Orijinalini görmek için tıklayınız : Ben ve sorularım....

aliaybars
28.01.2007, 12:23
selamlar alevi dostlarım...yaw neredeydiniz bunca zaman...sizi gökte ararken nette buldum:):)...neyse konumuza dönelim...hazır finaller bitmişken alevilikle ilgili derin bir araştırma yapayım dedim...şu ana kadar geldiğim nokta fena değil ama hala büyük eksimlerim var...eee malumunuz çocukluk dönemi sünni islamla geçince ağır etkileri oluyor...ben izninizle sorularımı sorayım:
...Kırklar meclisinin tarihsel gerçekliği var mı yoksa meselenin batini yönü mü?
...Hz.Muhammed nasıl ibadet ederdi,keza Hz.Ali,Hz.Hasan,Hz.Hüseyin ve Ehlibeyt günümüz sünni namazını mı kılarlardaı?(hayır diyeceksiniz,cem ve semah mı dönerlerdi?)
...Kuran da Ramazan ayına ulaşanlar o ayı oruçla geçirsin yazıyo(arapça bilmiyorum ama türkçe mealde öyle yazıyor).hal böyle iken Kuran mı yanlış çevrilmiş de,biz aleviler Ramazan da oruç tutmayız...
...Kurandasık sık namaz kelimesi gecer ve namazın anlamı salat yani Allah ı zikretmektir bunun yeri zamanı olmaz diyoruz ve namaz kılmıyoruz...sünniler namazın şeklinin Cebrailtarafından Peygamber efendimize öğretildiğini söylüyorlar...biz kabul etmiyoruz..peki o zaman günümüz namazı nasıl ne zaman kim tarafından icra edildi?
...Ebubekir,Ömer,Osman Hz. Ali efendimizin hilafet hakkını gasp etmişler diyoruz...bazı hadislerde(hadis mi emin deilim) cennetle müjdelenen 10 kişi arasında bu isimler de yer alıyorlar...Ki Ömer adaleti ile ünlü birisi iken nasıl böyle bir haksızlık yapabilir?...acaba cennetle müjdelenmişlerdir rivayeti yalan mı?
...İmam Caferi Sadık ın öğrencileri tarfından kurulan hanefilik mezhebinde neden sünni namazı var?
...Hilafet meselesinde sünnilerle ayrışıp şiiler gibi düşünüyoruz ama namaz konusunda da her ikisinden ayrılıyoruz,biz mi cok ayrılıkcıyız?
...Türkiye dışında yaşayıp biz aleviler gibi ibadet eden ve aynı yasam felsefesini paylaşan insanlar var mı?
…Aşure günü Hz. Nuh tan mı yoksa Hz. İmam Hüseyinden mi kaldı?
…Hz. Ali nin resmi temsili bir resim midir yoksa gercek mi?
Cevap verecek arkadaşlar delil göstersinler lütfen…yorumdan ziyade kesin kanıt olsa ii olur,çünkü çok önemli sorulardır…
...hadi Allah a emanet olun...Hakk,Muhammed Ali yar ve yardımcınız olsun...

