slush
26.01.2007, 20:43
Günümüzde Cem yürüten Bayan olarak ben Sultan Battal Ana yı biliyorum başka Cem yürüten "Pir Ana" varmı ?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Cem yürüten Bayan ( Pir Ana) varmı? slush 26.01.2007, 20:43 Günümüzde Cem yürüten Bayan olarak ben Sultan Battal Ana yı biliyorum başka Cem yürüten "Pir Ana" varmı ? rockçı turna 26.01.2007, 20:45 bende bahsettiğin battal sultan ana yı söyleyecektim. onuda bugün yol tv izledigim bir konferansta duydum.hacı bektas dergahından icazetliymiş. bu konuda bildiklerini paylaşabilirmisin bizimle? merak ettim ogrusu bu anayı... Şoreş 26.01.2007, 21:13 Denizlide bir Köyde de Ana varmış. Cem yürütüyormuş. rockçı turna 26.01.2007, 23:56 Denizlide bir Köyde de Ana varmış. Cem yürütüyormuş. evet sores sende bizim bahsettiğimiz battal sultan aan dan bahsediyosun galiba.:turned: ibo(arguvan) 27.01.2007, 00:06 ne güzel ya başka hangi inançda var bu eşitlik bizde nasıl arslanın erkeğide dişiside arslan Lazoşa_62 27.01.2007, 00:16 Ne güzel canlar.Alevilikde kanının erkele eşit ve aynı haklara eş değer sahip olduğunun göstergesidir. Kadının Alevi toplumundaki degerinin göstergesidir. İste biz alevilerin kadına verdigimiz deger tarihtede bugün de canlı örneklerle ortaya koyuyoruz.Araştırmalarınız ve paylaşımlarınız için teşekkürler. Berucavan 27.01.2007, 10:26 açıkcası ben hiç duymadım ve görmedim. cemlerde kadının yeri çok ama çok değerli onu biliyorum. cemi dede yürütür. şayet vefat etmişse , oğlu yürütür, demekki oğlu yoksa ana lara düşüyo bu görev. ama çok gurur verici bir olay bu herşeyde olduğu gibi bu konudada alevilik farkını gösteriyor. Lazoşa_62 27.01.2007, 11:13 açıkcası ben hiç duymadım ve görmedim. cemlerde kadının yeri çok ama çok değerli onu biliyorum. cemi dede yürütür. şayet vefat etmişse , oğlu yürütür, demekki oğlu yoksa ana lara düşüyo bu görev. ama çok gurur verici bir olay bu herşeyde olduğu gibi bu konudada alevilik farkını gösteriyor. Berucavan can; Evet genelde baba oğul ve diger bireylere geçen bir yol gibi görünsede ilk bakışta,aslında alevilik düşüncesinde kadın her zaman erkegin yanıbaşında görev almıştır. Ana cem yaptıramaz veya liderlik yapamaz diye bizde ne bir vahi var nede :komik nede bir ayet:komik . Ben her zaman dede ,pir kadar ana mertebesine varan kadının topluma önderlik ve inançta bir yol gösterici vasfı taşıdığına inana ve savunanıyım. Alevilik inanç ve felsefesinde kadın üretkenligiyle,doğurganlığıyla ve gösterdigi hassas derecedeki sevgisiyle kutsal görülmüş ve önem verilmiştir.Tarihler boyuncada alevilikte kadın her zaman taplumsal ve bireysel alanlarda görev almıştır. Dedelik kadar Ana da bizler için büyük önem taşır ve bu görevide yapar. BerfeM 27.01.2007, 12:17 alevilikte kadın erkek ayrımına girilmez.can kavramı vardır burda cinsiyet ima edilmez.zahiri görüntü değil iç görüntü olduğuna göre asıl olan candır. belli olgunluğa geldikten sonra cinsiyet gözetilmeden herkes en üst