Orijinalini görmek için tıklayınız : Merak ettiklerim.. Sorularım..
aydınlıALİ 24.01.2007, 13:44 soru
1= aleviler ayrı bir ulus(ırk)mıdır yoksa turkuzde mezhebimiz alevilikmi?
soru
2=kavimler gocunden once aleviligin esas memleketi neresi idi?
soru
3=alevilikin hz ali den oncede var oldugu soyleniyor bu dogrumu?
şimdiden yanıtlayanlara teşekurlere...
önce ben yanıtlamaya çalışayım
cevap1:biz türkmüyüz demişsin alevileri kastederek.kürt olan alevi canlarda var.yani hem türküz hemde kürt, mezhebimiz de alevilik.
cevap2:kavimler göçünün öncesini sonrasını bilmem ama aleviliğin ana vatani Hz alinin yaşadığı yer olan arap yarım adası olarak biliyorum
cevap3:ben bu soruya kesinlikle yanlış derim.
bildiklerimi yazdım umarım faydalı olur
1. Aleviliğin ırk ile bir alakası yoktur. Bir inanç sistemidir. Anadolu alevileri var Suriyeli aleviler de vardır ( nusayriler) .
2.Şimdi birinci yanıtta aleviliğin bir ırk olmadığını söylediğimde bu sorununda cevabını verdiğimi sanıyorum. bu soruyu biz anadolu aleviliğin horasandan geldiğini söyleyenler yüzünden soruyorsun sanırım.. :)
3.Bu soruyu bir hafta önce görseydim hayır derdim. Ama geçen hafta bir dede ile konuştuğumda aslınra ona 12 imamlar hakkında bir soru sormuştum. Oda bana 12 İmamların ta ezelden yani Adem'den beri var olduğunu söyledim.. Aynı soruyu ona sorduğumda ise bana tabiki diye cevap verdi..
soru
Aleviler daha önce var oldukları söyleniyor.Müslümanlık dinini kabul etmiş meshep değil de felsefi görüşü olan alevilik diyelim.Alevilik felsefi bir görüştür.hepimizde türküz
soru
bunun için bir çok yerler söylenebilir.net cevap verme gibi bir bilgim yok bu konuda dürüst olmak gerekirse
soru
Evet bu soru çok hoşuma gidiyor.Bazı kendisini bilmez kendi topluluğumuz Hz.Ali'nin peygamber olduğunu sanabiliyor.Bu saçmalıktır.bunu ben demiyorum kendi insanlarımın için duydum.Kendi insanlarım derken ailemden kasdetmiyorum.Bazı alevi topluluğun düşüncesi olarak taşıdığını gördüm ve duydum.Evet Hz.Ali den önce var olduğu bir gerçektir.Bizim Hz Ali ye olan hayranlığımız ve sevgimiz vardır.
doctorctf 24.01.2007, 15:06 alevilik bir inançtan ziyade bir yaşayış şekli,varolmanın doğasıdır.yani doğru olan neyse alevilik odur.nerde ezilen,zulüm gören,horlanan,doğruyu savunan,tüm insanlara aynı gözle bakan biri varsa o alevidir.alevilik bir felsefe,hayata bir bakış açısıdır ama 360 derecelik yani her insanı kapsayan bir bakış açısı:)
kelime anlamı olarak manası ''Ali yi seven'' dir.ama biz Hz. Ali yi sadece islamiyet dönemiyle sınırlandırmıyoruz.Ali;iyiliğin,adaletin,doğruluğu n insan haline bürünmüş şeklidir.bu kavram insanlara bir efsane,bir ütopya gibi gelebilir ama doğrusu bu.
konuda bilgili olan abilerimiz ablalarımız var.bence onların yorumlarını bekleyelim.
1. Alevilik anadolu ya ozgu bir yasam ve kultur birikimidir. Turklere has midir onu bilmiyorum ama once Turkler arasinda yayginlastigini biliyorum. Alevi olan Kurtlerin ise kirim zmanlarinda kalabalik Kurt asiretlerinin arasina saklanan Turkmenlerden olustugunu biliyorum. Tabi bu cook uzun bir zaman aldigi icin Alevilik Kurtler arasoinda da itibar gormus ve benimsenmistir. Sonuc olarak Anadolu ve cevresinde gorulur. Siilikle aralarinda Hz.Aliyi ve ehli beyti sevmek disinda pek bir benzerlik yoktur.
2. Alevilik Ilamiyetle birlikte ortaya ciktigina gore (632) kavimler gocuyle(375) pek bir baglantisi olamaz. Ama Aleviligin Eski Turklerdeki Gok Tengri dininden etkilendigi dogrudur. Anadolu'ya sonradan gelen Turmenlerin yani bizlerin Aleviligi secmemizdeki nedenlerden biri de bu olsa gerek. Bu nedendir Eski Turklerdeki gelismis cadir kulturune duskun olan Anadolu Yoruklerinin buyuk cogunlugu Alevidir. Mesela benim farketttigim, Eski Turklerdeki Saman, Alevilikteki Dede, Saman torenleri Cem, yada Eski Turklerin duskun oldugu kopuz, sonralari saz halini almistir ki herkes bilir Alevilerde saz kulturu daha gelismistir.
3. Bunu sorulmasi gereksiz bir soru olarak goruyorum. Cikisi Hz. Ali olmasina ragmen etkilendigi kultur ve yasam bicimi daha eski zamnlardaki Turk gelenekleridir..
dionysos 24.01.2007, 15:39 soru
Cvp: Aleviliği bir ırkla bütünleştirmek alevi inancına göre kesinlikle yanlış olur. Kürt, Türk, Laz, Alman, İngiliz vs her milletten alevi olabilir. Anadolu Aleviliği dediğimiz ülkemizde kültürünü yaşadığımız, yaşattığımız inanç çoğunlukla Türk'lerden oluşur, Kürt alevileri, Arap alevileride hayli fazladır.
"72 millete bir gözle bakınız" Hacı Bektaş-ı Veli
soru
Cvp: Kavimler göçü 375 yılında olmuşsa bu yılda alevi inancının oluşup oluşmadığını bilemeyiz. Fakat Anadolu Aleviliğinin doğuş yeri Anadoludur, başka bir yer aramak, Arabistan'a dayandırmak yanlıştır. Oralarda yaşayan Şii'ler ile ne kadar farklı inanç sistemlerimiz olduğu açıktır.
soru
Cvp: Benim düşünceme göre Hz. Ali'den önce aleviliğin temel taşlarını oluşturan düşünceler insan sevgisi, doğa sevgisi, saygı, hoşgörü, tanrı inancı vb vardı ve bunlar etrafında toplanan ibadet eden aleviler vardı. Fakat o zamanlar kendilerine alevi denilmiyordu büyük olasılıkla. Bu insanlar İslamın yaşadıkları topraklara zorla girmesi ile kendilerini sıkıntıya sokmamak için islami bir takım inançları kabul ettiler ve asimile oldular. Şimdilerde bile bu asimilasyonu görüyoruz halen devam ediyor. Tabi bu konu çok geniş bir konudur Hz. Ali'den önce hiç bir şey yoktu herşey onunla başladı diyen alevilerde var, saygı duyarım.
Beğendiğim bir kitabıda size tavsiye ediyorum, "Alevilerin Büyük Sırrı Damlanın İçindeki Gerçek" iki bölümde geçen kitabın bir bölümünde Alevilik nasıl oluştu Şamanizm'den İslam'dan vb ne kadar etkilendi gibi sorulara cevaplar bulabilirsiniz. (http://www.ideefixe.com/Kitap/tanim.asp?sid=QFEEN4PHR3EIRGCRZYEL)
alevilik bir inanctır.. türklük ise bir ırktır...bu ayrımı biliyorsanız ilk sorunuz gereksiz..ve yanlıştır..
1..Aleviliğin doğuşu Hz Ali zamanında başlar..ehlibeyitinden sonra devam eder.Yalnız alevilik ANADOLU ya has bir ibadettir.Aleviliği Başka bir sınırlarda ülkelerde aramayın.Bugün itibarıyla alevilik bir ırk olmuştur.Bugün bir sünni.bir hanifi bir şafii veya bir hiristiyan alevi olmuyor...Ve aynı zamanda alevilerde
her nekadar ibadetlerini yerine getirmezse de yolunu biliyor ve bildiği ve başka bir mezhebe veya dine girmiyor.....Babadan oğula devam...bu da gösteriyorki alavilik bir ırk olmuştur....
İkinci soruya cevabım 1.soruya verdiğim cevabın içindedir...ALEVİLİK ANADOLU
YA MAHSUS BİR İNANÇ BİÇİMİDİR...
soru
soru
soru
Dostum Alevilik mezhep değildir İslamiyetten önce varolan bir inanç mezhep olamaz. Alevilik bir yoldur... Ayrıca merak ettiklerini şu linkte görebilirsin hepsi orda var umarım ordaki bilgiler seni tatmin eder... link:http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=450
soru
soru
soru
1 - Alevi ayrı bir İnanç Sistemidir, hiçbir Irk'ın ve Din'in tekelinde değildir. Asla Mezhep değildir, Alevilik Mezhep Kalıplarına sokulamaz..
2 - Alevilik Anadoluda harmanlanmıştır, Kürt, İrani, Türkmen, Ermeni değerlerde taşır.
3 - Evet İslamdan öncede vardır.. Anadoludur Kökeni.. Bu konuda araştırmalar yapıyorlar.
soru
soru
soru
1-Aleviler her ırktan olabilir...
2-Alevilik Anadoluya özgü bir kavramdır..
3-Ali'siz Alevilik olmaz..!
Eyvallah..
1 - Alevi ayrı bir İnanç Sistemidir, hiçbir Irk'ın ve Din'in tekelinde değildir. Asla Mezhep değildir, Alevilik Mezhep Kalıplarına sokulamaz..
2 - Alevilik Anadoluda harmanlanmıştır, Kürt, İrani, Türkmen, Ermeni değerlerde taşır.
3 - Evet İslamdan öncede vardır.. Anadoludur Kökeni.. Bu konuda araştırmalar yapıyorlar.
Alevilik hiç bir Din'in tekelinde değildir demişsiniz...:confused1
Alevilik İslam değilmidir?
Ermeni değerlerde taşır demişsiniz...:confused1
Ermeniler Hristiyan değilmidir?...
İslamdan öncede vardır demişsiniz..!
Ali'siz Alevilik Alevilikmidir?
Eyvallah..
