Orijinalini görmek için tıklayınız : Muharrem orucu başlıyor 20 ocak 2007
Muharrem Matem Orucu başlıyor
Alevilerde Muharrem Matem Orucu 20 Ocak 2007 Cumartesi günü başlıyor, 31 Ocak 2007 Çarşamba günü bitiyor. 1 Şubat 2007 ise Aşure Günü.
Alevilerde Muharrem Matemi:
Hz. Muhammed`in kızı Fatma`nın ve Hz. Ali`nin oğlu Hz. Hüseyin, haksız olarak iktidarı ele geçirmiş olan Muaviye`nin oğlu Yezid`e biat etmeyi –onu halife olarak tanımayı- reddetti. Kufe halkının kendisini desteklemesi ve Kufe`ye davet etmeleri üzerine Hz. Hüseyin, 68 0yılında yaklaşık 100 kişi ile birlikte, İslam adına çeşitli zulüm ve haksız uygulamalar yapan Yezid`e karşı savaşmak üzere Mekke`den Kufe `ye hareket etti. Bugün Irak sınırları içinde olan Kerbela`da Yezid`in askerleri, Hz. Hüseyin ve taraftarlarının önünü keserek onları günlerce susuz bıraktılar ve sonunda Hz. Hüseyin savaşmak zorunda bıraktılar. Hicretin 61. yılının 10 Muharrem cuma günü (18 Ekim 680) öğle vakti Hz. Hüseyin`i ve toplam 72 kişiyi binlerce askerden oluşan Yezid`in ordusu şehit etti.
Hz. Hüseyin`in haksızlığa karşı bu cesur direnişi ve ölümüne mücadelesi, Anadolu Alevilerinde çocuk eğitiminde „haksızlığa karşı gelmek, haksızlık yapmamak, haksızlığa uğrayanların yanında olmak“ şeklinde önemli bir yer tutar.
Kerbela Katliamı, Anadolu Alevilerinde her yıl Muharrem ayında anılır ve lanetlenir. Bu katliamda hasta olması nedeniyle Hz. İmam Zeynel Abidin`in kurtulması ve Hz. Ali`nin soyunun devam etmesi nedeniyle de Allah`a şükredilir.
Gelenek olarak Muharrem orucu, Kurban Bayramından 20 gün sonra Muharrem`in 1. günü başlar. 2007 yılında 20. Ocak tarihi Muharremin başlangıcıdır.
Bu yıl, 20. Ocak orucu için 19. Ocak akşamı yatmadan önce oruç tutmak üzere niyet edilecek. Niyetten sonra Muharrem Orucu başlar.Gece sahura kalkma uygulaması Muharrem Orucu'nda yoktur. Akşam olup güneş batınca yani karanlık çökünce oruç açılır. Matem orucuna başlamadan önce yaklaşık şöyle niyet edilir.
"Bismi Şah. Allah Allah. Erenlerin hikmetine. Er Hak- Muhammet-Ali`nin aşkına. Hz. İmam Hüseyin efendimizin susuzluk orucu niyetine. Kerbela Şehitleri'nin temiz ruhlarına matem orucu niyeti ile Hz. Fatma anamızın şefaatine. 12 imam, 14 masum-u pak efendilerimizin şevkine, 17 kemerbestler hürmetine. Hazır ve gaip gerçek erenlerin yüce himmetleri üzerimizde hazır ve nazır ola. Yuf münkire. La`net Yezid'e. Rahmet mümin'e Allah eyvallah. Hü" (Noyan B. Bektaşilik Alevilik nedir? 2. Baskı Ankara 1987)
İlk 10 gün boyunca oruç açımında da su içilmemeye çalışılır. Su yerine hoşaf, meyve suyu gibi sulu içecekler içilebilir. Oruç süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez; Düğün-nişan-sünnet törenleri yapılmaz. Karı koca cinsel ilişkileri kesilir; kurban kesilmez ve et yenilmez. Matem boyunca hiç bir canlıya eziyet edilmez. 12 gün süren matem orucunu herkes kendi gücüne, sağlığına ve maddi olanaklarına göre tutar. Oruç açımının –dakikalarla belirlenmiş- belirli bir saati yoktur. Genellikle akşam karanlık olduğunda oruç açılır. Açlık giderilip duyuncaya kadar yenir.
Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Sağlığı yerinde olmayanlar orucu tutmazlar ama diğer görevleri yerine getirebilirler. Bu onlar için oruç tutmuş kadar makbuldür. Amaç, kendine eziyet ya da kötülük yapmak değil, yapılabilecek kötülüklerin zulümlerin ve katliamların bir daha tekerrür etmemesi için anmak ve unutmamaktır.
http://www.alevi.com/uploads/pics/hz_hueseyin.jpg
Matem boyunca eğlencelerden ve zevk alınan şeylerden uzak durulur. Bazı yörelerde sakal kesmemek, yıkanmamak gibi adetler oluşmuşsa da, matemin dış görünüşle değil, gönülde Hz. Hüseyin`in uğradığı haksızlığı yad etmek ve haksızlığa karşı gelme geleneğini yaşatmak mateme daha uygundur. Kimsenin kalbini kırmamak, eli ile dili ile kimseyi incitmemek, gözü ile kimseye kötü gözle ve niyetle bakmamak kısacası nefsini terbiye etmek matem orucunun temel ilkesidir.
12 gün Muharrem Orucu tutulduktan sonra Muharrem Ayının 13. günü kurbanları tığlanır ve AŞURE dağıtılır.Kurban İmam Ali Zeynel Abidin`in Kerbela Katliamın`dan kurtuluşundan duyulan şükranı belirtir.
Muharrem ayında şehitleri anma duyguları, Alevilerin 7 ulu şairinden biri olan Fuzuli`nin “Saadete Ermişlerin Bahçesi” adlı eserinde en iyi biçimde dile getirilmiştir. Hz. Hüseyin`in şehit edilişini anlatan ağıtlara mersiye adı verilir ve Muharrem matemi boyunca mersiyeler okunur. Hz. Hüseyin`in haksızlığa karşı cesur direnişi ve ölümüne mücadelesi, Anadolu Alevilerinde çocuk eğitiminde „haksızlığa karşı gelmek, haksızlık yapmamak, haksızlığa uğrayanların yanında olmak“ şeklinde önemli bir yer tutar. Bunu desteklemek için; muharrem boyunca Kumru, Hüsniye, Buyruk ve bu kültüre hizmet verenlerin kitaplar ve diğer tarihi ve kültürel kitaplar okunur. On İki İmamlara ve diğer masum insanlara yapılan insanlık dışı olaylar, birbirlerine anlatılır.
Anadolu Alevilerinde İran Şiilerindeki gibi vücutlarına eziyet ve dövünmeler ve Kerbela Katliamını canlandıran piyesler yapılmaz. Manevi yönden çekilen acılar hissedilir ve anılır.
Alevi inancı şekilciliğe takılıp kalmayı değil, özü benimser. Şeklen ve dış görüntü ile anmak bizi zahiriliğe götürür; halbuki; öğretimiz gereği biz “batini” yani anlama önem veririz. Önemli olan İmam Hüseyin'in ve diğer Kerbela Şehitleri'nin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktır. Bunun anlamını zamanımızın koşullarına uyarlayabilmektir. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi bu zamanda da zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmak haksız uygulamalara karşı çıkmaktır. Gelecekte bu türlü acıların çekilmemesi için gerekli uzun vadeli önlemler konuşulur. Eline-diline-beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamak ilke edinilmiştir.
Bu toplumsal ve inançsal görevi Alevi Kültür Merkezleri; Muharrem boyunca daha çok etkinlik yaparak, daha çok Alevi öğretisini anlatarak ve tanıtarak yapıyorlar. Daha çok gencimizin saz, semah öğrenmesini ve öğretimizi sevmesini sağlamak en etkili ibadettir.
Aleviliğin temel kitaplarını, büyüklerimizin öğretici sözlerini ve zamanımızdaki anlamlarını anlatarak ve tartışarak Hz. Hüseyin ve 12 İmamları, onlara yaraşır bir şekilde anmış ve yad etmiş oluruz.
Aşüre
Muharrem`in 10. günü, aşure adında tatlı aşın adıdır. Aşure (bakla, nohut, buğday, kuru incir, nar taneleri, kestane, fındık, fıstık, kuru üzüm) gibi – 12 İmama adfederek- 12 farklı madde birlikte kaynatılarak ve içine (bazı yörelerde konmaz) şeker katılarak yapılan bir tatlıdır. Bazı yörelerde üstüne tarçın tozu ve ceviz içi serpilir.
http://www.karacaahmet.com/alevilik/HzhuseyinB.JPG
Sözcüğün aslı “Aşura” olup arabi ayların ilki olan Muharrem ayının onuncu gününün adıdır. Hz. Adem`in ilk günahından dolayı ettiği tövbenin bugün kabul olduğu, Hz. İbrahimin bugün ateşten kurtulduğu, Yakup Peygamberin oğlu Yusuf`a bugünde kavuştuğu, Nuh`un bindiği geminin tufan bitip sular çekilince Cudi Dağı`na yine bugün oturmuş olduğu söylenti hep bu “Aşura günü”e atfedilir. Son söylentiye göre, Nuh, gemide kalan çaitli erzaktan tatlı bir çorba sini söylemiş, tufandan kurtulanlar o günü kutsayarak bayram etmişler ve bu çorbadan yemişlerdi.
Alevilerde Hz. Hüseyin`in Kerbela`da Muharrem ayının 10. günü bir Cuma gününde şehit edildiği için, onun ve onunla birlikte şehit edilenlerin ruhları için pişirilir ve dağıtılır olmuştur. Muharrem`in Onikinci günü; güneşin doğması ile beraber “Aşure” pişirilmeye başlanır. Aşure piştikten sonra aile efradına ve yakınlara birer kepçe ayrılır. Niyet tutanlar pişirilmiş aşure ile orucu açarlar ve o gün bir tam gün sayılır. Diğeri aşureyi bittiği yere kadar komşulara dağıtır. Aşure yaparken bütçe zorlanmaz. Eskiden yıl içinde evin anası her aldığı yiyecekten birer avuç tasarruf ederek aşure gününe kadar malzemeyi hazırlar ve o malzeme ile aşureyi yapardı. Böyle hazırlık görmeyen aileler de evinde bulunan malzeme ile aşureye katılım yaparlardı. Bu aşure dağıtılmaz, lokmacı elindeki kepçe ile her gelene birer kepçe verirdi.
Özellikle Sunni asimilasyondan nasibini alan arkadaşlar için bu fırsattır. Ramazanda oruç tutan Alevi kardeşlerimiz mutlaka Muharrem ayını tutmalılardır aksi halde kendi Aleviliklerinden bahsetmeleri inandırıcı olmaz. Medyada Muharreme yönelik yayın yapılmıyor ancak Ramazan ayında insanların hayatını zehredecek derecede yayın ve propaganda yapılıyor sokaklarda trafikler oluşuyor. Bunlara kanan Alevi kardeşlerimiz artık uyanıp kendi değerlerine sahip çıkmalılar. Kerbela zalime karşı çıkmak için oldukça önemlidir. Bu açıdan bu günlerin anlamı ve önemi bilinmelidir.
alevi.com sitesine teşekkürler
Abi teşekkür ederim paylaşımın ve hatırlatman için.. Muharrem Orucu 12 Gündür fakat isteyen canlarımız Muharremi, Orucumuz başlamadan 3 gün önce tutmaya başlayabilirler.. 3 gün, 14 Masum-u Pak aşkına..
Canlar gerçekten gelenek ve uygulamalarımıza sahip çıkalım.Muharremde bizimdir, Hızırda.. KızılKilise abiminde dediği gibi kendimizi Sünni Asimilasyonuna karşı koruyalım.. Sahip çıkalım..
çeşm-i naz 15.01.2007, 13:27 evet matem orucu önce veya sonrada tutulabilir masum-u pak orucu muharrem ayı matem orucu içinde ama ayrıca da hızır oruçları da başlamıştır 3 gün
usLanmaz62 15.01.2007, 13:28 Muharrem ayında oruç tutan sünniler görüyorum çevremde.Ama daha Muharrem matem orucunda oruç tutmayan aleviler görüyorum.Bende bütün alevi canları hür iradesiyle matemi yaşamaya davet ediyorum.Bu güne kadar,en azından ben oruç tutmaya ailem tarafından zorlanmadım.Onlar bizim hür irademizle oruç tutmamızı bekliyor.Böyle bir kültürden geldiğimiz için şanslıyız.
Muharrem ayında oruç tutan sünniler görüyorum çevremde.Ama daha Muharrem matem orucunda oruç tutmayan aleviler görüyorum.Bende bütün alevi canları hür iradesiyle matemi yaşamaya davet ediyorum.Bu güne kadar,en azından ben oruç tutmaya ailem tarafından zorlanmadım.Onlar bizim hür irademizle oruç tutmamızı bekliyor.Böyle bir kültürden geldiğimiz için şanslıyız.
Sünni bir arkadaşım Muharremi tuttu, neden tutuyorsunuz dedim, dedi ki;
'' Cennete gidiliyormuş '' dedi..
Biz Aleviler ise Muharremi nefsimiz için, Ehlibeyt, HZ Hüseyin aşkına tutarız..
usLanmaz62 15.01.2007, 13:34 Sünni bir arkadaşım Muharremi tuttu, neden tutuyorsunuz dedim, dedi ki;
'' Cennete gidiliyormuş '' dedi..
Biz Aleviler ise Muharremi nefsimiz için, Ehlibeyt, HZ Hüseyin aşkına tutarız..
Onların amacı zaten cennetten tapu almak.Başka bir niyetleri yok.Dinle ilgili ibadetlerinin hepsini sorsan sonuç yine cennete gitmektir.Başka amaçları yok.İstisnalar haricinde tabi.
Öte yandan Sahur kavramının yavaş yavaş alevilere arasında benimsenmesini kısmen görüyorum.Eğer çevremizde varsa lütfen uyaralım arkadaşlar.Bizden sonraki nesillere içi boşalmış bir alevilik bırakmayalım...
Onların amacı zaten cennetten tapu almak.Başka bir niyetleri yok.Dinle ilgili ibadetlerinin hepsini sorsan sonuç yine cennete gitmektir.Başka amaçları yok.İstisnalar haricinde tabi.
