşk dost beni bilgilendirdigin için sağolasın hızır yardıncın olsun
saygılar

AleviKürt
12.02.2006, 20:01
Selamlar
Benim tahminimi istiyorsaniz, Çorum'da, göçten önce, Alevi orani %40'i asmistir. Ama simdi daha azdir. %30 sanirim.

yolali
26.02.2006, 16:15
Arkadaşlar ben Mersinde yaşıyorum.Mersinin gerçelk nüfusu 1 -1.5 milyon kadar var.Mersin çok yoğun bir miktarda doğudan ve güneydoğudan göç almış olan ve halihazırda hala da alan bir il.Bu nedenle mersin'in çok değişik bir insan yapısı var.Bu göçle birlikte oluşan anadolu alevi nüfusun yanında bir de mersinin yerlileri sayılabilecek Arap alevileri var. Tüm bunlar Alevi nüfusun yaklaşık 300-500 bin yapıyor. Ama tabi de yine de kesin bir tahmin yapmak çok zor oluyor. Çeşke tüm Türkiye'de alevilerin gerçek sayısını öğrenebileceğimiz bir anket gibi birşey yapabilsek.

Şoreş
26.02.2006, 17:55
Keşanlı olan arkadaşım keşanda 3 tane alevi köyünün olduğunu söyledi.Kendi bildiği 3 tane alevi köyü varmış bitanesinin adı ''kızkapan'' imiş

orhan ŞİMŞEK
03.03.2006, 09:23
arkadaşlar dogruya en yakın bilgileri illerde bulunan alevi dernekleri verir zanedersem selamlar

Şoreş
01.04.2006, 15:27
Arkadaşlar Mersinin % 60ı Aleviymiş.Bikaç sene önceki röportajda okumuştum.Ayrıca mersinde halamlar falanda var çok sık giderim.Dükkanlarda hz ali ve atatürk resimleri gördüğünüzde şaşırmayın :) kocamanda bir cemevleri var.hacı bektaş kültür merkezi diye.Mersinde çoğunluk alevi arkadaşlar.

izem
01.04.2006, 15:40
Bizim memleketin durumu da fena sayılmaz..
iyi sevindim, valla..
Arguvan ayakta tutuyor gerçi bizim oraları:yamukgul:
Akçadağlılar da kıskanmasın tabi..:p

Şoreş
01.04.2006, 16:06
Arkadaşlar aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm. (Karacaahmetten alıntı)

İranda 1 milyon alevi varmış!
3) Şİİ TÜRKLER

Şiilik denilince hemen akla İran geliyor ve tüm Şiiler’in Fars olduğu sanılıyor. Halbuki bu algılama hatalıdır. Şiilik, İslam içinde tıpkı Alevilik, Hanefilik, Şafiilik, Mevlevilik gibi bir yorumdur. Esas olarak ise, Farsların İslamı yorum yorum tarzıdır.

İran’da Farslar’ın dışında; Aleviler, Kürtler, Afganlar, Özbek Türkleri, Azeri Türkler’de var. Kuzey İran ya da güney Azerbaycan daki nüfusun %90, Azeri Türkmendir. İran’ın yaklaşık 35 milyon nüfusu var. Bunun yaklaşık 15 milyonu Türktür. Türkler’in 1 milyon kadarı Alevidir. Diğerleri ise Şii’dir.

İran ile Azerbeycan veTürkiye komşudur.Selçuklular ve Osmanlılar döneminde bile İran, Selçuklu ve Osmanlı haritası içinde bulunuyordu. Bu nedenle İran’da yoğun sayılabilecek bir Türk nüfus bulunuyor. İran’ın komşu illeri olan; Kars’ta, Iğdır’da ve Ardahan’da yoğun bir Şii Türk nüfus bulunuyor. Son yıllarda güçler nedeni ile, geçmişte ve yakın geçmişte İran’dan gelen göçler kanalı ile İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde hayli Şii Türk nüfus var. Türkiye sınırları içinde yerleşik ve göçmen gelen Şii Türkler’in sayısı yaklaşık 1 milyon civarında bulunuyor. Bu nüfus; Kars, Iğdır, Ardahan, İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde bulunuyor.