AleviKürt 24.01.2007, 23:02 1= aleviler ayrı bir ulus(ırk)mıdır yoksa turkuzde mezhebimiz alevilikmi?
soru
soru
Bu topigi baslayan kisiye tesekkür ediyorum. Forumun icinde nekadar farkli Alevilik anlayisi oldugunu iyi gösteriyor. Ben de, son 10 yillara kadar yaygin olan, ve Aleviligin yazili kaynaginda da temsil edilen Alevilige göre cevap vereyim:
1. Bu sorunun icinde 2 bagimsiz soru var gibi geliyor:
-1. Aleviler ayri bir irktir denebilir, denilenemez de. Neden?
Cünkü Alevi Türkler ve Kürtler birbirine kiz alip vermistir. Yani Aleviligimizden dolayi, din, dil, irk demeden birbirimize karismisiz. Tabiki bu karisma okadar büyük bir boyutta degildir, ama Sünni Türkler'e bu olay gecerli degildir. Ayrica Dersim'de yaygin olan Ermeniler'de karismistir aramiza. Hangi Sünni'nin Ermenilerle bukadar yakin iliskisi oldugunu düsünebilirsin?
Zaten Aleviler hakkinda Aleviler demis ki: "kasindan gözünden belli Alevi oldugu". Hem Aleviler'deki güler yüz hem de bu anlattiklarim bunlarin sebebi olabilir. Ama bu karisma her Aleviye de gecerli degildir bence. Bati'daki Aleviler'e gecerli olmadigina inaniyorum.
-2. Bir insan hangi irktan olursa olsun Alevi "mezhebini", "yolunu", "inancini", nasil hitap etmek istiyorsan iste, benimseyebilir. Ermenisi de olabilir, Kürt, Türk, Arnavut vs. Ama -1'de dedigim gibi, Aleviler arasinda sonradan Sünnilerle kiyaslarsak bir karisma olduguna inaniyorum.
2. Aleviligin en önemli parcasi kuskusuz Hak, Muhammed, Ali'dir. Hak Muhammed Ali'siz bir inancin ALEVILIK olmasi mümkün degildir. O yüzden Ehlibeyt nerde ise, Aleviligin kökü orasidir. Örnegin, Necef (Irak), Medine (Suudi Arabistan), Meshed (Horasan-Iran). Bunlar ilk sirada geliyor.
3. Hz. Ali Alevilige göre hep vardi. Alevilige göre, Alevilik hep vardi. Hak ne zamandir beri varsa Alevilik de ozamandan beri var, ki hakiki din yolu Aleviliktir.
Fakat fiziksel, tarihi dogumu 598/599'dur. Ve dünyada ALEVI adli bir toplum tek 200 seneliktir. Bundan önce Kizilbas, Bektasi ve bunlar gibi terimler altinda anilan gruptur.
Lazoşa_62 24.01.2007, 23:09 Alevilik hiç bir Din'in tekelinde değildir demişsiniz...:confused1
Alevilik İslam değilmidir?
Ermeni değerlerde taşır demişsiniz...:confused1
Ermeniler Hristiyan değilmidir?...
İslamdan öncede vardır demişsiniz..!
Ali'siz Alevilik Alevilikmidir?
Eyvallah..
Dede27 Kardeşim. Evet alevilik 500 lü yıllarda islamın temeli olarak göründüyse uygarlığın gelişimiyle din kalıplarını aşarak kendini sürekli yenilemiş ve bir yaşam biçimini almıştır.
İnsan ırk ve millet olarak nerden ve hangi kökten gelirse gelsin i,dünyaya ve inança bakışını sonradan kazanır.Evet Ermeniside,yahudiside,suniside aleviligi benimsiyorsa ve onu yaşam biçimi olarak yaşıyorsa o bir alevi felsefesiyle,inancıyla yaşıyordur.
Hrıstiyan diger dinler gibi bir dindir.Ermenin hrıstiyanıda var aleviside var hata başka dini inançları taşıyanıda var.O sadece kimlik olarak Ermenidir.Türkiyede Ermeni asıllı olupta Alevi inancıyla yaşayan ve hatta suni inançıyla yaşayanda var.
Ali, Alevilikte bir idol veya lider olarak görmek doğrusu.Ali nin mazlumun,ezilenin,fakirin yanında olması ve hep ezilen tarafta bulunması. Hz.Aliye yapılan adaletsizlik ezilen ve haksızlığa maruz kalan insanlar destegi ve güçü olmasıdır.
Dün nasılki Bir Ermeni ve aynı zamanda Hrıstiyan Hrant Dink'in cenazesinde Tüm insanların o an bir yumruk gibi bir araya gelmesi ve bir güç olması gibi.
soru
soru
soru
1- ayrı bir ulus değiliz.sadece türk de değiliz alevi kesimi çoğul olarak türklerden oluşyorsa da kürt ve zaza ve arap alevileride oldukça fazladır.(zaten önemli olan ırk değil bağlı olunan yoldur)
2-Alevilik Anadoluda şekillenmiştir(tam emin değilim)
3-Hz Ali siz Alevilik düşünülemez.
alevilik bir ırk değil bir inançtır.hz. adem ile inmiş ve son peygamberde hz. muhammet tir. 72 millette aleviler vardır. eski mayaların bir kolu olan mila lar bile alevidir (milattan önce 2000) hindistandan iskandinavyaya kadar her yerde alevilik vardır.
soru
soru
soru
Kendi özgün tesbitlerime dayalı görüşlerime göre;
1- Aleviler, özellikle İran ile ilişkilenmiş halklara özgü bir dinsel algılama biçimi,(Köklerini İran Coğrafyasında boy vermiş Zerdüşti, Maniheizmden alan)bu coğrafya ile ilişkili yakın coğrafyalarda yaşayan halkların(Türk,Kürt,Zaza,Arap) devlete egemen olmamış bir halkın İnsanca-muhalif yaşam-dünya algılayışı felsefesi. Ki bundan kaynaklı olarak Alevilerin yarıya yakını Türk, yarıya yakını Kürt ve Zaza bir Bölümü de Kuzeybatı Araplarından oluşuyor.
2- Horosan İranın kuzeydoğusunda bir halklar havzasıdır ki burada çoğunluk Farslardan oluşmakta, bunun yanında Türk ve Kürt nüfusunda azımsanmayacak oranda yaşamakta olduğu bir bölgedir. Aleviliğin ütopik anayurt tabirine kaynaklık eden coğrafya burasıdır. Ama Alevilik özellikle Orta ve Doğu Anadolu ile Güney Anadoluda yaygındır.
3-Aleviliğin Hz. Ali öncesine dayalı temellerinin(En azından ait olunan dinsel köken itibariyle varolduğu, bunun da ilk mezhepsel ayrışmada harekete geçirici unsur olduğunu bilmekteyiz.) varolduğu kesindir, en azından İslam öncesine dayandığı olasılığı önemli bir teori olarak karşımızdadır. Bu teori bir tarihsel geçmişin kolay reddedilemeyeceği gerçeği ile ezoterik-hetorodoks birtakım temel kabullerin varlığından da anlaşılabilmektedir. Hz. Ali'nin ve Ehli Beytin iktidar erkince dışlanması bu Hetorodoks anlayışın Hz. Ali referansını daha kolay benimsemelerine yol açmıştır genel itibariyle...Bu dünya görüşü-yol zamanla tarihsel evrimi sonucu (İnsan ve insanlık-mazlum sevgisini temel alan arınık)Alevilik olmuştur...
soru
soru
soru
1-alevilik bir mezheptir mezhepler ve dinler asla ırk kabul etmezler her na kadar bazı insancıklar bunu olustumaya çalışsalarda ki alevilikte 72 millete bir bak denir bunu aleviligin bir ıra baglı olmadıgına kanıt göstereliriz ve biliyoruz ki aleviler içerisinde kürtlerde vardır türkler de.
2-aleviligin esas toprakları yine orta asya diye geçmektedir ama madalyonun bir diger yüzünde de çeşitli araştırmalar hala devsm etmektedir yani bana sorarsan bilgiler bira yanıltıcı olabilir.
3-bunu arastırmacılar hz ali den oncede alevilerin var oldugunu idda ederek savunuyorlar fakat bu kabul edilirse biz aleviler sahtekar durumuna düşeriz nedenine gelince o bilgilere göre aleviler sırf islamın baskısından kurtulmak için hz muhammed ve hz ali isimlerini kendilerine giysi yaptılar ve islamın zulmunden kurtulmaya calıstılar yani laf suraya geliyor aleviler hz muhammed ve hz ali isimlerini kullanarak islam olduklarını gösterdiler ve islamın baskısından kurtuldular
1-alevilik bir mezheptir mezhepler ve dinler asla ırk kabul etmezler her na kadar bazı insancıklar bunu olustumaya çalışsalarda ki alevilikte 72 millete bir bak denir bunu aleviligin bir ıra baglı olmadıgına kanıt göstereliriz ve biliyoruz ki aleviler içerisinde kürtlerde vardır türkler de.
2-aleviligin esas toprakları yine orta asya diye geçmektedir ama madalyonun bir diger yüzünde de çeşitli araştırmalar hala devsm etmektedir yani bana sorarsan bilgiler bira yanıltıcı olabilir.
3-bunu arastırmacılar hz ali den oncede alevilerin var oldugunu idda ederek savunuyorlar fakat bu kabul edilirse biz aleviler sahtekar durumuna düşeriz nedenine gelince o bilgilere göre aleviler sırf islamın baskısından kurtulmak için hz muhammed ve hz ali isimlerini kendilerine giysi yaptılar ve islamın zulmunden kurtulmaya calıstılar yani laf suraya geliyor aleviler hz muhammed ve hz ali isimlerini kullanarak islam olduklarını gösterdiler ve islamın baskısından kurtuldular
1- Can, insancıklar kimler? Ezberin bozulduğu için kızıyorsun belli. Bütün gizli ve açık Irkçılara Alevi yüreğiyle karşıysan seni tüm benliğimle alkışlarım.
2- Orta Asya dediğin yerin sınırlarını tam olarak çizde biz de öğrenelim? Maveraünnehir bölgesini Orta Asya diye biliyorsan yanılıyorsun orası Orta Batı Asyadırki İlk olarak İrani Maniheist Tokar(Tohar), Sogd az da olsa kuzeydoğudan göç eden Türk halklarının halklarının yaşadıkları bir bölgedir orası. Araştır, göreceksinki senin kabullerinden daha meşakkatli araştırmaların eseri olduğunu kesinlikle göreceksin.
