Orijinalini görmek için tıklayınız : Kliplerdeki Semah görüntüleri
ismailseldag 27.01.2007, 09:14 Arkadaşlar ,canlar bilindiği tvlerde bir sürü klip yayınlanmaya başladı ve hemen hemen her klipte Semah görüntüleri yayınlanıyor.Sanatçı elinde sazı veya tek etrafında Semah grubu.Artık rutin bir şekilde çoğu klipe konuyor bu görüntüler.Tabi Alevi ler olarak Semah ı tanıtmamız gerek ama bence bu şekilde olmaması gerekiyor.Yapılabilirde ama bu kadarda her klipe konacak şekildede istismar edilmemesi gerekir.Şimdi klip yayınlanıyor bunu bilmeyenler başlıyorlar bunun gibi dalga geçercesine hareketleri taklit etmeye başlıyorlar.Ben bundan hiç hoşnut olmuyorum.
Bunlar benim şahsi görüşlerim arkadaşlar,bu konuda yanlış düşünüyorsam yada bana katılan varsa görüşlerinizi bekliyorum.Saygılarımla...
Berucavan 27.01.2007, 10:20 kesinlikle sana katılıyorum can. sanatçıların inançları kullanarak bir yerlere gelmesine bende çok karşıyım. özelliklede bizim sanatçılarımızın, ne o öyle bu gayet şık giyinmiş saç baş yapılı süper makyaj va semah dönüyor.bu tamamen saygısızlıktır. siz hiç kliplerde namaz kılan insanlar gördünüzmü? yada camide düğün, birilerinin artık buna dur demesi lazım!
çavuşoğlu 27.01.2007, 11:57 ismailseldag can sana tamamıyle katılıyorum bu yüzden birkaç arkadaşımla kavga edecektim nerdeyse insanlar saygı nedir bi öğrense dicem ama o yezid ne bilsin saygıyı
senden allah razı olsun bu konuyu açtığın için
şahmerdana boyun büüker
bütün evre4n teker teker
baktım bir can semah döner
döner ali ali diye
ismailseldag 27.01.2007, 12:31 ismailseldag can sana tamamıyle katılıyorum bu yüzden birkaç arkadaşımla kavga edecektim nerdeyse insanlar saygı nedir bi öğrense dicem ama o yezid ne bilsin saygıyı
senden allah razı olsun bu konuyu açtığın için
şahmerdana boyun büüker
bütün evre4n teker teker
baktım bir can semah döner
döner ali ali diye
can ben teşekkür ederim inanın konuyu açarken tereddütlerim vardı ama şimdi daha rahatım sağolun yorumlarınız için
KomünistAlevi 27.01.2007, 12:42 Ben size bu konuda pek katılmıyorum.
Kliplerde semah görüntüsü olsun nolucak ki?
Hem bu klipleri çeken sanatçılarımız belli kişilerdir...Alevi toplumu tarafından benimsenen takdir edilen sanatçılardır ve bunda kötü bir taraf göremiyorum ben...Hem nasıl bir müzikle semah dönüldüğünü rahatça görebiliyoruz...Kalkıp roman havasında ,halay havasında,oyun havasında Semah dönmüyorlar ki...Semahlarımızla,Deyişlerimizle kliplerimizde seviyeli bir biçimde dönülmüş bundan kime ne?...Başkaları bizim semahımızı oyun havası falan zanneder diyorsunuz ,bırakın onlar öyle zannetsinler iyi zannettikleri herhangi bir yönümüz var mı acaba sorarım size?...Görselliğe önem veriyorsunuz, görselliğe önem verceğimize kalplere, fikirlere önem verelim...Semahın Evrensel boyutunu anlatalım hemde kendi kanallarımızda da yayınlayalım...
Saygılar...
ismailseldag 27.01.2007, 12:55 Ben size bu konuda pek katılmıyorum.
Kliplerde semah görüntüsü olsun nolucak ki?
Hem bu klipleri çeken sanatçılarımız belli kişilerdir...Alevi toplumu tarafından benimsenen takdir edilen sanatçılardır ve bunda kötü bir taraf göremiyorum ben...Hem nasıl bir müzikle semah dönüldüğünü rahatça görebiliyoruz...Kalkıp roman havasında ,halay havasında,oyun havasında Semah dönmüyorlar ki...Semahlarımızla,Deyişlerimizle kliplerimizde seviyeli bir biçimde dönülmüş bundan kime ne?...Başkaları bizim semahımızı oyun havası falan zanneder diyorsunuz ,bırakın onlar öyle zannetsinler iyi zannettikleri herhangi bir yönümüz var mı acaba sorarım size?...Görselliğe önem veriyorsunuz, görselliğe önem verceğimize kalplere, fikirlere önem verelim...Semahın Evrensel boyutunu anlatalım hemde kendi kanallarımızda da yayınlayalım...