Sivas Yıldız Elindeki Alevi köyler! Linkteki metinde köyler ve nüfusları var

http://www.alewiten.com/yersu.htm

Şoreş
01.04.2006, 16:29
Alevi Abdalların yaşadığı yerler!!!!
http://www.alewiten.com/index3.htm

Abdalların Yaşadığı ve Belirleyebildiğim Yerleşim Yerleri

-Adana Merkez Dumlupınar Mah.
-Adana Merkez İller Bankası arkası
-Adana Merkez Ondokuzmayıs Mah.
-Adana Ceyhan Caynak Mah.
-Adana Ceyhan Durhasandede Köyü (birkaç ev)
-Adana Ceyhan Fatih Sultan Mehmet Mah.
-Adana Ceyhan ŞahinÖzbilen Mah.
-Adıyaman Gölbaşı Maltepe Köyü
-Afyon Çay Yeşilyurt- Uyanık Köyü
-Afyon Dinar Tekke Mah.
-Afyon Emirdağ Cumhuriyet Mah.
-Afyon Emirdağ İnkılap Mah.
-Afyon Emirdağ Kurtuluş Mah.
-Afyon Emirdağ Yeni Mah.
-Afyon Sultandağı Yeni Mah.
-Afyon Şuhut Ağin Köyü
-Afyon Şuhut Bedeş Kasabası
-Aksaray Merkez ?
-Amasya Merkez Küçükkızılca Köyü (Geygel)
-Ankara Merkez Çinçin Yenidoğan Mah.
-Ankara Merkez Dikmenİlker Mah.
-Ankara Merkez Feridun Çelik Mah.
-Ankara Merkez Hüseyin Gazi Mah.
-Ankara Merkez Nato Yolu Çevresi
-Ankara Merkez Siteler Önder Mah.
-Ankara Bala Abilas Köyü
-Ankara Bala Yeniköy
-Ankara Çubuk Demirci Köyü
-Ankara Gölbaşı Bahçe Köyü
-Ankara Gölbaşı Soğulcak Köyü
-Ankara Haymana Çekirge Köyü
-Ankara Koçhisar ? mah.
-Ankara Polatlı Ali Kolan Köyü - boşalmış -
-Ankara Polatlı Cumhuriyet Mah.
-Antalya Merkez Varlık Mah.
-Antalya Merkez Zeytinköy
-Antalya Finike Yuvalı Köyü
-Antalya Manavgat Bereketli Köyü
-Antalya Manavgat Cezaevi yanı
-Antalya Manavgat Şelale altı
-Antalya Manavgat Yemişli Köyü
-Antalya Alanya Çayağzı
-Antalya Alanya Kargıçay (Araplar)
-Antalya Alanya Kundu
-Antalya Gazipaşa AbdalMah.
-Antalya Serik Kürüş Mah.
-Antalya Serik Kökez Mah.
-Aydın Kuyucak Yamalak Kasabası
-Bolu Düzce Kırkpınar Köyü
-Burdur Merkez Gölbaşı Köyü
-Çorum Merkez Gölköy
-Çorum Alaca Büyükcamili
-Çorum Alaca Dereyazıcı
-Çorum Alaca Nesimi Keşlik
-Çorum Sungurlu Başpınar Mah.
-Çorum Sungurlu Gölpınar Köyü
-Denizli Merkez Cabar Köyü
-Denizli Merkez Kocabaş köyü
-Denizli Honaz Kingen köyü
-Denizli Honaz Dereçiftlik köyü
-Denizli Sarayköy Uyanık köyü
-Denizli Serinhisar Yatağan Kasabası
-Erzurum Merkez Mahallebaşı Mah.
-Erzurum Merkez Sütevleri
-Eskişehir Merkez Kurtuluş Mah.

Şoreş
01.04.2006, 16:31
Devamı(Abdallar)