Öte yandan Sahur kavramının yavaş yavaş alevilere arasında benimsenmesini kısmen görüyorum.Eğer çevremizde varsa lütfen uyaralım arkadaşlar.Bizden sonraki nesillere içi boşalmış bir alevilik bırakmayalım...
Evet Alevilerde sahur yoktur.. Oruç gece yarısından sonra başlar, hava kararıncaya kadar devam eder.. Muharremde sahur yasaktır..
Sahur, Sünnilere has, Oruca önce hazırlıktır :)
Alevilerde yoktur.
çeşm-i naz 15.01.2007, 13:45 bizim sahurumuz olmadığı gibi iftarımız da yok bi de bizde allah kabul etsin denmezmiş.onlar ramazanda hep şatafatlı sofra kurarlar bizde ise matem orucumuz da sofralarımız daha sade olur.
ben gecen sene tuttum, bu senede bakacam tutacammi, tutmiycanmi.. cünkü spor fitness basladim.. her gün cok kosuyorum , sussuz da herlade yapamam... bakacagiz... gence sene tutum , ve tüm akrabalarnan güzel bi asure günüzmüz oldu, sünni komsular bile gelmisdi...
aslinda oruc zamanda , eglence etc.. yasaktir....kerbela olaylari... iste bilmiyorum bu sene yapacammi .. vallaha :(
usLanmaz62 15.01.2007, 13:49 bizim sahurumuz olmadığı gibi iftarımız da yok bi de bizde allah kabul etsin denmezmiş.onlar ramazanda hep şatafatlı sofra kurarlar bizde ise matem orucumuz da sofralarımız daha sade olur.
Evet bizim evde et pişirilmez.Bu sadece biizm bölgedeki alevilerdemi yoksa bütün alevilerdemi onu bilmiyorum ama oruç döneminde eve et sokmayız.Şatafatlı yemeklerden uzak dururuz.Sanki ailemizden birini kaybetmişiz gibi kendi bakımımızla pek ilgilenmeyiz.Bu bir insanın babasını,annesini kaybettiğinde kısa bir dönem hayata küsmesi gibi bir şeydir kimse yanlış anlamasın...
denizsefiri 15.01.2007, 13:54 Muharrem ayınız mübarek olsun. Ama özellikle muharrem oruçlarınız ile ramazan orucunu mukayese etmeniz, "bizim orucumuz daha kıymetli" gibi sonuçlar çıkarmanız bana çok çocuksu geldi. İbadetlerimizi değerlendirecek merci Allahu Teala'dır. Kalplerdekini yalnız O bilir. Şimdiye kadar -özellikle ramazan aylarında- maruz kaldığınız çirkin tutumlara bağlıyorum bu tavırlarınızı ve hoşgörüyorum.
Doğuştan sahip olduklarımız var, bir de yaşarken onun üstüne yaptığımız ilaveler.. Kişi ister sünni, ister alevi olsun, ister evliya, ister peygamber çocuğu olsun Allah'a ulaşmayı dilemezse doğuştan sahip olduğu değerlerin bir anlamı olamaz. Çünkü Allah hakkın ve adaletin sahibidir.
candost_20 15.01.2007, 14:01 Ellerin dert görmesin :KIZILKİLİSE can.Güzel bi dille güzel bi paylaşımdı tşk.Her ne kadar mecburiyetten dolayı bazı kurallara uyamasakda ( iş-ve okul yüzünden ) özümüz hakladır ve matemimiz her daim içimizdedir.Önemli olanda dile gitirmiş oldugun gibi , görünüş itibariyle matem değildir onu içinde yaşamaktır,özünde hissetmektir...
Abi yanlız bizim çevrede şöyle bi anlayış vardır bu konu ne kadar dogru bilmiyorum ama görüşlerini almak isterim ;
Dogal olarak bizim matemimizde can yakma gibi eylem söz konusu olmaz burdan yola çıkarak muharrem ayı boyunca bizde et ve et ürünleri ( salam,sosis,sucuk,yumurta gibi ) yenilmez.Bazıları burda şu düşünceyle yaklaşırlar eyleme ; örnegin bizim kesmedigimiz bir hayvanın etini yiyebilecegimiz söyleniyo canını kendimiz yakmadıgımızdan dolayı.Bi bakıma mantıken dogru oldugunu şahsen düşünsemde ben yinede yemiyorum.Bu konu hakkında söyleyecekleriniz nelerdir acaba? Saygılar...
çeşm-i naz 15.01.2007, 14:05 Evet bizim evde et pişirilmez.
ağaza tat verecek hiçbirşey yenmez, ohhh falan denmez, can yakılmaz, kan akıtılmaz ,soğan başı kesilmez ,top oynanmaz ,müzik dinlenmez,iğne tutulmaz,gülünmez yani zevk alınacak hiçbirşey yapılmaz.
biz de her gece cem yürütülür ve yezide lanet okunur.
rahmet ya hüseyinime,lanet olsun yezide
Muharrem ayınız mübarek olsun. Ama özellikle muharrem oruçlarınız ile ramazan orucunu mukayese etmeniz, "bizim orucumuz daha kıymetli" gibi sonuçlar çıkarmanız bana çok çocuksu geldi. İbadetlerimizi değerlendirecek merci Allahu Teala'dır. Kalplerdekini yalnız O bilir. Şimdiye kadar -özellikle ramazan aylarında- maruz kaldığınız çirkin tutumlara bağlıyorum bu tavırlarınızı ve hoşgörüyorum.
Doğuştan sahip olduklarımız var, bir de yaşarken onun üstüne yaptığımız ilaveler.. Kişi ister sünni, ister alevi olsun, ister evliya, ister peygamber çocuğu olsun Allah'a ulaşmayı dilemezse doğuştan sahip olduğu değerlerin bir anlamı olamaz. Çünkü Allah hakkın ve adaletin sahibidir.
Ramazan ayı bizler için asimilasyonun en büyük aracı oldu. Pek çok Alevi genci bu yüzden Ramazan ayında oruç tuttular. Tutanlara Allah kabul etsin ancak Ramazanda oruç tutup Muharrem ayını unutanlar özellikle Aleviler için konuşuyorum kendi inancına iki yüzlülük yapıyorlar. Alevi bir insan nasıl olurda Ramazanda oruç tutar (Sevap kazanma amaçlıdır) ancak Muharremde (matem amaçlı) oruç tutmaz.
Asıl çocuksu olan kendi çıkarı için cennetten arsa kapmak için oruç tutanlarınkidir. Bİzlerde Ramazan orucu yoktur çünkü bizler hak yolundayız Allahı sevap için değil bizden bir parça olduğu için severiz. Bizler 1 ay değil 365 gün günahdan ( eline, diline, beline sahip olmak) uzak durarız.
Bu anlattıklarım Sunni vatandaşlara anlamsız gelebilir çünkü Sunni insanlarımız genelde bireysel olarak Allah rızasını kazanmak için davranırlar ancak Aleviler toplumsal düşünürler. Hz.Hüseyinin şehadetini bin yıl sonra bile matemini tutuyoruz bu olay tüm insanlık için tutulan bir matemdir. İnsanlığın geleceği ve iyiliği içindir. Alevi insanlarımızden bile bazı kesimler anlıyamamışken bu durumu sizin anlamamınızı hoş görü ile karşılıyorum.
usLanmaz62 15.01.2007, 14:15 örnegin bizim kesmedigimiz bir hayvanın etini yiyebilecegimiz söyleniyo canını kendimiz yakmadıgımızdan dolayı.Bi bakıma mantıken dogru oldugunu şahsen düşünsemde ben yinede yemiyorum.Bu konu hakkında söyleyecekleriniz nelerdir acaba? Saygılar...
Sevgili can et yememe kan akıtmamakla birlikte mateme uygunluk bakımından en azından oruç günlerinde Kerbela aşkına onların yaşadığı sıkıntılar aşkına keyfi yiyeceker yemekten sakınırız.Ağza tad verecek şeylerden kaçınırız.
Ellerin dert görmesin :KIZILKİLİSE can.Güzel bi dille güzel bi paylaşımdı tşk.Her ne kadar mecburiyetten dolayı bazı kurallara uyamasakda ( iş-ve okul yüzünden ) özümüz hakladır ve matemimiz her daim içimizdedir.Önemli olanda dile gitirmiş oldugun gibi , görünüş itibariyle matem değildir onu içinde yaşamaktır,özünde hissetmektir...
Abi yanlız bizim çevrede şöyle bi anlayış vardır bu konu ne kadar dogru bilmiyorum ama görüşlerini almak isterim ;
Dogal olarak bizim matemimizde can yakma gibi eylem söz konusu olmaz burdan yola çıkarak muharrem ayı boyunca bizde et ve et ürünleri ( salam,sosis,sucuk,yumurta gibi ) yenilmez.Bazıları burda şu düşünceyle yaklaşırlar eyleme ; örnegin bizim kesmedigimiz bir hayvanın etini yiyebilecegimiz söyleniyo canını kendimiz yakmadıgımızdan dolayı.Bi bakıma mantıken dogru oldugunu şahsen düşünsemde ben yinede yemiyorum.Bu konu hakkında söyleyecekleriniz nelerdir acaba? Saygılar...
Esas amacı yapılan zulmü anmak ve zalimlere karşı insani yönümüzü ortaya çıkarmaktır tabi bu amaçla pek çok şekilsel yönde var.
İlk 10 gün boyunca oruç açımında da su içilmemeye çalışılır. Su yerine hoşaf, meyve suyu gibi sulu içecekler içilebilir. Oruç süresince bıçağa ve kesici aletlere el sürülmez; Düğün-nişan-sünnet törenleri yapılmaz. Karı koca cinsel ilişkileri kesilir; kurban kesilmez ve et yenilmez. Matem boyunca hiç bir canlıya eziyet edilmez.
Sağlığı yerinde olanlar oruç tutarlar. Sağlığı yerinde olmayanlar orucu tutmazlar ama diğer görevleri yerine getirebilirler. Bu onlar için oruç tutmuş kadar makbuldür. Amaç, kendine eziyet ya da kötülük yapmak değil, yapılabilecek kötülüklerin zulümlerin ve katliamların bir daha tekerrür etmemesi için anmak ve unutmamaktır.
Matem boyunca eğlencelerden ve zevk alınan şeylerden uzak durulur. Bazı yörelerde sakal kesmemek, yıkanmamak gibi adetler oluşmuşsa da, matemin dış görünüşle değil, gönülde Hz. Hüseyin`in uğradığı haksızlığı yad etmek ve haksızlığa karşı gelme geleneğini yaşatmak mateme daha uygundur. Kimsenin kalbini kırmamak, eli ile dili ile kimseyi incitmemek, gözü ile kimseye kötü gözle ve niyetle bakmamak kısacası nefsini terbiye etmek matem orucunun temel ilkesidir.
Aslında simgesel olan bu davranışlar var ama niyet önemlidir. Mümkün olduğunca ailece bu kurallara uymaya çalışıyoruz Ayrıntılara takılmamız bizi sunniler gibi çelişkili ve hacıdan hocadan medet uman insanlar haline getirir, ancak şöyle bir durum var misal ben şimdi sakalları kesmiyorum 12 gün boyunca, ancak hergün sakallarımı kesmem gereken bir işte çalışsaydım kesmek zorunda kalacaktım yani demek istediğim beynimizdeki fikirler önemlidir. Hz.Hüseyine yapılan zulmü ve bunun genel olarak insanlık açısından ne anlama geldiğini biliyorsak o zaman şekillere çok fazla önem vermemize gerek kalmaz her şey insanların beyninde bitiyor. Alevilikdeki en önemli ve en güzel durum insanların kendi özgür iradesiyle karar verebilme yeteneğine izin vermesidir, akıl ve bilim reddedilmez. Geleneklerle yenliklerin bir arada sürmesi güzeldir bu açıdan.
Evet bizim evde et pişirilmez.Bu sadece biizm bölgedeki alevilerdemi yoksa bütün alevilerdemi onu bilmiyorum ama oruç döneminde eve et sokmayız.Şatafatlı yemeklerden uzak dururuz.Sanki ailemizden birini kaybetmişiz gibi kendi bakımımızla pek ilgilenmeyiz.Bu bir insanın babasını,annesini kaybettiğinde kısa bir dönem hayata küsmesi gibi bir şeydir kimse yanlış anlamasın...
evet uslanmaz62 bizde eve et, yumurta, elma, aklıma gelenler bunlar muharrem orucunda bunlar yenmez su içilmez geçen sene tutamamıştım inş bu sene tutarım ama niyetim var yani...bizde de bir yas vardır sahura kalkınmaz muharrem orucunda ve iftar ya ezandan önce ya da sonra yapılıyo bizde....
14 yaşından beridir tutarız, bu senede mutlaka tutacağım,
Muharrem ayınız mübarek olsun. Ama özellikle muharrem oruçlarınız ile ramazan orucunu mukayese etmeniz, "bizim orucumuz daha kıymetli" gibi sonuçlar çıkarmanız bana çok çocuksu geldi. İbadetlerimizi değerlendirecek merci Allahu Teala'dır. Kalplerdekini yalnız O bilir. Şimdiye kadar -özellikle ramazan aylarında- maruz kaldığınız çirkin tutumlara bağlıyorum bu tavırlarınızı ve hoşgörüyorum.
Sayın Denizsefiri, belkide tamamen sünni yaşambiçiminin sözkonusu olduğu Diyarbakır'da doğmuş, 90 yılına kadar orda ikamet etmiş; Bingöl Kığı kökenli bir Alevi ailenin çocuğu olarak birşeyleri sana yönelik yazmalıyım. Çünkü yazdıkların tepeden bakan incitici bir takım kavramları içeriyor. Benim 90 lı yıllara kadar Alevi kimliğimle ilgili birtakım değerlere ilişkin ilgim olmamıştı. Belkide Diyarbakır'ın büyük bir bölümünün dışlayıcı olmayışından ötürüydü bu, nitekim ailemde annem Alevi ritüellerine önem veren bir yapı sergilerdi. Sol kimliği belirgin özellikle babam ben ve abilerim ve ablalarım kardeşlerim (ki 7 kardeşiz ben sondan ikinciyim) sol anlayışımızın eseri olarak hayata dışlayıcı bakmayı beceremedik hatta ben ve 2 kardeşim Sünni yapıdan insanlarla evliyiz. İlişkilendiğimiz arkadaş ve dostlarımız bu bakımdan dışlayıcı olmayan demokratlardı belkide bundan ötürü, senin bakış açına benzer tarzda bakışı Sol adına(tabiiki senin kadar incitici olmayarak ama önemsemez arada şakasını dahi yapardık) Yetiştiğim ortamın koşulları kaynaklı Sünniliği kendi aidiyetimden daha iyi tanıdığımı rahatlıkla söyleyebilirim.