usLanmaz62
28.01.2007, 12:57
selamlar alevi dostlarım...yaw neredeydiniz bunca zaman...sizi gökte ararken nette buldum:):)...neyse konumuza dönelim...hazır finaller bitmişken alevilikle ilgili derin bir araştırma yapayım dedim...şu ana kadar geldiğim nokta fena değil ama hala büyük eksimlerim var...eee malumunuz çocukluk dönemi sünni islamla geçince ağır etkileri oluyor...ben izninizle sorularımı sorayım:
...Kırklar meclisinin tarihsel gerçekliği var mı yoksa meselenin batini yönü mü?
...Hz.Muhammed nasıl ibadet ederdi,keza Hz.Ali,Hz.Hasan,Hz.Hüseyin ve Ehlibeyt günümüz sünni namazını mı kılarlardaı?(hayır diyeceksiniz,cem ve semah mı dönerlerdi?)
...Kuran da Ramazan ayına ulaşanlar o ayı oruçla geçirsin yazıyo(arapça bilmiyorum ama türkçe mealde öyle yazıyor).hal böyle iken Kuran mı yanlış çevrilmiş de,biz aleviler Ramazan da oruç tutmayız...
...Kurandasık sık namaz kelimesi gecer ve namazın anlamı salat yani Allah ı zikretmektir bunun yeri zamanı olmaz diyoruz ve namaz kılmıyoruz...sünniler namazın şeklinin Cebrailtarafından Peygamber efendimize öğretildiğini söylüyorlar...biz kabul etmiyoruz..peki o zaman günümüz namazı nasıl ne zaman kim tarafından icra edildi?
...Ebubekir,Ömer,Osman Hz. Ali efendimizin hilafet hakkını gasp etmişler diyoruz...bazı hadislerde(hadis mi emin deilim) cennetle müjdelenen 10 kişi arasında bu isimler de yer alıyorlar...Ki Ömer adaleti ile ünlü birisi iken nasıl böyle bir haksızlık yapabilir?...acaba cennetle müjdelenmişlerdir rivayeti yalan mı?
...İmam Caferi Sadık ın öğrencileri tarfından kurulan hanefilik mezhebinde neden sünni namazı var?
...Hilafet meselesinde sünnilerle ayrışıp şiiler gibi düşünüyoruz ama namaz konusunda da her ikisinden ayrılıyoruz,biz mi cok ayrılıkcıyız?
...Türkiye dışında yaşayıp biz aleviler gibi ibadet eden ve aynı yasam felsefesini paylaşan insanlar var mı?
Cevap verecek arkadaşlar delil göstersinler lütfen…yorumdan ziyade kesin kanıt olsa ii olur,çünkü çok önemli sorulardır…

Biz burdaydıkta sen nerdeydin:D Neyse:

Kırklar Meclisine burdan (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=25493&highlight=k%FDrklar+meclisi) veya burdan (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2985&highlight=k%FDrklar+meclisi)
bakabilirsiniz..

Namza konusunda burdan (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12849&highlight=namaz+ve+cami) veya burdan (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46&highlight=namaz+ve+cami) bakabilirsiniz...

Ramazan ayına buradan (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=20178&highlight=ramazan) bakabilirsiniz...

Bunlar gibi diğerlerinin de cevapları forumda var can.Arama butonu ile aratırsan bulabilirsin.İyi forumlar dilerim...

ibo(arguvan)
28.01.2007, 13:20
cafer i sadık ın buyruğunu okursan cennet için 10 kişi değil beş kişinin olduğunu görüceksin
kırklar meclisi gercektir
kuranda ramazan ayı için ne mutluki o ayda oruç tutana diyor sadece ve kuranda şu yazıyor herkim ki bir müslümanı öldürürse birtakım şeyler yapmak zorundadır bunların arasında öldürdüğü müslüman için tövbe orucu tutmak zorundadır diyor bunun üzerine yezit ramazan ayında askerlerine ve herkeze zorla oruç tutturuyor tutmayanı öldürüyor kuranda secde farz kılınır kesinlikle bu günkü mana sında namaz değildir o. günümüz namazı emeviler tarafından son haline ulaşmış düşün ki müslümanlıga savaş acan emevilerin kıldığı namazı .hz muhammet diyor ki o gün ben sizi hz ali hz fatıma hz hasan ve hz hüseyin ile bir binanın içinden seyredicem ve ömer osman vesayre içinde ben size 4 isim veririm arkamdan oyun çevirecek diyor bunu lar bu kişilerdir kuranda yalnız hz ali vardır ademle sır olan hz muhammetle ete kemiğe bürünmüş olan arkadaşım aşüreyi nuh peygamberde de varmış biz imamı zeynel abanın kerbeladan kurtulması sevincine yaparız bizim yaptığımız aşure çorbasıdır kuranın tarafsız cevrilmişini oku şunuda bilmende yarar var kuran 6666 ayettir ama bugün kuranların hiçbiri 6666 ayet değildir ehlibeyt ile ilgili olan 324 ayet çıkarılmıştır zamanında ömer tarafında evindeki kuranın ayetlerini say bana hak verirsin

bAmBu
28.01.2007, 13:41

çok güzel sorular sormuşsun gerçekten,sorgulaman çok hoş.cevapları bende çok merak ediyorum..