-Eskişehir Merkez Emek Mah.
-Gaziantep Merkez Karşıyaka Mah.
-Gaziantep Merkez Hoşgör Mah.
-Gaziantep Merkez Ünaldı Mah.
-Isparta Merkez Bağlar Mah.
-Isparta Merkez Karakavak Mah.
-Isparta Merkez Yedişehitler Mah.
-Isparta Eğirdir Göktaş Köyü
-Isparta Yalvaç Kaş-Hacıbey Mah.
-İçel Merkez Gündoğdu Mah.
-İçel Anamur .............. Mah.
-İçel Mut Askerlik Şubesi Yanı
-İçel Mut Ortaköy(Kiprili)
-İçel Mut Sarıbucak Köyü (boşalmış)
-İçel Silifke Say Mah. (Kıptiye)
-İçel Tarsus AkgedikKöyü
-İçel Tarsus Demirkapı Mah.
-İçel Tarsus Mithatpaşa Mah.(Halepten gelmeyiz diyorlar)
-İçel Tarsus Polatlı Köyü
-İçel Tarsus Cetvel Mah.
-Karaman Merkez Eskiyeni Mah.
-Karaman Merkez Fatih Mah.
-Karaman Merkez Dıştekke
-Kayseri Merkez Battalaltı Mah.
-Kayseri Sarız Tavla Köyü
-Kayseri Sarız Kurdini köyü
-Kırıkkale Merkez Pınarbaşı Mah.
-Kırıkkale Merkez Karşıyaka Mah.
-Kırıkkale Merkez Ank.asfaltından Kırıkkale girişi
-Kırıkkale Merkez Uzunlar Köyü (Denekdağı)
-Kırıkkale Merkez Elmalı Köyü (Dedeköyü)
-Kırıkkale Keskin Yeni Mah.
-Kırıkkale Keskin Köprü Köyü (Kafalar Mezrası)
-Kırşehir Merkez Bağbaşı Mah.
-Kırşehir Merkez Aşıkpaşa Mah.
-Kırşehir Akpınar Gırtıllar Köyü
-Kırşehir Kaman Sarıuşağı Mah.
-Konya Merkez Yeni Mah.
-Konya Merkez Doğanlar Mah. (Carcar-Geygel)
-Konya Merkez Eskiçimenlik(Doğuş Mah.)
-Konya Akşehir Beşkavaklar Mah.
-Konya Akşehir Muhacir Mah.
-Konya Akşehir Yarenler Mah.
-Konya Akşehir Ortaköy
-Konya Beyşehir Hüyük Mah.
-Konya Beyşehir Çamlar Köyü
-Konya Çumra Hayvanpazarı Yanı
-Konya Çumra Ortaköy
-Konya Ilgın Abdallar Mah.
-Konya Kulu .............. Mah.
-Konya Seydişehir Değirmenci Mah.
-Konya Sultandağı Yeni Mah.

Şoreş
01.04.2006, 16:32
DEVAMI (ABDALLAR)

-Konya Yunak Sülüklü Köyü
-Konya Yunak Çekirge Köyü
-Malatya Merkez Çavuşoğlu Mah.
-Malatya Doğanşehir Yuvalı Köyü
-Malatya Yazıhan Tencili Köyü
-Manisa Kula Abdal Mah.
-Muş Varto Hasan Köyü (Avdelij)
-Nevşehir Hacıbektaş Geygel Köyü
-Sivas Gemerek Akkilise Köyü
-Sivas İmranlı Arık Köyü
-Tokat Merkez Çerdigin Köyü
-Tokat Merkez Sarıtarla Köyü
-Tokat Merkez Hasanbaba Köyü
-Tokat Niksar Dönekse Köyü
-Tokat Niksar İleyis Köyü
-Tokat Niksar Sadoğlu Köyü
-Uşak Merkez Elmalıdere Mah.
-Yozgat Merkez Kırıksoku Köyü
-Yozgat Yerköy Almahacılı Köyü
-Kıbrıs Lefkoşa Sultandağı (Konya’dan göçmeler)
-Kıbrıs Magosa Tuzcular

