Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Sünni çatışması, sövüşmesi..

opis-01
13.01.2007, 12:21
tecumanda yazan yavuz bülent bakilerin yazısı
yorum sizin?

BANA göre, dünyanın en yanlış, en hazin, en dehşet verici ve zaman zaman en vahşi çekişmesi, dövüşmesi, sövüşmesi, vuruşması... Alevi-Sünni toplumu arasında. Peki bu iki Müslüman camia arasındaki gerginlik niçin? Benim çok yakın Alevi dostlarım var. Bu sorumun cevabını şöyle veriyorlar:
- “Hazret-i Peygamberin vefatından sonra, halifelik, yani devlet başkanlığı, Hz. Ali’nin hakkı idi. Hz. Ali, Peygamberin cenaze işleriyle uğraşırken birtakım kimseler, işi bir oldu bittiye getirdiler. Tutup Halifelik makamına Ebubekir’i oturttular. Alevi, Hz. Ali’nin tarafını tutanlara verilen isim. Şia da taraf demektir. Şia-i Ali, Ali’nin taraftarları demek. Biz, o seçimde, Hz. Ali’ye haksızlık yapıldığına inanıyoruz!”

Alevi dostlarıma anlatmaya çalışıyorum ki, bu iddianın hiçbir akli, mantıki tarafı yoktur. Bir kere, böyle bir inanış, önce Hz. Ali’ye çok büyük bir hakarettir. Hatta zulümdür. Cesaretiyle, yiğitliğiyle, bilinen Hz. Ali, kendisine bir haksızlık yapıldığına inansa idi, kılıcını çeker, Hz. Ebubekir’in karşısına dikilirdi. “Ya Ebubekir! derdi, ben varken halifelik makamına sen nasıl oturabilirsin? Çekil bakalım ordan!”

Sevgili Peygamberimiz buyuruyor ki: “Haksızlık karşısında susan dil şeytandır.” Hz. Ali, hâşa, haksızlık karşısında susacak adam değildi. Okunduğu zaman görülecektir ki, Hz. Ali’nin ilk üç halifeye karşı hiç bir kırgınlığı yoktur. Bırakın kırgınlığı, Hz. Ali’nin çocuklarından birinin adı Ebubekir, birinin adı Ömer, birinin adı Osman’dır. Hatta Hz. Ömer, aynı zamanda, Hz. Ali’nin damadıdır. Peki Hz. Ali, korkusundan mı çocuklarına o isimleri koydu? Korkusundan mı kızını Hz. Ömer’e verdi? Şimdi bizim Alevi kardeşlerimiz, ilk üç halifeye buğz ediyorlar. Yani onlara düşmanlık duyuyorlar. İsimlerini öfkeyle anıyorlar.

Cafer-i Sadık’ın babası Muhammet Bakır diyor ki: Birtakım kimseler, bize bağlı olduklarını söyleyerek ilk üç halifeye buğz ediyorlarmış. Allah’a yemin ederim ki, o kişiler elimize geçse onları katlederim.

Alevi dostlarıma diyorum ki:
- Ben, halifelik konusunda, kat’iyyen sizin gibi düşünmüyorum. Ama 1400 yıldan beri devam edegelen bu çekişmeden, sövüşmeden, döğüşmeden de çok üzgünüm. Şimdi siz gidin Hz. Ali’yi alıp getirin; biz de Hz. Ebubekir’i, Hz. Ömer’i ve Hz. Osman’ı bulalım. Halifelik makamını onlardan alıp Hz. Ali’ye verelim ve Allah aşkına bitirelim bu yersiz kavgayı!
Bana diyorlar ki: “Bu mümkün değil. Çünkü hepsi ölüp gitmişlerdir!”
- Peki mümkün değilse neyin kavgasını yapıyoruz? Yani biz bu Alevi-Sünni çekişmeleriyle neyi halledeceğiz? Suya, delik açmaya çalışıyoruz. Veya havaya yazı yazıyoruz. Faydası ne?

