Orijinalini görmek için tıklayınız : Meslek Lisesi sorunu Memleket sorunu mu?

ekin_esra
14.01.2007, 05:01
ülkemizde okadar çok sorun var ki ; bu sorunların arasında meslek lisesi sorunu haytınızın neresinde yer alıyor . :confused1
saygılarımla

Muhtar44
14.01.2007, 06:48
Meslek lisesi sorunu hayatımızdaki diğer sorunlarla kıyaslanınca önemi yok gibi görünüyor.Ama M.L.nden kimlerin mezun olacağını düşününce durum farklılaşıyor!!! bir imam hatip lisesi öğrencisi ve düz lise öğrencsini kıyaslayınca laiklik dediğimiz kavramda yerini almaya başlıyor. düşünün ki imam hatip lisesinde imamlık eğitimi almış bir genç öğretmen oluyor,yada idareci...onun karsısındaki insanlara tutumunu düşünün. basını kapatmayan bi öğrencisinin yada elemanının basını kapatmak,namaz kılmaya zorlamak,zoraki ibadet ettirmek gibi... bayan bir veli geliyor ve nahmahrem diyerek velinin yüzüne bakmıyor!!! benim hep kendi içimde kendi kendime sordugum bir soru vardır. madem öyle hak istiyorlar eşitlik istiyorlar neden düz lise yerine meslek liselerinde eğitim görüyorlar. Çok ama çok saçma istekleri. bu otobandan karşıya geçerken üst geçidi kullanmamak gibi bir şey oluyor. Sonunu bile bile yapıyorlar sonra eşitlik istiyorlar... pehhhh!!!!:21:

SivanA SimyacI
14.01.2007, 10:15
Meslek liseliler liseyi bitirince sınavsız üniversiteye gidiyor bundan güzelimi var ortada herhangi bir sorunda yok bence.Liseleri tartışacaksak Düz Liselerden başlamalıyız.

aksakal
14.01.2007, 10:34
Bu ülkenin eğitim sistemi yeraltındaki karınca yuvalarının yollarından bile daha karışık karmaşık. Herşeyin adı var kendi yok. Şekil var ruh yok. Pire var yorgan yok. Türkiye adına vatanşlık adına geliştirilmiş bir sistem yok. Her insan farklı düşünce ve inanç sistemine sahiptir. Ancak bir bayrak altında yaşayan insanların o vatanın geleceği için eğitilmesi şarttır. (ABD de olduğu gibi)İnancımız düşüncemiz aile yapımız ne olursa olsun. sanırım bunu hazmedemiyen vatandaşlarımız çoğunlukta. Her gelen yama yapmış. biraz boyamış şekil vermiş cetvelle bile eğri çizmiş. Eğer demokratik bir yaşam biçimi ise aradığımız ya seçime katılmalıyız yada kabullenmeliyiz. Ya da demokratik çerçevede birlik olup ses vermeliyiz.

avsenlı1984
14.01.2007, 10:54
Bu ülkenin eğitim sistemi yeraltındaki karınca yuvalarının yollarından bile daha karışık karmaşık. Herşeyin adı var kendi yok. Şekil var ruh yok. Pire var yorgan yok. Türkiye adına vatanşlık adına geliştirilmiş bir sistem yok. Her insan farklı düşünce ve inanç sistemine sahiptir. Ancak bir bayrak altında yaşayan insanların o vatanın geleceği için eğitilmesi şarttır. (ABD de olduğu gibi)İnancımız düşüncemiz aile yapımız ne olursa olsun. sanırım bunu hazmedemiyen vatandaşlarımız çoğunlukta. Her gelen yama yapmış. biraz boyamış şekil vermiş cetvelle bile eğri çizmiş. Eğer demokratik bir yaşam biçimi ise aradığımız ya seçime katılmalıyız yada kabullenmeliyiz. Ya da demokratik çerçevede birlik olup ses vermeliyiz.

saygı deger arkadsım senın demokratik dedıgın anlayıs bu ulkedemı olucak sen uyuyorsun herhalde ulke dınle serıhatla yonetılıyor nerdeyse hersey tek bır kısının elıne gecıcek bız hala demokratık bır adım pesındeyız desene ımam hatıp okulları gun gectıkce buyuyor üvst ımakanları kapısı onlara acılıyor ellerınden gelenı bız alevi toplumuna zarar vermek ıstıyorlar bız hala demokrat bır ulke dıyıp bakalım yanlış dusunuyorsun senın yorumun liseye deıl ulkeye amaclı liselerin konumu suan icler acisı allah okuyana once saglık ve sonra akıl versın saygılarla

