gunesel
18.01.2007, 12:00
Soru sorulduğunda tam anlamıyla cevap verebiliyormuyuz gerekliliklerini ne kadar yapabiliyoruz.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviyiz fakat Aleviliği kaçımız tam anlamıyla biliyoruz acaba gunesel 18.01.2007, 12:00 Soru sorulduğunda tam anlamıyla cevap verebiliyormuyuz gerekliliklerini ne kadar yapabiliyoruz. Serkan_Devrim 18.01.2007, 13:38 bilmemek değil öğrenmemek ayıp. asıl soru şu; Aleviliği kaçımız öğrenmeye çalışıyoruz? Güzyeli 18.01.2007, 13:39 birisi bana bu soruyu sorsa, sana sunnisin alevisin türksün kürtsündemiyorsam ve ilmin yolundan şaşnıyorsam hayatımı başkasının koyduğu haramlara helallere günahlara sevaplara göre şekillendirmiyorsamhurefelere değilde mantıklı olanlara inanıyorsam işte alevi budur derim pınar_86 18.01.2007, 15:05 bilmemek değil öğrenmemek ayıp. asıl soru şu; Aleviliği kaçımız öğrenmeye çalışıyoruz? Aleviliği bilmiyordum ve hala eksiklerim çok fazla.benim bu siteye üye olmamın tek sebebi aleviliği öğrenmem için bir fırsat olması ve en doğru yerlerden biri olmasıdır.çünki burda araştırılarak ve tartışılarak birşeyleri öğreniyorsun.bana çok faydası oldu.bunları söylemeden edemedim.ancak ben aleviyim diyebiliyorsak aleviliği bilmemiz şarttır aksi düşünülemez.benim düşüncemdir bunlar. saygılar. Berucavan 18.01.2007, 15:06 cevap verebiliyorum ve gerektirdiklerini yerine tam anlamıyla getirdiğime inanıyorum. çünkü ben aleviyim ve her alevide böyle olmalı.alevi insan aleviliği öğrenmeye çalışmaz. çünkü kendisidir. müttaki 18.01.2007, 17:53 cevap verebiliyorum ve gerektirdiklerini yerine tam anlamıyla getirdiğime inanıyorum. çünkü ben aleviyim ve her alevide böyle olmalı.alevi insan aleviliği öğrenmeye çalışmaz. çünkü kendisidir. o zaman kafama takılan bir soru var cevaplayabilirmisiniz.. bende Hz. Ali olarak Hz. Muhammedin amcasının oğlu damadı olmak isterdim onun gibi olmak isterdim ya da Hz. Muhammedin yerinde.. neden Allah beni değilde Muhammedi peygamber yaptı ya da Aliyi Vasisi yaptı bu Allahın Adil ismine uyuyormu şimdiden teşekkürler :confused1 Serkan_Devrim 18.01.2007, 18:20 o zaman kafama takılan bir soru var cevaplayabilirmisiniz.. bende Hz. Ali olarak Hz. Muhammedin amcasının oğlu damadı olmak isterdim onun gibi olmak isterdim ya da Hz. Muhammedin yerinde.. neden Allah beni değilde Muhammedi peygamber yaptı ya da Aliyi Vasisi yaptı bu Allahın Adil ismine uyuyormu şimdiden teşekkürler :confused1 ayvayı yedin Sedat. az sonra alırsın cevabını. kardeş biraz sinirli biri de. :D :yamukgul: müttaki 18.01.2007, 18:23 ayvayı yedin Sedat. az sonra alırsın cevabını. kardeş biraz sinirli biri de. :D :yamukgul: demek ki her soruya cevap verebiliyor ama soru sorulmasından hoşlanmıyor :walkman: Serkan_Devrim 18.01.2007, 18:34 demek ki her soruya cevap verebiliyor ama soru sorulmasından hoşlanmıyor :walkman:konuya dönerek sıvışayım ben. :yamukgul: Muhammed, İsa vs Alevilik Sünnilik vs Müslümanlık, Hıristiyanlık vs hep elbisedir aslında. amaç değillerdir. hep hatayı burda yapıyoruz. onları amaç belliyoruz. halbu ki onlar amaca ulaşmak uğruna kullandığımız araçlardır. Alevi olan Yunus ile Sünni olan Muhhid Arabi aynı gerçeği farklı üsluplarla dile getirmediler mi? din-ü millet sorar isen aşıklara din ne hacet? aşık kişi harap olur ışık bilmez din diyanet YUNUS EMRE bu dileri söyleyen Yunus ile 'Arif için din yoktur' diyen Muhuddin arabi aynı şeyi söylemiyorlarmıydı? PİR SULTAN'ım Haydar heman, Dağları bürüdü duman İşte İncil, işte Kur'an Seçebilirsen gel beri bu dizeyi