KaynakKişiler
Konya-Karaman, Şahan Ali Kuş, 42 yaşında, evli, 5 çocuklu, ortaokul, pazarcı.
Konya-Karaman, Mustafa Nanto, 73 yaşında, evli, 12 çocuklu, okur-yazar, pazarcı
İçel Mut-Ortaköy, Mustafa Türkan, 67 yaşında, evli-dede
İçel Silifke, Say. M., Durhasan Üşenmez 64 yaşında, evli, 5 çocuklu, ilkokokul, hızarcı
Malatya-Doğanşehir Yuvalı (Şavikli) Köyü, Ali Tatar, 76 yaşında, evli, 8 çocuklu, çiftçi
Adana-Ceyhan, Gülseren Saklanmaz, 39 yaşında, evli, 3 çocuklu, lise, ev kadını
Kırşehir Mrk., Bağbaşı mahallesi, Abidin Ertem, 58 yaşında, evli, 7 çocuklu, ilkokul, emekli
Ankara-Polatlı, Cumhuriyet mahallesi, Hidayet Kökmen, 61 yaşında, evli, 7 çocuklu, okur-yazar değil, çiftçi
Ankara-Polatlı, Cumhuriyet mahallesi, Kazım Can, 60 yaşında, evli, 1 çocuklu, ilkokul, çalgıcı
Afyon-Emirdağ, Yenimahalle, Veli Erçetin, 52 yaşında, evli, 5 çocuklu, ilkokul, çalgıcı
Afyon-Çay -Yeşilyurt (Uyanık) Köyü, Ali Cankurt, 42 yaşında, 3 evli, 7 çocuklu, yükeskokul, muhtar
Afyon- Çay-Yeşilyurt (Uyanık) Köyü, Dede Kocaçimen, 52 yaşında, evli, 4 çocuklu, ilkokul, besici
Afyon- Sultandağı, Yenimahalle, Mehmet Uslu, evli, ilkokul.

garcia
10.04.2006, 21:36
Arkadaşlar aşağıdaki yazıyı okumanızı öneririm. (Karacaahmetten alıntı)

İranda 1 milyon alevi varmış!
3) Şİİ TÜRKLER

Şiilik denilince hemen akla İran geliyor ve tüm Şiiler’in Fars olduğu sanılıyor. Halbuki bu algılama hatalıdır. Şiilik, İslam içinde tıpkı Alevilik, Hanefilik, Şafiilik, Mevlevilik gibi bir yorumdur. Esas olarak ise, Farsların İslamı yorum yorum tarzıdır.

İran’da Farslar’ın dışında; Aleviler, Kürtler, Afganlar, Özbek Türkleri, Azeri Türkler’de var. Kuzey İran ya da güney Azerbaycan daki nüfusun %90, Azeri Türkmendir. İran’ın yaklaşık 35 milyon nüfusu var. Bunun yaklaşık 15 milyonu Türktür. Türkler’in 1 milyon kadarı Alevidir. Diğerleri ise Şii’dir.

İran ile Azerbeycan veTürkiye komşudur.Selçuklular ve Osmanlılar döneminde bile İran, Selçuklu ve Osmanlı haritası içinde bulunuyordu. Bu nedenle İran’da yoğun sayılabilecek bir Türk nüfus bulunuyor. İran’ın komşu illeri olan; Kars’ta, Iğdır’da ve Ardahan’da yoğun bir Şii Türk nüfus bulunuyor. Son yıllarda güçler nedeni ile, geçmişte ve yakın geçmişte İran’dan gelen göçler kanalı ile İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde hayli Şii Türk nüfus var. Türkiye sınırları içinde yerleşik ve göçmen gelen Şii Türkler’in sayısı yaklaşık 1 milyon civarında bulunuyor. Bu nüfus; Kars, Iğdır, Ardahan, İstanbul, Ankara, İzmir gibi kentlerde bulunuyor.

Sivas Yıldız Elindeki Alevi köyler! Linkteki metinde köyler ve nüfusları var

http://www.alewiten.com/yersu.htm

merhaba şoreş kardeş,geçen sene iranda alevi katliamı oldu(bir gün gazetesinde okumuştum).seçim döneminde mollaları istemeyen alevi-türkmenler(diğer adıyla safevi,kızılbaş)kendi adaylarını desteklediler.gösteriler oldu.bunun üzerine iran devletinin kolluk kuvvetleri çok sayıda alevi-türkmeni katletti.gazetedeki başlık''iranda alevi katliamı''ydı.gazete alevi türkmenlerin azerbaycan ve irandaki yaşadıkları coğrafyayıda (harita olarak)vermişti.sana şunu söyleyim iranda yaşayan alevi-türkmenlerin sayısı 1milyonun çok çok üzerinde sadece ülkenin her tarafına dağılmış olan kaşkaylar 1.5 milyon yaklaşık sayılarını bilmiyorum ama milyonlarca olduklarını bende gazeteyi okuyunca öğrendim.zorla asimile edilmek istendiklerinide.birde iranda ayrıca 1milyon kürt alevi yaşıyormuş.iran resmi kaynakları, iranda yaşayan alevileri şii saydığı için bu insanlar bilinmiyor.