deniz_90
14.01.2007, 14:00
Meslek liseliler liseyi bitirince sınavsız üniversiteye gidiyor bundan güzelimi var ortada herhangi bir sorunda yok bence.Liseleri tartışacaksak Düz Liselerden başlamalıyız.
katılmıyorum size,meslek liselerinde okuyan öğrenciler büyük şirketlerdeki patron babaları tarafından ,az ücretli dinamik ve genç enerjili gençler olarak görünüyor.bu patronların iştahını kabartan bir potansiyel var meslek liselerinde,türkiye hariç nerdeyse btün ülkelerde meslek liseleri ülkenin en önemli liseleri olarak görünür.örneğin almanya.yani siizn o bahsettiğiniz iki yıllık yüksek okullarda meslek lisesi çıkışlı bi öğrenci için bi avantaj değil .orda bildiklerine pek fazla bişey katamıyorlar ve bitirdiklerinde o iki yllık bölümü ellerinde teknik eleman diplomasından başka birşey olmuyor.yani eğer sermayesi varsa kendi işini kurabilrse yürür gider o adam,ama meslek lisesinde genelde emekçi çocukları okur.öle iş kurma gibi bi durumu yoktur genelde.
demek istediğim meslek liselerine yapılan büyük bir haksızlık var ortada...
saygılarımla...

alevi_murat24
14.01.2007, 14:43

senin üniversite dedigini bilmek gerek 2 yıllık üniversite yerinemi koyuyorsunuz. sorun yok demek ne yazıkki sen bu konuda biraz araştırmanı dilerim can

ben bitirdim metal işleri bölümü . aynı zamanada mileeyitim bakanlıgının yaptıgı beceriyetenek yarışmasında okul 1, si il genelinde yapılanda il 1 .si erzurumda yapılan bölge birinciliginde dogu anadaolu 1 cisi. ankaradada türtiye 4 cüsü oldum meslekte . ama senin dedigin sorunsuz 3 yılda meslek lisesinde öss de cıkan derslerde işlenen konular düz lisenin 1 sınıfın ilk yarıda aldıgı derslerden daha az ve sizinle aynı şartlarda sınavlara giriyoruz. bunda . bize üniversite alıyorlarmış burad bizim bölümümüz yok dışarda okumak çok zor. imkan meselesi. diyelimki okuyup bitirdik nerede meslek sahibi kişilere iş yok buralaraı okumak mesele degil mühim olan buradan meslek adına kalifiye iş gücü yaratmak ama ne yazıki sizin dediginiz gibi herşey toz penbe degil.
artı birşey daha taşer olarak çalıştıgımız ve döner semayede çalışmamız okudugumuz okullara bir gelir saglıyor ama genede bizden her fırsatta para alınıyordu.size soruyorum bunun nerseinde bu güzellik ben şahsen meslek okuduguma pişmanım sannat karlıga el işçiligine yatkınlıgım oldugu halde pişmanım.

munzur_62
14.01.2007, 16:02
Hayır asıl düz lise memleket meselesi

hapsu34
14.01.2007, 18:50
İster meslek lisesi ister düz lise tembellik ediceksen ikiside sorun. Çalışkan insansan o sorun bu sorun diye sığanacak bir bahaneye ihtiyacın yoktur. Ailesi zengin olmayıpta meslek lisesinden mezun arkadaşımda var düz liseden mezun arkadaşlarımda var hepsi zirve yapmak üzereler iş hayatlarında bırakalım bahanelere sığınmayıda çalışkanlığı ilke edinelim.

Servan
14.01.2007, 23:40

sınavsız universite girilmiyor arkadasım ama surada haklı olabilirsin meslek liselilere ek puan getiriliyor bu puanla birlikte az bir nelte univeristeye girebiliyorlar ben de sınava hazırlanırken anadolu ogretmen liseleriyle yarıstım ortada buyuk bir haksızlık var ben anadolu liseli cıkslıydım ek puanım yok ama onlar ogretmenlikte 24 puan alıyorlar belirli bir puan verilmesi haksızlık degil ama 24 puan:no: cok abartılı benim yaptıgım netin 30 daha altını yapan ogretmen liseli benimler aynı puana denk geliyor ki buda univeristelerin ogrenci kitlesindeki eksiklige neden oluyor.ek puan almaları onların hakları ama 24 puan :no: cok abartılı.

anibal
15.01.2007, 01:31
özellikle ülkemizde ara eleman sıkıntısı çekiyor.
meslek lisesi çok büyük önem taşıyor.
çünkü ne yazıkki işçi ile yönetici kadrosu arasında yetişmiş ara eleman bulmak oldukça zor.
üniversiteye giriş sınavındaki zorluk ise o konu hakkında meslek lisesi öğrencileri ne söylese haklı
bu ne olduğu belli olmayan imam hatip meselesi yüzünden meslek liselerinin önü kesiliyor.
sanki imamlık bi meslekmiş gibi.

