Orijinalini görmek için tıklayınız : Nevşehir / Avanos / Ayhan

dionysos
24.01.2007, 00:20
Merhaba Canlar;

Ben Avanosluyum ve forumda "Ayhanlı" diye geçen köy Ayhan köyüdür, Büyükayhan ve Küçükayhan şeklinde ayrılır Avanos'a bağlıdır. Kasaba hakkında bildiklerim kısaca şöyle Avanos'tan Hacıbektaş'a giden yol üzerindedir (Avanos'tan 20 km kadar uzak sanırım), geçim kaynağı tarımdır patlıcanı ünlüdür, Ayhan patlıcanı diye çevre ilçelerde bolca satılır...

Demografik Bilgiler:

Nüfusu
2000 : 799
1997 : 895

İle Uzaklığı: 40 km
İlçeye Uzaklığı: 23 km

Köy halkından bir kaç kişiyle sohbet ettim, yoğun bir asimilasyon mevcut, sunnileşmeye doğru giden bir köy, köyde eskiden bulunan bir cami varmış daha sonra köyün zenginlerinden biri ikinci bir cami daha yaptırmış. "İbadetinizi nasıl yapıyorsunuz dede var mı cemevi var mı?" soruma ise aldığım cevap da camide ibadet edildiği, imamın halka dini bilgiler verdiği söylendi...

Sahip çıkılması gereken bir yer olduğunu düşünüyorum, insanlar hala orda çocuklarına Ali-Haydar-Hasan-Hüseyin isimlerini koyuyorlar fakat kimliklerini kaybettikleri ortada, bu gibi yerlere Alevi-Bektaşi dernekleri, kurumları, kuruluşları gidip araştırmalar yapmalı halkla ilgilenmeli, inançlarını yitirmemeleri için cemevi gibi çalışmalar başlatılmalı...

Ayhanlar hakkında bildiklerim bu kadar, daha fazla bilgiye sahip olan arkadaşlarda paylaşırlar sanırım, yanlışlarım varsa düzeltirler...

http://www.yerelnet.org.tr/iller/koy.php?koyid=256412 Ayhan hakkında diğer bilgiler...