Kiminiz için mantıklı gelir kiminize saçma ama bu bir gerçek. Sünni kesimin beş vakit yaptığı jimnastik:yaw yada başka bir tabirle namaz Hz. peygamberimizden önce arap yarım adasında yapılan bir puta tapma yöntemi idi. Bilindiği gibi araplar bütün putalrını kabeye koyardı. Günün ve haftanın belirli saatlerinde putların merkezi olan kabeye döner ve eğilip kalkarlardı. Hz. muhammet bu putları kırdırdı ve bu ibadet şeklini yasakladı. Fakat laftan anlamayan araplar yine aynı şekilde ibadete başladı. Bunu günün 5 vakitine böldü ve adınıda NAMAZ koydu. Kabenin içi boşta olsa ona döndü ve yine putuna taptı. Buna inamayanlarıda ya yaktı yada kör kuyulara attı. Aslında büyük bir günah olan bu hareketi birde dinin gereği olarak ilan etti.
Katılan olur kınayan olur bunu ben söylüyorum söyletende ALLAH
Kiminiz için mantıklı gelir kiminize saçma ama bu bir gerçek. Sünni kesimin beş vakit yaptığı jimnastik:yaw yada başka bir tabirle namaz Hz. peygamberimizden önce arap yarım adasında yapılan bir puta tapma yöntemi idi. Bilindiği gibi araplar bütün putalrını kabeye koyardı. Günün ve haftanın belirli saatlerinde putların merkezi olan kabeye döner ve eğilip kalkarlardı. Hz. muhammet bu putları kırdırdı ve bu ibadet şeklini yasakladı. Fakat laftan anlamayan araplar yine aynı şekilde ibadete başladı. Bunu günün 5 vakitine böldü ve adınıda NAMAZ koydu. Kabenin içi boşta olsa ona döndü ve yine putuna taptı. Buna inamayanlarıda ya yaktı yada kör kuyulara attı. Aslında büyük bir günah olan bu hareketi birde dinin gereği olarak ilan etti.
laftan anlamayan arapların içine yorumuna göre peygamberimizde girmektedir !!
(bunu da açıklar mısın?)ayrıca puta tapmak falan değildir kesinlikle,daha yumuşak tabirler kullan..!
hayderiyem
29.01.2007, 02:30
Güzel kardeşim
Önce bilmen gereken bir şey var
Araplar Sizin dediğiniz 'namaz' lafzını kullanmazlar onlar Salat derler, Namaz;Farsça dır ve Salat'ın farsça karşılığıdır,Bunun(Namaz veya Salat)Türkçe karşılığı;Yalvarı,Dua dır.
Kabe Hz.İbrahim tarafından Tanrının emri ile yapılan binadır.Putperest Arapların Kabeyi kullanmasıda bundan dolayı normaldir.Arap toplumunu eğitmek ve onların putperstliklerinden vaz geçirmek için Muhammed Ali'nin eğitim aracından başka birşey değildir.Yoksa TanrıéSiz ne tarafa dönerseniz ben oradayım" ayeti bize mesleleyi açıklamakta sade ve özdür.Tabi anlayana.
Biz bizim inanç ve ibadet yöntem ve araçlarımıza yan bakanlara nasıl kızıyorsak toplumun bazı kesimlerinin inanç ve ibadet yöntemlerine karşı ciddi doğruolunmasını istiyorsak aynı yükümlülük bizede gerklidir.
Yeri gelmişken yanlış anlamaya meydan vermemek için belirteyim.Fakir Bektaşiyim.
SaygılarKiminiz için mantıklı gelir kiminize saçma ama bu bir gerçek. Sünni kesimin beş vakit yaptığı jimnastik:yaw yada başka bir tabirle namaz Hz. peygamberimizden önce arap yarım adasında yapılan bir puta tapma yöntemi idi. Bilindiği gibi araplar bütün putalrını kabeye koyardı. Günün ve haftanın belirli saatlerinde putların merkezi olan kabeye döner ve eğilip kalkarlardı. Hz. muhammet bu putları kırdırdı ve bu ibadet şeklini yasakladı. Fakat laftan anlamayan araplar yine aynı şekilde ibadete başladı. Bunu günün 5 vakitine böldü ve adınıda NAMAZ koydu. Kabenin içi boşta olsa ona döndü ve yine putuna taptı. Buna inamayanlarıda ya yaktı yada kör kuyulara attı. Aslında büyük bir günah olan bu hareketi birde dinin gereği olarak ilan etti.
fahri_alevi
29.01.2007, 02:55
bambu haklı
havadan kapıp tutmak yakışmaz !