3- Niye sahtekar olalımki, asıl yüzsüz sahtekarlar zora başvuranlardır. Artı biz Hz. Ali ve Ehli Beyt sevgisinde samimiyetsiz olmadık 12 asırdan beridir! Bu bile başlıbaşına onurlu ve yiğit bir bedeldir. Talancı yapıya ortak olmayışımız başlı başına bir onurdur. Siz böylesine onurlu bir sivil direnişin ne kadar insani bir erdem olduğunu algılayamıyorsanız bu sizin mekanik algılamanızdan kaynaklıdır. Alevi toplumu adamlığını korumuş ender yolbilenlerin yoludur. Hz. Muhammedi ve Hz. Ali'yi fütursuzca tekellerine alıp kullananlar ve bunuda bize çok gören riyakarlar-sahtekarlar başkalarıdır. Biraz dinler tarihini felsefi altyapısıyla oku dostum...
Saygılar...
halitseyfi 25.01.2007, 01:02 1-alevilik bir mezheptir mezhepler ve dinler asla ırk kabul etmezler her na kadar bazı insancıklar bunu olustumaya çalışsalarda ki alevilikte 72 millete bir bak denir bunu aleviligin bir ıra baglı olmadıgına kanıt göstereliriz ve biliyoruz ki aleviler içerisinde kürtlerde vardır türkler de.
Sevgili can
alevilik mehzep değildir.bunu sünni öğretide kabul etmez. islamiyette 4 hak mehsep vardır.diğerleri batıldır,tu kaka dır. alevilik bir şemsiye gibidir,ütün dinleri bu yelpaze içerisinde birleştirmiştir.(72 milleti aynı görmek gii) yani alevilik bir inanç ve yaşam sistemidir.aleviliğe geniş bir açıdan baktığın zaman hemen hemen bütün dinlerle benzerliklerinin var olduğunu görürsünüz.Ör:12 havari,12 imam benzerliği vs gibi.
alevilik öyledirki durağan değildir.kendini sürekli geliştirmiş,"1500 yılönce böyleymiş şimdide böyle olmalıdır türünde "bir saplantısı yokturdur.bilimsel ve evrensel olma yolunda olan adımlar atabilen bir inançtır.
"evel ali ahir ali" düşüncesi islamiyete sığan bir kavram değildir.Hz Ali ile sınırlanan bir kavramda değildir."bunun temelide Ali nin bütün peyganberlerle gelip gitmiştir" düşüncesi olutumaktadır.bunu ozanlarımızın şiirlerinde ve deyişlerimizde görebilirsiniz.
Alevilik sadece islamın baskısıyla değil tüm dinlerin baskısıyla karşı karşıyadır.Çünki iyi ve doğru yönlerini kendi bünyesinde taşırken yanlış yönlerinide yansıtarak ortaya kor.buda hiç bir dinin işine gelmez. bu aleviliğin misyonudur.sahtekarlıkta bunun neresindedir bilemiyorum.
heykeltraş 25.01.2007, 09:56 Sevgili can
alevilik mehzep değildir.bunu sünni öğretide kabul etmez. islamiyette 4 hak mehsep vardır.diğerleri batıldır,tu kaka dır. alevilik bir şemsiye gibidir,ütün dinleri bu yelpaze içerisinde birleştirmiştir.(72 milleti aynı görmek gii) yani alevilik bir inanç ve yaşam sistemidir.aleviliğe geniş bir açıdan baktığın zaman hemen hemen bütün dinlerle benzerliklerinin var olduğunu görürsünüz.Ör:12 havari,12 imam benzerliği vs gibi.
alevilik öyledirki durağan değildir.kendini sürekli geliştirmiş,"1500 yılönce böyleymiş şimdide böyle olmalıdır türünde "bir saplantısı yokturdur.bilimsel ve evrensel olma yolunda olan adımlar atabilen bir inançtır.
"evel ali ahir ali" düşüncesi islamiyete sığan bir kavram değildir.Hz Ali ile sınırlanan bir kavramda değildir."bunun temelide Ali nin bütün peyganberlerle gelip gitmiştir" düşüncesi olutumaktadır.bunu ozanlarımızın şiirlerinde ve deyişlerimizde görebilirsiniz.
Alevilik sadece islamın baskısıyla değil tüm dinlerin baskısıyla karşı karşıyadır.Çünki iyi ve doğru yönlerini kendi bünyesinde taşırken yanlış yönlerinide yansıtarak ortaya kor.buda hiç bir dinin işine gelmez. bu aleviliğin misyonudur.sahtekarlıkta bunun neresindedir bilemiyorum.
sevgili canlar ben hep şunu merak ederim ve bir türlü de cevabını alamadım. islamiyette hak olan mezhepler dört tane deniyor bu nasıl hak edilmiş kim vermiş bu hakkı onlara da alevilik bunun dışında kalmış.bana göre bir dine mensu üyelerin ortak bir inancı vardır bunun dışındakiler ise toplumların paylaştığı coğrafyanın onlara kabul ettirdiği bir farklılıktır.işte bu da insanların yaşam biçimlerini çevresindeki toplumlara benimsetmek ve onlara bünyesinde yer ayırmaktır.
Biz anadolu alevileri orta asyadan göç ettikten hemen sonra aleviliği kabul etmiş bir toplum değiliz bunun için orta asya'dan getirdiğimiz gelenek ve dini inanışlarımızı belli bir süre yaşatmışız.daha sonraları çevremizdeki toplumların da etkisiyle kendimizi daha iyi ifade edebilmek için çağdaş ve ileri düşüncelere yer veren bir inanış biçimi geliştirdik. bunu yaparken de içimizde var olan duygu ve düşüncelerimizi haykırmaya başlamışız ama o dönemin yönetici unsuru olan ve sünni mezhebi ağırlklı toplum diğer unsurlar ve özellikle alevi toplumu üzerinde baskı uygulayarak sindirmeye ve yok etmeye çalışmıştır.ama bu baskının inadına dahada birbirine bağlı bir alevi toplumu yaratılmıştır.ancak belli bir dönem sonra baskıların artmasıyla alevilik geri adım atmak zorunda kalmış ve bu adımın bedeli ağır olmuştur.dar bir çerçevede sıkışan alevi toplumu dış dünyayla ilişkisini ve bağlantısını kesmiştir.bu da gericilik ve bilinçsiz üretken olmayan bir halk ortaya çıkarmıştır.özellikle bizlere dini öğretileri sunan dedelerimizin belli bir kısmı halkı olup bitenden uzak tutarak kendine bağlamaya ve onlardan menfaat sağlamaya başlamıştır.sayın dedelerimiz öğrendikleri birkaç dua ve halkın ruhunu okşayan cümlelerle işi geçiştirmişler ama gelişen dünyadan bi haber olmuşlardır ve haliyle halkımız da bu gelişmelerden habersiz kalmıştır.ama şimdi her şeyi biliyoruz ve en doğrusunu uygulamaya ve öğretmeye çalışıyoruz bunu en kısa sürede başarıp gerçekleri görmemiz gerekir diye düşünüyorum.tüm canların mübarek günlerini kutluyor ve saygılar sunuyorum.
Sevgili can
alevilik bir mezheptir kardeşim.sunni inancının dört hak dört mezhep söylemlerine dayanarak bizi dışlaması hiç bir şekilde aleviliği islamın dışına itemez.kurandada mezhepdiye bir olay yoktur.islamın kendi içlerinde yaşadıkları çatışmalardan bölünmeler doğmuştur.biz imam caferi sadık öğretisinden yola çıkarak şekillenmiş dünya görüşü olarakta sürekli gelişmişiz.islamıda diğer inanç sistemlerinide geriye götüren içlerinde oluşan katı mezheplerdir.alevilik bunlardan farklı olarak insan eksenli olduğu için kendini sürekli geliştirmiş ve yaşamda her dönemde bir yer bulmuştur.benim anlamadığım islam kelimesinden niye bu kadar korkuluyor. korkulacak olan islam değil onu şövenist duygularla katılaştıran sunni mezheplerdir. ben aleviyim ben islamım aleviliğinde ayrı bir inanç sistemi gibi gösterilmesini tasvip etmiyorum
Berucavan 25.01.2007, 11:14 soru
soru
soru
ilk olarak alevinin kürdü olmaz diye biliyorum. tabi kürt alevilerde var yok değil ama köken olarak ya kürt değiller asimile olmuşlardır. yada kökende kürtlerdir sonradan asimile olmuşlardır.
arap yarım adası diye biliyorum.
alevilik hz ali başlamıştır. daha öncesi olabilirmi? hayır olamaz.
ilk olarak alevinin kürdü olmaz diye biliyorum. tabi kürt alevilerde var yok değil ama köken olarak ya kürt değiller asimile olmuşlardır. yada kökende kürtlerdir sonradan asimile olmuşlardır.
arkadaşım inanç farklı ırk farklı niye bu kadar ırklşa bağdaştırıyorsunuz anlamadım.
alevilik bir mezheptir kardeşim.sunni inancının dört hak dört mezhep söylemlerine dayanarak bizi dışlaması hiç bir şekilde aleviliği islamın dışına itemez.kurandada mezhepdiye bir olay yoktur.islamın kendi içlerinde yaşadıkları çatışmalardan bölünmeler doğmuştur.biz imam caferi sadık öğretisinden yola çıkarak şekillenmiş dünya görüşü olarakta sürekli gelişmişiz.islamıda diğer inanç sistemlerinide geriye götüren içlerinde oluşan katı mezheplerdir.alevilik bunlardan farklı olarak insan eksenli olduğu için kendini sürekli geliştirmiş ve yaşamda her dönemde bir yer bulmuştur.benim anlamadığım islam kelimesinden niye bu kadar korkuluyor. korkulacak olan islam değil onu şövenist duygularla katılaştıran sunni mezheplerdir. ben aleviyim ben islamım aleviliğinde ayrı bir inanç sistemi gibi gösterilmesini tasvip etmiyorum
alevilik sadece islam degildir islam öncesi vardır..yaşadıgı cografyadaki tüm yaşayan inanclardan gelenek ve göreneklerden süzülmüştür..
bu anlamda alevilik islamda farklıdır...islam degildir..
aleviliğin kürdü nasıl olmaz pes dogrusu
hz ali türkmüydü diye sorarlar adama..
hz ali den önceside vardır..ondan öncesi yok demek insanlık tarihini ali ile başlatlamk gerekir biraz mantık biraz..
muharremdemir 25.01.2007, 11:20 [QUOTE=aydınlıALİ;341793]soru
soru
soru
şimdiden yanıtlayanlara teşekurlere...[/QUOTE
1. ALEVILIK IRK DEGILDIR AMA KOKENI ORTA ASYADAN GELIR. YANI HORASANA DAYANIYO.
2. OLARAKTA ALEVILIGIN DOGUS YERI ZATEN ANADOLUDUR. AMA ALEVILIGE EN YAKIN OLARAK IBADAET EDILEN YER HORASANDIR KOKUNU BURAYA BAGLAYABILIRIZ.
