Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilerin Ali'si

Mesut Gündüz
30.01.2007, 17:24
Alevilerin Ali'si Hz.Ali değildir.Alevilerin Ali'si Tanrı olan Ali'dir.

1- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa Hz.Ali alevilerin hayatına 15.-16. yüzyılda girmezdi.

2- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa Hz.Ali gibi namazını kılar,orucunu tutar,haccına giderdik.

3- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa senelerce islamiyetle taban tabana zıt, farklı kutuplarda yeralmazdı.

4- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa Tanrı anlayışı Hz.Ali'ninki gibi olurdu.

5- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa Hz.Ali'den öncede Alevilik olmazdı.

6- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa bizler bu ülkede huzurlu yaşardık.

Saygılar,

rockçı turna
30.01.2007, 17:34

1- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa Hz.Ali alevilerin hayatına 15.-16. yüzyılda girmezdi.

2- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa Hz.Ali gibi namazını kılar,orucunu tutar,haccına giderdik.

3- Alevilerin Ali'si Hz.Ali olsa senelerce islamiyetle taban tabana zıt, farklı kutuplarda yeralmazdı.

Saygılar,

mesut abi ''hangi ali'' konusu yaklasık 15 yıl önce tartışılmaya baslanan ve son yıllarda aleviler arasında daha yüksek sesle konusulmaya ve maalesef bölünmelere yol açan bir konu.

ben bu konuda aceleci bir tavırla ''taraf'' olmama ve toplumumuzun bölünmesine yol açacak derece de agresif tavırlara girmeme taraftarıyım. ozanlarımızn şiirleri, cemlerimiz,geleneklerimiz bu konuda bize yardım edecektir. bütün arkadasları konuyu sakince konusmaya davet ediyorum çünkü her iki tarafında ''haklı'' noktaları var.

unutmayalım ki bir cogumuz ''tarikat kapısında''yız ve buna göre yorumlar yapmaktayız. ''hakikat kapısında'' ki arifler bu konuyu daha farklı degerlendirir muhakkak. lütfen dikkatli ve daha sonra pişman olmayacagımız yorumlar yapalım:turned:

(ayrıca mesut abi ye bir not; her ne kadar bahsettiğiniz tezi savunanların haklı yanları olsa da unutmayalım ki aleviliğe sadece hz ali gecmemiştir. bahsedilen ali nin hasan ve hüseyin isimli cocukları ve fatma isimli bir eşi vardır. ki bu da ''islamda ki ali'' dir. yani hz.ali yi bu inançtan dışlama olanagı yok gibi.)

Berucavan
30.01.2007, 17:35

Saygılar,

sence kimdir ya; bu alevilerin alisi olmayan hz. ali

selva
30.01.2007, 17:38
mesut sen ateist değilmiydin kardeşim.ateistsen bizim alimiz seni bu kadar niye ilgilendiriyor.hadi hz ali alevilerin değil peki muhammetin geçtiği yerlerde hangi muhammetten bahsediliyor peki? yıllardır bu güne kadar din bilginlerimiz bilmiyorlarmış demekki şimdiki yeni nesil daha iyi biliyor valla

çeşm-i naz
30.01.2007, 17:44
mesut bey siz neden taktınız bu konuya neden devamlı hz.ali benim alim değil diyorsunuz veya alevilerin alisi değil diyorsunuz anlamış değilim derdiniz nedir acaba sizin ayrıca ali bizim alimiz sizede bunu bir defa daha söylüyorum kendi fikirinizdir saygı duyarım ama kusura bakmayın saçma... ya size şunu sorayım sizin ali diye ısrar ettiğiniz kimdir nasıl bir ali düşünüyorsunuz

Mesut Gündüz
30.01.2007, 17:45
mesut sen ateist değilmiydin kardeşim.ateistsen bizim alimiz seni bu kadar niye ilgilendiriyor.hadi hz ali alevilerin değil peki muhammetin geçtiği yerlerde hangi muhammetten bahsediliyor peki? yıllardır bu güne kadar din bilginlerimiz bilmiyorlarmış demekki şimdiki yeni nesil daha iyi biliyor valla

Ben hiç bir yerde ateist olduğumu söylemedim.Ateist değilim.

Senelerce bilgisiz bırakıldığımız doğru.