Namazın, Caminin, Putun Alevilikde yeri ve anlamı olmadığından konuyu genel islam konuları ve diğer dinler bölümüne alıyorum.
rockçı turna
29.01.2007, 03:06
şimdi öncelikle nasılki birileri cemevlerini sazlı,sözlü bir cümbüş evi olarak niteliyince doğal olarak alınıp kızıyorsak bizde baskalarının inancı hakkında konusurken dikkatli olmalıyız değil mi can?
ayrıca bu iddian için bir kaynak belirtmemişsin. sen o dönemde yasayıpta görmedigine göre bir kitaptan okumussundur muhakak. kaynagını verebilir misin?
bugüne kadar aleviler namaz konusunda hayır efendim namaz farsçadır peygamber döneminde namaz yoktu salat(dua) vardı ve sekli yoktu diyegeldiler. sense bu namazı aldın taa muhammed peygamber öncesi arap toplumuna mal ettin?:wacko:
puta tapmak değimi bencede yanlış.bugüne kadar bize nasıl iftiralar yapılıyorsa buda sunni inanca bir iftiradır bence.namazın gerçek anlamı allaha secdedir niye biz cemlerde allaha secde etmiyormuyuz?peki secde ederken bizler neye tapmış oluyoruz?
denizsefiri
29.01.2007, 11:47
Allah'a ulaşmayı dileyen, dostluğunu hedefleyen bir kişi düşünelim. Bunu can-ı gönülden dilediği andan itibaren Allah için olmak isteyecektir. Hangi inanç sistemine mensup doğduysa; Allah'a dair, kulluğa dair o çağına değin kendine neler empoze edilmişse onun gerektirdiklerini yapacaktır. Allah ile olan dostluğu ilerledikçe, idrakı, iştiyakı, ibadetleri de adım adım güzele, daha güzele ulaşacaktır. Eğer kişiler Allah'ı dilemiyorlarsa, vasıta emirleri kendilerine hedef tayin ettilerse, o zaman şekil olarak en ahsen ibadetleri yapsalar neye yarar.
Bu forumda 3 kez anlattığım ama anlatmaktan hiç usanmayacağım bir kıssayı anlatmak istiyorum: Hz. Musa(a.s) bir köprüden geçerken Allah'a yalvarmakta olan bir adam görmüş. Adam şöyle dua ediyormuş:"Allah'ım gel şu dizlerime yat da başının bitlerini kırayım" Ama o kadar içten, o kadar samimi, sevgi dolu bir yakarışmış ki bu.. Musa(a.s) gene de adamı uyarmış. Allah'ın insan olmadığını izah etmiş. Ona nasıl dua etmesi gerektiğini anlatmış. Adamın yanından ayrılınca Allahu Teala şöyle buyurmuş:"Ya Musa, biz kulumuzun samimiyetle ettiği o duadan hoşnuttuk. Neden kafasını karıştırdın?" Bunun üzerine Musa(a.s) geri dönmüş ve adama eskisi gibi dua edebileceğini söylemiş..
Benzeri bir Topik bulunmaktadır, konuyu Kazan'a gönderiyorum
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=10245
çeşm-i naz
29.01.2007, 17:01
ya arkadaşlar bişey sorabilirmiyim neden insanların allah'a ibadetme şekilleri diğer kişileri bu kadar çok ilgilendiyor anlamıyor putperes puta tapar isteyen namaz kılar isteyen cem'e gidip darda durur bundan kime ne herkes herşeyin günahını da sevabınıda kendi çekecek diğerlerine ne oluyor anlamıyorum sonuçta allah'la bütünleşmek mi var önemli olan odur içinde ki niyettir yaptığın şekil değil..
ayrıca namaza jimnastik hareketi diye nitelendirmek çok yanlış onlar bizlere nasıl cümbüşcü dediklerinde kızıyorsak bizler bunu yapmamalıyız çok yanlış böyle yaparak onlardan hiç bir farkımız kalmıyor dikkat edersiniz...