3. ALEVILIGIN HZ ALI ONCESINE DAYANDIGINA KESINLIKLE KATILMIYORUM. BIZDEKI ALEVILIK SII LIGIN ETKISINDE KALARAK OLUSMUS BIR TARIKAT TURUDUR. SII LIK HZ ALI DONEMINDE ORTAYA CIKTIGI ICIN ALEVILIGIN DE ONDAN COK SONRA ORTAYA CIKTIGINI DUSUNUYORUM
1- Can, insancıklar kimler? Ezberin bozulduğu için kızıyorsun belli. Bütün gizli ve açık Irkçılara Alevi yüreğiyle karşıysan seni tüm benliğimle alkışlarım.
2- Orta Asya dediğin yerin sınırlarını tam olarak çizde biz de öğrenelim? Maveraünnehir bölgesini Orta Asya diye biliyorsan yanılıyorsun orası Orta Batı Asyadırki İlk olarak İrani Maniheist Tokar(Tohar), Sogd az da olsa kuzeydoğudan göç eden Türk halklarının halklarının yaşadıkları bir bölgedir orası. Araştır, göreceksinki senin kabullerinden daha meşakkatli araştırmaların eseri olduğunu kesinlikle göreceksin.
3- Niye sahtekar olalımki, asıl yüzsüz sahtekarlar zora başvuranlardır. Artı biz Hz. Ali ve Ehli Beyt sevgisinde samimiyetsiz olmadık 12 asırdan beridir! Bu bile başlıbaşına onurlu ve yiğit bir bedeldir. Talancı yapıya ortak olmayışımız başlı başına bir onurdur. Siz böylesine onurlu bir sivil direnişin ne kadar insani bir erdem olduğunu algılayamıyorsanız bu sizin mekanik algılamanızdan kaynaklıdır. Alevi toplumu adamlığını korumuş ender yolbilenlerin yoludur. Hz. Muhammedi ve Hz. Ali'yi fütursuzca tekellerine alıp kullananlar ve bunuda bize çok gören riyakarlar-sahtekarlar başkalarıdır. Biraz dinler tarihini felsefi altyapısıyla oku dostum...
Saygılar...
can şimdi bir düşün sen beni sevmiyorsun ve ben senin umurunda degilim ama beni sevenlerin sana zarar vereceğinden korktuğundan beni seviyormuş gibi görünüyorsun bu ne anlamına gelir.gizlenmedir olmayan sevgiyi gösteriş olarak yapıyorsun ki bu alevi öğretisine kesinlikle terstir.o zaman bizlerin inandıgı kırklar cemini meclisini de bir kenara bırakmış oluruz.
okuma kısımına gelince gereginden fazla okuyorum ama surası da var önemli olan okunan kitapların niteligi alıp kafadan kitap okunursa aleviliği hiçe sayan bir zihniyete kavusursun dikkat et can seni o yolda görüyorum..saygılar...
alevilik bir ırk değil bir inançtır.hz. adem ile inmiş ve son peygamberde hz. muhammet tir. 72 millette aleviler vardır. eski mayaların bir kolu olan mila lar bile alevidir (milattan önce 2000) hindistandan iskandinavyaya kadar her yerde alevilik vardır.
Kaynak da verirseniz hos olurdu :-)
kendi fikrimi yazacak olursam gerçi herkes kendi fikrini yazıyor...
Alevilik mezhep değildir.. çünkü mezheplerin belirlenmiş kaideleri vardır bu kaideler kuran..hadis.. vb.. delillerle zamanının alimlerince belirlenmiştir..
mezhepler nelerdir... sünnilik denilen dört mezhep... ayrıca Şii Caferiler birer mezheptir.
Alevilik bir mezhep değildir bir tarikat felsefesidir.. İçleştirmekdir.. manalandırmakdır şekillere takılıp kalmamakdır...
sonra devam ederim
Sevgili can
simdi halitseyfi kades aleviligin bir mezhep olmadıgını söylüyorsun ve kanıt olarak sunnileri gösteriyorsun adamlar hak mezhep olarak namaz kılmayan oruc tutmayan bir kitleyi zaten kabul etmiyorlar ayrıca adamlara göre dinin temeli namazdır ,ve bizlerde olmayan bu namazla adamların bize hak mezhebi demesini bekleyemeyiz zaten böyle bir ideolojininde taktirini almamız gerekmiyor.bugün biz diyoruzki alevilik bir ögretidir kesinlikle kayılıyorum peki diger dinler de birer öğreti degilmidir?
simdi mezhebin tanımını nasıl yapıyoruz örnegin bir babanın 4 cocugu vardır ama bunlardan biri babaya baglı degildir ve şimdi biz kalkıp bu cocuk bu babanın oğlu degildir diyemeyiz.bizim degişen islan icerisinde yolumuz vardır bizler allahı biliyorsak 4 kitabı kabul edip 4 peygambere niyazımız varsa islam icerisinde degiliz de neredeyiz.?saygılar..
sevgili canlar ben hep şunu merak ederim ve bir türlü de cevabını alamadım. islamiyette hak olan mezhepler dört tane deniyor bu nasıl hak edilmiş kim vermiş bu hakkı onlara da alevilik bunun dışında kalmış.bana göre bir dine mensu üyelerin ortak bir inancı vardır bunun dışındakiler ise toplumların paylaştığı coğrafyanın onlara kabul ettirdiği bir farklılıktır.işte bu da insanların yaşam biçimlerini çevresindeki toplumlara benimsetmek ve onlara bünyesinde yer ayırmaktır.
Biz anadolu alevileri orta asyadan göç ettikten hemen sonra aleviliği kabul etmiş bir toplum değiliz bunun için orta asya'dan getirdiğimiz gelenek ve dini inanışlarımızı belli bir süre yaşatmışız.daha sonraları çevremizdeki toplumların da etkisiyle kendimizi daha iyi ifade edebilmek için çağdaş ve ileri düşüncelere yer veren bir inanış biçimi geliştirdik. bunu yaparken de içimizde var olan duygu ve düşüncelerimizi haykırmaya başlamışız ama o dönemin yönetici unsuru olan ve sünni mezhebi ağırlklı toplum diğer unsurlar ve özellikle alevi toplumu üzerinde baskı uygulayarak sindirmeye ve yok etmeye çalışmıştır.ama bu baskının inadına dahada birbirine bağlı bir alevi toplumu yaratılmıştır.ancak belli bir dönem sonra baskıların artmasıyla alevilik geri adım atmak zorunda kalmış ve bu adımın bedeli ağır olmuştur.dar bir çerçevede sıkışan alevi toplumu dış dünyayla ilişkisini ve bağlantısını kesmiştir.bu da gericilik ve bilinçsiz üretken olmayan bir halk ortaya çıkarmıştır.özellikle bizlere dini öğretileri sunan dedelerimizin belli bir kısmı halkı olup bitenden uzak tutarak kendine bağlamaya ve onlardan menfaat sağlamaya başlamıştır.sayın dedelerimiz öğrendikleri birkaç dua ve halkın ruhunu okşayan cümlelerle işi geçiştirmişler ama gelişen dünyadan bi haber olmuşlardır ve haliyle halkımız da bu gelişmelerden habersiz kalmıştır.ama şimdi her şeyi biliyoruz ve en doğrusunu uygulamaya ve öğretmeye çalışıyoruz bunu en kısa sürede başarıp gerçekleri görmemiz gerekir diye düşünüyorum.tüm canların mübarek günlerini kutluyor ve saygılar sunuyorum.
aslında cok basit can bugün islamı temsil edenlere göre namaz kılyorsan oruç tutuyorsan sen bir hak mezhebine dailsin demektir.(bana sorarsan saçma adamlar namaz dinin temelidir deyip söküp atıyorlar)
heykeltraş 25.01.2007, 11:47 ilk olarak alevinin kürdü olmaz diye biliyorum. tabi kürt alevilerde var yok değil ama köken olarak ya kürt değiller asimile olmuşlardır. yada kökende kürtlerdir sonradan asimile olmuşlardır.
sevgili arkadaşım ben kürt değilim ama neden kürt alevi olmaz anlayamadım.bir dine mensup üyeler aynı ırktan mı olmalı? bu tür düşüncelerle zaman kaybetmek ne kadar gereksiz.birisi çıkıp deseki türkten alevi olmaz ne tepki gösterirsin bilemiyorum.
öncelikle alevilik insanlık tarihiyle başlamış bir inanış biçimi değil bu yüzden belli çağlar ve dönemler insanların kitleler halinde göçleriyle birlikte yeni dinler,yeni uluslar ve yeni devletler oluşmasına olanak sağlamıştır.alevilik de işte böyle bir dönemden geçmiş ve günümüze kadar gelmiştir.herkes alevi,sünni,hıristiyan veya musevi vs olabilir.hiç bir din veya mezhep hiç bir ırka maledilemez ve onun tekelinde değildir. böyle düşünmek büyük bir yanlış olur.isteyen istediği dine inanmakta özgürdür.bir kürt vatandaşımız da alevi olmayı kendine uygun bulmuşsa ne mutlu bizlere.bu bizim doğru yolda olduğumuzu gösterir.
Berucavan 25.01.2007, 12:30 aleviliğin kürdü nasıl olmaz pes dogrusu
hz ali türkmüydü diye sorarlar adama..
hz ali den önceside vardır..ondan öncesi yok demek insanlık tarihini ali ile başlatlamk gerekir biraz mantık biraz..
haz ali kürtmüydü peki; ben hz ali türk demedimki
ve alevilik hz ali ile başladı dedim. insanlık demedim
bencede biraz mantık ve dikkatli okuma
saygılar
Berucavan 25.01.2007, 12:34 arkadaşlar yanlış anlaşıldım herhalde ben sadece aleviliğin kökeninde kürtlük yok dedim. alevinin kürdü olmaz demedim bende kürdüm diyorum ve kürkçe konuşuyorum sadece asimile olmuşuz diyorum.
alevilik hz ali ile başladı ve hz ali kürt değildi. anlatabildimmi?
arkadaşlar yanlış anlaşıldım herhalde ben sadece aleviliğin kökeninde kürtlük yok dedim. alevinin kürdü olmaz demedim bende kürdüm diyorum ve kürkçe konuşuyorum sadece asimile olmuşuz diyorum.
alevilik hz ali ile başladı ve hz ali kürt değildi. anlatabildimmi?
bi yanlışa yeniden bi yanlışla cevap vermeye calışıyorsun..
aleviliğin kökeninde türklükte yok türkler asimilemi olmuşlar
sen ırkalrı ve inançları karıştırıyorsun
alevilerin belirli bir net ırkı yok...
kürtler asimile olmuş derken yani alevi olmuşlar bu asimilemidir asimilenin ne oldugundanda bi habersin...
