Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu konu kapatılmamalı!!!!!
Mesut Gündüz 31.01.2007, 11:09 http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=26034&page=3
Bu konunun kapatılması haksızlık. İnsanlar halen benimle özel mesajlarla konuyu tartışmak istiyorlar.
Yetkililerin konuyu incelemelerini saygılarımla arz ediyorum.
o konu bencede kapatılmalı.emevi zihniyetiyle hareket ediyorsunuz farkında değilsiniz.lütfen değerlerimize bu kadar dil uzatmayın.muharemi yeni yaşamışken hele.peki muharremi niye tutuyoruz ve acısını bu kadar içimizde yaşıyoruz.sadece ezilenlerin yanında olduğumuz için mi?kardeşim benim alim hz.ali bu inanç sana ters geliyorsa madem bir şeylerede inanma inancı duyuyorsun kendine başka bir inanç yarat.benim değerlerimle uğraşmayın.
Mesut Gündüz 31.01.2007, 11:33 o konu bencede kapatılmalı.emevi zihniyetiyle hareket ediyorsunuz farkında değilsiniz.lütfen değerlerimize bu kadar dil uzatmayın.muharemi yeni yaşamışken hele.peki muharremi niye tutuyoruz ve acısını bu kadar içimizde yaşıyoruz.sadece ezilenlerin yanında olduğumuz için mi?kardeşim benim alim hz.ali bu inanç sana ters geliyorsa madem bir şeylerede inanma inancı duyuyorsun kendine başka bir inanç yarat.benim değerlerimle uğraşmayın.
Yeri geldiğinde demokrasi çağdaşlık naraları atrsınız. Antidemokratik bir hareketide desteklersiniz.Bravo size Bravo.
konuda saygısızlık yok birine itham yok küfür yok ... bunlar olmadıgı sürece herşey konuşulabilinir...hayır konuşulamaz diyenler antidemokratik düzenden yana olanlardır...
insan herşeyi düşünüp sorar eleştirir bunlar bir başkası için inanç degeri taşısada hakaret içermedikçe tartışılır....
biz bunu alevi yaşam biçiminden aldık..en büyük degerimiz saygı cercevesinde konuşabilmek..gerisi faşizan bir tutumdur.
Yeri geldiğinde demokrasi çağdaşlık naraları atrsınız. Antidemokratik bir hareketide desteklersiniz.Bravo size Bravo.
teşekkür ederimde antidemokratik bir hareket görmüyorum ben burda .evet bravo bana .iyi demokratiğiz diye bize sapkın diyenlerede gülüp aslında öle değilde bu sizin şahsi fikriniz bunu gelin düzgün bir ortamda tartışalım diyelim.arkadaşım insanların değerlerine dil uzatılmadıkça tartışılabilir .hz.alide alevilikte tartışılmıycak kadar büyük bir öneme sahiptir.bende sana bravo diyorum arkadaşım.her şeyi o kadar çabuk kafanda silip atabildiğin için bravoda yetmez bak burdan alkışlıyorum seni sesim geldimi?:p
Mesut Gündüz 31.01.2007, 11:46 teşekkür ederimde antidemokratik bir hareket görmüyorum ben burda .evet bravo bana .iyi demokratiğiz diye bize sapkın diyenlerede gülüp aslında öle değilde bu sizin şahsi fikriniz bunu gelin düzgün bir ortamda tartışalım diyelim.arkadaşım insanların değerlerine dil uzatılmadıkça tartışılabilir .hz.alide alevilikte tartışılmıycak kadar büyük bir öneme sahiptir.bende sana bravo diyorum arkadaşım.her şeyi o kadar çabuk kafanda silip atabildiğin için bravoda yetmez bak burdan alkışlıyorum seni sesim geldimi?:p
Bu cümlenizi okuyun ne anlama geldiğini neden bu halde olduğunuza karar verin. Hrand Dinkide sizin gibi değerlerine dil uzatıldığını iddaa edenler öldürdü.
