Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik hakkında bilmeyenler size ''mum söndü'' derlerse siz ne cevap verirsiniz?
evet aleviliği bilmeyenlerimiz çok.kendi aramızda bile kültürümüzü bilmeyen çok.aleviliği din olarak algılayan dostlarımızda var.meshep olarak algılayan dostlarımızda var.alevilik din'midir,meshepmidir,yoksa felsefi bir görüşmüdür.buyrun aleviliği bilen insanlarımızı size sorum bu cevaplarınız.Ben bir alevi olarak; insanlara yanlış görünüm veren alevi dostlarımız olduğu için bu konuyu açtım.Sizlerin yazdıklarınızla yorumlarınızla doğruları bulmaları için bu konuyu açmış bulunmaktayım.En merak ettiğim sizlere ''mum söndü'' gibi saçma soruyu yönelttiklerinde verdiğiniz cevaplar nelerdir.Aleviliği farklı görüşlere nasıl yansıtıyoruz ve temsil ediyoruz.Buyrun meydan sizin ve yorumlarınızı bekliyorum.
il cevabıda ben vermek istiyorum.doğru veya yanlış bilmem siz karar verin.yazacaklarım bugüne kadar benim doğrularımdı.yanlışlarım olduğu zaman düzeltirsiniz.
Kültürümüzü bilmeyen çok alevi dostlarımız vardır.Bizler Hz.Aliye gönül veren topluluğuz.İlk önce şunu kabullenelim ki bizler müslümanız.Ama günümüzde ki müslüman topluluğu değiliz.Ne insanları yakarız nede yargılarız.Olması gereken düşüncelere sahip olan topluluğuz.Bizlerde insanlık sevgisi vardır.yardım severlik duygusu.Peygamber efendimizede saygımız vardır.Hz Ali'yi ondan üstün tutacak kadar da aciz topluluk değiliz.Ama bir şey vardır.Bizlerin Hz. Ali'ye olan hayranlığımız ve sevgimiz vardır.Alevilik ne dindir.nede mesheptir.Alevilik felsefi bir görüştür.Bugün alevilik'te şöyle hatalar görmekteyim.Yok Hz. Ali'yi camii'de öldürdüler o yüzden bizler camii'ye girmiyoruz.Bu bi kere saçmalıktır.Hz Ali'yi öldüren maviya tokumu Ateşe tapan bir geri zekalı insandır.Bizlerin camii 'ye girmemizin sebebi ortadır aslında.Günümüzdeki sünli yobaz topluluk yüzündendir.Bu yüzden cem evlerimiz vardır.Tabii sünni yobaz topluluk sayesinde cem evlerimizide çoğaltamıyoruz.Bugün inandığımız ve sevdiğimiz insanları düşünelim.Hacı Bektaşi Veli; allah düşkünü bir insan değilmiydi.Allah'ın ermişlerinden değilmiydi.Allah sevgisini en güzel dilde yorumlayan insan değilmiydi.Bizlere cennet kapısını nasıl aralayacağımızı bizim topluluğun sadece cennete girmesi için insan sevgisini anlatan birisi değilmiydi Hacı Bektaşi Veli.Pir Sultan Abdal'ı düşünelim.Ölmeden önceki son üç beyiti neydi.Allah'ı anmamışmıydı.Bazı güzel düşüncelerimizi gerçekleştirirken neden içimizdeki Beş para etmez insanlar yüzünden Allah sevgisini öldürüyoruz anlamadım gitti.Onlara uyarak neden bizlerde sürekli günah işliyoruz.tamam onlar geri zekalı dini ''kulla Allah'' arasında olduğunu bilemeyecek kadar özürlü topluluk.Sözlerimizde hep şunu demiyormuyuz ya muhammed ya ali demiyormuyuz.Bunu anlatmamdaki tep sebep bizlerde müslümanız bilsinler.Ama onların anladıkları ve bildikleri müslüman değiliz.Bizler peygamber efendimizin uğruna verdiği davasının müslümanlarıyız.Hz. Ali'nin uğruna verdiği davasının müslümanlarıyız.Gelelim bir soruma mum söndü gibi saçma soru sorulursa ne dersiniz diye bir sorum vardı.
Bir gün sivasta okuyorum.Arkadaşlarla oturuyoruz konuşuyoduk.Kendisini bilmez bir geri zekalı dönüp böyle bir soru sorma gereğinde kaldı.Tabii ben bişeyler anlatmaya çalışıyordum ama buna en güzel cevap verecek bir amca cevabını verdi.kulak misafiri olmuş ve dayanamamış bu soruya cevap vermek için gelmişti masamıza izin istedi ve katıldı sohbetimize.onun ağzıyla dinleyelim mum söndü olayını..
o amca bir sünnidir:
Zamanında aleviler köylerde ve dağlarda yaşarlarmış.(1800'lü yılları kasdediyor)
İbadetlerini semah olarak yaparlardı.Bir evde toplanarak cem yaparlardı.Tabii köylerde ve dağlarda yaşadıkları için o zamanlar oralarda elektrikler yokmuş.ışık yaratmak için çıra yakarlarmış.birbirlerini görebilmek için.tabii alevilerin cem yapmaları yasak olduğu için kapıyada iki tane nöbetçi koyarlarmış.askerler geldiğinde çıra söndürülürmüş ve herkez bir köşeye yatıp bizler cem yapmıyoruz gibi anlatımında bulunur gibi saklanırlarmış.Her şeyin aslı budur demişti.Bende bir sünni yim ama sizlerin yerinde olsam kulaktan dolma sözlerle insanların kalbini kırmayınız demişti.Aleviler günümüzde yaşanılacak en güzel topluluklardır.İçinizdeki boş soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız böyle saçma sorular sorarak değil.onların ortamına girirek onlarla bir ara yaşayarak alacaksınız cevaplarınızı demişti.
şimdi bu amcaya sizler ne dersiniz.sünni ama alevilerin geleneklerini ve düşüncelerini biliyor.Neden biliyomusunuz bizim topluluğumuzda yaşadığı için.insanlarla saçma tartışmalar yerine neden bizlerde topluluğumuzun ne olduğunu konuşarak değilde yaşatarak göstermiyoruz ki????
yanlış sözler anlattıysam bana doğrularını öğretebilirmisiniz.Konuşulacak çok şey var ama ben kısa anlatmak istedim.herkezin anlatacağına göre özetim tamamlanır diye düşünüyorum.evet sizde söz hakkı.
bu tür bir olayla bende karşılaştım bundan dört yıl kadar önceydi , bir gurup arkadaş bir kafede oturuyorduk sonra bir gurup daha geldi bir arkadaşımın arkadaş gurubuydu gelenler bayağı kalabalık bir ortam olmuştuk anlayacağınız.
sonra tam karşımda sonradan aramıza katılan arkadaşlardan bir delikanlının bana ısrarla bakıp gülümsediğinifarkettim işaretle neden bana baktığını ters bir şekilde ifade ettim ,çocuğun cvp. ''boynunuzdakini çok severim'' anlayacağın yabancı değiliz oldu. bu konuşmadan sonra kız arkadaşlarımdan biri ne konuştuğumuzu sordu bendnde olayı anlatıp arkadaş da aleviymiş dediğim zaman kız arkadaşım ( kedisi sünnidir) alevileri sevmediğinden bahsederken yarım bir ağızla mum dedi kaldı orada dayanamadım bu terbiyesizliğe anlatmaya başladım benden ve benim ailemi tanıdığını ve bize gelip gittiği zaman benim veya ailemin yanlış bir yönlendirmesi,bir kelimesi veya hareketimizin olup olmadığını sordum'' yok olmadı ''diye cevap verdi . ve bunun üzerine ne kadar cahil olduğunu aklını giyim kuşam ve makyaj dışında hiçbir şeye çalışmadığını cahil insanlarla konuşmanın sonucunun bu olduğunu ve kerbelayı anlatmaya başladım orada zulüm edilen kişilerin , işkenceyle coluk çocuk demeden peygamber efendimiz hz.Muhammed'in torunlarının hz. Ali'nin evlatlarının da olduğunu ve bunları yapanların muaviyen ve yezit ve bu katliyamları yaparken kuranı kerimi nasıl amaçları uğrunda ezip geçtiklerini ve onların yandaşları olan sünnileri anlattım siz ve sizin zihniyetinizdeki yaratıklar bunları yapanlar dedim.( insan olan ve bu zihniyette olmayan aklı selim sünni kardeşlerimizi ayırarak konuşuyorum ) ve bu cem olayını aynen anlattım zamanında elektirik oladığı için mum veya gaz lambası yakılırmış fakat içleri pislikle kaynayanlar bizlerin ALLAH,MUHAMMET ,ALİ diyerek yaptığımız ibadeti kulaktan kulağa kendileri gibi iğrenç bir şekilde yaydılar ve yıllar evvel tv. de seyrettiğim bir haberden bhsettim burada sinni ve tesettürlü bir genç kıza sorulan soruyu söyledim muhabir bu sünni genç kıza '' çocuğunuz doğduğu zaman babanıza baba mı diyecek yoksa dede mi ? ''diye sormuştu ve benim kanım donmuştu.işte bunları anlattıktan sonra bana innanmaya bilirsin milletini korumak için yalan söylüyorum diyede düşüne bilirsin ama gidip oku git bir hocaya sor ama cami hocasın değil bir okula gidip oradaki bir tarih hocasına sor bir kütüphaneye git ve görevli memura kerbelayı anlatan alevileri anlatan kitapları sor dedim gazeteleri araştır ve benim anlattığım o sünni kızının haberini bul ve oku dedim .aradan birkaç ay geçmişti o arkadaşım yanıma geldi ve cahiliyetini kabul edip sen haklıymışsın araştırdım doğruları öğrendim özür dilerim dedi.
KoCGiRiLi_ 21.01.2007, 20:14 bu tür olaylar kendini yetiştiremiyen veya yetiştirmeye meğili olmıyan aile yapısından mahrum kalmıs veya aile yapısına cok uygun tavırlar takılan okul öncesi eğitim okul sonrası eğitim ve medya nın sapıklıklarıdır...
kısacası bunlar gerçek olan sapıklardır...
ama keşke daha kapsamlı anlatsaydınız.çok teşekkürler görüşlerin için aspava.yanlışı varsa aspava arkadaşımın sizlerin cevaplamasını beklerim.söz hakkı kimde şimdi bekliyoruz
bu tür olaylar kendini yetiştiremiyen veya yetiştirmeye meğili olmıyan aile yapısından mahrum kalmıs veya aile yapısına cok uygun tavırlar takılan okul öncesi eğitim okul sonrası eğitim ve medya nın sapıklıklarıdır...
kısacası bunlar gerçek olan sapıklardır...
yorumunuza katılıyorum.tşk ederim bu konuda yazrdımcı olduğunuz için.
ismailseldag 21.01.2007, 22:35 Böyle karalamar,iftiralar tamamen çekememezlikten kendi içlerinin karalığından(İçi fesat olanlar için söylüyorum) dolayı ortalığa yayılan dedikodulardır .Elbetteki böyle akla mantığa uymayan soruları cevaplayacak cevabımız vardır olmalıdırda.Bizim Alevi ler olarak hiç bir yaramız yok onun içinde gocunmuyoruz ama böylesine yersiz iftiralarada kayıtsız kalamayız,kulak arkası yapamayız.Cem sırasında kadınların ve erkeklerin aynı yerde bulunmasını aynı yerde ibadet etmesini çekemeyen yobazlar tabiki böyle mantıksız şeyler ortaya atacaklar.Kendlerinin içlerindeki fesatlığı bizlere fatura edeceklerdir.