Sana şunu söylamaliyimki halen mistik pekçok konuya mesafeli olsamda şunu biliyorum ki Muharrem Orucu özellikle insani bağlamda Ramazan Orucundan (Özellikle gerekçeleri ve içeriği ile) daha vicdanidir. Bu bir iddia değil kesinlikle bir tesbittir.Çevrendeki uygulanma biçimlerine bakarsan bunu çok iyi gözlemleyebilirsin. Olaya birazda insana verilen değer bağlamında bak, burada İnsanların çektiği daha somut ve görünür acılara atıf bağlamında sembolik ve de ritüel olarak onunla örtüşen bir tavır var. Sünni anlayıştakilerin büyük bir bölümü kendi ibadetlerinin büyük bir kısmını(İçlerinde çok sayıda vicdanı gelişkin samimi inançlılar da var tabiki) toplumsal kabul görmek anlamında yapmaktadır. En azından Alevilik insanni özden Sünni argümanlar kadar uzaklaşmamıştır- her ne kadar mistik değerlerin tümünde azda olsa akıldışılık olsa da. Anladığım kadarıyla biraz farklı da olsa mistik anlayışa değer veren bir yapıdansınız tahammülsüzlüğünüz bundan kaynaklanıyor olsa gerek...
deli gönül 15.01.2007, 14:44 Her yıl olduğu gibi bu yıl da muharrem orucumu tutacağım.İmam Hüseyin ve kerbela şehitlerimizin çektikleri acıyı ve zorlukları bir nebzede olsa kalbimde hissedeceğim.Aslına bakılırsa peygamberimize ve kurana inanan herkes kerbela şehitlerimizin acısını hissetmeli ve bu orucu tutmalıdırlar.Ama bazı kesimler cennet de parsel kapma çabasından dolayı bu orucu tutuyorlar.Aç kalarak kendilerine eziyet ediyorlar.Oysa bilmiyorlar ki bizim açlığımız sadece midemizde değil tüm bedenimizde.Alevi canlar muharrem orucunu tutarken tüm bedenleriyle tutarlar.
Ulular ulusu yüce Allahım sırrı kerbelanın hakkı için oruçlarımız ve matemimizi kabul eyler inşallah
LANET OLSUN YEZİDE
pınar_86 15.01.2007, 14:46 oruç insanın bedeninin disiplin ve denetim altına almak, ruhsal yapısını güçlendirmek, bazı nefsani istekleri terk etmek, zihinsel ruhsal yapıya ağırlık vermektir.
muharrem orucunda kerbela şehitlerimizi Hz. Hüseyin efendimizi anıyoruz.
muharrem oruncunda Hz.Ehlibeyte bağlılığımızı gösteriyoruz ve zalimin zulmünü lanetliyoruz.
''Bismi Şah Allah Allah... üçlerin beşlerin yedilerin ve kırkların hürmetine...erenlerin evliyaların aşıkların ve sadıkların hürmetine...12 imama, 14 masum_u pak 17 kemerbest ve kerbela şehitlerinin hürmetine...hak erenler dilde dileklerimizde, gönülde muratlarımızı vere...gözcü karaca ahmetin ve 12 hizmet sahiplerinin de hizmetleri kabul ola muratları hasıl ola...eksiklerimiz tamama yazıla.Hz.Pir divanına kaydola...Nur_u Nebi Keremi Ali Pirimiz hacı bektaş veli...dil bizden nefes Şahı Şehidi Kerbela'dan ola.gerçeğe Hüü.
hepimize bu güzel özümüz muharrem orucunu tutmayı Allah nasip etsin.yukarıdaki duaz da kalbinde şehitlerimizi anan ve ibadetini yapabilen herkez için kabul olsun.
şimalyıldızı 15.01.2007, 14:49 bizdede eve et girmez, sogan başı kesilmez, yıkanılmaz, sakal kesilmez, su içilmez vs.
sizle hiç unutmadıgım bir anımı paylaşmak istiyorum. kaç yaşındaydım hatırlamıyorum. ben malatyalıyım ve kayısı bahçemiz var. temmuz ayına denk geliyordu muharrem orucu. yaz ayı oldugu için babannem dedeme muhharrem orucunun ortasında banyo yap dedi. dedem yok desede babannem dedemi ikna etti. dedemi banyoda akrep soktu. dedemle babannem tartıştılar. dedem "senin yüzünden oldu" dedi. "muharrem arucunun ortasında banyo yaparsan olacagı bu dedi" bende onlara güldüm. sonra bahçeye babamların yanına kayısı toplamaya gittim. kayısı agacının dibinde benide akrep soktu.
sigara zevke giriyor mu?muharrem ayı boyunca sigara da yasak mı? içmemiz mi gerekiyor?
verdigin bigilerden dolayı saol bende bu sene baslıcam tutmaya :(
[QUOTE=Şoreş;335424]Abi teşekkür ederim paylaşımın ve hatırlatman için.. Muharrem Orucu 12 Gündür fakat isteyen canlarımız Muharremi, Orucumuz başlamadan 3 gün önce tutmaya başlayabilirler.. 3 gün, 14 Masum-u Pak aşkına..
Canlar gerçekten gelenek ve uygulamalarımıza sahip çıkalım.Muharremde bizimdir, Hızırda.. KızılKilise abiminde dediği gibi kendimizi Sünni Asimilasyonuna karşı koruyalım.. Sahip çıkalım..[/QUOT
evet canalr sores cok haklı muharrem ayına sahip çıkalım.ibadetlerimizi yerine getirelim(isteyen tabi ki?)zaten neden bu forumdayız amacımız da bu :
ÖZÜMÜZÜ KAYBETMEMEK...:thumbup:
spartacus 15.01.2007, 16:19 bizdede eve et girmez, sogan başı kesilmez, yıkanılmaz, sakal kesilmez, su içilmez vs.
sizle hiç unutmadıgım bir anımı paylaşmak istiyorum. kaç yaşındaydım hatırlamıyorum. ben malatyalıyım ve kayısı bahçemiz var. temmuz ayına denk geliyordu muharrem orucu. yaz ayı oldugu için babannem dedeme muhharrem orucunun ortasında banyo yap dedi. dedem yok desede babannem dedemi ikna etti. dedemi banyoda akrep soktu. dedemle babannem tartıştılar. dedem "senin yüzünden oldu" dedi. "muharrem arucunun ortasında banyo yaparsan olacagı bu dedi" bende onlara güldüm. sonra bahçeye babamların yanına kayısı toplamaya gittim. kayısı agacının dibinde benide akrep soktu.
sigara zevke giriyor mu?muharrem ayı boyunca sigara da yasak mı? içmemiz mi gerekiyor?
Kardeş anlatımların bana babamı hatırlattı.Babamda sizin dedeniz gibi biraz tutucudur. Kıyamet kopsa banyo yapmaz, temizlik yapmaz, kırmızı veya kırmızı çağrıştıran hiç bir şey yemez, içmez. Ne banyo yapılır, ne çamaşır yıkanır, ne temizlik yapılır, ne tv izlenir, ne müzik açılır. Sanki Hasan Hüseyin dün ölmüş gibi yas tutulurdu. Babam hala da öyledir.
Ancak şunu da bilmeni isterim ki, sizin dedeniz ve benim babam gibilerin nesli tüteniyor gibi...
can eline koluna fikirlerine ve yüregine saglık
Sunni asimilasyona ortak olma Ramazanda oruç tutma Muharremde tut
Kahrolsun Faşizm, Kahrolsun Yezidler
şimalyıldızı 15.01.2007, 18:08 benim sadece dedem öyleydi zaten...şimdi ailemde babannem dışında oruç tutanda yok zaten. bende tutabildigim kadarını tutuyorum. hepsini tutamıyorum... banyo,temizlik gibi şeyleri dedemin yaptıgı gibi yapmam. et yemem , su içmem ama digerleri temizlikle ilgili şeyler ve ben rahatsız olurum.
Muharrem ayında oruç tutan sünniler görüyorum çevremde.Ama daha Muharrem matem orucunda oruç tutmayan aleviler görüyorum.Bende bütün alevi canları hür iradesiyle matemi yaşamaya davet ediyorum.Bu güne kadar,en azından ben oruç tutmaya ailem tarafından zorlanmadım.Onlar bizim hür irademizle oruç tutmamızı bekliyor.Böyle bir kültürden geldiğimiz için şanslıyız.
Bahsettiğin sunniler hidayete ermiş. Benim çevremde de var , muharrem ayının kadirini kıymetlerini onlar iyi biliyor. Burdaki arkadaşlarımızın kültürüne sahip çıkmasını istiyorum bende. Alevilik duygularımızın en yoğun olacağı bir döneme giriyoruz. Bu dönemde dünya heveslerinden arınıp , görevlerimizi yerine getirmek ümidim .
KızılBant 15.01.2007, 19:31 Arkadaşlar muharrem ayı isyan ayıdır. Zalimlere karşı başkaldırı ayıdır. Orucuda imkanızmız varsa tutalım ancak asıl amaç zalimlere karşı olan fikirlerimizin ortaya çıkmasıdır.
http://www.alevisesi.com/kerbela/images2/aaa.jpg
ozdenelk 15.01.2007, 23:46 öncelikle kızılkilise çok teşekkür ederim paylaşımın için...bence muharrem ayı isyan ayı değildir hz.hüseyin'in acısını bir nebze içimizde yaşama ayıdır...isyanımız kime yada neye bizler ancak acımızı içimizde yaşayarak yaşatabiliriz...herkese sevgiler
merhaba ozdenlk elbette bu ay matem ayıdır. Ancak unutmayalımki Hz.hüseyin Zalimlere karşı savaşarak şehit oldu
http://www.hf.uib.no/i/religion/popularikonografi/lrg/104_a_.jpg
http://img473.imageshack.us/img473/8331/yahusainyashahedyp2kh7.gif
http://img59.imageshack.us/my.php?image=imamhusaynhr6zn7.gif
http://img460.imageshack.us/img460/9121/240abs5.jpg
http://img473.imageshack.us/img473/447/yhuryd4.png
http://img59.imageshack.us/img59/6564/imamhusaynhr6zn7.gif
sercanordu 16.01.2007, 01:03 Kardeşim cok tesekkur ederim hatırlatman için agzına saglık...
isteyen Canlar 3 gun masumu park orucuda tutabilir....
bizdede sahur iftar yoktur yer ışıyana kadar yemek yenilir karadıktan sonra açılır... ayrıca biz öyle yok 16.45 , 18.23 gibi dakkika dakika zaman tutmayız 2 dk erken actık diye 30 gun kaza yapmayız Allah için tutuyoruz allah kabul eder sen yeter ki Allah sevgisiyle içtenlikle tut...
Dışarda insanlar acken evimizde altın sofralarda yemek yemeyiz fakir aile sofrası olmazsa oruc acılmaz bizde... soframızda et su tatlılar vs gibi yemekler olmaz
kimseye neden oruc tutmuyosun demeyiz adam dövemeiz tutmuyo diye
bittiginde bayram yapmayız cunku yas orucu tutarız efedimizin torunlarının yasını tuttarızz
Hüseyin'den Mahrum Olmaz İnşallah
http://www.cx.unibe.ch/islam/mitarbeiterPubl/folien/taziye2.jpg
Hz. Hüseyin ile birlikte, Kûfe’ye gönderdiği amca oğlu Hz. Müslim bin Akil ve 2 çocuğu ile birlikte Kerbelâ’da şehit olan kişilerin isimleri.
1. Abdullah oğlu Avf,
2. Abdullah-i Muhyi oğlu Ömer,
3. Abdullah oğlu Sa’d,
4. Abdullah-i Yezmi oğlu Abdurrahman,
5. Akîl oğlu Câfer,
6. Akîl oğlu Müslim, (Küfe’de)
7. Akil oğlu Abdurrahman,
8. Amr Kelbi oğlu Abdullah,
9. Avf oğlu Avn,
10. Avsece-i Azerbaycanî oğlu Müslim,
11. Cebâve oğlu Ömer,
12. Câfer oğlu Abdullah’ın oğlu Muhammed,
13. Câfer (İslam ordusunun müezzini),
14. Deccâne oğlu Abdullah,
15. Deccâne oğlu Sa’d,
16. Enes oğlu Mâlik,
17. Enes oğlu Muhammed,
18. Farrat oğlu Ömer,
19. Firûzan (İmâm Hüseyin’in kölesi),
20. Fâris oğlu Gulam (İmâm Zeynel Abidin’in hizmetçisi),
21. Gûlam Selman (Basra’da şehit oldu),
22. Gulam oğlu Urve (Hûr’un kölesi),
23. Hâni Baba (Urve ve Hz. Ali’nin kızkardeşi Ümmehâni’nin oğludur),
24. Hasan-i Hemedanî oğlu Berir,
25. Hûr oğlu Ali,
26. Hanzala oğlu Said,
27. Hassen oğlu Zehir,
28. Hz. Ali oğlu Hz. Hüseyin
29. Hz. Ali oğlu Avn,
30. Hz. Ali oğlu Abdullah,
31. Hz. Ali oğlul Celal Abbas
32. Hz. Ali oğlu Ebubekir,
33. Hz. Ali oğlu Fazl,
34. Hz. Ali oğlu Osman,
35. Hz. Hasan oğlu Abdullah,
36. Hz. Hasan oğlu Kâsım,
37. Hz. Hüseyin oğlu Ali Ekber
38. Hz. Hüseyin oğlu (Mâsum) Ali Asgar (Abdullah Ekber),
39. Hz. Hüseyin oğlu (Masum) Kâsım
40. Halit oğlu Ömer,
41. Harir oğlu Hamza,
42. Hâris oğlu Cebâve,
43. Hâris oğlu Yusuf,
44. Kays bin A’rabî, (Küfe’de)
45. Kelbi oğlu Veheb,
46. Ma’kel oğlu Enes,
47. Malik oğlu Vekkas,
48. Meşkûr (Hz. Müslim’in çocuklarının zindancısı), (Küfe’de)
49. Mezahir oğlu Habib,
50. Mikdâd oğlu Muuhammed,
51. Muhacir-i Câfî oğlu Zeyd,
52. Muhammed-i Kesiyr, (Küfe’de)
53. Muhammed Kesiyr oğlu Mahdum, (Küfe’de)
54. Muta oğlu Ömer,
55. Müslim-i Azerbaycanî’nin oğlu (ismi bilinmiyor),
56. Müslim Akîl oğlu Abdullah,
57. Müslim Akil oğlu İbrahim (Küfe’de)
58. Müslim Akil oğlu Muhammed, (Küfe’de)
59. Müslim Hammad,
60. Müslim Mazenî oğlu Yahya
61. Ömer oğlu Halit, (veya Halil)
62. Raf’i oğlu Hilâl,
63. Rebîa oğlu Kays,
64. Riyah oğlu Hûr,
65. Riyah oğlu Mıs’ab (Hûr’un kardeşi),
66. Saad (Ebu Tâlip’in kölesi),
67. Sad oğlu Hanzala,
68. Seviyd oğlu Şit,
69. Ubeyd oğlu Şerih,
70. Urve oğlu Abdurrahman,
71. Utbe-i Vekkas oğlu Haşim,
72. Utbe oğlu Mâlik,
73. Ziyad Şaabi oğlu Zeyd,
http://www.cihadnet.net/WEB_RESIMLERI/yahuseyin.gif
Bahsettiğin sunniler hidayete ermiş. Benim çevremde de var , muharrem ayının kadirini kıymetlerini onlar iyi biliyor. Burdaki arkadaşlarımızın kültürüne sahip çıkmasını istiyorum bende. Alevilik duygularımızın en yoğun olacağı bir döneme giriyoruz. Bu dönemde dünya heveslerinden arınıp , görevlerimizi yerine getirmek ümidim .
sonuna kadar haklısın naci.muharrem bizimdir canalr ibadetlerimizi yerine getirmeye calısalım yezitlere lanet edelim. (kızılkilise müthiş bir paylaşım emeğine sağlık can)
Yolumuzun yolunu tutalım canlar...