Mesut Gündüz 25.01.2007, 13:03 soru
aleviler ayrı bir ulus(ırk)mıdır yoksa turkuzde mezhebimiz alevilikmi?
Aleviliğin tanımı aleviden aleviye değişir.
soru
Anadolu
soru
Doğru olduğu kesin olan Hz.Ali ve 12 imamların 15-16. yüzyılda alevilerin hayatında yer almaları.Hz.Ali 670-740 yıllarında var ise öncesinde aleviler olmalı fakat isimleri alevi değildir.
Dede27 Kardeşim. Evet alevilik 500 lü yıllarda islamın temeli olarak göründüyse uygarlığın gelişimiyle din kalıplarını aşarak kendini sürekli yenilemiş ve bir yaşam biçimini almıştır.
İnsan ırk ve millet olarak nerden ve hangi kökten gelirse gelsin i,dünyaya ve inança bakışını sonradan kazanır.Evet Ermeniside,yahudiside,suniside aleviligi benimsiyorsa ve onu yaşam biçimi olarak yaşıyorsa o bir alevi felsefesiyle,inancıyla yaşıyordur.
Hrıstiyan diger dinler gibi bir dindir.Ermenin hrıstiyanıda var aleviside var hata başka dini inançları taşıyanıda var.O sadece kimlik olarak Ermenidir.Türkiyede Ermeni asıllı olupta Alevi inancıyla yaşayan ve hatta suni inançıyla yaşayanda var.
Ali, Alevilikte bir idol veya lider olarak görmek doğrusu.Ali nin mazlumun,ezilenin,fakirin yanında olması ve hep ezilen tarafta bulunması. Hz.Aliye yapılan adaletsizlik ezilen ve haksızlığa maruz kalan insanlar destegi ve güçü olmasıdır.
Dün nasılki Bir Ermeni ve aynı zamanda Hrıstiyan Hrant Dink'in cenazesinde Tüm insanların o an bir yumruk gibi bir araya gelmesi ve bir güç olması gibi.
Ya hocam yanlış okumuşsunuz anlaşılan..
Ben Ermeniden Alevi olmaz demiyorumki..
Aleviliğin Ermeni değerler taşımadığını :confused1 Hz. Ali'den önce Aleviliğin olmadığını savunuyorum...Hepsi bu..:confused1
Berucavan 25.01.2007, 13:27 bi yanlışa yeniden bi yanlışla cevap vermeye calışıyorsun..
aleviliğin kökeninde türklükte yok türkler asimilemi olmuşlar
sen ırkalrı ve inançları karıştırıyorsun
alevilerin belirli bir net ırkı yok...
kürtler asimile olmuş derken yani alevi olmuşlar bu asimilemidir asimilenin ne oldugundanda bi habersin...
o zaman beni aydınlatırmısınız? asimilasyon nedir? alevilerin belirli bir ırkları yoksa kimdir aleviler nerden gelmişler?
Serkan_Devrim 25.01.2007, 13:40 sevgili berucavan,
Türkiye de Türk'ten başka ulus yaşamıyor tezi için Türkçülerin uydurduğu Kürt aleviler Türk'tür iddiası, mesnetsiz, boş bir iddiadır. dayanak yoktur. amaç bellidir. Kürt alevileri Kürt kökenlidir. bir gurup Türk alevisinin zor karşısında Kürtleşmesi söz konusu olabilir ama bu durum bütün Kürt alevilerinin Türk kökenli olduğunu göstermez.
saygılarımla
Mantık ve ırk karmaşası yapmanın kimseye faydası yoktur. Kimine göre Hz. Ali ile başladı kimine göre MÖ 2000 yılında. Kimine görede Hz. Ademden beri vardı. Günümüzde her ırk ve toplumdan kişiler kendinde iyiye dair bir şeyler bulabilir. Ne olur bunu ırk tartışmasına döndürmeyelim. Hiç kimse yokturki ırkını seçme şansı olsun. Saygılar
bizler kürt ********** .kürt alevisi yoktur diyenlerin amacı nedir anlamam zaten bir dayanakları dayok ki din yada mezheple ırkın ne alakası var biri inanctır degisebilen bir kavramken digeri degişmeyen insanın kanında olan bir yapıdır.
Berucavan 25.01.2007, 13:51 sevgili berucavan,
Türkiye de Türk'ten başka ulus yaşamıyor tezi için Türkçülerin uydurduğu Kürt aleviler Türk'tür iddiası, mesnetsiz, boş bir iddiadır. dayanak yoktur. amaç bellidir. Kürt alevileri Kürt kökenlidir. bir gurup Türk alevisinin zor karşısında Kürtleşmesi söz konusu olabilir ama bu durum bütün Kürt alevilerinin Türk kökenli olduğunu göstermez.
saygılarımla
sevgili serkan bende kürt alevilerinin kökenin türk olduğunu söylemiyorum zaten. ben burda türklükten bahsetmiyorumki neden bütün cevaplarda bana türklük gösteriliyor. arkadaşların tepkisini anlayamıyorum. ben sadece aleviliğin kökeninde kürtlük yok diye BİLİYORUM dedim. bana karşı saygısızca konuşacaklarına sizin gibi doğru dürüst cevap verebilirlerdi. benim bilgim kesinlikle doğru demiyorumki; ben böyle biliyorum diyorum eğerki yanlışsa beni aydınlatmaları gerekmiyormuydu. nedir bu öfke anlam veremedim doğrusu sanki bir anda kürt düşmanıymışım gibi davranıyorlar.
saygılar
can şimdi bir düşün sen beni sevmiyorsun ve ben senin umurunda degilim ama beni sevenlerin sana zarar vereceğinden korktuğundan beni seviyormuş gibi görünüyorsun bu ne anlamına gelir.gizlenmedir olmayan sevgiyi gösteriş olarak yapıyorsun ki bu alevi öğretisine kesinlikle terstir.o zaman bizlerin inandıgı kırklar cemini meclisini de bir kenara bırakmış oluruz.
okuma kısımına gelince gereginden fazla okuyorum ama surası da var önemli olan okunan kitapların niteligi alıp kafadan kitap okunursa aleviliği hiçe sayan bir zihniyete kavusursun dikkat et can seni o yolda görüyorum..saygılar...
Oladabilir ki, bu çok çok insani bir tavırdır çıkış dönemi bağlamında. Bütün dinsel değerlerin ilk kabul dönemlerinde derinliği farklıda olsa bu yaşanmıştır. Bunu yadsımak şu anki temeller bağlamında yanlıştır diyorsun, bende diyorumki dinsel algılamalar zaman içerisinde farklı düzeylerde evrimleşirler, tabiki evrilme de sözkonusu. Peki şuna niye hiç itirazın yok; Kürt ve Zaza (şu anda gerek duyulmadığından pek başvurulmayan Arap- onlara da sıra gelebilir) Alevilerinin işte Kürtlerin arasına 300-400 yıl kadar önce yerleşip ya Zazalaşıp ya Kürtleştikleri( komik ama bunuda bir takiyye olarak -dolaylı hakaret- edercesine söyleyenler çok); dolayısıyla Alevilerin kesinlikle Türk kanı taşıdıkları tarzı ırk endeksli algılamalara çokça bir itirazın yok! Bence hele böylesine zora dayalı, muz veya sopa seçeneğine endeksli, cihatın kutsandığı yapılar insanları karmakarışık algılayışlara itebiliyorlar. Buna herşeye ama herşeye rağmen en iyi direnenler -ki direnilmesi en zor olabilecek bir yapının karşısında- ve de en fazla kendi kalabilenler Aleviler olmuşlardır. Ben leyhte, aleyhte "eleştirel" doğru bir felsefi temelle(ben- biz-ırk-din) kaygısı gütmeden okuyorum. Tam tersine, okudukça Aleviliğin insan yüreği sıcaklığını, arınık bakışını daha iyi yakalıyorum; korkma can 72 milleti bilgece bir gören bir yapıdayım, en son -ve de hiç- Aleviliği hiçe sayan bir yapıya kavuşmam. Asıl Aleviliği hiçe sayacak olanların Şiileşme vb. nin ayak sesleri çok yakınlarda ama nedense duymuyorsun. Biz bin yıllardır, bireysel olarakta kırk yıldır, bizi biz eden amansız insanlıktan - aydınlıktan yana yapımızla gelmişiz...
Saygılar...
Oladabilir ki, bu çok çok insani bir tavırdır çıkış dönemi bağlamında. Bütün dinsel değerlerin ilk kabul dönemlerinde derinliği farklıda olsa bu yaşanmıştır. Bunu yadsımak şu anki temeller bağlamında yanlıştır diyorsun, bende diyorumki dinsel algılamalar zaman içerisinde farklı düzeylerde evrimleşirler, tabiki evrilme de sözkonusu. Peki şuna niye hiç itirazın yok; Kürt ve Zaza (şu anda gerek duyulmadığından pek başvurulmayan Arap- onlara da sıra gelebilir) Alevilerinin işte Kürtlerin arasına 300-400 yıl kadar önce yerleşip ya Zazalaşıp ya Kürtleştikleri( komik ama bunuda bir takiyye olarak -dolaylı hakaret- edercesine söyleyenler çok); dolayısıyla Alevilerin kesinlikle Türk kanı taşıdıkları tarzı ırk endeksli algılamalara çokça bir itirazın yok! Bence hele böylesine zora dayalı, muz veya sopa seçeneğine endeksli, cihatın kutsandığı yapılar insanları karmakarışık algılayışlara itebiliyorlar. Buna herşeye ama herşeye rağmen en iyi direnenler -ki direnilmesi en zor olabilecek bir yapının karşısında- ve de en fazla kendi kalabilenler Aleviler olmuşlardır. Ben leyhte, aleyhte "eleştirel" doğru bir felsefi temelle(ben- biz-ırk-din) kaygısı gütmeden okuyorum. Tam tersine, okudukça Aleviliğin insan yüreği sıcaklığını, arınık bakışını daha iyi yakalıyorum; korkma can 72 milleti bilgece bir gören bir yapıdayım, en son -ve de hiç- Aleviliği hiçe sayan bir yapıya kavuşmam. Asıl Aleviliği hiçe sayacak olanların Şiileşme vb. nin ayak sesleri çok yakınlarda ama nedense duymuyorsun. Biz bin yıllardır, bireysel olarakta kırk yıldır, bizi biz eden amansız insanlıktan - aydınlıktan yana yapımızla gelmişiz...
