Orijinalini görmek için tıklayınız : çıralık

skandinava
06.12.2005, 11:49
arkadaşlar bizim oralarda bir pir,bir eve misafirliğe gittiği zaman çıralık dediğimiz belli bir miktarda mebla(para) alırdı.bunu pek anlamış değilim.beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

Hüseyin69
07.12.2005, 01:09
arkadaşlar bizim oralarda bir pir,bir eve misafirliğe gittiği zaman çıralık dediğimiz belli bir miktarda mebla(para) alırdı.bunu pek anlamış değilim.beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.

kardes bu cok uzun bir hikayedir ben özetini sana yazayim
keske bizim oralar(erzincan)vs deseydin belki ilerden illere farkli olabilir neyse soruna dönelim bizim buralar(almanya -avrupa)da imamlar diyanet desteklidir türkiyeden getiriliyorlar herseyi hazir son model arabalar ev ekmek elden su gölden ve aldigi eurolarda cabasi imamlar acaba imamlarin meslegi yada rütbesi nedirki bunlari hak etmisler tabiki bizimde destegimiz var nede olsa vergilerimiz diyanetede gidiyor neyse bizimde inancimizda pirlerimiz dedelerimiz mürsitlerimiz bizim dini ögretmenlerimizdir pirin sana geliyor gülbang veriyor seni aydinlatiyor sana dinin ve inancin edeb erkaninla ilgi sana birseyler ögretiyor pirler bunun karsiligini beklemezler ama düsünceli talibler anlayisli olduklari icin pirlerine bir nebze yolparasi gibi cüzi rakamlar edebilecek gülbangin karsiligini veriyor ki bunun adi ciraliktir bilirsinki cira isik demektir yani isiklik yani bizim isigimiz anlaminda
haa bu para olur esya olur yada köy gibi yerlerde keci koyun kuzu vs olur
lakin bazi pirlerde zengin taliblerindan aldigi ciraligi kendisi icin harcamaz götürür nerde fakir fukara bir talibi varsa ona verir ama (tipki cami imamlari vaizleri gibi bizdede bazi dedeler pirlerciralik adi aldinta nerdeyse talibinin evini götürecek ) cikar bu gayet dogal ve normal karsilamak lazim cünki her insan dört dörtlük degildir aksini ispat edende bugüne kadar cikmadi

umarim birseyler anlamisin anlmadiysan kusura bakma benim cahilligime ver ilkokulu 1982 bitirdim cümle kurmasindan imla kuralarina kadar pek birsey bilmem bilgim sadece sizin gibi okuyor yaziyorum hepisi bu
SAYGILAR SEVGILER

Lamekan
07.12.2005, 01:19
eyvallah saolasın abi aydınlattıgın için...

skandinava
07.12.2005, 12:42
teşekkürler canerzincan beni aydınlattın bu yönden hiç kusura bakılacak bir tarafını bulamadım gayet güzel cümle kurmuşsun.sağolasın brayamı.(kardeşim)

isditanlebulda
20.09.2006, 05:48
ya harikasınız ne diyim o kadar çok şey öğrendim ki bu güne kadar özümü bilmeden eksik yaşadığım için üzülüyorum şimdi...

Naci
20.09.2006, 10:29
Bende dedelere ekonomik yardım edilmesi taraftarıyım. Mesela eski dedeler diyoruz, hepsi deryalar kadar bilgiye sahip, sabah otur ,akşama kadar sıkılmadan anlattıklarını dinlersin, sana ibadet aşkı salgılar. Hepsi çok büyük bir altyapıya sahiptir. Eskiden dağlarda yaşardık, dedemizin görevi bizi aydınlatmak , sorunlarımızı çözmek idi. Dedeler bir çıkardı taliplerini görgüye aylarca evine dönmezdi. O mahalle senin bu mahalle benim sorunları çözer, görgülerini yapardı. Geçimini peki nasıl sağlayacak? Bu da taliplerin verdiği çıralık ( bizde hakkullah derler) ile sağlanırdı. Tam tersini düşünürsek , dedelerimiz kendi geçimini kendisi sağlasın, o işlerle uğraşşın bütün sorunlar ortada kalır , dede kendisini geliştiremez, vesaire sorunlar.

MetinK
20.09.2006, 12:02
Forum Kurallari:
18. Uzun zaman cevap yazılmayan konulara cevap vermeyin! Uzun zaman: 1 hafta.
Eğer çok acil ve son derece yararlı bir cevap ise o zaman yazabilirsiniz.

Hadi ben bunun üzerine iki hafta daha katiyorum diyelim.
Acaba Kurallar degisti mi diye sasirdim son günlerde...

Son dönemlerde üyelerimizde SIKCA gördügümüz bir olay bu.Cok eski,Arsiv özelligi almis topkiler bile mesajlarla cevaplanir oldu.Buradaki gibi.
Üzerine iki parmak toz sinmis konulari okuyarak bilgilenmeye calismak daha mantikli geliyor bana.

Tarih:06 Aralik 2005 da acilmis.
Bugün 20 Eylül 2006
Yakinda bu topigin dogumgünü mesajlarini da alacagiz galiba...:p

Bilgi edinmek,eksiklerimizi gidermek cok güzel.
Forum Kurallarini okumaya ve yasatmaya calismakta...

Iyi forumlar...

isditanlebulda
20.09.2006, 17:58
Hadi ben bunun üzerine iki hafta daha katiyorum diyelim.
Acaba Kurallar degisti mi diye sasirdim son günlerde...