Mesut Gündüz
30.01.2007, 17:48
mesut bey siz neden taktınız bu konuya neden devamlı hz.ali benim alim değil diyorsunuz veya alevilerin alisi değil diyorsunuz anlamış değilim derdiniz nedir acaba sizin ayrıca ali bizim alimiz sizede bunu bir defa daha söylüyorum kendi fikirinizdir saygı duyarım ama kusura bakmayın saçma...

Hz.Ali bizim Ali'mizse bizler neden tanrıyı onun gibi algılamıyoruz.

müttaki
30.01.2007, 17:48
Mesut abi... size göre Alevilerin Alisi kimdir nasıldır ne anlatır güzelce anlatsanız bizde faydalansak...

bunları belirtmeden konuşursak olmaz...

Mesut Gündüz
30.01.2007, 17:52
Mesut abi... size göre Alevilerin Alisi kimdir nasıldır ne anlatır güzelce anlatsanız bizde faydalansak...

bunları belirtmeden konuşursak olmaz...

Alevilerin Ali'sinin Hz.Ali olamıycağıyla ilgili yorumlarımı zaten yaptım. Alevilerin Ali'sinin kim olduğunun cevabı şu: İnandığımız bir tanrı var bütün tanrılardan farklı insanların içlerinde olduğuna inanıyoruz,bizi yoktan varettiğine ve onun kulu olduğumuzuda reddediyoruz. farklıyız yani.

selva
30.01.2007, 17:53
--------------------------------------------------------------------------------

Soru: Kendinizi müslüman hissediyor musunuz?
Cevap : Hayır

Soru : Kendini hristiyan,musevi,budist,ateist,panteist hissediyo musun?

Soru : Kendini alevi gibi hisediyo musun?

Soru :Tanrının varlığına ve birliğine inandığım i

mesut burda yazılanlar senin cevapların hepsine hayır demişsin peki bunlara inanmıyorsan nasıl aleviliği içindeki oluşumları tarttışabiliyosun

Mesut Gündüz
30.01.2007, 17:56
--------------------------------------------------------------------------------

Soru: Kendinizi müslüman hissediyor musunuz?

Soru : Kendini hristiyan,musevi,budist,ateist,panteist hissediyo musun?

Soru : Kendini alevi gibi hisediyo musun?

Soru :Tanrının varlığına ve birliğine inandığım i

mesut burda yazılanlar senin cevapların hepsine hayır demişsin peki bunlara inanmıyorsan nasıl aleviliği içindeki oluşumları tarttışabiliyosun

Son soruyu ve cevabını almamışsınız. 2.soruyu okursanız ateist olmadığımı belirtiyorum.Bunun konuyla alakası yok şuan benim inancımın ne olduğu değil konuştuğumuz konunun içeriği önemli.

çeşm-i naz
30.01.2007, 17:57
Hz.Ali bizim Ali'mizse bizler neden tanrıyı onun gibi algılamıyoruz.

mesut bey ilk önce şunu belirteyim en azından kendi adıma bir kere biz diyosunuz ama siz bu yazınızla bizleri zamanında bölünmeye kadar getirmiş bir konu hakkında bir kaç madde yazıp akıl karıştırıyorsunuz bu yazınızı okuyanların aklında bir soru işareti olacaktır ki siz bunu bir kere daha yapmıştınız....bahsettiiğiniz ali zaten hz.ali dir saçma düşünceler içersindesiniz
sorunuza da gelince herkesin yaklaşımı farklıdır ben önce ali derim siz önce allah dersiniz o farklı bişeydir
namaz konusunada gelince hz.ali peygamberimizden ne gördüyse öğrendiyse öyle yapmıştır ki benim bilgilerime göre zaten böyle bir kanıtta yoktur.ayrıca unutmayın ki halka namazı da namazdır zaten namazın şekli de belirtilmemiştir nerden biliyorsunuz halka namazının denilmediğini...
sizden rica edicem artık insanların akıllarını karıştırmaya çalışmayın bölünmeye değil birlik olmaya ihtiyacımız var...

müttaki
30.01.2007, 17:57
Alevilerin Ali'sinin Hz.Ali olamıycağıyla ilgili yorumlarımı zaten yaptım. Alevilerin Ali'sinin kim olduğunun cevabı şu: İnandığımız bir tanrı var bütün tanrılardan farklı insanların içlerinde olduğuna inanıyoruz,bizi yoktan varettiğine ve onun kulu olduğumuzuda reddediyoruz. farklıyız yani.