aliaybars
28.01.2007, 13:58
Bakara 185. ayet...(O sayılı günler), insanlar için bir hidayet rehberi, doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kur'an'ın kendisinde indirildiği Ramazan ayıdır. Öyle ise içinizden kim bu aya ulaşırsa onu oruçla geçirsin. Kim de hasta veya yolcu olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutsun. Allah size kolaylık diler, zorluk dilemez. Bu da sayıyı tamamlamanız ve hidayete ulaştırmasına karşılık Allah'ı yüceltmeniz ve şükretmeniz içindir.....bu ayet doğru mudur?
kuranda ramazan ayı için ne mutluki o ayda oruç tutana diyor sadece
ne mutlu diyorsa neden tutmuyoruz...
bi de bi ricam var tarafsız Kuran yorumu demişsiniz...nerden bulabilirim acaba?..
6666 ayettir ama bugün kuranların hiçbiri 6666 ayet değildir ehlibeyt ile ilgili olan 324 ayet çıkarılmıştır zamanında ömer tarafında evindeki kuranın ayetlerini say bana hak verirsin

ayetleri daha önce de saymıştım ve 6236 ayet yapıyo toplamda...yani 430 u eksik????....
Hala tam yanıtımı alamadım...yardım edin arkadaşlar...
yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe
Selam Nazım dostalarına...
Alevilikle ilgili kitap önerilerinizi bekliyorum...gerçi şu an bitirmem gereken tuğla gibi bi kitap var ama olsun,tavsiyelerinizi dikkate alacağım...

Ey vaiz efendi Harabi der ki
Dinle bu nutkumu bilmezsin çünkü
Ben öyle mukaddes bir Kabe yim ki
Kabe gelsin,beni tavaf eylesin

Şoreş
28.01.2007, 14:12

İyi niyetle, hoşgörü ile gelen tüm Sünni canlara kapımız açıktır.

Kırklar Meclisi HZ.Muhammed zamanında olan bir Meclis, ulu divandır, yani böyle anlatılır... Zaten Evrensel Alevilikteki İslam Motifide Kırklardır.. Kırklar Meclisi hakkında kesin konuşamıyoruz çünkü yüzyıllar önce yazılı kaynaklarımızın tümü Osmanlı Devleti tarafından yakıldı, yok edildi... Kırklar Meclisi toplumsal sorunların çözüldüğü, toplumsal sorgulamanın olduğu bir Meclis olarak anlatılır.. Bu Meclis, Muhammed ölünde dağılmış ve böylece İslam Dininin bozulduğu söylenir..Diğer anlatım ise Miraçlamadır.. Miraçta Peygamber bir Aslan ila karşılaşır... Aslan'a yüzüğünü verir.. Burda Aslan'a yüzüğünü vermesi demek, HZ Alinin Peygamberden sonra gelen kişi, Şahı Velayet olduğunu simgeler.. Aslında ben Kırklar'ın nasıl gelişip, nelere sahne olduğuna bakmıyorum.. Önemli olan Kırklar'ın özüdür.. Mesela Alevilikte, Cem Ayininde Bacı- Kardeş Secde edilir, Dua okunur ?

Nedeni; Kırklar Meclisinde Bacı Kardeş, Kadınlı Erkekli Ulu İnsanların olduğuna inanılır ve HZ Alinin bileğini kesmesi ve Kırk kişiden birden kan akması, Cem Meydanındaki İnsanların, Cem Meydanında eşit olması gerektiğini ve Eşitliğini anlatır..
Muhammed Peygamber Kırklar Meydanında bir üzüm tanesini eliyle ezer ve Kırk Kişiye paylaştırır..Bu Alevi Cemlerine Lokma dağıtımı olarak girmiştir.
Mesela Cemlerde 12 Hizmet Görevlileri vardır.. Semahçılar, Süpürgeci, Zakir gibi.. Bu İnsanlar Cem Meydanın bellerine Yeşil yada farklı bir renkte kemer gibi bişey bağlarlar.. Çünkü HZ Muhammed Kırklar Meclisinde Semadayken bağındaki sarık'ı düşer ve bunu 17 parçaya bölüp, Kırklar Meclisindeki 17 Kişinin beline bağlar.. İşte 17 Kemerbest efendilerimiz burdan gelmektedir..

