Orijinalini görmek için tıklayınız : tarık nedir? niçin kullanılır?
Berucavan 22.01.2007, 16:56 bildiğim kadarıyla cennet ağacının dalı olarak. nesilden nesile geçtiğini cemlerde kurban kesilerek çıkartılıp niyaz edildiğini biliyorum. duası ve tövbesi olduğunu biliyorum.
bana bu konuda daha fazla bilgi verebilirmisiniz?
teşekkürler
Serkan_Devrim 22.01.2007, 18:45 bildiğim kadarıyla cennet ağacının dalı olarak. nesilden nesile geçtiğini cemlerde kurban kesilerek çıkartılıp niyaz edildiğini biliyorum. duası ve tövbesi olduğunu biliyorum.
teşekkürler
yanılmıyorsam Tarık, Siriüs yıldızının Arapçada ki karşılığıdır.
86 - TÂRIK SÛRESİ
Târık Sûresinin 1 . Ayetinde
Göğe ve târıka andolsun.
Târık Sûresinin 2 . Ayetinde
Târıkın ne olduğunu sen ne bileceksin?
Târık Sûresinin 3 . Ayetinde
O, (ışığıyla karanlığı) delen yıldızdır.
Târık Sûresinin 4 . Ayetinde
Hiçbir kimse yoktur ki, üzerinde koruyucu bulunmasın.1
Berucavan 23.01.2007, 10:15 yanılmıyorsam Tarık, Siriüs yıldızının Arapçada ki karşılığıdır.
86 - TÂRIK SÛRESİ
Târık Sûresinin 1 . Ayetinde
Göğe ve târıka andolsun.
Târık Sûresinin 2 . Ayetinde
Târıkın ne olduğunu sen ne bileceksin?
Târık Sûresinin 3 . Ayetinde
O, (ışığıyla karanlığı) delen yıldızdır.
Târık Sûresinin 4 . Ayetinde
Hiçbir kimse yoktur ki, üzerinde koruyucu bulunmasın.1
bende yanılmıyosam sirius yıldızının arapça karşılığının Şi'ra olduğunu biliyorum. Kuran-ı kerim'in 49. ayetinde de geçiyor bu; diye biliyorum.
ibo(arguvan) 23.01.2007, 11:28 bildiğim kadarıyla cennet ağacının dalı olarak. nesilden nesile geçtiğini cemlerde kurban kesilerek çıkartılıp niyaz edildiğini biliyorum. duası ve tövbesi olduğunu biliyorum.
teşekkürler
ben malatya arguvanlıyım tarık lardan biri dedemin evindedir eğerki tarığı kurban kessip kan dökmeden başka biryere koyarsan yılan olup eskiyerine geri gidiyor ben buna şahit oldum birde duası okunup suya vurulur ve hasta alonlara derman oldugu sçylenir tarık ası müsahiplar tarığa oturduğunda (yolagirerken ) duvasıyla yarsımcı olur
Berucavan 23.01.2007, 11:43 ben malatya arguvanlıyım tarık lardan biri dedemin evindedir eğerki tarığı kurban kessip kan dökmeden başka biryere koyarsan yılan olup eskiyerine geri gidiyor ben buna şahit oldum birde duası okunup suya vurulur ve hasta alonlara derman oldugu sçylenir tarık ası müsahiplar tarığa oturduğunda (yolagirerken ) duvasıyla yarsımcı olur
bende yılan olduğunu duymuştum hatta kan dökmeden gören kişinin başına bir felaket geliyormuş.
Berucavan 23.01.2007, 13:51 bu forum da yorumlarını okuyupta çok fazla bilgi edindiğim canların beni bu konuda aydınlatmalarını da rica ediyorum ve bekliyorum
saygılar
bu forum da yorumlarını okuyupta çok fazla bilgi edindiğim canların beni bu konuda aydınlatmalarını da rica ediyorum ve bekliyorum
saygılar
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12975
Tarık:
"Tarık sözcüğü bir ses işitilecek şekilde şidetle vurmak çarpmak anlamına gelen tark kökünden türemişdir. Çekiç ve tokmak anlamındaki mıtraka sözcüğüde bu kökten türemiştir. Bu asıl anlamı genişletilerek zaman içerisinde başka manalarda da kullanılır olmuştur. Esas olarak bilmemmiz gereken manası tomak vurur gibi şidetle vuran anlamı olmalıdır."
Kelime manası bu anlamda doğru olarak idrak edilirse serkanın yazdığı Tarık suresindeki ve benim linkini verdiğim Tarık suresine ilişkin konuda Tarığın vuruşlu bir yıldız olduğu gayet açıktır.