Sevgili Can lar,bizim her zaman için böyle iftiralara cevabımız vardır.Yeri geldiğinde kafalarına balyoz yenişcesine cevaplarımızıda takır takır yüzlerine vuracağız.
saygılarımla...
tşk ederim arkadaşım yorum yaptığınız için.hepinizden birer cevap almak güzel olacak.çünkü aramızda bile fazla aleviliği bilmeyen var.bu sorunun karşısında ezilenler olduğu için bir nevze onlara karşı bilgi aşılamamız için bu konuyu açtım.bilgileriniz için tşkler.Biraz daha geniş cevaplarda beklerim.Daha kapsamlı.
Gümüşkaşlı 21.01.2007, 23:12 arkadaşlar öncelikle hepinize teşekkür edrim birşeyleri paylaştığınız ve bizleri bilgilendirdiğiniz için.dnz_che arkadaşımızın bahsettiği amcanın anlattığı birşeye bende birşeyler katmak istiyorum doğrudur daha önceden cemlerimiz bu sekilde açık ve rahat bişekilde yapılmıyomuş.babamdan dinlemiştim böle bi olayı daha önceden cem yapmak serbest değildi ve gizli ve ne zorluklarla yapıldığını anlatmıştı gerçektende çok kötübirseymiş.cem yapabilmek için sazı bile 2-3 günönceden köye gizli gizli getiriyorlarmış kimse anlamasın diye .cem aksamı köyün girişine ve çıkışına heryerine nöbetçi dikiuolarmış sünni köylerden felan baskınlar olmasın diye şikayet edilmesin kimse görmesin diye ya ni açıkçası dikkat çekmemek için herşey yapıyorlarmış.tehlike sızdıklarında herkes dağılıyomuş ışıklar kesiliyomuş .ibadetleri için hertürlü zorluğa boyun eymişler yani.arkadaşlar benim burda anlatmak istediğim önceden yapılanbaskılardan ders çıkartmamız gerktiğini ve daha kilitlebnmemiz gerktiğin.alevi insanlarına yakışanneyse onun gibi davranılmasını istemekteyiz. görüşlerimi sizle paylaştığım için size ve bu bölümü hazırlayan arkadşlara çok teşekkür edrim .
ayriyetten bu mum olayında bilgim yoktur duydum ama bilgi sayibi değilim.umarım sizinle birlikte bu saçma soruları aşıp daha medeni ve akılcıdüşünceler üreteceğiz....
sercanordu 21.01.2007, 23:28 arkadaşlar öncelikle hepinize teşekkür edrim birşeyleri paylaştığınız ve bizleri bilgilendirdiğiniz için.dnz_che arkadaşımızın bahsettiği amcanın anlattığı birşeye bende birşeyler katmak istiyorum doğrudur daha önceden cemlerimiz bu sekilde açık ve rahat bişekilde yapılmıyomuş.babamdan dinlemiştim böle bi olayı daha önceden cem yapmak serbest değildi ve gizli ve ne zorluklarla yapıldığını anlatmıştı gerçektende çok kötübirseymiş.cem yapabilmek için sazı bile 2-3 günönceden köye gizli gizli getiriyorlarmış kimse anlamasın diye .cem aksamı köyün girişine ve çıkışına heryerine nöbetçi dikiuolarmış sünni köylerden felan baskınlar olmasın diye şikayet edilmesin kimse görmesin diye ya ni açıkçası dikkat çekmemek için herşey yapıyorlarmış.tehlike sızdıklarında herkes dağılıyomuş ışıklar kesiliyomuş .ibadetleri için hertürlü zorluğa boyun eymişler yani.arkadaşlar benim burda anlatmak istediğim önceden yapılanbaskılardan ders çıkartmamız gerktiğini ve daha kilitlebnmemiz gerktiğin.alevi insanlarına yakışanneyse onun gibi davranılmasını istemekteyiz. görüşlerimi sizle paylaştığım için size ve bu bölümü hazırlayan arkadşlara çok teşekkür edrim .
ayriyetten bu mum olayında bilgim yoktur duydum ama bilgi sayibi değilim.umarım sizinle birlikte bu saçma soruları aşıp daha medeni ve akılcıdüşünceler üreteceğiz....
evt kardeş hepsine katılıyorum önceden bunlar cok oluyomuşş
Dinlediklerime ve bu konuda ki bilgilerime göre ibadetlerimiz gizli gizli yapılıyomuş ve sunniler bizim mum yakmamıza baya kotu gözle bakıyolar cunku neymiş mumu hristiyanlar yakıyomuş bak bak bak isteyen arkadaslar nur suresi 35 36 ayetlerini okuyabilrler.. bizim evlerimizde mum yakılmasını gören sunniler böyle bi yalan uydurmuşlar bunun gercekler hiç bi ilgisinin olmadıgını hepimiz biliyoruz daha dogrusu kimse böyle bişeye inanmaz ve hiç bir mantık hiç bi düşünce hiç bir inanç bunu kabul etmez etmiyor
Hüseyin'den Mahrum Olmaz İnşallah
Mum Söndünün kaynağı bence eski Anadolu Topluluklarından olan Palvakilere dayanıyor.. Palvakiler Aleviliğin en eski Mensuplarından olabilir.. Çünkü Alevilik İslamdan öncedir, eskidir.. Palvakiler Sivas, Erzincan dolaylarında yaşamış, büyük ihtimalle Ermeni Soylu bir Topluluktur.. Bu İnsanlar Roma İmparatorluğu idi sanırım, ona karşı çıkan ve baskın Hristiyanlığa karşı takkiye yapmak zorunda kalan bir Toplulukmuş.. Birazda savaşcı bir toplummuş Palvakiler.. Palvakilerin Kiliseleri ve Ocakları vardır, Dini Ocaklar.. Ve bu İnsanlar, İmparatorluk tarafından devamlı '' Çıra Söndürenler '' olarak adlandırılırlarmış.. Bu İftira ile Alevilere atılan iftiranın kaynağı bir olabilir.. Yani Palvakiler daha sonrada baskın İslam'a karşı İslam Motiflerini kendi içinde yorumlayabilir ve Aleviliğin temelleri atılabilir.. Bunun için doğru diyemem ama bir ihtimal buda olabilir.. Yani Palvakiler ve Alevilik.. Her iki Toplumada atılan Mum Söndü İftirası, Önceki İmparatorluktan Osmanlıya Miras olabilir..
ibo(arguvan) 22.01.2007, 09:09 arkadaaşlar ben birkere bu olayla karşı karşıya kaldım şöyle bi şöz var dil çürük dişin etrafında dolanırmış yane artık anlayın ne dediğimi açaba bize bu iftirayı atan yezitlerin nasıl bir çürükleri varmış
mum söndünün temeli bence ona buna değil insanların içindeki kine ve fesata dayanıyor.bilmem kaçıncı yüzyılda herkes mumla gaz lambalarıyla aydınlanıyormuş.en ufak bir esintidede sönen aletler bunlar.fakat kadın ve erkeği sadece yatakta bir arada düşünen bir zihniyet bu insanlar bir arada toplanıyor başka ne yapabilirlerki diye dedikodu çıkarmışlardır.kız kardeşleriyle bile yalnız aynı odada kalmaya korkan çünkü bir arada kalırsa aklına başka şeyler gelen bu zihniyetiniyi bir niyeti yok bunları söylerken.istersem tepki alayım ama bunu soranlara direk cevap anan bacınla çok beraber oldun galiba bana böyle bir soruyu sorabiliyorsun olmalı.bakalım iğne kendilerine batınca ne oluyor.sizin gibi anlatmayamı çalışıyorlar yoksa direk saldırıyamı geçiyolar hoş görüyü bence bu konuda bir tarafa bırakmak lazım
astare_dersim 22.01.2007, 10:27 slm arkadaşlar benimde yurtta beraber kaldığım arkadaşlar aynı olayı sölediler (böyle bişey duyduk diye) bende bunu söyleyen insanlar kesinlikle kendileri yapıyolardır ordan biliyolardır dedim.
cemin bizim için nekadar önemli olduğundan nasıl yapıldığından bahsettim ve eğer anlattıklarımdan tatmin olmadılarsa bir cem evine gidip nasıl yapıldığını görmelerini söledim.dahada önemlisi merak eden bilmeyen insanların aslında cem evinede gitmesine gerek yok artık tvdende seyredebilirler
Akli Ve MantiĞi Uckurunda Olan AŞŞaĞilik Yaratiklarin SÖylemİdİr!
Bu saçmalığa inanları aklım almıyor.Bana da bir arkadaşım 'aleviler mum söndü yapıyor' demişti.ben ilk defa o gün duymuştum. böyle bir şey olmadığını onlarda biliyor ama bizi bölmek için bu saçmalıkları ortaya atıyorlar.
buna inanlara sadece acıyorum.Çünkü onlar insanlıkdan nasiplerini almamışlar.
Ben alevi değilim. Hiç bir kimse için gözümle şahit olmadığım bir konu hakkında olumlu yada olumsuz bir söz söylemem. Bunu bu topluma maletmeye çalışanların biraz olsun akli melekeleri var ise eğer bunun bir iftiradan öte gitmeyeceğini idrak edebilirler. Günümüzde uyuşturucu partileri yapılmakta. Herkişi kendinden ve özünden çıkmakta. Hayvanlar bile bunlardan utanmakta. Bu iftiraları yapanlar hala işlerini yapmakta. Delilden yoksun bir halde. Varsa elinde elle tutulur birşeyler. Çıkar ortaya. Yoksa sus. yerine göre susmak altındır.
mum söndünün temeli bence ona buna değil insanların içindeki kine ve fesata dayanıyor.bilmem kaçıncı yüzyılda herkes mumla gaz lambalarıyla aydınlanıyormuş.en ufak bir esintidede sönen aletler bunlar.fakat kadın ve erkeği sadece yatakta bir arada düşünen bir zihniyet bu insanlar bir arada toplanıyor başka ne yapabilirlerki diye dedikodu çıkarmışlardır.kız kardeşleriyle bile yalnız aynı odada kalmaya korkan çünkü bir arada kalırsa aklına başka şeyler gelen bu zihniyetiniyi bir niyeti yok bunları söylerken.istersem tepki alayım ama bunu soranlara direk cevap anan bacınla çok beraber oldun galiba bana böyle bir soruyu sorabiliyorsun olmalı.bakalım iğne kendilerine batınca ne oluyor.sizin gibi anlatmayamı çalışıyorlar yoksa direk saldırıyamı geçiyolar hoş görüyü bence bu konuda bir tarafa bırakmak lazım
inan çoğumuz böyle sinirleniyoruz.Ama farkındaysan bugün alevi topluluğu tanınmış ve hala yaşıyorsa ben şuna inanıyorum.hoşgörü ve saygı ile yaşamıştır.kendi içimizde.yazdığın herşeye katılıyorum.farklı görüş anlayışı ama hepimizin anlatmak istediği noktaya çıkan bir görüş.görüşünüzü bildirdiğiniz için tşk ederim.hem neden tepki toplayacaksın ki.sen yorum hakkını kullandın.gayet onlara göre terbiyeliydin ;)
ertug001 23.01.2007, 01:04 Mum Söndünün kaynağı bence eski Anadolu Topluluklarından olan Palvakilere dayanıyor.. Palvakiler Aleviliğin en eski Mensuplarından olabilir.. Çünkü Alevilik İslamdan öncedir, eskidir.. Palvakiler Sivas, Erzincan dolaylarında yaşamış, büyük ihtimalle Ermeni Soylu bir Topluluktur.. Bu İnsanlar Roma İmparatorluğu idi sanırım, ona karşı çıkan ve baskın Hristiyanlığa karşı takkiye yapmak zorunda kalan bir Toplulukmuş.. Birazda savaşcı bir toplummuş Palvakiler.. Palvakilerin Kiliseleri ve Ocakları vardır, Dini Ocaklar.. Ve bu İnsanlar, İmparatorluk tarafından devamlı '' Çıra Söndürenler '' olarak adlandırılırlarmış.. Bu İftira ile Alevilere atılan iftiranın kaynağı bir olabilir.. Yani Palvakiler daha sonrada baskın İslam'a karşı İslam Motiflerini kendi içinde yorumlayabilir ve Aleviliğin temelleri atılabilir.. Bunun için doğru diyemem ama bir ihtimal buda olabilir.. Yani Palvakiler ve Alevilik.. Her iki Toplumada atılan Mum Söndü İftirası, Önceki İmparatorluktan Osmanlıya Miras olabilir..
slm ben cem tv'de görüyorum tören veya ibadet esnasında dedenin önünde mum söndürmenin anlamını merak ettim size yazdım çünkü sizin bu konularda bilgi sahibi olduğunuzu fark ettim...
insanlar kardeş 23.01.2007, 01:55 Mum söndü ise yakarım yine.