söyleyen Pir Sultan da İncil ve Kuran diyerek aynı şeyi vurgulamıyormuydu? :) müttaki 18.01.2007, 18:54 Muhammed, İsa vs Alevilik Sünnilik vs Müslümanlık, Hıristiyanlık vs hep elbisedir aslında. amaç değillerdir. hep hatayı burda yapıyoruz. onları amaç belliyoruz. halbu ki onlar amaca ulaşmak uğruna kullandığımız araçlardır. Alevi olan Yunus ile Sünni olan Muhhid Arabi aynı gerçeği farklı üsluplarla dile getirmediler mi? illa bizi sünni yapıcan.. sünnilik mezheptir.. içtihadları kuran hadis vb.. şeylerle belirlenmiş Hanefilik Şafilik Hanbelilik ve Malikilik mezheplerinden oluşur ayrıca bu temelden devam eden bazı tarikatlare sahiptir ismail ağa cemaati.. kadiriler.. nakşibendilerden bir sürü cemaat yada menzilciler.. aslında bunlar tarikatten ziyade birer cemaattir.. çünkü tarikatin kendisi yoldur.. hem mezhep yolu hem yol bir gönülde iki yol olur mu her neyse fazla kurcalamayalım bunu.. Yunusemre yada mevlana ne ise Muhyiddin Arabide O'dur.. isimler önemli değil.. İnsan-ı kamil İnsan-ı Kamildir bu yüzdende herkes aslında eşit yaratılmıştır.. Peygamber efendimiz 25 yaşlarına kadar baya delikanlı dolu dolu bir gençmiş putlara da pek itibar etmezmiş sonra mekke kıyılarında yaşayan İbrahim kavminden bir kabileye rast gelmiş onlardan tevhidi öğrenmiş o yüzden Babam İbrahim dinindenim der.. belli idraklerden geçerek 30 yaşlarında Ali makamına gelmiştir.. hatta Ali peygamberlik gelmeden 10 sene evvel doğmuştur derler.. işte o Ali Muhammedin Alisidir.. yaşanılan birşeyi Hakikate temsillendirmek tasavvufçuların huyudur büyük ihtimalle Alide o zaman doğmuştur.. neyse 10 sene sonra da o Ali elbisesinin üstüne Peygamberlik hırkası giymiştir ki bu makam İnsan-ı kamil makamıdır yani durup dururken gökten düşmemiştir Muhammed Allahın kendini övdüğü yine kendisidir ve Allah Resülünde Kamildir İsada ruhullahdır Musa da kelamullahdır.. Penc-i Aba denilen Abanın Beşlisi de öyledir.. sende bende La mevcude illallah makamına geldiğimizde bizde doğacak olan Alidir.. sende bende o Aliye Velayete Risalet hırkası giydirildiğinde sende Risalet yapanda bende Risalet yapanda Muhammeddir.. konuyla alakalı değil ama yazdık işte :) Aliye varmakda Muhammede varmakda serbest.. Allah kimseyi bir diğerinden üstün tutmaz.. çokda açıkça yazdık hadi hayırlısı müttaki 18.01.2007, 19:10 Çalap nurdan yaratmis canini Muhmmedin Aleme rahmet saçmis adini Muhammedin Dostum demis yaratmis hem onun kaydin yemis Ümmetten yana komus yönünü Muhammedin Muhammed bir denizdir alemi tutup durur Yetmis bindir peygamber gölünde Muhammedin Dünya malin tutmamis hiç emanet artmamis Terzi biçip dikmemis donunu Muhammedin Tanri arslani Ali saginda Muhammedin Hasan ile Hüseyin solunda Muhammedin Yilda yetmis bin haci her biri niyet eder Varir ziyaret eder nurunu Muhammedin Yunus Emrem asikdir eksiklidir miskindir Her kim yemez mahrumudur honini Muhammedin Muhyiddin Arabide Füsul Hikemin kapağına ne yazdı bu kitabı Muhammed yazdı ben sadece kalemi tuttum... her kişinin Özündeki Mevcuditet Alidir.. yokluk kulluk ise Muhammeddir.. doctorctf 18.01.2007, 19:19 forumun amacı bu bence.bize alevilik nedir diye bir soru gelirse cevap verebilmek için forumdaki konuları okumak yeter de artar. çeşm-i naz 19.01.2007, 00:29 bence cevap vermek önemli değil. önemli olan doğru şekilde tarafsız düzgün anlatmak. ben bunu yapabiliyorum cevap veriyorum çoğu şeyi de bildiğimi biliyorum. ama bazen öyle bir duruma geliyorum ki bazıları işilerine gelmediği için olsa gerek hala bana diretme yapıyorlar ee tabi ben