Orijinalini görmek için tıklayınız : Drejanlar Alevi İnançlı mı ?

taylankoç
15.01.2007, 16:36
malatya arguvan ve yazıhanın bazı köylerinde olan aşiretmiş

Naci
15.01.2007, 18:10
Benimde merak ettiğim bir konu idi. Drejan aşireti bildiğin gibi çok büyük bir aşiret. Türkiyenin bir çok yerine dağılmıştır. Bahsettiğin köyden bir komşum var. Kendisi sunni fakat duruşu , tavırları bir alevi köküne sahip olduğunu belli ediyor. Bu komşunun uzaktan akrabaları tokatta yaşıyor ve alevilik ggörevlerini tam anlamı ile yerine getiriyor. Benim düşüncem alevileri asimile politikasından nasibini almış olduklarıdır. Yani özünde bir çok anadolu insanı gibi alevidirler.

Erdem12
15.01.2007, 18:25
Hakkari yöresinin insanları ile Vandaki Buruki Aşiretine mensup insanların Sünni olmalarına karşın Aleviliği çağrıştıran bir yaşam biçimine sahip oluşları ilginçtir. Kaç göç olmaması, kadınlara verdikleri değer ve kadınlarının sosyal statüsü banada buna benzer çağrışımlar yapmıştı.

Şoreş
15.01.2007, 18:30
Drejanlılar Yavuz'un Alevi Katliamlarından sonra Maraş Ovalarına kaçıp dağılmışlar.. Komple Aleviylen önemli bir kısmı Sünnileşmiş bir Aşirettir.. Bu Süreç yaklaşık 400-450 sene önce olmalı.. Alevi Katliamlarının doruk noktasına ulaştığı dönemlerde Çadırlarıyla Ovalara yerleşen Drejanlılar, Katliamlardan kurtulmak için kaçtılar ve önemli bir kısmı Sünnileştirildi...

sertur
15.01.2007, 19:09
Drejanlılar Yavuz'un Alevi Katliamlarından sonra Maraş Ovalarına kaçıp dağılmışlar.. Komple Aleviylen önemli bir kısmı Sünnileşmiş bir Aşirettir.. Bu Süreç yaklaşık 400-450 sene önce olmalı.. Alevi Katliamlarının doruk noktasına ulaştığı dönemlerde Çadırlarıyla Ovalara yerleşen Drejanlılar, Katliamlardan kurtulmak için kaçtılar ve önemli bir kısmı Sünnileştirildi...

evet soreş bizim yöremizde komşu köylerimizde sayıları oldukça fazla hatta türkiyenin en kalabalık kürt aşiretlerinden birisi,(180bin-200bin) sünniler, ve devlet tarafından korucu olarak görev verilen ve aşirete çokca silah dağıtılmış muhafazakar bir aşiret, kökenlerinin alevi olma ihtimali yüksek, ayrıca alevilere karşı tavırları küçümsenmeyecek ölçüde olumlu

btopal
15.01.2007, 22:32
drejan aşireti malatya civarında dirijan dirican adıyla anılır.malatyadaki aşiret mensupları genelde sunni ve sağ kökenlidir.son dönemlerde öne çıkmaya başlayan bu aşiret aşiretin en etkili ailelerinden şavataların egemenliğine girmiştir.bu aile sağ siyasetin tüm partilerinde aktif rol almakta oyunu kurallarına göre oynamaktadır.sivas ilindeki aşiret mensupları nispeten daha fakir ve etkisizdir.

Şoreş
16.01.2007, 14:08
Geçmişte Aleviydi Drejanlılar.. Çadırlarıyla ölümden kurtulmak için Sünniliğe geçtiler.. Kesin olan şey şu ki bu İnsanlar geçmişte Alevilerdi..

Kendilerinden çok yıllar evvel, Horasan'dan gelen, Divriğ, Kangal ve Darende yaylalarına yerleşen Uzun İbrahimoğulları'na (DREJANLAR) konuk olurlar. Çünkü bu kadar öveç koçu ve binlerce koyunu barındıracak ancak bu dağlar vardır. (Drejan aşireti asimileye uğramış durumdadır.) Murat Paşa müfrezeleri Divriğ'e kadar ulaşmış olup, oradan Elazığ/Pülümür, Erzincan ve Dersim Alevilerini yok etmek üzere azmırah etmektedir ve Ağuçan kaçmaktadır...

Emo84
16.01.2007, 16:33
vallaha ben bunari okudukca morelim bozuliyor... bu millet kendilerini niye bos veriyorlar?! drejan asiret demek 100-300 bin kisi... bunarda cogunlukta sünni olmus, ama azlinda aleviler... cepnilerde öyle, hemde karadenizde... millet farkinda, "eskiden bizde alevidik" diyorlar, peki farkinda ama geri dönmek de istemiyorlar... hayret ya... ben vallaha böyle insanlari anamiyorum.. kendilerine korumiyorlar... bu durum olmasa, türkiyede an az 1-4 milyon alevi daha olurdu.. ama kendileri bilsinler.. bakalim 100 seneye nolacak.. bu ülkede alevi kalacakmi kalmiyacakmi

s.bayar
17.01.2007, 14:42
slm ben arguvanlıyım drejanı duymuştum fakat büyüklerimiz iyi bilirler. buradaki yazıyı okuyunca merak ettim ve şu an 70 yaş civarındaki amcama sordum aldığım cevabı sizlerlede paylaşmak istedim.drejan kesinlikle sünnidir fakat içki içerler alevi olup sünnileşmeleri söz konusu degildir dedi