Orijinalini görmek için tıklayınız : Sünni birinin Tespitleri

SFERAT
23.01.2007, 20:20
cahil bir insan olarak kendimi geliştirmek için alevilik hakkında bazı araştırmalar yaptım. hem alevi sitelerinden hemde sünni kaynaklı sitelerden aleviliğin tarihi gelişimi ve bugünkü durumu ile ilgili makaleler okudum. vardığım sonuçlar;( VARDIĞIM SONUÇLARIN SEVİYESİ DÜŞÜK İSE SİZ YÜKSEĞİNİ YAPIN )

1 alevilik ve sünnilik diye birşey peygamber ve dört halifeden sonra ortaya çıkmış
2 aleviler ve sünniler kendi içlerinde çeşitli fırkalara ayrılmış
3 ne aleviler ne sünniler olaylara tek tarflı bakmaktan kendilerini alı koyamayıp diğer tarafa en olmadık şekillerde saldırmışlardır. ( BU KONUDA ÖZÜR DİLEDİM BU YETMEZ DİYENLER FORMUN DİĞER SAYFALARINI TEKRAR OKUSUN )

sorular; ( BU SORULAR HAKKINDA KİMSE YORUM YAPMADI )

Müslümanlar arasında ilk fitneyi çıkaran Abdullah ibni sebe kimdir?

Hz Aliyi irandaki hulul inancında olduğu gibi ilahlaştırmışmıdır?

Müslümanların arasındaki ilk savaşta müslümanları birbirine nasıl kırdırmıştır?

Erdabali şeyhi kimdir medyan şehri nerededir?

Timur ankara savaşı sonunda 30 bin türkü esir edip erdabali şeyhinin himayesi altına vermişmidir?

Belli bir süre sonra erdebali şeyhinin arzusu ile bu insanlar serbest bırakılmışmıdır?

Anadoluya dönen bu kişilerin en belrgin özellilkleri Ali muhabbeti miydi?

Çaldıran savaşı sonunda ( DÜZELTİLDİ SULTAN SELİM HAN ) iranla olan sınırları çizdirip giriş ve çıkışları yasaklamışmıdır?

Anadoluda şeyhlerinden ve tekkelerinden uzak kalan bu türkler osmanlı tebası tarfındanda aşırı Ali muhhabbeti nedeni ile dışlanmışlarmıdır?

Sonra babadan oğula geçen öğretileri ile ve osmanlıların kendilerinden uzaklaştırdığı bu insanlar ile yeni bir kültür anlayışı ortaya çıkmışmıdır?

sonuç;
umudum tüm insanlarımızın olaylara tek tarflı bakmayı bırakması. kendi içimizdeki bağnaz ve tutucu insanlar yerine sorumlu bilinçli bilgili insanları yetiştirmemiz.

EDİNDİĞİM İZLENİMLER
BU KADAR ACI VE EZİLMİŞLİKLE YOĞRULMUŞ BİR TOPLULUĞUN İÇİNDE FRENLENMESİ GÜÇ OLAN HER AN PATLAMAYA HAZIR BOMBALAR VAR. EN UFAK BİR PROVAKASYONDA KENDİNİ KAYBEDECEK İNSANLAR VAR. VE SİZİN BUNLARI DURDURMAYA NE YETECEK GÜCÜNÜZ VAR NEDE İSTEĞİNİZ. KARDEŞLİK İNSANA SEVGİ SAYGI BUNLAR BAZILARI İÇİN SADECE LAF. ŞU ANDA SİYASİ VEYA SAYISAL ÇOĞUNLUK ELİNİZDE OLSUN EMİNİMKİ SÜNNİLERİN GEÇMİŞTE ALEVİLERE YAPTIĞINI YANLARINA BIRAKMICAK BİR SÜRÜ İNSAN VARDIR.

BUNLARIN ELBETTE SEBEBLERİ VAR. AMA HER NE SEBEB OLURSA OLSUN İLLEGAL CEZALANDIRMA İSTEKLERİ HİÇBİR SONUCU MAZUR GÖSTEREMEZ.

BAKIN BUNLAR OLDU DEMİYORUM OLABİLİR DİYORUM. BU BİR YORUMDUR İSTEYEN KATILIR İSTEYEN KATILMAZ.

KomünistAlevi
23.01.2007, 20:30
3 ne aleviler ne sünniler olaylara tek tarflı bakmaktan kendilerini alı koyamayıp diğer tarafa en olmadık şekillerde saldırmışlardır.

Yazınızın sadece bir maddesinden alıntı yapmış bulunmaktayım..Diğer maddeleri hiç okumadım bile..Gerçekten çok tezat bir yorumda bulunmuşsunuz..

İki tarafta kendilerini alıkoyamayıp diğer tarafa en olmadık şekilde saldırmışlar demek...

Ozaman söylermisiniz insanlık tarihinde Alevilerin gerçekleştirmiş olduğu sünni katliamlarını.Yada yok etme politikalarını yada şerefsizce namussuzca atılan asılsız iftiraları...

Saygılarımla...

KomünistAlevi
23.01.2007, 21:15
Önce bizim size karşı yönelttiğimiz soruları bir cevaplasanız.

Size karşı olan eleştirilerimize doyurucu cevapları verebilirmisiniz.

Yaptığımız katliamlara örnek verebilirmisiniz lütfen...Eğer ki katliam bulamıyorsanız ,size karşı attığımız asılsız bir iftira söylermisiniz?(mum söndü vs.), sizin ibadetlerinize karşı ve sizlere karşı, yok görme politikası ve düşmanlık beslediğimizi düşündüğünüz girişimlerinizi belge ve tarihlerle karşımıza getiriniz eğer ki karşımıza getirecek birşeyiniz yoksa lütfen politik cevaplar vermeye çalışmayın...Yazdığınız o gereksiz ve kafa karıştıracak satırları derhal siliniz ve tarihi daha iyi öğreniniz...Konuyuda polemiğe çevirmeyiniz...

Saygılarımızla...

usLanmaz62
23.01.2007, 21:26
Bilgiye aç olduğun ve yaptığın araştırmaların seni doyurmadığı belli nedenmi?
1 alevilik ve sünnilik diye birşey peygamber ve dört halifeden sonra ortaya çıkmış
Böyle bir mantık alevilikte yoktur.Alevilik bir mezhep değildir.Bir inanç biçimidir,yaratana giden yoldur.Aleviliğin oluşumu dört halifeye değil daha eskiye uzanır.Senin bahsettiğin şiilik ve sünniliktir.

Şoreş
23.01.2007, 21:45
cahil bir insan olarak kendimi geliştirmek için alevilik hakkında bazı araştırmalar yaptım. hem alevi sitelerinden hemde sünni kaynaklı sitelerden aleviliğin tarihi gelişimi ve bugünkü durumu ile ilgili makaleler okudum. vardığım sonuçlar;

2 aleviler ve sünniler kendi içlerinde çeşitli fırkalara ayrılmış
3 ne aleviler ne sünniler olaylara tek tarflı bakmaktan kendilerini alı koyamayıp diğer tarafa en olmadık şekillerde saldırmışlardır.

sorular;

Müslümanların arasındaki ilk savaşta müslümanları birbirine nassıl kırdırmıştır?

Timur ankara savaşı sonunda 30 bin türkü esir edip erdabali şeyhinin himayesi altına vermişmidir?

Belli bir süre sonra erdebali şeyhinin arzusu ile bu insanlar serbest bırakılmışmıdır?

Çaldıran svaşı sonunda yıldırım beyazit iranla olan sınırları çizdirip giriş ve çıkışları yasaklamışmıdır?

Anadoluda şeyhlerinden ve tekkelerinden uzak kalan bu türkler osmanlı tebası tarfındanda aşırı Ali muhhabbeti nedeni ile dışlanmışlarmıdır?

Sonra babadan oğula geçen öğretileri ile ve osmanlıların kendilerinden uzaklaştırdığı bu insanlar ile yeni bir kültür anlayışı ortaya çıkmışmıdır?

sonuç;
umudum tüm insanlarımızın olaylara tek tarflı bakmayı bırakması. kendi içimizdeki bağnaz ve tutucu insanlar yerine sorumlu bilinçli bilgili insanları yetiştirmemiz.

Vardığın sonuçlara cevaplar ;

1 - Sünnilik İslam Dininden önce çıkmış bir İslamik Mezheptir. 4'e ayrılır Hanefi, Şafi, Hambeli, Maliki.. Alevilik ise İslam Dininden çok önceye giden bir İnanç Sistemidir.. Müslümanlık değildir, sadece İslam Motifleri içerir o kadar.. Dolayısıyla Alevilik, İslamdan sonra çıktı demek bilgisizliktir, yanlıştır.

2 - Anadolu Aleviliği bir tanedir.. Onunda sadece ve sadece Bektaşilik Tarikatı vardır.. Ama Sünnilikte nerden baksan 400'ün üzerinde Tarikat vardır.. Nurculuktan tutunda, Kadirilik, Nakşilik, Hizbullah, İskenderiye, Süleymancılık.. Saysam bitiremem.. Sizin Alevi Fıkralar lafını doğru değil.. Demeye çalıştığınız Şia/Caferi Mezheplerdir ki onlarda Anadolu Aleviliğinin içinde yer almamaktadır..

İsmailik gibi Şia akımlar, adı üstünde Şiadır.. Ama Anadolu Aleviliği tektir, başlı başına Evrenlsel bir İnançlar bütünüdür.

3 - Burda dur bakalım.. Tarihi didik didik araştır, Aleviler Sünnilere bir tek katliam bile yapmamıştır.. Ama Sünniler Maraşta, Malatyada, Gazi Mahallesinde, Çorumda, Dersimde, Koçgiride, Osmanlı dönemi sayıları Yüzbinlere varan Alevileri katletmiştir Sünniler ve Mum Söndü, Abdest almazlar gibi karalamalarla kendilerini tatmin etmeye çalışmış ve inancımızı yerden yere vurmuşlardır.

Sünni Osmanlı Fetvalarında Aleviler için ne demişti Hatırlayalım mı ?

Onlar Veledi Zinadır

Onlar Nikahları geçersizdir

Onlar Kafirdir

Onları öldüren cennetliktir

Onlarla savaşan, yaralanan Gazidir

Onların kestikleri murdardır...

İşte tüm bu saldırılar Sünni kesimden çıktı, Alevilerden değil.. O yüzden Alevilerin Sünnilere saldırma gibi bir durumları olamaz, yok böyle birşey.. Din uğruna adam doğrayan, Allahu Ekber diyip Otel yakan Sünni İslamcılardır..

Şoreş
23.01.2007, 21:55
koministalevi arkadaş ezilen taraf olduğunuzu sürekli vurguluyorsun peki siz ezildinz de hepiniz bunlarada mı hoşgörü çerçevesinde baktınız. hiç karşılık vermedinizmi acaba?
bana siz şunu yaptırdınız dedirtemiceksin çünkü ben o şekilde olan tartışmalrın sonucun nerelere varacağını çok iyi tahmin edebiliyorum.

Sizin İslam İnancınız, Alevilere kafir diyen, gerici bir zihniyete sahiptir.. İşte Osmanlının Sünni Şeriatı ve Alevilere yapılan bir saldırı.. Tokat olsun sana:turned:

Cuma Namazına Gitmeyenlerin Cezalandırılması

http://img125.imageshack.us/img125/4053/01cumahf6.gif

CUMA NAMAZINA GİTMEYENLERİN

CEZALANDIRILMASI

Hüseyinabad kazasında câmiler olduğu halde cuma namazı kılınmadığı bildirildiğinden, cuma namazına gitmeyenlerin kimler oldukları hususunda ayrıntılı bilgi verilip gelecek emre göre hareket edilmesi; ehl-i fesâddan olduğu bildirilen Bozdoğan köyü sipahisi Hüseyin’in timarının alınması için beylerbeyine emir gönderildiği; ayrıca, teftişten kaçtıkları bildirilen kişilerin durumlarının tahkik edilerek hapsi gerektiren suçları varsa hapsedilip suçlarının arzedilmesi.

SFERAT
23.01.2007, 21:58
soreş arkadaşınızdan bişey öğrendim doğrumu acaba alevilik islamdan önce çıkmış içerisinde sadece islami motfler içeriyormuş.
demekki onu ayrı bir inanç sistemi olarak değerlendirmek durumundayız.
güzel..

Şoreş
23.01.2007, 22:00
soreş arkadaşınızdan bişey öğrendim doğrumu acaba alevilik islamdan önce çıkmış içerisinde sadece islami motfler içeriyormuş.
güzel..

Alevilik tamamen İslamın içinde değildir.. Din değildir, Evrensel bir İnanç Sistemidir, o yüzden İslamdan geniştir, kalıplara sokulamaz.

heviznur
23.01.2007, 22:15
peki bu evrensel inaniş sistemin herhangi bir yazılı kaynağı rehber kitabi felan varmı.

Hacı Baktaş Veli de şöyle diyor: ‘‘Okunacak en büyük kitap insandır!’’

Bu anlamıyla insanı kutsayan / yücelten Anadolu Alevi inancı, insan canına kıymaz; insana sevgiyle yaklaşır. Eline-diline-beline sahip olmayı ilke edinir, Tanrı’nın ‘‘Bana kul hakkıyla gelmeyin sizi bağışlamam’’ diyerek önem verdiği kul hakkını gasp etmez. 72 milleti bir bilip insan hak ve özgürlüklerine saygıyı, Tanrı’ya saygının ön koşulu sayar... Tanrı’yı bir cellat başı; dini / inancı ise, öldürmeyi emreden bir cellatlık kaynağı olarak görmez; onları ilâhi aşk bahçesinde sevgiyi yeşerten bir pınar olarak algılar ve Aşık Hüdaî olup der ki:

Cananımız canımızdır

Teni kendi tenimizdir

Sevgi bizim dinimizdir

Başka dine inanmayız...

Hüdaî’yim Hüda’mız var

Dost elinden bademiz var

Muhabbetten gıdamız var

Ölüm ölür biz ölmeyiz...

bu senin soruna bi cevap ve alttaki deyiş de bir örnektir,
bu yazılarından anlaşılıyor ki foruma bakmamışsın,okumamışsın,senden ricamız biraz oku buraya nasıl sorular yazacağını tahmin ediyoruz,eminim ki bu soruların devamı da gelecektir,
saygılarımla...

Erdem12
23.01.2007, 22:24
Sizin İslam İnancınız, Alevilere kafir diyen, gerici bir zihniyete sahiptir.. İşte Osmanlının Sünni Şeriatı ve Alevilere yapılan bir saldırı.. Tokat olsun sana:turned:

Cuma Namazına Gitmeyenlerin Cezalandırılması

http://img125.imageshack.us/img125/4053/01cumahf6.gif

CUMA NAMAZINA GİTMEYENLERİN

CEZALANDIRILMASI

Hüseyinabad kazasında câmiler olduğu halde cuma namazı kılınmadığı bildirildiğinden, cuma namazına gitmeyenlerin kimler oldukları hususunda ayrıntılı bilgi verilip gelecek emre göre hareket edilmesi; ehl-i fesâddan olduğu bildirilen Bozdoğan köyü sipahisi Hüseyin’in timarının alınması için beylerbeyine emir gönderildiği; ayrıca, teftişten kaçtıkları bildirilen kişilerin durumlarının tahkik edilerek hapsi gerektiren suçları varsa hapsedilip suçlarının arzedilmesi.