Saygılar...
bizimde böyle düzgünce çekilenlere itirazımız yok bunuda belirtmiştik zaetn ancak katılmadığım nokta düzgün bir biçimde yapılmayanlardır,kliplerde olsun show programlarında olsun birileri türkü kumaya başladığında başlıyorlar elleri kolları sallamaya... kızdığımız noktada bu.kliplerdede bu olaylar yaşanıyor.sanaçtı şahıs çıkıyor giyiniş olsun tarz olsun bi garip,tarza bişi demiyorum ama bari klipi çekerken ona yakışır bişiler yapsın,yapılıyorsa tam yapılsın...
saygılarımla
KomünistAlevi 27.01.2007, 13:06 Televizyonlarda ki Arabesk karışımlı show programlarında bizimle hiç alakası olmayan şarkıcı kılıklı kişiler gidip semahlar okumaya başladı ve millet halaya durur gibi oynuyor ,repçi edasında ellerini kollarını ordan oraya sallıyor...Bu konuda haklıyız bende yanlış buluyorum bu olayları...Ama bizim değer verdiğimiz ve kültürümüze hizmet etmiş sanatçılarımızında kliplerinde semah görüntülerini yayınlamasını yanlış bulmuyorum...İşin ciddiyetine göre davranırlarsa ne mutlu:)...Birde zaten sadece bizim Alevi kanllarında böyle semah'lı klipler gösteriliyor ve ben henüz daha çok abes kaçmış bir klip görmedim...
Bence sizin dedikleriniz normal tv programlarında show yapan kendini bilmez kişilerin yaptıklarıdır...Ve bu kişilerinde Alevilikle ilgili hiç bir bağlantıları yoktur..
Kendi içimizde de bu işi cıvıtan insanlar yok mu?
Elbette vardır ki sizde bu görüşe sahipsiniz ama ben henüz daha öyle abes birşey görmedim...
Usülüne uygun klipler çekilebiliyorsa ne mutlu...
Aslında düşüncelerimiz ortak bir noktaya çıkıyor...Ama ufak,tefek bir yerde anlaşamıyoruz bu konuda:)
Saygılar...
su tv cem tv gibi alevi kültürünü yasıtan kanalarda bunların yayınlanması gayet normal.benim itirazım show programları dediğimiz ne olduğu belli olmayan eğlence adlı programlara.oralarda semahı ibadet değil de sanki bir herhangi bir müzikte oynanacak oyun havası gözüyle görülmesine. bağlama tın sesi geldi başlıyo eller semah posizyonu almaya bu nedir .... Semah aleviler için çok özeldir bence böyle durumlar onun değerinde yanılmaya yol açmakta.
benim takıldığım nokta şu..
bunu yapanların amacı alevi kültürünü ulusal medya aracılığyla tanıtmak öğretmek gibi bir vizyon mu???
yoksa bunu bir araç gibi kullanıp alevi kökenli canların duygularını istismar edip, onların sırtından rant sağlamak mı ??
gerçekten ben emin değilim hangisi olduğna..
KomünistAlevi 27.01.2007, 14:08 Her ikiside bence olabilir...
arkadaşın dediği gibi .. bence 2side olmasın...
benim takıldığım nokta şu..
bunu yapanların amacı alevi kültürünü ulusal medya aracılığyla tanıtmak öğretmek gibi bir vizyon mu???
yoksa bunu bir araç gibi kullanıp alevi kökenli canların duygularını istismar edip, onların sırtından rant sağlamak mı ??
gerçekten ben emin değilim hangisi olduğna..
Yapan kişiye göre değişir.
alevi kulturunden rant saglamaktir baska bi aciklamasi yoktur Semahlarimiz insnlara sirin gorunmek icin kliplerde gosterilecek bi durum degildir. Semahinda kendine has kurallari yapilimi katilimcilari vardir. Elbette bilirsinizki Semah donmek bence Namaz kadar kutsal bi olgudur. Donemimizde Semaha yeteri kadar saygi gosterilmiyor . her televizoyn kanalinda kilplerde dugunlerde yapiliyor ben bunu tasvip etmiyorum Semahinda bi usulu bi yeri mekani vardir .
ismailseldag 27.01.2007, 21:56 aslında konuyu biraz daha genişletme ihtiyacı duydum ilk önce tv lerde söyledim ama baktım dahada geniş bir olay.Evet özellikle shov programlarında vede düğünlerimizde bilinçsizce dönülen semahlar var.Birazcık saygımız varsa lütfen böyle şeylere izin vermeyelim.Bilende bilmeyende katılıp yanlış bir şekilde tanıtılmamıza neden oluyor...
saygılarımla
aslında konuyu biraz daha genişletme ihtiyacı duydum ilk önce tv lerde söyledim ama baktım dahada geniş bir olay.Evet özellikle shov programlarında vede düğünlerimizde bilinçsizce dönülen semahlar var.Birazcık saygımız varsa lütfen böyle şeylere izin vermeyelim.Bilende bilmeyende katılıp yanlış bir şekilde tanıtılmamıza neden oluyor...
saygılarımla
benim en sinirlendiğim olaydır.semahı tanıtmak için böyle şeylere gerek yok
semah ibadet şeklidir. tvlerde düğünlerde bu şekilde kullanılması kesinlikle yanlıştır.Semahı öğrenmek isteyen varsa önce Aleviliği öğrenir bunun yolu da okumaktır.böyle şeyler bizi yanlış tanıtır.hem bizim bişeyler tanıtmamıza gerek yok merakı olan ve bu yolu anlamaya çalışan herkese kapımız açık.
böyle olaylara sebep olanları da kınıyorum.
saygılar
munzurkizim 27.01.2007, 23:06 bende bi eleştirede bulunayım konserlerimizde semah deyişleri çaldıgında insanlarımız halay cekmeye baslıyor ve birde sanatcılarımızın büyük bir kısmıda bu konuda duyarlı degil deyişler çaldıgında insanları uyarabilirler ama iktaraflı bir hata var bukonuda ne demeli
|