Saygılar...
ee tamam da can sen bu iddiaları kabul ediyorsan kırklar cemini ne tartafa koyacaksın alevilerin kendilerini saklama amaçlı bir hikaye olarak mı algılıyorsun.bu iddialrı kabul etmek bu anlama gelir can.saygılar...
ee tamam da can sen bu iddiaları kabul ediyorsan kırklar cemini ne tartafa koyacaksın alevilerin kendilerini saklama amaçlı bir hikaye olarak mı algılıyorsun.bu iddialrı kabul etmek bu anlama gelir can.saygılar...
Can bu boyutu da çok insani bir kabul temellidir. Bunlardan yapımızı arindırmaktan söz etmiyorum. Ama bilmekten sözediyorum. Bilmek niye bizi daha az Alevi yapsın ki. Bu samimi bir duruma dönüşmüştür, takiyye vs. boyutunu aşmıştır. Artı çokda insani -ve de insanca bakışımıza katkı sunan- bir kabuldür. Herşey hikayeyle başlar veya hikayeye dönüşür zamanla; ama bu bir hikaye olsa bile insanlığımıza insanlık kattığı sürece ihtiyaç duyacağımız, güzel bakışımızın ürünü eşitlikçi-insanca bir algılamadır. Dinlerin hepsinde hikayeler vardır; önemli olan olumlu olanları yoğaltmaktır, ne mutlu ki biz bunu yapmışlardanız. Dolayısıyla benim bunlara bir itirazım -şimdi, gelinen aşamada, süreç olarak- kesinlikle yokki...
Saygılar Can...
Serkan_Devrim 25.01.2007, 14:14 sevgili serkan bende kürt alevilerinin kökenin türk olduğunu söylemiyorum zaten. ben burda türklükten bahsetmiyorumki neden bütün cevaplarda bana türklük gösteriliyor. arkadaşların tepkisini anlayamıyorum. ben sadece aleviliğin kökeninde kürtlük yok diye BİLİYORUM dedim. bana karşı saygısızca konuşacaklarına sizin gibi doğru dürüst cevap verebilirlerdi. benim bilgim kesinlikle doğru demiyorumki; ben böyle biliyorum diyorum eğerki yanlışsa beni aydınlatmaları gerekmiyormuydu. nedir bu öfke anlam veremedim doğrusu sanki bir anda kürt düşmanıymışım gibi davranıyorlar.
saygılar
sevgili Berucavan,
aleviliğin kökeninde sadece Kürtlük değil hiç bir etnik köken bulunmuyor. aksi halde Arap kültüründen gelmemiz gerekirdi. ancak Anadolun Aleviliği Arap dil ve kültür emperyalizmine karşı durmuştur her zaman. aleviliğin kökeninde bir çok kültür bulunduğu ise muhakkak. içinde Orta Asya Türk külrününün bulunmasının yanı sıra, Kürtlerin eski dini olan zerdüştlüğün, sabiiliğin, helenistik kültürün vb bir çok kültürün etkisi bulunmaktadır. Kürt alevileri de Türk alevileri gibi eski dinlerinden İslamiyete geçerken Emevi baskısı nedeniyle ezilenin tarafını tutmuşlar ve aleviliği seçmişlerdir. :)
Can bu boyutu da çok insani bir kabul temellidir. Bunlardan yapımızı arindırmaktan söz etmiyorum. Ama bilmekten sözediyorum. Bilmek niye bizi daha az Alevi yapsın ki. Bu samimi bir duruma dönüşmüştür, takiyye vs. boyutunu aşmıştır. Artı çokda insani -ve de insanca bakışımıza katkı sunan- bir kabuldür. Herşey hikayeyle başlar veya hikayeye dönüşür zamanla; ama bu bir hikaye olsa bile insanlığımıza insanlık kattığı sürece ihtiyaç duyacağımız, güzel bakışımızın ürünü eşitlikçi-insanca bir algılamadır. Dinlerin hepsinde hikayeler vardır; önemli olan olumlu olanları yoğaltmaktır, ne mutlu ki biz bunu yapmışlardanız. Dolayısıyla benim bunlara bir itirazım -şimdi, gelinen aşamada, süreç olarak- kesinlikle yokki...
Saygılar Can...
hikayeler illa ki vardır can ama aleviligin temellerinden birini olusturan kırklar cemi üçler beşler yediler nereye gider.şimdi okumak kesinlikle güzel okumasydık bu bilgi alışverişide olmazdı can.saygılar..
ilk soruya fikrimizi yazdık diğerlerine devam edelim
Alevilik bir kültür işi değildir dini kültür mezheplerde vardır..
Alevilik gönül işidir.. ve kendi kültürünü gönül ile beraber yaşamak ve şekillendirmekdir belli kalıpları olmadığından ve gönüle sahip İnsanlar olduğundan kalıplaşmasına gerek olmadan her zamana uyum sağlayabilir..
evet Türksündür yada kürtsündür ama bu sadece kültüründe gönülde sevgide ırk ayrımı kalmaz konuşman aynı dildedir kız alıp kız vermeler vs.. eğlenceler devam ederken sevmeyi öğrenirsin.. sevgiyle yaşarsın... yaşamaya başlarsın seversin yaradılanı gönülden ötürü...
yani Tarikatında bir kültürü vardır ama bu kalıplaşmış değildir
bunu şöyle söyleyebiliriz işin içinde sevgi olunca üçün beşin muhabbeti kalmıyor şartlar şeraitler sevmeyi insan olmayı bilmeyenleredir insana şart mı olur :)
Alevilikden önce Ali olayına gelirsek...
İslam A'demle başladı...veya birilerinin tarifiyle Alevilik... isimlere takılmamak lazım
Adem nuh ibrahim davut süleyman Musa İsa vb.. hepsi Alidendir... ama Ali Hazreti Alide Alidir.. yani Alinin gelmesi A'demle başlar Alinin idrak edilmesi yaşanması hz.Ali efendimizdedir.. gerçi Hz.Muhammed var Hz.Aliden evvel ama Hz.Muhammedin kulluk makamı olduğundan Ali demiş peygamber Efendimiz.. zaten Ali efendimizin ismini de Peygamber efendimiz koymuş...
işin gerçeği şudur.. İslam dört kapıdır.. mezhepler şartlar şeriatler şeriat kapısındandır... Alevilik Tarikat kapısındandır..
İslamda...Alevilikde... A'demden beri vardır....
sevgili serkan bende kürt alevilerinin kökenin türk olduğunu söylemiyorum zaten. ben burda türklükten bahsetmiyorumki neden bütün cevaplarda bana türklük gösteriliyor. arkadaşların tepkisini anlayamıyorum. ben sadece aleviliğin kökeninde kürtlük yok diye BİLİYORUM dedim. bana karşı saygısızca konuşacaklarına sizin gibi doğru dürüst cevap verebilirlerdi. benim bilgim kesinlikle doğru demiyorumki; ben böyle biliyorum diyorum eğerki yanlışsa beni aydınlatmaları gerekmiyormuydu. nedir bu öfke anlam veremedim doğrusu sanki bir anda kürt düşmanıymışım gibi davranıyorlar.
saygılar
temel yanlışınız şu : alevilik bir ırk degilki kökeninde kürtlük olmasın
bilmem anladınızmı
Ya kardeşim nasıl olmaz kürt alevisi.. İşte ben.. Neden bilmiyorum kürtler sizin gözünüzde asimile olmaya çok meraklı bir insan topluluğu gibimi geliyor anlamadım.. Lafınızı bilin öyle konuşun lütfen..Sen türk alevisi isen ; ne benden daha fazla alevisin ne de benden daha az alevi değilsin..
erkan2434 25.01.2007, 15:24 1= aleviler ayrı bir ulus(ırk)mıdır yoksa turkuzde mezhebimiz alevilikmi?
alevilik hz ali dendir.
aliye inanan yoluna yoldaş olan
ali hak tan hak muhammed aliden
soru
arap yarım adasi.
soru
alevilik hz alinin soyundan gelir.
alisiz alevilik olmaz
hz ademden hz muhammmede kadar kadar kimse hz alini soyu kadar zülüme ugramamıştır kerbelada ehlibeyt şehit olmadan ehlibeytin matemi yasi tutulmuştur
alevilik hz aliden önce var olmamiştır varliği bilin miştir
DersimŞahanı 25.01.2007, 16:15 Alevilik HZ. ALİ den önce olamaz.Çünkü aleviliğin çıkış noktası HZ. ALİ'dir.Ancak benzer bir yaşayış şekli olabilir.Örneğin hoşgörülü ve insanlara önem veren onlara, kardeş gözü ile bakan vs olabilir.Ancak biz kereladan, on iki imamlardan, Hz. Ali'den söz ediyoruz.Dolayısıyla alevilik kavramı daha önce olamaz.Ki biz ehlibeyt soyundan geldiğimizi söyleriz.Dediğim gibi daha önce benzer bir yaşayış şekli olabilir: ancak alevilik başlı başına HZ. ALİ'nin şehit edildiği dönem de ortaya çıkmıştir.
muharremdemir 25.01.2007, 17:16 arkadaslar alevılıgın kökünü tahz alıye nasıl dayandırıyorsunuz anlamıyorum. hz ali zamanında alevi-sünni ki bunu şii-sünni olarakta söyleyebiliriz böyle bi ayrım yoktu. bunu ortaya atan kişi ise bir yahudi insandı. bu baglamda alevılık şiilikten etkılenıp ortaya çıkan bir durumdur. Yani aleviliği direk hz ali ile bağdastırıp ortaya atmak yanlıstır. Onun doğrusunu benımsemiştir ama onun onunla ortaya cıkmıs bır durum degıldır:no: :no:
Alevilik HZ. ALİ den önce olamaz.Çünkü aleviliğin çıkış noktası HZ. ALİ'dir.Ancak benzer bir yaşayış şekli olabilir.Örneğin hoşgörülü ve insanlara önem veren onlara, kardeş gözü ile bakan vs olabilir.Ancak biz kereladan, on iki imamlardan, Hz. Ali'den söz ediyoruz.Dolayısıyla alevilik kavramı daha önce olamaz.Ki biz ehlibeyt soyundan geldiğimizi söyleriz.Dediğim gibi daha önce benzer bir yaşayış şekli olabilir: ancak alevilik başlı başına HZ. ALİ'nin şehit edildiği dönem de ortaya çıkmıştir.
alevilik hz alinin şehid edilmesi ile ortaya cıkmış ise kurana neden uymuyor aleviler?
cevaplarınızın tamamı bahaneler olacaktır....
neden hacca gitmiyorlar neden içki içiyorlar...neden namaz kılmıyorlar.... neden ramazan orucunu tutmuyorlar... daha nedenleri cogalta biliriz...