Toplumu askeri bir din algılayışıyla bir potaya akıtma gayretinin yansımasını burada görmekteyiz.
Alevilik sivil ve amatör bir dünya-insan algılayışıdır. Bir nevi direnme, kökleri olan bir direnme tavrıdır Alevilik, algılayışı şablonsal değildir doğal olarak. Sayın Sferad, Aleviliğin insan felsefesi derindir, kaynaklara dayanmadığı için Şiiliğe evrilmemiştir. Kardeşlik talebiniz güzel; bunun altını nasıl dolduracağınıza bağlıdır bu! Bunu nasıl doldurmak gibi bir projeniz var? Olduğu gibi ve anlayarak mı? Yoksa aymaz-cahil bir yapıda olduğumuz vehmiyle bir yaklaşımla mı? Önce Alevileri nasıl tanıdığınızı anlatmalısınız! Aleviliğin doğuşu, sizin belirttiğiniz biçimde basit gerekçelerden kaynaklı olarak mı doğmuştur, yoksa bu inatçı-evrensel duruşun altında yatan değerler çok daha öncelere dayanan derin bakış kaynaklı mıdır?

mawzer
23.01.2007, 22:35
araştırma yapmak ... öğrendiğini sanmak... bildiğini sanmak....

cehaleti kabul edip, yalanlara inanmamak.. doğruları aramak... bulduğunu sanmak... bunların hepsi güzel

ama kafaya bir kerre kazınmış sizdeki BİZ e bakış....

ne yapsan degişmez..araştırmaymış öğrenmek istemekmiş...falan da filan....

BOŞ...

saygılar...

heviznur
23.01.2007, 22:36
heviznur arkadaş insanın bir kitap oluğunu söyledin.
güzel şairane yaklaşımla beni etkiledin ama ben hala bir kitabınız olup olmadığı konusunda tatmin edici bir cevap alamadım. her halde yok demek istedin.
eğer bizim öğretilerimiz babadan oğula geçiyor diyorsanız buna saygım vardır.

sn sferat;
verdiğim örnekler Alevilik inancındaki kitap(Kuran)anlayışını göstermekte,
Aleviliğin özü İNSANdır.her şey insan da başlar,insanda biter...
yeterince tatmin edici bir cevaptı halbuki...
ayrıca lütfen üslubunuza dikkat edin...

müttaki
23.01.2007, 22:36
Sferat benden :biggrin:

bir zamanlar bende anlamak için çok uğraşmıştım yardımcı olayım....

Bu bir acaip haldir bu hale kimse ermez
Alimle davi kılar, Veli değme göz görmez
İlm ile hikmet ile, kimse ermez bu sırra
Bu bir acaib sırdır, ilme kitaba sığmaz

İnsan okunacak en büyük kitapdır.. uzaklarda değil.. kendi içimizde.. özümüzde.. Yunus emremin dediği gibi..

Ey sözlerin aslın bilen, gel de bu söz kandan gelir

Söz aslını anlamayan, sanır bu söz benden gelir

Söz karadan aktan değil, yazıp okumaktan değil

Bu yürüyen halktan değil, halık avazından gelir

--------------------------------------------------------------------

ayrıca yazınızın başında Ali inancının hululiyetten geldiğini yazmışsınız... bunu anlamak çok daha zor.. Allah kimden ayrı ki oraya hulul etsin.. Turi Sina dağına Hulul mu ediyorda İnsandan ayrı mı hulul etme diye birşey yok idrake gelme var.. idrak etmek var...

Acele etmeyin bol bol Yunusun şiirlerini okuyun ... :)

saygılar

SFERAT
23.01.2007, 22:58
hepiniz çok güzel şeylerden bahsediyorsunz inanca dair. ben bu öğretileri çocuklarınıza nasıl aktardığınızı merak ediyorum.

mawzer
23.01.2007, 23:06
hepiniz çok güzel şeylerden bahsediyorsunz inanca dair. ben bu öğretileri çocuklarınıza nasıl aktardığınızı merak ediyorum.

şüphen olmasın hiç....

onlar bizden sevgi ve hoşgörü temelleri alacaklar..

sizin gibi, kin nefret iftira yalan gibi öğretilerle büyümeyecekler....

emin ol...

keşke sizinkillerde öyle olsaydı....

Erdem12
23.01.2007, 23:08

Ah canım kardeşim yaramıza tuz bastın! İnsanlığa çok çok yabancı değerlerimizi
çocuklarımıza anlatmamız çok zor oluyor haliyle! Madem halimize çok üzülüyorsun, lütfen bizi aydınlat da, bizde binlerce yıldır süren bu derdimizden kurtulalım bari! Sen bize bir lütufsun galiba. Ama nazlanma anlat nooolur....

müttaki
23.01.2007, 23:19
Ah canım kardeşim yaramıza tuz bastın! İnsanlığa çok çok yabancı değerlerimizi
çocuklarımıza anlatmamız çok zor oluyor haliyle! Madem halimize çok üzülüyorsun, lütfen bizi aydınlat da, bizde binlerce yıldır süren bu derdimizden kurtulalım bari! Sen bize bir lütufsun galiba. Ama nazlanma anlat nooolur....

erdem kardeş... bir yıldır bu forumdayım Aleviliğin "A"sını bilmeyen kişiler tanıyorum o yüzden saldırgan tutumlarınıza son verseniz iyi olur....

bilmemek ayıp değil... bilmek marifet değil.. ama hoşgörüsüzlük ayıp..

sferat kardeş.. kendimize sınır koymayalım gönlünüz kal derse kalın..... zaman en büyük ilaçdır... zamanla anlaşılıyor herşey..

saygılar...

Erdem12
23.01.2007, 23:30
erdem kardeş... bir yıldır bu forumdayım Aleviliğin "A"sını bilmeyen kişiler tanıyorum o yüzden saldırgan tutumlarınıza son verseniz iyi olur....

bilmemek ayıp değil... bilmek marifet değil.. ama hoşgörüsüzlük ayıp..

sferat kardeş.. kendimize sınır koymayalım gönlünüz kal derse kalın..... zaman en büyük ilaçdır... zamanla anlaşılıyor herşey..

saygılar...

Benim hoşgörüsüz tutumum sözkonusu değil. Sadece şaka ile karışık da olsa pek çok arkadaşın odaklandığı bu konuda, arkadaşın netleşmesine katkı yapmaya çabaladım. Ama arkadaş test yaparcasına bir tutum içerisine girdi; bu da beni böyle bir sorgulamaya itti. Yoksa öğrenmeye çalışan insanlara özgü tutuma tabiiki saygım vardır. Arkadaşın öğrenme çabası güzelde sorularını bir çırpıda ortaya koymasını beklemekte hakkımız sanırım. Arkadaşın soru-sorgulama biçimi biraz ilginç geldi, yoksa saygı tartışmanın dolayısıyla öğrenmenin olmazsa olmaz şartıdır. Eğerki hoşgörüsüz bir tutum olarak algılandıysa yazdıklarım, arkadaştan yeri geldiğinde özür dilemeyi de bilirim tabiiki...

müttaki
23.01.2007, 23:37
Benim hoşgörüsüz tutumum sözkonusu değil. Sadece şaka ile karışık da olsa pek çok arkadaşın odaklandığı bu konuda, arkadaşın netleşmesine katkı yapmaya çabaladım. Ama arkadaş test yaparcasına bir tutum içerisine girdi; bu da beni böyle bir sorgulamaya itti. Yoksa öğrenmeye çalışan insanlara özgü tutuma tabiiki saygım vardır. Arkadaşın öğrenme çabası güzelde sorularını bir çırpıda ortaya koymasını beklemekte hakkımız sanırım. Arkadaşın soru-sorgulama biçimi biraz ilginç geldi, yoksa saygı tartışmanın dolayısıyla öğrenmenin olmazsa olmaz şartıdır. Eğerki hoşgörüsüz bir tutum olarak algılandıysa yazdıklarım, arkadaştan yeri geldiğinde özür dilemeyi de bilirim tabiiki...

teşekkür ederim.. herkes yanlış yapar.. bu yanlışlardan herkes yapmıştır bizde az yapmadık :) sağolsun anlayışlı dostlar sayesinde buradayız...

alevi değilim... ama dostlarımız oldu burada...

dostluk olunca kimliğin bir önemi kalmıyor.. :)

teşekkürler buradan dostlara....

mevlana şöyle der... köpek gelir ayağımı ısırır.. canımı yakar... ben köpek değilim ki gideyim köpeği ısırayım....

kimseye köpek demek istemedik yanlış anlaşılmasın.. zaten köpek nefis benliğin temsilidir.. kullanırsak da o mana da kullanırız...

tekrar teşekkürler...

Zahir
24.01.2007, 09:07
Dolayısıyla Alevilik, İslamdan sonra çıktı demek bilgisizliktir

Sevgili Soreş;

Bu bakış açından bana yansıyan taraf nasıl biliyormusun? İslamı sunni ağzı ile yorumluyorsun. Dilimde tüy bitti İslam ve İnsalık tarihi 570 de Muhammedle başlamadı demekten....

Nasıl olur İslam için önce ve sonra gibi bir kavram belirlersin?

Soreş can; Dolayısla Aleviliğin İslamdan önce var olduğunu sölemekde bilgisizliktir.

Selamlar
(Zahir)

guneyyy
24.01.2007, 10:27
Sevgili Soreş;

Bu bakış açından bana yansıyan taraf nasıl biliyormusun? İslamı sunni ağzı ile yorumluyorsun. Dilimde tüy bitti İslam ve İnsalık tarihi 570 de Muhammedle başlamadı demekten....

Nasıl olur İslam için önce ve sonra gibi bir kavram belirlersin?

Soreş can; Dolayısla Aleviliğin İslamdan önce var olduğunu sölemekde bilgisizliktir.

Selamlar
(Zahir)

islamn öncesi yada sonrası diye bir kavram olmamaz dedikten sonra

alevilik islamdan önce var demek neden bilgisizlik ,, ... demekki islamın öncesi var...söylemlerinden bu cıkıyor....:)

demekki islam öncesi yok ise dünya islamla başladı demektir..öylemii

Zahir
24.01.2007, 10:37
islamn öncesi yada sonrası diye bir kavram olmamaz dedikten sonra

alevilik islamdan önce var demek neden bilgisizlik ,, ... demekki islamın öncesi var...söylemlerinden bu cıkıyor....:)

demekki islam öncesi yok ise dünya islamla başladı demektir..öylemii

Lütfen İslamla ilgili Bilgilerinizi gözden geçiriniz. Soreşin idda ettiği şeye katılıyorsanız İslamın İ sinden bi habersiniz.

guneyyy
24.01.2007, 10:45
islamın i sinden bi haberim ama sizin aleviliğin a sından haberiniz olmadıgını net biliyorum..

verdiğim cevapta ki soruya cevap vermenizi beklemiyordum tahminim dogru cıktı..

çelişkili yazdıgından haberin bile yok

guneyyy
24.01.2007, 10:54
islam öncesi ve sonrası diye bir kavram varmıdır yokmudur?

hayat islamlamı başlamıştır?

Zahir
24.01.2007, 11:14
İslam özel isim değildir. Kök olarak teslimyet barış anlamına gelir. İbrahimle yeni bir aşamaya ulaşan ve tüm peygamberler ve elçiler tarafından iletilen ilahi sistem Allah tarafından bu kelimeyle tanımlanır.

Şimdi Aleviliği adı İslam olan İlahi Sistem nezninde gözden geçiri ver. Tanımladığın Alevi kimliğin İlahi sitem içerisinde bir inanç litaratürü taşıyorsa Nasıl İslam öncesi gibi bir kavram kulalanbilirsin?

guneyyy
24.01.2007, 11:31
İslam özel isim değildir. Kök olarak teslimyet barış anlamına gelir. İbrahimle yeni bir aşamaya ulaşan ve tüm peygamberler ve elçiler tarafından iletilen ilahi sistem Allah tarafından bu kelimeyle tanımlanır.

Şimdi Aleviliği adı İslam olan İlahi Sistem nezninde gözden geçiri ver. Tanımladığın Alevi kimliğin İlahi sitem içerisinde bir inanç litaratürü taşıyorsa Nasıl İslam öncesi gibi bir kavram kulalanbilirsin?

yani tüm peygamberlerin ilahi sisteminin adı islam..

hristiyanlık ,musevilik ... ve diğerleri de aslında islam.. öylemii

padişahım
24.01.2007, 11:34
bende bir alevi olarak sunnilerin bizim alevilere attığı 'mum söndü' olayına karşılık alevilerinde sunnilere karşı bir kirletme politikası uyguladığını biliyorum.ve alevilerde diyorlarki sunnilerde............................. yapıyorlar.eğer bende bu söyleneni yazarsam bu çirkefliği yapan insanlardan ne farkım kalır.kaçıncı yüzyılda yaşıyoruz arkadaşlar.alevi gençliği yetersiz bigiye sahip ve hertürlü provake'ye gelecek biçimde yetişiyor ve kendilerini ifade edemiyorlar.hz muhammet(s.a.v)efendimize gelen ilk vahiy nedir' oku 'allahın adıyla.evet canlarım alevi gençliğine sesleniyorum okuyun,kendinizi geliştirin ifade edin,tartışmayı ve karşınızdaki insanı bilginizle yenilgiye uğratmayı bilin.ne bulursanız okuyun,yanlışı doğruyu seçin.her zaman başınız dik olsun,yok ben bunu duydum bu şöyle söyledi bu dede bunu söyledi,babam böyle diyo...bırakın bunları ve kendiniz araştırın ve önce kendinizi öğrenin sonra karşınızdakini bilin.şimdi size sorsam allahını severseniz kaçınız sayabilir 12 imamları adlarıyla?çok azınız belkide hiç...evet alevi canlarım bırakın başkalarının sözleriyle davalarıyla uğraşmayı, önce kendi özbenliğinizi tanıyın.ve bugün 24 ocak UGUR MUMCU'YU anma günü rahmetle anıyoruz,MUMCULAR ölmesin kahrolsun katilller.sevgiyle kalın.PADİŞAHIM...

guneyyy
24.01.2007, 11:38
Evet Aynen Öyle

o halde hristiyanlığın adı neden farklıdır ve neden islamdan farklıdır? aynı ise neden din savaşları olmuştur?

hayat islam ile başlamışsa ilk insanlar yada mesala aborjinler namaz kılarmıydı onlarda islammıydı .. hayat islam ile başlamışsa

Zahir
24.01.2007, 11:45
o halde hristiyanlığın adı neden farklıdır ve neden islamdan farklıdır? aynı ise neden din savaşları olmuştur?

hayat islam ile başlamışsa ilk insanlar yada mesala aborjinler namaz kılarmıydı onlarda islammıydı .. hayat islam ile başlamışsa

Bu yorumunuza istinaden sizinle tartışmaya noktayı koyuyorum. Size İslamın tanımını yaptım. İslamı Namaz kılmak olarak algılayan bir zihniyetle tartışmak hiç bir fayda sağlamaz.

ehlibeyt
24.01.2007, 11:49
Alevilik Sünnilik Ayrımı nereden gelmektedir, Kur’an’da bu fark belirtilmiş

midir, bu durum Ali’nin hakkı olan Halifeliğin Ebubekir’e verilmesi ile mi doğdu?
Kur’anda Alevilik, Sünnilik diye bir ayrım yoktur ve bu konuda bir fark da

belirtilmemiştir. Ancak Alevi-Sünni farklılığı bir çok nedene dayanmaktadır. Bunları şöyle

sıralayabiliri:

1. 1. 1. Hz. Peygamber’in her fırsat ve olayda haklı olarak Hz. Ali’yi övmesi ve

yüceltmesi bazı kişilerde kıskançlık yaratmıştır.