mesut abi çok acele ediyorsun

senin dediğin Ali zaten Hz.Ali ama daha batıniliği ve vahdet-i vücudu anlayamamışsın

ayrıca Allah hiçbirşeyi yoktan yaratmadı kendi Varından Var etti.. :)

ayrıca kamil İnsanlar hiçbirşeyi reddetmezler... Bakarlar Aydınlık mı Karanlık mı.. karanlığı Aydınlık ile Aydınlatırlar...

var olan birşey reddedilir mi? :)

Mesut Gündüz
30.01.2007, 18:00
mesut bey ilk önce şunu belirteyim en azından kendi adıma bir kere biz diyosunuz ama siz bu yazınızla bizleri zamanında bölünmeye kadar getirmiş bir konu hakkında bir kaç madde yazıp akıl karıştırıyorsunuz bu yazınızı okuyanların aklında bir soru işareti olacaktır ki siz bunu bir kere daha yapmıştınız....
sorunuza da gelince herkesin yaklaşımı farklıdır ben önce ali derim siz önce allah dersiniz o farklı bişeydir
namaz konusunada gelince hz.ali peygamberimizden ne gördüyse öğrendiyse öyle yapmıştır ki benim bilgilerime göre zaten böyle bir kanıtta yoktur.ayrıca unutmayın ki halka namazı da namazdır zaten namazın şekli de belirtilmemiştir nerden biliyorsunuz halka namazının denilmediğini...
sizden rica edicem artık insanların akıllarını karıştırmaya çalışmayın bölünmeye değil birlik olmaya ihtiyacımız var...

Neden insanların inançlarını irdelemesi bölünme olarak değerlendiriliyor. İçimizde bu kadar çok rengin olması doğal zaten bizim inancımız evrensel. Birlikten kastımız bizler sünni kesim gibi körü körüne gidemeyiz didem hanım bu konuda sizin ricanızı kıracağım.

çeşm-i naz
30.01.2007, 18:06
Neden insanların inançlarını irdelemesi bölünme olarak değerlendiriliyor. İçimizde bu kadar çok rengin olması doğal zaten bizim inancımız evrensel. Birlikten kastımız bizler sünni kesim gibi körü körüne gidemeyiz didem hanım bu konuda sizin ricanızı kıracağım.

o zaman bahsettiğiniz şeylerin doğruluk payını öğrenin mesut bey siz konuların nerde sivri ucu var onu yakalıyorsunuz körü körüne giitiğimiz de yok zaten cemlere gidin çünkü bütün bunların cevabı çok güzel veriliyor ben dün akşamdan biliyorum bişeyleri irdelemek için uç noktadan değil biraz daha yatay bölgeler seçin sizin yaklaşımınız zaten ortada...

insanlar kardeş
30.01.2007, 18:09
Sevgili Mesut arkadaşımızın fikirleri elbet olmalı,
Fikirlerini açıklarken illede alevi yada ateist olması gerekmez kanısındayım.
Yani arkadaşlar,Alevi olmayan
Dini inancı olmayan,
Alevilik inanç konusunda konuşmamalı mı?
Olumlu yada olumsuz eleştiri yapmamalı mı?

İnsanlar inançlarında özgürdür.
Her ne şekilde olursa olsun kendi fikir ve düşüncelerini insanlığa zarar getirmeyecek şekilde açıklaması hakkına sahiptir.
Hiç bir din ve inanç biçimi hele hele Alevilik bu konuda dahha hassas ise
hoş görünün korunması temel ilke olmalı.
Aksi halde Aleviliğinde bağnaz düşüncenin dışında tutmak zor olacakyır.
Saygılarımla...

usLanmaz62
30.01.2007, 18:11

Alevilikte insanları Allahın yarattığı reddedilmiyor bildiğim kadarıyla...
Tasavvufi boyutta kulu değil onun bir parçası olduğumuzu söylüyoruz.Burda biraz ince düşünmek gerekir.

Kul olmama En el Haktan geliyor.Ancak burda dikkat edilmesi gereken bir konu var.O sırra erenlerin hepsi İnsan-ı Kamildir.O kıvama ulaşmamış insanların bu söylemi ağzına almaları doğru olmaz diye düşünüyorum...