çeşm-i naz 17.01.2007, 00:42 ah hüseyinim vah hüseyinim matem orucumuza sahip çıkalım canlar gereklerini de yerine getirelim...
cagdascetin 17.01.2007, 01:21 Cenk abi yazın ve diğer arkadaşlara yorumlarından dolayı çok teşekür ederim.
Birşeyler yazmak istiyorum.Ama duygularımı nasıl tarfi edebilirim ki?
Hüseyinim,Hüseyinim şehit oluyor.Bunu ben hangi kelimeyler anlatabilirm ki hislerimi hangi kelimeyle anlatabilirim ki?Bu nu Ehlibeyte inanan,Hz. Muhammed'e inanan, Allah'a inanan, Ali'ye ve soyundan olanlara inananlar bunu nasıl tarif ederbilir ki?
Şah Muhammed - Şah Ali'dir ŞAHIMIZ ;Şah HÜSEYİN'E KURBAN OLSUN BİZİM CANIMIZ...Erenler dergahıdır bizim dergahımız
Deren Deren Bir yudum SU ver...
Ya Hüseyinnn !!!!
oncelikle kizilkilise ye tesekkur ederim bu vermis oldugu msj.lardan dolayi vede yazimdan dolayi ozur dilerim klavyem bozuk . muharrem orucu yani yas orucumuz adi uzerinde yas tuttugumuz zamandir bazi arkadaslar et yenirmi yenmezmi gibi sorular sormuslar ben ne et yer ne su icer nede 12 gun boyunca [sabah el ve yuzumu yikamak disinda o da agzimla temasindan itina ile kacinirim] suyla temasim olmaz biz boyle gorduk boyle tutariz . cunki imamlarimiz basta olmak uzere onca cana kiydilar ve bunu igrenc zulumlerle iskencelerle yaptilar bunu hepimiz biliyoruz ac biraktilar susuz biraktilar bu vahseti dunya var oldukca unutturamazlar bizlere, unutmayacagiz .
birde bir arkadasin ramazan orucuyla ilgili yazdigi msj.na istinaden yaziyorum biz orucumuzu elbetteki mukaddes sayariz onca kan dokuldu ve acikca soyluyoruz yas tutuyoruz diye ayrica en eski bilinen bilinmeyen ermisler Allah dostu kisiler peygamberlerde dahil olmak uzere ibadet icin kendilerini belli bir yere kapatip dunya nimetlerinden uzak durup sadece ibadet ederek belki kuru ekmek disinda birsey yiyip icmeden oruc tutarlarmis.
Evet Alevilerde sahur yoktur.. Oruç gece yarısından sonra başlar, hava kararıncaya kadar devam eder.. Muharremde sahur yasaktır..
Sahur, Sünnilere has, Oruca önce hazırlıktır :)
Alevilerde yoktur.
gece sahura kalkıpta muharrem orucu tutan aleviler var çevremde..tokat alevileri..neden sahura kalkıyorsunuz die sorduğumda böylesi daha sevap die cevap veriyorlar..e ne farkımız kaldı peki..ben pek anlayamıyorum..alevilik yolu bir değilmidir?????
ismailseldag 17.01.2007, 11:24 Böyle bir paylaşım için yürekten teşekkür ediyorum...
Su saf olarak içilmemektedir. Vücudun su ihtiyacı yenilen yemeklerden , çay-kahve-meşrubat-meyve suyu-ayran gibi sıvı içeceklerden karşılanır.
Alevi inancı şekilciliğe takılıp kalmayı değil, özü benimser. Aklın ve ilmin yolundan ayrılmaz. Önemli olan İmam Hüseyin'in ve diğer Kerbela Şehitleri'nin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktır. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi yaşayıp,onlar gibi inanmaktır. Zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmaktır. Eline-diline-beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamaktır. Onlar'a layık olmaktır. Ölmeden önce ölmek, öldükten sonra yaşamaktır. Yaşayan ölü olmamaktır. Yarın onlar'ın huzuruna alnı açık yüzü pak çıkmaktır. Onlar'ın bıraktığı onurlu mirasa sahip çıkmaktır.
Muharrem Orucu'nun sahuru yoktur. Belirlenmiş bir iftar vakti de yoktur. Oruç tutulmadan önce şöyle niyet edilir.
"BİSMİ ŞAH. ALLAH ALLAH. ERENLERİN HİKMETİNE. ER HAKK MUHAMMET-ALİ AŞKINA. İMAM HÜSEYİN EFENDİMİZİN SUSUZLUK ORUCU NİYETİNE. KERBELA ŞEHİTLERİ'NİN TEMİZ RUHLARINA MATEM ORUCU NİYETİ İLE HZ. FATMA ANAMIZIN ŞEFAATİNE. 12 İMAM, 14 MASUM-U PAK EFENDİLERİMİZİN ŞEVKİNE, 17 KEMERBESLER HÜRMETİNE HAZIR-GAYİP GEÇEK ERENLERİN YÜCE HÜMMETLERİ ÜZERİMİZDE HAZIR VE NAZIR OLA. YUH MÜNKİRE. LANET YİZİD'E. RHMET MÜMİN'E ALLAH EYVALLAH. HÜ"
Akşam olup güneş batınca,karanlık gözle görünce oruç açılır.Yatmadan önce niyet edilir.Niyetten sonra Muharrem Orucu başlar.Gece sahura kalkma uygulaması Muharrem Orucu'nda yoktur.
Muharrem orucunun onikinci günü ise Oniki İmamlar 'ın anısına oniki çeşit gıdadan oluşan Aşure Çorbası pişirilerek katılanlara ve komşulara dağıtılır. Mali durumu iyi olan insanlar Aşure'nin yanında bu acının tekrar yaşanmaması için insan kanı yerine hayvan kanı dökerek kurban keserler. Kurban dua ile kesilir, pişirilir ve insanlara dağıtılır.
Vapurmania 17.01.2007, 16:26 Lanet olsun YEZİDE!
http://www.youtube.com/watch?v=aVSICOXOkmM
Lanet olsun YEZİDE!!! Kerbela, Maraş, Çorum, Sivas, Gazi..
Lanet olsun ZALİME!!!
doctorctf 17.01.2007, 19:26 insan canına kıyan insan değildir.din elden gidiyor diyerek mazlumlara türlü işkenceler yapan dinsiz yaratıklar cehennemdeki yanan odun olmayı bile haketmiyorlar.uydurdukları hayali dünyanın içinde kahrolup gitsinler.
Lanetolsun yezide,lanet olsun zalime,lanet olsun insan görünümlü aşağılık yaratıklara...
O katliamı yapanlar insanlıktan nasibini almamışlar.Elbet gün gelecek yaptıkları katliamın hesabını verecekler.Maraşın hesabı sorulacak.
çeşm-i naz 17.01.2007, 19:55 ÇÖl Yaniyordu, GÖk Yaniyordu,gÖnÜller Yaniyordu,dİller
Haykiriyordu;su....su.....su......
İmam HÜseyİn BaŞini Kaldirdi "bu Ne Tufandir Yarab" Dedİ.
GÖnÜller SusmuŞ, YÜrekler SusmuŞ, Vİcdanlar SusmuŞtu.
Bİr AvuÇ İnsan, İnsanlik DeĞerlerİnİn YaŞatilmasi İÇİn Kanla Mesaj
Yaziyordu...ehl-İ Beyt Kadinlarinin Feryadi ArŞ-i Alayi İnletİyordu.kefensİz
Şehİtler Kanlar İÇİnde Yatiyorlardi.
İŞte Mİnİ Mİnİ Alİ Asker...sankİ Halen ParmaĞini Emİyordu.İŞte KardeŞİ YİĞİt
Abbas.kanlar İÇİndeydİ YÜzÜ SeÇİlmİyordu.kollari Yoktu.İsyani BİtmemİŞtİ.İŞte 18
YaŞindakİ Fİdan Boylu Alİ Ekber'İ...
Yumruklari Sikiliydi,gÖzlerİ AÇikdi.sankİ Kendİsİne Bakip GÜlÜmsÜyordu...
İmam HÜseyİn İnİlercesİne "yarab! Bana Sabir Ver, Sabir Ver. "dedİ...
Firat Masum Masum Akiyordu....ÇÖl Yaniyordu...İnsanlik Feryat Edİyordu: Su...
Su... Su...
Ve YÜrÜdÜ İmam HÜseyİn...gÜneŞ Yakiyordu...İmam HÜseyİn Tek Tek YÜzlerİne Bakti.
Aaaaahhhhhh YİĞİt KardeŞİm Zeynep! Ne OlmuŞ Sana...ne Haldesİn BÖyle...sana
Emanettİr Ehl-İ Beyt Kadinlari Yilma Yikilma Sen.sana MuhtaÇtir Zeynel
Abİdİnİm...
Zeynebİn Sabri KalmamiŞti...kardeŞİ HÜseyİn İn YÜzÜne BaktiĞini GÖrÜnce
Feryadini Yer GÖk İnlemeye BaŞladi:
Artik KaybedeceĞİ Bİr Şey KalmamiŞti.yakinlarinin Ve Evlatlarinin Acisi İle
ÖlÜmÜ Mİlyon Kez TatmiŞti... ÖlÜm Nedİr Kİ?... KavuŞmaktir...
Dedesİyle, Babasiyla KardeŞlerİyle Ve Sevdİklerİ İle BİrleŞmektİ...dedesİnİn
Kilicini Aldi, Babasinin SariĞini Takti Ve Dedesİnİn Hedİye EttİĞİ ZÜlcenah
İsİmlİ Atina Bİndİ.ve ÖlÜm Meydanina Geldİ.at Üzerİnde Sankİ Babasi Alİye
Benzİyordu...
TÜm Metanetİ İle Seslendİ...
"geldİm İŞte... Bİr Ben Kaldim...ben Ve Sİzler...
10 Ekİm 680 GÜnlerden Cuma
Bİr Ok Atarlar Dedesİnİn ÖpÜp KokladiĞi AĞzina Gelİr Ve Ardindan KiliÇ Darbelerİ
İle Kollari Kesİlİr...bİr Çok ÖlÜmcÜl Yaradan Sonra İmam DÜŞer
Atindan...............................
10 Muharrem GÜnlerden Cuma....sonsuzluĞu Aydinlatmak İÇİn GÜneŞ BatmiŞti O GÜn
Kerbelada...
Yassi Matemİmİz........
Gelin Canlar Bir Olalım Münkire kılıç çalalım.
http://www.youtube.com/watch?v=7Bx9rraHX2M
zeynep C. 17.01.2007, 20:13 Bugün matem günü geldi
Ah Hasanım vah Hüseynim
Senin derdin bağrım deldi
Ah Hasanım vah Hüseynim
Şehit olmuş Şah-ı Merdan
Şah Hüseynim vah Hüseynim
Benimle gelenler gelsin
Serini verenler versin
Hüseyinler şehit olsun
Ah Hasanım vah Hüseynim
Şehit olmuş Şah-ı Merdan
Kerbelanın yazıları
Şehit düştü gazileri
Fatma ana kuzuları
Ah Hasanım vah Hüseynim
Şehit olmuş Şah-ı Merdan
Kerbelanın önü düzdür
Geceler bana gündüzdür
Şah kerbelada yalnızdır
Ah Hasanım vah Hüseynim
Şehit olmuş Şah-ı Merdan
Gökte yıldız paralandı
Şehriban ana daralandı
Şah Hüseyin yaralandı
Ah Hasanım vah Hüseynim
Şehit olmuş Şah-ı Merdan
Bir su verin masum cana
Zalim içti kana kana
Fatma Ana yana yana
Ah Hasanım vah Hüseynim
Şehit olmuş Şah-ı Merdan
Bize bu acıyı yaşatan yezide lanet olsun lanet olsun
:36_1_44: :36_1_44: :36_1_44:
zeynep C. 17.01.2007, 20:30 Kerbela çölünde su su dediler
Yezid ibni ziyat su vermediler
Yetmiş iki canı susuz gömdüler
Kerbela çölünde Şahım perişan
Düldül çölde tozu dumana katar
Zeynel Aba hasta perişan yatar
Şehitlerin kanı Fırata akar
Kerbela çölünde kanım perişan
Şehruban ,Sakine ağıtlar yakar
Ehl-i Beyt figanı Allah'a kalkar
Alkanlar içinde şehitler yatar
Kerbela çölünde şehitler perişan
Hasan Şah Hüseyin Hakk'ı dinledi
Hak'tan gelen emri çölde söyledi
Yezidin zulmüne boyun eğmedi
Kerbela çölünde Şahım perişan
Hasan Sevin
zeynep C. 17.01.2007, 20:47 Ümmet ağlar cihan ağlar
Bu feryada melek ağlar
Ah Hüseynim Şah Hüseynim
Gözümün nuru can Hüseynim
Yezid kurmuş sana pusu
Abbası'ın şehit olmuş
Ah Hüseynim Şah Hüseynim
Ehl-i Beytin matem yasta
Zeynebin feryadı arşta
Ah Hüseyim Şah Hüseynim
Kara Çöl Kerbela
Bir can düşer toprağa
Ne acılı sarılır
Ne yarası kapanır
Ne sevdası unutulur Kerbela
Kurşun olur bağrım dağlar
Özlem olur yürek ağlar
Bülbül olsa gülü kanar
Matem olur kara bağlar
Kara çöl Kerbela
Hüseyin aşkı beni eyler
Bedir oldum gözüm tüter
Dertli oldum yürek söyler
Bilmemki bu can onsuz neyler
Kara çöl Kerbela
Lanet Olsun Yezide Lanet
(Şiirler Alıntıdır.)
sarp_kaya 17.01.2007, 20:55 ÇÖl Yaniyordu, GÖk Yaniyordu,gÖnÜller Yaniyordu,dİller Haykiriyordu;su....su.....su......