SivanA SimyacI
15.01.2007, 21:42
senin üniversite dedigini bilmek gerek 2 yıllık üniversite yerinemi koyuyorsunuz. sorun yok demek ne yazıkki sen bu konuda biraz araştırmanı dilerim can

ben bitirdim metal işleri bölümü . aynı zamanada mileeyitim bakanlıgının yaptıgı beceriyetenek yarışmasında okul 1, si il genelinde yapılanda il 1 .si erzurumda yapılan bölge birinciliginde dogu anadaolu 1 cisi. ankaradada türtiye 4 cüsü oldum meslekte . ama senin dedigin sorunsuz 3 yılda meslek lisesinde öss de cıkan derslerde işlenen konular düz lisenin 1 sınıfın ilk yarıda aldıgı derslerden daha az ve sizinle aynı şartlarda sınavlara giriyoruz. bunda . bize üniversite alıyorlarmış burad bizim bölümümüz yok dışarda okumak çok zor. imkan meselesi. diyelimki okuyup bitirdik nerede meslek sahibi kişilere iş yok buralaraı okumak mesele degil mühim olan buradan meslek adına kalifiye iş gücü yaratmak ama ne yazıki sizin dediginiz gibi herşey toz penbe degil.
artı birşey daha taşer olarak çalıştıgımız ve döner semayede çalışmamız okudugumuz okullara bir gelir saglıyor ama genede bizden her fırsatta para alınıyordu.size soruyorum bunun nerseinde bu güzellik ben şahsen meslek okuduguma pişmanım sannat karlıga el işçiligine yatkınlıgım oldugu halde pişmanım.
Düz liselilere Anadolu Fen Liselerine iki yıllıkda okutulmuyor sınavsız :thumbdown
Bu da çarpık eğitim sorunu değilmi?
Mesleği yapma yapmama durumu sadece meslek liseliler için sorun olamaz.Bu bir gelecek kaygısı ve hepimiz yaşıyoruz.

alevi_murat24
15.01.2007, 22:30
Düz liselilere Anadolu Fen Liselerine iki yıllıkda okutulmuyor sınavsız :thumbdown
Bu da çarpık eğitim sorunu değilmi?
Mesleği yapma yapmama durumu sadece meslek liseliler için sorun olamaz.Bu bir gelecek kaygısı ve hepimiz yaşıyoruz.

düzlise mezunu benim bölümüme yani ögretmenlige gire bilirken ben yanlız bölüm ögretmenlikten başka bir bölüm seçemiyorum seçtigimde aktsayı engeli ile karşılaşıyorum.size kimse dedimi düzliselerin sorunu yok. ama siz öss derslerini 3 sene boyunca giri yor sunuz. meslek yüksek okullarında %80 ni düz lise mezunları ile dolu. burada iki yıllık okumak bir meziyet miş gibi geliyor üni versite dedigin yerlerden cıkanlar iş bula biliyormu . bugün cıkan lar iş bulu yormu. ben lise bittik ten sonra sagdece 5 üniversitede bölüm var bunlara düz liselerden gelenlerdenda girin ce türkiye genlimnde 81 ilde bulunan liselerden mezun olanlar aynı anda başvuruyoruz amasen söylermisin burada ki güzelligi. ben iki yıllık sözde üniversite myo gireyim türkiyede kaç bölüm var 2 tane ben han gisine gireyim .
bu uygulamanın sagdece göz boyama ve meslek liselerine ögrenci kazandırmak için bir düzenlemedir başka bir şey degil arakadaşım

benim işleyipde giremedigim bölümler aklımda kalanlar
teknik ressamlık. ög.
cisimlerin dayanımı ög.
hidrolik pinomatik ög.
metal işleri ög
sok sıcak deir işlemleri

hasret_eylul
16.01.2007, 11:09
ülkemizde okadar çok sorun var ki ; bu sorunların arasında meslek lisesi sorunu haytınızın neresinde yer alıyor . :confused1
saygılarımla

Meslek liselerinin Memleket sorunu olup olmadığı tartışılır...

ama bu topikte yer alması tartışılamaz...Çünkü arkadaşlar burası Alevilik ile ilgili Soru/yanıt Bölümüdür...

ZülfüKakul
16.01.2007, 12:28

Afedersin ama 2yıllık üniversite neden üniversiteden sayılmıyor..
Bence siz biraz araştırın..
Mesela ben Teknik Lise Yapı Ressamlığı çıkışlıyım..
2 yıl Restorasyon okudum.. Neden??????
Çünkü Öss ile Mimarlık bölümüne giremiyorum.. Ve ben sırf istediğim mesleği yapmak uğruna 2 yıl okuyup ordan mimarlığa geçmeyi düşünüyorum..
Ama 2 yıl okul küçümseniyor ne yazık ki!!!

Arkadaşım eğitimin 1-2-5 yılı olmaz... 6 aylık bir eğitim bile eğitimdir...

Hem ayrıca araştır demişsi ya arkadaşa bende size araştırın diyorum...
Şuanda meslek yüksek okullarında örneğin restorasyon bölümü sınavsız geçişten önce 4 yıllık okulmuş... Ve biz her yılı bir dönemde gördük..
Ama insanlarımız kalkmış 2 yıllık okul okulmu diyorr.. Evet okul.. Böyle düşünenlerin bakış açılarından şüphe ederim ben..