Şimdi bir sorum daha var: Sevgili Peygamberimiz 632 yılında vefat etti. Aleviler’e göre de, Hz. Ali’ye 632 yılında haksızlık yapıldı. Bir an için kabul edelim ki bu iddialar doğru. Peki kim yaptı bu haksızlığı Hz. Ali Efendimize? Bu haksızlıkta, bizim milletimizin milyarda değil, trilyonda bir bile kusuru yoktur. Çünkü biz, Peygamberin vefatından 318 yıl sonra Müslüman olduk. İslam’da da, diğer dinlerde de, modern hukukta da kan dâvâsı kat’iyyen yoktur. Yani 632 yılında, Medine’de bir kısım Arap, Hz. Ali’ye bir haksızlık yapacak ve sanki biz, o haksızlık yapanların soyundan geliyormuşuz gibi Alevi kardeşlerimiz 1400 yıl sonra, kalkıp Yezid diye bizim yakamıza yapışacaklar.

Bu, taşları bile çatlatacak bir insafsızlıktır. Hz. Ali’nin kemiklerini sızlatacak bir dehşetli zulümdür. Yezid’in Allah milyon kere belâsını versin. Bizim Yezid’le, Yezidiler’le ne alâkamız var? Diyorlar ki: “Alevilik hoşgörü demektir! Alevi, eline, beline, diline sahib olan kişidir” Elbette doğru. Bunlar Kur’an’ın, yani İslam’ın ortaya koyduğu güzel hükümlerdir. Ama ne olur, Allah aşkına, Hz. Ali aşkına Aleviler, yalnız bir gün, sadece bir gün bu güzel kurallara uyarak etraflarını, Sünni camiayı bir araştırsınlar; bir öğrenmek zahmetine katlansınlar, Türkler, Müslüman olduktan sonra Hz. Ali’ye ve onun Ehl-i Beyt’ine yapılan zulmü benimsemişler mi, benimsememişler mi? Yani Sünni camia içerisinde adı Yezid olan bir tek kişi var mı? Yok mu? Muaviye olan bir tek kişi var mı? Sünni Türkler, Yezid kelimesini hakaret olarak kullanıyorlar, kızdıklarına köpek, eşek, hayvan dercesine Yezid diyorlar. Ama beri yanda milyonlarca Sünni Türk Ali, Hasan, Hüseyin, Cafer, Ali Rıza, Mehdi, Zeynel Abidin, İmam... isimlerini gururla taşıyorlar. Hal böyle iken ne Aleviler Sünniler’e, ne de Sünniler Aleviler’e karşı hoşgörülüdürler. Çünkü mes’elenin kökünde, Kur’an’ın oku emrine rağmen, dehşetli bir cehalet var. Cehalet olmasaydı, Pir Sultan Abdal, bütün Türk Sünnileri kast ederek:

“Kalkın dostlar bir olalım / Münkir’e kılıç salalım
Hüsey’nin kanın alalım / Tevekkeltü tealallah” der miydi?

Sünni Türkler de, hem kan kardeşleri, hem de din kardeşleri olan Aleviler’in üzerine yürürler miydi? Cehalet, en büyük düşmanımızdır

keklikoluk46
15.01.2007, 16:23
bunu yazan yazarada derimki siz sünnilerde önce bir bakın alevilik nedir? ne değildir?şimdi kalkmış bize insanlık dersi vermeye kalkışıyor.hz ali ve hüseyini katleden yezidilerdi diyelim.fakat maraşı,çorumu,gaziyi,sivası yapanlardamı yezidilerdi!pir sultanın sözünü yanlış yerlere çeken yazardanda bu beklenirdi zaten.yazdığı gazeteyede baksanıza:tercüman!...bu gazetede yazan birinden böyle yazılar çıkması normaldir...

anibal
16.01.2007, 18:39
Sünni Türkler de, hem kan kardeşleri, hem de din kardeşleri olan Aleviler’in üzerine yürürler miydi? Cehalet, en büyük düşmanımızdır[/B]

cehalet en büyük düşmanımızdır de sonrada kendi cehaletini görmeyen bu adama ne denir.
oku da öğren Alevilik ne demek
sakın yanlış anlaşılmasın sözüm köşe yazarınadır.

