Orijinalini görmek için tıklayınız : İmam Mehdi-i zaman kimdir ?
Berucavan 15.01.2007, 10:22 alevilik eşitlikse 12 imamlar arasından imam mehdi-i zaman neden kıyamet gününde imamlık yapacak onun özelliği nedir? dünyaya geldikten bir süre sonra sırra kadem basmıştır va halen yaşamakta olduğu söylenmektedir. kollarının bacaklarından uzun olduğu da söylenmekte. kimdir imam mehti
bu konuda bana bilgi verebilirmisiniz?
şimdiden teşekkürler
Serkan_Devrim 15.01.2007, 16:04 imam Mehdi, alevi inancına göre 11. imam Hasan Askeri'nin oğlu Muhammed el Mehdi'dir. bu imam Abbasi zulmünden dolayı beş yaşında evinin altında ki mağaraya gizlenmiştir. bir daha da görünmemiştir. alevi ve şiilerin inancına göre ölmemiştir ve hala yaşıyordur. kıyamete yakın bir zamanda zuhur edeceği ve insanlığı hidayete davet edeceğine inanılır.
Mehdi inancı hemen hemen bütün İslam inancında bulunmaktadır. Sünnilikte Mehdi peygamber soyundan olmakla kim olduğu kesin değildir. Hasan, Hüseyin veya Abbas oğullarından biri olacağı, adının peygamber gibi Muhhammed, babasının adının peygamberin babası gibi Abdullah, annesinin adınında peygamberin annesinin adı gibi Amine olacağına inanılır.
bir kısım sünni alimler(ibni Haldun vb) Mehdi inancının safsata olduğuna ve bunun sadece Haşimoğullarını(peygamberin kavmi) birleştirmek için uydurulduğunu söylemiştir.
Anadolu aleviliğinde Mehdi, 11 imam Hasan Askerinin oğlu olan 12. imam Muhammed el Mehdi'dir.
İslamda herşey var da.. Bizim anladığımız gibi değil.. Mehdi Allahın ilmidir.. Kafirleri tek tek kesen ilimdir.. yani içimizde ki küfrü kesip atan Allah bilgisidir.. Allah bilgisinin kolu bacağı da çok uzundur kaçamaz küfürler bir yere
sonra İsa gelir.. Deccali öldürür.. Allah bilgisi Deccali öldüremez.. O'nu ruhu kesip atar.. Hatta İsa Şama inecek denir ki Şam kişinin Fena yönüdür.. Gayrı yönüdür
sonrası kıyametmek.. Dirilmek.. ölüp dirilmek.. benliğinin ölmesi..
işte her zaman Allah bilgisi bu alemdedir.. bulabilene.. arayabilene.. arayın bulun zamanın sahibi olun :)
yani Mehdide..İsa da var.. ama kendi Hakikatimizde.. :)
bence mehdi kavramı zulumlerden ,baskılardan , gına gelmiş halkların toplulukların kurtuluş umudu olarak hayali ve ironik bir olgudur.. umud edilirki böyle biri gelsin zulmu sona erdirsin ama sadece güzel bir hayaldir..
Berucavan 15.01.2007, 16:50 bence mehdi kavramı zulumlerden ,baskılardan , gına gelmiş halkların toplulukların kurtuluş umudu olarak hayali ve ironik bir olgudur.. umud edilirki böyle biri gelsin zulmu sona erdirsin ama sadece güzel bir hayaldir..
arkadaşım eğerki imam mehdi hayali ve ironiyse demekki 12 imamlarda hayal ve ironidir. bu böyle sürüp gider sonra hz. Ali ve sonrası bizler yani aleviler hepimiz birer hayal ve ince bir dalgamıyız sence
Berucavan 15.01.2007, 17:06 imam Mehdi, alevi inancına göre 11. imam Hasan Askeri'nin oğlu Muhammed el Mehdi'dir. bu imam Abbasi zulmünden dolayı beş yaşında evinin altında ki mağaraya gizlenmiştir. bir daha da görünmemiştir. alevi ve şiilerin inancına göre ölmemiştir ve hala yaşıyordur. kıyamete yakın bir zamanda zuhur edeceği ve insanlığı hidayete davet edeceğine inanılır.
Mehdi inancı hemen hemen bütün İslam inancında bulunmaktadır. Sünnilikte Mehdi peygamber soyundan olmakla kim olduğu kesin değildir. Hasan, Hüseyin veya Abbas oğullarından biri olacağı, adının peygamber gibi Muhhammed, babasının adının peygamberin babası gibi Abdullah, annesinin adınında peygamberin annesinin adı gibi Amine olacağına inanılır.
bir kısım sünni alimler(ibni Haldun vb) Mehdi inancının safsata olduğuna ve bunun sadece Haşimoğullarını(peygamberin kavmi) birleştirmek için uydurulduğunu söylemiştir.