2. 2. 2. Bir seferde İslam ordusuna köle kökenli Usame’nin başkomutan tayin

edilmesi ve bazı kişilerin buna uymamakta ısrar etmesi.

3. 3. 3. Hz. Muhammed’in cenazesi kalkmadan ve Hz. Ali defin işi ile uğraşırken

iktidar çekişmesinin başlatılması ve Ebubekir’in bir oldu-bitti ile halifeliğe

seçilmesi.

4. 4. 4. Hz. Muhammed tarafından Hz. Fatıma’ya hediye edilen Fedek

Hurmalığı’nın Ebubekir tarafından zorla Hz. Fatıma’nın elinden alınması.

5. 5. 5. Hz. Ali’nin baskılarla Ebubekir’e biad ettirilmeye çalışılması.

6. 6. 6. Peygamberimizin yakın dostları üzerine baskılar kurarak bunların Hz.

Ali’den uzaklaştırılmaya çalışılması.

7. 7. 7. Temeli sevgi, hoşgörü ve güzel ahlaka dayanan İslamiyet’in içerisine

baskıcı, teokratik anlayış ve görüşlerin yerleştirilmeye çalışılması. Buna namaza

eklemeler yapılmasını, camilerin çoğaltılmasını ve camilere minare eklenmesini

örnek verebiliriz.

8. 8. 8. Kur’an toplanırken Hz. Ali’nin bilgisine başvurulmaması.

9. 9. 9. Fitne ve fesadın kaynağı olan Mervan’ı Peygamberimizin sürgün ettirmesi

ve onu kendisinden sonra gelecek halifenin 40 konak öteye sürmesini vasiyet

etmesine rağmen, buna Emeviler’den Halife Osman’ın uymayarak Mervan’ı geri

getirmesi.

10. 10. 10. Hz. Peygamber ölüm döşeğinde iken “Bana kağıt kalem getirin, size vasiyet

yazacağım” demesine rağmen Ömer’in, Peygamber hastalık bunaması içinde bize

Kur’an yeter, diyerek Peygamberimizin bu isteğini yerine getirmemesi.

11. 11. 11. İslam’da adalet anlayışı esas iken halk fakr-u zaruret içinde yaşarken

Osman’ın kendi akrabalarını (Ümeyye oğulları) mal-mülk sahibi yapması.

12. 12. 12. Peygamberimizin “Ben dünyayı değiştirdiğimde burada bulunup da benim

cenazeme katılmayanlara benim şefaatim yoktur.” hadisini hatırlayıp da Hz.

Peygamber’i kabirden tekrar çıkarıp tören yapma girişiminde bulunmaları ve bunun

Hz. Ali tarafından şiddetle önlenmesi

13. 13. 13. Hz. Ali’nin halifeliğini tanımayarak Kur’an yapraklarını mızraklarının ucuna

takarak İslam’a ne kadar inandıklarını göstermelerinden, hile ve desise ile Hz.

Ali’nin elinden halifeliği almaya teşebbüs etmeleri.

14. 14. 14. Emevilerin Hz. Hasan’ı karısına zehirleterek şehit ettirmeleri ve onun

cenazesini oklattırmaları, yine Hz. Hüseyin’i Kerbela’da susuz bırakarak kafasını

kesmek suretiyle şehit ettirmeleri ve mübarek başını Şam’a getirip bir tepsi içine

koyarak, lanet Yezid’in eline bir çubuk alarak mübarek başına ve dudaklarına

vurarak “Keşke Bedir, Uhut ve Hendek’te şehit edilen dedelerim sağ olsaydı, ne

gelen bir kitap var ve ne de bir peygamber. Eğer varsa gelsin kurtarsın torununu.”

diyerek, Peygamberin makamında halifelik yapması.

15. 15. 15. Peygamber soyu olan 12 imamları zulüm ve işkence ile öldürmeleri ve

sonunda Emeviler’in Ebu Müslim adlı bir Türk kahramanı tarafından

yıkılmasından sonra Abbasilerin Ehl-i beyt’e şirin görünmelerine rağmen el altından

imamları zehirletmeleri.

Mesut Gündüz
24.01.2007, 11:57
Hz.Ali başka bizim inancımızın tanrısı başka. İslamla sadece yüzeysel bağlantısı var.

müttaki
24.01.2007, 12:10
Hz.Ali başka bizim inancımızın tanrısı başka. İslamla sadece yüzeysel bağlantısı var.

mesut abi.. sen Aliyi gördün mü.. Ali oldun mu.. önce Ali nasıl olunur.. onu anlayalım.. sonra kararı verelim.. Ali Hz. Ali mi değil mi?

Mesut Gündüz
24.01.2007, 12:16
mesut abi.. sen Aliyi gördün mü.. Ali oldun mu.. önce Ali nasıl olunur.. onu anlayalım.. sonra kararı verelim.. Ali Hz. Ali mi değil mi?

Sen kendi tanrını gördün mü , içten inanıyorum Ali'nin tanrı olduğuna.(Yar Ali yaradan Ali cana can katan Ali.)

Mesut Gündüz
24.01.2007, 12:22
Biz el açarız döneriz etrafımızda, Allah,Muhammed,Hz.Ali deriz ama bunların tamamı aslında tanrımızı yani Ali'yi yaşamak içindir. Musa,İsa, muhammed deriz ama aslında gene tanrımızı Ali'yi yaşamak isteriz. Herkesi kucaklarız.

müttaki
24.01.2007, 12:24
Sen kendi tanrını gördün mü , içten inanıyorum Ali'nin tanrı olduğuna.(Yar Ali yaradan Ali cana can katan Ali.)

evet Ali olan Allahdır.. ve Aliden başka mevcut yokdur.. Ali hala Diri.. hala mevcut..

önemli olan Ali'nin nerde olduğunu bilmek..

kimse Ali olamaz bu da ayrı bir konu :)

evet Mesut abi.. Ali nerde :)

Mesut Gündüz
24.01.2007, 12:33
evet Ali olan Allahdır.. ve Aliden başka mevcut yokdur.. Ali hala Diri.. hala mevcut..

önemli olan Ali'nin nerde olduğunu bilmek..

kimse Ali olamaz bu da ayrı bir konu :)

evet Mesut abi.. Ali nerde :)

Ali benim Ali sensin onun parçalarıyız. Bu inanç hep bizde vardı ve varolacak. Somut olarak gösterilemez soyut bir kavramdır.

Mesut Gündüz
24.01.2007, 12:38
Ali'yle aramızda aracı bulundur muyoruz? Ne bir elçi, ne bir kitap,ne bir halife sadece Ali ve bizler varız.Bizlerde Ali'yiz.

müttaki
24.01.2007, 12:43
Ali benim Ali sensin onun parçalarıyız. Bu inanç hep bizde vardı ve varolacak. Somut olarak gösterilemez soyut bir kavramdır.

bu dilimden söyleyen kendisidir vallahi
kulağında dinleyen kendisidir vallahi
Bir Ali'dir biri sen biri ben
hakikatte ne sen varsın ne de ben :)

sen Hz.Aliyi somutlaştırırsan elbette ki Ali.. 1400 sene doğmuş ölmüş Ali değildir..

ama daha dünya yaratılmadan evvel olan Ali.. sende bende görünüre çıkan Ali.. ve bu görünüre çıkmanın İdrakine varıldığı yer ...

bu anlattıklarımız İslamdır.. Yunus emre den. hallacdan.. mevlana dan.. dergahlarda ki Alevi dedelerinizden sorun...

sizin İslamiyet tanımınız yüzeysel kalmış o yüzden sadece yüzeysel bir bağ kuruyorsunuz...
görünüre çıktığının idrakine varan Muhterem kamil abilerinize(ellerinden öperim hepsinin) sorun İslam neymiş :)

Ali biliniyorsa.. Kamil İnsanda biliniyor..

Mesut Gündüz
24.01.2007, 12:56
bu dilimden söyleyen kendisidir vallahi
kulağında dinleyen kendisidir vallahi
Bir Ali'dir biri sen biri ben
hakikatte ne sen varsın ne de ben :)

sen Hz.Aliyi somutlaştırırsan elbette ki Ali.. 1400 sene doğmuş ölmüş Ali değildir..

ama daha dünya yaratılmadan evvel olan Ali.. sende bende görünüre çıkan Ali.. ve bu görünüre çıkmanın İdrakine varıldığı yer ...

bu anlattıklarımız İslamdır.. Yunus emre den. hallacdan.. mevlana dan.. dergahlarda ki Alevi dedelerinizden sorun...

sizin İslamiyet tanımınız yüzeysel kalmış o yüzden sadece yüzeysel bir bağ kuruyorsunuz...
görünüre çıktığının idrakine varan Muhterem kamil abilerinize(ellerinden öperim hepsinin) sorun İslam neymiş :)

Ali biliniyorsa.. Kamil İnsanda biliniyor..

İslamiyetin tanımıyla ilgili bi sorunum yok sadece tanrılarımız farklı olduğu için yüzeysel bakıyorum.

Ali'yi (tanrıyı) Kamil insanda görebiliyorsan bana Ali'nin nerde olduğunu sormana ne gerek var.

İhsan-i Kamil olmuş insan zaten tanrı olmuştur.

Ali'yi insanda arıyorsak gökte hükümranlık süren tanrı bizi ne derece bağlar.İslamiyet ne derece bağlar.

müttaki
24.01.2007, 13:05
İslamiyetin tanımıyla ilgili bi sorunum yok sadece tanrılarımız farklı olduğu için yüzeysel bakıyorum.

Ali'yi (tanrıyı) Kamil insanda görebiliyorsan bana Ali'nin nerde olduğunu sormana ne gerek var.

İhsan-i Kamil olmuş insan zaten tanrı olmuştur.

Ali'yi insanda arıyorsak gökte hükümranlık süren tanrı bizi ne derece bağlar.İslamiyet ne derece bağlar.

nasıl yani sizi başka tanrı bizi başka tanrı mı yarattı... :)

birde İnsan-ı kamil.. tanrı değil kul olmuşdur tabi kulluk tanımınızda yüzeysel değilse ... :)

enelhak sadece bir hayaldir... güneşe gözünü dikip güneşten başka birşey göremiyorum demekdir.. güzel bir hayal...

ismailseldag
24.01.2007, 13:07
:excl: saldırının fiili olanını benden ateşli olan sünnilere sorarsanız mutlaka bulacaklardır ben zaten sadece onu kastedmedim sözlü yapılan hakaretler şu anda sitenizdede yer almak ta uzağa gitmeye gerek yok.

forumdaki diğer can lar size yeteri kadar cevap verdiler ama bende bişiler söylemek istiyorum;
1)Başka arkadaşımda sordu ama bize şu anda içinde bulunduğumuz matemini yaşadığımız Kerbela olayına benzer bir örnek verebilirmisiniz.
2)Pek bilginiz yok sanırım size hatırlatmak isterim Cemel Olayını.Karşı karşıya gelen kimdi acaba bu savaşta,olayların başlamasına sebeb olan kimdi,devam ettiren kimdi vede asıl nedenineydi,bunları biliyorsanız müslümanlarla müslümanların ilk savaşını sorun.
3)biz saldırsıysak eper forum içinde link verin.

sayın sferat arkadaşım,sende kendi tarafından bakıyorsun....

bıldırcın24
24.01.2007, 13:13
sevgili arkadaşlar neyi kimi belirsiz birçok olaydan bi haber olan bu arkadaşımızı neden ciddiye alıp,muhattap kılıyorsunuz anlamıyorum.bu düşünce fakiri,araştırma yoksunu arkadaşımızı bi şekilde ciddiye alırız o da aydınlanmak bilgi sahibi olmak ya da böyle bi öneri ile kâala alıma isteği gelirse o zaman muhattap alınmalı araştıma dediği kendi düşünce ve görüş sav'ı nı paylaşan başka bir düşünce yoksunu yazar ya da arştırmacıyı okuyarak onu düşünce ve fikirlerini tasvibi ile görüş beyan etmiş biridir.bu site de saçmada olsa fikir beyan etme cüretini hangi alçakgönüllü,hoş görülü düşünce sunar kendisine sorarım size gönül kapısı her zaman her görüşe açık olan aleviliği artık savunan düşünen düşündüren ve yaşatan yeni nesil var akıl ve izan var artık.

Yerin seni çektiği kadar ağırsın

Kanatların çırpındığı kadar hafif

Kalbinin attığı kadar canlısın

Gözlerinin uzağı gördüğü kadar canlısın

Sevdiklerin kadar iyisin

Nefret ettiklerin kadar kötü

Ne renk olursa olsun kaşın gözün

Karşındakinin gördüğüdür rengin

Yaşadıklarını kar sayma

Yaşadığın kadar yakınsın sonuna

Ne kadar yaşarsan yaşa, sevdiğin kadar ömrün

Gülebildiğin kadar mutlusun

Üzülme bil ki ağladığın kadar güleceksin

Sakın bitti sanma herşeyi

Sevdiğin kadar sevileceksin

Güneşin doğuşundadır doğanın sana verdiği değer

Ve karşındakine değer verdiğin kadar insansın

Bir gün yalan söyleyeceksen eğer

Bırak karşındaki sana güvendiği kadar inansın

Ay ışığındadır sevgiliye duyulan hasret

Ve sevgiline hasret kaldığın kadar ona yakınsın

Unutma yağmurun yağdığı kadar ıslaksın

Güneşin seni ısıttığı kadar sıcak

Kendini yalnız hissettiğin kadar yalnızsın

Ve güçlü hissettiğin kadar güzelsin

İşte budur hayat

İşte budur yaşamak, bunu hatırladığın kadar yaşarsın

Bunu unuttuğunda, aldığın her nefes kadar üşürsün

Ve karşındakini unuttuğun kadar çabuk unutulursun

Çiçek sulandığı kadar güzeldir

Kuşlar ötebildiği kadar sevimli

Ve her şeyi öğrendiğin kadar bilirsin

Bunu da öğren

Sevdiğin kadar sevilirsin

Mesut Gündüz
24.01.2007, 13:13

birde İnsan-ı kamil.. tanrı değil kul olmuşdur tabi kulluk tanımınızda yüzeysel değilse ... :)

enelhak sadece bir hayaldir... güneşe gözünü dikip güneşten başka birşey göremiyorum demekdir.. güzel bir hayal...

Tanrıyı algılayışımıza göre tanrı anlam kazanmazmı.

İhsan-i Kamil aşamasına erişen kişi kul oluyorsa bizler kulluk anlayışını neden tamamiyle reddederiz hiç düşündünmü.

Enel hak eğer hayalse tanrıların tamamı hayalden öteye gidermi.

müttaki
24.01.2007, 13:25
Tanrıyı algılayışımıza göre tanrı anlam kazanmazmı.