İmam HÜseyİn BaŞini Kaldirdi "bu Ne Tufandir Yarab" Dedİ.
GÖnÜller SusmuŞ, YÜrekler SusmuŞ, Vİcdanlar SusmuŞtu.
Bİr AvuÇ İnsan, İnsanlik DeĞerlerİnİn YaŞatilmasi İÇİn Kanla Mesaj Yaziyordu...ehl-İ Beyt Kadinlarinin Feryadi ArŞ-i Alayi İnletİyordu.kefensİz Şehİtler Kanlar İÇİnde Yatiyorlardi.
İŞte Mİnİ Mİnİ Alİ Asker...sankİ Halen ParmaĞini Emİyordu.İŞte KardeŞİ YİĞİt Abbas.kanlar İÇİndeydİ YÜzÜ SeÇİlmİyordu.kollari Yoktu.İsyani BİtmemİŞtİ.İŞte 18 YaŞindakİ Fİdan Boylu Alİ Ekber'İ...
Yumruklari Sikiliydi,gÖzlerİ AÇikdi.sankİ Kendİsİne Bakip GÜlÜmsÜyordu...
İmam HÜseyİn İnİlercesİne "yarab! Bana Sabir Ver, Sabir Ver. "dedİ...
Firat Masum Masum Akiyordu....ÇÖl Yaniyordu...İnsanlik Feryat Edİyordu: Su... Su... Su...
Ve YÜrÜdÜ İmam HÜseyİn...gÜneŞ Yakiyordu...İmam HÜseyİn Tek Tek YÜzlerİne Bakti. Aaaaahhhhhh YİĞİt KardeŞİm Zeynep! Ne OlmuŞ Sana...ne Haldesİn BÖyle...sana Emanettİr Ehl-İ Beyt Kadinlari Yilma Yikilma Sen.sana MuhtaÇtir Zeynel Abİdİnİm...
Zeynebİn Sabri KalmamiŞti...kardeŞİ HÜseyİn İn YÜzÜne BaktiĞini GÖrÜnce
Feryadini Yer GÖk İnlemeye BaŞladi:
Artik KaybedeceĞİ Bİr Şey KalmamiŞti.yakinlarinin Ve Evlatlarinin Acisi İle ÖlÜmÜ Mİlyon Kez TatmiŞti... ÖlÜm Nedİr Kİ?... KavuŞmaktir...
Dedesİyle, Babasiyla KardeŞlerİyle Ve Sevdİklerİ İle BİrleŞmektİ...dedesİnİn Kilicini Aldi, Babasinin SariĞini Takti Ve Dedesİnİn Hedİye EttİĞİ ZÜlcenah İsİmlİ Atina Bİndİ.ve ÖlÜm Meydanina Geldİ.at Üzerİnde Sankİ Babasi Alİye Benzİyordu...
TÜm Metanetİ İle Seslendİ...
"geldİm İŞte... Bİr Ben Kaldim...ben Ve Sİzler...
10 Ekİm 680 GÜnlerden Cuma
Bİr Ok Atarlar Dedesİnİn ÖpÜp KokladiĞi AĞzina Gelİr Ve Ardindan KiliÇ Darbelerİ İle Kollari Kesİlİr...bİr Çok ÖlÜmcÜl Yaradan Sonra İmam DÜŞer Atindan...............................
10 Muharrem GÜnlerden Cuma....sonsuzluĞu Aydinlatmak İÇİn GÜneŞ BatmiŞti O GÜn Kerbelada...
Yassi Matemİmİz........
zeynep C. 17.01.2007, 21:07 Selam sana ey Hüseyin ey şehitler serdarı
Selam sana ey Rasulün göznuru
Selam sana ey Fatımanın kalbinin meyvesi
Selam sana ve seninle Hak yoluna baş koyanlara
Selam sana ve susuzluktan kuruyan mübarek dudaklarına
Selam sana ve günlerce su feryadıyla yüreğini yakan yavrularına
Selam sana ve dizlerinin üstünde can veren civan oğluna
Selam sana ve boğazı oklanan minik Ali asgarına
Selam sana ve her iki kolu kopana kadar dinini savunan Abbas kardeşine
Selam sana ve genç yaşlı canını canan karşısında cömertçe taktim eden ashabına
Selam sana ve esir düşen peygamber ailesine
Selam sana ve kahraman bacın Zeynebe
Selam sana ve topraklar üzerinde kalan başsız bedenine
Selam sana ve mızraklar ucunda gezdirilen mübarek başına
Selam sana ey Hüseyin
Kıyam ettiğin günde
Yalnız kaldığın günde
ve ceddine kavuştuğun günde
Benim dedem kendisi 71 yasina kadar Muharrem orucunu tutmustur. Ve bunun dahilinde 2 deva Kerbelaya bile gitmeyi denemistir, ama maalesef tüm evraklar tamam oldugu halde,gümrükteki memurlar rüsvet istiyince ve dedem bunlari vermek istemediginde bir türlü siniri gecememistir. Ve Kerbalaya gitigini otobüsdekilerinden saklamdigi icin, zaten dedemi indermeye dünden hazirlarmis. Ve buna dahil dedem tam bir yas tutardi, bazilerin inanmasi yanda biraz zor olur, ama 12 gun hep aglardi, sakal kesmezdi,kuru yerde yatar, televizyon bakmazdi ve sazini alir Umraniyedeki evin balkonuna cikar deyis soylerdi.
Ben dedemden bunlari ögrendim:
1. et yenilmez, cunki kan akitma ve bir canliya kiymamak. Ve senin dedigin gibi et hazir olunca, kan akitmiyorsun anlayisida var, ama ben bu anlayisa katilmiyorum.
2. Yumurta yenilmez, cunki yumurtanin icinde bir canli var
3. Su icilmez, cunki susuzluktan sehit olan Imam Huseyin icin
4. Sogan yenilmez cunki kafasi kesiliyor (Imam Huseyin kafasi kesildigi icin)
5. Icki icilmez
Digerlerini su an hatirlamiyorum. Benim yaptiklarim 12 gun susuzlugumu götürecek hic bir sey icmiyorum,yani sadece sut iciyorum, yani cay, kahve, meyva suyu vs icmiyorum. Onun disinda yukardiklerini yemiyorum ve evimizede girmezler. Onun disinda eglence yerlerinden kacinirim. Ve maalesef sadece hafta sonlari oruc tutabiliyorum, cunki bir Alevi toplumun icinde yasamiyorum ve calistigim mekandaki kisileride dusunmem lazim. Türkiye olsaydi gene neysede, yaban ellerde biraz zor oluyor (yabanci olmak,kokmak vs).
Tabiki oruc tutmak dogru olanidir, ama bence en önemlisi bu günü hatirlamak ve hic bir zaman olanlari unutmamak ve gercek anlamda yas tutmak, yani sadece oruc tutmaknan kalmamasi lazim. Ve bunun disinda birlik ve beraberlik icinde olmamiz ve bazi cevrelerin oyununa gelmememiz lazim. Imam Huseyinin ve 12 Imamlarin bizler icin nelere katlandiklarini hic bir zaman unutmamamiz lazim, yoksa Imam Huseyini yari yolda birakanlarin yerine gecmis oluruz. Cunki gecmisten ders almasak,olanlar hep tekrarlanacaktir.
Geçmişten ta bu günlere kadar gelen inançlarımıza sahip çıkalım ve lütfen 12 gün boyunca yasaklanan şeylerden uzak duralım
Aynaya bakmak, süslenmek, makyaj yapmak, soğan ve sarmısak yemek(başı daha önce kesilmişse sorun yok) bütün et türlerini yemek,yumurta yemek ve en önemlisi su içmek(susuz olmaz tabi ama lütfen o acıyı bizde yaşayalım kerbela çölünde susuz ölen canlar için)...
Hinoralı 18.01.2007, 13:11 canlar çevremizdeki tüm alevi kardeşlerimizi büyüklerimizi bu matem ayında oruç tutmaya teşvik etmeliyiz, ananelerimize kültürümüze inançlarımıza sahip çıkalım.
seher.yeli 18.01.2007, 14:07 Devri zaman döndü alem yıkıldı saan
Tutu cihanı neveyi Afgan ya Hüseyin
Ey Nuri çeşmi Ahmedi muhtar ya Hüseyin
Gökler boyandı göke gün giydi karalar
maf oldu arada mahi teban ya Hüseyin
matem torunu giydi bulutlar bölük bölük bölük
bağran şöyle koptu çutufan ya Hüseyin
Yırttı yüzünü nahiv ani hasretle mührü mah
ağladı gök sana yeksan ya Hüseyin
çerağın beli büküldü sündü şevki sıtarei
Encüm saçıldı yere şu bağıran ya Hüseyin
Deryalar açıldı sana akarsular dahi
Taşlar alıp düğündü firavan çok ya Hüseyin
Kanlar döküp figan ile ah vah
Kani ne oldu sevgili canan ya Hüseyin
Gül gibi çehre kana boyandı firakinle
Çağak işse güller goncayı giryan ya Hüseyin
Sünbül saçını çözdü gül gitti kendinden
Susan elinde hançeri Berran ya Hüseyin
İder zeban haliylen kan, ne yerdedir
Şimir lain nikbetti mervan ya Hüseyin
Ali resule haki yüzü kara böyle ider
Olsun yerize laneti Yezdan ya Hüseyin
Her kim seni ve alini canı gibi sevme ise
İtten beterdir ol nice insan ya Hüseyin
Bezmi gamından ateş hasretinle yanmayan
Olsun hemişe nay gibi ya Hüseyin
Celadu fası cerağı felek hanedanına
Gay içirdi zahiri ahh kan ya Hüseyin
Sen desti kerbelada susuz bunca ahi vahi işe
Yere geçti çeşmeği hayvan ya Hüseyin
Dervişim asitanına yüz süre gelmişim
Şahı keremsin eyle gel ihsan ya Hüseyin
Mahşer gününde el benim etek senindir şaha
Koma gilanda tesneği ya Hüseyin
Kandır şarabı Kevser saki kulunu
Sen giydir libası hulleyi rızbvan ya hüseyin
Ey Nuri çeşmi Ahmedi muhtar ya Hüseyin
YAZAN MUSTAFA ÇETİN DEDE
BÚTÚN CANLARIN MUHAREM ORUCU KABUL OLSUN BU SENEDE DIGER SENLER GIBI HUSEYIN ASKINA TUTACAGIM ALLAH KABUL ETSIN
seyhunbey 18.01.2007, 14:09 Matem günleri başlıyor.. 20 Ocak - 31 Ocak 2007 benim bi önerim var canlar matem günleri boyunca her kez AVATAR ini karartsin... Selam olsun sana YA HÜSEYİN
huseyinozdemir5 18.01.2007, 14:09 allah hayırlı bir oruç nasip etsin
seher.yeli 18.01.2007, 14:22 Alemlerin serverisin
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
Şehitlerin serdarısın
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
Hasan, Hüseyin'in yari
Muhammed'in gözü nuru
Hem Ali'nin yadigarı
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
Zuhur oldun İmam Zeynel
Muhammet Bakır'dan evvel
Didene yanayım gönül
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
İmam Cafer'dir yarimiz
Musa-i Kazım şahımız
Budur şems ile mahımız
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
Ali Musa ilim hüner
Muhammet Taki el sunar
Hüseyin'im deyip yanar
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
Ali Taki, Hasan Asker
Muhammet Mehdi ser-defter
İmam-ı Seyyid-i ekber
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
Pir Sultan haber ver dosttan
Bülbül ötüyor kafesten
Hem gül ağlar, hem gülistan
Ah Hüseyin, vah Hüseyin
Pir Sultan Abdal
DiLkeT-CeZaM 18.01.2007, 15:11 Mutlaka ama mutlaka atlanılmaması gereken orucu, durumu uygun olanların yerine getirmesi gereken bir zaman bu zaman! Eğer biz kendimizi alevi olarak tabir ediyorsak tabiki!?
eren_eren06 18.01.2007, 20:12 ben daha önce hiç oruç tutmadım ve hiç ayrıntıı bi bilgim yok kısacası walla nasıl olacak nasıl bitecek hiç bi fikrim yok yani ben bu konu da aydınlatırsanız sevinirim:)
ben daha önce hiç oruç tutmadım ve hiç ayrıntıı bi bilgim yok kısacası walla nasıl olacak nasıl bitecek hiç bi fikrim yok yani ben bu konu da aydınlatırsanız sevinirim:)
Muharrem Orucu Gece yarısı başlar, sahur yoktur. Fazlaca lüks yemeklerden kaçınılır.. Eğlenceden kaçınılır 12 gün Boyunca.. Ramazan gibi değildir bizim Orucumuz, Muharrem hem yastır, hemde Nefse hakim olma dersidir..
çeşm-i naz 18.01.2007, 22:36 yarın başlıyor orucumuz içim acıyor aslında muharrem ayı gelsin istemiyorum yüreğim bir başka kanıyor ama gelmesini de istiyorum yezidlere olan kinim nefretim hep aklımda olsun istiyorum isyan geliyor içimden avaz avaz bağarmak yüzbinkere yezide lanet okumak yapıyorum da hep lanet okuyorum yezide.
arkadaşlar matemizin gereklerini yerine getirmeyi unutmayın bu sadece oruç tutayım diye tutulan bir oruç değil yas matem orucudur bunu unutmayalım..
rockçı turna 18.01.2007, 22:49 yarın başlıyor orucumuz ..
didem yarın 19 ocak. oruç 20 ocak da başlıyor. aman dikkat:excl:
...içim acıyor aslında muharrem ayı gelsin istemiyorum yüreğim bir başka kanıyor ama gelmesini de istiyorum ...