Anadolu aleviliğinde Mehdi, 11 imam Hasan Askerinin oğlu olan 12. imam Muhammed el Mehdi'dir.
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim fakat bir sorum daha olacak imam mehdi nin özelliği nedirki! seçilmiş imam olarak biliniyor.yani en azından ben öyle biliyorum.
arkadaşım eğerki imam mehdi hayali ve ironiyse demekki 12 imamlarda hayal ve ironidir. bu böyle sürüp gider sonra hz. Ali ve sonrası bizler yani aleviler hepimiz birer hayal ve ince bir dalgamıyız sence
bencesi sencesi degil arkadaşım ben aklımdan yola cıkarak bir tez ortaya atıyorum senin cevabında bunu cürütmeye yönelik olmalı ben 12 imamlar hayaldir demedim
Serkan_Devrim 15.01.2007, 17:26 verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim fakat bir sorum daha olacak imam mehdi nin özelliği nedirki! seçilmiş imam olarak biliniyor.yani en azından ben öyle biliyorum.
bu bir seçilmişlik değil vazifedir.
inanca göre peygamberin ölümünden sonra Ali kuranı Ebubekir'e getirip şöyle der;
-bu Allah'ın resulüne indirdiği Kuran'dır. ben onu iki levhada topladım.
Ebu Bekir kuranın daha ilk ayetlerinde kendisinin, Ömer'in bazı muhacir ve ensarın kötülendiği ayetler ile karşılaşıyor. Ömer o kuran'ı alıp Ali'ye veriyor ve bağırıyor;
-Ey Ali al bunu. bizim buna ihtiyacımız yok.
Ali ise şöyle diyor;
-peki, ama onu bir daha kıyamete kadar göremeyeceksiniz.
Ali gittikten sonra Zeyd bin Amr çağrılıyor. Ali'nin bir kuran getirdiği, onun içinde muhaciri ve ensarı kötüleyen ayetler olduğunu, bunu kabul etmediklerini ve yeni bir kuran yazmasını(yeniden derleme) ancak içinde muhacir ve ensarın kötülendiği ayetlerin bulunmamasını istiyor. Zeyd şöyle diyor;
-ben bunu yaparsam ve Ali elinde ki Kuran'ı açıklarsa çabamız boşa gitmez mi?
Ömer bunun üzerine şöyle diyor;
-evet onu öldürmekten başka çare yok.
bu iş için Halid bin Velit görevlendiriliyor. ancak daha sonra Halid bu işten vazgeçiyor. Ömer halife olduğu zanam Ali'nin elinde ki Kuran'ı açıklamasından korkuyor ve o Kuran'ı yok etmek için Ali'yi çağırtıyor ve diyor ki;
-ey ebul Hasan(ey Hasan'ın babası, yani Ali), Ebubekire getirdiğin Kuran'ı getirirsen onun üzerinde birleşiriz.
Ali diyor ki;
- mümkün değil. ben onu o gün mahşerde 'biz onu bilmiyorduk, bize ondan haber verilmedi' demeyisiniz diye getirmiştim.
Ömer soruyor;
-peki onun ortaya çıkması için bir zaman var mı?
Ali'de cevap veriyor;
-evet, soyumdan kayıp imam kıyam edince onu ortaya çıkarır. sünnet onunla cereyan eder.
bu Kuran Ali mushafı diye geçer halk dilinde. alevi inancında bugünkü Kuran Osman musafı diye bilinir ve 'kurana kalem karıştı' sözleri hep dile gelmiştir. Mehdi'nin bu kuranı ortaya çıkaracağına inanılır.
Alevi ozanları da Mehdiyi işlemiştir.
Mehdi Dede'm gelse gerek
Ali divan kursa gerek
Haksızları kırsa gerek
İntikamın alsa gerek
Muhammed Mehdi'nin hak sancağını
Çekelim bakalım nic'olursa olsun
Teber çekip münkirlerin kanını
Dökelim bakalım nic'olursa olsun
Yeryüzünde kızıl taçlar bürüye
Münafık olanın bağrı eriye
Sahib-i zamanın emri yürüye
Mehdi kim olduğu bilinmelidir
PİR SULTAN ABDAL
Berucavan 18.01.2007, 08:16 bu bir seçilmişlik değil vazifedir.
inanca göre peygamberin ölümünden sonra Ali kuranı Ebubekir'e getirip şöyle der;
-bu Allah'ın resulüne indirdiği Kuran'dır. ben onu iki levhada topladım.
