Orijinalini görmek için tıklayınız : epistemoloji/gerçekçilik

izmirksk
07.12.2005, 18:05
felsefe dünyasının kavgalı iki görüşünü takip eden var mı?bu konuda araştırma yapan var mı?
(bilmeyenler için söyleyeyim epistemoloji,bilgiselcilik.bilgi felsefesi yani.gerçekçiler ise realistlerdir.epistemolojyi savunanlar sanrı yı merkez alırlar.yani algılarımızda yanıldığımız noktalar olduğu ve bunların hangileri olduğunun önceden bilinemeyceği.bununda bilgiyi sarsabileceği.gerçekçiler ise buna karşı çıkar.bu tartışma sürer gider)

Alevimen
07.12.2005, 18:55
mesela anadan doğma bir kör'de renk bilgisi yoktur çünkü renkleri hiç görmediği için renkleri algılayamaz. bu herhalde deneycilik'le ilgili daha çok ampirizm ile meşhurdur. fakat senin dediğin matematik felsefesinin tam karşıtı oluyor, benim ikisindende yakından uzaktan ilgim sözkonusu olamaz sadece daha fazla soru işare üretmek için bu mesajı yazdım. iyi tartışmalar :3D_NG (4)

izmirksk
07.12.2005, 21:18
epistemizde aslında bütün bütün herşey inkar edilmiyor fakat algıların bizi aldattığından bahsediliyor.yani kilit nokta şu.algı bizi aldattığına göre bununda ne zaman olduğu bilinmediğine göre her an her yerde olabilir
gerçekçiler ise algıların aldatıcı olaileceğini kabul etmekle beraber deneyle
(ampirizm) bu sorunların hiç yaşanmayacağını söylerler.
epistemolojiyi savunanlar ise deneylerden çıkan sonuçların kimi zaman aldatıcı
olduğunu ve hangi sonucun aldatıcı olduğu önceden bilinmediği için herhangi
kabul görmüş deneyin bile ilk ana ait yanılgı olabileceğini söylerler

büşra
08.12.2005, 00:47
izmirksk kardeşime bence siz Felsefe olimpiyatlarına katılmalısınız orada cidden çok iyi bir derece alabilirsiniz ama ben tam olarak boyutunu bilmiyorum sadece liseler arasımı yoksa tüm halka açıkmı
gerçekten katılmalısınız