...arkadaşlar matemizin gereklerini yerine getirmeyi unutmayın bu sadece oruç tutayım diye tutulan bir oruç değil yas matem orucudur bunu unutmayalım..
+1
çeşm-i naz 18.01.2007, 23:02 [QUOTE=rockçı turna;338311]didem yarın 19 ocak. oruç 20 ocak da başlıyor. aman dikkat:excl: /QUOTE]
biliyorum can bizde sahur olmadığı için yarın başlıyor dedim yani yarın ki yemektan sonra demek istedim.
doctorctf 18.01.2007, 23:07 “Ya Resulullah, Sen Âkil'i seviyor musun?” dedi. Hazret: “Evet, ben onu iki yönden seviyorum; biri, kendisi için, bir de Ebu Tâlib'in onu sevdiği için. Onun oğlu senin oğlunun muhabbeti üzere şehit olacaktır. Müminlerin gözleri onun için yaşaracak ve mukarreb melekler ona salat gönderecektir.” buyurdu. Sonra Resulullah (s.a.a) gözlerinin yaşı sinesine akacak şekilde ağlamaya başladı. Sonra da: "Yakınlarımın benden sonra uğrayacakları eziyet ve zulümleri Allah'a şikâyet ediyorum" dedi.
"Hz. Hüseyin (a.s): "Ben gözyaşlarının şehidiyim. Ben mihnetle şehit edildim. Benim kapıma gelen bir mihnetlinin, Allah tarafından kendi ailesine sevinçli olarak döndürülmesi layıktır."
İmam Zeynel Âbidin (a.s) şöyle diyordu:
“Bir müminin gözyaşları Hz. Hüseyin için yanaklarına doğru akarsa, Allah onu uzun süreler boyunca yerleşip kalacağı Cennet odalarına yerleştirir. Düşmanlarımız vâsıtasıyla bizlere ulaşan eziyetlerden dolayı, yanaklarına akacak şekilde ağlayan mümini, Allah, Cennetteki doğruluk yerine yerleştirir. Bizler için bir eziyete katlanan ve bir musibet neticesinde yanaklarını ıslatacak şekilde gözlerinden yaş akıtan şahsın, kıyamet günü Allah yüzünden eziyetleri uzaklaştırır ve kendi gazabından ve ateşten uzak tutar.”
Ali GÜZEL 19.01.2007, 04:43 ARKADAŞLAR MERHABA...burada yazılan yazıların bir çoğunu okudum genel olarak islamiyetten ayrı,sanki ramazana duyulan öfkenin ayyuka çıktığı bir görüntü sergileniyor.Aleviliği islamiyetten ayırmak mümkün değil ki bizler daima
YA ALLAH
YA MUHAMMET
YA ALİ
deriz.birçok arkadaşımız.sizin oruç bizim oruç gibi laflar ediyor bence bunlar yanlış.ramazanı tutmak isteyen onuda tutsun.ama alevi olarak kendimizi görüyorsak mutlaka matem orucumuzu tutmamız lazım.bu şekilde doğru olur.yazılan yazılar islamiyeti direk hedef alıyor.bizler müslüman değilmiyiz?.bizlerin uğrunda ölmeyi göze aldığı kişiler islamiyet için savaşmadılarmı.sanki biz ayrı bir din'e mahsubuz.yok böyle birşey.lütfen aleviliğin gerekliliklerini yerine getirirken seviyeli laflar ederek ibadetimizi yapalım
merhaba
ben alevi değilim ama her muharrem ayında oruç tutarım
nedeni: ben Hz. Ali gönüllüsüyüm.
hepiniz oruçu yarasın arkadaşlar
Benİm BugÜn İlk Matemİm Allah İzİn Verİrse Hepsİnİ TutacaĞim.
sivaspiri 19.01.2007, 12:59 AĞLA MATEMDİR MUHARREMDİR BU GÜN
Ey şehid-i Kerbela’ya ağlayan
Ağla, mâtemdir Muharrem'dir bugün
Âteş-i hasretle sine dağlayan
İnle mâtemdir Muharrem'dir bugün
Sinede, serde gerek dağ, dağ ola
Kanlı yaşlar didede ırmağ ola
Ger dilersen menzilin uçmağ ola
İnle mâtemdir Muharrem'dir bugün
Gece gündüz ey Muhammet ümmeti
Edelim cân-ı Yezid’e lâneti
İster isen irgüre hak rahmeti
İnle, mâtemdir Muharrem’dir bugün
Kimdir o şah-ı şehid-i Kerbelâ
Nûru çeşmi Murtezâ, Âl-i Abâ
Cedd-i pakidir Muhammet Mustafâ
İnle, mâtemdir Muharrem'dir bugün
Her seher sanma şafaklar şebnemi
Anda kan ağlar melekler ol demi
Âlemi tuttu Hüseyn’in mâtemi
İnle, mâtemdir Muharrem’dir bugün
Çâr yâr ile Muhammed ey saîd
Oldular tesmim-i zehirle şehît
Kıydılar rahmetmeyip bunca anîd
Ey “Sezâî” bilmiş ol Şâh-ı Hüseyn
Cümleye sevmektir anı farz-ı ayn
Hem muhabbette beraberdir Hasan
:108:
zeynep C. 19.01.2007, 17:10 Ağlarım
Muharrem ayında, var acı derdi hicranda
Kerbela şehitlerine figan eder ağlarım
Sevdik o masumları, kalmadık hiç gümanda
On iki imamlar der figan eder ağlarım
Ol Muhammet Mustafa fani dünyadan göçtü
Fatümetül Zehra o Hak eceliyle öldü
Yezitler, Şah Ali'yi zehirli hançerle vurdu
Ehl-i Beyt evladı der figan eder ağlarım
İmam Hasan'a pis münikler ağı verdi
Şah Hüseyin Kerbela Çölün'de şehit oldu
Yezitle Mervan ,hemen yaptıklarına güldü
Ehl-i Beyt şehitleri der figan eder ağlarım
Katledildi Zeyneller,Bakırlar,Caferleri
Kazım,Rıza,Taki,o güzel Pir Nakileri
O Hasanül Askeri, Mehdi tek Bakileri
Ehl-i Beyt şehitleri der figan eder ağlarım
Hasan Ehl-i Beyt için matem tutar ağlarsın
Muharrem ayında yas tutar kara bağlarsın
Gece gündüz onlara ahu figan edersin
Kerbela şehitleri der figan eder ağlarım
Lanet Olsun Yezide Lanet
zeynep C. 19.01.2007, 17:19 Kerbela Olayı Zulüm Olayı
Olay var, bir günde hemen unutulur
Olay var, nesilden hergün sorulur
Olay var, sürekli acı duyulur
Kerbela olayı dikta olayı
Kimine göre de bir kin beslemek
Ehl-i Beyt sevgisini hemen yok etmek
Aşksız, muhabbetsiz hale getirmek
Kerbela olyı zulüm olayı
Ehl-i Beyt sevene kötü bakılır
O aşka bürünmüş yaş akıtılır
Güzel sevgi ile ağıt yakılır
Kerbela olayı ferman olayı
Zalimin zulmüne boyun eğmedi
Kerbela Çölün'de onlar can verdi
İnsanlık uğruna pir şehit oldu
Kerbela olayı zülüm olayı
Onlar hakça yaşam için öldüler
Boyun eğmediler, canlar verdiler
Hak ,hakikat için kurban gittiler
Kerbela olayı baskı olayı
Hasan buna başka yorum yapılmaz
Saptırsa Muaviye,Yezit aklanmaz
Saltanat kavgası diye bakılmaz
Kerbela olayı ferman olayı
Lanet Olsun Yezide Lanet
Allah herkesin muharrem ayı orucunu Ali,Hasan,Hüseyin Aşkına kabul etsin.Tüm insanlığa Hayırlı olur İnşallah.
zeynep C. 19.01.2007, 17:57 Kerbela ve Hüseyn
Peygamber onu omzunda büyüttü
Hüseyn bendendir demişti
Daha doğduğu gün görmüştü
Yezidin Hüseyni şehit edeceğini
Muhammed'dir Hüseyn'in dedesi
Hüseyni öldürmekti Yezidin gayesi
Hüseyn Yezide biat etmedi
Yezit hakka giden yolları kesti
Kerbela Çölünde Yezit ordusu
İmamın yok Yezitlerden korkusu
Yezidin savaştığı Peygamberin yavrusu
Saltanat ve para Yezitlerin arzusu
Kerbela Çölünde Yezitlerin oyunu
Kestiler İmamın gittiği yolu
Yezit savaştığın Peygamber torunu
Düşünemem Yezit senin sonunu
Yezitler Kerbelaya pusuyu kurdu
Kerbela da Haydar-ı Kerrar'ın oğlu
Yezidin 1200 kişiydi ordusu
Hüseynin yanında Hakkın ordusu
Yezid Hüseyne su bile vermedi
Berrak akan Fıra'ta zehirler ekti
Yezit milletin senden nedir çektiği
İnsan deği lmisin? Artık yetmez mi?
Kan rengi oldu Fırat'ın rengi
Elinde kılıcı gönlünde sevgi
Zeynep'in bir kere yüzü gülmedi
Hüseyn Hakk için ölmeyi seçti
Şehitlerin kanı doldurur Fıratı
Kan içinde geldi Hüseynin atı
Hüseyn kılıçlara siper etti kendini
Şehit olmuştu şehitler şahı
Hüseyn şehitlerin şahıdır
Ali ile Fatıma'nın oğludur
Hüseynler oldukça
Dünya Yezidlere dar olur
Nurludur Hüseynin yolu
Kana bulandı Kerbela Çölü
Ali ilm şehrinin kapısı
Hüseyn kurtuluşun gemisi
Haydar Demirer
Lanet Olsun Yezide Lanet
KızılBant 19.01.2007, 19:47 Kahrolsun faşizm kahrolsun yezidler. YEzidler can almaya devam ediyor. Hrant Dinke selam olsun. Irkçılık insanlık suçudur ZALİMLER HESAP VERECEK.
Kerbela ZALİME karşı direniştir muharrem günlerini unutmayalım
Evet abi.. Kahrolsun, Hüseyin ve yoldaşlarını katleden Faşistler, Yezitler.
Orucumuza sahip çıkalım..
Bazıları Müslüman Ramazan Orucunu tutuyor ama Muharreme gelince kaçıyoruz..
Neden yolumuzu unutuyoruz..
Aleviliğin evrenselliğini yaşatalım.
eren_eren06 19.01.2007, 20:08 Muharrem Orucu Gece yarısı başlar, sahur yoktur. Fazlaca lüks yemeklerden kaçınılır.. Eğlenceden kaçınılır 12 gün Boyunca.. Ramazan gibi değildir bizim Orucumuz, Muharrem hem yastır, hemde Nefse hakim olma dersidir..
şoreş saol walla ilk defa tutcam bilgilerin için saol
Özgür-Taylan 19.01.2007, 22:24 oruç'tan öte, matemdir bizler için...
"Dü$tüm Hasan Hüseyin askina,
Agladikça lezzet verir.. ya Dost!"
saygilarrr sevgilerrr
zeynep C. 19.01.2007, 22:37 Ehl-i Beyt'in Nuru İmam Hüseyin
Kerbela çölünde gelip duran
Toprağı koklayıp çadırın kuran
İnsanlık uğruna serini veren
Ehl-i Beyt'in nuru İmam Hüseyin
Yetmiş iki pare er şehit veren
Abbas'ın kolların kalemdir diyen
Ali Ekber'in şahadetini gören
Şahzede Kasım'ı yanında bulan
Kolundaki pazubendi okuyan
Vasiyet üzere kızını veren
İnsanlık uğruna meydana gelen
Hak için serini, sertacın veren
Kerbela çölünde mekanın kuran
Adil Ali böyle söyler gezersin
Hak uğruna kalem tutmuş yazarsın
Şah Hüseyin'in yüreğini ezersin
Lanet Olsun Yezide Lanet
Canlar şimdiden hak kabul etsin...
xolxol_12 19.01.2007, 23:33 Yahu arkadaşlar ben 15 yaşındayım !!
bende hiç yas yapmamışdım daha önceden
bana tam olarak bilen biri ayrıntılarıyla anlatırsa matemimizi çok büyük sevaba girmesini dilerim ...
bekliyorum!! Şu an
19 ocak 23:08
Anlatın bana çabuk başlıyo çabuk lütfen!!!!
Bide bu işin abdesti mabdesti yok mu Çok ayrıntılı istiyırum
Enel hak hü!!
xolxol_12 19.01.2007, 23:36 Bekliyorum
Anlatın lütfennn
Saat 23:36 olduuuu
yarın orucumuz başlıyor allah tüm canların oruçlarını kabul etsin dilde dileklerini gönülde muratlarını versin
Yahu arkadaşlar ben 15 yaşındayım !!
bende hiç yas yapmamışdım daha önceden
bana tam olarak bilen biri ayrıntılarıyla anlatırsa matemimizi çok büyük sevaba girmesini dilerim ...
bekliyorum!! Şu an
19 ocak 23:08
Anlatın bana çabuk başlıyo çabuk lütfen!!!!
Bide bu işin abdesti mabdesti yok mu Çok ayrıntılı istiyırum
Enel hak hü!!
Öncelikle profil bilgilerini düzenlemelisin. Zira bahsettiğin yaş ile profilin aynı değil. Dinsel pek çok makale var forumumuzda arama butonunu kullanabilirsin.
candost60 20.01.2007, 09:32 bende ayrı düştüm sevdiklerimden
ok yedim zamane YEZİDLERİNDEN...
ORUÇTAN ÖTE MATEMDİR BİZİMKİSİ...