Ebu Bekir kuranın daha ilk ayetlerinde kendisinin, Ömer'in bazı muhacir ve ensarın kötülendiği ayetler ile karşılaşıyor. Ömer o kuran'ı alıp Ali'ye veriyor ve bağırıyor;
-Ey Ali al bunu. bizim buna ihtiyacımız yok.
Ali ise şöyle diyor;
-peki, ama onu bir daha kıyamete kadar göremeyeceksiniz.
Ali gittikten sonra Zeyd bin Amr çağrılıyor. Ali'nin bir kuran getirdiği, onun içinde muhaciri ve ensarı kötüleyen ayetler olduğunu, bunu kabul etmediklerini ve yeni bir kuran yazmasını(yeniden derleme) ancak içinde muhacir ve ensarın kötülendiği ayetlerin bulunmamasını istiyor. Zeyd şöyle diyor;
-ben bunu yaparsam ve Ali elinde ki Kuran'ı açıklarsa çabamız boşa gitmez mi?
Ömer bunun üzerine şöyle diyor;
-evet onu öldürmekten başka çare yok.
bu iş için Halid bin Velit görevlendiriliyor. ancak daha sonra Halid bu işten vazgeçiyor. Ömer halife olduğu zanam Ali'nin elinde ki Kuran'ı açıklamasından korkuyor ve o Kuran'ı yok etmek için Ali'yi çağırtıyor ve diyor ki;
-ey ebul Hasan(ey Hasan'ın babası, yani Ali), Ebubekire getirdiğin Kuran'ı getirirsen onun üzerinde birleşiriz.
Ali diyor ki;
- mümkün değil. ben onu o gün mahşerde 'biz onu bilmiyorduk, bize ondan haber verilmedi' demeyisiniz diye getirmiştim.
Ömer soruyor;
-peki onun ortaya çıkması için bir zaman var mı?
Ali'de cevap veriyor;
-evet, soyumdan kayıp imam kıyam edince onu ortaya çıkarır. sünnet onunla cereyan eder.
bu Kuran Ali mushafı diye geçer halk dilinde. alevi inancında bugünkü Kuran Osman musafı diye bilinir ve 'kurana kalem karıştı' sözleri hep dile gelmiştir. Mehdi'nin bu kuranı ortaya çıkaracağına inanılır.
Alevi ozanları da Mehdiyi işlemiştir.
Mehdi Dede'm gelse gerek
Ali divan kursa gerek
Haksızları kırsa gerek
İntikamın alsa gerek
Muhammed Mehdi'nin hak sancağını
Çekelim bakalım nic'olursa olsun
Teber çekip münkirlerin kanını
Dökelim bakalım nic'olursa olsun
Yeryüzünde kızıl taçlar bürüye
Münafık olanın bağrı eriye
Sahib-i zamanın emri yürüye
Mehdi kim olduğu bilinmelidir
PİR SULTAN ABDAL
anlattıklarınız çok güzel fakat benim sorumun cevabı değildi. seçilmişlik değil vazife olsa bile neden? imam mehdi demiştim. en son imam ve anlattıklarınızda 5 yaşında kaybolduğu söylenmekte. 5 yaşındaki bir çocuk hatta bebek sadece imam hasan ül askerinin oğlu olmasımıydı onun özelleği yada vazifesi?
Serkan_Devrim 18.01.2007, 13:49 anlattıklarınız çok güzel fakat benim sorumun cevabı değildi. seçilmişlik değil vazife olsa bile neden? imam mehdi demiştim. en son imam ve anlattıklarınızda 5 yaşında kaybolduğu söylenmekte. 5 yaşındaki bir çocuk hatta bebek sadece imam hasan ül askerinin oğlu olmasımıydı onun özelleği yada vazifesi? bu tür soruların pek anlamı olmasa gerek. :)
neden Myhammed peygamber de başkası değil? neden Ali vasi oldu da başkası değil? Neden Mehdi de başkası değil?
bu bir vazifedir ve vazife için bir vazifeli her zaman çıkar. Mehdi olmasa başkası olacaktı.
tıpkı İsa'nın gelişini müjdeleyen vazifeli Yahya gibi
tıpkı İsa doğduğun da yakınlarda bulunan vazifeli Eseniler gibi
tıpkı Muhammed'in çıkışın da ona yardımcı olan vazifeli Varaka gibi
tıpkı Ali'nin her peygamber ile gizli gelip Muhammed ile açıkça bulunması gibi
hiç bir şey rastlantı değil. buna İlahi planda deniyor bazen. ve bu İlahi planda her bir iş için ana vazifeli hatta ona yardımcı vazifeliler bile belirlenmiştir.