Mesut Gündüz 25.01.2007, 17:26 Ehlibeyt soyundan geliyorsak alevilerin tamamı arapmı.
tuncerbio 25.01.2007, 17:37 mesut güzel bir soru sormuş !ilginç cevaplarda çıkacaktır elbet ama ben ana konuya ve arkadaşların yazdıklarına biraz bakayım.....
alevilik bir yaşam biçimidir ama bu onun islamın dışında olduğunu da göstermez ...humanizm ve eşitlik üzerine kurulu bir yaşam felsefesi haline dönüşmüş bununla birlikte islami yaşam şeklini tam betimlemesede onun peygamberi ve halifesine hitap eden bir ibadet anlayışı göstermektedir,yine tasavvuf ustalarının yapıtları bu konuda referans alınabilir...
aleviliğin Hz Ali den önce olduğunu savunanlarda vardır ,olmaz diyenlerde ama öncesinde olduğunu iddaa edenler ki bir çok alevi dedeside bu tezi savunur kırklar dergahını anlatırken konuya Muhammedi dahi katarlar eğer öyle olduğunu düşünürsek alevilik islamdan öncede vardır...(unutulmaması gereken bir şey de islami inanca göre islam diğer dinlerle aynı olguyu savunmakla beraber tanrı tarfından diğer dinlerle beraber tasfir edilmiştir öyleyse alevilikte aynı zamanda tasfir edilmiş olur)
ulasirmola 25.01.2007, 19:30 1.soru alevilik anadolu da yaşayan ehlibeyte bağlı olan insanların mezhebidir.türk te kürtte yada başka bi millettende olabilir.
2.aleviliğin esas oluştuğu yer anadoludur.şiilerle bi çok yönlerden farklıyız
3.hz aliden öce alevilik olamaz.
Alevillik Hz.Ali ve ehlibeyt soyundan gelir.Aleviliğin oluş yeri arap yarım adasıdır.Ali den önce alevilik yoktur.
Alevillik Hz.Ali ve ehlibeyt soyundan gelir.Aleviliğin oluş yeri arap yarım adasıdır.Ali den önce alevilik yoktur.
Nereden biliyorsunuz ? Araştırdınız mı?
Alevilik ve Anadolunudaki Köklerini biliyor musunuz ?
Işık İnsanları size neyi hatırlatıyor ?
Serkan_Devrim 25.01.2007, 20:14 Alevillik Hz.Ali ve ehlibeyt soyundan gelir.Aleviliğin oluş yeri arap yarım adasıdır.Ali den önce alevilik yoktur.alevilik ehlibeytten gelse idi hepimizin Arap olması gerekmezmiydi? Aleviliğin Ali'den öncesi yoktur doğru. ama Ali'de 601 yılında doğan biri değildir. alevilikte Ali yaratılıştan beri vardır. o andan itibaren Alevilikte vardı. Aleviliğin içinde ki diğer kültürleri reddetmek boşunadır. Aleviliğin üzerindeki Arap, Türk vb tek kültür ipoteine son verin artık. alevilik hiç bir dinin, ırkın, kültürün tekelinde değildir.
Aleviliğin tarihi İslam'ın ilk dönemlerine dek uzanır. Haz. Muhammet, sağlığında kendisinden sonra İslamdünyasına önderlik edecek kişi olarak Hz. Ali'yi görüyordu. Hz. Ali, Hz. Muhammet'sen sonraki ilk müslamandı. Hz. Ali, peygamberlerin amcasının oğlu e birlikte büyüdüğü, kardeşi gibi sevdiği bir kişiydi. Hz. Muhammet vefatından önce bazı hadislerinde ve çeşitli yerlerde yaptığı toplantılardaki konuşmalarında kendisinden sonra ümmetine yol gösterecek kişinin, rehberin, Ali olması gerektiğinin üstünde durarak vurguluyordu. Hz. Ali, Hz. Muhammet'in canı gibi sevdiği ve değer verdiği sağ kolu idi. Bu sevginin ve saygının en güzel örneğinde Hz. Muhammet'in çok sevdiği değerli varlığı sevgili kızı Fatma ile Ali'yi evlendirmesiydi. Hz. Muhammet'in erkek çocuğu olmamıştı. O'nun soyu sevgili kızı Fatma ile Ali ile olan evlilikten olacak çocuklar ile devam edecekti. Ali'yi kendisinden sonra Müslümanlara önderlik edecek en uygun kişi olarak görüyordu. Hz. Muhammet bir hadisinde; "Ulular Ulusu Allah, Peygamberleri ayrı ayrı ağaçlardan (soylardan) yarattı. Benimle Ali'yi aynı ağaçtan yarattı. Ağacın kökü benim, Ali dalları budaklarıdır. Fatma o ağacın verimidir. Hasan ve Hüseyin meyveleri, Şiamızda yapraklarıdır. Kim bu ağacın dallarından birine yapışırsa kurtulur. Yapışmayan helak olur." (1) der. Hz. Muhammet cemaatle sohbet ederken kendisinin de insan olduğunu bir gün bu diyardan göç gideceğini ifade ettikten sonra konuşmasını şöyle sürdürür. "Size iki paha biçilmez şey bırakıyorum. İlki Allah'ın kitabı, diğeri Ehlibeytim. Size Ehlibeytime uymanızı öğütlerim" dedikten sonra sözlerini birçok hadis kitabında yeralan şu sözlerle sürdürür. Ehlilbeyt'i yani kendi aile çevresini kastederek, "Onların önüne geçmeyin, yani onların hükümlerinden başka bir hüküm vermeye kalkmayın, yoksa helak olursunuz… (2) der. Hz. Muhammet bir başka hadisinde de, "Ben ilmin şehriyim, Ali Kapısıdır, şehri dileyen kapıya gelsin, Ben hikmetin şehriyim, Ali kapısıdır, hikmeti dileyen kapıya gelsin" (3) der. Gene Ali ile ilgili başka bir hadislerinde de Hz. Muhammet şöyle diyor: "Ali bendendir ben ondanım, ben kimin mevlası veliyf-I emri isem, Ali'de onun mevlasıdır. Ali insanların hayırlısıdır. Kim bunu kabul etmezse, gerçektende kafir olmuştur…" Hz. Muhammet Kuran-I Kerim ve Hz. Ali ilişkisini ise bir hadisinde şöyle anlatıyor. "Ali, Kuran iledir ve Kuran Ali ile; ikisi havuz kenarında benimle buluşuncaya kadar ayrılmazlar." (4) Ali'nin kişiliği ile ilgili bir hadisinde ise; "Ümmetimin enileri ve gerçek hüküm vereni Ali'dir. Allah'ım O nereye dönerse, nereye varırsa O'nunla beraber ol…" Hz. Muhammet kendisinden sonra yerine Hz. Ali'nin görevlendirildiğini bir başka hadisinde şöyle açıklıyor; "Ali benim bilgimin kapısıdır; tebliğe memur olarak gönderdiğim şeyleri benden sonra ümmetime bildiren, açıklayan kişidir; O'nu dinleyin.." ve "O"na başkaldırmak nifak…" (5) der. Hz. Muhammet, Ebu Talib'in evindeki bir toplantıda, ellerini Ali'nin omuzlarına koyarak şöyle der; "İçinizde bu benim kardeşimdir, vasiyimdir, halifemdir, artık O'nu dinleyin ve O'na itaat edin." Hz. Muhammet'in Hz. Ali'yi kendisinden sonra halifesi olarak düşündüğünü birçok kaynakta görüyoruz. Hatta gelecekte olacakları önceden görmüşçesine ileride bu konuda bir huzursuzluk çıkması durumunda Hz. Ali tarafının tutulması gerektiğini bir hadisinde şöyle belirtir: "Benden sonra fitne (huzursuzluk) olacaktır. Bu oldu mu, Ebu Talib oğlu Ali tarafını tutun. Çünkü O bana ilk iman edendi. Kıyamette de benimle ilk dostluk edecek odur. O Sıddıyk-I Ekber'dir O bu ümmetin Faruk'udur. O müminlerin ulusudur, reisidir." (6) Hz. Muhammet Veda Haccı'nda kendisinden sonra yerine Ali'yi vekil tayin ettiğini şöyle açıklamıştır: "Ben kimin mevlası isem, Ali'de O'nun mevlasıdır. O'na dost alana dost, düşman olana düşman ol, O'na yardım edene yardım et, O'nu horlayanı horla, nerede olursa olsun gerçeği O'nunla beraber kıl.." (7) Hz. Muhammet'in bu açıklamasından sonra; Ebu Bekir, Ömer ve sahabeden önde gelenler Ali'nin veliliğini kutlarlar hatta Ömer; "kutlu olsun sana ne mutlu ey Ebu Talip oğlu Ali, bugün benim ve her erkek ve kadın müminin mevlası oldun" diye konuşma yapar. Bu gelişmelerden sonra Hz. Muhammet bu doğrultudaki konuşmasının sonunda "kalk ya Ali" diye Ali'yi ayağa kaldırır ve cemaate şöyle der. "Benden sonra imam olarak halka doğru yolu göstermek üzere seni seçtim.Senden razı oldum, Ben kimin mevlası isem Ali'de onun mevlasıdır, özünüz doğru olarak O'na uyun…" arkasından; "Allah'ım O'nu seveni sev O'na düşman olana düşman ol" diye ilave eder. Hz. Muhammet vefasından sonra kendi yerine Hz. Ali'yi düşünmesine ve bunu çeşitli vesilelerle açıklamasına karşın kendisinin dünya değiştirmesinden sonra olaylar düşündüğü gibi gelişmemiştir. Hz. Muhammet hasta yatarken durumunun ağır olduğunu fark edince çevresindekilere; "Bana yazmak için bir şeyler getirin. Size bir şey yazdırayım ki, benden sonra asla yol yitirmeyesiniz" (8) der. Peygamberin bu isteğinin yerine getirilip getirilmemesi konusunda tartışma çıkar. Orada bulunan Ömer ve çevresi Peygamberin kendinde olmadığını, yazacaklarının geçersiz olacağını ve hatta peygamberin "sara nöbeti" geçirdiğini söyleyerek vasiyetin yazılmasına engel olurlar. Böyle olunca Hz. Muhammet vasiyetini yazamadan dünyasını değiştirir. Hz. Muhammet'in vefatı karşısında; başta Hz. Ali ve Fatma olmak üzere yakın çevresi şok olur. Peygamberin ölümü karşısında sevenleri şaşkına dönerler. Bu şaşkınlık atlatılmadan büyük bir üzüntü hali yaşanırken; Hz. Ali, Hz. Fatma, Selman-ı Faris ve aile yakınları acı içinde Hz. Muhammet'in cenaze işleri ile uğraşırken, Ömer etkisi altına aldığı bazı kimselerle Ebubekir'i halife ilan ederler. Arkasından da önüne geleni kılıç korkusu ile Ebubekir'e biat'a zorlar.