berde
19.04.2006, 14:10
Adana'daki arap alevi mahalelerine ilave:

Akkapı
havuzlu bahçe
Mıdık
Hadırlı
Sucuzade
Koca vezir
Bey mahallesi
Eskibey
karataş
Yumurtalığın köyleri
Bahçe köyü
Bahçeli evler
Güneşli
Yamaçlıbunlar ilk etapta aklıma gelenler.
(istatiksel bilgim yok ama) Adana'nın merkezindeki yerli halkın tamamına yakın kısmı arap alevisi iç göçe kadar tüm mahaller öyle idi şu anda oldukça kozmopolit bir yapıya sahip.
Samandağlılarla birebir benzeriz.Ancak yavaş yavaş kültürümüzü kaybetmeye başladık.En önemli sebep ise kültürümüzün hakir görülerek terkedilmesi ve yoğun avrupalaşma çabası
Beni ençok üzen ise kendi dilimizi unutmak üzere oluşumuz.

yani arkadaşlar ben buradaki fellahlardan çok dertliyim,umarım bir an önce toparlanır ve özlerine sahip çıkarlar

hubyar_dost
29.05.2006, 01:46
''merhaba şoreş kardeş,geçen sene iranda alevi katliamı oldu(bir gün gazetesinde okumuştum).seçim döneminde mollaları istemeyen alevi-türkmenler(diğer adıyla safevi,kızılbaş)kendi adaylarını desteklediler.gösteriler oldu.bunun üzerine iran devletinin kolluk kuvvetleri çok sayıda alevi-türkmeni katletti.gazetedeki başlık''iranda alevi katliamı''ydı.gazete alevi türkmenlerin azerbaycan ve irandaki yaşadıkları coğrafyayıda (harita olarak)vermişti.sana şunu söyleyim iranda yaşayan alevi-türkmenlerin sayısı 1milyonun çok çok üzerinde sadece ülkenin her tarafına dağılmış olan kaşkaylar 1.5 milyon yaklaşık sayılarını bilmiyorum ama milyonlarca olduklarını bende gazeteyi okuyunca öğrendim.zorla asimile edilmek istendiklerinide.birde iranda ayrıca 1milyon kürt alevi yaşıyormuş.iran resmi kaynakları, iranda yaşayan alevileri şii saydığı için bu insanlar bilinmiyor.''
Sevgili Garcia,öncelikle paylaşımın için kendi adıma teşekkür ederim.
Ama,bir noktaya açıklık getirmenin gerekliliğine inanıyorum.
''İran'da 1 Milyon Alevi yaşıyor!'' tezahüründe bir ifade olamaz;çünkü,İran Şii inancına sahip bir ülke olup,Aleviliğin Şiilik ile ''Ehlibeyt'' olgusu dışında hiçbir benzer yanı yoktur.Alevilik,Anadolu'ya özgü,Anadolu'da gelişip serpilen ve bu coğrafyada yaşam şansı bulan kendine özgü bir inanç sistemidir.Aleviliğin ana vatanı,can damarı ANADOLU'dur ve bu nedenle ''Anadolu Aleviliği'' adını almıştır.İran'da,Aleviler değil,Şiiler vardır.Şiileri,Alevi olarak görmek ve bundan yola çıkarak,''İran'da 1 milyon Alevi yaşıyor!'' demek,büyük bir yanılgıdır.
Aleviliği,Şiilik ile karıştırmamak gerekiyor.Anadolu Aleviliği,kendine has özelliklere sahiptir.Nasıl ki,Irak'ta veya Tunus'taki İslam mensuplarına ''Alevi'' diyemeyeceğimiz gibi,İran'dak Şii'lere de ''Alevi'' deme şansına sahip değiliz.
Anadolu Aleviliğinin,Şiilik ile olan benzerliği,''Ehlibeyt-12 İmam'' olgusudur.Bunun dışında bir benzerlikleri söz konusu değildir.Anadolu Aleviliği'nde,ibadet Cemevi'nde yürütülür.Şiilik'te ise,Cami'lerde namaz kılınır.Bu küçük örnek,bu durumu açıklayacak kadar tipiktir.
Dostlukla,hoşça paylaşımlar..
www.***********