Antidemokratiksiniz
Berucavan 31.01.2007, 11:51 bencede bu konu kapatılamamalı düşüncelerimizi özgürce tartışmalıyız. doğru-yanlış tartışılarak bulunur. burası alevi forumu bize yakışanı yapalım lütfen.
Bu konu kapatılmamalı. Çünki son yıllarda genel tvlerdeki alevi içerikli programlarda Hz. Alinin bir sembol olduğu konusunu sık sık dile getirildi. Tarih ve saatlerini hatırlamıyorum ama bu bilinen bir gerçek.
Tartışılmasının ne zararı var. Sonuçta sözde inançta sadece o kişiyi bağlar.
bu kitap okunmamalı diyenler kitapları yaktı yüzyıllardır..
biz özgürce yaşanabilir tartışılabilinir bir dünyadan tarafız...
demokrasiyi içimize sindiremedikçe daha ölümler yaşıcaz...
bir cok aydın yazar çizer birileri tarafından o konuyu bidaha acmaması için öldürülmüyormu bu cografyada..
biz herşeyi tartışabildigimiz sürece aleviyiz....
denizsefiri 31.01.2007, 12:10 Ben alevi değilim. Bu forumdan sizleri tanımaya çalışıyorum. Fikir birliğine varamadığınız bu tip konuları cemevi gibi platformlarda tartışsanız daha iyi olur bence. Şu forumu bir sürü kişi ziyaret ediyor. Herkesin gözü önünde olmamalı bu tartışma. Çünkü yanlış anlaşılmalara müsait bir konu.
gizli kapaklımı olmalı...
yanlış ve dogru tartışıldıkça ortaya cıkar.. önceden ya bu konu yanlış anlaşılır demek ne kadar dogru..
Mesut Gündüz 31.01.2007, 12:39 Konuya burdan devam ediyorum.
El açıp semah dönüyoruz. Ama bizler gökte taht kurmuş tanrıya dua etmiyoruz.Tanrımızı insanlarımızın kalplerinde arıyoruz. Öyle ise bizim tanrımız bütün tanrılardan farklı.
Bütün inançları içinde barındıran bir inanç Hz.Ali'nin tekelinde olabilirmi. Bizler Hz.Ali'nin gölgesi altında tanrımız olan ALİ'ye ulaşmaya çalışmışız.Ama bunu herkesten saklamışız.
Her seferinde islamiyete ve kurana cephe almışız karanlıklara cephe almışız.
Kabemiz insan demişiz Muhammedin yeğeni ve damadından kopupta Bizim Alimiz başka Ali diyememişiz.
Safeviler döneminde katliamlar yüzünden Hz.Ali'ye sığınmışız ve bu böyle gelmiş böyle devam ediyor.
Berucavan 31.01.2007, 12:49 Konuya burdan devam ediyorum.
El açıp semah dönüyoruz. Ama bizler gökte taht kurmuş tanrıya dua etmiyoruz.Tanrımızı insanlarımızın kalplerinde arıyoruz. Öyle ise bizim tanrımız bütün tanrılardan farklı.
Bütün inançları içinde barındıran bir inanç Hz.Ali'nin tekelinde olabilirmi. Bizler Hz.Ali'nin gölgesi altında tanrımız olan ALİ'ye ulaşmaya çalışmışız.Ama bunu herkesten saklamışız.
Her seferinde islamiyete ve kurana cephe almışız karanlıklara cephe almışız.
Kabemiz insan demişiz Muhammedin yeğeni ve damadından kopupta Bizim Alimiz başka Ali diyememişiz.
Safeviler döneminde katliamlar yüzünden Hz.Ali'ye sığınmışız ve bu böyle gelmiş böyle devam ediyor.
bence burdan devam etme birşeylerin yerine oturmasını istiyorsan ve bunun için mücadele ediyorsan bekle.
bizler domina taşları olmayalım! sen şuan baştakisin ve biz arkandayız.