Gayet mutluyum teknik lise yapı ressamlığı bitirdim ardından 2yıl restorasyon ve şimdi dgs ile mimarlığa geçip okuyacağım ardından şehir planlama ve tasarım :)

İşte meslek lisesinin farkı :D

Düşünsenize bir ben 4+2 yıl bu işin eğitimini aldım..
Mimarlığa gittiğimde düz liseden gelen adam ne cetvel tutmayı bilecek ne kalem tutmayı :yamukgul: 19-20 yaşına gelmiş adamın daha seçtiği meslekten haberi olmayacak... :D

Bence meslek liseleri dışında düz liseler sorun:D:D:D:D:D:D:D

mutlumusuncan
16.01.2007, 13:33
Ben de Teknik Lise Bilgisayar(Yazılım) Bölümü mezunuyum ve meslek liselerinin sayısının çoğaltılmasından yanayım. Ayrıca bir mesleki lise mezunu bölümü ile ilgili bütün bölümlere girebilmesi için kapılar sona kadar açık olmalı. Şimdi ne yazık ki sadece kendi bölümümüzün öğretmenliğine gidebiliyoruz ve ben de öyle yaptım. Zaten Öss birincisi de olsam kendi bölümümün mühendisliğine giremezdim.

Normal lise çıkışlılar Öss konusunda bir adım öndeler ancak üniversiteyi kazandılarında mesleki lise çıkışlı öğrenci düz liseliden bir değil on adım önde oluyor. O zaman iyi ki meslek okumuşum diyorsunuz.

Dershane de iken arkadaşlar bana sana çok puan geliyor okuldan diyorlardı. Ben de siz matematikle ugraşırken biz yazılımla uğraşıyorduk diyordum. Olsun o kadarcık diyordum.

Üniversiteyi kazanamayan düz liseli vasıfsız eleman oluyor. Kazanamayan meslek liseli teknik eleman oluyor.

alevi_murat24
16.01.2007, 13:53
[QUOTE=ZülfüKakül;336286]Afedersin ama 2yıllık üniversite neden üniversiteden sayılmıyor..
Bence siz biraz araştırın..
Mesela ben Teknik Lise Yapı Ressamlığı çıkışlıyım..
2 yıl Restorasyon okudum.. Neden??????
Çünkü Öss ile Mimarlık bölümüne giremiyorum.. Ve ben sırf istediğim mesleği yapmak uğruna 2 yıl okuyup ordan mimarlığa geçmeyi düşünüyorum..
Ama 2 yıl okul küçümseniyor ne yazık ki!!!

benim burada kelimem yarım kalmış . ben burada kendi bölümüm için konuştum çünkü burada verile egitimler lisedekinden daha az meslek lissesinin her bölümü bir degil. ama benim bölümüm gibi mekanige dayalı bölümlerin yeterince prattik egitimi yok yazılı ve görsel bir egitim. bölümü gibi partik bölümlerde pratigin eksik olması klıcı sakatlıklar dogorur. meslek lisesendede aynı. ben meslegi tam anlamıyla staj yaptıgım askeriyey ayit agır bakım fabrikasında yaptım byrada ögrendim bu sürede elime 10 fazla dikiş izi var buda meslek egitimin tam olmayışı. sen yapının teknik ressamlık okumussun. herkesin kendi okulu kendi bölümü kendne göre iyidir . ben neden makine ressamlıgını okuyammıyorum imkan olsa sana teknik resimdeki hazırladıgın cizimlerimi göstere bilsem. ben bu çizimlerimin kopye olmadıgını kaç kişiye ıispatladım.
ben burada kendi bölümümü ve benim bölümüm gibi olam lar için demek istedim ama keimem yarım kalmış.

orak_çekiç
16.01.2007, 15:08
asıl sorun olan nedir biliyor musunuz? 16-17 yaşımıza geldiğimizde yada ünüversite sıralarında meslek öğrenmeye başlıyoruz. yani okula başlarken okuma yazmadan sonra o kdar gereksiz bilgilerle besleniyoruz ki. ünüversiteyi kültür birikimi için değil meslek edinmek içim okumak çok büyük bir sorun bence.

Seyduna
16.01.2007, 19:07
asıl sorun olan nedir biliyor musunuz? 16-17 yaşımıza geldiğimizde yada ünüversite sıralarında meslek öğrenmeye başlıyoruz. yani okula başlarken okuma yazmadan sonra o kdar gereksiz bilgilerle besleniyoruz ki. ünüversiteyi kültür birikimi için değil meslek edinmek içim okumak çok büyük bir sorun bence.

Gusel tespit ama bence fazla iyimsersin. Cunku Istanbuldaki universitelerde dahi dort yilda meslek egitimi falan almiyorsun. Universite bittikten sonra dort ayda aliyorsun o dort yillik egitimi.

DiLkeT-CeZaM
17.01.2007, 12:51
Sorun sadece meslek lisesi sorunu değil eğitim sistemine ilk ayak attığımız yerden sorunlar başlıyor öncelikle. Düğmeler önce baştan yanlış iliklenmiş tabiki sonraki zamanlarda sorun çıkacaktır bu normaldir. Gelişmiş ülkelerde meslek lisesi oranı türkiyedeki düz liselilerle orantılı neredeyse e şimdi bizler nasıl gelişmiş ülke konumuna geleceğiz. Meslek liselerine önem verilmeli eğer gelişmişliği yakalamak istiyorsak. Yine de burada biz söyleyip biz dinliyoruz derdimizi dinleyen var mı ki??

