Orijinalini görmek için tıklayınız : 14 Masum-u Pak Orucu...
çeşm-i naz 12.01.2007, 17:31 canlar biliyorsunuz ki bizler için yani aleviler için çok önemli olan matem orucumuz 20 ocak günü başlıyor.hz.hüseyin efendimizin ve 72 yandaşının acımasızca şehit edildiği yasını tutmak amaçlı orumuz öncesi veya sonrası 3 gün daha oruç tutulurmuş buna da masum-u pak orucu yani masum olan şehit küçük bebek çocuklar için tutulurmuş.bunun başında hüseyin efendimizin daha bebekken şehit edilen yavrusu ali asker başta olmak üzere müslim'in çocukları ve siğer şehit olan bebekler için tutulurmuş.ben çevremden araştırdığım kadarıyla böle ama muharrem orucu öncesi mi sonrasımı tam bilgi yok yani kimi oruç başlamadan önce kimi de oruçtan hemen sonra ama bu seferde aşure yapdıktan sonra tutulan oruç matemden sayılır mı....masum-u pak orucu hakkında ne biliyorsunuz sizlere sormak istedim...
Bu Orucu Dedemler tutuyorlardı.. Geçen sene öğrenmiştim.. Muharremden 3 gün önce tutmaya başlamışlardı. Anneme neden diye sorduğumda '' 14 Masum-u Pak için '' dedi.. Daha önce duymamıştım bu Orucumuzu.. Bende tutmak isterim bu sene.
hasret_eylul 12.01.2007, 18:34 canlar biliyorsunuz ki bizler için yani aleviler için çok önemli olan matem orucumuz 20 ocak günü başlıyor.hz.hüseyin efendimizin ve 72 yandaşının acımasızca şehit edildiği yasını tutmak amaçlı orumuz öncesi veya sonrası 3 gün daha oruç tutulurmuş buna da masum-u pak orucu yani masum olan şehit küçük bebek çocuklar için tutulurmuş.bunun başında hüseyin efendimizin daha bebekken şehit edilen yavrusu ali asker başta olmak üzere müslim'in çocukları ve siğer şehit olan bebekler için tutulurmuş.ben çevremden araştırdığım kadarıyla böle ama muharrem orucu öncesi mi sonrasımı tam bilgi yok yani kimi oruç başlamadan önce kimi de oruçtan hemen sonra ama bu seferde aşure yapdıktan sonra tutulan oruç matemden sayılır mı....masum-u pak orucu hakkında ne biliyorsunuz sizlere sormak istedim...
Sevgili Didem Mahsum-u Paklar Orucu bildiğim kadarı ile kurban bayramının birinci gününden itibaren yirmi gün sayılır.. ve yirminci günün akşamında Muharrem orucu için niyet edilir ve ilk üç gün Mahsum-u Paklar orucu tutulur..
gerçeği ve aslı bu olmalıdır.. ama 12 gün tutup üstüne üç gün tutanlarda vardır..
Çok eskiyi iyi hatırlıyorum dedemler 12 gün muharrem orucu tutarlardı. Daha sonraki babamların kuşağı son 5-6 senedir 3 gün ilave olarak masum-u pak orucu tutmaya başladılar. Ve bu zamanla kural haline geldi artık 15 gün tutuyorlar. Ben ise hala 12 günde ısrar ediyorum. Tabiki tutan ile tutmayan bir olmaz. Sevapları bana göre daha fazladır. Ama 12 gün oruç tutanlar , niyetlerinde masum-u pakları dışlamıyorlar ki . Peygamberimizin 7 gün muharrem orucu tuttuğu söylenir. Kerbela olayları öncesi zamanda 10 gün tuttuğu söylenir. Daha sonra imam zeynel abidin'in hayatta kalması ile 12 gün tutulduğu söylenir ki genel kanı budur.
Ben oruç tuttuğum zaman bu masum-u pak , bu 12 imam için diye ayrım gütmüyorum. Hepsi için 12 gün tutuyorum , beni ikna edebilecek var ise 3 gün daha tutarım.
Gelelim muharrem ayından önce mi tutulur sonra mı tutulur sorusuna. Büyük çoğunluk önce tutar . On iki imamların önüne koyamayız diyen bir grup var onlarda 12 imam orucundan sonra tutarlar. Bu konudada kesin şu zaman tutulacaktır gibi kesin hüküm söz konusu değil.
çeşm-i naz 13.01.2007, 20:41 peki gerçekten masum-u pak orucunun anlamı nedir tam manasıyla???
Kurban bayramının 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20.günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar.Muharrem orucundan önce 3. günlük masumu pak orucu tutulur. Bu oruç küfede şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, İmam Hüseyin’in amcasının oğludur.