Açılan konuya göz gezdirdim. Benzer tartışılmış bir çok konu mevcut. Kapatılma gerekçesi hiçde demokratik kurallara uygun bir karar değil. Neden insanlar düşüncelerini özgürce ifade edemiyor artık bu forumda???
konuyu kazana gönderen arkadaşların kararı bireysel...kapatılması gerekli konunun bagzı kıstasları olmalı saygızlık.. küfür...hakaret..gibi kıstaslara uymuyorsa bir kurul tarafından karara baglanıp gerekli uyarılar yapılmalıdır..
ben konuyu begenmedim bu konu yanlış anlaşılmalı diyerek bireysel alınan kararlar hiç hoş degil..
aynı şekilde bizim içinkararlar alan iktidarlar bize sormadan nasıl antidemokratik tutum içersinde ise kanal yöneticileri konu kapatılması konusunda bireysel karar alan arkadaşları uyarmalıdır..bence...
Mesut Gündüz 31.01.2007, 13:07 bence burdan devam etme birşeylerin yerine oturmasını istiyorsan ve bunun için mücadele ediyorsan bekle.
bizler domina taşları olmayalım! sen şuan baştakisin ve biz arkandayız.
Peki sonucu bekliyorum.
Konuyu tartışabilmek amacımız, burdada tartışabilirdik. Madem öyle düşündünüz.Bekliyorum.
denizsefiri 31.01.2007, 13:23 Profilinde alevi yazan bir insan bu forumda yazı yazdığında yazdıklarının sadece kendisini ilgilendireceğini düşünmemeli. Sizler bu forumda şu an kendinizi değil aleviliği temsil ediyorsunuz. Dışardan forumu takip edenlerin kafalarında alevilikle ilgili daha fazla soru işareti ya da yeni yanlış yargılar oluşmasına izin vermemelisiniz bence.
denizseferi biz önce insan sonra aleviyiz..önce insan
konu açılsın tartışılsın da önce bir temeli olsun...
Alevilikten evvel Alevilik nedir.. Ali neyin sembolüdür... bu inancı taşıyan ışık erleri batıniler kimlerdir.. bunları bilmeden neyi tartışacaksınız bunları bilen de yok... yani benim Alim Hz.Ali değil demek için Alinin kim olduğunu bilmen lazım... kimsenin bildiği de yok...
bilginin olmadığı yerde tartışma olmaz... çatışma olur....
Alevilik İslamiyetin tekelinde değildir diyenler... Ali Hz.Ali değildir diyenler sadece hayal ettiklerini söylüyorlar.. korkularını ve kendi zanlarını...
sanki Alevilik islamın içinde olsa Alevilerin yolu değişecek... ya da İslamın dışında olsa Alevilerin yolu değişecek..
bu konular zaten forumda tartışılıyor hemde kaynaklarla bilgilerle..
Aleviler üzerinde ki Safevi ipoteği veya kadım batınilik ve Alevilik formatının oluşumu isimlerinde iki topic biliyorum...
gerekli bilgiye sahip olanlar oradan devam etsinler.. yoksa sadece laf çatışması olur
denizsefiri 31.01.2007, 13:30 Aslında belki bu konuya hiç karışmamalıyım, haddimi aşıyorsam özür dilerim. Dışardan bakan bir dost olarak ben böyle düşünüyorum. Neden düşmanlarınıza malzeme veresiniz ki.. Evet önce insansınız ama forumun adı "aleviforum"..
Birdoğan, seyyidlik belgeleri ve secereleri de ciddi veriler ışığında sorgulayarak şimşekleri üzerine çekmiş bir bilim insanı. Nihai yargısını, "Horasan illerine sığınan İslam seyyidleri elbette var. Bunu yadsımak yanlış olur. Ancak bunların torunları olarak Anadolu dedelerine bakmak da yanlıştır" şeklinde belirtir. Esasen bu seyyidlik iddialarının çoğunun gerçekdışı ama dönemin egemenlerinin halkı bu payelerle kontrol etme amacına yönelik olduğunu, bu uygulamanın ilk örneği olarak Alaaddin Keykubat I.'in 1232'de verdiği seyyidlik belgeleri ile Aleviliği "İslami hurafeler ile doldurmaya başladığını" yazar. Bu yolla "Göktanrı ve Zerdüşt inançlarından bize gelen nice geleneklere İslam giysisi giydirildi. Kutsal törenleri ateş yöresinde yapmak, ocak kutsallığı, yol kardeşliği, kadın erkek birlikte tapımı, törenlerde semah ve müzik vb. nice ritüeller hep İslama bağlandı" der.