Bu vuruşlu yıldızın her insan üzerinde bulunan bir takım koruyuculara delil teşkil etmesi ise biraz düşündürücüdür.
Selamlar
(Zahir)
Berucavan 23.01.2007, 15:01 http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12975
Tarık:
"Tarık sözcüğü bir ses işitilecek şekilde şidetle vurmak çarpmak anlamına gelen tark kökünden türemişdir. Çekiç ve tokmak anlamındaki mıtraka sözcüğüde bu kökten türemiştir. Bu asıl anlamı genişletilerek zaman içerisinde başka manalarda da kullanılır olmuştur. Esas olarak bilmemmiz gereken manası tomak vurur gibi şidetle vuran anlamı olmalıdır."
Kelime manası bu anlamda doğru olarak idrak edilirse serkanın yazdığı Tarık suresindeki ve benim linkini verdiğim Tarık suresine ilişkin konuda Tarığın vuruşlu bir yıldız olduğu gayet açıktır.
Bu vuruşlu yıldızın her insan üzerinde bulunan bir takım koruyuculara delil teşkil etmesi ise biraz düşündürücüdür.
Selamlar
(Zahir)
tarık vuruşlu bir yıldız olabilir. ama ben bir yıldızdan bahsetmiyorum bir ağaçtan bahsediyorum ve var olan bir ağaçtan bahsediyorum. cemlerde kullanılan bir ağaç. nedir kimdir neden kullanılır.........?
ok
selamlar
tarık vuruşlu bir yıldız olabilir. ama ben bir yıldızdan bahsetmiyorum bir ağaçtan bahsediyorum ve var olan bir ağaçtan bahsediyorum. cemlerde kullanılan bir ağaç. nedir kimdir neden kullanılır.........?
ok
selamlar
Cemlerinizde ne manada kullanıyorsunuz ne diyorsunuz bilmiyorum? Tarığı sahip olduğum innaç bazında Kuran litaratüründen değerlendirmeye çalıştım. Yine bu litaratürde bildiğim inanç bazında ağaç olarak tanımlanan ve ayetlerde geçen ağaç Zakkum Ağacı.
Bunun dışında cemle ilgili kullanılan anlamlar hususunda bilgim yok.
Selamlar
(Zahir)
sidarta54 23.01.2007, 15:17 Tarık alevilikte yola girme erkan asasıdır şöyle bir rivayet bulmuştum Hz Muhammed Akabede yani kendisine ilk biatı alırken bir ağacın altında cem edilir ve etrafındakiler ona biatta bulunurlar buna erkan cemi denir. Artık etrafındakiler Muhammedin yolundadır ve mürşittir.
Daha sonra sanırım bu bir halife tarafından kesilir ve dalları inanalarca kullanılır
Alevilikteki tarıka gelince yine aynı şekilde kullanılır genelde dedelerin evlerinde ya da ocaklarda bulunur ve her zaman ortaya çıkarılmaz önemli cemlerde ortaya çıkar ve bu aleviler arasındada farklı isimler alır yola girmede kullanılır genelde benim gördüklerim duvarda asılı olur ve üzeri bir bezle örtülüdür sanırım üstüne arapça ayetler işlidir ve buna erkan asası denir.
İnancımıza göre tarık, cennetteki Tuba Ağacı’ndan alınıp, Cebrail
tarafından Hz.Muhammed’e allaha ikrar vermekte kullanılan bir kutsal değenektir.Cemlerimizde görgüden geçerken kullanırız,12 kere sırtımıza vurulur.
Her vuruşta “Allah-Muhammed Ya Ali !” diyerek 3 kez vurar.Tarık olmadığı zaman elma veya el vurulur. Bizim köyde bulunan tarık yaklaşık 50cm. idi. Tarık ,bulunduğu hane halkında yanlışlıkları kabul etmez. O haneyi kuruttuğunu söyleyebilirim. Ne kadar inanırsın tabii orasını bilemem. Mesela erzincandan , istanbula bir aile göç etmiş. Tarık ortadan kaybolmuş , gitmiş bakmışlar ki tarık erzincanda . Bu gibi durumlarla karşılaşılıyor.
Berucavan 23.01.2007, 15:42 Tarık alevilikte yola girme erkan asasıdır şöyle bir rivayet bulmuştum Hz Muhammed Akabede yani kendisine ilk biatı alırken bir ağacın altında cem edilir ve etrafındakiler ona biatta bulunurlar buna erkan cemi denir. Artık etrafındakiler Muhammedin yolundadır ve mürşittir.