Kırkların gerçekliğinden çok sana özünü anlatmaya çalıştım.. Yani Kadın Erkek Eşitliği, Toplumsal sorunların çözümlenmesi vs. Kırklar'a dayandırılır.

Sünni Mezhepler kendi içinde bile Namaz Kılarken farklılıklar içerirler.. Hambeliler, Şafiiler, Hanefiler, Malikiler.. Şiilerde farklı bir Namaz kılma şekline sahipler.. Bunun hangisi doğru bilemeyiz. Gerçek Namaz ortada yok yani.. Aleviler Namaz kılmazlar.. Namaz Kuranda Salat olarak geçer, Farsça bir kelimedir, Allahı anmak demektir.. Hz Muhammed ve Ehli beyt'in nasıl İbadet ettiği bence kimse tarafından bilinmemektedir. Zaten Alevilik, İnsanı Kamil olmayı amaçlar.. Çünkü Ehli Beyt İnsanı Kamildir.. Şekilcilikten çok İçseldir, Batinidir.. Biz aydınlık bir toplumsak bunu bu yönümüzede borçuluyuz demektir.

Neden Sünniler Muharremi tutmazlar merak ederim..
Alevilik : İslam değildir.. Şuna dikkat etmek lazım, Alevilik İslam Motifleri taşır.. Ramazan Bayramı var mı yok mu bilemem ama Kur'ada Muharrem Ayıda geçmektedir.. Bunu bir Dedenin sohbetinde örneğiyle dinledim..
Eğer Aleviler neden Ramazanı tutmaz diyorsak, Sünnilere de;

Sünniler neden HZ Aliyi sıradan bir sahabe olarak görürler ?

Sünniler neden Cem yapmazlar ?

Sünniler neden Muharrem ve Hızırda Oruç tutmazlar ?

Sünniler neden Allah huzuruna Kadın Erkek ayrımı yaparak çıkıp ibadet ederler ?

Ali ve Muhammed Musahip olduğu halde Sünniler neden bu uygulamayı bilmezler ?

Diyede sormamız gerekir değil mi kardeş.

İslamda 5 Mezhep vardır;

Hanefi
Şafi
Hambeli
Maliki
Şia

Bunların Namaz kılınışlarında farklılıklar vardır.. Gerçek Namaz nedir kimse bilemez, olsada bizi ilgilendirmemeli.. Alevilerde Kırkların Cemine inanır ama Sünniler bunu reddeder.. Olaya birde bu yönden bakmalı.. Ne dersin ?

Ömer, Osman, Ebubekir birer Yezittir.. HZ Ali, Ebubekir denen Yezit'in halifeliğini kabul etmeyince, HZ Alinin üzerine adam gönderdiler.. Baskın sonucunda kapının devrilmesiyle Fatma Ana kucağındaki bebeğini kaybetti.. Ayrıca Peygamber daha gömülmeden Ebubekirin Halife seçilmesi, Peygamberin vasiyetinin yazılamasına Ömerin karşı çıkması ne demek ?

Sevgili arkadaşım, HZ Muhammed , HZ Alinin Veliliğini Gadir Humda tüm İnsanlara duyurdu.. Bu yalan mı sence ? Yani Sünni rivayetlere bakarak Aleviliği ve Alinin Hilafet hakkını sorgulama.. Yanlış yoldasın.

Hanefilik Mezhebi, İmam Caferi Sadık'ın Üvey oğlu olan Türkmen İmam Hanefi tarafından kurulmuştur.. Hanefilikte Ali Sıradan bir sahabedir ama Caferilikte Ali Şahı Velayettir.. Kısacası Hanefiler çelişmekte ve bunu inkar etmektedirler.

Namaz ile ilgili açıklamaları yaptım, bence Aleviliği değil, Müslümanları sorgula.. Namaz bizi ilgilendirmez.

İranda 5 Milyon kadar Alevi var, Cem yapıyorlar..
Bulgaristan, Arnavutluk, Makedonya, Yunanistan gibi Balkan Ülkelerinde de Bektaşi Alevileri var, Cemevleri var, Cem yapıyorlar.
Iraktaki Türkmenlerin ise ufak bir Bölümü Aleviliklerini korumuşlar, Cem yapıyorlar.. Diğerleri Türkçüleşmiş, Sünnileşmiş ve Şiileşmiş.