Seyduna
17.01.2007, 19:35
Ben de Teknik Lise Bilgisayar(Yazılım) Bölümü mezunuyum ve meslek liselerinin sayısının çoğaltılmasından yanayım. Ayrıca bir mesleki lise mezunu bölümü ile ilgili bütün bölümlere girebilmesi için kapılar sona kadar açık olmalı. Şimdi ne yazık ki sadece kendi bölümümüzün öğretmenliğine gidebiliyoruz ve ben de öyle yaptım. Zaten Öss birincisi de olsam kendi bölümümün mühendisliğine giremezdim.

Normal lise çıkışlılar Öss konusunda bir adım öndeler ancak üniversiteyi kazandılarında mesleki lise çıkışlı öğrenci düz liseliden bir değil on adım önde oluyor. O zaman iyi ki meslek okumuşum diyorsunuz.

Dershane de iken arkadaşlar bana sana çok puan geliyor okuldan diyorlardı. Ben de siz matematikle ugraşırken biz yazılımla uğraşıyorduk diyordum. Olsun o kadarcık diyordum.

Üniversiteyi kazanamayan düz liseli vasıfsız eleman oluyor. Kazanamayan meslek liseli teknik eleman oluyor.

Cok gusel demissin arkadasim. Bence de bilgisayar yazilimi gibi egitimler ne kadar erken verilirse o kadar yararli oluyor ogrencilere. Ama soyle de birsey var ki benim etrafimda gordugum iki yillik programcilik ya da meslek liseli programcilik mezunu arkadaslarin nerdeyse tamami yazilimin ne oldugunu bile bilmiyor. Mesela yazilimi matematikten farkli birsey zanneden arkadaslar hala var. Sekil A : "Ben de siz matematikle ugraşırken biz yazılımla uğraşıyorduk diyordum." Belki ufak tefek islerde bu kadarlik bilgi iyidir ama buyuk yazilimlarda o kucumsedigimiz matematik ya da diger muhendislik bilgileri hayati onem tasiyor. Bunu da yasamadan anlayamazsin. Onemli olan yazilim degil algoritma diyorsun ki bunu da yazilim ogrenerek falan yapamazsin ancak saglam bir matematik bilgisiyle yaparsin. Neyse cok derine goirmeden burda keseyim.

Her neyse burda tartisilan gercek sorun duz liseli mi avantajlidir meslek liseli mi olmamali. Sorun meslek liselerinde duz liselerde ve universitelerde verilmesi gereken egitim gercekten verilebilior mu ya da bunu verebilecek okul laet edebat alt yapi varmi olmaliydi. Yoksa duz liseli de lazim meslek liseli de bana gore.. Bunlarin disinda kalan fen liseleri ve anadolu liseleri de ...

Seyduna
17.01.2007, 19:38
...
...
...
Düşünsenize bir ben 4+2 yıl bu işin eğitimini aldım..
...

Sanki bu iki cumle birbiriyle celisiyor :-)

ZülfüKakul
18.01.2007, 08:24
Sanki bu iki cumle birbiriyle celisiyor :-)

Nedir çelişen söylermisiniz :D Bende ona göre cevap vereyim :)

Mesela ilk cümlede arkadaş demişki 2 yıllık okula üniversitemi diyorsun.....
Bende evet üniversite diyorum sanırm siz benim anlatmak istediğimi anlamadınız..

ikinci cümledede meslek liselerine sorun diyenler için ben 6 yıl eğitim aldım düz liseden gelen biriyle aynıymış gibi görüleceğim ilk aşamada yani üniv başladığımda sorun meslek-teknik lisesinde değil düz liselerde dedim...

Birinde 2 yıllık üniversite olur demişim birinde eğitimin eğitimdir 4 yıllık üniversitede 2 yıllık neden değil neticede 2 yıllık eğitimlerin çoğu 4 yıllık bi programda iken 2 yıla sıkıştırılmış...

Sanırm anladınız artık beni.. Yani insanların 2 yılı küçümsemesinden bahsettim ben???

Hala çelişen cümlelerim varsa söyleyin açıklayayım...

Seyduna
18.01.2007, 09:51
benim anladigim suresi kisa diye iki yillik yuksekokullarin kucumsenmemesi gerekir diye savunurken 'egitimin iki yili mi olurmus, dort yil veya iki yil ikisi de egitim' diyor ve surenin onemsiz oldugunu belirtiyorsun. Ama sonra isinin egitimini alti yil aldim diye savundugun seyin tam tersini soyluyorsun. Ya da dedigin gibi ilk soylediginde savundugun seyi ben yanlis anlamisim, egitim suresi onemli imis, yanlislikla celiskiye dusmusum. Yoksa iki yillik universite okuyan insanlar tabiki de kucumsenmemeli dedigin gibi. Sana katiliyorum bu konuda.