Daha sonra sanırım bu bir halife tarafından kesilir ve dalları inanalarca kullanılır
Alevilikteki tarıka gelince yine aynı şekilde kullanılır genelde dedelerin evlerinde ya da ocaklarda bulunur ve her zaman ortaya çıkarılmaz önemli cemlerde ortaya çıkar ve bu aleviler arasındada farklı isimler alır yola girmede kullanılır genelde benim gördüklerim duvarda asılı olur ve üzeri bir bezle örtülüdür sanırım üstüne arapça ayetler işlidir ve buna erkan asası denir.
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. yolunuz hep açık olsun!
Serkan_Devrim 23.01.2007, 16:00 bende yanılmıyosam sirius yıldızının arapça karşılığının Şi'ra olduğunu biliyorum. Kuran-ı kerim'in 49. ayetinde de geçiyor bu; diye biliyorum.doğrudur. ancak aynıdır ikiside. Şira= Tarık=Siriüs
verdiğim ayette de Tarık'ın bir yıldız olduğu görülüyor zaten.
Berucavan 23.01.2007, 16:20 doğrudur. ancak aynıdır ikiside. Şira= Tarık=Siriüs
verdiğim ayette de Tarık'ın bir yıldız olduğu görülüyor zaten.
tarık bir yıldız ismide olabilir. ama benim bahsettiğim bir yıldız değil, bir ağaç ikisi birbirinde farklı olsa gerek!
İnancımıza göre tarık, cennetteki Tuba Ağacı’ndan alınıp, Cebrail
tarafından Hz.Muhammed’e allaha ikrar vermekte kullanılan bir kutsal değenektir.Cemlerimizde görgüden geçerken kullanırız,12 kere sırtımıza vurulur.
Her vuruşta “Allah-Muhammed Ya Ali !” diyerek 3 kez vurar.Tarık olmadığı zaman elma veya el vurulur. Bizim köyde bulunan tarık yaklaşık 50cm. idi. Tarık ,bulunduğu hane halkında yanlışlıkları kabul etmez. O haneyi kuruttuğunu söyleyebilirim. Ne kadar inanırsın tabii orasını bilemem. Mesela erzincandan , istanbula bir aile göç etmiş. Tarık ortadan kaybolmuş , gitmiş bakmışlar ki tarık erzincanda . Bu gibi durumlarla karşılaşılıyor.
Sevgili Naci;
Tarık kelimesinin açıklamasını önceki yorumumda yaptım. Anlam genişliğine uğrayarak üzerinde yürüyen yolcuların ayak vurması sebebiyle yol anlamında da kullanılmıştır. Asıl mana bir ses işitilecek şekilde şiddetli vurmak çarpmak anlamına gelir. Kuran ayetlerininde yıldız olduğu kesin.
Sizin cemlerde yaptığınız sırtınza vurulan ve her seferinde sesle söylenen ifadeler bu surede geçen Tarık kelimesinin manası ile örtüşüyo olabilir. Yani yapılan ibadette bir etkileşim söz konusu olabilir.
Ancak cebralin Tuğba ağacından Muhammede ikrar vermesine katılmak olanaksız.
Selamlar
(Zahir)
Tabii dediğin doğru , ben bunu kanıtlayamam sana. Ama tarıkın gösterdiği mucizeleri düşününce , böyle bir varlığın olduğunu düşünüyorum. Adı üstünde inanç , inanmışız , hakka inandığımız gibi
Selamlar
(Zahir)
Zahir abi.. Cebrail Muhammede ikrar vermeseydi Ahmed Muhammed olamazdı.. :yamukgul:
cebrail aracıdır. Sakın muhammed , cebraile ikrar vermiştir gibi algılamayın
cebrail aracıdır. Sakın muhammed , cebraile ikrar vermiştir gibi algılamayın
sayın Naci
önce Ahmede mürşitlik yapan cebraildir.. sonra da cebraile mürşidlik yapan Muhammeddir... şu konuyu şöyle açalım..
yola erkana giren kişi önce cebraile tabi olur.. çünkü mürşidi ancak aklen anlayabilir ki cebrail zaten İnsanın Akli vasfıdır... sonradan anlar ki cebrailde Muhammede bağlıymış...
mürşidine ikrar veren de kişinin cebrail vasfıdır..
İnsanı hafife almayın İnsan herşeyin Cem olduğu makamdır ki melekler o İnsana daim secdededirler..
|