Mesut Gündüz
30.01.2007, 18:16
mesut abi çok acele ediyorsun

senin dediğin Ali zaten Hz.Ali ama daha batıniliği ve vahdet-i vücudu anlayamamışsın

ayrıca Allah hiçbirşeyi yoktan yaratmadı kendi Varından Var etti.. :)

ayrıca kamil İnsanlar hiçbirşeyi reddetmezler... Bakarlar Aydınlık mı Karanlık mı.. karanlığı Aydınlık ile Aydınlatırlar...

var olan birşey reddedilir mi? :)

Vahdet-i vucutu anladığını söylüyorsun tanrının insanın varoluşuyla görünür hale geldiğini biliyorsundur.
Kulluğu reddetmemizin ihsani kamil olmakla değil alevilikle ilişkisi var zaten içimizde olan bir varlığa kul olamayız.Reddedilende budur.

maymay
30.01.2007, 18:20
Alevi kelmesini biraz dikatle incelesen...

Peki kim Ali gibi sarap içer?

müttaki
30.01.2007, 18:32
Vahdet-i vucutu anladığını söylüyorsun tanrının insanın varoluşuyla görünür hale geldiğini biliyorsundur.
Kulluğu reddetmemizin ihsani kamil olmakla değil alevilikle ilişkisi var zaten içimizde olan bir varlığa kul olamayız.Reddedilende budur.

Mesut abi

Allah var başka birşey yok bir makamdır... ve Allah yokta Var... bir sen varsın birde Allah nasıl olacak... sen yok olacaksın sende Allah görünüre çıkacak

yok olmadan Varlık bilinemez.. Hallac yok oldu Var olan ondan enelhak dedi..

Kul dediğin İnsan-i Kamilin ta kendisidir..

çünkü O'nun vücudu Allahın vücududur... İlmi Sıfatları Allahın sıfatlarıdır ki bu ilme ilmi ledün(batınilik) denir.. her eylemi her kelamı Allahın eylemidir

beyazid bistami şöyle demiş

Benim cübbemin altında ALLAH'tan başka kimse yok.

o cübbeyi giymek kullukdur

yokluk olmadan varlık olmaz.. gerçi var olan hep varda idrak edilemez çünkü onu ondan başkası bilemez sen çekil aradan kalsın yaradan :)

Şoreş
30.01.2007, 19:00
Alevilik İslamdan öncedir, İslam'ın tekelinde değildir.. Fakat Aleviliğe HZ Ali, İslamik birkaç Motif, 15 / 16 Y.Y'da değil, 12'inci yüzyıllarda girmiştir..

Okan22
30.01.2007, 19:03
canlar güzel bir onu açmışsınız; fakat ALİ h.z ALİ değilse bizim deyişlerimizde geçen ALLAH MUHAMMET ALİ nerden geliyor? Peki cemde neden halka namazı kılınıyor? Deyişlerimizde ALİ'nin h.z. ALİ olduğunu açıklayan birçok beyit var. "şahım hayber kalesini alırken turnalar ALİMİ görmediniz mi?" yazılı kaynaklarımızın olmaması ve bugüne kadar geleneğimizin sözlü olarak yaşanması farklı düşüncelere yol açabilir. fakat ALİ'nin tanrı olduğunu iddia etmek için daha kuvvetli kaynakalara gerek vardır. bu konunun bölnmelere yol açacağı ve çok şiddetli tartışmalara neden olacağı bir hakikat. bu konu benim olduğu gibi birçok arkadaşında aklını karıştıracaktır. Mesut GÜNDÜZ arkadaşımızın daha kuvvetli kaynaklarla bizi aydınlatmasını bekliyoruz. teşekkür ediyor hepinizi gönlünüzden öpüyorum.

bence vahdet-i vücut felsefesi aklını karıştırmış olabilir.