Ama celisen bir konu daha soyleyeyim madem soyle demissin. Dort yillik universite bolumlerinin egitiminin sikistirilarak iki yillik yuksek okullarda verildigi de ne kadar dogru bir iddia bunu merak ediyorum. Benim gordugum kadariyla pek oyle degil. Ikisinin de ilk siniflarinda ayni dersler veriliyor. Yani Turkceydi, tarihti, matematikti boyle servis dersleri.. Son bir senede mi geri kalan uc sene telafi ediliyor yoksa? En azindan sayisal bolumlerinin hemen hemen hepsini yakindan biliyorum ki o dort tilda verilen agir egitim iki yilda kimseye verilmiyor. Hatta o kadar agirki, meslek lisesinde verilen matematik ya da fen dersleriyle muhendislik okumak isteyen bir ogrenci... Altindan kalkabilir mi dusunemiyorum

Tekrar yineliyorum sorun iki yil ya da dort yil okuyup okumamak degil. Sorun, iki veya dort yilda verilebilecek egitimin gercekten verilebiliyor mu olmasi. Bunu konusuyor olmamiz gerekirdi. Yoksa iki yilla dort yil arasinda elbetteki fark var. Ama senin dedigin gibi bu fark pratikte veya teoride kalabiliyor. Pratik calismadan uzak olarak dort yil agir egitimler altinda ezilen ogrenciler pratik olarak calisamazken, meslek liseleri ve iki yillik yuksekokul mezunu ogrenciler ise pratikte cok ii adapte olurken, yontem ve teoride yetersiz kalabiliyorlar. Senin bolumun icin bu ne derece dogru bilemem ama genel sorun bu.

huseyn
18.01.2007, 11:59
meslek liseleri liseyi bitierdikten sonra meslek edinmek isteyen arkadaşların tercihi değil mi?? eğer üniversite istiyosan bunu ta lise seçerken düşünmeliler bence. yani meslek liseleri liseyi bitirince iş bulamıyolar diye normal, süper yada anadolu lisesi çıkışlı insanların önünü kapamamalı
teşekkürler

DiLkeT-CeZaM
19.01.2007, 10:31
meslek liseleri liseyi bitierdikten sonra meslek edinmek isteyen arkadaşların tercihi değil mi?? eğer üniversite istiyosan bunu ta lise seçerken düşünmeliler bence. yani meslek liseleri liseyi bitirince iş bulamıyolar diye normal, süper yada anadolu lisesi çıkışlı insanların önünü kapamamalı
teşekkürler

Ne enterasandır ki 28 şubattan sonra meslek lisesi sorunu çıktı? ''O zamana kadar aklınız neredeydi?'' demeden edemiyor insan. İmam hatipler arka bahçemiz diyen güruh sayesinde bu saçmalıkları tartışmak zorunda kalıyoruz bununda farkına varalım!
Anayasada birçok konuyla ilgili güzel edebiyat yapılmış ama uygulamaya gelince çok küçük bir oranı uygulanıyor. Madem eşit olarak değerlendirilmeyecek bir sınava giriyor meslek liseliler girmelerinde hiçbir anlam yoktur bana göre meslek liseliler sınava girmesin devlete yazık parası gitmesin!? Bu sorun eğitimin temel noktalarının hatasından kaynaklı bir sorunsaldır o yüzden bunu eğitimcilerin toplumsal dengeleri gözeterek bu sorun üzerinde çözümler üretmeleri gerekir. İnsanları incitici şekilde veya dolaylı olarak ''akıllı olsaydın kardeşim ne işin vardı meslek lisesinde'', '' siz meslek liselisiniz mesleğe yöneliksiniz'' denilmesi bence büyük bir haksızlıktır. Bütün okulların tabelasında MEB yazıyor başka birşeymi yazıyor meslek liselerinde?. Bakınız durumun böyle olması bile sanayi sektörünü bile etkiliyor kalifiye eleman zorluğu çekilmekte. En azından sanayi sektörüne maksimum düzeyde verim alabilecek öğrencilerin yetiştirilmesi durumunda düz liselerin oranı büyük ölçüde düşecektir tabi bu eğitim kalitesinin arttırılmasına bağlı bir durum.

alevi_murat24
19.01.2007, 11:51
teşekkürler

evet işte aslında sorun lise seçerken yaptık. lise seçiminde orta okuldaki ögretmenler etkili oldu arkadaşlar meslek liselerinde hem okuyop hemde meslek sahibi olursunuz dedi. biz açıkcası aldandık bu lafa hemn gidip yazıldık. keske ögrenmeseydim vallaha neyallan söyleyeyim. aslında kendi düşen aglamaz.
bunun içinki çevremde liseye gidecekleri uyararak yardımcı olamk istiyorum.

aslında egitim sisteminin bozuklugundan bütün nedenleridir.

slush
19.01.2007, 14:13
Eleman alınırken iki seye bakılır

1- Eğitimi
2- Deneyimi

Ülkemizdeki issizliklerden biride düz liseye gidenlerin ünv kazanamayınca açıkta kalmaları. Diger taraftan eleman ihtiyaci olan firmların tercihlerini meslek lisesi mezunu elemandan yana koymasıdır.

Bir isyerine muhasebe elamani alınacak iki kisi muracatta bulunuyor birisi ticaret lisesi mezunu diğeride düz lise mezunu ünv kazanamıs kisi. Tabiki isletme sahibi tercihini ticaret lisesi mezunundan yana koyacak.