İbrahim Müslüm ise amcasının torunlarıdır. 3. günlük Masum-u Pak ve 12 günlük muharrem orucu olmak üzere toplam 15, gün oruç tutulduktan sonra muharrem ayı’nın 13. günü kurbanlar tığlanır ve “Aşure” dağıtılır. Kurban İmam Zeynel Abidin’in Kerbela katliamından kurtuluşunun şükranıdır. Muharrem ayı kutsal ayıdır. Muharrem ayı haram aylardandır. Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kuranı Kerimde açıkça belirtilmiştir.
Muharremde eğlence yapılmaz. Can incitilmez, kan akıtılmaz. Düğün, nişan, sünnet törenleri yapılmaz, bu günlerde eşler arasında nefsani ilişkiler olmamalı. Kerbela şehitlerinin çektikleri susuzluğu hissetmek için su içilmez eğlence yerlerine gidilmez. Saf su içilmez. Sağlıklı ve sıhhatli olup da oruç tutanlar için su içmemek çok sevaptır. Çünkü; Hz. Hüseyin 72 yakınlarıyla birlikte Kerbela da susuz bırakılmıştır. Kerbela acısını yürekler de hissedebilmek için susuzluğu yaşamak lazımdır. Ancak, vücudun suya ihtiyacı olduğundan aşırıya kaçmamak kaydıyla, ayran, çay vs. gibi sıvı içecekler alınabilir.
Alevi İnancı şekilciliğe takılıp kalmayı değil, özünü benimser aklın ve ilmin yolundan ayrılmaz. Önemli olan İmam Hüseyin’in ve diğer Kerbela şehitlerinin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktadır. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi yaşayıp, onlar gibi inanmaktır. Zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmaktır. Eline,diline, beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamaktır. Onlara layık olmaktır, ölmeden önce ölmek öldükten sonra yaşamaktır. Allah’ın alemlere rahmet olarak gönderdiği elçisi Muhammet Mustafa’nın ve Ehli beyti’nin huzuruna anlı açık yüzü ak ve pak çıkmaktır. Onların bıraktığı onurlu mirasa sahip çıkmaktır
çeşm-i naz 13.01.2007, 23:16 evet orucun bitiminde kurban kesildiğini bende biliyordum ama bu tuhaf gelir bana çünkü matem sonrası hemen kurban kesmek tuhaf gibi??
birde kimileri orucun 15 gün olduğunu kimileride 30 gün olduğunu söyler sanırsam cafilerde var öyle bişey kendilerini zincirliyorlar ya bu konu hakkında ne bilgileriniz nedir?
Alevimen 13.01.2007, 23:24 peki gerçekten masum-u pak orucunun anlamı nedir tam manasıyla???
Masum-u Pak 'ın adı ibretler serisine tanık olan kerbela olaylarından geliyor. 14 çoçuk acımasızca katledildi, Kerbela şehitlerin öz evlatlarıydılar.. katliam'dan masum çoçuklarda kurtulamadı. O günler nasıl insanlık hakları ayak altında alınıp hüküm verildiği gibi bugün son 1993 yılında benzer sahneler elimiz kolumuz bağlı gördük.
Masum u pak saflığın, suçsuzluğun, hümanistliğin, masumluğun sembollüdür.
Alevimen 13.01.2007, 23:29 evet orucun bitiminde kurban kesildiğini bende biliyordum ama bu tuhaf gelir bana çünkü matem sonrası hemen kurban kesmek tuhaf gibi??
birde kimileri orucun 15 gün olduğunu kimileride 30 gün olduğunu söyler sanırsam cafilerde var öyle bişey kendilerini zincirliyorlar ya bu konu hakkında ne bilgileriniz nedir?
15 - 30 gün dediğin olay, anadolu yöresindeki HIZIR AYI ORUCUDUR, Hızır ayında oruç tutulur, belirli gün sayısı yok. Fakat bugün resmi olarak sadece 13-14-15 şubat günleri tutulur, her yıl aynı tarihler.
çeşm-i naz 14.01.2007, 01:33 hızır orucu muharrem orucu içindemidir?
sidarta54 14.01.2007, 01:44 hızır orucu muharrem orucu içindemidir?
hayır içinde değil bazı seneler öyle denk geliyor Muharrem ayı her yıl 10 gün öne kayar hicri takvim hesabından dolayı ancak Hızır 13 14 15 şubat sabittir (hatta şöyle bir hesap var 13 şubat eski takvimde ocak son gün olduğu için hızırın bir ayağı ocak bir ayağı şubatta olunca oruç tutulur) yani 13 şubat ancak bu iller ve köyler arası biraz değişmiştir günler kaymıştır hızır geziyor denir bunada :ilgili:
Alevimen 14.01.2007, 01:56 hızır orucu muharrem orucu içindemidir?