neden o kişiler sorusunun cevabını tam olarak bilmiyorum ama yapılacak iş ile orantılı olarak mekan ve zaman koşulları içinde işin eri seçilir sanırım. :)
Berucavan 18.01.2007, 14:27 bu tür soruların pek anlamı olmasa gerek. :)
neden Myhammed peygamber de başkası değil? neden Ali vasi oldu da başkası değil? Neden Mehdi de başkası değil?
bu bir vazifedir ve vazife için bir vazifeli her zaman çıkar. Mehdi olmasa başkası olacaktı.
tıpkı İsa'nın gelişini müjdeleyen vazifeli Yahya gibi
tıpkı İsa doğduğun da yakınlarda bulunan vazifeli Eseniler gibi
tıpkı Muhammed'in çıkışın da ona yardımcı olan vazifeli Varaka gibi
tıpkı Ali'nin her peygamber ile gizli gelip Muhammed ile açıkça bulunması gibi
hiç bir şey rastlantı değil. buna İlahi planda deniyor bazen. ve bu İlahi planda her bir iş için ana vazifeli hatta ona yardımcı vazifeliler bile belirlenmiştir.
neden o kişiler sorusunun cevabını tam olarak bilmiyorum ama yapılacak iş ile orantılı olarak mekan ve zaman koşulları içinde işin eri seçilir sanırım. :)
sizin için anlamı olmaya bilir. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim ama ben cevabımı alamadım.
bluehero88 18.01.2007, 14:35 Slm arkadaslar bende Hz. İmam Mehdi hakkında yaptıgım arastırmalar ısıgında birkaç satır yazmak istedim. Umarım sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
H.z. Mehdi ahir zamanda yani kıyametin kopmaya yakın zamanlarında dunyaya gelip, Allah (c.c.)’ ın H.z. Muhammed (s.a.v.) efendimize insanlara tebliğ etmesi için gonderdiği Kuran-ı Kerim’in hurafelerden batıl olgulardan arındırarak İslam dininin en saf ve en katkısız halini insanlara tekrar tebliğ etmesi için gelecek olan kişidir. Kendisi uzerine cok sey rivayet edilmiştir ama en başta bilinmesi gereken sudur ki H.z. Mehdi peygamber değildir.”Mehdi” kelimesinin anlamı “dogruya goturen” denir. Onun geldiği sırada insanlık buyuk yanılgılar içinde olacagı ve yine aynı donemde dunya savaslar ve buyuk felaketler içinde olacagı soylenirMehdi ortaya cıkıp kotulukle savasıp insaları hidayete gotureceği hadislerde ayrıntılı olarak anlatılmıstırBuldugum bazı hadis-i şerifler assagıda ki gibidir.
Kıyametin kopması için zamanda sadece bir günden başka vakit kalmamış da olsa Allah BENİM EHL-İ BEYTİMDEN (SOYUMDAN) BİR ZATI (Hz. Mehdi'yi) gönderecek. (Sünen-i Ebu Davud, 5/92)
. Hz. Ali (r.a) rivayet etmistir:
(Mehdi) bizden, Kureys'den bir gençtir, ayni zamanda gelip Allah yolunda onu (hazineleri-mallari) taksim edecektir.
Kitab ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy il Ahir Zaman , 59
Naim b. Hammad, Ibni Abbas'tan tahric etti:
Mehdi bizden Ehl-i Beyt'ten bir gençtir. Ihtiyarlariniz ona yetismeyecek, gençleriniz ise onu ümid edeceklerdir. Allah diledigini yapacaktir
Kitab uEbu Hureyre'den rivayet edildi ki:
Alenen ve apaçik Allahu Teala inkar edilinceye kadar Hz. Mehdi gelmez
Kitab ul Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy il Ahir Zaman ,27
Bir hadis-i serifte Resulullah (s.a.v.) efendimiz söyle buyurmustur: Küfür her yani istila edip hükmü cemiyet içinde asikare islenmedikçe Mehdi zuhur etmez.
Mektubat-i Rabbani, 2/258
Hz. Mehdi, bütün haramlarin helal sayildigi büyük bir fitneden sonra çikacaktir.
El-Kavlul Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar,39
Hiçbir tarafin ondan mahfuz kalmayacagi bir fitne zuhur edecek, bu fitne kaldigi yerden hemen baska bir tarafa yayilacak ve bu durum bir münadinin semadan seslenerek "Ey insanlar, emiriniz artik Mehdi'dir." demesine kadar devam edecektir.
l Burhan Fi Alamet-il Mehdiyy il Ahir Zaman ,23
Ve Mehdi'nin zuhuru da kiyamet alametlerinden ilkidir.