dururmuyum tabi ki hayır başlıyorum kavgaya sonra tabi seve seve kabul ediyorlar ee ne yapabilirim ki hala örümcek kafasındakileri savunuyor bana eee sende öyleyse bende de böyle unutmayın ki dayak cenneten çıkmış:) Berucavan 19.01.2007, 08:30 o zaman kafama takılan bir soru var cevaplayabilirmisiniz.. bende Hz. Ali olarak Hz. Muhammedin amcasının oğlu damadı olmak isterdim onun gibi olmak isterdim ya da Hz. Muhammedin yerinde.. neden Allah beni değilde Muhammedi peygamber yaptı ya da Aliyi Vasisi yaptı bu Allahın Adil ismine uyuyormu şimdiden teşekkürler :confused1 bakın kendiniz diyosunuz adil ismine uyuyormu tamamen uyuyor bence siz acaba o insanlar kadar mükemmelmisiniz?bahsettiğiniz zatlar ilimleriyle, bilimleriyle, ahlaklarıyla bu konuma gelmişler. okumayı bilmeyen bir insandan okunması beklemez birileri okur. birileri dinler. birileri uygular sizede uygulamak düşüyor. birilerinin yerinde olmak isteyeceğinize onlar gibi olmaya çalışın. ha bu arada çalışmaya devam edin kim bilir belki bir gün sizde......... saygılar Berucavan 19.01.2007, 08:42 ayvayı yedin Sedat. az sonra alırsın cevabını. kardeş biraz sinirli biri de. :D :yamukgul: demek ki her soruya cevap verebiliyor ama soru sorulmasından hoşlanmıyor :walkman: bu manasızca konuşmalarınız için sizi kınıyorum. müttaki 19.01.2007, 09:48 bakın kendiniz diyosunuz adil ismine uyuyormu tamamen uyuyor bence siz acaba o insanlar kadar mükemmelmisiniz?bahsettiğiniz zatlar ilimleriyle, bilimleriyle, ahlaklarıyla bu konuma gelmişler. okumayı bilmeyen bir insandan okunması beklemez birileri okur. birileri dinler. birileri uygular sizede uygulamak düşüyor. birilerinin yerinde olmak isteyeceğinize onlar gibi olmaya çalışın. ha bu arada çalışmaya devam edin kim bilir belki bir gün sizde......... saygılar Çalap nurdan yaratmis canini Muhmmedin Aleme rahmet saçmis adini Muhammedin Dünya malin tutmamis hiç emanet artmamis Terzi biçip dikmemis donunu Muhammedin müttakiyi biçip dikiyorlar... müttakiden çalışmakla Muhammed olmaz.. Yunus emremin dediği gibi çalap nurdan yaratmış canını Muhammedin hiç emaneti kalmamış hiçbir terzi dikmemiş donunu Muhammedin... :) evet beni de bu manasız konuşmaya ortak ettiği için Serkana teşekkür ediyorum size de teşekkür ederiz :) Berucavan 19.01.2007, 12:07 Çalap nurdan yaratmis canini Muhmmedin Aleme rahmet saçmis adini Muhammedin Dünya malin tutmamis hiç emanet artmamis Terzi biçip dikmemis donunu Muhammedin müttakiyi biçip dikiyorlar... müttakiden çalışmakla Muhammed olmaz.. Yunus emremin dediği gibi çalap nurdan yaratmış canını Muhammedin hiç emaneti kalmamış hiçbir terzi dikmemiş donunu Muhammedin... :) evet beni de bu manasız konuşmaya ortak ettiği için Serkana teşekkür ediyorum size de teşekkür ederiz :) Kim bir işte halka, öncü olursa, başkasını terbiyeye kalkmadan kendisini terbiye etmeli ; bu terbiye de diliyle öğüt vermeden önce huyuyla öğüt vermek sûretiyle olmalı. Nefsine muallim olup kendini terbiye eden kişi, insanlara muallimlik edip onları terbiye edenden daha fazla ululanmaya değer müttaki 19.01.2007, 12:46 Kim bir işte halka, öncü olursa, başkasını terbiyeye kalkmadan kendisini terbiye etmeli ; bu terbiye de diliyle öğüt vermeden önce huyuyla öğüt vermek sûretiyle olmalı. Nefsine muallim olup kendini terbiye eden kişi, insanlara muallimlik edip onları terbiye edenden daha fazla ululanmaya değer ulu olan Ali olan Allahdır.. Halden gelen ilimde Allahın Halinden gelen ilimdir benim değil ki ben ulu olayım.. size teşekkür ederiz Berucavan.. Adam 