İhsan-i Kamil aşamasına erişen kişi kul oluyorsa bizler kulluk anlayışını neden tamamiyle reddederiz hiç düşündünmü.

Enel hak eğer hayalse tanrıların tamamı hayalden öteye gidermi.

:) Mesut abi.. bu forumda veya özelde de tanıdığımız İnsan-ı kamillerde kulluk anlayışını reddeden bir dede... mürşid görmedik... hatta İkrar vermeden mürşide kimse de Aliye ulaşamaz ve mürşid(Allah) kulundan tecelli eder ki bu kula İnsan-ı kamil denir.. :) siz kul olmayı hafife alıyorsunuz.. kulluk makamı en üst makamdır

bu sizin kendince fikriniz.. yüzeysel aynı islam gibi...

müttakinin Tanrı anlayışıyla çelişen bir Alevilik öğretisi yok... :)

enel hak hayaldir.. Hak O'dur... ben değilim... şöyle bir düşünüyorum da ben kimim sen kimsin ben varmıyım sen varmısın ..zanlarda varız.. zan kalmayınca da ben kalmıyor :)

guneyyy
24.01.2007, 13:27
güney abi :) müttakinin ferdiyetinde islam ne ise... bu dünya içinde aynıdır..

bu dünyayı A'demden evvel ve A'demden bugüne diye düşünürsek... teslimiyet A'demle başlamıştır .. Muhammed ile kemale ermiştir..

yani ademden evvel teslimiyet yoktu ! neden?

müttaki
24.01.2007, 13:34
yani ademden evvel teslimiyet yoktu ! neden?

bundan onbinlerce yıl evveline gidersek olayı anlayamayız güney abi..

A'dem hala aynı A'dem...

kişinin uyanışı ve A'dem oluşu ile benim dediği herşeyi O'na teslim etmeye başlar..islam başlar..

şimdi güney abi de uyansa.. bir Allah var ve benim Özüm O dese.. özünde ki A'deme uyanmıştır.. ve teslimiyeti başlar...

bilinmeklik için bu gerek.. eğer hayalde zanlarda yaşayan bir Güney olmasa.. Güney neye uyanacakda A'dem olacak :)

guneyyy
24.01.2007, 13:38
bundan onbinlerce yıl evveline gidersek olayı anlayamayız güney abi..

A'dem hala aynı A'dem...

kişinin uyanışı ve A'dem oluşu ile benim dediği herşeyi O'na teslim etmeye başlar..islam başlar..

şimdi güney abi de uyansa.. bir Allah var ve benim Özüm O dese.. özünde ki A'deme uyanmıştır.. ve teslimiyeti başlar...

bilinmeklik için bu gerek.. eğer hayalde zanlarda yaşayan bir Güney olmasa.. Güney neye uyanacakda A'dem olacak :)

binlerce yıl öncesine gidersek anlayamayız diyorsan o halde teslimiyet ademle başlamış demek te gercekci degil :) sonuc bu olur

benim dediği her şey nedir kim ona neyi teslim etmiştir... muhallak..

ademle başlarsa ondan öncesi allah kavramını nereye otutturucaz..

yeryüzünde insan oluşumu ile dinlerin ortaya cıkması arasındaki binlerce yılı hangi kefeye koyucaz..

müttaki
24.01.2007, 13:42
binlerce yıl öncesine gidersek anlayamayız diyorsan o halde teslimiyet ademle başlamış demek te gercekci degil :) sonuc bu olur

benim dediği her şey nedir kim ona neyi teslim etmiştir... muhallak..

ademle başlarsa ondan öncesi allah kavramını nereye otutturucaz..

yeryüzünde insan oluşumu ile dinlerin ortaya cıkması arasındaki binlerce yılı hangi kefeye koyucaz..

o iş bizim işimiz değil.. bilimin işi.. incelesin araştırsın.. bilim adamı değiliz... artık onbilyıl daha ararlarda bu sonuçlara ulaşırlar mı bilemem... bizim bildiğimiz kendini bilmek..nefsini bilmek..

kendi Hakikatimizde olan Allaha ve peygamberlerine Şahit olmak geçmişe takılı kalmamak ..

emreank
24.01.2007, 13:42
yani tüm peygamberlerin ilahi sisteminin adı islam..

hristiyanlık ,musevilik ... ve diğerleri de aslında islam.. öylemii

Son Peygambere kadar gelen peygamberler son ilahi ve tektanrılı din olan islamın içinde olan özelliklerden birkısmını içermiştir. Zahir beyin söylemek istediği şey budur. Kişilerin yaşam biçimleri ile öz düşüncelerini İslamla karşılaştırmak çok yanlış. Kişi inanır fakat ibadet yapmaz. Bunu kalkıpta islam inancına yüklemek başka bir yanlıştır. Kişi hangi inanca sahip olursa olsun yanlış yanlıştır. İslam inancında da farklı düşünen ve yaşayanlar olmuş. Kimileri bunları kullanmış kardeşi kardeşe kırdırmıştır. Çoğu zamanda insanlar idareciler hükümdarlar padişahlar kendi egolarına yenik düşmüşlerdir. eğerki insanlar kendi iç dünyalarında saklı olan gücü bir birleştirseler 1 kişinin 1000 kişiyi her konuda malup edebileceğini görecektir. Unutmayalımki hayat denen belirli bir zamanı olan ömürde sadece ölüme çare yoktur. Ölüm haricinde de zor yoktur. İsteyen istediği şekilde yorumlasın. İnanan insanlar eğer inandığı şeyi yaşayabiliyorsa güçte yürekte asillikte ondadır.

Mesut Gündüz
24.01.2007, 13:44
:) Mesut abi.. bu forumda veya özelde de tanıdığımız İnsan-ı kamillerde kulluk anlayışını reddeden bir dede... mürşid görmedik... hatta İkrar vermeden mürşide kimse de Aliye ulaşamaz ve mürşid(Allah) kulundan tecelli eder ki bu kula İnsan-ı kamil denir.. :) siz kul olmayı hafife alıyorsunuz.. kulluk makamı en üst makamdır
bu sizin kendince fikriniz.. yüzeysel aynı islam gibi...

müttakinin Tanrı anlayışıyla çelişen bir Alevilik öğretisi yok... :)

enel hak hayaldir.. Hak O'dur... ben değilim... şöyle bir düşünüyorum da ben kimim sen kimsin ben varmıyım sen varmısın ..zanlarda varız.. zan kalmayınca da ben kalmıyor :)

Ben kulluk anlayışını hafife almıyorum tamamiyle reddediyorum. Yani bu cümlemden sonra senin tanrı anlayışın ile benim tanrı anlayışım tamamiyle zıt oluyor. Yani biri beyaz biri siyah oluyor.
Enel-hak hayal olamaz eğer hayalse bütün dinler ve inançlar anlamını yitirir.

Berucavan
24.01.2007, 13:49
dipsiz bir kuyudan düşmekte olan bir gençlik! ne yazıkki!

bir insanın akıllı olmasına birşey dediğimiz yok; yeter ki aklını başkalarına kabul ettirmeye çalışmasın!

Hz ali Resulullah'in amcasinin oglu, damadi, dördüncü halife. Babasi Ebû Talib, annesi Kureys'ten Fâtima binti Esed, dedesi Abdulmuttalib'tir. Künyesi Ebu'i Hasan ve Ebû Tûrab (topragin babasi), lâkabi Haydar; ünvani Emîru'l-Mü'minin'dir. Ayrica 'Allah'in Arslani' ünvaniyla da anilir. hz ali yeryüzünde yaşamış bir zattır. onu gören, bilen konuşan,soyunu sürdüren insanlar vardı ve halen var varolmaya da devam edecek.

hz ali yi allah'ın yerine koymak. bu bence çok yanlış
ikisi aynı şey değil

yaratanın büyüklüğü; yaratılanı gözünde küçültür!

müttaki
24.01.2007, 13:51
Ben kulluk anlayışını hafife almıyorum tamamiyle reddediyorum. Yani bu cümlemden sonra senin tanrı anlayışın ile benim tanrı anlayışım tamamiyle zıt oluyor. Yani biri beyaz biri siyah oluyor.
Enel-hak hayal olamaz eğer hayalse bütün dinler ve inançlar anlamını yitirir.

Mesut abi.. hemen reddiyete geçiyosunuz dediğim gibi bu tanımlamalar sizin zannınız Alevilikde böyle bir öğreti yok :yorgun:

hallac enelhak demişde.. güneşi batıdan mı doğurmuş.. ancak kendi kesret aleminde cüzzi bir Hakikati Zahire çıkarmış.. hallac Allah değildir.. ama hallacdan tecelli eden Allahdır.. hallac Allaha kul olmaya çalışmasa bunun idrakine varamazdı..

enel hak hayaldir... lakin ordan geçmeden de kulluk olmuyor :)

Mesut Gündüz
24.01.2007, 13:55
dipsiz bir kuyudan düşmekte olan bir gençlik! ne yazıkki!

bir insanın akıllı olmasına birşey dediğimiz yok; yeter ki aklını başkalarına kabul ettirmeye çalışmasın!

Hz ali Resulullah'in amcasinin oglu, damadi, dördüncü halife. Babasi Ebû Talib, annesi Kureys'ten Fâtima binti Esed, dedesi Abdulmuttalib'tir. Künyesi Ebu'i Hasan ve Ebû Tûrab (topragin babasi), lâkabi Haydar; ünvani Emîru'l-Mü'minin'dir. Ayrica 'Allah'in Arslani' ünvaniyla da anilir. hz ali yeryüzünde yaşamış bir zattır. onu gören, bilen konuşan,soyunu sürdüren insanlar vardı ve halen var varolmaya da devam edecek.
hz ali yi allah'ın yerine koymak. bu bence çok yanlış
ikisi aynı şey değil

yaratanın büyüklüğü; yaratılanı gözünde küçültür!

Kurtar o zaman bizi bu dipsiz kuyudan,

selin1524
24.01.2007, 14:52
Ortaokuldan beri Alevilik ile ilgili bilgi edinmek istedim ve babam bu konuda hep beni destekledi bir sürü kitap aldı.Her kitapa Aleviliğin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığını öğreneceğim diyerek başladım ama aksine hep Sünniliği kötüyen yazılarla karşılaştım. Bunun yanı sıra lise dönemimde arkadaşlarımdan biri Ülkü Ocaklarından aldığını söylediği ve Aleviliği anlatıyor dediği bir kitap verdi ve bir çok Sünni genci o kitabı okumuştu en azından bütün arkadaşlarım ve bende okudum Alevilik ile alakasız o kadar çirkin şeyler vardı ki o kitapta her okuduğum kelimede biz bunları yapmıyoruz biz bunları yapmıyoruz deyip durdum.Yani Sünni birinin tespitlerindeki iki tarafında asılsız saçmasapan bir şekilde birbirlerine saldırdıkları fikrini kesinlikle doğru bir tespit olarak buluyorum.Ne Alevi aileleri nede Sünni aileleri çocuklarına bir bireye alevi sünni kürt çerkez ermeni...vs diye bakmak yerine insan tek başına bir birey olarak bakmayı öğretmiyorlar. Sitede daha çok yeni olduğum için isimleri tam olarak tutamıyorum lütfen kusuruma bakmayın ama KomünistAlevi nickli arkadaşın sorduğu sorulara gelince geçmişi ısıtıp ısıtıp önümüze sürmenin hiçbir anlamının olmadığını düşünüyorum geçmiş geleceğimizin aynasıdır geçmişi sadece geleceğimiz için kullanabiliriz. Yeter ya 2007 yılındayız hala insanlık dışı bir kin tutmanın anlamı yok ki ALEVİLİK insana önem vermektir Alevilikte önce insan vardır eğer gerçek bir Alevi isek Sünnilere karşı bu kini bırakıp onlarla bizim aramızda hiçbir farkın olmadığını düşünmeliyiz. Birde bu ayrımın bu kadar uç noktalarda olmasının nedeninin Sünniler olduğunu çok iyi biliyorum ne demişler sana taş atana sen ekmek at onlar istedikleri kadar bizimle uğraşsın istedikleri kadar kötülesinler biz ALEVİLER OLARAK İNSAN OLANDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ VE BÜTÜN İNSANLARI SEVECEĞİZ bunu onlara gösterelim olmaz mı?

eren23
25.01.2007, 01:51
Sevgili dost ferhat!Öncelikle hoşgeldin merak etme ben sana hayt huyt deyip girişmiycem :komik Bu espri tabi alınma sakın.Arkadaşlar bu dostumuz hata yapmış olabilir zaten hayır kardeşim öyle değil de böyle deyip diretmiyor.Eminim ki o da üzülmüştür üstüne çemkirmeye gerek yok..Bu forumdaki insanlar neden birden savunmaya geçti parladı diye düşünebilirsin ancak burdaki insanlar ortada fol ya da yumurta yokken bu iddiaları kendinden uydurmuyorlar emin ol.Bak dostum biz Alevi toplumu olarak her türlü toplumu kucaklayabilecek bir felsefeye ve anlayışa sahibiz.Çünkü bizdeki felsefe;İncinsen de incinme şeklindedir.Sen belki Alevi toplumunun içinde büyümedin ya da Aleviliği sana anlatan biri olmadı şu ana kadar.Bu bakımdan bize kötü bakmanı dahi normal görüyorum ama merak edip sorman bile büyük bir ilerleme,kendi adıma teşekkürler.Elbette maraşta,çorumda vs..olaylar çıktı karışıklıklar oldu.Aleviler de bu saldırıya karşı kendini savunmak istemişlerdir.Nasıl karşıdaki insan allah-ü ekber deyip makinalı tüfekle,sallamayla katliama girişti bu normal ise eğer(ki normal olması insanlığa ters)insanın en doğal hakkı da kendini savunma hakkıdır.Bu savunma ve karışıklık duygusu içinde sünni vatandaşlarımızdan da kayıplar olmuştur.Ancak hiçbir Alevi silahlanarak durduk yerde insana kastetmemiş,incitmemiştir.Ben çorumluyum sevgili dostum belki sana başkası anlatmamıştır ya da en azından bizim gözümüzle dinlememişsindir.Çorumda olaylardan önce insanlar alevi ve sünni olarak karışık oturuyorlardı.Zaten yaşayış tarzlarından ve Alevi toplumunun anlaşılamamasından dolayı Alevilere kötü bir bakış açısı vardı.Olayları fitilleyen birkaç çakalın yalan iddialarıdır.Güya aleviler camiyi yakmışlar.Yakıldığı iddia edilen cami de daha bitmemiş olan inşaat halindeki bir yapı zaten cami bile değil.Adı da ehl-i beyt camisidir.Bu cami çorum milönüde bulunur eğer merak edip yolun düşerse git bak hala Alevi mahallesinde dimdik ayakta duruyor kimsenin bişey yaptığı falan yok.Bu cami söylentisi çorum küçük olduğundan her taraftan duyulmuş.Bunu duyan sünni vatandaşlar tabir-i caizse gaza gelerek Alevilerin yoğun olduğu mahallelere,kahvelere,sinemalara vs..saldırıyorlar.İş buraya kadar tahrik gibi görünüyor değil mi?Ancak gerisi daha vahim.Saldıran vatandaşların hepsi teşkilatlı ve silahlı.Yani boş gelen yok üstelik bu silahlar (silahları tanırsan bilirsin)otomatik.Mp 5 ve ak 47 diye tabir edilen otomatik silahlar.Şimdi bu insanlar bu kadar silahı nereden buldu şehrin göbeğinde otomatik tüfek ne alaka?Hadi doğuda olsa pkk var dersin eyvallah ama şehirde hiçbir tehdit yokken herkesin elinde aynı marka silahların olması çok düşündürücü dostum!Uzatmayalım olaylar çıkıyor o kadar vahim boyuta ve vahşete ulaşıyor ki;bir Alevi köyünde Alevi dedesini fırına atıp cayııııır cayır yakıyorlar.Benim tüm akrabalarım halan çorumda.Eniştem ne oluyor diye dışarı çıktığında 30 yıllık kapı komşusu silah çekiyor,içeri gir yoksa kafanı dağıtırım diyor.Olaylar durulduğunda eniştem tekrar çıkıyor bir de bakıyor ki allah seni inandırsın kapının üzerinde tebeşirle çizilmiş işaretler var ve bunlar alevilerin oturduğu evler.Çorum meydanına ağır silahlar kuruyorlar ki kim gelirse tarayalım diye.Bunlar en 100 kişinin anlattığı olaylardır.Sözün kısası bu olaylar;teşkilatlı ve bilinçli bir şekilde hazırlanmış hatta kimileri inanmayabilir,polis destekli bir gerilla baskınıdır.Şimdi olayın yorumuna geçelim mesela diyebilirsin ki;efendim aleviler tahrik etti veya onlar dinsiz imansızdı ondan sünniler tahrik oldu.Ya da ateist allahsız diyebilirsin(ki ilgisi yok).Şimdi soruyorum bir insan doğduğunda müslüman olarak mı doğar yoksa insan olarak mı?Bu insanlar Alevi de müslüman da olmayıp hristiyan hatta onu bırak dinsiz dahi olmuş olsalar,hangi anlayış allah allah diye onları katletmeyi allah yolu sayıp da cihat edercesine çoluk çocuk demeyip öldürmeyi haklı kılabilir.Herkes başkasına saygılı olmak şartıyla kendi inancını yaşamakta hürdür.Buna Diyanet dahi karışamaz sevgili dostum.Hem bunu yapanlar kim ki bu hakkı kendilerinde görüyorlar.Allahın kudreti adaleti yok mudur?Eğer suçlu ise bu allahın bileceği iş kul kim oluyor da hesap soruyor.Bunca ölen insanı tanrı yaratmadı mı?Şimdi neden insanların sana tepki gösterdiğini biraz da olsa anlayabildin mi?