çeşm-i naz 20.01.2007, 10:23 içim bir başka acıyor....
yüreğim bir başka kanıyor bugün...
imam'ım gözümün nuru kıymetli efendim.....
yezid'e kurban gidiyor bugün.....
lanet olsun sana yezid..
günün gelecek senin lanet olası....
o nasipsiz uğursuz başını...
takıp mızrak ucuna ezip taşlar altında itlere gelesin...
zeynep C. 20.01.2007, 11:47 Hüseyin'e Doğru
Evvel baştan Muhammed'e selavat
Gönül kalk gidelim Hüseyin'e doğru
Ecel gelip ömür gülü solmadan
Hasan Hüseyin Ali'nin oğulları
Şehitler yolunda giderler doğru
imam Zeynel Aba Hüseyin'in oğlu
İmam-ı Bakırdan vuralım demi
Cafer-i Sadık'tan aldım erkanı
İmam Musa kaldır gönülden gamı
İmam Rıza'dan olsun hidayet
Taki ile Naki kalsın inayet
Ol Hasan Askeri Şah-ı Vilayet
Pir Sultan Abdal!ım söyledi heman
Yezid'in kalbinden gitmedi güman
Ahir nefesinde On İkİ İmam
Lanet Olsun Yezide Lanet
zeynep C. 20.01.2007, 12:05 Ah İmam Hüseyin
Türbesi üstünü naki eylediler
Aşık olan canı saz eylediler
Seni dört köşeye baş eylediler
Gel dinim,imanım İmam Hüseyin
Çağlar sular gibi akışım gelmez
Şehrine giresim çıkasım gelmez
Yezid'in yüzüne bakasım gelmez
Senin abdalların yanar yakılır
Katarımın On İkİ İmam'a katılır
Burda Yezitlere Lanet Okunur
İmam Hüseyin'in kolları bağlı
Aşık olanların ciğeri dağlı
Hz.Ali'nin sevgili oğlu
Gel dinim imanım İmam Hüseyin
Senin aşıkların semain tutar
Kadir geceleri sem'alar yanar
Mezhebim İmam-ı Cafer'e uğrar
Pir Sultan'ım eydür ,erenler nerde
Çalısız kayasız bir sahra yerde
Kerbela Çölünde kandilede nurda
Lanet Olsun Yezide Lanet
Muharrem ayı başlıyor... 20/01/07
Hicri takvimin birinci ayı olan Muharrem ayı, Anadolu Alevileri dışında da birçok inanç ve kültür için de kutsal bir aydır. Rivayetlere göre, Nuh Peygamber'in gemisinin içindekilerle birlikte tufandan kurtuluşu, İbrahim Peygamber'in ateşten sağ kurtulması, Yunus Peygamber'in balığın karnından sağ çıkması hep bu ayda olmuştur...
Birçok inanç için önemli olan "Muharrem ayı" Türkiye'de pek bilinmez. 15-20 milyonluk bir nüfusa sahip Aleviler fiili olarak yok sayıldığı için inançları ve kültürleri de yok sayılır. Örneğin, Ramazan'a dair her şey günler, haftalar önceden bilinir. En sağından en soluna kadar herkes kendine göre "Ramazan" için iyi niyet temennilerinde bulunur, inanç özgürlüğü için edilen lafların boyu sürekli uzar. Çevremizde "niyetlilere" söylenen bolca "Allah kabul etsin" lafı duyarız. Sıra Alevilere gelince birçok çevrede "allah allah demek bu böyle" biçiminde şaşkınlıklar başlar ya da "nereden çıktı bu işler" yaklaşımı öne çıkar... Gerçek bu: Hizbullah lideri Nasrallah örneğinde olduğu gibi siyasal İs-lamı olumlulamak için taklalar atılır ama sıra Alevilere gelince inanç öğesinin "mezhepçilik" ve "ayrımcılık" boyutu birden bire hatırlanır...
YAS VE ORUÇ...
Aleviler için Muharrem ayının önemi, Hz. Hüseyin'in 680 yılında Muaviye'nin oğlu Yezid'e "biat" etmemesi sonucu, Kerbela'da ailesinden 72 kişi ile birlikte katledilmesinden sonra başlar... Bu katliam sonrası, Muharrem ayı Aleviler açısından haksızlığa, zulme bir tavır karşı tavır alışın ve zulme uğramış kişilere yönelik olarak üzüntüleri dile getirmenin, bu anlamıyla da yas tutmanın bir sembolüne dönüşür. Kurban Bayramı'ndan 20 gün sonraya gelen "Muharrem orucu" bu kutsallıkla 12 gün sürer. Anadolu Alevileri Muharrem ayında, zorlamadan ve gösterişten uzak, gönüllülük temelinde oniki gün oruç tutup onüçüncü gün aşure pişirirler, kurban keserler. Oruç süresince sahura kalkmayan, oruçlarını bulundukları yerde güneş battıktan sonra açan Aleviler, oniki gün boyunca mümkün olduğunca gösterişten uzak dururlar. Et yemezler, hiçbir canlıya zarar vermezler, hiçbir canlı hayvanı ya da yaş ağaç dahil hiç bitkiyi kesmezler ve su içmezler. Bütün bu "yas" ve "oruç" döneminde aslolan aç kalmak değil, "nefsin" kontrolüdür... (Muharrem ayı ve oruçla ilgili olarak daha geniş bilgi almak isteyenler, www.alevi.com internet sitesine bakabilerler)
TRT'DE YİNE YOK
Anadolu Alevileri başta olmak üzere, Şiiler ve birçok inanç için tarafından kutsal kabul edilen ve 12 gün boyunca "matem orucu" tutulan Muharrem ayı bugün başlıyor, 31 Ocak'ta ise sona eriyor. Alevi hareketinin son yıllardaki yoğun çabasıyla kamuoyunun gündemine taşınan "Muharrem Ayı" ile ilgili bilgilendirici yayınlar henüz çok yetersiz. Alevi medyası dışındaki diğer medya kuruluşları halen "Muharrem Ayı"na mesafeli duruyorlar. Özel televizyon kanalları bir yana, devletin resmi radyo ve televizyon kurumu olan TRT'de ısrarla bu ayı görmüyor! TRT'nin de, diğer birçok özel televizyon kanalının ve gazetenin de bu aya yönelik gördüğü yalnızca Şiilerin İstanbul Halka-lı'da yaptıkları zincirli "tövbe" gösterisidir...
İnancına bakılmaksızın bütün yurttaşlardan, bu anlamıyla Alevilerden de toplanan vergilerle finanse edilen TRT, inanç özgürlüğü temelinde, örneğin Ramazan'da Sünniliğe olduğu gibi, diğer inançlara sağladığı olanakları Alevilere de sağlayarak, Alevi inanç önderleri ve kurumlarıyla birlikte "Muharrem Ayı" boyunca eğitici ve bilgilendirici programlar yapmak zorundadır. Her şey bir yana, inanç özgürlüğü bunu zorunlu kılıyor. Öyle değil mi?
MUHARREM SOHBETLERİ2005'te, Türk televizyon tarihinde bir ilke imza atarak, Kanaltürk'ün de katkılarıyla "Muharrem Sohbetleri"ni ekrana taşıyan ekip, bu yıl bir başka ilke imza atıyor. YOL TV ekibi, bu yılki "Muharrem Sohbetleri"ni, Alevilerin ser-çeşmesi Hacıbektaş'tan 12 gün boyunca canlı olarak yayınlıyor.
YOL TV yi TURKSAT1 C uydusu üzerinden izleyebilirsiniz: Frekans: 11996, Sembolrate: 26000, FEC: 5/6 Vertikal
Necdet Saraç http://www.birgun.net/bolum-73-yazar-74.html
her zaman ayı geldiğinde bütün sunniler bunun için günlerce hazırlık yapıyor bütün tvler bunu gösteriyor beynimizin içine resmen işliyorlar istersen kayıtsız kal davullar çalınıyor sanki herkes kalkmak tutmak zorunda gibi onların yanında içinde birşey yiyemiyorsun sokakta yemek yiyenler yeri geldi dövüldü öldürüldü neymiş oruç tutuyorlarmış bu benim hep zoruma gider bizim onlara gösterdiğimiz saygıyı onlar bizlere göstermiyor ama birazda bunun suçlusu biziz sunnilerin ilk okula giden çocukları bile oruç tutuyor aileleri onlar küçüklükten buna alıştıyor öğretiyor eğer bizde hepimiz tutup kendimiz olduğumuz yerde ortamda bunu ifade etseydik saklamayıp kendi içimizde yaşamasaydık belki birileride bizimde inaçlarımız ibadetlerimiz olduğunu bilip ona göre davranırdı.
TRT'DE YİNE YOK
Anadolu Alevileri başta olmak üzere, Şiiler ve birçok inanç için tarafından kutsal kabul edilen ve 12 gün boyunca "matem orucu" tutulan Muharrem ayı bugün başlıyor, 31 Ocak'ta ise sona eriyor. Alevi hareketinin son yıllardaki yoğun çabasıyla kamuoyunun gündemine taşınan "Muharrem Ayı" ile ilgili bilgilendirici yayınlar henüz çok yetersiz. Alevi medyası dışındaki diğer medya kuruluşları halen "Muharrem Ayı"na mesafeli duruyorlar. Özel televizyon kanalları bir yana, devletin resmi radyo ve televizyon kurumu olan TRT'de ısrarla bu ayı görmüyor! TRT'nin de, diğer birçok özel televizyon kanalının ve gazetenin de bu aya yönelik gördüğü yalnızca Şiilerin İstanbul Halka-lı'da yaptıkları zincirli "tövbe" gösterisidir...
Geçen sene ise yanılmıyorsam KanalTürk idi, Muharrem Sohbetleri yapıyorlardı.. Muharremin ilk başladığı hafta Cemevine, Cem'e gitmiştik. Dede demişti ki;
'' Muharrem Sohbetleri için Kanal ile anlaştık ''..
Daha sonra 12 gün boyunca Muharrem Sohbetleri yapıldı..
Kanallarda asla Muharrem Sohbetleri olmuyor, Alevilik yok sayıldığı için hiçbir TV Kanal'ı, Alevileri düşünmüyor, sanki biz bu Ülkede Üvey evlatmışız gibi, sanki biz vergi ödemiyormuşuz gibi, Orucumuzda yok sayılıyor...
Sünniler bize karşı hep önyargılı. Muharrem Orucunun Kanallarda gösterilmemesinin en büyük nedenlerinden biride, Devlet Sünnilerin Aleviliği öğrenmesini istememektedir... Sünni arkadaşlarım ;
'' Sizde Muharrem Orucu mu var ?
'' Hızır Orucu mu tutuyorsunuz ?
'' Biz sizi Oruç tutmuyor sanıyoruz Şoreş ''
Türü tepkiler verirler anlattığım zaman... Kara kedi Devlet...
ama birazda bunun suçlusu biziz sunnilerin ilk okula giden çocukları bile oruç tutuyor aileleri onlar küçüklükten buna alıştıyor öğretiyor eğer bizde hepimiz tutup kendimiz olduğumuz yerde ortamda bunu ifade etseydik saklamayıp kendi içimizde yaşamasaydık belki birileride bizimde inaçlarımız ibadetlerimiz olduğunu bilip ona göre davranırdı.
Katiliyorum sana,ne yapiyorsak bizler yapiyoruz. Hangilerimiz cocuklarimiza Aleviligi ogretiyoruzki, cocuktur diye, zorlama yoktur diye diye bu hallere geldik.
Ama unutmamakta lazim, bizim insanlar cogu kirsal kesimde yasamaktaydilar, okur yazari dogru durust olmayan, dedelerimizin ve buyuklerimizi sayesinde Aleviligi bu zamana kadar getirebilmisiz. Ve cok dogaldirki bu baskilardan ve korkudan dolayi fazla disariya acilamamalari. Ve bu baski ve korku halen vardir (bazilerde). Bir buyuk Turkiye Cumhuriyet devleti Sunniler icin calisiyor. Sunniler cocuklarini evde dini egitimini vermese bile, okulda camilerde zaten yeterince aliyorlar. Benim daha cok zoruma giden bizim yaslilarin ve dedelerimizin bu kadar baskiya ve zulume boyun egmeden oruclarini tutuklari halde biz gencler, herseyi bosvermisiz (tabi burda ailenin payi da var). Ve yetmemiz gibi bu buyuk insanlara saygi ve tesekur etme yerine, onlarin Aleviligini maalesef bazilarimiz begenmiyoruz bile. Birak buyuklerimizi, ben bile bazi günleri matem orucu tutugum icin bazi Alevi anne ve babadan dogan kisiler (geneliknen dini olmayan kisiler) tarafindan gerici olarak adlandirilmisimdir. Hani demek istedigim, kendi insanlarimizin (tabiki bazilari) saygi göstermemeleri dahada aci veriyor insana.
Sizlerin afina siginarak kucuk bir animi sizlernen paylasmak istiyorum:
Benim 9 ve 10 yasindadaki yegenlerim Alevi dernegindeki buyuklerden etkilenip gecen sene matem orucunu tutmak istemislerdi. Ablam buna izin vermemisti, cocuklar diye. Ve bu cocuklar benim ne dusundugumu bildikleri icin gelip bana annelerini sikayet etmislerdi. Ben tepkiliydim, cunki bu cocuklar zaten tum gun oruc tutamiyacaklardi. Onemli olan bir kac saat olsa bile matem orucunu tutugunu dusunmek. Zaten herseye cocuk deyip gecersen, zaten bu cocuktan sonralarida Alevilikte cok seyler beklememek lazim.
Saygilarimla,
Muharrem ayı başlıyor... 20/01/07
Hicri takvimin birinci ayı olan Muharrem ayı, Anadolu Alevileri dışında da birçok inanç ve kültür için de kutsal bir aydır. Rivayetlere göre, Nuh Peygamber'in gemisinin içindekilerle birlikte tufandan kurtuluşu, İbrahim Peygamber'in ateşten sağ kurtulması, Yunus Peygamber'in balığın karnından sağ çıkması hep bu ayda olmuştur...
Sizin soylediklerine ek olarak:
Muharrem ayi Hicri takvimin birinci ayidir. Farsca'da onuncu gun "asure" derler. Asure demek, "on" demektir. Tarih kaynaklarina gore, Muslumanliktan cok once, Arap, Israil, Fars milletleri tarafindan, Muharrem ayninin onuncu (Asure) gunu kutsal kabul edilen bir ortak deger olmuster. Onun icin Hz. Muhammed'den evvel gelen Peygamberler de bu kutsal gunde, Yüce Allah'a, suker ve senlarini ifade etmek icin oruc tutmuslar ve Nuh Peygamber'in kurtulus corbasindan pisirip, fakir fukarayi doyurmuslardir.