ölüm-Kiyamet-Ahiret ve Ahirzaman Alametleri, 494
Hz. İmam Mehdi herkes gibi o da bir insandır. Elleri kolları bizim nasılsa onunda oyledir.Yani herhangi bir anatomik ustunlugu veya farklılıgı yoktur.Kendini bir magaraya kapatması ve ahir zamana kadar orda kalması gibi bir durum yoktur. Yalnız pek cok konuda haklarında rivayet edilen, kendilerinin bir magaraya kapatıp oralarda cok uzun yıllar yasadıgı soylenen Ahsab-ı kehf in Allah’ın izniyle Hz. İmam Mehdi tarafında diriltirip ona İslamın saf halini hurafelerden ve batıllıktan arınmıs halini insalara anlatmak ve yaymak konusnda yardım edeceği soylenir. Bu konu hakkında ki hadis-i şerifler soyledir…
İbni Merdüye, tefsirinde İbni abbas hadisini merfu olarak tahric etti:
Ashab-ı Kehf Mehdinin yardımcıları olacaktır.
İmam Ebu Ishak Salebi tefsirinde Kehf kıssasını anlatırken diyor ki: Mehdi çıktıgı zaman Ehl-i Kehf'e gidip selam verince Allah onları diriltecek ve Mehdi'nin yanında yerlerini alacaklardır.
Kiyamet Alametleri, 202
Bunlarla beraber, H.z. İmam Mehdi’ nin yardımcısı olacak zatlar Ahsab-ı Kehfe benzetilmişte olabilir. Şüphesiz en dogrusunu Allah bilir. Fakat verilen rivayetlker bunlar.Yani soruyu soran arkadasımız soylediği gibi İmam Mehdi’nin elleri kolları upuzun ve kendisi 1000 yıldır bir yerde yasadıgı mantıklı gelemez. Uzun yıllar uyumus olarak bilinen olay Ahsab-ı Kehf içindir.Bu konuda Hz. Mehdi ve Ahsab-ı kehf in baglantısı oldugu için anlatılan olaylar birbirine karısmıs olması muhtemeldir. İslam da bu tur benzetmeler vardır ve hepimizin bildiği gibi sonucta bunlar rivayettir. Abartılarak anlatılmıs da olabilir. Abartılarak anlatılmasının nedeni insanlara bu konu hakkında yeterli açıklama yapmak ve olacak olayların ne oldugu konusunda bilgi vermektir. Cok uzun yıllar yasadıgı rivayeti “uzun bir sureden sonra ortaya cıkacagı” fikrini insanlarda uyandırmak içindir. Yine cok uzun kolları olması rivayeti de H.z. İmam Mehdi’nin davasının “butun dunayayı saracak” fikrini anlatmak için soylenmiş olması kuvvetle muhtemeldir.Şüehesiz en dogrusunu Allah(c.c.) bilir.
Bu konuda bildiğim tum arastırmalrı yaptım eger daha fazla bilgi ister ve sorularınız olursa yine sorabilirsiniz zira ben yine bu konuda yaptıgım arastırmaları sizinle paylasacagım..Saygılar....
bluehero88 18.01.2007, 14:41 Umarım sizlere yardımcı olabilmişimdir.
pınar_86 18.01.2007, 14:49 arkadaşım eğerki imam mehdi hayali ve ironiyse demekki 12 imamlarda hayal ve ironidir. bu böyle sürüp gider sonra hz. Ali ve sonrası bizler yani aleviler hepimiz birer hayal ve ince bir dalgamıyız sence
arkadaşın demek istediği sanıyorsam 12. imamın mehdi olarak gelmesi bir ironidir.ancak gemesini istediğini ve bu karmaşayı sona erdirmesini istediğini söylüyor.
bizde istiyoruz umarım doğrudur ama bencede serkan_devrim açıkladığı gibi bunun farklı bir izahı var.yani mehdiyi beklemek yerine onu içimizde bulabiliriz.yani sembolik bir anlatımı var benimde bildiğim bu.
belkide Hz.Muhammed Mehdi nin seçilmiş olmasının nedeni şu olabilir ama sadece benim ki varsayım tabi Hz.Ali soyunun devam etmesi demek Hz.muhammedin soyunun devamı demek ve Hz.Alininkinin en doğrusu olduğu olabilir.Peygamberin en sevdiği kızı Alinin eşi olmuştur.ve yine Peygamberin en sevdiği torunlarının soyu olduğundandır.Hz.Mehdinin ortadan öylece kaybolmasıda onun tekrar beklememize sebep olabilir.
denizsefiri 18.01.2007, 14:50 Mehdi, hidayete erdiren demektir. İslamı tekrar diriltecektir. Asr-ı Saadet O'nun devrinde yaşanacaktır. Kim hangi mezhepten olursa olsun Allah'a ulaşmayı samimiyetle diler ve Allah'tan sorarsa Mehdi kendisine bildirilir. Kendisi şeriftir. Yani Hz. Hasan Efendimiz'in soyundandır.