makama gelebilir.. cem yürütmüş fatma ana var.. vekaleten yürütmüş emine ana var(erzincan tarafı olması lazım) fatma ananın akrabası olan isaf ana var. ama günümüzde bildiğim sultan battal ana var abdal cemini yürütmüştür.. slush 27.01.2007, 15:40 Konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Sultan Battal Ana hakkında; Denizli merkeze bağlı Uyanık köyündeki Sultan Battal posta oturarak hizmet yürütmektedir. Hacı Bektaş'taki çelebilerin onayı ile Sultan Battal Denizli Abdallarına 5-6 senedir cem hizmetini posta oturarak yerine getirmektedir. Tokatta Hubuyarlardan Anşa Bacı Cumhuriyetin başında yaşamış olan Sivas-Çamşık yöresindeki kimi dede soylu kadınlar posta oturup cem yönetmişlerdir. Dede Hüseyin Gazi Metin, büyük annesi olan Fatma Ana’nın ceme geldiğinde dedelerin postu ona bıraktıklarını söylemektedir. Fatma Ana’nın cemi yürütmesine Gazi Metin Dede kendisinin de şahit olduğunu bildirmektedir. Bunların dışında yine Hüseyin Abdal ocağından İsaf Ana (İnsaf) ve Ela Ana posta oturarak cem yürütmüşlerdir hevall 31.01.2007, 13:32 ben hiç duymamıştım ve görmedim bir bayanın cem yürütmesi ilginç ama dedelik babadan oğla geçmez mi bu konunun açıklayıcı cevabı var mı Gülom 02.02.2007, 23:20 Haci Bektas’in manevi mirascisi bir kadin olan Kadincik Ana (Fatma Baci) dir. Alevi – Bektasilikte zaviye, tekke ve ocak basinda bir cok kadin bulunur. Kiz Baci, Ahi Ane, Sagri Hatun, Haci Fatma, Haci Baci, Hundi Haci Hatun, Sume Baci gibi. Tokat yoresi Hubyarli Sirac Alevilerinin bir bolumu Veli baba’ya baglanmislardir. Onun Halep’e surgunu ve orada olmesinden sonra bu kesim esi Ansa Baci’ya baglanirlar. Hatta bunlara Ansa Bacililar denir. Afyon’un Emirdag ilcesinde “Huseyni”denen bir topluluk XX yilin baslarinda itibaren Zohre Baci’ya baglanmislardir. Cemlerde "dede" belirli nedenlerden dolayi Cemi sonuna kadar yurutemedigi taktirde, onan hanimi "ana" yurutur devamini. Ben bunu gordumde. Saygilarimla, ZülfikarAli 02.02.2007, 23:28 denizlinin hangi köyünde biliyor musun bende denizlidenim merak ettim doğrusu yenibirgün 02.02.2007, 23:32 Konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı teşekkür ederim. Sultan Battal Ana hakkında; Denizli merkeze bağlı Uyanık köyündeki Sultan Battal posta oturarak hizmet yürütmektedir. Hacı Bektaş'taki çelebilerin onayı ile Sultan Battal Denizli Abdallarına 5-6 senedir cem hizmetini posta oturarak yerine getirmektedir. Tokatta Hubuyarlardan Anşa Bacı Cumhuriyetin başında yaşamış olan Sivas-Çamşık yöresindeki kimi dede soylu kadınlar posta oturup cem yönetmişlerdir. Dede Hüseyin Gazi Metin, büyük annesi olan Fatma Ana’nın ceme geldiğinde dedelerin postu ona bıraktıklarını söylemektedir. Fatma Ana’nın cemi yürütmesine Gazi Metin Dede kendisinin de şahit olduğunu bildirmektedir. Bunların dışında yine Hüseyin Abdal ocağından İsaf Ana (İnsaf) ve Ela Ana posta oturarak cem yürütmüşlerdir Vay be hiç haberim yoktu; bu olaylar çok güzel ve eşitliğin simgesi. |