1. Adem Ata'nin tövbesinin kabul edildigin gün icin (1 gun)
2. Ibrahim Pegamber, Nemrut'un atesinde yanmadigi gun icin (2 gun)
3. Nuh Peygamber'in, gemisinin karayi buldugu gun icin (2 gun)
4. Musa Paygamber'in, kavmini Firavun'un serrinden kurtardigi ve Allah ile bin bir kelam danismasina (2 gun)
5. Yunus Peygamberir'in, baligin karnindan kurtuldugu gun icin (1 gun)
6. Eyup Peygamber'in, dertlerine sifa buldugu gun icin (1 gun)
7. Yakup Peygamber, oglu Yusuf Peygamber'e kavustugu icin (1 gun)
Toplam 10 gun
Daha bir cok Peygamberlerin de,kurtulus ve selamete ulastiklari gunler elbette ki vardir. Fakat, tarih kaynaklarinda bunlare buldum. Mekke'de Rahaman suresi (misal 39. ayet) indikten sonra, Hz. Muhammed de, Hz. Ali de Muharrem Ayi'nin birinden onuna kadar oruclarini tutarlar, Nuh'un kurtulus corbasinin pisirip, hayir- ihsan ederler.
Aleviler icin, 10 Muharrem'in ikinci kutsalligi daha var.Cogumuzun bildigi Kerbela vakasi, tam bu 10 Muharrem kutsal gunde olmustur. Kerbela sehitlerinin anisina yapilan yas ile birlikte on veya on iki gun oruc tutulur. Bazileri Muharrem ocunun bir gun oncesi Anna Fatma icin de tutarlar. Ve bunuda unutmamak lazim, matem orucunun uc gun once, Masumu Pak oruclarida vardir. Bazilerimiz onlarin anilarina 3 gun oruc tutarlar.
Masumu Pak sozunun Turkce anlami gunahtan arinmis ve duru demektir. Ehlibeyt ve on iki imamlarin soyundan 40 günlükten yedi yas arasinda olan masum yavrularin, Emeviler ve Abbasiler tarafindan sehit edilenleridir.
Saygilarimla
Hz. Hüseyin kerbelaya giderken yandaşları Hz. Hüseyine öldürüleceğini söylerler ve gitmemesini isterler
Hz. Hüseyin yandaşlarına Ben bu gün oraya gitmesem yarın zulme başkaldıran kimse bulamazsınız der.
sivaspiri 20.01.2007, 16:59 "B-ism-i Şah,
Allah Allah!
İmam Hüseyin'e,
onun soyuna,
dostlarına
selam olsun!
Yezide,
soyuna ve
yandaşlarına
sed hezaran lanet olsun!
Hak matem oruçlarınızı
kabul eylesin!
Gerçeğe Hü,
Mümine Ya Ali!
korkmazriza 20.01.2007, 18:09 Hz. Hüseyin dostlarına selam olsun.Hz Hüseyin Kerbela'da zülme baş kaldırışin
destanını Mübarek kanıyla yazdı.Zalilimin zülmüne karşı öyle bir meşale yaktıki
kıyamete kadar mazlumların, yiğit insanların ve ruhu ile insan olanların yolunu hep aydınlatacaktır.
Bu yola sahip çıkalım.Bu meşalenin ışığı ile kalbplerimi aydılatalım.
12 İmamlar orucuna medya yer vermiyor. Ramazan orucunu günler haftalar öncesinden tutan tutmayana duyuran medya ( nede olsa yemek üzerine firmaların reklamları iyi para getiriyor onlara) 12 İmamlar için bir program bile yapmıyorlar.
Vatandaş olarak bizler düşünüyoruz bizim ödediğimiz vergiler nereye gidiyor? Cami yapımı, atıl kapasitede kurulan tesisler, mütahitleri zengin etmek için ayda bir kazılan yollar tekrar tekrar yapılan kaldırımlar, Meclise ceylan derisi koltuklar vs. vs.
KomünistAlevi 20.01.2007, 20:29 12 İmamlar orucuna medya yer vermiyor. Ramazan orucunu günler haftalar öncesinden tutan tutmayana duyuran medya ( nede olsa yemek üzerine firmaların reklamları iyi para getiriyor onlara) 12 İmamlar için bir program bile yapmıyorlar.
Vatandaş olarak bizler düşünüyoruz bizim ödediğimiz vergiler nereye gidiyor? Cami yapımı, atıl kapasitede kurulan tesisler, mütahitleri zengin etmek için ayda bir kazılan yollar tekrar tekrar yapılan kaldırımlar, Meclise ceylan derisi koltuklar vs. vs. Devlet bu şekilde güdülediği için TV kanallarıda üstlerinden ne görseler onu uyguluyorlar. Ne kadar Demokratik(!) bir ülke olduğumuzu bu sayede yine görmüş olduk.
Bu akşam Kanal Türk her sene yaptığı gibi Muharrem Sohbetleri isimli yayınına başladı...
Ama programa katılan kişi Cemal Şener isimli araştırmacı-yazar idi.. Aleviliği sadece Türklüğe bağlayıp Türkçü imajı veren ve Aleviliği sadece İslamiyet çatısı altında gösterip Aleviliğin sadece İslamiyet ile anlatılmasına kanaat getiren birisini yayına çıkarmak bize ve inancımıza nekadar hizmeti olur orası tartışılır...
Ama bu senede bizi hatırlayan tek bir kanal oldu oda ,Kanal Türk...
İlerleyen günlerde bu programın daha iyi bir izlenim vereceği umudu içersindeyim..
Cemal Şener ve onun kafa yapısında ki 1 avuç insan topluluğu beni ve inancımı televizyonlarda ,programlarda temsil edemez...
BasköylüCEMILCA 20.01.2007, 21:16 canlar size cok tesekkür etmek istiyorum. insan bu kadar güzel yorum yazabilirmi .özellikli kizilkilise sana can , yorumlarin bilgilerin ve resimler icin , verdigin emekler icin cok tesekkür ederim . sizlerin sayesinde bilgi hazinemizi güclendiriyoruz, sofular yobazlari cahilleri ancak bilgilerimizle ezeriz onlara cevap verebiliriz..........saygilarimla .
usLanmaz62 20.01.2007, 21:28 http://www.alevilerinsesi.de/kerbela.jpghttp://www.aleviyol.com/yolalevi/images/stories/alevilik_resimleri/kerbela.jpg
http://www.kevsersuyu.net/asura/huseyn.jpg
http://www.youtube.com/watch?v=JbU3AB2UYFg
Güzel bir müzik eşliğinde Kerbela videosu Müzik Çingeneler Zamanı filminden Ederlezi (Hıdırellez)
selam arkadaslar ben muharrem orucunun ayin 20 sinde basladigini unuttum daha dogrusu bilmiyordum cumartesi basladigini ama yarin tutmaya basliycam.
Gece 12 de oruca başlanır, Bizde sahur yoktur. Bu yüzden bizim orucumuz 18-20 saat civarı sürer. İftar vaktinde sunniler gibi dakikiası dakikasına açmak gibi birşey yoktur. 1 dakka erken açtım kaza orucu tutayım mantığı zaten şekil amaçlı bir ibadet. Biz güneş battıkdan sonra yemeğimizi yeriz ve saat 12 den sonra artık birşey yemeyiz.
KomünistAlevi 20.01.2007, 22:57 Eğer tutuğumuz oruçların saat ve dakikasına bakıcak olursak biz Sünnilerden çok daha fazla dayanıklıyız:)...40 saatte olsa 50 saatte olsa aynı içtenlik ile aynı aşk ile orucumu tutarım...
Ezan okundu hemen başla aaa okunmamış sakın başlama ,son 10 saniye hadi çabuk gel sofraya hadi son 1 saat çabuk bas gaza vb vb. gibi terimler bizim dinimizde yoktur HA!
Selam Olsun Kerbela'ya!
Selam Olsun Zulüme Başeğmeyenlere!
Selam Olsun İmam Hüseyine!
neslihannn 20.01.2007, 23:13 sünni oldugum halde bu sene bende ilk defa 12 imam orucunu tutucam.sünni alevi ayrımından hiç hoşlanmıyorum sonuçta ben sünni oldugum halde alevilerin inançlarınada inanıyorum.en yakın arkadaşım alevi ama ben oruç ve cem ewine gitmek konusunda ondan daha hevesliyim.
turkudostu 21.01.2007, 02:48 ne diyebilirimki içimiz kan aglıyor bu ayda tüm canlarım muharrem ayının mübarek olmasını diliyorum.
Özgür-Taylan 21.01.2007, 03:55 sünni oldugum halde bu sene bende ilk defa 12 imam orucunu tutucam.sünni alevi ayrımından hiç hoşlanmıyorum sonuçta ben sünni oldugum halde alevilerin inançlarınada inanıyorum.en yakın arkadaşım alevi ama ben oruç ve cem ewine gitmek konusunda ondan daha hevesliyim.
eeeeee o taktirde, git bi Dede ile görüs, ikrar ver bizden ol !!!
Alevi olamazsin ama Bektasilik ile idare edersin artik.. :turned: gÖnlünü SahI Merdan'a pak tut sen, gerisi nafileeeeee
saygilarrr sevgilerrr
zeynep C. 21.01.2007, 10:31 1013310134
1013510136
Lanet Olsun Yezid Sana ve Soyuna Senin Gibi Olana Lanet Lanet
zeynep C. 21.01.2007, 11:44 Kerbela'da Kan Ağlayan Ağaç
Hafız Cemaluddin Zerendi , Halil İbn-i Hübab'dan şöyle rivayet ediyor:
Bir gün Hz. Peygamberimiz evdeyken torunları (Hasan ve Hüseyin ) onu rahat bırakmazlar ve onunla oynamak isterler fakat Hz. Peygamberimiz Hz.Fatma'ya " niçin bunları paşka şeyle meşgul etmiyosun "der ve Hz. Fatma Hasan'ı ve Hüzeyin'i alır ve içeri götürür fakat çocuklar yine durmaz annelerini kandırıp tekrar Resulullahın yanına gelirler Resulullah onları dizlerine oturtur.O sırada Cebrail arzetti :" Ey Allah'ın Resulü , yavrularınızı çok sevdiğinizi görüyorum ." Peygamber Cebrail'e " Elbetteki çok severim , onlar yaşantımın iki güzel ( fesleğen) gülleridir." diye cevap verdi.Cebrail Hüseyin'i işaret ederek şöyle dedi :" Bilki ümmetin bu oğlunu öldürecektir." Daha sonra kanatlarıyla uçarak elinde biraz toprakla geri döndü ve Resulullah'a yavrun bu toprak üzerinde öldürülecektir." dedi.Hz. Muhammet toprağın adını sorduğunda Cebrail adının " Kerbela " olduğunu söyledi . "ve bu sırada Hz. Peygamberimiz'e Cebrail şunu söyledi: "Hasan ve Hüseyin cennet halkı çocukalarının seyyedleridirve sünnet ehlinin gözbebekleridir, sürurlarıdır" der.
Resulullah'ın uyuduğu bir sırada , Hüseyin içeri girdi ve Resul Ekberim'e doğru yürümek istedi.Ben onu Resulullah'tan uzaklaştırıp ,işimin başına döndüm.Hüseyin tekrar iki alem serverinin yanına yaklaşınca , Hz.Muhammed ağlar bir şekilde uyandı. Ben "Niçin ağlıyorsunuz bişey mi oldu? diye" sorduğumda , "Cebrail bana Hüseyin'in şehit düşeceği yerin toprağını gösterdi .Allah'ın gazabı onun kanını dökenlere çok şiddetlidir." diye buyurdu.Daha sonra Resulullah elini açtığında ( ince kum ) toprağı gördüm .Resulullah bana hitaben buyurdu ki " Ey Ayşe , canım elinde olan Allah'a andolsun ki ,bu olay beni çok üzüyor.Benden sonra Hüseyin'i ümmetimden kim öldürecek?"
Ve birgün Hz. Hüseyin haç vazifesini görmek için kabeye gider o sırada yanında kadarda yandaşı vardır .Sam'a geri dönün size ihtiyaç var diye Muaviye Bin Ebi Süfyan 'ın ( Hz. Ali'ye biat ediyorum diyenlerden ) oğlu Yezid haber yollar ve Hz. Hüseyin (3.imam )hemen oradan harekete geçer ve yanındaki 600 kişide onunla beraber gelir .Tabiki yol uzun ve her gece yarısı yanındakilere öğüt verir .( Kerbelada kıstırılacağını biliyodu .Çünkü Cebrail 'in dediklerini oda duymuştu.)
" Benimle gelmeyin sizleri azad ediyorum.Benimle gelmeyin.İsterseniz dönebilirsiniz"der.Ve bu öğütler ve nasihatlar Kerbela'ya kadar devam eder.Kerbela'ya geldiklerinde Hz. Hüseyin arkasına döndüğünde arkasında sadece kendi soyundan gelen ( akrabaları ) 70 kadar insan katılmıştır.
Yeziden görevlendirdiği o zamanların en yüksek rütbesi olan Hür görevlendirilmiştir.Hz. Hüseyin ve soyundan gelenleri rehin aldılar ve onlara Sam'dan haber gelinceye kadar ne su ne yemek vermemiştir.
Fakat ne hikmetse Hz. Hüseyin nezaman namaza dursa onun soyundan gelenlerle beraber Hz. Hüseyin'in arkasında saf tutuyordur.Birgün Hz. Hüseyin Hür'e sordu.
Hz.Hüseyin : Sen benim kim olduğumu biliyormusun?
Hür : Evet biliyorum.Cennet halkı çocuklarının seyyedleri ve sünnet ehlinin gözbebekleri ,sürurlarısınızder.
Hz.Hüseyin : Peki bunları biliyorsunda beni ve soyumu neden bu işkenceyi yapıyorsunuz .Benim kanım size bele getirir der.
Hür : Bana Yezid öyle birşey söylediki şu an ben hem ahiret sorgusu hemde dünya sorgusundayım.
Hz. Hüseyin : Sana ne bahsetti Yezid
Hür : Bana Sam valiliğini verecek ama kabul edersemde Cehennemlik olacağım der.
Hz. Hüseyin bunun üzerine susar ve hiçbir şey söylemez. Ve sam'dan o kara haber gelir :" Hz.Hüseyin ve soydaşlarını öldürün."
Yezidin tüm korkusu Hz.Hüseyin'in onu o yerinden etme korkusudur.Ve Hür HZ.Hüseyin'in saffına geçer.Haber Yezide çabuk ulaşır ve Yezid hemen korkar.Eğer kendi en yü |