Reverend
16.01.2007, 23:59
Yaa alevilik ne olursa olsun..inanç özgürlüğü diye birşey warya kim neye inanmak isterse inanır bunu sünnilerin veya bi başkasının sorgulamaya hakkı yokki..saygı duymak zorundayız..bu adamda yazar falan olamaz zaten mahalle aralarında koca karıların yaptığı lakırdılardan da bi farkı yok zaten söylediklerinin..öyle amaçsız gazetenin amaçsız bi çalışanı işte..

milidya
17.01.2007, 01:05
kendisini şair olarak benimseyen şahsiyet öncelikle kendi cehaletini görüp benimsesin. birkaç kişinin görüşünü alıp sayfa dolsun diye yazılan yazılar o şahsın bilgisizliğini ortaya çıkarır. yazar isen alırsın eline kitabı okursun yalnız aleviliği anlamak için değil kendi cahilliğini de bir nebze olsun azaltmak için de okursun.

atakan aytekin
17.01.2007, 02:47
sagolun ya teşekkür ederim bu yazıları bizlerle paylaştıgınız icin elinize başka yazılar gecerse onlarıda yazmanızı rica ederim sagolun

Hüseyin69
17.01.2007, 04:49
tecumanda yazan yavuz bülent bakilerin yazısı
yorum sizin?

Benim çok yakın Alevi dostlarım var.

alintiyi biraz okudum ama yukaridaki

en nefret ettigim cümleyi alinti yaptim

sanirim biryerlerine yine ates düstü k... kurtarma operasyonu hazirligimi nedir

müttaki
17.01.2007, 10:13
yazı fena değil.. güzel bir yazı :)

guneyyy
17.01.2007, 12:32
Alevilik islamın içindedir diyen arkadaşlar cevap vermeli tercümandaki yazıya..

ve o baglamda bakılırsa yazı tamamen dogrudur..

alevilik islamın dışındadır diyenleri haklı kılan bir yazıdır.. anlayana

müttaki
17.01.2007, 15:01
Alevilik islamın içindedir diyen arkadaşlar cevap vermeli tercümandaki yazıya..

ve o baglamda bakılırsa yazı tamamen dogrudur..

alevilik islamın dışındadır diyenleri haklı kılan bir yazıdır.. anlayana

Alevilik İslamiyetin içindedir de.. ilk üç halifeye buğz eden lanet eden bir anlayış Aleviliğe nerden girmiştir bunu incelemek gerek... Aleviliğin ilk üç halifeyle derdi yoktur.. olay emevi zihniyetinden ve abbasi zihniyetinden kaynaklanır.. emeviler ehlibeyt taraftarlarını dışlayınca Türkler ehlibeyte yakınlık kurdular ve Emeviler arap olmayan müslüman Türklere melami köleler ismini taktılar

ne 12 imam ne de İnsan-ı kamillerin hiçbiri ebubekir ömer osman hakkında kötü bir söz söylememiştir..

bu söylemler nerden başladı bilemiyorum

evet Ali efendidir.. İnsan-ı kamildir ama bunları çıkaranlar olayı siyasete döken Aleviliği kominist desteğe çevirmeye çalışanların işidir diye düşünüyorum

ahmet yesevinin şiirinde yunus emrenin şiirlerinde de ters birşey görmedik hatta iyi olarak da övülen kişiler Tamam İnsan-ı kamil değiller orası ayrı ama İnsanlığa hizmetleride az değildir çoğumuzdanda fazladır

guneyyy
17.01.2007, 15:16
aleviliği komünist destege cevirmek mi?

100 sene öncesinin tarihi bile mulakken 1400 sene önceki olayları böyle net yazabilmenize şaşırıyorum..

hinsanlığa hizmet edenlerin neye nasıl hizmet etmişler ?

Mesut Gündüz
17.01.2007, 15:18
Alevilik İslamiyetin içindedir de.. ilk üç halifeye buğz eden lanet eden bir anlayış Aleviliğe nerden girmiştir bunu incelemek gerek... Aleviliğin ilk üç halifeyle derdi yoktur.. olay emevi zihniyetinden ve abbasi zihniyetinden kaynaklanır.. emeviler ehlibeyt taraftarlarını dışlayınca Türkler ehlibeyte yakınlık kurdular ve Emeviler arap olmayan müslüman Türklere melami köleler ismini taktılar

ne 12 imam ne de İnsan-ı kamillerin hiçbiri ebubekir ömer osman hakkında kötü bir söz söylememiştir..

bu söylemler nerden başladı bilemiyorum

evet Ali efendidir.. İnsan-ı kamildir ama bunları çıkaranlar olayı siyasete döken Aleviliği kominist desteğe çevirmeye çalışanların işidir diye düşünüyorum

ahmet yesevinin şiirinde yunus emrenin şiirlerinde de ters birşey görmedik hatta iyi olarak da övülen kişiler Tamam İnsan-ı kamil değiller orası ayrı ama İnsanlığa hizmetleride az değildir çoğumuzdanda fazladır

Alevilik islamın içindedir derseniz o gazeteci o yazıyı yazar.

müttaki
17.01.2007, 15:23
aleviliği komünist destege cevirmek mi?