Aytans Alevilik kelimesi Şiiler, Nusayriler, İsmaililer için kullanılır yani hepsini kapsayan bir kelime olarak düşünülür, lakin bizim bahsettiğimiz Anadolu Aleviliği / Kızılbaşlık.. Sen İslam Dininin ilk dönemlerindeki bir Hadiseden bahsediyorsun, Anadolu Aleviliğinin Kökeni hakkında bilgi vermiyorsun, Anadolu Aleviliğinin Kökeni İslam'ın İlk yıllarına dayanmaz.
hasret_eylul 25.01.2007, 21:25 soru
Ya bu soruya takıldım bende.. kavimler göçü ile bi alakası olamazki aleviliğin.. Öncelikle bu kadar eskiye dayandırılabilirmi? Hadi dayandırdık diyelim iyide Kavimler göçü Anadoluya olan göçü barındırmazki.. Orta Asyada yaşayan Türk Boylarının Karadeniz üzerinde bulunan topraklardan Avrupaya göçünü barındırır.. E şimdi şöyle bi soru sorulmadan da olmaz demi şimdi kavimler göçünden sonra Aleviliğin memleketi Avrupamı olmuş? alla alla..:o :yaw2 :yaw2
Aytans Alevilik kelimesi Şiiler, Nusayriler, İsmaililer için kullanılır yani hepsini kapsayan bir kelime olarak düşünülür, lakin bizim bahsettiğimiz Anadolu Aleviliği / Kızılbaşlık.. Sen İslam Dininin ilk dönemlerindeki bir Hadiseden bahsediyorsun, Anadolu Aleviliğinin Kökeni hakkında bilgi vermiyorsun, Anadolu Aleviliğinin Kökeni İslam'ın İlk yıllarına dayanmaz.
Topiğin ilk mesajında aleviliğin esas memleketi ile ilgili soru var,konunun başlangıcı anladığım kadarıyla anadolu aleviliği değil.Onun için ben aleviliğin tarihiyle ilgili bilgi vermeye çalıştım.
Hz. Ali'den öncesinden getirilmiş değerleri olmasaydı Alevi toplumunun; Alevilik olmazdı. Hz.Ali'den önceki anlayış biraz daha farklı olmakla birlikte Aleviliğe evrilecek yapının temellerini taşımaktaydı zaten. Bunlar; sağlam bir dünya algılayışı ve de iyiden doğrudan yana sarsılmaz içten kabullerin sacayakları olan bir bakış açısı veya dinsel proto kabullerdi. Böylesine ileri ve sağlam temeller olmasaydı Alevilik oluşmazdı belki de. Bu tarz sağlam temelleri tanımamış-dolayısıyla taşımamış halkların Alevi olmayışı bunun temel kanıtlarıdır aslında. Doğal olarak bugünkü Alevilikte Hz. Ali ve Ehli Beyt temel katkı durumunda ve de vazgeçilmezlerdir. Ama bilimsel olmayış ve de güvensizlik kaynaklı şu şudur demek her suyun kendi mecrası içerisinde aktığı doğrusunu reddetmektir. Ali bizdendir biz Ali'den demek çok üst nitelikte kabullerin sonucudur. Araştır bakalım Şiiliğin temellerinin gerçek gerekçe ve nedenlerini. İktidar kavgasında taraf olmaktan ziyade sosyal temellerin ayırdedici etkisi ve rolünü göreceksindir burada. Tabiiki bugünkü manada Ali'den önce Şiilik ve Alevilik olmayacaktır, ama Hz. Ali ve Ehli Beyt yönelik haksızlık veya tüm bu gerekçeler olmasaydı dahi adı farklıda olsa çoklukla Arap olmayan halkların çoğunda bu dönemde özellikle(600-1000 li yıllar arası) belki de yine İslam adı altında başka "protest" yapılar oluşacaktı, bu kaçınılmazdı, bu halkların kendi ana gerçekleri(dinleri- kabulleri- yaşam algılayışları- duruşları vb. çok şey) gereğinden kaynaklıydı çünkü.
Saygılar...
erkan2434 29.01.2007, 01:39 arkadaslar alevılıgın kökünü tahz alıye nasıl dayandırıyorsunuz anlamıyorum. hz ali zamanında alevi-sünni ki bunu şii-sünni olarakta söyleyebiliriz böyle bi ayrım yoktu. bunu ortaya atan kişi ise bir yahudi insandı. bu baglamda alevılık şiilikten etkılenıp ortaya çıkan bir durumdur. Yani aleviliği direk hz ali ile bağdastırıp ortaya atmak yanlıstır. Onun doğrusunu benımsemiştir ama onun onunla ortaya cıkmıs bır durum degıldır:no: :no:
HZ ALİ den önce aleviliği açıklığa bilirmisin böyle bi sey yoktur
a
biz hakkı ali biliriz ali haktan hak ali dendir
heykeltraş 29.01.2007, 09:51 HZ ALİ den önce aleviliği açıklığa bilirmisin böyle bi yoktur
alevi= hz alinin soyudur
alevi= hz alinin yoludur
alevi= ehlibeyt soyudur
alevi hz ali'nin soyu ise bizler alevi değiliz o zaman.çünki biz arap değiliz .
ali'nin yolu doğrudur.
ehlibeyt'de gene ali ve muhammet soyundan gelenler olduğune göre bu tezinde yine bizlerin alevi olmadığını gösteriyor.ki aleviyiz diyoruz o halde sadece ehlibeyt veya ali soyundan gelenler alevi değil aleviyim diyen ve onun öğretilerini uygulayan bütün toplumlar alevidir. bizlerin en büyük eksiği aleviliğin temelini bilmemekten geliyor.kulaktan duyma birkaç cümle ile aleviliği tartışıyor ve yorumluyoruz.
HZ ALİ den önce aleviliği açıklığa bilirmisin böyle bi yoktur
alevi= hz alinin soyudur
alevi= hz alinin yoludur
alevi= ehlibeyt soyudur
Alevi demek Hz Ali soyu demek değildir...
Alevi demek ALLAH'ı Peygamberi ve Hz Ali'yi sevmek...Gerçekleri görmek demektir..
Alevi demek Eline Beline Diline sahip olmak demektir..Yalan söylememek , zinadan kaçınmak demektir...
Alevi demek Kerbelanın yasını tutmak demektir...On İki imamları canı gönülden sevmek demektir...
Her Alevi Hz Ali soyundan gelmez...Şayet öyle olsaydı bugün Dedelik olmazdı...
Eyvallah..
alevi hz ali'nin soyu ise bizler alevi değiliz o zaman.çünki biz arap değiliz .
ali'nin yolu doğrudur.
ehlibeyt'de gene ali ve muhammet soyundan gelenler olduğune göre bu tezinde yine bizlerin alevi olmadığını gösteriyor.ki aleviyiz diyoruz o halde sadece ehlibeyt veya ali soyundan gelenler alevi değil aleviyim diyen ve onun öğretilerini uygulayan bütün toplumlar alevidir. bizlerin en büyük eksiği aleviliğin temelini bilmemekten geliyor.kulaktan duyma birkaç cümle ile aleviliği tartışıyor ve yorumluyoruz.
Hz Ali soyundan gelen Türklerde vardır...
Diğer söylediklerinize katılıyorum
Eyvallah..
dionysos 29.01.2007, 17:49 Hz Ali soyundan gelen Türklerde vardır...
Diğer söylediklerinize katılıyorum
Eyvallah..
Öncelikle yukardaki mesaja yanlışlıkla teşekkür ettim, alıntıya tıklarken bi anda oldu.
Hz. Ali soyundan gelen "Türkler" nasıl oluyor anlamadım? Hz. Ali araptır değil mi? Arap soyundan gelipde nasıl Türk olunabilir? Hz. Ali soyundan gelen Türk olmaz Arap olur.
rockçı turna 29.01.2007, 18:12 Öncelikle yukardaki mesaja yanlışlıkla teşekkür ettim, alıntıya tıklarken bi anda oldu.
Hz. Ali soyundan gelen "Türkler" nasıl oluyor anlamadım? Hz. Ali araptır değil mi? Arap soyundan gelipde nasıl Türk olunabilir? Hz. Ali soyundan gelen Türk olmaz Arap olur.
öncelikle avatarınızın altından,sol taraftan teşekkürü geri alma butonunu kullanabilirsiniz.
hz ali nin soyundan gelen türkler meselesine gelirsek; bu teze göre, 8. imam ali rıza abbasi zulmünden kaçarak horasan a sıgınmıstır ve orada türklerle evlenerek soyunu devam ettirmiştir. böylece soyu ehlibeyte dayanan türkler dogmustur. bugün anadolu da seceresi bulunan dede ocaklarının bir cogu soyunu imam rıza ya baglar.
heykeltraş 30.01.2007, 08:47 alevi olmak mı? Alevi olbilmekmi?alevi olmak ben aleviyim diyerek olunur.basit bir cümle ile anlatabilirsiniz.
Ama alevi olabilmek apayrı birşeydir.bunu taa aleviliğin doğuşundan bu güne kadar gelen alevi örf veadetleri ve günümüz yaşam biçimiyle şekillenmiş alevi inancı olarak ele alabiliriz.bence alevi toplumunun arap mı,türk mü kürt mü olduğu değil asıl önemli olanın alevi olabiliyormu?Yani onu yaşayabiliyor ve sosyal çevresinde paylaşıp geliştirebiliyorsa alevi olma yönünde bir çaba sarfediyor demektir.
Bence alevi olmak insan haklarına ,toplumların yaşayış ve inançlarına,bilime,eğitime ve bireylerin yaşam alanlarına saygı göstermektir.BİZLER ALEVİ TOPLUMU OLARAK KİMSENİN DEDİKODUSUNA KARIŞMADAN EZENİN KARŞISINDA EZİLENİN YANINDA OLARAK VE ONURLU BİR YAŞAMI SEÇERSEK NE MUTLU BİZE.
DUYDUKLARINA DEGİĞ GÖRDÜKLERİNE İNAN,GÖZLERİNLE GÖRDÜĞÜNÜ GÖZLERİNLE ANLAT Kİ ONLAR ASLA YANILMAZ.
|
|