Saygılarımla

eren

Bedo!Alevilere ait hiçbir gizli kapaklı ve kanlı örgüt yoktur OLAMAZ!PKK ye gelince tamamına yakını şafi ve sünni kürtlerden ve kuzey ıraklı peşmergelerden oluşur.Hiç düşünmedin mi diyelim dediğin doğru başbağlara neden saldırsınlar o kadar sünni yerleşim birimi varken!Olay maraşta,çorumda ve sivasta oldu.Erzincan ne alaka?Biraz daha zorlasan El kaideye ve mossad'a da alevi örgütü diyeceksin be.Birşey konuşurken desteksiz sallama aslanım.

Şoreş
25.01.2007, 21:09
Arkadaşlar gereksiz, kişisel saldırıların olduğu ve konuyu amacından saptıran tüm Mesajlar silinmiştir.. Burada bir Müslümanın Aleviliğe olan bakışı, tespitleri üzerine yorumlar yapılmalı, lütfen tartışmalara girmeyelim.

İyi Forumlar.

aykudgöksun
26.01.2007, 22:38
arkadaş alevilik hakkında kendini geliştirmek için araştırma yaptığını söylüyor ve 3 sonuca varıyor.bu sonuçların gerçeklik durumu yoktur karşılıklı gibi gösterilmek istenen şiddet yanlış anlatılmıştır.nese benim demek istediğim şu o kadar araştırma yaptın 3 sonuç çıkardın ki bu sonuçlar pek sağlıklı değil ve ardından bir sürü soru sormuşsun.bence araştırma yaptıysan bile pek özenmemişsin çünkü bi araştırmadan sonra en azından soru ve sonuçları birbirine yakın olması gerekir.bana pek araştırma gibi gelmedi.saygılar...

CANDAVUT
06.02.2007, 17:48
Vardığın sonuçlara cevaplar ;

1 - Sünnilik İslam Dininden önce çıkmış bir İslamik Mezheptir. 4'e ayrılır Hanefi, Şafi, Hambeli, Maliki.. Alevilik ise İslam Dininden çok önceye giden bir İnanç Sistemidir.. Müslümanlık değildir, sadece İslam Motifleri içerir o kadar.. Dolayısıyla Alevilik, İslamdan sonra çıktı demek bilgisizliktir, yanlıştır.

2 - Anadolu Aleviliği bir tanedir.. Onunda sadece ve sadece Bektaşilik Tarikatı vardır.. Ama Sünnilikte nerden baksan 400'ün üzerinde Tarikat vardır.. Nurculuktan tutunda, Kadirilik, Nakşilik, Hizbullah, İskenderiye, Süleymancılık.. Saysam bitiremem.. Sizin Alevi Fıkralar lafını doğru değil.. Demeye çalıştığınız Şia/Caferi Mezheplerdir ki onlarda Anadolu Aleviliğinin içinde yer almamaktadır..

İsmailik gibi Şia akımlar, adı üstünde Şiadır.. Ama Anadolu Aleviliği tektir, başlı başına Evrenlsel bir İnançlar bütünüdür.

3 - Burda dur bakalım.. Tarihi didik didik araştır, Aleviler Sünnilere bir tek katliam bile yapmamıştır.. Ama Sünniler Maraşta, Malatyada, Gazi Mahallesinde, Çorumda, Dersimde, Koçgiride, Osmanlı dönemi sayıları Yüzbinlere varan Alevileri katletmiştir Sünniler ve Mum Söndü, Abdest almazlar gibi karalamalarla kendilerini tatmin etmeye çalışmış ve inancımızı yerden yere vurmuşlardır.

Sünni Osmanlı Fetvalarında Aleviler için ne demişti Hatırlayalım mı ?

Onlar Veledi Zinadır

Onlar Nikahları geçersizdir

Onlar Kafirdir

Onları öldüren cennetliktir

Onlarla savaşan, yaralanan Gazidir

Onların kestikleri murdardır...

İşte tüm bu saldırılar Sünni kesimden çıktı, Alevilerden değil.. O yüzden Alevilerin Sünnilere saldırma gibi bir durumları olamaz, yok böyle birşey.. Din uğruna adam doğrayan, Allahu Ekber diyip Otel yakan Sünni İslamcılardır..

bu konuda cevap verecek araştırmalarda bulunmadım çünkü gerek de kalmadı zaten forumda, yanlış hatırlamıyorsam "maraş katliamı"konusunda anlatılmış birşeyler var. maraş sonrası misilleme olarak (başbağlar??) bir köyün insanlarının katledilmesi, başka bir yerde,ismi ömer diye çocuk genç yaşlı tanınmadan linç edilmesi...
bunları konuşmaya gerek yok diyorum çünkü, elimize ne geçecek?
tarih boyunca anlaşılamadınız, zulüm gördünüz, ezilip aşağılandınız, bunu biraz inceleme yapan herkes görebilir, ve biraz inceleme yapan bunların karşılıksız kalmadığını da görür. fakat asıl önemlisi bundan sonra ne olacak, geçmişin günahlarıyla mı yanacağız. sizin ve bizim tasvip etmediğimiz, utanç duyduğumuz, karacahil, yobaz kişilerin-kişiliksizlerin- yaptıklarıyla mı birbirimize bakacağız. gözümüzde kin, kalbimizde nefretle mi davranacağız yoksa birbirimize, doğru kanallardan inaç felsefemizi, dayandığımız kaynakları mı anlatıp düzeyli bir fikir alışverişi mi yaşayacağız. bundan öncekiler tarihte kaldı demiyorum ama bundan sonra nasıl devam edileceği çok önemli?
nasıl olmalı?
kin ve nefretle mi?
yoksa karşılıklı anlayış, sağduyu çevçevesinde kendimizi anlatarak mı?

murat222
06.02.2007, 21:57
bu konuda cevap verecek araştırmalarda bulunmadım çünkü gerek de kalmadı zaten forumda, yanlış hatırlamıyorsam "maraş katliamı"konusunda anlatılmış birşeyler var. maraş sonrası misilleme olarak (başbağlar??) bir köyün insanlarının katledilmesi, başka bir yerde,ismi ömer diye çocuk genç yaşlı tanınmadan linç edilmesi...
tarih boyunca anlaşılamadınız, zulüm gördünüz, ezilip aşağılandınız, bunu biraz inceleme yapan herkes görebilir, ve biraz inceleme yapan bunların karşılıksız kalmadığını da görür. fakat asıl önemlisi bundan sonra ne olacak, geçmişin günahlarıyla mı yanacağız. sizin ve bizim tasvip etmediğimiz, utanç duyduğumuz, karacahil, yobaz kişilerin-kişiliksizlerin- yaptıklarıyla mı birbirimize bakacağız. gözümüzde kin, kalbimizde nefretle mi davranacağız yoksa birbirimize, doğru kanallardan inaç felsefemizi, dayandığımız kaynakları mı anlatıp düzeyli bir fikir alışverişi mi yaşayacağız. bundan öncekiler tarihte kaldı demiyorum ama bundan sonra nasıl devam edileceği çok önemli?
nasıl olmalı?
kin ve nefretle mi?

başka bir yerde ismi ömer diye çocuk yaşlı demeden linç edilenler demişsin neresi burası söylermisin.böyle bir olay yoktur iftira atmayın.asıl linç maraşlarda alevi diye kesilen doğrananlarda,çorumda katledilenlerde,sivasta yakılanlardır.

CANDAVUT
06.02.2007, 22:25
ARKADAŞIM, size koskoca mesajda defaatle dedim ki, biz şunu yaptık, siz şunu yaptınız tartışmasına girmeyelim, sen hala bana bu tavrı sürdürüyorsun. peki neye yaradı bu? eline ne geçti? inan ki senin bana söylediğinin çok daha fazlasını biliyorum. bunu da belirttim. hala nedir bu tavrın? neye yarayacak?
soruna cevap olarak, iran ve ırakta Ali Aşkı taraftarlarıyız diyen kişilerin yaptıklarına bak derim. ama tekrar söylüyorum. bu konuda tavrım kesindir. siz şunu yaptını biz şunu yaptık tartışmasına girmeyeceğim.
saygılarımla...

KomünistAlevi
06.02.2007, 22:45
nasıl olmalı?
kin ve nefretle mi?

Bilmeden atıp tutuyorsun sözlerine dikkat et.

Öncelikle şunu belirteyim,
Başbağlar Maraş katliamından sonra olmadı Sivas Madımak Katliamından sonra oldu.Başbağları PKK isimli örgüt gerçekleştirmiştir..PKK ile Aleviler arasındada hiçbir bağlantı yoktur...

Ayrıca biz Aleviler hiçbirzaman geçmişimizi unutmayan ve unutturmayan bir toplumuzdur..Ve hayatımızın her anında maruz kaldığımız katliamları şerefsizce iftiraları vs. vs. dile getiririz...Unutmadık unutturmayız!..Bu durum seni neden rahatsız ediyor ki?...Biz Yobazlara,Faşistlere,Alevi düşmanlarına karşı dimdik ayaktayız...Gelipte sen yaptın şu yaptı bu yaptı demiyoruz...Yoksa sende mi o kafalardansın?Rahatsız olduğuna göre birşey vardır demi.

Kardeşçe yaklaşmak istiyorsan eğer geçmişi unutturmaya çalışma gerçekten kardeş gibi yaklaş ve bizim acılarımızı unutma unutturma...Alevileri Dersimde,Koçgiride,Maraşta,Çorumda,Sivasta,Gazide kestiler,biçtiler,yaktılar de....

Nedense bize kardeşlik naraları atanlar geçmişi ikidebir söylemeyin ,geçmişi unutun hep aynı sözleri söyliyip tekrar etmeyin diyor...

Şunu kafanıza yazın:
Aleviler geçmişinde ki hiçbirşeyi unutmaz unutturmaz!..Herzaman zihinlerimizdedir acılarımız ve herzamanda dile getiririz...Hatta anma programları bile yaparız.

aykudgöksun
07.02.2007, 00:00
soruna cevap olarak, iran ve ırakta Ali Aşkı taraftarlarıyız diyen kişilerin yaptıklarına bak derim. ama tekrar söylüyorum. bu konuda tavrım kesindir. siz şunu yaptını biz şunu yaptık tartışmasına girmeyeceğim.
saygılarımla...

iyi de iran ve ırakta ali aşkı taraftarlarıyız diyen kişiler alevi miydi??(galiba şii dicektin)

demirciler
07.02.2007, 00:30
Alevilik tamamen İslamın içinde değildir.. Din değildir, Evrensel bir İnanç Sistemidir, o yüzden İslamdan geniştir, kalıplara sokulamaz.

Merak ettiğim husus bu tez Aleviliğin temel tezi midir? Bu tezi ortaya koyarken bütün Aleviler adına mı konuşuyorsunuz? Halbuki biz Aleviliği islamın özgün bir yorumu olarak bilirdik. Eğer dediğiniz gibi ise o motifler nelerdir? Tek yaratıcı Allah, peygamberimiz Hz Muhammed, dört halifeden biri olan Hz.Ali bunların hepsi sadece motif mi? Bildiğim kadarıyla Alevilerin genelinin bu saydıklarımı inançlarının temeline koyarlar. Bunun dışında islamdan önce var olduğunu söylediğiniz motiflerin bu saydıklarımla ne kadar örtüştüğü üzerinde hiç düşündünüz mü? Ayrıca hep katliamcılıkla suçladığınız sünniler ile bu üç hususta genelde hem fikir olduğunuzu herhalde inkar etmeyeceksiniz?Mesela Hz.Ali'nin bütün hayatı boyunca şu anda Sünnilerin bile yapamadığı ibadetleri yaparak yaşadığını sanırım biliyorsunuz? Hal böyle iken bütün Alevilerin adeta lider kabul ettiği Hz.Ali'ye sadece İslami bir motif demenizi anlamakta zorluk çektiğimi ifade etmek istiyorum.Bu fikrinizi görünce açıkçası aramızdaki inanç farkının sandığımdan daha fazla olduğunu farketmiş oldum.

malikester
10.02.2007, 21:45
alevilik ve şialık üzere her türlü sorularınızı lütfen msn de tartışalım
malik_ester7@hotmail.com..

malikester
10.02.2007, 21:46
alevilik ve şialık üzere her türlü sorularınızı lütfen msn de tartışalım
malik_ester7

demokrat murad
13.02.2007, 20:46
Bilmeden atıp tutuyorsun sözlerine dikkat et.

Öncelikle şunu belirteyim,
Başbağlar Maraş katliamından sonra olmadı Sivas Madımak Katliamından sonra oldu.Başbağları PKK isimli örgüt gerçekleştirmiştir..PKK ile Aleviler arasındada hiçbir bağlantı yoktur...