Mehdi, hidayete erdiren demektir. İslamı tekrar diriltecektir. Asr-ı Saadet O'nun devrinde yaşanacaktır. Kim hangi mezhepten olursa olsun Allah'a ulaşmayı samimiyetle diler ve Allah'tan sorarsa Mehdi kendisine bildirilir. Kendisi şeriftir. Yani Hz. Hasan Efendimiz'in soyundandır.
mehdi insanlıpı kurtarmaya degil islamı kurtarmaya geliyor bütün insanlık islammı?
mehdi olgusu sadece güzel bir hayaldir ötesi berisi yoktur..
gelmedi gelmiyecektirde... bundan 1000 yıl sonrada yine insanlar bekler olacakjlar nasılki 1000 yıl önce oldugu gibi
denizsefiri 18.01.2007, 15:03 İslam "teslim" demektir. Adem'in dini de, babamız İbrahim'in dini de, Hz. Musa, Hz. İsa(a.s), Hz. Nuh ve tüm peygamberlerin dini de aynıydı, aynı muhtevayı içeriyordu; teslim. Sadece isimleri farklıydı. Mehdi bir mezhebe ait olmayacak. Kainattaki tüm inanan ve Allah'a ulaşmayı dileyenlere "teslim"i bütün boyutlarıyla yaşatacak.
denizseferi inanmışsın seni üzmek istemem ama yok böyle bişey olmadı olmicak!
önce islamı kurtarmaya hurafelerden arındırmak için gelicek diyeceksiniz sonrada cevirip zaten islam demek teslim demek çıkarsamı ile kainattaki tüm inannlar diceksiniz kılıf aramanız savunmak için gereklidir anlıyorum..
kainatta daha neler olmalı ki mehdi gelsin daha neelrrrr yetmiyomu olanlar daha ne olsun ki gelsin...
sadece içinizi serin tutmak içindir bu inanışınız ama malesef uydurmadır.
Mehdi ismi üstünde sahibi zamandır yani her zaman bu dünya da olan ResülAllahın kelamlarıdır ilmidir.. eli kolu o kadar uzundur ki her yerde söylenir anlatılır Muhammedin Hakikati...
mehdi dediğimiz şey şekil suret değildir.. kişinin kıyameti kopmadan evvel kişinin ilim sahibi olması tevhidi ilmen idrak etmesidir..
denizsefiri 18.01.2007, 15:14 Ben bu forumdaki tüm mesajlarımda hep aynı şeyi vurguladım:Allah tek bir din yarattı. Başka bir din hiç olmadı. İsimler değişti evet, ama aslolan muhtevadır ve o hiç değişmedi:Teslim, teslim, teslim. Allah'a ulaşmayı dileyen kişi hangi inanca mensup görünüyorsa görünsün Allah'ın yarattığı o tek dine adım atmıştır ve "teslim" dinini yaşıyordur.
Mehdi ismi üstünde sahibi zamandır yani her zaman bu dünya da olan ResülAllahın kelamlarıdır ilmidir.. eli kolu o kadar uzundur ki her yerde söylenir anlatılır Muhammedin Hakikati...
mehdi dediğimiz şey şekil suret değildir.. kişinin kıyameti kopmadan evvel kişinin ilim sahibi olması tevhidi ilmen idrak etmesidir..
kıyametten kopmadan önce ilim sahibi olması insanın...... bakalım daha nelrle savunucaksınız mehdiyi bakalım
bu kelam her zaman var ise kainatta neden hala insanlık zulum altındadır
inanın cok zorlanırsınız bunu acıklamada yoktur cünki
denizsefiri 18.01.2007, 15:18 Sayın müttaki, manalandırmalarınız çok güzel ve karşılıksız olmadıkları muhakkak. Ama mehdi sadece bir mana olmayacak. A.İmran 81 de Rabbimiz tarafından müjdeleniyor. O ayette bahsi geçen kişi Peygamberimiz değildir ve Ahzab 7 ile bu ispatlanıyor.
kıyametten kopmadan önce ilim sahibi olması insanın...... bakalım daha nelrle savunucaksınız mehdiyi bakalım
bu kelam her zaman var ise kainatta neden hala insanlık zulum altındadır
inanın cok zorlanırsınız bunu acıklamada yoktur cünki
güney abi..