Anadolu Aleviliğine bu İslam aşılama girişimlerinin 15 yy. sonlarından itibaren Erdebil Tekkesi ve Şah İsmail üzerinden yinelendiğini, Ali, 12 İmam ve Kerbela kültlerinin bu dönemde Aleviliğin içine girdiğini, üçüncü aşılamanın ise, Yeniçeriliğin tasfiyesi sonrasında Bektaşi Dergâhlarına Nakşibendi şeyhlerinin atanmasıyla gerçekleştiğini söyler. Bu süreçte en kolay ve gönüllü benimsedikleri İslami öğe, kendilerinden özellikler buldukları Ali ve 12 İmam olmuştur. Ancak burada da haksız otoriteye direniş anlamında Kerbela-Hüseyin'e özel bir yer verilmiş, Ali ise İslamcı görüş ve uygulamalarından soyundurularak, adaletçi ve merdan şahsiyetiyle kâh Tanrı'nın ismi kâh sonraki önder isimlerin "donunda" dünyaya gelen temel sembol kılınmıştır.
Birdoğan özellikle Alevilik araştırmalarında üstünden atlanılamaz yapıtları, "Anadolu'nun Gizli Kültürü Alevilik" ile "Anadolu Aleviliğinde Yol Ayrımı"nda, Aleviliğin oluşum süreci ve nedenleri, diğer dinlerin Alevilik üstündeki etki ve katkıları, Anadolu Aleviliğinde Ali olgusu ve anlamını öğreniyoruz. Birdoğan'ı okurken Aleviliği Ali'den başlatmanın ne büyük bir yanılgı olduğunu, 12 İmam ve Kerbela kültündeki paylaşıma karşın, Aleviliğin Şiilikten de en az Sünnilik kadar farklı, insan eksenli bir teoloji olduğunu görüyoruz
nejat BİRDOGAN
eşrefoğlu rumi müzekkin nüfus sf.373-374
Enes b. Malik anlatır ve der ki:
Bir gün ResulAllah''ın huzurunda oturuyorduk. Cebrail(a.s.) çıka geldi ve:
- ey Allahın elçisi senin ümmetinin fakirleri, zenginlerden 500 yıl önce cennete girseler gerektir, dedi.. ResülAllah bu haberi duyunca
- içinizden bir şeyler okuyabilecek var mı? diye sordu. bedevinin birisi ben okurum ey Allahın resülü, dedi. Efendimiz emretti:
-oku bakalım
bedevide şu manaya gelen beyiti okudu:
" heva yılanı ciğerimi dağladı. kendisine aşık olduğum sevgiliden başka o yaraya kimse çare bulamaz. ben ancak onun yanında tedavi olur, şifa bulurum"
Böğrüme vurdu yarin aşkı türlü yareler
Ona hiç etmez efsun hem devalar çareler
belki olur ona dost cemali tiryak-i tabib
hiç tabibler çare etmez ona çün yar-ı habib
çünkü derdim ondan oldu, hem deva ondan gerek
çünkü zahm-i yarem vurdu hem deva ondan gerek
bedevi bu beyitleri okuyunca ResülAllah ayağa kalktılar, ashabda vecde gelerek kendilerini takip ettiler. Resül-ü Ekrem o kadar hareketlendi ki ridası omuzlarından düştü. Nihayet o halden çıktılar ve herkes yerine oturdu...