Ayrıca biz Aleviler hiçbirzaman geçmişimizi unutmayan ve unutturmayan bir toplumuzdur..Ve hayatımızın her anında maruz kaldığımız katliamları şerefsizce iftiraları vs. vs. dile getiririz...Unutmadık unutturmayız!..Bu durum seni neden rahatsız ediyor ki?...Biz Yobazlara,Faşistlere,Alevi düşmanlarına karşı dimdik ayaktayız...Gelipte sen yaptın şu yaptı bu yaptı demiyoruz...Yoksa sende mi o kafalardansın?Rahatsız olduğuna göre birşey vardır demi.

Kardeşçe yaklaşmak istiyorsan eğer geçmişi unutturmaya çalışma gerçekten kardeş gibi yaklaş ve bizim acılarımızı unutma unutturma...Alevileri Dersimde,Koçgiride,Maraşta,Çorumda,Sivasta,Gazide kestiler,biçtiler,yaktılar de....

Nedense bize kardeşlik naraları atanlar geçmişi ikidebir söylemeyin ,geçmişi unutun hep aynı sözleri söyliyip tekrar etmeyin diyor...

Şunu kafanıza yazın:
Aleviler geçmişinde ki hiçbirşeyi unutmaz unutturmaz!..Herzaman zihinlerimizdedir acılarımız ve herzamanda dile getiririz...Hatta anma programları bile yaparız.

kimin kafasına neyi kazıyacağına herkes kendi karar verebilir. sizin anma törenleri yapmanıza kimsenin karşı geleceğini sanmıyorum. acılarınızı istediğiniz gibi yaşayabilirsiniz. ama bence sizinle bir konuda konuşmak sizi anlamaya çalışan birilerine karşı bu katliamları sizin gibi tekrar tekrar söylemelerini bekleyemezsiniz. nitekim bu olayları tasvip etmediğini yapılan tüm katliamları kınadığını belirtmiş kişilerden daha fazlasını bekleyemezsiniz.
sünni birisinin dediği gibi ve bazı kişilerinde belirttiği gibi bu tip sorunları çözmek için bu günden sonra ne yapabilirizi tartışmak isteyen sizinle bu konuda görüş alışverişi yapmaya çalışan birilerine karşı bence yaklaşım tarzınızı değiştirmeniz gerekir diye düşünüyorum. bu tip görüş alışverişleri asimileye yönelik olmadığını anlamalısınız.

KomünistAlevi
13.02.2007, 21:39
kimin kafasına neyi kazıyacağına herkes kendi karar verebilir. sizin anma törenleri yapmanıza kimsenin karşı geleceğini sanmıyorum. acılarınızı istediğiniz gibi yaşayabilirsiniz. ama bence sizinle bir konuda konuşmak sizi anlamaya çalışan birilerine karşı bu katliamları sizin gibi tekrar tekrar söylemelerini bekleyemezsiniz. nitekim bu olayları tasvip etmediğini yapılan tüm katliamları kınadığını belirtmiş kişilerden daha fazlasını bekleyemezsiniz.
sünni birisinin dediği gibi ve bazı kişilerinde belirttiği gibi bu tip sorunları çözmek için bu günden sonra ne yapabilirizi tartışmak isteyen sizinle bu konuda görüş alışverişi yapmaya çalışan birilerine karşı bence yaklaşım tarzınızı değiştirmeniz gerekir diye düşünüyorum. bu tip görüş alışverişleri asimileye yönelik olmadığını anlamalısınız.

Sayın Demokrat Murad,

Bize kardeş ayakları ile gelen insanların nedense çoğu geçmişe sünger çekin,unutalım diyor ve şunun farkında olmuyorlar tabi:
Biz Kerbelayı,Mansuru,Bedrettini,Nesimiyi,Pir Sultanı ,Osmanlının zulümlerini , Maraşı, Çorumu, Sivası, Malatyaları,Gazileri vb. unutmadık unutturmayızda...!

Bize dost ayakları ile gelenler bizim geçmişimizede sahip çıkmalıdırlar ...Ancak onlarınki sadece ve sadece sahte dostluk ve yalancılıktan ibarettir...Biz kimselere sen veya siz yaptınız demiyoruz...

Biz şu iki çift sözü söylüyoruz:
Yobazlar din adına katletti Faşistler namı değer Milliyetçi komandolar bozkurtçuklar zamanında din adına allah adına millet adına katlettiler diyoruz...Tarihte ne çektiysek bu 2 gruptan çektik...Türk-İslam sentezinden veya Ümmetçi sentezinden...

Biz fazla birşey demiyoruz...Unutturmadık unutmayızda!

Siz ister söyleyin ister söylemeyin bizim çektiğimiz acıları, hiç ilgilendirmez bizi...

Ben olaya Alevi-Sünni olarak bakmıyorum...Ben olaya insanlık adına bakıyorum.Ben olaya ezenler ile ezilenler olarak bakıyorum...Bize dost olarak yaklaşacak babayiğitleridende bu duyarlılığı bekliyorum...Anlaşabilmişizdir umarım.

İyi forumlar...

demokrat murad
13.02.2007, 22:12
Sayın Demokrat Murad,

Bize kardeş ayakları ile gelen insanların nedense çoğu geçmişe sünger çekin,unutalım diyor ve şunun farkında olmuyorlar tabi:
Biz Kerbelayı,Mansuru,Bedrettini,Nesimiyi,Pir Sultanı ,Osmanlının zulümlerini , Maraşı, Çorumu, Sivası, Malatyaları,Gazileri vb. unutmadık unutturmayızda...!

Bize dost ayakları ile gelenler bizim geçmişimizede sahip çıkmalıdırlar ...Ancak onlarınki sadece ve sadece sahte dostluk ve yalancılıktan ibarettir...Biz kimselere sen veya siz yaptınız demiyoruz...

Yobazlar din adına katletti Faşistler namı değer Milliyetçi komandolar bozkurtçuklar zamanında din adına allah adına millet adına katlettiler diyoruz...Tarihte ne çektiysek bu 2 gruptan çektik...Türk-İslam sentezinden veya Ümmetçi sentezinden...

Siz ister söyleyin ister söylemeyin bizim çektiğimiz acıları, hiç ilgilendirmez bizi...

Ben olaya Alevi-Sünni olarak bakmıyorum...Ben olaya insanlık adına bakıyorum.Ben olaya ezenler ile ezilenler olarak bakıyorum...Bize dost olarak yaklaşacak babayiğitleridende bu duyarlılığı bekliyorum...Anlaşabilmişizdir umarım.

İyi forumlar...

size dost ayakları ile gelenler geçmişinize sahip çıksalardı zaten onlarala ayrı bir tarafınız kalmazdı. o zaman sorunda kalmazdı tartışmada olmazdı. bügün biz o safhaya nasıl geliniri tartışmalıyız.
benim görüşüm şu her iki tarfın ileri gelenleri önkoşulsuz bir araya gelmeli ve oturup kamuoyu önünde tüm bu konuları enine boyuna saygı sevgi çerçevesi içinde tartışmalı.
anlaşılabildim mi acaba?

demokrat murad
13.02.2007, 22:13
ancak böyle silebiliyorum

KomünistAlevi
13.02.2007, 22:15
Yok yok biz anlaşamıyoruz herhalde.:S

Bize dostluk adına gelen insanlar bize sahip çıkan ve bizi seven insanlardır diyorum...Ve geçmişimizide unutturmayan ve geçmişimizede sahip çıkan insanlardır diyorum...

Siz Sünni vatandaşlarımızın nedense konuyu anlayamıyorsunuz.:S

İyi forumlar...

demokrat murad
13.02.2007, 22:21
Sayın Demokrat Murad,

İyi forumlar...

size dost ayakları ile gelenler geçmişinize sahip çıksalardı zaten onlarala ayrı bir tarafınız kalmazdı. o zaman sorunda kalmazdı tartışmada olmazdı. bügün biz o safhaya nasıl geliniri tartışmalıyız.
benim görüşüm şu her iki tarfın ileri gelenleri önkoşulsuz bir araya gelmeli ve oturup kamuoyu önünde tüm bu konuları enine boyuna saygı sevgi çerçevesi içinde tartışmalı.
anlaşıldım mı acaba?

KomünistAlevi
13.02.2007, 22:23
Sayın Demokrad Murad,

Aynı mesajı 2-3 kere ard arda göndermişsiniz.:SDiğerlerini silseniz diyorum fazlalık olanları:)

Kolay gele...

demokrat murad
13.02.2007, 22:25
bencede sizinle anlaşamadık peki herkesle anlaşıcaz diye birşey yok.

demokrat murad
13.02.2007, 22:27
dogru söyledin de ben nasıl isleceğimi bulamadım

KomünistAlevi
13.02.2007, 22:29
bencede sizinle anlaşamadık peki herkesle anlaşıcaz diye birşey yok.

Aslında anlaşırız.:)

Ben Sünniler ile gezip dolaşan bir insanım.

Ama forumda daha çok yenisiniz beni biraz yazılarımdan tanımalısınız bende sizi aynı şekilde...Ozaman birbirimiz hakkında belirli bir görüşe sahip olmuş oluruz...

İyi forumlar...

erkan2434
13.02.2007, 22:36
bir imam ve dedeyle görüşün farkı anlarsınız
ya korkuyla
ya sevgiyle

erkan2434
13.02.2007, 22:41
hiç bir fark yoktur ikiside etten kemiktendir

dede_27
13.02.2007, 22:41

Müslümanların arasındaki ilk savaşta müslümanları birbirine nasıl kırdırmıştır?

Çaldıran savaşı sonunda ( DÜZELTİLDİ SULTAN SELİM HAN ) iranla olan sınırları çizdirip giriş ve çıkışları yasaklamışmıdır?

1-2-3 -İbn-i Sebe tarihi bir masaldan ibarettir ki Seyf ibn-i Ömer adındaki bir sahtekar onu uydurmuş ve güya Şia ve Ehlibeyt taraftarlığını, Ali taraftarlığını, hilafetini vs. o uydurmuş ve ortaya atmış ve müslümanlar arasında fitneye sebep olmuştur. Oysa büyük alimlerin bunun bir masal olduğunu sağlam delillerle ispat etmişlerdir. Bu konuda Abdulabdulbaki Gölpınarlı - İbn-i Sebe Masalı isimli kitaba müracaat edin.Tamamen Aleviliği İslam dışı göstermek için yapılan bir harekettir...

4-Erdebil Şeyhi : Şah İsmail'in dedesi Şeyh(Hoca) Ali'dir...

5-Erdabali değil Erdebil şehri ...Evet vermiştir..

6-Evet bırakılmıştır.

7-Sizin varmak istediğiniz noktayı anlamıyorum ... Eğer yıldırım bayezit ve bunun gibi padişahlar Anadoludaki Alevileri kılıç korkusu ile yobazlaştırmasaydı günümüz Anadolusunda sünnilerden çok Aleviler olacaktı...Ayrıca esirler kılıç korkusuyla değil kendi istekleri ile Alevi olmuşlardır...

8-Bilgim yok...Ama varmak istediğiniz nokta nedir ... Bunu anlamış değilim..

9-osmanlılara lafım yok ... adı üstünde osman ..!!

10-Yeni bir kültür anlayışı dediğiniz Alevilik daha öncedende vardı....

.......

Eyvallah..

demokrat murad
13.02.2007, 22:43
bir imam ve dedeyle görüşün farkı anlarsınız
ya korkuyla
ya sevgiyle

benim görüşüme göre ikiside gerekli korku ve ümit.
ben akibetimin ne olacağından dolayı korkarım,
aynı zamanda iyi olacağı ümidiylede sevinç duyarım.
bu tip bir algı beni daima teyakkuzda tutar.
çizmeyi aşmamamı öğretir...

erkan2434
13.02.2007, 22:50
sunniler sunnayı takip eder bu nedenle şekilcilerdir
aleviler ise ''hak muhammed ali '' diyerek sunnilerin kabul ettiklerini yadsımaz;pirim,z hz. ali yolundan dinle dünyayı karışmadan

erkan2434
13.02.2007, 22:54
biri allah körkusuyla
biiri sevgisiyle

demokrat murad
13.02.2007, 23:02
1-2-3 -İbn-i Sebe tarihi bir masaldan ibarettir ki Seyf ibn-i Ömer adındaki bir sahtekar onu uydurmuş ve güya Şia ve Ehlibeyt taraftarlığını, Ali taraftarlığını, hilafetini vs. o uydurmuş ve ortaya atmış ve müslümanlar arasında fitneye sebep olmuştur. Oysa büyük alimlerin bunun bir masal olduğunu sağlam delillerle ispat etmişlerdir. Bu konuda Abdulabdulbaki Gölpınarlı - İbn-i Sebe Masalı isimli kitaba müracaat edin.Tamamen Aleviliği İslam dışı göstermek için yapılan bir harekettir...

4-Erdebil Şeyhi : Şah İsmail'in dedesi Şeyh(Hoca) Ali'dir...

5-Erdabali değil Erdebil şehri ...Evet vermiştir..

6-Evet bırakılmıştır.

7-Sizin varmak istediğiniz noktayı anlamıyorum ... Eğer yıldırım bayezit ve bunun gibi padişahlar Anadoludaki Alevileri kılıç korkusu ile yobazlaştırmasaydı günümüz Anadolusunda sünnilerden çok Aleviler olacaktı...Ayrıca esirler kılıç korkusuyla değil kendi istekleri ile Alevi olmuşlardır...

8-Bilgim yok...Ama varmak istediğiniz nokta nedir ... Bunu anlamış değilim..

9-osmanlılara lafım yok ... adı üstünde osman ..!!

10-Yeni bir kültür anlayışı dediğiniz Alevilik daha öncedende vardı....

.......

Eyvallah..
tekrar teşekkür ediyorum. uzunca bir zaman sonra bu konuda bir açıklama yaptığınız için. tabi tarihçi değilim. sizde haklı olabilirsiniz. amacım konuya tarihten benden yana görülen şekli ile giriş yapmaktı. asıl amacım geçmişte olan olayları bügün nasıl önlerizi konuşmaktı. önkoşulları bir yana bırakarak.

dede_27
13.02.2007, 23:05
tekrar teşekkür ediyorum. uzunca bir zaman sonra bu konuda bir açıklama yaptığınız için. tabi tarihçi değilim. sizde haklı olabilirsiniz. amacım konuya tarihten benden yana görülen şekli ile giriş yapmaktı. asıl amacım geçmişte olan olayları bügün nasıl önlerizi konuşmaktı. önkoşulları bir yana bırakarak.

Eğer geçmişte olan olayların bugün yaşanmamasını istiyorsanız böyle çözemezsiniz...

Başka bir yol bulmamız gerektiğini düşünüyorum...