bak burda Muhammedin kelamını yapıyoruz.. Kendi Hakikatimizde de kimseye zulm etmiyoruz güzel güzel çevremizdeki insanlarla anlaşmaya çalışıyoruz
müttakinin dünyasına mehdi indi.. kendi dünyasında hiç zulüm mulüm kalmadı kafirliğini kesti attı ilmiyle.. şu İsa da bir gelse de kesse müttakinin deccalini.. işte ondan sonra da kıyamet.. yani kıyam etmek.. dirilmek.. benliğinin ölmesi
mehdi her kişinin kendi dünyasına inecek.. bütün dünyaya inermi inmez mi bana ne bana inmiş :yamukgul:
peygamberlik bitti.. risalet ise her daim vardı hala var ve var olacak..
güney abi..
bak burda Muhammedin kelamını yapıyoruz.. Kendi Hakikatimizde de kimseye zulm etmiyoruz güzel güzel çevremizdeki insanlarla anlaşmaya çalışıyoruz
müttakinin dünyasına mehdi indi.. kendi dünyasında hiç zulüm mulüm kalmadı kafirliğini kesti attı ilmiyle.. şu İsa da bir gelse de kesse müttakinin deccalini.. işte ondan sonra da kıyamet.. yani kıyam etmek.. dirilmek.. benliğinin ölmesi
mehdi her kişinin kendi dünyasına inecek.. bütün dünyaya inermi inmez mi bana ne bana inmiş :yamukgul:
peygamberlik bitti.. risalet ise her daim vardı hala var ve var olacak..
şimdi daha iyi anlıyorum bireysel kurtuluşun simgesiymiş meger mehdi ::)
bireysel kurtuluş yoktur tek başına kurtuluş yoktur hep birlikte herkesle ::)
ama gitikçe mehdi olayı şekilden şekle giriyor bireysel oluyo belki bütün dünya için hatta bütün dünyaya inmesse inmesin banane cümlelerini bile duyduk..
benim fikrim hala aynı bütün bu mehdi karmaşasından sonra daha da güçlendi hattaa...
şimdi daha iyi anlıyorum bireysel kurtuluşun simgesiymiş meger mehdi ::)
bireysel kurtuluş yoktur tek başına kurtuluş yoktur hep birlikte herkesle ::)
ama gitikçe mehdi olayı şekilden şekle giriyor bireysel oluyo belki bütün dünya için hatta bütün dünyaya inmesse inmesin banane cümlelerini bile duyduk..
benim fikrim hala aynı bütün bu mehdi karmaşasından sonra daha da güçlendi hattaa...
güney abi
birde olayın şu yönü var... senin hayata bakıp gördüklerinle müttakinin gördükleri farklı.. bu alemde eksik birşey yok.. herkes kendi istediğini yaşıyor ve biz bunu engelleyemeyiz.. kendini kurtarmadan birilerini çalışmaya kurtarma kibirine düşmek insanlığa zarar verir.. genelde siyasetçilerde aatar tutarlar makama geldiklerinde bir halt edemezler.. o yüzden yapamayacağın şeyleri söylememek en iyisi
belgesel seyrediyoruz.. afrikada hayvanlar aç susuz.. birbirlerini yiyorlar öldürüyorlar ve sadece yaşamak için.. başka bir yerde de hayvanlar bol sulak yerde yaşıyorlar...
insanlar Allah bu hayvanı neden afrikada yaratmışda öbürünü sulak bölgede yaratmış demiyor.. Allah bu insana neden bu kadar mal mülk vermiş öbürüne vermemiş demeyi biliyor.. hayata nereden hangi ilimle bakdığın önemlidir..
Allah neden hayvanların birbirini yemesine izin veriyor.. eee otoburlarda yaprak yiyor yaprak canlı değil mi.. ya bizim yediklerimiz neydiler..
soru sormayı biliyoruz da İnsan gibi yaşamayı biliyormuyuz.. orası ortada.. insan gibi yaşamak nasıl olur.. çok soru sormakla olmadığı kesin.. dinci olmakla olmadığı da kesin..
İnsanın amacı İnsan olmaya çalışmak olmalı.. gerisi hep dava..
sorulara cevap yazmayı denesen... inanıyorsun mehdiye ama acıklayamıyorsun...
sonra konudan konuya giriyorsun
sorulara cevap yazmayı denesen... inanıyorsun mehdiye ama acıklayamıyorsun...
sonra konudan konuya giriyorsun
güney abi.. bakış açılarımız farklı olduğundan bizim yazdıklarımızdada farklı şeyler görüyorsunuz
bu alemde zulüm mulüm yok herkes kendi zulmünü kendi yaratıyor..
buna bilimsel bir örnek vermek gerekirse..
iki oksijen ile bir hidrajen birleşirse su olur.. ama oksijen altına etki etmez..