Mum da benim ateşte benim.
Kime ne !!!!
Saygılarımla..
gözdecst 23.01.2007, 21:03 bu tür çirkin olayları hepimiz yaşamışızdır ne acıdır ki... yine böyle bir soruyla karşılaştığımda sinirden kaba konuşmak zorunda kaldım ve dedim ki bizde duyduk ki siizde aynı olayı camide yapıyormuşsunuz doğrumu dedim sordğum şahıs birden kabardı bende bak bunu duydum ama inanmıyorum çünkü benim mantığım var ne saçmadır ne doğrudur değildir mantığımla anlıyabilirim peki sende bu mantık yokmu sormadan önce, bu düşünceye kapılmadan önce mantığını kullanmayı denemiyorsun demiştim ,bir kerede sizdede hüllecilik var bize atılan bu durum bir karalamadır asla kanıtı yoktur ama hüllenin kanıtı var demiştim sinir anında verdiğim kaba cevaplardı ama karşımdaki iki şahısada sadece bu cevaptan anladılar ne diyebilinirki....
Gümüşkaşlı 23.01.2007, 21:56 bu tür çirkin olayları hepimiz yaşamışızdır ne acıdır ki... yine böyle bir soruyla karşılaştığımda sinirden kaba konuşmak zorunda kaldım ve dedim ki bizde duyduk ki siizde aynı olayı camide yapıyormuşsunuz doğrumu dedim sordğum şahıs birden kabardı bende bak bunu duydum ama inanmıyorum çünkü benim mantığım var ne saçmadır ne doğrudur değildir mantığımla anlıyabilirim peki sende bu mantık yokmu sormadan önce, bu düşünceye kapılmadan önce mantığını kullanmayı denemiyorsun demiştim ,bir kerede sizdede hüllecilik var bize atılan bu durum bir karalamadır asla kanıtı yoktur ama hüllenin kanıtı var demiştim sinir anında verdiğim kaba cevaplardı ama karşımdaki iki şahısada sadece bu cevaptan anladılar ne diyebilinirki....
öncelik selam lar gözde sana ben ce sinirin ve tepkinde normalsin çünkü hiçbirimiz böle bi mantığı kabullenemiyoruz kabullenmek te istemiyoruz zaten.ama bence herzaman dediğim gibi yinede biz onlar gibi düşünmemeliyz bence çünkü değişen pek birşey olduğunu sanmıyorum.bırak istiyen istediği gibi konussun eğer biz sözle yıkılsaydık suna zaten olmazdık bizi birbirimize bağlıyanda zatenzaten hepimizin geniş ve hoşgörülü olmasındır bence aleviler üstünde bir sürü varsayımlar üretildi ama hangileri bizi yıkabildi hiç biri tabiki.milletin ağzını tutamayızki kendini bilmeyen o kadar insan varki koyun gibi yaşıyan başkasınındüşüncesi ve lafıyla hareket eden kendi benliği olmayan insanlarla yaşıyorsak böle düşüncelere bence herzaman hazır olmalıyız.çünkü her toplum bu ve bu sekil olaykar yaşanır.ancak halkımızın bizi tanıması ve aleviliği herkese yaşatarak aşabiliriz bence.
tekrar tekrar bu düşünceyi benimseyen ve kabullenen insan dışı diye adlandırdığımız varlıkları kınıyorum.:cursing: :cursing: :cursing: :cursing: :cursing: :cursing: :gun_banda :gun_banda :gun_banda :gun_banda
arkadaşlar birazda bilgi akışlı cevaplar verelim.kınama şeklimiz zekamız olsun.ilimli cevaplarımız olsun.öğrenmek isteyen canlarımıza biraz daha kapsamlı anlatmaya çalışalım ok.Ben biraz özet çıkardım.sizlerinde bitirmesini istiyorum o özetin.tüm canlarımızın bilgilenmesi ve bizi temsil etmesi dileği ile tekrardan tşk ediyorum.okuyan ve yorum yapan herkese tşkler
ben mum sonduyu askerdeyken rastladım ki kavga bile ettim arkadaslarımla ama bazılarına istediğimiz kadar anlatalım anlayacak beyin yok:( anlamak istemiyorlar işlerine geldiği gibi davranıyorlar, düşünüyorlar.sunni (bu kelimeyi kullanmak hic istemiyorum) bir arkadasımın annesini babam cem evine davet etti gel bizde cem nasıl tutulur neler yaparız sende gor diye babamla gittiler cemden evine geldikten sonra ne kadar yanıldıgını bunca senedir nasıl boyle dusunmusum üzüldü.simdi alevilik nedir ne yaparlar bunları ogrenmeleri için butun sunnileri tutup cem evlerine yada alıp karsımıza aleviği anlatmak mumkun diğil.zaten onlarda azıcık beyin olsa mum sondu diye bır sey cıkarmazlardı.neden merak edip arastırmazla bunuda anlamıs diğilim.
arkadaşlar birazda bilgi akışlı cevaplar verelim.kınama şeklimiz zekamız olsun.ilimli cevaplarımız olsun.öğrenmek isteyen canlarımıza biraz daha kapsamlı anlatmaya çalışalım ok.Ben biraz özet çıkardım.sizlerinde bitirmesini istiyorum o özetin.tüm canlarımızın bilgilenmesi ve bizi temsil etmesi dileği ile tekrardan tşk ediyorum.okuyan ve yorum yapan herkese tşkler
Hocam idda bilgi akışlı bir idda değilki.. Bilgi akışlı bir cevap verilsin.. Kansızlık.. Sindirememezlik..Tohumlarındaki kirlilik..
Hocam idda bilgi akışlı bir idda değilki.. Bilgi akışlı bir cevap verilsin.. Kansızlık.. Sindirememezlik..Tohumlarındaki kirlilik..
Kardeşim amaç bilgilendirmek kendi insanlarımızı.Çoğu gençlerimiz ve büyüklerimiz bu saçma tartışmanın içinde buluyolar kendini.Ben şuna inanan insanım bizler zeki ahlaklı hoşgörülü ve sevgiye dayalı bir topluluk olduğumuz için bu tür konuda bilinçlendirmek istiyordum.Bu neden size farklı geldi anlayamadım.Her topluluk gençlerini bilinçlendirir.Bizler neden gençlerimize her konuda bilinçlendirmeyelim.Yorumunuz içinde tşk ederim :)
selin1524 24.01.2007, 15:46 Tokat'ta yetiştiğim için ve Tokat'ta Sünni-Alevi kavramı o kadar uç noktalarda olduğu için Mum Söndü olayını o kadar çok insandan duydum ki anlatamam ilk zamanlar anlatmaya çalışır böyle bir saçmalığa nasıl inandıklarını sorardım. Sonraları açıklama yapmaktan ve ne kadar açıklama yaparsan yap inanılmadığını görmekten o kadar çok sıkıldım ki şimdi sadece KİŞİ İŞİ KENDİNDEN BİLİRMİŞ DEMEKKİ SİZ YAPIYORSUNUZ Kİ BİZİMDE YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORSUNUZ diyorum ve konu anında kapanıyor.
Gümüşkaşlı 24.01.2007, 16:35 Tokat'ta yetiştiğim için ve Tokat'ta Sünni-Alevi kavramı o kadar uç noktalarda olduğu için Mum Söndü olayını o kadar çok insandan duydum ki anlatamam ilk zamanlar anlatmaya çalışır böyle bir saçmalığa nasıl inandıklarını sorardım. Sonraları açıklama yapmaktan ve ne kadar açıklama yaparsan yap inanılmadığını görmekten o kadar çok sıkıldım ki şimdi sadece KİŞİ İŞİ KENDİNDEN BİLİRMİŞ DEMEKKİ SİZ YAPIYORSUNUZ Kİ BİZİMDE YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORSUNUZ diyorum ve konu anında kapanıyor.
öncelikle tokatlı hemşerim mehaba sana.tokat ta çok karşılaştın demek.sıkılmaktada haklısın lafla anlamıyorlar artık yaşatacağız.ozaman anlıyacaklar .ama onlara yaklaşımın da normal artık okadar bende seninkadar karşılaşsaydım herhelde katil olurdum anlattıklarına göre artık sıklmışsın anlatmaktan.:clown: :clown: :clown: :clown: :clown:
ertug001 27.01.2007, 00:23 evet aleviliği bilmeyenlerimiz çok.kendi aramızda bile kültürümüzü bilmeyen çok.aleviliği din olarak algılayan dostlarımızda var.meshep olarak algılayan dostlarımızda var.alevilik din'midir,meshepmidir,yoksa felsefi bir görüşmüdür.buyrun aleviliği bilen insanlarımızı size sorum bu cevaplarınız.Ben bir alevi olarak; insanlara yanlış görünüm veren alevi dostlarımız olduğu için bu konuyu açtım.Sizlerin yazdıklarınızla yorumlarınızla doğruları bulmaları için bu konuyu açmış bulunmaktayım.En merak ettiğim sizlere ''mum söndü'' gibi saçma soruyu yönelttiklerinde verdiğiniz cevaplar nelerdir.Aleviliği farklı görüşlere nasıl yansıtıyoruz ve temsil ediyoruz.Buyrun meydan sizin ve yorumlarınızı bekliyorum.
il cevabıda ben vermek istiyorum.doğru veya yanlış bilmem siz karar verin.yazacaklarım bugüne kadar benim doğrularımdı.yanlışlarım olduğu zaman düzeltirsiniz.
