Orijinalini görmek için tıklayınız : Kemah'da ki melik sultan türbesi ve aklıma takılan bazı sorular?

rockçı turna
27.01.2007, 17:12
arkadaşlar özellikle memleketi erzincan-kemah ve civarı olanlar bilirler kemah ın girişinde,fırat nehrinin kıyısında sultan melik türbesi vardır. halk arasında ''melik sultan'' yada kulaktan dolma olarak ''sultan melek'' olarak da bilinir. tarihe bakktıgımızda sultan melik in selcuklu hükümdarı malikşah oldugunu görüyoruz.

türbenin dikkat ceken bir özelliği tek bir inanç mensuplarınca ziyeret ediliyor olmayışı. bölgedeki alevilerin ve sünnilerin ziyaret ettikleri ortak mekanlardan biri. bizde köye gittiğimizde (şiran) toplanıp bu türbeye gitmiştik ve kurban kesmiştik. fakat halk arasında melikşah ın zamanın da alevileri katleden bir insan oldugu ve bu türbeyi ziyaret etmenin dogru olmadıgı gibi görüşlerde dile getirilmekte. bugün tesadüfen okudugum bir kitapta* da söyle bir bölümle karsılastım:

''...Suriye'deki Türkmen birliklerinin ileri harekata devamlarını emretmiş olan Sultan Melikşah ise, yine Fatimi propagandası ile desteklenerek ''Davet-i Cedide'' sloganı altında yürütülen Batıniliğin başı olup Kazvin civarında kayalıklarda meşhur Alamut (''Kartal Yuvası'') kalesini ele geçirerek o bölgede korkunç bir yeraltı faaliyeti ile Selçuklu imparatorluğunu içinden çökertmeye çalışan Hasan Sabbah'a karşı şiddetli mücadeleye atılmış ve son günlerinde Mısır'ın zaptını planlamıstı.''

muhakkak cevresinde bu tip iddiaları duyanlar vardır. sizin sultan melik hakkındaki görüş yada duyumlarınız nelerdir?

*Türk Milli Kültürü, prof. dr. İbrahim Kafesoğlu

mesut80
27.01.2007, 19:35
Benim tarihsel bir bilgim yok ama girisin da yazılı tarihi belgeye göre melikşah selçuklu dönemin de ki bir komtanmış
Türbenin içine girip bakınızmı biliyorum ama üstü camlı bir taputun içinde bendeni tam olarak çürümemiş bir insan naşı var orda ki kişilerin anlatması bu insanı bendeni ilk görüldügün de hiç çürümemiş şekildeymiş ve ayagına iğne patrıldıgın da kan akmış ve çürümeye başlamış....
Bunlar benim sadece duyumlarım arkadaşlar inanmak yada inanmamak size kalmış...
Artı bir şey daha ben o naşı mumyalandıgı kanısındayım

sidarta54
27.01.2007, 20:04
*Türk Milli Kültürü, prof. dr. İbrahim Kafesoğlu türkiyede tüm üniversitelerde orta asya kültür tarihinde okutulan tek kaynaktır aslında bence onun yerine amin maaloufun SEMERKANT adlı romanı okutulsa daha yararlı olur melikşahı hasan sabbahı ömer hayyamı en güzel ifade eden odur

melikşah sadece bir savaşçıdır bana göre onun arkasında devletin asıl yöneticisi ve her zaman tahtta gözü olan nizamülmük vardır melikşahı yönetmiştir ve bu amaç uğruna medrese arkadaşları hasan ve ömeri unutmuştur oysaki birbirlerine söz vermişlerdi kim oraya yükselirse diğerini koruyacaktı ancak abbasi hilafetiyle bir olup batınıliği bitirmiştir ve tüm bunları ahmak bir devlet adamının arkasına gizlenerek yapmıştır işte bu devlet adamıda melikşahtır

Melik Sultan Türbesine gelince o Sultan Melik Mengücekgazinin türbesidir Alparslan tarafından anadolunun fethedilmesiyle görevlendirmiş Mengücek sultanlarındandır yani Melikşah değil zaten ''melik'' kelimesi selçuklu ve beylikler döneminde hükümdar anlamında kullanılır

seyhunbey
27.01.2007, 20:22
Gercekten sultan melik turbesi erzincanda olsun cevre illerde olsun büyük ilgi görür alevilerin ve sünnilerin ziyaret ettikleri ortak mekanlardan biridir rockçı turna dediği gibi lokmalarla kurbanlarla ziyarete gelinir bizde bu yaz gidip kurbanimizi kesmiştik gerçekten daha önceki yillara göre çok daha bakimli ve düzenli sultan melik turbesini ziyaret edenlerin içlerinin temizliğine göre sultan meliğin yüzünü gösterdiği söylenir .

sultan meliğe inanmayan birinin bir gun sultan meliğin turbesine igne batirdğini ve bu olaydan sonra firata düştüğü söylenir...

http://www.resimyuklet.com/uploads2/load67415.jpg
http://www.resimyuklet.com/uploads2/load67341.jpg
http://www.resimyuklet.com/uploads2/load67345.jpg

rockçı turna
28.01.2007, 00:00
Türbenin içine girip bakınızmı biliyorum ama üstü camlı bir taputun içinde bendeni tam olarak çürümemiş bir insan naşı var

evet can bizde girdik içeriye. tam olarak hatırlamıyorum ama naaşın ya sadece ayaklarını yada sadece basını görmüştük. bence mumyalanmıstır.

*Türk Milli Kültürü, prof. dr. İbrahim Kafesoğlu türkiyede tüm üniversitelerde orta asya kültür tarihinde okutulan tek kaynaktır aslında bence onun yerine amin maaloufun SEMERKANT adlı romanı okutulsa daha yararlı olur melikşahı hasan sabbahı ömer hayyamı en güzel ifade eden odur

bu kitap bizede gecen sene tavsiye edilmişti.(uluslararası ilişkiler) semerkant ı ise henüz okumadım ama mutlaka okuyacagım.methini cok duydum. hasan sabbah,ömer hayyam,nizamülmülk,selcuklular etc. konularında iyi bir kaynak oldugunu duymustum.

rockçı turna
25.04.2007, 17:32
...Melik Sultan Türbesine gelince o Sultan Melik Mengücekgazinin türbesidir Alparslan tarafından anadolunun fethedilmesiyle görevlendirmiş Mengücek sultanlarındandır yani Melikşah değil zaten ''melik'' kelimesi selçuklu ve beylikler döneminde hükümdar anlamında kullanılır

hmm...ilginç bir bilgi şimdi farkettim.. tşk ederim. peki türbe nin girişinde de bu kişinin ''sultan melik mengücek'' oldugu yazıyor mu acaba? bilgisi olan arkadaşlar??

sidarta54
01.05.2007, 21:35
hmm...ilginç bir bilgi şimdi farkettim.. tşk ederim. peki türbe nin girişinde de bu kişinin ''sultan melik mengücek'' oldugu yazıyor mu acaba? bilgisi olan arkadaşlar??

ben bilmiyorum ama bence yazıyordur melikgazi ya da mengücek gazi olarak belirtilmiş olmalıdır. bu türbenin mengücekgaziye ait olduğunu biliyorum hoşş ben bu işle ilgiliyim belki ondan ama belirtilmiş olmalı

Berlinli
09.08.2008, 05:23
evet iceride bir yazida sultan maliksah selcuklu sultani kelimesi geciyor