çünkü altının öyle bir talep hali yokdur... iki talep birbirini çeker ve bir etkime den tepkime doğar..
müttaki yolda giderken biri gelip müttakiye bir kafa atarsa müttakinin içinde de böyle bir talep varmış demekki neden güneye atmadı da müttakiye attı.. :)
işte eksikliği kendi özünde aramak.. herşeyin cevabı kendinde.. ne ararsan kendinde ara...
mehdi hakkında ki fikirleri mizi yazdık.. daha ne yazmam gerekiyor merak ediyorum :)
güney abi.. bakış açılarımız farklı olduğundan bizim yazdıklarımızdada farklı şeyler görüyorsunuz
bu alemde zulüm mulüm yok herkes kendi zulmünü kendi yaratıyor..
buna bilimsel bir örnek vermek gerekirse..
iki oksijen ile bir hidrajen birleşirse su olur.. ama oksijen altına etki etmez..
çünkü altının öyle bir talep hali yokdur... iki talep birbirini çeker ve bir etkime den tepkime doğar..
müttaki yolda giderken biri gelip müttakiye bir kafa atarsa müttakinin içinde de böyle bir talep varmış demekki neden güneye atmadı da müttakiye attı.. :)
işte eksikliği kendi özünde aramak.. herşeyin cevabı kendinde.. ne ararsan kendinde ara...
mehdi hakkında ki fikirleri mizi yazdık.. daha ne yazmam gerekiyor merak ediyorum :)
muttaki elinden geleni yaptın :) ama benim için olmadı :) neyse yazılarına devam
sevgiler...
müttakiye göre mehdi..kıyamet...diyeyim genelleme yapmayayım
müttaki benliğinden öldüğünde kıyameti kopmuş olur ama bedeni bir yere gitmez o bedende Dirilir.. DİRİ olur..
bu evrenin kıyameti kopacaksa yine böyle kopar.. bu dünya aynı dünya olacak yine dağlar denizler insanlar hayvanlar herşey yerli yerinde dururken bunlar üzerinde ki hakimiyeti olan İnsanların benlikleri ölecek.. kıyameti kopacak..
müttakinin ferdiyetinde kıyametten önce mehdi ile haklanıp İsa ile ruhlandığı gibi İnsanlığın kıyametide bunun külli şeklinde olacak.. İnsanlar Allahı ilmen bilecekler sonra ruhen bilecekler.. sonra da kıyametleri kopacak..
Serkan_Devrim 18.01.2007, 17:49 Mehdi, hidayete erdiren demektir. İslamı tekrar diriltecektir. Asr-ı Saadet O'nun devrinde yaşanacaktır. Kim hangi mezhepten olursa olsun Allah'a ulaşmayı samimiyetle diler ve Allah'tan sorarsa Mehdi kendisine bildirilir. Kendisi şeriftir. Yani Hz. Hasan Efendimiz'in soyundandır.Mehdi şerif değil seyyidtir. yani hz Hasan soyundan değil hz Hüseyin soyundandır. :)
bluehero88 18.01.2007, 20:43 mehdi insanlıpı kurtarmaya degil islamı kurtarmaya geliyor bütün insanlık islammı?
mehdi olgusu sadece güzel bir hayaldir ötesi berisi yoktur..
gelmedi gelmiyecektirde... bundan 1000 yıl sonrada yine insanlar bekler olacakjlar nasılki 1000 yıl önce oldugu gibi
h.z imam-ı mehdi bir hayal değildir. o bir gun gelcektir ayrıca islam dunyası değil butun dunyayı kurtarmasının sebebi dunyada fitne kalmayana kadar savasacaktır butun dunyanın silam olması gerekmez her ne kadar asılları bozulmus olsalarda butun dinler aynı seyleri soyler aynı temel uzerine oturmustur. Denizseferi arkadsımızın da dediği gibi din hep aynıydı sadece isimleri değişti hz.adem den bu yana butun dinler hep aynıdır...tesekkurler....saygılar
KoCGiRiLi_ 18.01.2007, 21:00 Yer yüzü allahın hücceti olmadan ayakta duramaz. ama allah halkın nefislerine karşı zulmü cefası ve israfı yüzünden onu halktan gizleyecektir. . eğer allahın hücceti bir an yeryüzünden çekilse yer halkın üzerine çöker . ama hüccet halkı tanır halk ise onu tanıyamaz. tıpkı yusuf gibi. yusuf halkı tanıdığı halde onlar yusufu inkar ederlerdi. sonra hz. ali şu ayeti okudu :
"Kullara yazıklar olsun . Resül onlara geldikçe onunla alay ediyorlardı.
( Yasin suresi 30. ayet...)
imam ali a.s ne güzel acıklık getirmiş...
|