Kültürümüzü bilmeyen çok alevi dostlarımız vardır.Bizler Hz.Aliye gönül veren topluluğuz.İlk önce şunu kabullenelim ki bizler müslümanız.Ama günümüzde ki müslüman topluluğu değiliz.Ne insanları yakarız nede yargılarız.Olması gereken düşüncelere sahip olan topluluğuz.Bizlerde insanlık sevgisi vardır.yardım severlik duygusu.Peygamber efendimizede saygımız vardır.Hz Ali'yi ondan üstün tutacak kadar da aciz topluluk değiliz.Ama bir şey vardır.Bizlerin Hz. Ali'ye olan hayranlığımız ve sevgimiz vardır.Alevilik ne dindir.nede mesheptir.Alevilik felsefi bir görüştür.Bugün alevilik'te şöyle hatalar görmekteyim.Yok Hz. Ali'yi camii'de öldürdüler o yüzden bizler camii'ye girmiyoruz.Bu bi kere saçmalıktır.Hz Ali'yi öldüren maviya tokumu Ateşe tapan bir geri zekalı insandır.Bizlerin camii 'ye girmemizin sebebi ortadır aslında.Günümüzdeki sünli yobaz topluluk yüzündendir.Bu yüzden cem evlerimiz vardır.Tabii sünni yobaz topluluk sayesinde cem evlerimizide çoğaltamıyoruz.Bugün inandığımız ve sevdiğimiz insanları düşünelim.Hacı Bektaşi Veli; allah düşkünü bir insan değilmiydi.Allah'ın ermişlerinden değilmiydi.Allah sevgisini en güzel dilde yorumlayan insan değilmiydi.Bizlere cennet kapısını nasıl aralayacağımızı bizim topluluğun sadece cennete girmesi için insan sevgisini anlatan birisi değilmiydi Hacı Bektaşi Veli.Pir Sultan Abdal'ı düşünelim.Ölmeden önceki son üç beyiti neydi.Allah'ı anmamışmıydı.Bazı güzel düşüncelerimizi gerçekleştirirken neden içimizdeki Beş para etmez insanlar yüzünden Allah sevgisini öldürüyoruz anlamadım gitti.Onlara uyarak neden bizlerde sürekli günah işliyoruz.tamam onlar geri zekalı dini ''kulla Allah'' arasında olduğunu bilemeyecek kadar özürlü topluluk.Sözlerimizde hep şunu demiyormuyuz ya muhammed ya ali demiyormuyuz.Bunu anlatmamdaki tep sebep bizlerde müslümanız bilsinler.Ama onların anladıkları ve bildikleri müslüman değiliz.Bizler peygamber efendimizin uğruna verdiği davasının müslümanlarıyız.Hz. Ali'nin uğruna verdiği davasının müslümanlarıyız.Gelelim bir soruma mum söndü gibi saçma soru sorulursa ne dersiniz diye bir sorum vardı.
Bir gün sivasta okuyorum.Arkadaşlarla oturuyoruz konuşuyoduk.Kendisini bilmez bir geri zekalı dönüp böyle bir soru sorma gereğinde kaldı.Tabii ben bişeyler anlatmaya çalışıyordum ama buna en güzel cevap verecek bir amca cevabını verdi.kulak misafiri olmuş ve dayanamamış bu soruya cevap vermek için gelmişti masamıza izin istedi ve katıldı sohbetimize.onun ağzıyla dinleyelim mum söndü olayını..
o amca bir sünnidir:
Zamanında aleviler köylerde ve dağlarda yaşarlarmış.(1800'lü yılları kasdediyor)
İbadetlerini semah olarak yaparlardı.Bir evde toplanarak cem yaparlardı.Tabii köylerde ve dağlarda yaşadıkları için o zamanlar oralarda elektrikler yokmuş.ışık yaratmak için çıra yakarlarmış.birbirlerini görebilmek için.tabii alevilerin cem yapmaları yasak olduğu için kapıyada iki tane nöbetçi koyarlarmış.askerler geldiğinde çıra söndürülürmüş ve herkez bir köşeye yatıp bizler cem yapmıyoruz gibi anlatımında bulunur gibi saklanırlarmış.Her şeyin aslı budur demişti.Bende bir sünni yim ama sizlerin yerinde olsam kulaktan dolma sözlerle insanların kalbini kırmayınız demişti.Aleviler günümüzde yaşanılacak en güzel topluluklardır.İçinizdeki boş soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız böyle saçma sorular sorarak değil.onların ortamına girirek onlarla bir ara yaşayarak alacaksınız cevaplarınızı demişti.
şimdi bu amcaya sizler ne dersiniz.sünni ama alevilerin geleneklerini ve düşüncelerini biliyor.Neden biliyomusunuz bizim topluluğumuzda yaşadığı için.insanlarla saçma tartışmalar yerine neden bizlerde topluluğumuzun ne olduğunu konuşarak değilde yaşatarak göstermiyoruz ki????
yanlış sözler anlattıysam bana doğrularını öğretebilirmisiniz.Konuşulacak çok şey var ama ben kısa anlatmak istedim.herkezin anlatacağına göre özetim tamamlanır diye düşünüyorum.evet sizde söz hakkı.
Hz Ali'yi öldüren maviya tokumu----> Burdaki çümlelerin yanlış yazılmış arkadaşım düzeltirsen daha iyi olur.
.biz aleviler camiye neden gitmiyoruz kısmını pek anlamadım..
.mum olayına acıklayıcı bilginden ötürü teşekkürler..ayrıca size mum ile başka bir sorum olacak cemevlerinde dedenin önündeki mumları söndürmenin anlamını biliyormusunuz..
camiye alevilerin neden gitmediği konusunada gelince daha önceden bir sunli olan bir arkadaşım HZ.Ali tuvalette veya hamamda (banyoda)öldürülseydi buralaradamı gitmeyecektiniz sorusu yöneltti.ne diyeceğimi şaşırdım.buna ne cevap verebilirim.
Gönül Yumlu 24.02.2007, 01:59 Evet Çok Çİrkİn Bİ YakiŞtirma Bİz Alevİ İnsanlarina Onlari Önce Esefle Kiniyor Ve Sonra BaŞimdan GeÇen Şu İlgİnÇ Olayi Sİzİnle PaylaŞmak İstİyorum Bu Konuyla İlgİlİ.bİrgÜn Benİm Yanimda Oturan Ve HerŞeyİmİ PaylaŞtiĞim Bİ Kiz ArkadaŞim Gelİp Bana Soruyor Sen Alevİsİn Benİm Merak EttİĞİm Şeyler Var Sİzlerle İlgİlİ Dİyor .bende GerÇekten ÖzÜme,mezhebİme Çok BaĞli Bİ İnsanim Ve ÖzÜmÜ Ne İnkar Ederİm Nede Ona Laf Getİrtİrİm.ben Alevİ DoĞdum Ve Alevİ Olarak ÖleceĞİm.tabİİ Bİzİm Sinifta Tek Alevİ Bendİm Gerİsİnİ Sİzler DÜŞÜnÜn.arkadaŞim Bana''sİz Cemevlerİnde Mum SÖndÜ Yapiyorsunuz''bu Ne Kadar GÜnah BİŞey Allah Katinda Dİye ÇikiŞti.ben Önce Sİnİrİmden GÜldÜm Sonra Sİzlerİ Allaha Havale Edİyoruz Yanİ Bu TÜr Zİhnİyete Sahİp Olan Herkesİ Dedİm.sonra Ona Sen Bunun Aslini ÖĞrenmek İstİyorsan Senİ Bİlgİlendİrmek İsterİm,gerekİrse Gel Senİ Cemevİmİzede GÖtÜreyİm GÖr Bakalim Mum SÖndÜmÜ Yapiyoruz Yoksa Allah,muhammed,alİ AŞkina İbadetmİ Yapiyoruz Dedİm Ve Ona BİldİĞİm HerŞeyİ Anlattim Alevİlİkle İlgİlİ.o Kadar İkna Edİcİ Şeylerdİkİİ Ama Kiz Yİne İnanmadi Bana Aİlesİ AlevİlİĞe KarŞi O Kadar Fİtne KoymuŞlar Kİ Aklina Kizin Akli Benİm AnlattiĞim O GerÇek,mantikli AlevİlİĞİn Aslinin Nasil OlduĞunu Almadi Bİ TÜrlÜ..derken Onu Cemevİne GÖtÜrdÜm Ve Kiz Yanimda Oturup YaptiĞimiz Candan,gÖnÜlden,allah,muhammed,alİİİ AŞkina YaptiĞimiz İbadetİmİzİ İzledİİ...gÖzlerİnden Okunuyodu Oda Çok EtkİlenmİŞ Ve DuygulanmiŞti..ona DÖnÜp İŞte Bİzİm İbadetİmİz Bu..mum SÖndÜmÜ Yapiyoruz ,senle Allah Arasinda Artik Gerİsİ Dedİm Ve Ona Bİz BÜyÜklerİmİzden Şunu ÖĞrendİk:bİze''bİldİklerİnİzİ ÖĞrenmek İsteyenlerle PaylaŞin Ama Sakin Dİnİ TartiŞma Konusu Yapmayin ''derlerdİİİİ.İŞte Bende Bunu Yaptim Ona..ama İÇten Çok AĞladim ,Çok İsyan Ettİm Yalan SÖyleyemem.neden Bİz Alevİlerİ Bu Kadar KÖtÜ Bİlİyorlar Ve Bİzİ Bu Kadar Karalama Kampanyasina Alet EtmİŞ,sadece Kendİ DÜnyasinda YaŞiyorlar Alevİ Dedİnmİ Sankİ KarŞilarinda DÜnyanin En Çİrkİn SuÇunu İŞlemİŞ Varliklari GÖrÜyorlar.asil Bİz Onlari Öyle GÖrÜyoruz Onlar KiliÇtan DÖnmeler..hz.muhammed İzİn Verseydİ Hz.alİye O Zamanlar Bunlarin KÖkÜ KurumuŞtu....bunlar Benİm İÇİmdekİ Öfkenİn Sİnyallerİ Ama Bİz Onlar Gİbİ Yaralayici,kÖtÜ Zİhnİyetlİ DeĞİlİz..bİzİm Tek YapacaĞimiz Şey Onlari Allaha Havale Etmek....bİz Cem Evlerİne GİttİĞİmİz Zaman Ordakİ Herkes Bİzİm Anamiz ,bacimiz ,abİmİzdİr,onlara Ne KÖtÜ GÖzle Bakariz Nede O İbadetİn İÇİnde Onlari SÜzerİz Sadece Amacimiz İbadet Etmekkk.sadece İbadet Etmekkkk
Sevgili arkadaşlarım mum olayı bu topraklar da oluşmuş en çirkin iftira bundan utanç duyması lazım ve bu şekil de korkunç bir iftiranın olması çok büyük bir talihsizlik. Buna inanan birinin olduğunu ben sanmıyorum. Nasıl olabilir ki, eğer varsaki buna inanan, demek bunun içeriği kadar çirkin biri. İnsan değil, başka bişey. Ama kanaatimce ben bunun inanılmadan sırf düşmanlık olsun diye yapıldığını düşünüyorum. Yalnız bu sanıldığı gibi heryerde konuşulan bir şey değil haberiniz olsun, mesela ben bunu toplumdan duymadım bunu ilk kez tv de eski bir yarışma vardı o programda edilen bir laftan ötürü ona bağlı medya da yaşanan tartışmalardan duydum. Tabi ki bu toplum da söylenmiyordu demek anlamına gelmiyor ama sanıldığı kadar yaygın değil. Alevileri anlıyorum ve bunun kadar incitici bir iftiraya sanırım dünyada ki hiç bir topluluk ya da inanç grubu uğramamıştır. Çok kötü. Ama şunu da belirtmek isterim ki kimse buna inanmaz. Bu sırf düşmanlığından ve nefretinden ötürü gözü dönmüş insandışı birileri tarafından psikolojik harp anlamın da oluşturulmuş pis bir oyundan başka bir şey değil. Emin olun buna inanan çıkmaz. Bunu dilinde gezdiren de bu pis düşmanlığı alet olmak için bunu yapıyordur yoksa inandığından değil.
