Orijinalini görmek için tıklayınız : Malatya / Yazihan / Karaca Köyü

EŞİTLİK PARTİSİ
05.12.2005, 23:17
Sevgili site ziyaretçileri...

Benim köyüm...canım kadar sevdiğim köyüm,İl merkezine yaklaşık 40 km.kuraktır,suyu azdır ama bi tepeye belini vermiş,tarihi 1500.yıllara dayalı güzel bir köydür,ülke yönetimine her alan da ve çeşitli düzey de insan vermiştir,belki çoğu köyde ikamet etmese de yine şu veya bu şekil de köyle ilişkileri sürer velhasıl kimse kusura bakmasın örnek köydür,bu değerlendirmeyi yaptıysam bana kızmayın,saygılarımla...

Bektaş ÇELEBİ

can hüseyin
13.12.2005, 21:39
bende malatyalıyım karaca köyünü bilirim

Alleshat1Ende
04.03.2006, 22:11
Bende karacaliyim :) Bu sene gene ordayiz insallah karaca gecesine herkes gelir

EŞİTLİK PARTİSİ
07.03.2006, 00:55
Sevgili Alleshat1Ende...

Özellikle hoş geldiniz deriz...

Bektaş ÇELEBİ

Alleshat1Ende
23.03.2006, 20:24
Tessekür ederim

polata
24.03.2006, 08:32
Baba tarafım Karacalı ancak uzun zamandır yolun Karacaya da Malatyaya da düşmedi. Malatya da yaşarkende çok fazla gitme fırsatım olmuyordu.
Bunda belki de anne ve baba taraflarımın farklı köylerden olması yatıyor.

hboyraz44
25.04.2006, 08:50
bende karacalıyım bektaş bey sizi fazla tanımıyorum

EŞİTLİK PARTİSİ
27.04.2006, 19:40
Sevgili hboyraz44...

Öncelikle hoş geldiniz,nickinizde belirttiğiniz Poyraz soyadınızsa,annem tarafımdan akrabam olmalısınız...sevgilerimle.

Bektaş ÇELEBİ

hboyraz44
08.05.2006, 13:25
mrh bektaş bey sizin hikayenizi kayınpederim veli erbaş tan dinledim küçük yaşlarda köyden ayrılmışsınız ben kara salmanın torunuyum

polata
08.05.2006, 13:35
mrh bektaş bey sizin hikayenizi kayınpederim veli erbaş tan dinledim küçük yaşlarda köyden ayrılmışsınız ben kara salmanın torunuyum
Erbaş ailesi babamların kivre ailesi olurlar.

EŞİTLİK PARTİSİ
09.05.2006, 13:08
Sevgili Canlarım,hboyraz44 ve polata...

Bilgilendirme ve bilgi paylaşımınız için candan teşekür ederim.

Bektaş ÇELEBİ

zine
28.07.2006, 14:12
almanca öğretmenim sayın aziz karacay ı tanıyanınız varmı?

kemalevi
29.07.2006, 17:45
http://img92.imageshack.us/img92/5130/yazhan6mv8.jpg (http://imageshack.us)

yazıhandan bir görünüm

EŞİTLİK PARTİSİ
31.07.2006, 15:13
Sevgili zine

Sn.Aziz Karaca'yı tam hatırlayamadım ama Köyümüzde Karaca Soyadını taşıyanlar var.

Sevgili Kemalevi

Bu güzel paylaşımın için teşekürler...

Saygı ve sevgilerimle

Bektaş ÇELEBİ

Gariip
26.09.2006, 20:37
evet duyduguma göre köyünüz güzelmis benimde burda tanidiklar var onlar anlatti yani!!!

ama biraz da daha iyi tanimak isterim Malatya-yazihan köyünü...

biraz bilgim olsun istiyorum yani...:D

EŞİTLİK PARTİSİ
30.09.2006, 17:18
TARİHÇESİ ( KARACA'NIN ADI VE TARİHİ)

Karaca‘nın tarihi ile ilgili bilgiler köy yaşlıları ve onlardan önce yazılmış olan cönk defterlerine dayanmaktadır. Bunlardan başka, bugün köy toprakları içerisinde bulunan köy yerleri (örenlerde) birer kaynak teşkil etmektedir.