Mesut Demiroğlu
30.01.2007, 19:26
Bu Aleviliği tanımlama işi iyice canımı sıkmaya başladı zaten.Herkes kendi inanmak istediği gibi,kendi ideolojisine uydurmaya çalışılıyor.Ya nedir bu sapkınlık anlayamıyorum.Ya kardeşim ortada yüzyıllardan beri inanılan inançları belli gelenekleri görenekleri belli dünya görüşü belli Kuran ı farklı ve doğru bildiği şekilde yorumlayan bir toplum var.Gidip bir memleketine atalarına dedelerine bizim Alimiz Hz.Ali değil desen yüzüne tükürürler heralde.Sen bu inanca ya inanırsın ya da inanmazsın kardeşim.Farklı yerlere çekmeye hiç hakkın yok.Genel de bunu ateist kişiler söylemeye başladı zaten.Bunlar da Alevi kökenli ateistler.Eskiden Aleviler katlediliyordu şimdi Alevilik kadlediliyor hemde kendi içimizden çıkan Alevi kökenli insanlar tarafından.Şu erdoğan çınar sapığından da belli ki çok kişi etkilenmiş.Adam baştan sona yeni bir Alevilik yaratmış resmen.

aytans
30.01.2007, 19:38
Mesut kardeş biz aleviler Hz.Ali ye inanmakla yanlışmı yapıyoruz(senin dediğine göre)Bizler ve dedelerimiz acaba cem evlerine yanlış Alinin resminimi astık.Doğru olan Alinin resmini gönderde cem evlerine onun resimlerini asalım.Demekki atalarımız,dedelerimiz yanlış ali ye inanmışlar ve bu zamana kadar bize yanlış öğretmişler.Böyle saçma düşünce olabilirmi?

Mesut Gündüz
30.01.2007, 22:36
Mesut kardeş biz aleviler Hz.Ali ye inanmakla yanlışmı yapıyoruz(senin dediğine göre)Bizler ve dedelerimiz acaba cem evlerine yanlış Alinin resminimi astık.Doğru olan Alinin resmini gönderde cem evlerine onun resimlerini asalım.Demekki atalarımız,dedelerimiz yanlış ali ye inanmışlar ve bu zamana kadar bize yanlış öğretmişler.Böyle saçma düşünce olabilirmi?

O resmi astık asalı inancımız hep askıda zaten.İslamiyetle taban tabana zıtız ancak muhammedin yeğeninin ve damadının resmini evlerimizden duvarlarımızdan eksik etmiyoruz.
Kuran-ı her seferinde eleştiriyoruz.değiştirilmiş erozyona uğramıştır diyoruz. İslamcı kesime, dindar kesime her zaman muhalefetiz ama resmide duvarlarımızdan eksik etmiyoruz.
Cem evlerinde semah dönerken Hz.Ali'yi değil bilinçaltımızdaki kendi tanrımız olan Ali'yi arıyoruz ruhlarımızda.

Mesut Gündüz
30.01.2007, 22:46
Mesut abi

Allah var başka birşey yok bir makamdır... ve Allah yokta Var... bir sen varsın birde Allah nasıl olacak... sen yok olacaksın sende Allah görünüre çıkacak

yok olmadan Varlık bilinemez.. Hallac yok oldu Var olan ondan enelhak dedi..

Kul dediğin İnsan-i Kamilin ta kendisidir..

çünkü O'nun vücudu Allahın vücududur... İlmi Sıfatları Allahın sıfatlarıdır ki bu ilme ilmi ledün(batınilik) denir.. her eylemi her kelamı Allahın eylemidir

beyazid bistami şöyle demiş

Benim cübbemin altında ALLAH'tan başka kimse yok.

o cübbeyi giymek kullukdur

yokluk olmadan varlık olmaz.. gerçi var olan hep varda idrak edilemez çünkü onu ondan başkası bilemez sen çekil aradan kalsın yaradan :)

Hallac önce enel hak dedi.Varlığı varlığında bulmuştu çünkü.Sonra yok oldu varlığı kaldı.
İhsan-i kamilin tanrının kendisidir.
Kulluk yoktur tanrı olmak vardır.

Mesut Gündüz
30.01.2007, 22:49
canlar güzel bir onu açmışsınız; fakat ALİ h.z ALİ değilse bizim deyişlerimizde geçen ALLAH MUHAMMET ALİ nerden geliyor? Peki cemde neden halka namazı kılınıyor? Deyişlerimizde ALİ'nin h.z. ALİ olduğunu açıklayan birçok beyit var. "şahım hayber kalesini alırken turnalar ALİMİ görmediniz mi?" yazılı kaynaklarımızın olmaması ve bugüne kadar geleneğimizin sözlü olarak yaşanması farklı düşüncelere yol açabilir. fakat ALİ'nin tanrı olduğunu iddia etmek için daha kuvvetli kaynakalara gerek vardır. bu konunun bölnmelere yol açacağı ve çok şiddetli tartışmalara neden olacağı bir hakikat. bu konu benim olduğu gibi birçok arkadaşında aklını karıştıracaktır. Mesut GÜNDÜZ arkadaşımızın daha kuvvetli kaynaklarla bizi aydınlatmasını bekliyoruz. teşekkür ediyor hepinizi gönlünüzden öpüyorum.

bence vahdet-i vücut felsefesi aklını karıştırmış olabilir.