Bunu söyledikten sonra ben başka bir şey daha söylemek istiyorum. Tabi ki bunların konuşulması da lazım ama aleviler ve sunniler arasın da yegane durum da bu değil. Hepimizin komşuları, iş arkadaşları, okul arkadaşları, mahalle arkadaşları ve şimdiler de eşleri sunni ya da alevi. Peki hiç mi güzellik olmuyor aralarında bir toplum olarak araların da yegane hikaye ve rabıta bu tür olumsuzluklardan mı ibaret. Biraz da güzel olanları paylaşmak lazım diyorum ben. Geçmişi değiştiremeyiz ama geleceği ve barışı hepimiz birlikte inşa edebiliriz.
Bilgileriniz için çok teşekkürler.
Umarım cahillere ve kara zihniyetlere birazcıkda olsa ders vermiştir.
Benim çocukluğum çok eskiden yapılan cemleri dinlemekle geçti..
ve eminimki hepinizinde kulaklarında da bu konuyla ilgili bir kaç sözcük kalmıştır.
''İnsana sevgisi ve saygısı olmayan zihniyetle işimiz olmaz.
sonuna kadar aleviyiz ve böyle sürüp gidecektir.
Önemli olan birlik ve beraberlik içinde olmamızdır.TEK BİR YUMRUK...
bana bu soruyu soran insan,zaten cahil, insanlıktan nasibini almamış kötü insandır
onun için onu iknaya çalışmam, yanlızca be kötü niyetli insan müsfettesi,akraba evliliğinden doğan çocuk sakat olur eksik olur,senin dediğin olaydan sonra ortaya çıkan mahluk nasıl bi şey olur bi düşün derim
mantığın almadığı bu karalamayı güden,savunan,diyen her kim varsa,ne allah inancına nede müslümanlığına inanırım
onlara yalızca acırım ve becerebiliyorlarsa yüreklerindeki karadan arınmalarını diliyorum
insan olmak bu kadar zor değil,özünü temiz tutmak,insan sevmek bu kadar zor değil
niye kedinizi bu kadar yoruyorsunuz,niye kini besliyorsunuz içinizde bunlar ruhu yorar hayat çekilmez olur
biz kedimizle ve dünya ile barışık yaşayalım kem söz sahibinindir
aykudgöksun 24.02.2007, 11:22 ben bir örnekle açıklayayım.benim 3 senelik yakın bir arkadaşım vardı.yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmezdi.dinciydi ama iyi çocuktu benim de alevi olduğumu biliyordu.neyse birgün geldi bu dediki ''aykut aleviler mum söndü yapıyor dimi kardeş yani müslüman nüfusunu artırmak için yanlış anlama da'' dedi.ben de yüzüne baktım ''bana böyle saçma şeyler sorma bir daha'' dedim çektim gittim yanından.orda anlatsam nolcak nurcu abilerde kalıyordu.ben orda birgün anlatırım abileri bütün gün onun beynini yıkarlar benim anlattığım boşa gider ki öle olmuşluğu da vardı.
yani ahmet kaya'nın dediği gibi;
İnan değil sana kastım
Cahille sohbeti kestim
Dost, dost
şimdi iki halde bu soru sorulur birincisi ;;;
mum söndü olayı ne iş öyle ne haltlar ediliyor demek var,,,
birde;;;
mum söndü diye bir olay duydum söylenen yalan yanlış şeylerle ilgilenmiyorum bir alevi olarak senden duymak istiyorum demek var...
birinci hallerde soranlara öylesi ucuzlukta cevap veririm ikinci şekilde soranlara ise bilmesi gerektiği güzellikte ve şekillerde ifade ederim artık anlamak isterse yada biraz kaba olacak ama işine gelirse...!
bir anlasam... 25.02.2007, 12:10 evet aleviliği bilmeyenlerimiz çok.kendi aramızda bile kültürümüzü bilmeyen çok.aleviliği din olarak algılayan dostlarımızda var.meshep olarak algılayan dostlarımızda var.alevilik din'midir,meshepmidir,yoksa felsefi bir görüşmüdür.buyrun aleviliği bilen insanlarımızı size sorum bu cevaplarınız.Ben bir alevi olarak; insanlara yanlış görünüm veren alevi dostlarımız olduğu için bu konuyu açtım.Sizlerin yazdıklarınızla yorumlarınızla doğruları bulmaları için bu konuyu açmış bulunmaktayım.En merak ettiğim sizlere ''mum söndü'' gibi saçma soruyu yönelttiklerinde verdiğiniz cevaplar nelerdir.Aleviliği farklı görüşlere nasıl yansıtıyoruz ve temsil ediyoruz.Buyrun meydan sizin ve yorumlarınızı bekliyorum.
o amca bir sünnidir:
Merhaba, yazınızı okudum, öncelikle teşekkür etmek istiyorum size... Konuşarak değil, yaşatarak göstermek... İşte anahtar budur... Ben de sünniyim ve alevi bir erkekle evlenmem söz konusu olduğunda bu anlattığınız olumsuzlukları, kulaktan dolma şehir efsanelerini sıkça duymaya başladım (daha öncesinde ailem ve yakın çevremden alevileri kötüleyici en ufak bir söz duymamıştım) ve yaşam tarzlarının, geleneklerinin içinde olmadığımdan dolayı bu duyduklarım her ne kadar akla mantığa ters gelen şeyler olsa bile, aksini savunamadım. Mesela mum söndü denen çok çirkin bir iftira var, peynir ve yoğurt hadisesi var... Bunların ne olduğunu bilmediğim için ben de erkek arkadaşıma sormak zorunda kaldım, lütfen bunun aslını bana anlat ya da göster çünkü birileri bir şeyler deyip duruyor ve bilmediğim için aksini savunamıyorum diye... O da anlattı, hatta ailesiyle tanıştırdı. Şimdi birileri bir şey söylediğinde en başta ben açıklamaya başlıyorum, tıkandığım yerde -çünkü alevilikle ilgili tüm detayları bilmem takdir edersiniz ki mümkün değil- erkek arkadaşıma soruyorum. Yalnız insanların önyargılarını değiştirmek hakikaten çok ama çok zor... Ben bunu bizzat yaşıyorum, ailem bizim evlenmemize çok karşı... Sanırım beni de evlatlıktan reddedecekler... :yapmabe Allah hepimize akıl fikir versin ve sonumuzu hayırlara çıkartsın inşallah diyorum...
Arkadaşlar ben sünniyim ve bundan 6-7 yıl önce alevilik hakkında çok az birşeylet bilirken böyle bir şey duymuştum.
O an içim ürperdi.İnsanda bahsediyoruz ya aleviliği-sünniliği bir yana bırakalım insandan bahsediyoruz.
Kim nasıl akla mantığa sığdırıyor böyle birşeyi.Eğer ben alevi olsaydım ve bana böyle bir şey sorulsaydı bende açıklama yapmazdım.Böyle birşeyi mantığına sığdıran birine açıklama yapsan ne olur yapmasan ne olur.
Onun mantığı bunu kabul ettikten böyle bişeyi sindirebildikten sonra açıklama yapmanın pek fayda sağlayıcağına inanmazdım.
lütfen insandan bahsediyoruz.Yaradılanlar içindeki en şerefli mahlukattan.O yüzden Allahın bize tanıdığı bu şerefe layık olalım.Zıt düşünceliyiz diye bu kadar geniş bu topluma saygısızlık yapmayalım.
Sünnilik böyle düşünmekse eğer sünniliğide kabul etmiyorum ben.....
bir anlasam... 25.02.2007, 13:12 Arkadaşlar ben sünniyim ve bundan 6-7 yıl önce alevilik hakkında çok az birşeylet bilirken böyle bir şey duymuştum.
O an içim ürperdi.İnsanda bahsediyoruz ya aleviliği-sünniliği bir yana bırakalım insandan bahsediyoruz.
Kim nasıl akla mantığa sığdırıyor böyle birşeyi.Eğer ben alevi olsaydım ve bana böyle bir şey sorulsaydı bende açıklama yapmazdım.Böyle birşeyi mantığına sığdıran birine açıklama yapsan ne olur yapmasan ne olur.
Onun mantığı bunu kabul ettikten böyle bişeyi sindirebildikten sonra açıklama yapmanın pek fayda sağlayıcağına inanmazdım.
lütfen insandan bahsediyoruz.Yaradılanlar içindeki en şerefli mahlukattan.O yüzden Allahın bize tanıdığı bu şerefe layık olalım.Zıt düşünceliyiz diye bu kadar geniş bu topluma saygısızlık yapmayalım.
Sünnilik böyle düşünmekse eğer sünniliğide kabul etmiyorum ben.....
Taner merhaba, kesinlikle haklısın, insandan bahsediyoruz ve böyle bir şey de kesinlikle akla mantığa sığacak türden değil... Dediğin gibi "mum söndü" kavramının içini nasıl doldurduklarını öğrenince de insanın tüyleri diken diken oluyor.... Ama bir insanın bunu sorma amacı ve şekli cevap verecek kişi için bence önemli olmalı... Kendimden biliyorum çünkü... Bana söylenen sadece "Aleviler mum söndü yapar ve bu çok kötü bir şey." şeklindeydi. E, bunu söyleyen insanlara soruyorsun, nedir kardeşim bu mum söndü ve neden kötüdür anlat bakalım diye, insanlar burun kıvırıp, yüz göz buruşturup, omuz silkip uzaklaşıyor tüm soru işaretlerini ortada bırakarak... O zaman da düşünüyorsun ister istemez, bu insanlar acaba bunun ne olduğunu gerçekten bilmiyorlar mı da cevap vermekten kaçınıyorlar, çok zorladığın zaman da kaçamak işte yakın akraba birlikteliği deyip soru işaretlerini daha da arttırıyorlar; benim bunun ne olduğunu bilmediğim ayan beyan ortada, ilk kez duyuyorum hayatımda ve bilmediğim bir şeyin iyi mi kötü mü olduğuna nasıl karar verebilirim; en iyisi bir bilene sormak diye... Ben de sordum bunu erkek arkadaşıma, böyle bir şey varmış ve kötüymüş, lütfen anlat dedim bunun ne olduğunu çünkü sorabileceğim yegane kişi oydu bir alevi olarak... Üstelik sorumu yanlış algılayıp kızma sinirlenme şeklinde de tepki vermedi. Beni karşısına oturtup güzel güzel anlattı göçer hayatı sırasında alevilerin çadırlarda cem ederken aydınlatma için mum kullandığını ve jandarmalar gelince de bunların söndürüldüğünü... Ve sonra bu kavramın toplumda hangi içerik ile kullanıldığını... Hangi aklı evvel böyle bir iftirayı çıkartmış, yani gerçekten o kadar sinirleniyorum ki... Bir defa bu içeriğe verilmesi gereken ad mum söndü filan değil, bilimsel tabir ile "ensest"tir, sapıkçadır ve ne alevilikle ne de başka bir inanç felsefesiyle yakından uzaktan hiç bir alakası da yoktur. Dinlere ve inanç felsefelerine baktığımızda hepsinin ortak noktasının iyi ahlaklı, iyi insan olmaktan geçtiğini görürüz zaten ve böyle bir şey de bu felsefeyle hiç bir şekilde bağdaşamaz. Ayrıca gazetelerin 3.sayfa haberlerinde okuyoruz, kendi öz kızına tecavüz eden babalar yok mu, gelini ile birlikte olan kayınpederler yok mu? Var ve bu sadece ve sadece sapıklık ve bunun mezheple filan hiç bir ilgisi yok! Sapıklık sapıklıktır! Bir insanda doğuştan bir sapıklık varsa, sünni de olsa alevi de olsa farketmez ve ruhsal dengesi bozuk insanların yaptıkları geniş topluluklara maledilip genellenemez. Böyle şeyler duyunca gerçekten çok ama çok kızıyorum, çünkü tüm bu anlamsız iftiralardan dolayı sevdiğim adamla evlenemiyoruz bir türlü... :pisman
Ona tatlı bir dille olayın gerçeğini anlatırım.