HZ Nuh.

Temsilidir. Ama rivayetlere göre çok güzel bir insan olduğu söylenir.

dus_sokagi
28.01.2007, 14:30
kuranda yalnız hz ali vardır ben bunu merak ediyorum arkadasim hz alinin adini nerde okudun kuranda banada anlatirmisin? baska biyerde de tarafsiz cevrilmis bi kurandan bahsediyosun dogru herkes kendi isine geldiyi gibi ceviriyo baska bi taraftan bakarsan olaya ali orda (aggle) yani yuksek anlaminda geciyo.
sence bizde kendimize gore cevirmiyormuyuz?

konuyu aca arkadasima gelince bu sorular cok zor sorular be arkadasim bi kactanesinin mantikli bi cevabi vardir da diyerlerinin cevabini verebilecek butun adamlar rahmetli oldu be arkadasim.bende bi ara bunlari cok srodum kendi yakin cevreme beni ataist ilan ettiler :biggrin: dikkat et anlaminda

aliaybars
28.01.2007, 15:13
İyi niyetle, hoşgörü ile gelen tüm Sünni canlara kapımız açıktır.

Ben aleviyim...ve inançlarımı sorguluyorum...böylece alevilğin hakkını verebileceğime inandığım için...
Kırklar Meclisi HZ.Muhammed zamanında olan bir Meclis, ulu divandır, yani böyle anlatılır...
Kalben ben de buna inanıyorum...ama dayanak noktası aradığım için soruyorum...
Muhammed ve Ehli beyt'in nasıl İbadet ettiği bence kimse tarafından bilinmemektedir
O zaman bizim cemler semahlar nerden geldi...ya da sünni namaz kılanlar bu şekli kimden aldı....sadece öğrenmek için soruyorum...seni sorgulamıyorum...has aleviysen ii niyetimi anlarsın zaten kardeşim...
Neden Sünniler Muharremi tutmazlar merak ederim..
Alevilik : İslam değildir.. Şuna dikkat etmek lazım, Alevilik İslam Motifleri taşır.. Ramazan Bayramı var mı yok mu bilemem ama Kur'ada Muharrem Ayıda geçmektedir..
Bırak sünniler tutmasınlar,biz tutalım,yolumuzdan ayrılmayalım...ama Kuran da ramazan ayında oruç tutun kelamı yazılı ise,,,ki meallerde yazılı(gerçi bu meali de sorgulamak lazım ama),,,tutmalıyız....yazmıyorsa bana açıklayın,,paylaşın bildiklerinizi....bi de bi konuda ilginç bi tutumun olumuş:sünnilere mutlak kötü gözüyle bakıyorsun...genel anlamda ben de sevmem ama çok ii insanlar da var aralarında...artniyetsiz ve sevecenleri var...belki de benim alevi olmamdan kaynaklanıyodur..herkesi sevmeye çalışıyom...yaratılanı yaratandan ötürü,yunus misali...
neyse hepinizi seviyorum...Allah doğru yolda yardımcımız olsun...Allah Allah..

Şoreş
28.01.2007, 15:16
O zaman bizim cemler semahlar nerden geldi...ya da sünni namaz kılanlar bu şekli kimden aldı....sadece öğrenmek için soruyorum...seni sorgulamıyorum...has aleviysen ii niyetimi anlarsın zaten kardeşim...

.

Semahlar Kırklar'a dayandırılır, Abuzer Gaffari ise Semah'ın Pirlerinden kabul edilir yanılmıyorsam.

KoCGiRiLi_
29.01.2007, 19:48
ilk once sunları arastırmanı tavsıye ederım...

1. kevser suresı

2. velayet

3. aşura

yok ben hazıra konmak ıstıyorum dersen bunların cevabını bir soruluk forumla bulamazsın arastırmıs gıbı olur devamlı sağdan soldan bılgıler edınmeye calısırsın ama buda sana fayda etmez...

en guseli bu 3 seceneği arastır ve soruların iplik söküğü gibi gelir tabii azmin ve sabrın varsa...

bu 3 ü olmasaydı senın dinin ve inandığın peygamberın olmıyacaktı ve namazın orucun haccın hiç bir sey olmıyacaktı benden sana örnekler...