100 sene öncesinin tarihi bile mulakken 1400 sene önceki olayları böyle net yazabilmenize şaşırıyorum..

hinsanlığa hizmet edenlerin neye nasıl hizmet etmişler ?

en basitinden Ebubekir tüm servetini İslama harcamıştır.. kaç köleyi sahibinden satın alıp azat etmiştir.. mekkenin en zenginlerinden bir tüccardır ve ResülAllahın en yakınlarından olmuştur desteklemiştir keza osmanda bildiğim kadarıyla bir tüccardı ömer de saygın bir kişilikti...

bugünkü propagandacılar kime ne hizmet vermişler bunu sorgulamak gerek ebubekir mi daha sosyaldi yoksa geçmişte komünizm diye ortalığı karıştırıp bugün en sosyetik mekanlarda takılanlar mı..

guneyyy
17.01.2007, 15:33
en basitinden Ebubekir tüm servetini İslama harcamıştır.. kaç köleyi sahibinden satın alıp azat etmiştir.. mekkenin en zenginlerinden bir tüccardır ve ResülAllahın en yakınlarından olmuştur desteklemiştir keza osmanda bildiğim kadarıyla bir tüccardı ömer de saygın bir kişilikti...

bugünkü propagandacılar kime ne hizmet vermişler bunu sorgulamak gerek ebubekir mi daha sosyaldi yoksa geçmişte komünizm diye ortalığı karıştırıp bugün en sosyetik mekanlarda takılanlar mı..

soru şu neden dine sahip olanlar hz.ler hep zengin tüccar ve iktidara sahipler

ve savaş yaptıkları insanlara imtiyazlar tanımışlardır?

dikkat et bu günde iktidarı elinde bulunduranlar ve zenginler yine dine en cok sarılanlar?

müttaki
17.01.2007, 15:58
soru şu neden dine sahip olanlar hz.ler hep zengin tüccar ve iktidara sahipler

ve savaş yaptıkları insanlara imtiyazlar tanımışlardır?

dikkat et bu günde iktidarı elinde bulunduranlar ve zenginler yine dine en cok sarılanlar?

ebubekir Muhammed Peygamber olmadan evvel zengindi tüccardı ve servetini İslama adadı öldüğünde kime ne bıraktı.. ayrıca Ebubekirin oğlu Muhammed Alinin tabiilerindendir.. kırklardandır diye biliyorum...

ebubekir osman ve ömer hazret değildir.. Hazret makamına sahip olan Alidir.. saygıdan adaptan hazreti derler..

bugün kimin ne durumda olduğu bugün yaşayanları bağlar.. bu konu çok tartışıldı Ebubekirde Ömerde Osmanda bugün yaşasa hepimizden iyi birer İnsan olarak tanınırlardı...

guneyyy
17.01.2007, 16:03
dine sahip olanlar aynı zamanda iktidarı (erki) dolayısıyle zenginliği elinde bulunduranlardır.. bunu degiştiremessiniz..

günümüzde durum hala malesef aynı...

müttaki
17.01.2007, 16:07
dine sahip olanlar aynı zamanda iktidarı (erki) dolayısıyle zenginliği elinde bulunduranlardır.. bunu degiştiremessiniz..

günümüzde durum hala malesef aynı...

dinin siyaset gibi bir gereği yokdur.. 12 imamın hepsi dindardır bir erke sahiptirler ama kesinlikle saltanat düşkünü değillerdir..

asıl zenginlik mal mülk sahibi olmak mıdır.. asıl zenginlik asliyetini bilmekdir..

hala siyaset olarak düşünüyorsunuz Aleviliği... Alinin kimsenin parasında pulunda gözü yokdur.. amaç kişinin asliyetini idrak etmesidir..

guneyyy
17.01.2007, 16:09
muttaki malesefki anlayamamışsın .... aleviliği siyaset olarak düşünüyorsun dedin...

ben genelden dinlerden bahsediyorum..:)

neyse hoşçakal