arkadas_62 25.02.2007, 13:22 Arkadaşlar zaten bu iftirayı ancak beyin dagarcıgı minicik kişiler kafalar konuşur başkada bir yorum yapmak bence yersiz böyle bir şeyi değil aleviler
dünyanın neresinde olursa olsun hiç bir insanlık tasvip etmez onaylamaz biz bunu ispat etmek zorunda degiliz zaten mum söndü olayını düşünen birey kendisindede onu yapabilecek potansiyeli oldugu için öyle düşünen bireydir mum söndüyü yapiyor diyeninde o lekeyi düşüneninde allah belasını versin...
serçeşme 08.03.2007, 09:13 evet aleviliği bilmeyenlerimiz çok.kendi aramızda bile kültürümüzü bilmeyen çok.aleviliği din olarak algılayan dostlarımızda var.meshep olarak algılayan dostlarımızda var.alevilik din'midir,meshepmidir,yoksa felsefi bir görüşmüdür.buyrun aleviliği bilen insanlarımızı size sorum bu cevaplarınız.Ben bir alevi olarak; insanlara yanlış görünüm veren alevi dostlarımız olduğu için bu konuyu açtım.Sizlerin yazdıklarınızla yorumlarınızla doğruları bulmaları için bu konuyu açmış bulunmaktayım.En merak ettiğim sizlere ''mum söndü'' gibi saçma soruyu yönelttiklerinde verdiğiniz cevaplar nelerdir.Aleviliği farklı görüşlere nasıl yansıtıyoruz ve temsil ediyoruz.Buyrun meydan sizin ve yorumlarınızı bekliyorum.
o amca bir sünnidir:
önce sana şunu diyeyim allaha inanmayan insanlara gerizekalı diyemezsin bu 1.o onun seçimidir.ikincisi biz alevilere yaşam hakkı verilmiyorki bu ülkede yaşayış tarzımızı göstermemize izin verilsin bu 2,tartışmak gerekiyorsa bazı değerler için bunlar saçmalık değildir bu da 3,sanırım sen sivasları,gazi olaylarını hatırlamıyorsun.böyle bir ülkede yaşayışımızı nasıl göstermemizi bekliyorsun.senden kelimelerini kullanırken daha dikkatli olmanı rica ederim
önce sana şunu diyeyim allaha inanmayan insanlara gerizekalı diyemezsin bu 1.o onun seçimidir.ikincisi biz alevilere yaşam hakkı verilmiyorki bu ülkede yaşayış tarzımızı göstermemize izin verilsin bu 2,tartışmak gerekiyorsa bazı değerler için bunlar saçmalık değildir bu da 3,sanırım sen sivasları,gazi olaylarını hatırlamıyorsun.böyle bir ülkede yaşayışımızı nasıl göstermemizi bekliyorsun.senden kelimelerini kullanırken daha dikkatli olmanı rica ederim
ilginçtir sen bu yazıyı yazarkende benim bir sivaslı olduğuma bakmamışsın.benim sözlerim nereye gittiği bellidir.cahil bağnaz insanlara gitmiştir.Aziz Nesin'in kitap setleri evimdedir.Kendisi ataisttir ve çok sevdiğim insanlardan bir tanesidir.Ataistlik başkadır karışamam o görüşe çünkü bir görüş bildiriyor ama yobazlık ve bağnazlığın bir görüşü olduğuna inanmadığım için o sözleri kullandım.bu neden sizi o kadar irdeledi anlamadım.Sivas,Gaziler,Çorum,K.Maraş,Dersim bunları bilmemem imkansızmı sizce.Feyzullah Çınarın akrabası olupta bilmemek imkansızmı.Hasret Gültekin'in yakın arkadaşlarından birisi dayımın olupta bilmemen imkansızmı.Karşılık olarak bende size bunları yazmak istedim.Cevap verme gereği duyduğum için yazdım bu sözleri.Sakın yanlış anlamayın sizle sözlü bir tartışma başlatmak için değil.Benim hakkımda az çok bilginiz olsun diye.Bir sözünüze karşı(sanırım sen sivasları,gazi olaylarını hatırlamıyorsun)Geçen senede 2 Temmuzda Sivasta olan insanlardan olarak bu yazdığınız yazıya sadece çok üzüldüm ve dile getirmek istedim.
Arkadaşlar bu gerçekten (ve maalesef) büyük çapta yayılmış bir karalamadır. Benim de başıma sık sık geliyor yurtta kalıyorum ve alevi olduğumu bilmeyen arkadaşlar bazen yanımda bişeyler konuşuyorlar. Mesela "mum söndü diye bişi varmış" diolar. Ben de "aaa, o neymiş?" diyorum mesela sonra bana anlatıyorlar ben de onlara benim de alevi olduğumu ve işin doğrusunu anlatıyorum.[ He bir de alevilerin yıkanmadığını (!) duymuştum. Çok gülmüştüm ona sadece. hiç bir yorum yapmamıştım onu söyleyen kişiye] Biz bir yandan ne kadar bu karalamaları aklamaya uğraşsak da birileri de sürekli bizimle uğraşıyor. Bu durum bizim için çok üzücü.Yani insanların bu kadar cahil olması, aleviliği araştırmadan duyduklarına inanması ve sorgulamaması ayrıca bunları da bilmeden başkalarına yayması korkunç bişey..Daha neler duyucaz kendi hakkımızda bizim bilmediğimiz kimbilir..Saygılar..
yavuz sultan selim döneminde alevilere karşı müthiş bir kıyım başlatılmış.bunun önceside var tabiiki alevi köyleri genellikle dağlık bölgelerde bulunurlar bunun açıklaması kaçışdır.ama insanlarımız ibadetlerini yapmaktan ödün vermemişlerdir o zamanlar daha güçlüymüş inanç yönümüz.gizli gizli yapılan cemler sıksık baskınlara maruz kalırmış kanla baskıyla bitirilemeyen bir halk bir düşünce yada inanış ne derseniz halkın ahlaki değerleriyle ilgili iftiralarla yok edilmeye yalnız bırakılmaya çalışılmış ve neticesindede bir çok can düşünce değişikliği yapmış kaba tabirle dönmüşlerdir yollarından bugün pervasızca yapılan bu söylemlerin pek geçerliliği yoktur ama amaç bence saldırmak yada canımızı acıtmak diyim sadece ben üzülüyorum güzel ülkemde böylesine çirkin insanlar var ilerleyemiyoruz lütfen yanlış bi bilgim varsa düzeltin tşk
ahmet_turan 10.06.2007, 17:03 DÖNE DÖNE YANA YANA GELİRİZ...
BİZ DOSTUDA DÜŞMANIDA BİLİRİZ...
GELİR GÜNLER,GELİR GÜNLER...
SİLAHTA ÇEKER ÖLÜRÜZ...
Comrat86 10.06.2007, 17:15 Çok açık söylüyorum kavga ederim.
bu tip bir olay lise yıllarında benimde başıma gelmişti alevi olan bir kız arkadaşımla hızır oruçlarından bahsediyorduk ve birden sınıftan kastamonulu bir çocuk lafa atladı siz alevilerde mum söndü varmış nasıl yapıyosunuz bunu ya dedi (!) aman allahım hayatımda bu kadar sinirlendiğim bir olayı daha hatırlayamıyorum resmen şok olmuştum ve dahada ileri gitti yapıyomuşsunuz inkar etmeyin ağzıma ne geliyorsa saydım çünkü anlatmaya çalışmakla çok büyük zaman kaybettim kendisi öyle bir inanmıştıki beni dinlemedi bile oysa ben cemlerin bizler için ne denli önemli olduğundan toplanma olarak bunu görmelerinden falan bahsetmeye çalışsamda pek etkili olmadı ve geriye tek bir yol kalmıştı kaba kuvvet (!)
aslında farkında olmadıkları tek şey sapkınlıkların aslında kendilerinde olduğu!!!!!
böyle güzel bi konuya değinildiği için teşekkür ediyorum.ewet bu soru banada soruldu ve her alevi olana sorulmuştur mutlaka.
bu soru sorulana kadar böyle bi olaydan heberdar deildim bile,başımdan aşağıya kaynar sular döküldü sandım bir an dondum ve acayip sinirlendim ilk defa duyduğum için anlatacak doğru kelimeleri bulamadım bile ve söylediğim savunduğum ilk kelime ne kadar geri kafalı bağnaz bi düşüncedir bu dedim ve allah korkusu olmayan birinin iftirası bu herhalde dedim.ona cemlerimizden bahsetdim ne yaptığımızdan bahsetdim anlayabilmesi için örnekler verdim.Ama onlar o kadar gerii kafalılar ve o kadar kötü insanlar ki bunları kabul etmek istemiyorlar.ben bu savunmalarımı yaptıktan sonra bana ama bunu bana söyleyen bir aleviydi dedi.ya git allah aşkına o bizden deildir öylesini ceme bile sokmazlar dedim ve sinirlendim gittim ordan
Kötü olan bişey daha var ben bu bağnaz insanla hergün karşılaşıyorum ve her fırsatda laf sokmaya çalışıyo sen ne kadar eminsen bende onun kadar eminim diyorum.her ne kadar anlatsamda o inanmak istemiyo sabit bi şekilde onunkinin doğru olduğunu savunuyo
''ali gardaşımız hızır yoldaşımız ola''
Bence böyle kisilernen Mum Sondu tartismasina da girilmez.. cunku halen oyle birsey olabilecegini dusunuyorsa, onun zekasinda kuskulanirim. O kadar Aleviler media ya cikiyor, o kadar kitap var, o kadar dernek var...
evet aleviliği bilmeyenlerimiz çok.kendi aramızda bile kültürümüzü bilmeyen çok.aleviliği din olarak algılayan dostlarımızda var.meshep olarak algılayan dostlarımızda var.alevilik din'midir,meshepmidir,yoksa felsefi bir görüşmüdür.buyrun aleviliği bilen insanlarımızı size sorum bu cevaplarınız.Ben bir alevi olarak; insanlara yanlış görünüm veren alevi dostlarımız olduğu için bu konuyu açtım.Sizlerin yazdıklarınızla yorumlarınızla doğruları bulmaları için bu konuyu açmış bulunmaktayım.En merak ettiğim sizlere ''mum söndü'' gibi saçma soruyu yönelttiklerinde verdiğiniz cevaplar nelerdir.Aleviliği farklı görüşlere nasıl yansıtıyoruz ve temsil ediyoruz.Buyrun meydan sizin ve yorumlarınızı bekliyorum.