Hızır orucun tutulduğu aya Hızır Ayı diyoruz. Nuh (Noah) yı bilirsinz, zamanında Allah'dan bir vahiy gelir ona.. Allah ondan gemi yapmasını istemiştir.
Gemiye her canlıdan birer cinsiyet alınır.. Tufan olur ve anlatılana göre yeryüzün geneli su altında kalır. (Bu ara geminin izleri bugün Ararat dağında bulunmuştur.)
Doğa felaketi devam ederken gemideki canlılar epey zorluk yaşamışlar, gemi batma tehlikesi yaşarken sihirli el (Hızır ve İlyas kardeş Peygamberleri) gemiyi kurtarmıştır. Sayı 3 her dinde/inançda bir değeri vardır, kutsal kitapda'da bu olayın 3 gün 3 gece sürdüğünü yazılıyor. O nedenle bugün 3 günlük hızır orucu vardır. Önceleri başka takvimler kullanıldığı için tarihlerde variyason olmuştur. Fakat genel olarak anadolu yöresinde sabit bir gün yok, yani temel olarak bu zamanlar hızır ayı olarak geçiyor, şimdi ise teknoloji çağında yaşıyoruz.. İletişim ve tarih belirlemeler daha kolaydır.
Didem, hızır orucu ve ayı muharrem orucuyla dolaylı bir bağlantısı yok. Karışıklık olmasın diye şunu diyeyim, Hızır orucu hep aynı tarihlerdir yani 13-14-15 Şubat, Muharrem orucuda başka takvime göre hesplandığı için bizim bildiğimiz takvime göre çevrildiğinde her yıl günlerde biraz oynama oluyor. Bu yıl matem orucu (muharrem orucunun başka adı) 20 ocak - 31 ocak gecesine kadar.
çeşm-i naz 14.01.2007, 02:05 anladım bilgiler için teşekür ederim..
bu yıl oruçlar gerçekten karışacak gibi masum-u pak hızır orucu matem orucu hepsi karıştı rica etsem bir oruç takvimi oluştursak ve neyi ne için tuttuğumuzu bilsek yani bu oruç tutuyoruz ama neden tuttuğumuzu çoğu insan bilmiyor ben bugün kime sorduysam yarım yamalak cevap aldım bir babam la konuşabildik sanıırım forumda böle bir takvim yok ben olsun çok isterim şimdi tam olarak oruca hızır orucuyla sonra masum-u pak sonra matem orucumuz olarak başlıyoruz anladığım kadarıyla
Alevimen 14.01.2007, 02:15 anladım bilgiler için teşekür ederim..
bu yıl oruçlar gerçekten karışacak gibi masum-u pak hızır orucu matem orucu hepsi karıştı rica etsem bir oruç takvimi oluştursak ve neyi ne için tuttuğumuzu bilsek yani bu oruç tutuyoruz ama neden tuttuğumuzu çoğu insan bilmiyor ben bugün kime sorduysam yarım yamalak cevap aldım bir babam la konuşabildik sanıırım forumda böle bir takvim yok ben olsun çok isterim şimdi tam olarak oruca hızır orucuyla sonra masum-u pak sonra matem orucumuz olarak başlıyoruz anladığım kadarıyla
Forumdaki takvime yazıldı.
Masum-u pak orucunun sabit tarihi yok yani dini veya inançsal bir töreni yoktur, daha önce yazdığım gibi insanlık adına muharrem ayında 14 masum-u pak anısına bir gün ayırıp oruç (ruhen) tutabilirsin.
ibo(arguvan) 19.02.2007, 12:56 canlar biliyorsunuz ki bizler için yani aleviler için çok önemli olan matem orucumuz 20 ocak günü başlıyor.hz.hüseyin efendimizin ve 72 yandaşının acımasızca şehit edildiği yasını tutmak amaçlı orumuz öncesi veya sonrası 3 gün daha oruç tutulurmuş buna da masum-u pak orucu yani masum olan şehit küçük bebek çocuklar için tutulurmuş.bunun başında hüseyin efendimizin daha bebekken şehit edilen yavrusu ali asker başta olmak üzere müslim'in çocukları ve siğer şehit olan bebekler için tutulurmuş.ben çevremden araştırdığım kadarıyla böle ama muharrem orucu öncesi mi sonrasımı tam bilgi yok yani kimi oruç başlamadan önce kimi de oruçtan hemen sonra ama bu seferde aşure yapdıktan sonra tutulan oruç matemden sayılır mı....masum-u pak orucu hakkında ne biliyorsunuz sizlere sormak istedim...
can benim bildiğim mahsunu paklar muharremden 3 gün önce başlar sonra değil birde başta hz.alinin oğlu celal i abbas vardır oklanarak şehit edilen
|