Köyün kurucuları, oğuz Türklerinin, Bozok kolunun (karacaalu) oğuz hanının oğlu Yıldız handan gelme Beydilli Türkmen aşiretinden Dulkadiroğulları devletini kuran Feyruz Bey‘in oğlu Karacalı beyler oymağındandır. Köyün kuruluşu 1520 yılına raslamaktadır. Rivayetlere göre büyük göç srasında Horasan civarında bulunan oymak, oymak beyi idaresinde Anadolunun Maraş yöresinde yerleşmişlerdir. Daha sonraları büyük selçukluların dağılması üzerine (Dulkadiroğulları) beyliğinin yönetimi altına girmişlerdir. Yavuz Sultan Selim‘in beyliğini yıkması üzerine oymak beyi Feruz Bey idaresinde bugünki Yazıhan İlçesinin 5 km kuzeyinde kuruçay kenarında çimisören mevkine yerleşmişlerdir. Feruz Bey‘in bir erkek çocugu dünyaya gelmiş, ismini Karaca Bey koymuştur. Yarım asır kadar ovada yaşamışlar, Zürriyet çogalmis, Dibiköy mevki ve bir kısmı da şimdiki köyümüzün yerine göç etmişler.

Rivayetlere göre köyün adı Karaca Bey‘den gelmektedir. Bu yerleşim bölgelerinde önceden yaptıkları gibi hayvancılıkla uğraşmışlar. Yama dağı ve Ayrancı Yaylaları ile konakları arasında göçebe hayatı yaşamışlardır.

Yerlerini yaşamları için yetersiz bulduklarından çimis örenin 6 km batısında yine kuruçay kenarında yerleşmişlerdir. Burada da çiftcilikle uğraşmışlar. Fakat esas geçim kaynakları hayvancılıkla uğraşarak sağlamışlardır. Burada oymak beyi Feruz Bey vefat etmiş, oymağın idaresini oğlu Karaca Bey eline almıştır.

Zamanla yerleşilen arazinin oymağı geçindirmemesi nedeniyle daha geniş ekim sahası bulunan ve bu saha içerisinde merkez teşkil eden köy yerine (bugünkü mevki) gelmişlerdir. Daha sonraları köy oymağının ve kurucularının isimlerine hürmeten (KARACALU) ismini almış. Zamanla bu isim KARACA olarak söylene gelmiş ve idari kayıtlara böylece geçmiştir.

Karaca köyünün ilk temelini atan selimuşağı olmuş. O zaman köy dokuz haneymiş.

O zamanki köy halkı şunlardır:
Cüneyt Uşağı
Dapkız Uşağı
Levi– Leğen Uşağı (Leğenuşağı)
Kızıl Uşağı
Selim Uşağı
Mulla Müslüm Uşağı (Ağbabalar)
Mulla Hüseyin (Satılar Kabilesi)
Mulla Veli
Mulla Haydar

Sevgili Garip
Köyümüzün tarihsel gelişimi mevcut kayıtlara göre yukarıda belirttiğimiz gibi,ben ise Cüneyt uşağı diye belirtilen kabileye mensubum...
Köyümüz halen ve geçmişte görev yapan,
2 Parti Gnl.Bşk.nı,
1 Em.Gnl.Müd.
1 Vali
1 Yargıtay.Daire Bşk.
1 Adalet Bak.Müsteşarı
1 Milletvekili
1 Send.Gnl.Bşk.gibi insanlar yetiştirmiştir.
Çok sayıda,Doktorluk,Mühendislik,Öğretmenlik,Avukatlık mesleğine mensup insanlarımız,çeşitli Üniversitelerde,Prof.ve öğretim elemanları vardır.
Saygılarımla

Bektaş ÇELEBİ

EŞİTLİK PARTİSİ
30.09.2006, 21:03
Değerli Canlar...

Bir üst bilgilendirme mesajımızıda sehven unuttum,
Köyümüzde,
İMAM HASAN Türbesi vardır.
İMAM HASAN Türbesi bilen Alevi insanlarımızca ziyaret edilmektedir.
Saygılarımla.

Bektaş ÇELEBİ

Gariip
02.10.2006, 12:21
TARİHÇESİ ( KARACA'NIN ADI VE TARİHİ)

Karaca‘nın tarihi ile ilgili bilgiler köy yaşlıları ve onlardan önce yazılmış olan cönk defterlerine dayanmaktadır. Bunlardan başka, bugün köy toprakları içerisinde bulunan köy yerleri (örenlerde) birer kaynak teşkil etmektedir.

Köyün kurucuları, oğuz Türklerinin, Bozok kolunun (karacaalu) oğuz hanının oğlu Yıldız handan gelme Beydilli Türkmen aşiretinden Dulkadiroğulları devletini kuran Feyruz Bey‘in oğlu Karacalı beyler oymağındandır. Köyün kuruluşu 1520 yılına raslamaktadır. Rivayetlere göre büyük göç srasında Horasan civarında bulunan oymak, oymak beyi idaresinde Anadolunun Maraş yöresinde yerleşmişlerdir. Daha sonraları büyük selçukluların dağılması üzerine (Dulkadiroğulları) beyliğinin yönetimi altına girmişlerdir. Yavuz Sultan Selim‘in beyliğini yıkması üzerine oymak beyi Feruz Bey idaresinde bugünki Yazıhan İlçesinin 5 km kuzeyinde kuruçay kenarında çimisören mevkine yerleşmişlerdir. Feruz Bey‘in bir erkek çocugu dünyaya gelmiş, ismini Karaca Bey koymuştur. Yarım asır kadar ovada yaşamışlar, Zürriyet çogalmis, Dibiköy mevki ve bir kısmı da şimdiki köyümüzün yerine göç etmişler.