Kültürümüzü bilmeyen çok alevi dostlarımız vardır.Bizler Hz.Aliye gönül veren topluluğuz.İlk önce şunu kabullenelim ki bizler müslümanız.Ama günümüzde ki müslüman topluluğu değiliz.Ne insanları yakarız nede yargılarız.Olması gereken düşüncelere sahip olan topluluğuz.Bizlerde insanlık sevgisi vardır.yardım severlik duygusu.Peygamber efendimizede saygımız vardır.Hz Ali'yi ondan üstün tutacak kadar da aciz topluluk değiliz.Ama bir şey vardır.Bizlerin Hz. Ali'ye olan hayranlığımız ve sevgimiz vardır.Alevilik ne dindir.nede mesheptir.Alevilik felsefi bir görüştür.Bugün alevilik'te şöyle hatalar görmekteyim.Yok Hz. Ali'yi camii'de öldürdüler o yüzden bizler camii'ye girmiyoruz.Bu bi kere saçmalıktır.Hz Ali'yi öldüren maviya tokumu Ateşe tapan bir geri zekalı insandır.Bizlerin camii 'ye girmemizin sebebi ortadır aslında.Günümüzdeki sünli yobaz topluluk yüzündendir.Bu yüzden cem evlerimiz vardır.Tabii sünni yobaz topluluk sayesinde cem evlerimizide çoğaltamıyoruz...
verdiğin bilgiler için öncelikle teşekkür ederim.aleviliğin mezhep mi felsefe mi olduğu konusunda bir hayli kafam karıştı.tek bildiğim doğru alevilik müslümanlıktan ayrı bir şey değil.Alevilik Hz.Ali'nin yolundan gitmektir ki zaten Hz.Ali ilk müslümanlardandır.''ya Allah ya Muhammed ya Ali'' sözü bunu özetlemektedir.mum söndü olayını bana da sormuşlardı.fakat taki o soru sorulana kadar ben öyle bir şey bilmiyordum.ilk başta şaşkınlıkla birlikte böyle birşeyin imkansız olduğunu en başta insanlığa sığmayacağını söylemiştim.sonradan olayı araştırıp soruyu soran kişiye daha ayrıntılı anlatmıştım.aleviler tarafından önceki dönemlerde gizli yapılan ibadetler mum ışığında yapılırmış.mum söndü olayını fesatlığa çekip böyle söylemleri çıkaran kişilerde böyle şeyler aranması gerektiğini çünkü insanın fikri ne ise zikrinin o olduğunu ortaya koymuştum.belki inanmıyacaksınız ama ben bunu göz göre göre ıspatlamıştım.:thumbup1:
arkadaşlar ben şunu bilirim şunu söylerim eğer bir düşünceyi birilerine karşı savunacaksanız karşınızdaki insanın görüşünüde iyi bilmelisiniz..ben aleviyim belki inanmazsınız 3 ay ezan okudum namaz kıldım kuran okumayı biliyorum namaz kıldırdım ve bu güne kadar kimse bana bir laf söyleyemedi çünkü ben bir sünni çocuğundan hatta bir yetişkin insandan daha iyi biliyorum biri alevilik hakkında konuşmaya başlayınca iki inanç şeklini karşılaştırarak anlatıyorum ALLAH a şükür bugüne kadar hiç kimseye karşı pasif kalmadım...
ÖzgürEfe 15.06.2007, 03:58 arkadaşlar ben şunu bilirim şunu söylerim eğer bir düşünceyi birilerine karşı savunacaksanız karşınızdaki insanın görüşünüde iyi bilmelisiniz..ben aleviyim belki inanmazsınız 3 ay ezan okudum namaz kıldım kuran okumayı biliyorum namaz kıldırdım ve bu güne kadar kimse bana bir laf söyleyemedi çünkü ben bir sünni çocuğundan hatta bir yetişkin insandan daha iyi biliyorum biri alevilik hakkında konuşmaya başlayınca iki inanç şeklini karşılaştırarak anlatıyorum ALLAH a şükür bugüne kadar hiç kimseye karşı pasif kalmadım...
Katılıyorum...Üniversite yıllarımda aynı olayla bir çok kere karşı karşıya kaldım.Her ne kadar aynı dili konuşsanızda bir noktadan sonra farklı anlatım yolları denemek zorunda kalırsınız...Mum söndü saçmalığının bize Osmanlıdan kalma çamur olduğunu tarihsel dille anlatmaya kalktığınızda karşınızdaki az çok kapasiteye sahipse hayretler içinde kalıyor ya da otomatik savunmaya geçerek tarihi saptırmalar...şeklinde devam edip gidiyor tartışmalar. Ne varki olaya hiç anlamadıkları ama çok iyi anladıklarını ifade ettikleri İslami açıdan mukayeseye başladığınızda işler biraz değişiyor; biraz daha farklı bakabiliyorlar hatta bazı kendini aşıp konu hakkında sorular bile sorabiliyor... Buradan çıkan sonuç Eğitim seviyesi ne olursa olsun Cahil cahilliğine kaldığı yerden devam edebiliyor, Eğitimi halen zayıf toplumuz, gereksiz bilgiler konusunda üstümüze yok...şeklinde liste uzayıp gidiyor.
Karşı görüşün ne olduğunu bilmeden yapacağınız savunma çok büyük kayıplar vermenize sebep olur...Herşeye rağmen BİLİNÇLİ EĞİTİM ŞART...
İnsanlara iftira atmak çok kolaydır.Ama unutulmasın GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ.O iftiraları yapanlar herşeyden önce bizim kültürümüzü yerle bir etmeye çalışan aşağılık mahluklardır.Çünkü onlara insanoğlu demeye dilim varmıyor varmayacak.Sevgiyle kalın canlar.
bizim insanımız dolduruşa gelmeyi çok sever araştırmak yerine kulaktan dolma hazır lokmayı yemeyi daha çok sever bu yüzden bu mum söndürme olayı yanlış yerlere kadar çekildi.ama bilinçli bir halk olmalıyız.kendimizi kullandırmamalı ve bir takım güçlerin bu konuları ortaya atarak dikkatimizi dağıtmalarına meal vermeyelim.bir sünni olarak mum söndünün ne olduğunu iyi bilirim semahın sona ermesidir.bu konuya çözüm bulalım ve halkımızı bilinçlendirelim lütfen!!! cahil insanımız çok okuma yazma bilmeyenimiz hala var!ne söylersen ne yana çevirsen o yöne eğilir.
Bu klonuda alevi toplumundaki eksiklik nedir elbetteki alevi inancını güzel şekilde mükemmel anlatan bir kitap bulunmayışıdır. sizlere böyle bir soru soran kişiye alevilik hakkında ne biliyorsun diye cevap verilir doğal olarak bir şey bilmediğinden , ona bu kitap hediye edilir veya tavsiye edilir. Okuduğu zaman farkedecek ve inanç güzelliği içinde dediklerinden utanacaktır.
E şimdi forumdaki arkadaşlar toplansın en kısa zamanda bir kitap hazırlıklarına başlasın. bu konuda her bölüm için bir yarışma açılsın ve kazanana hediye verilsin.
Bunlar acizane tavsiyelerim.
Deniz Yıldızı 15.06.2007, 20:07 Bu soru bana sıkça sorulan sorular arasındaydı insanların kafasına öyle yerleştirilmişki ne anlatırsan anlat bişey fayda etmiyor.bidefasında çocukken çok sinirlenmiştim bu soruya:bana sanki böyle bir olayı görmüşler gibi anlatması canımı sıkmıştı,bende evet var hatta o gece sizinkilerde vardı diyip çocugu susturmuştum:)yani evet biraz kötü bi cümle olmuştu ama şuanda bile söyledigime hiç pişman degilim..
şundan %100 eminim ki bu konuda konuşan insanların hepsi aslında gerçeğin farkındalar sadece bu gerçekle yüzleşmekten korkuyorlar...çünkü bu insanlar yıllardır koyun gibi dini kullananların peşinden gittler bu saatten sonra acizliklerini anlamak istemiyorlar...
Aciklama yapan arkadasa tesekkür ediyorum,Bu gibi pis fikirleri tabii ki aciklamayla cürütmek gerekiyor.
Ben de inanmamakla birlikte nereden kaynaklandigini bilmiyordum,sayenizde ögrenmis oldum,su andan sonra soracak olsalar,cevabim ,arkadasin yazdiklarinin aynisi olacak.
ne güzel işte bu tür siteler ancak bu şekilde amacına ulaşabilir sizin adınıza sevindim
selva agzına saglık cok guzel yorumlamıssın olayı cvp ta mukemmel
bu insanların bizler hakkında böyle konuşması aslında bir gerçeği ortaya koymuyormu arkadaşlar günlük hayatta nasıldır çekemediğiniz birini kötüleyerek zevk alırsınız bu sizi sevindirir bunlarda da mantık bu bizlerin tarihimize ne kadar güçlü bağlı oldumuza şaşırıyorlar kötülemekle zevk alıyorlar..olaya bir de bu yönüyle baksak fena olmaz dimi???????
KaraKartaLCan 19.06.2007, 22:02 Şu mum söndü işini bende geçenlerde duymuştum pek inanmadım ama arkadaşım baya ısrar edince bende inandım
ama suan gerçeği öğrendim saol
sadakat bu konudaki düşüncene katılıyorum tabii bunların yanında başka faktörlerde bence.
arkadaşlar bizler onlardan bir adım önde olmalıyız her zaman herzaman kendimizi ifade etme becerisini göstermeliyiz zaten bunları başardığımız zaman hiç bir
sorun kalmaycaktır
Böyle bir sorunun cevabıyla uğraşmaya dahi gerek yoktur..Verilebilecek en güzel yanıt tarafımca şu olurki..
Evet sayın zeki kardeşim söndürüyoruz, buyrun gelin bir akşamda sizi söndürelim?Hıı ne dersiniz..Ama ailece gelin tek tek kabul etmiyoruz..
Yıllardır bu ve bunun gibi söylemler etrafımızda dönerde döner.Yok mum söndürürüz,yok abdest almayız, biz namaz bilmeyiz.Yahu siz biliyorsunuz ya yetiyor bütün memlekete işte.
çeşm-i naz 24.06.2007, 04:59 Bunu çok yaptım Alevi olduğumu sölediğim her yerde mutlaka bu soruyla karşılaştım hepte ben ne kadar sakin sukunetle anlattısam karşımda ki hala dayatma yaptı tabi sonuç ben şiddetli bir şekilde tartışmadayım tabi karşımdakine de bağlı beynini iyice öerümcek ağlarıyla doldurmuş olan insanlara ne kadar sakin olursan ol fayda etmiyor anlamıyorlar yada bu iftira karalamayı bizlerin üstüne yapıştırmak işlerine geliyor ki ısıtıp ısıtıp önümüze koymalarıda zaten bunu gösteriyor
Bizi bilen bilir adam olana diyorum geçiyorum
Cemlerimize davet ediyorum gelmek isteyen geliyor gerçeği görüryor ve daha sonrada özür diliyor...
captive_ 24.06.2007, 11:16 benim diyeceğim bir kaç cümleden ibarettir. sen ve senin ailen yapıyor mu..
bide Hz mıhammet te yapıyodu demi...
degerli arkadaslar böyle iftiralar böyle çirkin ithamlar allahin seref haysiyet namus kisilik ahlak bilgi terbiye iyilik v.b sifatlardan mahrum olarak yarattigi yaratiklarin söyledigi kaale alinmayacak seylerdir.
lütfen sizde böyle söyleyen insan müsveddelerini kaale almayin
erzincan_aynr 14.07.2008, 20:45 arkadaslar bu konuda bılgı verdıgınız ıcın cok tesekkur ederım .