Muaviye oğlu süfyan:
- Ya ResülAllah, ne güzel oyununuz var, dedi.. ResülAllah saadet buyurdular:
- Dost zikrini işitince yerinden doğrulup hareket etmeyen kerim değildir.
bu sırada eshab ResülAllahın omuzundan düşen ridasını kendisine takdim ettiler fakat o almadı ve:
- sema ve vecd esnasında düşen yaranındır cevabını verdi..
böylece ashab o ridayı dörtyüz parçaya ayırdılar ve o mecliste bulunan 400 kişiye teberrüken dağıttılar
İslamda Sema yokdur diyenlere bir örnek... sadece
Berucavan 31.01.2007, 16:09 Aslında belki bu konuya hiç karışmamalıyım, haddimi aşıyorsam özür dilerim. Dışardan bakan bir dost olarak ben böyle düşünüyorum. Neden düşmanlarınıza malzeme veresiniz ki.. Evet önce insansınız ama forumun adı "aleviforum"..
dostluğunuz için teşekkürler ama şunu söylemeden geçemedim. biz aleviler kimseye düşman gözüyle bakmayız. belkide kaybettiğimiz noktamızlardan en büğüde bu olsa gerek. yani can kimse düşmanımız değilki malzeme verelim.
tuncerbio 31.01.2007, 17:59 şimdi arkadaşlar diyecek ki sen ateistsin ama ben yine düşüncemi yazayım:excl:
alevi tasavvufuna dikkat edildiğinde Ali ye ciddi görevler yüklendiği açıktır örneğin yar ali yaradan ali gibi , O na yüklenen misyon insanların kendisine olan inancın büyüklüğünden kaynaklanmaktadır ve tamamen mecazidir...yine Hallac-ı Mansur enel hak dediğinde kendini tanrı olarak mı ifade ediyordu yoksa insanın bir nesneye dahi kendi inancına ulaşmak için yükleyebileceği anlamımı anlatmaya çalışıyordu ?
ben derim ki evet tartışın konuyu ama aleviler için kutsal değerleri saptırmadan ,zarar vermeden....(ki şuan vermiş olduğunuzu söylemiyorum )
denizsefiri 31.01.2007, 18:14 Ben, size düşmanlık besleyenlerden bahsediyorum. Belki sadece cehaletten dolayı ama sizleri sevmeyen bir kitle olduğu muhakkak. Öyle ise bu cahil kitlenin biraz daha kafasını karıştırmayın.
sevmeyenler var diye biz bizim için önemli birşeyi tartışamicazmı...
cok apolitik bir tavır...
cahiller var diye bilimdendemi vaz gecti insanlar
galile cahiller olmasına ragmen dünya beni öldürsenizde hala dönüyor demedimi..
cehalet bu mantıkla tabiki devam eder.
Alevimen 31.01.2007, 20:13 http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=26034&page=3
Bu konunun kapatılması haksızlık. İnsanlar halen benimle özel mesajlarla konuyu tartışmak istiyorlar.
Yetkililerin konuyu incelemelerini saygılarımla arz ediyorum.
Ne olursa olsun, bu topikde kazana gider. Öncelikle daha zeki ve faydalı başlık seçilmeliydi.
Lütfen tekrar böyle bir oyunu denemeyin..
Alevilerin Alisi diye insanlar kafalarını karıştırmaya hakkın yok senin Mesut abi.
Birçok toplum kılıçtan geçirilerek belirli Dinleri kabul etti..
Evrensel Aleviliğede, Ali Motifi girdi, ne var bunda abi ?
Sen kabul etmiyorsan etme Mesut abi ama baştan söylemek isterim, böyle bir konu açarsan tekrar kapatıp Kazan'a atarım.. Kendi fikirlerini gereksiz yere İnsanlara empoze edemezsin.
Sen etmiyorsan kabul etme Ali'yi..
Biz onu İnancımızın içinde İnsanı Kamil olarak yorumlamışız, cesaretini, adaletini örnek almışız.. Gerisi hikayedir.
düşünceler her ne olursa olsun belli bir kitleye ait değerler hakkında yorum yaparken daha seçici cümleler kurulmalı. içinde kişileri incitecek yargılar olmamalı ki insana saygı bütünlük kazansın... değer görecelidir ve yorumlar o çizgide olmalıdır... saygı isteyen saygı göstermek zorunda...
|