garcia
29.05.2006, 20:44
[Sevgili Garcia,öncelikle paylaşımın için kendi adıma teşekkür ederim.
Ama,bir noktaya açıklık getirmenin gerekliliğine inanıyorum.
''İran'da 1 Milyon Alevi yaşıyor!'' tezahüründe bir ifade olamaz;çünkü,İran Şii inancına sahip bir ülke olup,Aleviliğin Şiilik ile ''Ehlibeyt'' olgusu dışında hiçbir benzer yanı yoktur.Alevilik,Anadolu'ya özgü,Anadolu'da gelişip serpilen ve bu coğrafyada yaşam şansı bulan kendine özgü bir inanç sistemidir.Aleviliğin ana vatanı,can damarı ANADOLU'dur ve bu nedenle ''Anadolu Aleviliği'' adını almıştır.İran'da,Aleviler değil,Şiiler vardır.Şiileri,Alevi olarak görmek ve bundan yola çıkarak,''İran'da 1 milyon Alevi yaşıyor!'' demek,büyük bir yanılgıdır.
Aleviliği,Şiilik ile karıştırmamak gerekiyor.Anadolu Aleviliği,kendine has özelliklere sahiptir.Nasıl ki,Irak'ta veya Tunus'taki İslam mensuplarına ''Alevi'' diyemeyeceğimiz gibi,İran'dak Şii'lere de ''Alevi'' deme şansına sahip değiliz.
Anadolu Aleviliğinin,Şiilik ile olan benzerliği,''Ehlibeyt-12 İmam'' olgusudur.Bunun dışında bir benzerlikleri söz konusu değildir.Anadolu Aleviliği'nde,ibadet Cemevi'nde yürütülür.Şiilik'te ise,Cami'lerde namaz kılınır.Bu küçük örnek,bu durumu açıklayacak kadar tipiktir.
Dostlukla,hoşça paylaşımlar..
www.*********** (http://www.***********)[/quote]

sayın hubyar dost arkadaşım öncelikle şunu belirtmek isterimki alevilik anadolu kökenli değildir bu gün anadoluya alevilik yerleşmeden önce türkistan,orta asya,iran gibi yerlerde bu gün bizim anadolu aleviliği dediğimiz düşüncenin temelleri atıldı ve alevilikte şamanizm,zerdüştlük gibi bir çok dinin etki ve izleri bulunmaktadır.gelelim irana;arkadaşım safevi devletinden önce iranda horasan,azerbaycan gibi bölgelerde alevilik vardı.dikkat edin şiilik demiyorum alevilik diyorum ve şahismailin kendiside azerbaycan doğumludur.safevi devletinin sınırları hem azerbaycan cumhuriyeti,iran azerbaycanı ve iran türkmenistanı başta olmak üzere çok geniş bir bölgeyi kapsıyordu.ataları bu devletin içinde yaşamış olan milyonlarca insan var iran coğrafyasında ve bunların bir çoğu anadoludaki katliamlardan kaçıp safevilere katılan alevi-türkmenlerin soyundan gelen insanlar.ben farisi şiileri değil bu insanların soyundan gelen hertürlü baskı ve zulme,inkarcılığa ve iranlı yöneticilerin asimilasyon politikalarına rağmen hala şiileşmemiş ve farslılaştırılamamış olan milyonlarca alevi-türkmenden bahsediyorum ve bu insanlar biz şii değil aleviyiz diyorlarsa zorla şii camilerinde ibadete zorlanıyor farisilik dayatılıyor ve hem şah rejimi hemde yobazların yönetiminde birçok katliamlara maruz kalmışsalar herkesten önce bizim bu insanların alevi olduğunu kabul etmemiz gerekir.şunuda hemen belirteyim:mollalığa ve asimilasyon politikalarına en çok direnen kesim bu bölgelerde yaşayan alevi türkmen topluluklarıdır.eğerki iranda devrimci,solcu,ilerici,demokrat insanların bir çoğu bu bölgelerden yetişiyorsa buda yazdıklarımı doğrular niteliktedir.maalesef iranda sonradan şiileşen safevi asıllı milyonlarca insan var.ancak hiçte azımsanmayacak kadarda hala şiileşmemiş olanlar var.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (

ody_seus
12.06.2006, 15:31
merhaba.Ben AdanaTunbeyli' den Ender. Adana hakkında özellikle de ilçemiz hakkında az çok bilgi sahibiyim. Tufanbeyli' nin yaklaşık 33 ile 34 köyü var. bunlardan kendi köyüm olan Evci köyü alevidir.diğer köylerden ise HANYERİ VE EMİRGAZİ köyleri de alevidir.tufanbeyli nin tahmini alevi nüfusu( şu anda orda ikamet eden) 800-1000 arasındadır. Fakat bu köylerin dışa verdiği göçle beraber dışerda ikamet eden Tufanbeyli li alevi çok daha fazla.