PoyrazıM_24 14.07.2008, 20:54 valla bunu söyleme tarzıda çok önemlidir...
eğer salakça bi tavırla bu soruyu yada gıcıklık yapmak için sorarsa bu soruyu,askerde yaptığımın aynısını yaparım, o kişinin kafasında sandalye parçalarım...
ama adam gibi sorarsa da şu cevabı veririm onlara...
eğer sizde gerdek odasına girmeden önce,eşiniz ilk hocayla yatıyor sonra sizle yatıyorsa,bizim mum söndü olayıda doğrudur...
ki bu cevabı bi kac kişiye söyledim..bohunu yemiş tevuk gibi düşünmeye başladılar....
bizim inancımızda kadın ve erkek birarada ıbadet eder. biz yüzyıllar öncesinden bu sorunu aşmış insanlarız. kulaktan doğma şeylerle karşıma gelinmesine karşıyım gördüysen gel buyur konuş. gelsinler cemevimize görsünler nasıl ibadet edıyoruz. ayıp ya gercekten bizi ne sanıyor bunlar. insanız bız ya insan nasıl bukadar cahilce düşünmeden konuşuyorlar anlamıyorum. Allah akıl fikir versin
Dede-baba 15.07.2008, 09:40 Hayırlar Fet ola... Şerler def ola... Hak-Muhammed- Ali her daim yol göstericimiz ola, Allah Eyvallah...
Allah, göklerin ve yerin nurudur (aydınlatıcısıdır). O'nun nurunun temsili, içinde lamba bulunan bir kandil gibidir. O lamba bir billur içindedir; o billur da sanki inciye benzer bir yıldız gibidir ki, doğuya da batıya da nisbet edilemeyen mübarek bir ağaçtan çıkan yağdan tutuşturulur. (Bu öyle bir ağaç ki) yağı, nerdeyse, kendisine ateş değmese bile ışık verir. (Bu ışık) nur üstüne nurdur. Allah dilediği kimseyi nuruyla hidayete iletir. Allah insanlara (işte böyle) misal verir; Allah her şeyi bilir.
(Bu kandil) birtakım evlerdedir ki, Allah (o evlerin) yücelmesine ve içlerinde isminin okunmasına izin vermiştir. Orada sabah akşam O'nu tesbih ederler.
Nur Suresi 34-35
Degerli Canlar.... Sizler de şu iftirayı duymuşsunuzdur mutlaka... Bir kısım sünni görüşler der ki... "Aleviler ibadet falan yapmazlar... toplanırlar, bir gece vakti... sonra mum yakarlar...içki içerler saz çalarlar.. sonra mumu sündürürler... birbirilerinin kadınlarıyla zina ederler...."
Kuşkusuz Allah herşeyi bilen ve görendir.....
Degerli Canlar
Alevi-bektaşi Ayin-i cemlerinde üç mum yakılır...(buna Çerag uyandırma= delil uyandırma denilir..)
Bu mumlardan.... Birincisi... 18 bin Alemin yaratıcısı nur üsüne nur olan Allah içindir...
İkincisi Nübüvetin ve dahi iki cihan Sultanı Muhammed Mustafa aşkınadır....
Üçüncüsü velayetin nuru Ali'el Mürtazanın aşkınadır...
....Ve eski zamanlarda dede- baba'ların gerçek ehl-i beyitlerin bulunduğu evlerde ocaklar hiçbir zaman söndürülmezdi.. Bu ocaklar daim olarak yanar halde bulunurdu... Bu Ateşin hiç sönmemesi ve Ayi-i cemler'de her defasında temsili olarak tekrar uyandırılması Nur Suresine dayanır...
Ve yine bu ayet ile ilgili İmam-ı Caferi Sadık'ın yorumu ise şöyledir...
"...Kandil diye anılan, Muhammed Mustafa'dır... Kandil içindeki çıra Ali'yel Mürtaza'dır... Parlayan nur Hasann-ül Müçteba ile Hüseyin-i Kerbela ve onların soyundan gelen Ehl-i Beyt'in nurudur..."
Saygı ve Sevgilerimle...
arkadaşlar, erzincanlı bir alevi kardeşiniz olarak böyle cevap vermekten yanayım. neden? bana bu soruyu soran çok kişi oldu. yıllar önce de, şimdi de... ve yıllar sonra da olacaktır, eminim. eskiden oturup uzun uzun anlatırdım. veya sorunun içindeki artniyete ve aşağılamaya göre cevabının şiddet dozu artar veya azalırdı. yani kim ne amaçla soruyosa ona o amaçla cevap verirdim. beni ezmekse maksadı, ben ezerdim bilgimle, beni aşağılamaksa maksadı, plastik cerrahlara gönderir çenesini toparlatırdım ama gerçekten öğrenmek ve aydınlanmaksa bunu sormaktaki maksadı, açıklardım. şimdi? arkadaşlar, yıl 2008, istatistiklere göre açlık sınırı 720 ytl, asgari maaş (brüt), 680 ytl. açlıktan kemikleri sayılan insanlarla yurttaşız, keza, tokluktan vucudunun yarısı göbek olan insanlarla da yurttaşız. bütün sıkıntıları bırakıp o sorunun peşine düşenler, cevabı öbür tarafta zaten alacaklar. bırakın ısrarla sorsunlar ve siz hiçbir şey söylemeyin, hatta pis pis sırıtın, olmadı, sinirden karşınızdakinin bir tarafını kırın ama nolur fazla uğraşmayın bu çağdışı sorunlarla.
loraa, gözümsünnnn, süper cevaptı, tebrikler, taktirler, hatta cevaplar bazında onursal ödül veriyorum sana. bravoo.
sadıkcartıllı 11.08.2008, 11:48 aventis kardeşim. yazdığın yazıyı beğendim. çok doğru bir tesbit yapmışsın. yurttaşlarımız konusunda. biz hertürlü soru karşısında kendimizi en iyi şekilde anlatmalıyız. inanıp inanmamak onlara kalmış.inanan bizim kardeşimizdir. inanmayan defolup gitsin.
sadıkcartıllı 11.08.2008, 11:53 sevgili dede-baba nın açıklamalarını da takip ediyorum. kurandan ayetlerle cevap vermeniz çok güzel birşey. karşımızdakiler kur-an ı öne sürdüğümüz zaman bir şey diyemiyorlar. o yüzden devamlı olarak sorunların karşısına kur-an la çıkmalıyız.
Aslında alevilik hakkında bilimeyenler olarak ''mum söndü ''sorusunun sorulması çok yanlıştır bana göre.Çünki bu soruyu soranların amacı ortadadır;hiç bir düşünen insan bu soruya inanmadığı için sorma gereği dahi duymaz.Soruyorsa içinde mutlaka bir kara vardır.İnanmıyorum ama ile başlayıp, sırf bizim başımızı ağrıtmak ve sinir olmamızı sağlamak için sorulmuş bir saçmalıktan başka bir şey değildir.
Bu soruyu soranda mutlaka art niyet vardır.Yanlış bulduğum nokta bizim açımızdandır;çünki sorulan bu soru karşısında bizim tereddüt yaşıyor olmamız bence çok yanlıştır.Bizler alevi olarak ne olduğumuzu ve nasıl yaşadığımızı bilmiyormuyuz ki bu soru karşısında şüpheye düşüyoruz.Soran art niyetli olduğundan sormuştur(buda onun amacına yönelik olduğu için gayet normaldir)Lakin biz bunu yapıyormuyuz diye bir saniye bile aklından geçiren alevinin aleviliğinden şüphe ederim.Alevi olarak ne yaşıyorsak bize atılan bu karalamanın cevabı odur.Bu saçma soruya cevap vermek için illa bir yerlerden bilgi edinmeye dahi gerek yoktur.Cevabı şakır şakır verecek kapasitedeyiz çünkü sorulan soru bizim hayatımızla alakalı bir sorudur.Böyle bir karalamanın gerçek olmadığını hepimiz biliyoruz ve hayatımızın bütün aşamalarında karşılaşacağımızda ortadadır.O yüzden yaşamalrımız zaten başlı başına bir cevaptır,bunun için araştırmaya veya kitap okumaya dahi gerek yoktur.
Böyle soruları soran insanlara şöyle bir bakıyorum ve eğitim seviyesi belli insanlar cehaletin kara batağına saplanmış orada yaşamak zorunda hissedenler ben beni biliyorum biz bizi biliyoruz bu iddalar sürecek etrafta bizden olduğu halde böyle düşüncelere meyil verenler var onlarada burdan sesleniyorum bizler hep örnek olmalıyız!ama güzel bir örnek:smartass:
kulkubat 28.09.2008, 01:20 hepinize merhaba.başım gözüm üstüne.
osmanlı vatandaşı Aleko Aleko efendi.TEMAŞAİ DÜNYA TEMAŞAİ ALEM
isimli kitabında derki.1839 tanzimat fermanı ile birlikte gayri türk ve gayri müslim unsurlar ilk kez yılbaşı eğlencesi düzenlerler.bu eğlenceyi Aleviler tarafından bırakılmış.KIZILBAŞ TEKKESİNDE yaparlar.ve orada saat 24 mumlar söner ve yeni yıla girilir.zannediyorum günümüzdede bu böyle yapılmaktadır.
Tekkenin isminden maruf bu iş Alevilere yıkılmış gibi görülüyor.
2 nci bilgim ise şudur.bir dedebaba alatmıştı.bütün tarikatlerle birlikte Bektaşilikte yasaklanınca CEM esnasında güvenlik güçleri rahatsızlık vermesinler diye hakim bir yere elinde mumu ile bir gözcü konur.eğer gözcü mumu söndürürse dağılın anlamı olur ve dağılırlar.
bu iki yorumda bence doğrudur.1800 lü yıllardan önce hiçbir kaynakta böyle bir olay geçmiyor.hepinize selamlar.
serkannn 29.09.2008, 01:59 ben bu sorularala çok karşılaştım okul hayatında çevremdeki çok arkadaş sünnü olduğundan vede bir çoğu için söylüyorum geriz zekalı oolduğundan böyle sorular çok soruldu o zaman bildiğklerim kadarıyla cevabımı verdim ve her zaman ben şuan inana birisiyim biz onlardan çok farklıyız ve her seferinde onlara cvp verirken ilk önce şunu söyledim iyiki alevi doğmuşum iyiki alevi olmuşum ya sizin gibi olsaydım işte o zaman kor ateşlerde yanardım bu cvp bazen yettide arttı bile hiç bir zaman bu konularda altta kalmadım ama bazı alevi arkadaşlarımız danda duydum bunu eskiyi ben bilmiyorum belk vardır falan söylemlerini duydum işte böyle bilgisizi arkadaşlarımız yüzünden böyle durumlarada maruz kalabiliyoruz
iyiki alevi doğdum iyiki aleviyim
ya allah ya muhammed ya ali
|