Eyvallah..

demokrat murad
13.02.2007, 23:18
sunniler sunnayı takip eder bu nedenle şekilcilerdir
aleviler ise ''hak muhammed ali '' diyerek sunnilerin kabul ettiklerini yadsımaz;pirim,z hz. ali yolundan dinle dünyayı karışmadan

bugün kim Hz Ali ye daha çok benziyor derseniz ben derim sana göre çünkü ben onun gibi namaz kılıyorum onun gibi abdest alıyorum. Hak ve hukuka dikkat etmeye çalışıyorum.kuranı onun gibi okumaya çalışıyorum. ilim öğrenmeye çalışıyorum. ve bir gün namz kılarken öldürülmek istiyorum. çünki ben inanıyorum ki Hz Ali şehid olmuştu. bnede onun yolunda gitmeye çalışıyorum.onun gittiği yoldan gidiyorum. buda benim görüş açım inanışım.

destiny
13.02.2007, 23:28

Bune nedemk ya tanrılarımız farklı arkadaşlar lütfen tartışırken bile laflarınıza dikkat edin.Burada herkesin inancı kendine tmm mı biz size camiye gidemessiniz diyormuyuz hayır ozamn sizde bize karışmayın yeterrrrrrrrrrr.
Sen alevisin sen sünisin neden hala bunlar tartışılıo herkesin inancı allah la kendi arasında.bi başkası giremes o yüzden bırakın tartışmayıda laf sokmaları alevilere iftiralar atmayıda şu dünya da insan gibi yaşamaya bakın... Ben cennete yada cehenneme gitmişim sanane ya neden ilgilendiriyor sizler.neden hala bizim inancımıza ibadetimise saygısızlık yapıyorsunuz bizi müzlümanlıktan dışlamaya çalışıyorsunuz.size insanların bir zararımı var iyiysek kendimize kötüysekta kendimize kimseye bişi inandırmak zorunda değiliz.Ve şunuda ii bilin ki BİZ MÜSLÜMANIZ '' YA ALİ,YA MUHAMMET, YA ALLAH'' kendinize saygınız yoksa bari insnların inancına saygı göstermeyi öğrenin bence yeter bizlerle uğraştınız tmm mı yeter....

erkan2434
13.02.2007, 23:45
alevi toplumu inancı uğruna çok bedeller ödemiş-ödeyen bir toplumdur.
inancının kabul edilmesini talep etmek, eşitliği talep etmek. alevi toplumunun hakkıdır. eşitlik olmadan , karşılıklı hoş görü , saygı olmadan kardeşlik gelişmez. bu kardeşliğin doğasına aykırı bir durumdur.alevi-sünni kardeşliği gereklidir, mümkündür hatta alevi-sünni kardeşliğin şahsında diğer insanlarla da kardeşlik bir arada eşüt ve özgür bir şekilde yaşamak gereklidir ve bu mümkündürde

alevi-sünni kardeşliğinin gerçekleşmesi , kalıcı olması için en önemli nokta ;alevi inanç kardeşliğinin gerçekliğinin kabul edilmesidir. hiç bir gerekçenin arkasına saklanmadan alevi toplumunun tarihten günümüze kadar getirdiği inancını, felsefesini kültürünü yaşam biçimini kabul etmektir. alevi toplumunun farklılığını ret etmek , yok saymak , asimle etmeye çalışmak yerine kabul etmektir. insani olan, doğru olan , kardeşliği oluşturacak -geliştirecek olan böylesi bir yaklaşımdır eğer böylesi bir yaklaşım ele alınmasa kardeşlik oluşmaz. alevileri kendine benzetmeye , asimle etmeye , dışlamaya, yok saymaya devam ederlerse kardeşlik oluşmaz...

--- ALEVİ TOPLUMU KARDEŞLİĞE HAZIRDIR ---

erkan2434
13.02.2007, 23:56
bugün kim Hz Ali ye daha çok benziyor derseniz ben derim sana göre çünkü ben onun gibi namaz kılıyorum onun gibi abdest alıyorum. Hak ve hukuka dikkat etmeye çalışıyorum.kuranı onun gibi okumaya çalışıyorum. ilim öğrenmeye çalışıyorum. ve bir gün namz kılarken öldürülmek istiyorum. çünki ben inanıyorum ki Hz Ali şehid olmuştu. bnede onun yolunda gitmeye çalışıyorum.onun gittiği yoldan gidiyorum. buda benim görüş açım inanışım.

BAŞLIĞINIZ ÇOK tuhafıma gitti şekilcilik derken

ibadetiniz sizi ilgilendirir. allah yoluna yapılan her ibadeti kabul etsin
irade sizin ister o yana ister bu yana
gerçek olan hakktır.

erkan2434
14.02.2007, 00:20
ogece doğru yönelip duasını yaptı ve dergaha girdi
ibni mülcem , kutamme lanetlisinin evine girmiş ve sadetten mahrum kuttame ibni mülcem in zehire bulanmış olan kılıcını getirmişti mervan temimi ve şehys bin buhayri kendisine yardıma memur idiler.
bu üç haramzade bütün gece şarap içmekle meşgul olup sabaha karşı köpekler gibi uykuya dalmışlardı. fesadını yapmaya hazırlanan kutamme sabah ezanını duyunca o gafilleri uyarıp:
-ey habersizler ! davranınki ali cem evinde yalnızdır!.. dedi
ibmi mülcem o iki bahtsızla zamanın en faziletli şahsiyetini öldürmek için işbirliği edip acele cem evine geldi
taberi tarihi ile diğer bazı tarihlerde yazılır ki hz ali henüz ibadetle meşgul iken o haramzedeler evin kapısının iki yanında durmuşlardı ibni mülcem eve girince aralarında karalaştılar ilk önce o iki namerd kendisini vuracaklar eğer vurdukları boşa giderse işi ibni mülcem tamamlayacaktı !!..
hz. ali cem evi ne geldi ibni mülcem fırsat bulup birinci secdeden baş kaldırdığı sırada mübarek başını zehirli kılıcıyla vurdu ve kılıç tesadüfen onun hendek harbi gününde amr ibni abdüved i kılıcıyla yaraladığı yere isabet etti o bahtsızın kılıcı hazretin beynine tesir etti

hz ali bu darbeyi alınca: -füzüt birabbilkabe!..
kabe'nin sahibi hakkı için gamdan kurtuldum!.ddi
bahtsız ibni mülcem bu harekete bulunduktan sonra kaçtı
derhak ortalıkta !!emirümümin'i öldürdüler feryatları yükseldi küfe halkının büyüğü küçüğü cem evine koştular

guneyyy
14.02.2007, 10:18

namaz kılarken öldürülmenin allah katında yeri nedir? bir ayrıcalıkmıdır? tanrı ayrıcalık yaparmı?

demokrat murad
15.02.2007, 12:33
namaz kılarken öldürülmenin allah katında yeri nedir? bir ayrıcalıkmıdır? tanrı ayrıcalık yaparmı?

Allahın emrettiği bir ibadeti yaparken ölmek herkese nasip olmaz. hayırlı bir iş üzerinde iken ölmek elbette ayrıcalıktır. mesela Allah yolunda cihat ederek ölmek Allah tarfındanda övülmüştür. şehitlik mertebesi ile. fakat birisinin malını çalarken canına kast ederken ölmekle elbette bir farkı vardır. birisi hayırlı bir iş diğeri şer bir iş. kendi yolunda olan ile olmayana elbette ayrı ayrı davranacaktır, bence.

demirciler
16.02.2007, 01:21
Allahın emrettiği bir ibadeti yaparken ölmek herkese nasip olmaz. hayırlı bir iş üzerinde iken ölmek elbette ayrıcalıktır. mesela Allah yolunda cihat ederek ölmek Allah tarfındanda övülmüştür. şehitlik mertebesi ile. fakat birisinin malını çalarken canına kast ederken ölmekle elbette bir farkı vardır. birisi hayırlı bir iş diğeri şer bir iş. kendi yolunda olan ile olmayana elbette ayrı ayrı davranacaktır, bence.

Bu söylediklerinin şu anda Alevi kökenli arkadaşlar arasında çok kabul görmediği açık hatta daha ötesini söyleyeyim bu görüşler sünnilerin bile çok kabul ettiği görüşler değil.Dolayısıyla öncelikle Alevi arkadaşlarla çok daha temel nitelikteki hususlarda keskin ayrılıklarımız varken bunları konuşmak yersiz.Açıkçası bu sitede Alevilerin İslam'ın neresinde olduğunu tam olarak anlayamadığım için doğrudan namaz,cihat,şehitlik gibi kavramları bir nevi tebliğ etmeye çalışman çok mantıklı değil.Çünkü şöyle göz ucuyla yorumları okuduğum kadarıyla Aleviliği İslamın bir parçası görenler olduğu gibi,Aleviliği İslamın dışında görenler,İslamı sadece Aleviliğin bir rengi olarak görenler olmak üzere çok değişik Alevilik yorum ve anlayışları ortaya konuluyor.Bunların ötesinde İslamın Sünni yorumunu çok ağır, yayılmacı,zorba ve düşman olarak görenler hiç de az değil. Tabii Alevilerin Sünniler hakkında böyle düşünmesi sadece Alevilere bağlanamaz. Sünnilerin de Alevilere zorla ibadet yaptırmaya çalışmaları, zorla İslamı Sünniler gibi yaşatmaya çalışmaları, özellikle bu hususlarda şiddet uygulamaları İslamın bir emri değil diye düşünüyorum. Nasıl olsa Aleviler mi doğru yapıyor? Sünniler mi doğru yapıyor? yüce divanda ortaya çıkacak

demokrat murad
16.02.2007, 05:06
Bu söylediklerinin şu anda Alevi kökenli arkadaşlar arasında çok kabul görmediği açık hatta daha ötesini söyleyeyim bu görüşler sünnilerin bile çok kabul ettiği görüşler değil.Dolayısıyla öncelikle Alevi arkadaşlarla çok daha temel nitelikteki hususlarda keskin ayrılıklarımız varken bunları konuşmak yersiz.Açıkçası bu sitede Alevilerin İslam'ın neresinde olduğunu tam olarak anlayamadığım için doğrudan namaz,cihat,şehitlik gibi kavramları bir nevi tebliğ etmeye çalışman çok mantıklı değil.Çünkü şöyle göz ucuyla yorumları okuduğum kadarıyla Aleviliği İslamın bir parçası görenler olduğu gibi,Aleviliği İslamın dışında görenler,İslamı sadece Aleviliğin bir rengi olarak görenler olmak üzere çok değişik Alevilik yorum ve anlayışları ortaya konuluyor.Bunların ötesinde İslamın Sünni yorumunu çok ağır, yayılmacı,zorba ve düşman olarak görenler hiç de az değil. Tabii Alevilerin Sünniler hakkında böyle düşünmesi sadece Alevilere bağlanamaz. Sünnilerin de Alevilere zorla ibadet yaptırmaya çalışmaları, zorla İslamı Sünniler gibi yaşatmaya çalışmaları, özellikle bu hususlarda şiddet uygulamaları İslamın bir emri değil diye düşünüyorum. Nasıl olsa Aleviler mi doğru yapıyor? Sünniler mi doğru yapıyor? yüce divanda ortaya çıkacak

haklısın daha temelde bazı sorunlar varken. ama benim derdim tebliğ değil bu şekilde tebliğ olmaz zaten. ben onlarında benim görüşlerimi anlamalarını istiyorum. bizden kendi yaşam tarzlarına inanışlarına nasıl saygı bekliyorlarsa bizimde inanç ve yaşam tarzlarına aynı şekilde saygılı olmalılar. bizden onları karalamamızı bekliyorlar öyle ise onlarda bizim yaptıklarımıza şekilcilik gericilik diye konuşmamalılar.

guneyyy
16.02.2007, 10:32

allahın verdigi canı allah tan başkası alamaz denecek sonrada cihad ile can alan insanlar allah katında övgüye degermiş..bu ne turşu bune perhiz

peki sana bi soru milyarlarca insan allah katında övgüye şayan olmak için cihhadda şehit olmak isterse ? kimle savaşacaklar..?

28 yaşında olup adının başına demokrat ekleyen biri bunları düşünüyorsa ve benim inancıma saygı duyun diyorsa.. durum içler acısı birde bunu alevi sitesinde dile getiriyorsa durum cidden vahim..

sizin allahınız insanlar arasında ayrımcılık yapan insan öldürmeyi kendi katında öven.. öldül ceza ikilemi ile insanları inanca baglamaya calışan... bir tanrı....
siz alevi önderlerinin kimler tarafından ne diye öldürüldüğünüde bilemeyecek kadar uzakmısınız olan bitenlere...

Emir komuta zinciri ile yapılan ibadetinizi yüzyıllarca yapsanızda hiç birşeye faydası yoktur sizede..

aklınıza gönülden yapılabilir diye gecmedigi sürece cihadıda insan öldürmeyide aklınızdan cıkaramassınız.

allah için can almak savaşmak kim veriyor bu yetkiyi size !!

amanos
16.02.2007, 11:11
güzel..

selam dostum alevilik islamin içindedir .ve bunu kimse inkar etmeye kalkmasin .bak dostum biz aleviler her zaman islamin manevi yönüne işik yönüne sarıldik ama siz malesef şekilci ve siyasi yönünü benimsediniz.ve her zaman bizi dişlamaya katletmeye çaliştiniz ayni yavuz sultan selimin halepte 40.000 arap alevisini katletmesi olayi gibi ama unutma güneş balçikla sıvanmaz ve sen ilk önce lütfen kendi dinsel gerçeklerini sorgula çünkü biz tarihte hiç bir zaman iftira etmedik kimseyi inanclari yuzunden dişlamadik vede katletmedik selam..

destiny
16.02.2007, 13:19
selam dostum alevilik islamin içindedir .ve bunu kimse inkar etmeye kalkmasin .bak dostum biz aleviler her zaman islamin manevi yönüne işik yönüne sarıldik ama siz malesef şekilci ve siyasi yönünü benimsediniz.ve her zaman bizi dişlamaya katletmeye çaliştiniz ayni yavuz sultan selimin halepte 40.000 arap alevisini katletmesi olayi gibi ama unutma güneş balçikla sıvanmaz ve sen ilk önce lütfen kendi dinsel gerçeklerini sorgula çünkü biz tarihte hiç bir zaman iftira etmedik kimseyi inanclari yuzunden dişlamadik vede katletmedik selam..

size aynn katılıyorum biz kimseye iftira etmedik tamtersi hep bizlere edildi doğruluğu olmayan ,yalan,iğrenç iftiralar ortaya atıldı bizim hakımızda butarz olaylar yapıldı,bizlerden binlerce insan öldürüldü..
''Bunları alevi diye yapıldı''.normalde müslüman müslümana kıymazmış nerdeee hani nerdee.Bizi müslümanlıktan bile saymayan sizlersiniz.insanlığa ayıp olan bu davranışları neden se hep biz sizlerden gördük.gönül böle olsun istermiydi sonuçta hepimizin allahı birdir.hepimiz insan oğluyuz ,müzlümanız bunlar keşke yaşanmasaydı ama işte bizim dememizlede olmuyor hala yaşanıyor.keşke olmasa birlik ve beraberlik içinde yaşamak varken bu devirde bile böle kötü olaylar yaşanıyor..HALA ALEVİLER DIŞLANIYOR BUNLARI YAPANDA SİZLERSİNİZ..:sad: :sad: :sad: :sad:

demokrat murad
16.02.2007, 13:20
allahın verdigi canı allah tan başkası alamaz denecek sonrada cihad ile can alan insanlar allah katında övgüye degermiş..bu ne turşu bune perhiz

peki sana bi soru milyarlarca insan allah katında övgüye şayan olmak için cihhadda şehit olmak isterse ? kimle savaşacaklar..?