Önceden makine operatörleri vasıfsız olarak ise alınıyordu simdi ise meslek mezunu kisiler tercih edilmektedir.

Buraya kadar isin istihdam alanı ile ilgilidir.

Üniversite konusun da ise benim görüsüm meslek lisesinde okuyan ögrencinin 4 yillik univ tercihinde kendi bölümleri ile ilgi tercih yapmaları için puan avantajı verilmesi lazım.

Yukarda bir arkadaş "Teknik Lise Bilgisayar(Yazılım) Bölümü mezunuyum. Öss birincisi de olsam kendi bölümümün mühendisliğine giremezdim. " Tam tersi olması lazım bu arkadaşın kendi bölüm ile ilgi mühendislige girmesine tesvik edilmesi lazim.

Üniversite okumak için gençlerimiz aileleri tarafından Düz liselere [Normal, Süper, Kurşunsuz :) ] gönderiliyor. Kontejan ise başvurunun cok cok altında olduğu için çoğu gencimiz açıkta kalmakta.

İmam hatip yüzünden eğitim sistemi yaz boz tahtasına dönüştü. Yazık. Hem bireyler hemde ülke bundan büyük zararlar görüyor.

ZülfüKakul
22.01.2007, 08:23
benim anladigim suresi kisa diye iki yillik yuksekokullarin kucumsenmemesi gerekir diye savunurken 'egitimin iki yili mi olurmus, dort yil veya iki yil ikisi de egitim' diyor ve surenin onemsiz oldugunu belirtiyorsun. Ama sonra isinin egitimini alti yil aldim diye savundugun seyin tam tersini soyluyorsun. Ya da dedigin gibi ilk soylediginde savundugun seyi ben yanlis anlamisim, egitim suresi onemli imis, yanlislikla celiskiye dusmusum. Yoksa iki yillik universite okuyan insanlar tabiki de kucumsenmemeli dedigin gibi. Sana katiliyorum bu konuda.

Ama celisen bir konu daha soyleyeyim madem soyle demissin. Dort yillik universite bolumlerinin egitiminin sikistirilarak iki yillik yuksek okullarda verildigi de ne kadar dogru bir iddia bunu merak ediyorum. Benim gordugum kadariyla pek oyle degil. Ikisinin de ilk siniflarinda ayni dersler veriliyor. Yani Turkceydi, tarihti, matematikti boyle servis dersleri.. Son bir senede mi geri kalan uc sene telafi ediliyor yoksa? En azindan sayisal bolumlerinin hemen hemen hepsini yakindan biliyorum ki o dort tilda verilen agir egitim iki yilda kimseye verilmiyor. Hatta o kadar agirki, meslek lisesinde verilen matematik ya da fen dersleriyle muhendislik okumak isteyen bir ogrenci... Altindan kalkabilir mi dusunemiyorum

Tekrar yineliyorum sorun iki yil ya da dort yil okuyup okumamak degil. Sorun, iki veya dort yilda verilebilecek egitimin gercekten verilebiliyor mu olmasi. Bunu konusuyor olmamiz gerekirdi. Yoksa iki yilla dort yil arasinda elbetteki fark var. Ama senin dedigin gibi bu fark pratikte veya teoride kalabiliyor. Pratik calismadan uzak olarak dort yil agir egitimler altinda ezilen ogrenciler pratik olarak calisamazken, meslek liseleri ve iki yillik yuksekokul mezunu ogrenciler ise pratikte cok ii adapte olurken, yontem ve teoride yetersiz kalabiliyorlar. Senin bolumun icin bu ne derece dogru bilemem ama genel sorun bu.

Arkadaşım! yukardaki cümlene cevap vereyim. Bellki sözümü benim aktarmak istediğim gibi anlamamışsın. Eğitimin tabiki süresi var 2yıllık eğitimde eğitimdir...
4 yıllıkta 6 yıllıkta..... BENİM DEMEK İSTEDİĞİM; bir kısım insan 2 yılık üniversiteye okul gözüyle bakmıyor... "Aman o da okul mu?" diyor..

Bazı bölümlerin 2 yıl olması bence gayet ideal... Ama fizik,matematik vb derslerinin zayıflığı sistemin hatasıdır...

Meslek-Teknik liselerine bence dahada önem verilmeli..
Düz liselerde hedef öss peki ya sonra..
Adam birden meslekle karşılaşınca sudan çıkmış balığa dönüyor..
Oysa meslek liselerinde küçük yaşta meslek eğitimi verilmeye başlıyor...
Önceleri pişmandım össye giremiyorum diye(teknik lisesi öğrencisi olduğum için) ama şuan çok mutluyum :)

Seyduna
23.01.2007, 18:26
....
Önceleri pişmandım össye giremiyorum diye(teknik lisesi öğrencisi olduğum için) ama şuan çok mutluyum :)

Ne mutlu sana zaman :-)

seyyah1982
23.01.2007, 18:59
Ben bir ögretmen adayı ve düz lise mezunu olarak meslek liselerine çok ciiddi bir halsızlık yapıldıgını düşünüyorum. Gelişmiş ülkelerde meslek liseleri %80 gibi oranlara sahiptir. Türkiyede bunu saglamak gerekir bunun tek çaresi meslek liseleri imajını degiştirmek orada kaliteli bir eğitim vermek ve dolayısıyla kaliteli öğrenciyi oraya çekmekle olur.

dionysos
24.01.2007, 02:01
Arkadaşlar;

Yazılanların büyük bir kısmını okudum ve yazılanlar hakkında genel düşüncem şu; meslek lisesinde okumayanlar meslek lisesi öğrencilerinin ve mezunlarının halinden pek anlamıyorlar ayrıca meslek lisesinde okuyanlarda sınav sisteminin karmaşasından dolayı kafaları karışık düşünceli durumdalar...