orhan ŞİMŞEK
29.06.2006, 22:30
arkadaşlar ben kayseri sarız ilcesi darıdere köyundenim benim bildigim sarızın 12 iki köyu alevi bildigim kadarıyla buraya sivas erzincanbölgelerinden gelmişler bunun haricinde kayserinin ceşitli ilcelerinde alevi köyleri var.yeteri kadar aydınlatıcı olmadı ama dernekten sorup ögremeye calışacagım.saygılar

kerten
30.06.2006, 21:29
Soreş'in yayımladığı listede Hatay yok bu listeyi nasil derlemişler acaba :)

RaİNbow
29.07.2006, 19:47
:whistling ya arkadaşım bence harita üzerinde kırmızı noktayla belirginleştirseydin daha net bişey ortaya çıkardı. çünkü böyle hiçç belli değill.:sad:

maskan
19.08.2006, 11:42
ben Adanalıyım Adanada Genelede Arap Alevisi çoktur.. Akkapı mıdık ve tarafında daha çoktur..

Kürt Alevilerinin olduğu yerler ise meydan dumlupınar emek şakirpaşa sarıçam dervişli ve merkez de bulunmaktadır..(yazdıklarım çoğunluk olarak yazdım az kesimde yenibey hürrüyet dağlıoğlu gülbahçesi vs. )

ilçe oalrak ceyhanda ve pozantıda da vardır..

carpe
28.08.2006, 12:01
arkadaslar öncelikle mrb. adananın devletce bilinen nufusu 2 mılyon ama sureklı goc alıyor suan tam olarak bılmıyorum.Adana da alevı cok fazla anadolu alevısı kurt ve arap alevısı var ama hepsı ayrı yerlerde ornegın akkapı,mıdık,karsıyaka,karatas,yumurtalık gıbı yerlerede arap alevileri yogunlukta ceyhan kızıldere koyu ve merkezde,tufanbeyli gibi ilcelerınde maras ve sıvastan goc edenler agırlıkta,sakirpasa,19 mayıs,yeşilevler,hurmalı,hurrıyet mah.,emek mah.,ptt evleri,sinan pasa mah. leleride ise dogudan mus,dersim,erzincan,bingöl ve adıyaman alevileri agırlıkta ve genelde mahalle mahallle alevidir yabancı pek almazlar mah.,merkez ve seyhan bolgesinde de sivas ve malatya alevileri toplanmıstır yesılyut,ve kanalyurt mah. genelde sıvas alevileri mevcuttur.Ama size tam sayı olarak vermek imkansız diyebilirim ama 150-200 gibi bir mevcut değil yuzbinlerce var .

dostdiyari
22.09.2006, 22:06
Babam misis ilcesinin nacarli (bugün ki kaslica) köyünden, burda alevi ve sünniler bir arada yasiyorlar bildigime göre,biz aleviyiz, köyde cami yaptirilmis ögrendigime göre, misisin baska köylerinde de alevi köyleri var, baska bilgisi olan varsa, yazarsa sevinirim bu cevre hakkinda
saygilarimla

keklikoluk köyü
23.09.2006, 12:18
Adana'da ciddi bir Alevi nüfus var. Ama arkadaşımız yer adı olarak istiyor.Tufanbeyli'de Koçgirili ve Şadili köyler var : Ağdere, Taşpınar, Fatmakuyu, Belbaşı, Akçal, Hanyeri, Emirgazi. Bunun yanında Türkmen Alevi köyleri var.

hacıbektaşlı
27.11.2006, 21:32
soreş Hacıbektaş Geygel Köyü diye bir köyü yok ve abdalda tanıdığım bir aile var

Alevimen
27.11.2006, 21:37
topik hedefini tutturmadı, kapatıyorum.