19.01.2007, 12:52 Ben şahsen Aleviliği Alevi olmayan birine anlatırken, Alevilikten kendi anladığımı, kendi inancımı anlatırım, fakat hep ilave ederim. Benimki gibi düşünen Alevilerin yanında, farklı şekilde düşünenlerin de olduğunu izah ederim. Kimi Aleviliği temsil yetkisini kendisinde görenlerin yaptığı gibi kendi Aleviliğini yabancılara tek ve doğru Alevilikmiş gibi anlatmaya çalışmıyorum. Berucavan 19.01.2007, 12:53 ulu olan Ali olan Allahdır.. Halden gelen ilimde Allahın Halinden gelen ilimdir benim değil ki ben ulu olayım.. size teşekkür ederiz Berucavan.. SÖYLEYECEK SÖZÜM YOK. BU KADAR OLUR SİZEDE TŞK. guneyyy 19.01.2007, 12:55 ulu olan Ali olan Allahdır.. Halden gelen ilimde Allahın Halinden gelen ilimdir benim değil ki ben ulu olayım.. size teşekkür ederiz Berucavan.. muttaki allahın halinden gelen ilimdir? ne demek ilim derken neyi kastediyorsun müttaki 19.01.2007, 12:57 muttaki allahın halinden gelen ilimdir? ne demek ilim derken neyi kastediyorsun abi yeni bir topic açayım konuyla alakalı gitmiyoruz zaten bi kırmızı kart daha yemiyeyim :biggrin: guneyyy 19.01.2007, 13:28 abi yeni bir topic açayım konuyla alakalı gitmiyoruz zaten bi kırmızı kart daha yemiyeyim :biggrin: konu ile baglantılı yani bir konuyu tartışırken içinde başka konular cıkar bunlarda tartışılır... sonucta cevabın konuyla baglantılı... müttaki 19.01.2007, 14:21 güney abi.. islam bölümünde ilim ile ilgili birkaç şey yazdık burayada yazalım Hayy.. yani DİRİ olanın... ilim ile görünüre ete bürünmesine.. Hayyet.. Hayyat denir.. işte Hayat devamlı bir şekilde İrade sahibinin ilmiyle görünüre çıkmasıdır.. her An yeni bir yaratılışta görünüşte.. bu Allahtır diyemeyiz çünkü az önce değişikti biraz sonrada değişecek.. o yüzden görünüre çıkan görünen herşey Allahtandır... buda onun İradesinin sonsuzluğundan geliyor.. bitmeyen son bulmayan bir Dirilik..irade.. aynı şekilde.. her İnsan kendi Halinden gelen ilimle kelam etmekdedir.. bunu şöyle söylerler kim bildi efalini o bildi sıfatını anda gördü zatını sen seni bil sen seni görünen sıfatındır onu gören zatındır gayrı ne hacetindir sen seni bil sen seni kim bildi kelamını... o bildi ilmini.. anda gördü halini.. sen seni bil sen seni kelam ettin ilmin göründü.. onu gören Halin oldu.. kişinin kendini bilmesinden başka eksikliği yokdur.. çünkü bu alemde eksik olan birşey yokdur bu yüzden de her ne ararsan kendinde ara der Hacı bektaşi veli... ilim ilim bilmekdir ilim kendini bilmekdir... :) Servan 21.01.2007, 13:08 Soru sorulduğunda tam anlamıyla cevap verebiliyormuyuz gerekliliklerini ne kadar yapabiliyoruz. alevilik bir sırdır canlar öğren öğren bitmiyor onu yaşamak ise daha zordur. SEYİR VAR SEYİR İÇİNDE.. nurgul_80 21.01.2007, 16:40 merhaba arkadaşlar.. bence alevilik sadece kelimelerle değil onu bizzat yaşayarak öğrenmekten yanayım.ama biz aleviler ne kadar bunu yapıyoruz o da tartışılır.bugün o kadar alevi gencimiz varki daha aleviliğin ne olduğunu bile bilmiyor.Bu sadece toplumun değil biraz da ailelerin cocuklarına bir şeyler vermesi gerekir.onları en akılcı ve güzel şekilde bilgilendirmesinden yanayım.Bugün ben bile aleviliği tam anlamıyla yaşayabildiğime inanmıyorum ve hepimizin de eksikleri olduğu inancındayım,doğru yada yanlış bu da benim fikrim.Alevilik inancı sadece dillerde dolanan bir ibadet olmasın,Alevilik yaşayarak ancak geliştirebilir ve bizden sonra gelen gençlere bırakabiliriz. gunesel 22.01.2007, 11:47 nurgül hanım bende tam anlamıyla bunu kastetmiştim açıkladığınız için teşekkür ederim elif |