Ben Teknik Lise Elektrik Bölümü mezunuyum, şu anda işsizim. Okulda neler yaşadım sınavda neler yaşadım kısaca anlatıyım... İlk önce yaptığım en önemli hatayı söyleyim lise seçimi, bu öğrencinin hayatında çok büyük yer kaplıyor, eğer ki öğrenci gerçekten kendini bulacağı okuyabileceği bir liseyi seçmesse o öğrencinin ünv. geleceği pek parlak olmuyor tabi iş hayatıda. Bende bir hata yapıp meslek lisesinde okudum, son sınıfa kadar herşey güzeldi arkadaş ortamı, dersler eğlenceli, kolay geçiliyor vs vs sonra ÖSS derdi çıktı ve hepimiz sınıf olarak çuvalladık. Çünkü meslek liselerinde kaliteli bir eğitim verilmiyor, bırakın sınıf olarak çuvallamayı okul olarak ÖSS'yi kazanabilen ünv. giren hiç yoktu. Benim mezun olduğum yılda sınavsız geçiş hakkını verdiler lisedeyken örgütlü olduğum için kendi yayınlarımızda bunun bir tuzak olduğunu okumuştum ve durumun farkındaydım. Sınav adaletsizliğini bu şekilde sınavsız geçişle bastırma derdindeydi iktidar başarılıda oldu, o zaman sınav adaletsizliğine karşı aileler imza kampanyaları vs başlatmıştı ama sınavsız geçiş ile hem bu aileler kandırıldı hem öğrenciler...

Öğrenciler nasıl kandırıldı; "ÖSS'yi kazanmak zor ama devlet sana meslek yüksek okulu imkanı veriyor hem ordan da dikey geçiş sınavı ile geçersin dört yıllık fakülteye senin için daha kolay olur" dedi eğitimciler ve öğrenciler kayıt yaptırmaya başladılar meslek yüksek okullarına, arkadaşlarımın büyük bir kısmı meslek yüksek okuluna başladılar. Ben ilk dönem kayıt yaptırmadım biraz daha çalışayım dedim ÖSS'ye ama olmadı gerek sistemin adaletsizliği gerek meslek lisesinde aldığım eğitimin kalitesizli sınavı kazanmama engel oldu bende meslek yüksek okula girdim...

Meslek Yüksek Okulu ve dikey geçiş palavrası; okula başladığımda bi kere şunu açıkca gördüm öğretim görevlileri prof.lar fakültelerden geliyorlardı ve sınavsız geçiş öğrencilerini kesinlikle gerizekalı olarak görüyor, diğer öğrencilerle bir tutmuyorlardı ki zaten bazıları sınavsız geçişten sonra okulun kalitesinin düşütüğünü açıksa söylüyorlardı. Haklılarda, ben sınıfımda o iğrenç ortamı gördüm hala kendini lisede sanan insanlar vardı, el kol şakaları, birbirlerine lakap takmalar tam lise havası vardı. Sonuç olarak meslek yüksek okullarınında eğitim kalitesi düştü. Dikey geçiş sınavına çalışan arkadaşların hiç biri sınavı kazanamadılar, ben daha görmedim dikey geçişle fakülteye geçen birini ama duymadım değil duydum, yalan mı değil mi bilmem bir kaç geçen efsane duydum...

Sonuç; ikinci yılımda okuldan soğudum, okuduğum okul kampüs içerisinde üniversitenin içinde ama üniversite havası ve kalitesi taşımayan bir yerdi. Diğer bir olay meslek liselerinde genel olarak ülkücüler örgütleniyorlar bu hazır kadrolarını direk meslek yüksek okuluna taşıyorlar orda fakülte öğrencilerine saldırıyor, küpe takanı, marjinal bulduklarını dövüyorlar vs vs. Bende bu saldırganlıktan nasibimi aldım...

Çok uzun bir yazı oldu umarım okunur, bahsettiğim meslek yüksek Erciyes Ünv. Meslek Yüksek Okulu, ben ikinci senemde okula devam etmedim. Meslek lisesi öğrencilerine tavsiyem iki yıllık meslek yüksek okulu aldatmacasına kanmamaları, eğitim hakları için mücadele etmeleri, ağırlıklaştırılmış ortaöğretim başarı puanının kaldırılması için tüm liselerin aynı şartlarda sınava girmesi için çalışmalar yürütmeleri. Ancak bu şekilde sorun ortadan kalkar...

Herkese eğitim hayatında başarılar...