Son dönemlerde üyelerimizde SIKCA gördügümüz bir olay bu.Cok eski,Arsiv özelligi almis topkiler bile mesajlarla cevaplanir oldu.Buradaki gibi.
Üzerine iki parmak toz sinmis konulari okuyarak bilgilenmeye calismak daha mantikli geliyor bana.

Tarih:06 Aralik 2005 da acilmis.
Bugün 20 Eylül 2006
Yakinda bu topigin dogumgünü mesajlarini da alacagiz galiba...:p

Bilgi edinmek,eksiklerimizi gidermek cok güzel.
Forum Kurallarini okumaya ve yasatmaya calismakta...

Iyi forumlar...

benden kaynaklandı sanırım bu durum ben yeni olduğum için eski konuları da okuyorum öğrenmek için ilk defa okudum bu konuyla ilgili bir şey bir iki kelime teşkkür etmek istemiştim düzeninizi bozduysam özür dilerim.

Naci
20.09.2006, 18:26
peşinden bende yorum yazınca metin abimizi kızdırmışız herhalde. Haklıdır ne diyelim. Aslında ben çok dikkat ederim, eski topiklere yazmam ama arada oluyor böyle şeyler.

MetinK
20.09.2006, 22:57
Hayir arkadaslar;kimseye kizmadim sadece kurallari hatirlatiyorum.Kizsam konuyu kilitlerdim.
Kurallara dikkat edelim diye sadece hatirlatma yapmistim.
Birbirimizi uyarirsak en az yanlis yapmaya gayret ederiz hepimiz.Kimse kötü birsey yapmis degil sonucta...

Iyi forumlar...

Alevimen
20.09.2006, 23:09
benden kaynaklandı sanırım bu durum ben yeni olduğum için eski konuları da okuyorum öğrenmek için ilk defa okudum bu konuyla ilgili bir şey bir iki kelime teşkkür etmek istemiştim düzeninizi bozduysam özür dilerim.
teşekkür etmek konusuyla ilgili birşey daha var:

10. Üyelerimizin yararlı postlarını lütfen bir "teşekkür" bile olsa ile değerlendirMEYİN, tek sözlü teşekkür'e ihtiyaç yoktur veya 'paylaşım için sağol' gibide pozitif olsa dair lütfen yazmayın. Fakat yüzyılın bilgilendirmesi olursa o zaman hal başka olabilir, 'teşekkür' yazacak yerine mesaja puan-değerlendirmesi yapın veya 'teşekkür' yazacaksanız TAM VE KUSURSUZ CÜMLE KURMAYA çalışın -> 'paylaşımın için teşekkürler' yetersiz cümledir. :whistling

isditanlebulda
21.09.2006, 00:33
mesaj alınmıştır..

ibo(arguvan)
19.02.2007, 13:19
sen ben desteklemessek dedelerin çocuklarıda böyle doktor avukat olurlar

Servan
22.02.2007, 18:01
kardes bu cok uzun bir hikayedir ben özetini sana yazayim
keske bizim oralar(erzincan)vs deseydin belki ilerden illere farkli olabilir neyse soruna dönelim bizim buralar(almanya -avrupa)da imamlar diyanet desteklidir türkiyeden getiriliyorlar herseyi hazir son model arabalar ev ekmek elden su gölden ve aldigi eurolarda cabasi imamlar acaba imamlarin meslegi yada rütbesi nedirki bunlari hak etmisler tabiki bizimde destegimiz var nede olsa vergilerimiz diyanetede gidiyor neyse bizimde inancimizda pirlerimiz dedelerimiz mürsitlerimiz bizim dini ögretmenlerimizdir pirin sana geliyor gülbang veriyor seni aydinlatiyor sana dinin ve inancin edeb erkaninla ilgi sana birseyler ögretiyor pirler bunun karsiligini beklemezler ama düsünceli talibler anlayisli olduklari icin pirlerine bir nebze yolparasi gibi cüzi rakamlar edebilecek gülbangin karsiligini veriyor ki bunun adi ciraliktir bilirsinki cira isik demektir yani isiklik yani bizim isigimiz anlaminda
haa bu para olur esya olur yada köy gibi yerlerde keci koyun kuzu vs olur
lakin bazi pirlerde zengin taliblerindan aldigi ciraligi kendisi icin harcamaz götürür nerde fakir fukara bir talibi varsa ona verir ama (tipki cami imamlari vaizleri gibi bizdede bazi dedeler pirlerciralik adi aldinta nerdeyse talibinin evini götürecek ) cikar bu gayet dogal ve normal karsilamak lazim cünki her insan dört dörtlük degildir aksini ispat edende bugüne kadar cikmadi

SAYGILAR SEVGILER

dedikleri dersim için de böyle hüseyin can dediklerine katılıyorum.zaten bu devlet bizlerin dedelerimiz için verdiği paradan cok daha fazlasını bizlerden vergi yoluyla alıp imamlara ve diyanette çalışanlara veriyor.bu nedenle bu insanlar rahat bir geçime sahip oluyorlar bizim dedelerimizin de geçimini saglamak bize düsüyor.yolu erkanı bizlere onlar ögretiyor.
anlatmak istegim onları zaten mükafatlandırmak alamaz ama onlara ancak bu şekilde yardım adebiliyoruz bu gecmişte de boyleydi şimdi de böyle.
GERCEK PİR ALAN SADECE ALN GEĞİL ONU DAĞITANDIR.