Haklısın H.Ali bizim kahramanımız oldu hep.Tıpkı Battalgazi gibi,hüseyin gazi gibi,Karacaahmet gibi.

Mesut Gündüz
30.01.2007, 22:53
Alevilik İslamdan öncedir, İslam'ın tekelinde değildir.. Fakat Aleviliğe HZ Ali, İslamik birkaç Motif, 15 / 16 Y.Y'da değil, 12'inci yüzyıllarda girmiştir..

12.yüzyılda girdiğine dair bulduğun kanıtı paylaşırmısın benimle.

Şoreş
30.01.2007, 23:43
12.yüzyılda girdiğine dair bulduğun kanıtı paylaşırmısın benimle.

Peki sen 15 yy. da girdiğini nereden biliyorsun ?

Bir iddia atarken kesin olarak kanıtlamak lazım değil mi.
Kaldı ki Mesut abi, o yüzyılda girse bile artık kabullenmişiz, atalım mı Allah aşkına.O zaman Muharremide bırakalım, 14 Masumuda..
İddianın doğruluna kimse inanmaz.. Çünkü doğru değil.

Bu Konuyu Kazan'a gönderiyorum.

Alevilik İslam'ın yada tek bir Irkın tekelinde olmayan, Evrensel bir İnançtır.. Ali sonradan Alevilikte yer edindi yada edinmedi, sonuçta var olan bişey İnancımızda. Bunu tartışmak yersiz.

rockçı turna
31.01.2007, 00:11
Peki sen 15 yy. da girdiğini nereden biliyorsun ?

Bir iddia atarken kesin olarak kanıtlamak lazım değil mi.
Kaldı ki Mesut abi, o yüzyılda girse bile artık kabullenmişiz, atalım mı Allah aşkına.O zaman Muharremide bırakalım, 14 Masumuda..
İddianın doğruluna kimse inanmaz.. Çünkü doğru değil.

Bu Konuyu Kazan'a gönderiyorum.

Alevilik İslam'ın yada tek bir Irkın tekelinde olmayan, Evrensel bir İnançtır.. Ali sonradan Alevilikte yer edindi yada edinmedi, sonuçta var olan bişey İnancımızda. Bunu tartışmak yersiz.

evet sores bir konuda doğru söylüyor. ali öyle yada böyle inancımızın bir gercegidir, fakat bu gercek tartısılmaması gereken bir sey degildir. bu topik kaynaklara dayanmadıgı için topiğin kazan a gitmesi en dogrusu ama ileride tartısamayacagımız anlamına gelmemeli.

AleviKürt
20.08.2007, 20:39

Saygılar,

Kusura bakmayin ama cok yaniliyorsunuz.

1. Hz. Ali Alevilige 15. - 16. yüzyilda girmedi, ki ozaman Alevilik diye bir inanc yoktu.

2. Hz. Ali bizlerin namaz kilip, hacca gitmemizi istemezdi. Bunu demek Sünnilerin din bakis acisini dogrulamaktir.

3. Alevilik Islam ile taban tabana zit degildir, bunlari demeniz bilimsel bir yanlistir.

4. Hz. Ali'nin Tanri anlayisinin Sünnilerinki gibi oldugunu nerden biliyorsunuz? Hz. Ali ile nekadar ilginiz var? Hakkinda ne kadar bilginiz var?

5. Hz. Ali'den önce ALEVILIK yoktu, olmasi da mümkün degildir, ki ALEVI ismi ALI ile baglidir. Bana yazili kaynaklarda, ALEVILIK / ALEVI kelimelerinin Ali'den önce bulabilirmisiniz?

6. Hz. Ali'nin Türkiye'nin sosyo-ekonomik durumu ile ne alakasi var?

Madem "gercekleri ögrenmeliyiz" ozaman neden Haci Bektas'in bir Sünni oldugunu kabul etmiyorsunuz (kendi görüsüm degil)?