28 yaşında olup adının başına demokrat ekleyen biri bunları düşünüyorsa ve benim inancıma saygı duyun diyorsa.. durum içler acısı birde bunu alevi sitesinde dile getiriyorsa durum cidden vahim..

sizin allahınız insanlar arasında ayrımcılık yapan insan öldürmeyi kendi katında öven.. öldül ceza ikilemi ile insanları inanca baglamaya calışan... bir tanrı....
siz alevi önderlerinin kimler tarafından ne diye öldürüldüğünüde bilemeyecek kadar uzakmısınız olan bitenlere...

Emir komuta zinciri ile yapılan ibadetinizi yüzyıllarca yapsanızda hiç birşeye faydası yoktur sizede..

aklınıza gönülden yapılabilir diye gecmedigi sürece cihadıda insan öldürmeyide aklınızdan cıkaramassınız.

allah için can almak savaşmak kim veriyor bu yetkiyi size !!

iyi ki çanakkalede senin gibi düşünenlerin saysı fazla değildi. öyle durup dururken kimse savaşıp şehid olmak istemez. eğer birileri senin vatanına savaş açarsa seni topraklarından atmaya kalkışırsa senin gibi insanlar da hala onlara gül atmaya devam ederse vay bu toprakların haline. bu bir..

ikincisi yaşım evet yirmi sekiz ve demokratım ama bunlar beni dünyanın gerçeklerini gözardı etmemi engellemiyor. abd vietnam abd ırak bosna hırvatistan çeçenistan rusya yahudiler almanya. burada ki olaylara bak ondan sonra ölürmüsün ölmezmisin vatanın uğrunda.. yok ölmem mahkum olmak, vatanını bölünüp parçalanması, benim için adam öldürmekten şerefli diyorsan öldürme savaşma cihat etme. sen hapishaneden gül atmaya devam et.

dünyada masum her insanın sebebsiz yere öldürülmesine karşıyım. ( alevi sünni dede çocuk yaşlı genç ermeni yahudi ) amma eğer sen benim en değerli varlığım anamı babamı çocuğumu yakınımı dostumu kasten öldürürsen devletin bunu aynı şekilde cezalandırmasına tarftarım. dikkatini çekerim ben değil bunu devlet benim adıma yapacak. ancak ölenin yakını onu bağışlarsa o ayrı. dünyadaki her insan içinde aynı kanunlar geçerli olmalı. tabi isterlerse kimseyi zorlayamayız. adalet ancak o zaman yerini bulur bu benim görüşüm.

dikkat et kurandan sünnetten felan örnek veriyorum. bun örneklerime ayet ve hadisler muhtemelen tersini ispatlaycak yönde diyecekleriniz elbette vardır.
ben sadece olaya insanlık boyutu ile bakıyorum.

sana şunu üstüne basarak söyliyyeyim eğer o yüzıllardır yapıla gelen ibadetler ve inancımız olmasa idi biz türkler dünyanın başına bela olurduk bela hemde en azılısı. bu emin olun o saydıklarınızla kalmazdı bu insanları tutan dizginleyen bir şey varsa o da onların ibadetleri yalvarışları duaları iledir.

her topluluğun içinde tarihin her safhasında cahil güreba bir yığın insan vardır. zaman zaman bu insanların sayısı arttıkça toplmda gerçek değerlerinden uzaklaştıkça bu tip münferid hadiselerle karşılaşmak olasıdır. biz bu gün cahil bu grupları içimizde nasıl eğitirz çabasındayız.

umarım anlatabildim derdimi...

demokrat murad
16.02.2007, 13:37

bunu ben söylemedim arkadaşınız belirtti. alevilik ve islamı o knuda onunla tartış lütfen.

kimsenin güneşi balçıkla sıvadığı felan yok. yanlız bu sürekli katliamları felan dile getirmeniz bana ermenilerin sözde soykırım tasalarını anımsatıyor. yoksa sizde tazminat felan mı isticeksinz sonunda sünnilerden merak ediyorum. sürekli bir özür felan bekler gibi bir durumunuz var. unutmayın bu olayları biz işlemedik geçmişteki dedelerimizin işlediği bir suç yüzünden de kusura kalmayın kimse sizden özür dilemez.

acınzı anlamamızı paylaşmamızı istiyorsanız öncelikle bizi şekilcilikle suçlamayı bırakın. herkesin dini ibadeti kendisine ne kadar yarlanıyor yararlanmıyor o kendi hesabına yazılır. ama bir kere daha belirtiyorum herhangi br insan inancı dini ırkı yüzünden öldürülemez. zaten bunu bireylerin kendi başlarına yapması zaten suçtur. terördür.

guneyyy
16.02.2007, 13:58
iyi ki çanakkalede senin gibi düşünenlerin saysı fazla değildi. öyle durup dururken kimse savaşıp şehid olmak istemez. eğer birileri senin vatanına savaş açarsa seni topraklarından atmaya kalkışırsa senin gibi insanlar da hala onlara gül atmaya devam ederse vay bu toprakların haline. bu bir..

ikincisi yaşım evet yirmi sekiz ve demokratım ama bunlar beni dünyanın gerçeklerini gözardı etmemi engellemiyor. abd vietnam abd ırak bosna hırvatistan çeçenistan rusya yahudiler almanya. burada ki olaylara bak ondan sonra ölürmüsün ölmezmisin vatanın uğrunda.. yok ölmem mahkum olmak, vatanını bölünüp parçalanması, benim için adam öldürmekten şerefli diyorsan öldürme savaşma cihat etme. sen hapishaneden gül atmaya devam et.

dünyada masum her insanın sebebsiz yere öldürülmesine karşıyım. ( alevi sünni dede çocuk yaşlı genç ermeni yahudi ) amma eğer sen benim en değerli varlığım anamı babamı çocuğumu yakınımı dostumu kasten öldürürsen devletin bunu aynı şekilde cezalandırmasına tarftarım. dikkatini çekerim ben değil bunu devlet benim adıma yapacak. ancak ölenin yakını onu bağışlarsa o ayrı. dünyadaki her insan içinde aynı kanunlar geçerli olmalı. tabi isterlerse kimseyi zorlayamayız. adalet ancak o zaman yerini bulur bu benim görüşüm.

dikkat et kurandan sünnetten felan örnek veriyorum. bun örneklerime ayet ve hadisler muhtemelen tersini ispatlaycak yönde diyecekleriniz elbette vardır.
ben sadece olaya insanlık boyutu ile bakıyorum.

sana şunu üstüne basarak söyliyyeyim eğer o yüzıllardır yapıla gelen ibadetler ve inancımız olmasa idi biz türkler dünyanın başına bela olurduk bela hemde en azılısı. bu emin olun o saydıklarınızla kalmazdı bu insanları tutan dizginleyen bir şey varsa o da onların ibadetleri yalvarışları duaları iledir.

her topluluğun içinde tarihin her safhasında cahil güreba bir yığın insan vardır. zaman zaman bu insanların sayısı arttıkça toplmda gerçek değerlerinden uzaklaştıkça bu tip münferid hadiselerle karşılaşmak olasıdır. biz bu gün cahil bu grupları içimizde nasıl eğitirz çabasındayız.

umarım anlatabildim derdimi...

ölüm için sebep arıyorsunuz ve kılıfınız hazır.. kıstasa kıstas yani şeriatı evire cevire anlatma cabasından vaz gecin... hukuk düzeni yerine devletin insan öldürmesine olası gözü ile bakıyorsunuz.. demokratım diyip demokrasi dışı durumların özlemi içersindesiniz ...

şeriatla cihadla ...işgal edilmiş bir vatanı kurtarmaya aynı gözle bakıyorsunuz..

yani dostum iler tutar bir yanınız malesef yok..

amanos
16.02.2007, 14:08
bunu ben söylemedim arkadaşınız belirtti. alevilik ve islamı o knuda onunla tartış lütfen.

kimsenin güneşi balçıkla sıvadığı felan yok. yanlız bu sürekli katliamları felan dile getirmeniz bana ermenilerin sözde soykırım tasalarını anımsatıyor. yoksa sizde tazminat felan mı isticeksinz sonunda sünnilerden merak ediyorum. sürekli bir özür felan bekler gibi bir durumunuz var. unutmayın bu olayları biz işlemedik geçmişteki dedelerimizin işlediği bir suç yüzünden de kusura kalmayın kimse sizden özür dilemez.

acınzı anlamamızı paylaşmamızı istiyorsanız öncelikle bizi şekilcilikle suçlamayı bırakın. herkesin dini ibadeti kendisine ne kadar yarlanıyor yararlanmıyor o kendi hesabına yazılır. ama bir kere daha belirtiyorum herhangi br insan inancı dini ırkı yüzünden öldürülemez. zaten bunu bireylerin kendi başlarına yapması zaten suçtur. terördür.
dostum biz kimseden bir şey beklemiyoruz tek beklentimiz yeter artık gerçekleri görun düşün niye binlerce insani şehit verdik ama gene aleviyiz demekki gerçekle buluştuğumuzdan dolayı biz ımam huseyının dediği gibi boyun eğip zillet içinde yaşamaksa doğru yolda alnımız açik başimiz dik ölürüz..............

destiny
16.02.2007, 14:09

acınzı anlamamızı paylaşmamızı istiyorsanız öncelikle bizi şekilcilikle suçlamayı bırakın. herkesin dini ibadeti kendisine ne kadar yarlanıyor yararlanmıyor o kendi hesabına yazılır. ama bir kere daha belirtiyorum herhangi br insan inancı dini ırkı yüzünden öldürülemez. zaten bunu bireylerin kendi başlarına yapması zaten suçtur. terördür

açıkcası özür beklemiyoruz sizden çünki böle bir cesaret olmaz herelde.Zaten şuan senin yaptığınıda sölemiyoruz ama sizlerden olan insanlar yaptı okadar ölüme sebeb oldu ve herkeste buna hak verdi.kimse çıkıpta yapılan suçlayan oldumu sünilerden.hayır tam tersi eski kafalı insanlar ne derse hep ona inanıldı araştırılmadan sorulmadan aleviler hakkında düşünceniz hep devam etti devemda ediyor zaten.buna hayır diyemesiniz işte

Seyduna
16.02.2007, 14:24
Sanirim tespitleri yapan arkadas cevabini almis. Daha birsey soylemek gereksiz kalir..

demokrat murad
16.02.2007, 17:14
ölüm için sebep arıyorsunuz ve kılıfınız hazır.. kıstasa kıstas yani şeriatı evire cevire anlatma cabasından vaz gecin... hukuk düzeni yerine devletin insan öldürmesine olası gözü ile bakıyorsunuz.. demokratım diyip demokrasi dışı durumların özlemi içersindesiniz ...

şeriatla cihadla ...işgal edilmiş bir vatanı kurtarmaya aynı gözle bakıyorsunuz..

yani dostum iler tutar bir yanınız malesef yok..

şeriat cihat vatanı kurtarmak ismi ne olursa olsun demekki bazı durumlar insan öldürmeyi mazur gösteriyor. snde bunu belirtiyorsun galiba. yanlış anlamadı isem, yok eğer başka bir çözüm yöntemin varsa söyle çünkü vatan elden gidiyor!
şunu unutma dünyada nerede doğru bir şey varsa gider onu alırım. bu ister şeriat olsun ister kominizim. doğru her yerde doğrudur. masum yavrulara tecavüz edilen bir ülkede yaşıyoruz o çocuğun ne günahı var. pisi pisine ölen insanlar var bir maganda kurşunu ile adam 6 ay yatıp çıkıyor bu mu hukuk ödüllendirme yöntemi mi? bunu kim yapıyorsa en ağır ceza ne ise onunla yargılanmalı.

demokrasi benim hakkım yendiğinde hakkımı arayan bir yönetim çeşidi olmalıdır. masumu mazlumu ezdirmemeli madımakta insanları yaktırmamalı eğer insanlar bir yerlerde katl ediliyorsa en ağır ceza ne ise o verilmeliki bir daha insanlar öyle birşeye cesaret edememeliler.

demokrat murad
16.02.2007, 17:24

acınzı anlamamızı paylaşmamızı istiyorsanız öncelikle bizi şekilcilikle suçlamayı bırakın. herkesin dini ibadeti kendisine ne kadar yarlanıyor yararlanmıyor o kendi hesabına yazılır. ama bir kere daha belirtiyorum herhangi br insan inancı dini ırkı yüzünden öldürülemez. zaten bunu bireylerin kendi başlarına yapması zaten suçtur. terördür

açıkcası özür beklemiyoruz sizden çünki böle bir cesaret olmaz herelde.Zaten şuan senin yaptığınıda sölemiyoruz ama sizlerden olan insanlar yaptı okadar ölüme sebeb oldu ve herkeste buna hak verdi.kimse çıkıpta yapılan suçlayan oldumu sünilerden.hayır tam tersi eski kafalı insanlar ne derse hep ona inanıldı araştırılmadan sorulmadan aleviler hakkında düşünceniz hep devam etti devemda ediyor zaten.buna hayır diyemesiniz işte

sizin kendinizi rahatça anlatmanız için çaba sarfederek demokrasinin yerleşmesini sağlamak şu anda yapabileceğimiz en güzel şey olsa gerek... buyurun televizyonlarda kendinizi analatın acılarınızı anlatın tartışın. belki eski dediğiniz kafaları değiştirmeye sizinde bir katkınız olur.
not: yazı fontu seçimin okumamı güçleştiriyor.

destiny
16.02.2007, 17:26
Eğer adelet ölümse bişi diyemiyorum allahın verdiği canı bırakında allah alsın.
bu kimsenin haddine değildir birde şu var ölüm 6 yaşında olan çocukların hakketiği birşeyde değil tmm mı okadar küçük ve masum çocuklarada tecavüz etmek ve öldürmek mi ya yazarken bile içim kötü oluyor ellerim titriyor sölerimisin arkadaşım bumu ilahi adelet demekki hek ediolar he .bunumu hak ettiler onca insanları.....öğrenmek istiyorum bunumu hak ettiler
Nekadar bunlar eskiden yaşanmış desenizde bunlar bizde iz bıraktı bizim insanlarımız bunları yaşadı hiç birşey olmamış gibi yapamayız içimiz rahat etmiyor.halada aşşağılanan bir ülkede bunları unutmak mı kasinlikle hayırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrr...

demokrat murad
16.02.2007, 18:09
Eğer adelet ölümse bişi diyemiyorum allahın verdiği canı bırakında allah alsın.
bu kimsenin haddine değildir birde şu var ölüm 6 yaşında olan çocukların hakketiği birşeyde değil tmm mı okadar küçük ve masum çocuklarada tecavüz etmek ve öldürmek mi ya yazarken bile içim kötü oluyor ellerim titriyor sölerimisin arkadaşım bumu ilahi adelet demekki hek ediolar he .bunumu hak ettiler onca insanları.....öğrenmek istiyorum bunumu hak ettiler
Nekadar bunlar eskiden yaşanmış desenizde bunlar bizde iz bıraktı bizim insanlarımız bunları yaşadı hiç birşey olmamış gibi yapamayız içimiz rahat etmiyor.halada aşşağılanan bir ülkede bunları unutmak mı kasinlikle hayırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrr...

fon seçimin için sagol
bu çocuk tecavüz ölüm olayını anlayamadım.
yani sence bu çocuğu tecavüz edip öldürenlere ne yapmalı bunu açıkça ifade edebilirmisin.
ölümü hak eden çocuk mu yoksa öldüren kişiler mi?