Rivayetlere göre köyün adı Karaca Bey‘den gelmektedir. Bu yerleşim bölgelerinde önceden yaptıkları gibi hayvancılıkla uğraşmışlar. Yama dağı ve Ayrancı Yaylaları ile konakları arasında göçebe hayatı yaşamışlardır.

Yerlerini yaşamları için yetersiz bulduklarından çimis örenin 6 km batısında yine kuruçay kenarında yerleşmişlerdir. Burada da çiftcilikle uğraşmışlar. Fakat esas geçim kaynakları hayvancılıkla uğraşarak sağlamışlardır. Burada oymak beyi Feruz Bey vefat etmiş, oymağın idaresini oğlu Karaca Bey eline almıştır.

Zamanla yerleşilen arazinin oymağı geçindirmemesi nedeniyle daha geniş ekim sahası bulunan ve bu saha içerisinde merkez teşkil eden köy yerine (bugünkü mevki) gelmişlerdir. Daha sonraları köy oymağının ve kurucularının isimlerine hürmeten (KARACALU) ismini almış. Zamanla bu isim KARACA olarak söylene gelmiş ve idari kayıtlara böylece geçmiştir.

Karaca köyünün ilk temelini atan selimuşağı olmuş. O zaman köy dokuz haneymiş.

O zamanki köy halkı şunlardır:
Cüneyt Uşağı
Dapkız Uşağı
Levi– Leğen Uşağı (Leğenuşağı)
Kızıl Uşağı
Selim Uşağı
Mulla Müslüm Uşağı (Ağbabalar)
Mulla Hüseyin (Satılar Kabilesi)
Mulla Veli
Mulla Haydar

Sevgili Garip
Köyümüzün tarihsel gelişimi mevcut kayıtlara göre yukarıda belirttiğimiz gibi,ben ise Cüneyt uşağı diye belirtilen kabileye mensubum...
Köyümüz halen ve geçmişte görev yapan,
2 Parti Gnl.Bşk.nı,
1 Em.Gnl.Müd.
1 Vali
1 Yargıtay.Daire Bşk.
1 Adalet Bak.Müsteşarı
1 Milletvekili
1 Send.Gnl.Bşk.gibi insanlar yetiştirmiştir.
Çok sayıda,Doktorluk,Mühendislik,Öğretmenlik,Avukatlık mesleğine mensup insanlarımız,çeşitli Üniversitelerde,Prof.ve öğretim elemanları vardır.
Saygılarımla

Bektaş ÇELEBİ

Bektas Celebi kardesim sana cok tsk ederim simdi ise biraz bilgim oldu... tekrar tekrar tskler ederim...

EŞİTLİK PARTİSİ
10.10.2006, 22:09
Sevgili Can Gariip...

Bir hizmet görmeye çalıştık,bilgilendirdi isek ne mutlu bize.
Saygı ve Sevgilerimle...

Bektaş ÇELEBİ

btopal
14.12.2006, 11:37
annem yazıhan aşağı boyaca köyündendir.bu sebeble karacalıları tanırım.çok sevdiğim bir arkadaşım var.ecz.umut barış karacan.
ayrıca yazılarda belirtildiği gibi karacalılar okurlar.çok önemli insanlar yetiştirmişlerdir.bir alevi köyüne yakışanda budur.

EŞİTLİK PARTİSİ
05.02.2007, 14:59
Sevgili btopal

Genelde tüm ALEVİ köylerinde okur yazarlık oranı çok yüksektir...özelde kız çocuklarının okur yazar oranını diğer inanaç guruplarıyla karşılaştırıldığında kıyaslanamayack kadar yüksektir.

Sevgilerimle

Bektaş ÇELEBİ

özdilek
10.02.2007, 20:52
merhaba babam yazihanin yukari boyaca köyünden.2005 yazi orayi ziyaret etmistim.

EŞİTLİK PARTİSİ
19.02.2008, 20:03
Sayın KARACA KÖYLÜLER...

Genel Başkanım Sn.Bektaş ÇELEBİ'nin doğup büyüdüğü köyünü tanımaktan mutlu olduk.
Saygılarımızla