Orijinalini görmek için tıklayınız : Bizde Dede Nikahı şartmıdır?

yahnikapanlı
31.01.2007, 20:27
selam can dostlar kafama takılan sorular oldukça burada soruyorum bizde(Alevilerde)dede Nikahı şartmıdır?
Resmi nikah yapılıyor ama öncedende dede nikahı mı yapılması gerekir?
Arkadaşlarla tartışmaya girdik onun için soruyorum

Saygılarımla...

NOT:Böyle bir konu var mı bilmiyorum ancak böyle konu açıldıysa özür dilerim.

anibal
31.01.2007, 20:31
bence bunun hiç bi önemi yok
tabi bu konularda daha bilgili arkadaşlar konuşursa iyi olur.
fakat kanaatimce çok önemli olmasa gerek iki insan birbirlerine söz vermişse olay bitmiştir.

sidarta54
31.01.2007, 20:32
dede nikahı diye birşey varmı? gerçekten ilk defa duydum bende merak ettim neymiş bu?

yahnikapanlı
31.01.2007, 20:33
tabiki var dostum alevilerde çoğunda gördüm

sidarta54
31.01.2007, 20:42
böyle birşey varsada çok gerekli değildir şöyleki imam nikahı gibi sembolik birşey olur. imam nikahı o günkü arap islam devletinin ihiyaçlarını karşılamak içindi dede nikahıda onun aleviliğe uyarlanmış versiyonu olur tabi konu hakkında hiç bir bilgim yok tahmini bir yorum yaptım ben...

yahnikapanlı
31.01.2007, 20:43
yinede yorumun için teşekkür ederim :)
ama bana açık ve net söyleyecek birisi lazım
çünkü kafamı çok karıştırdı...

Saygılarımla...

ibo(arguvan)
31.01.2007, 20:50
evet dedeniyazı kesinlikle şartdiye biliyorum ben her şeyi resmiyette bitirmiyoruz biz niyaz alınır sonra aekadaşım doğan çocuklarda alevilikde niyazlanır bu şarttır

Agop
31.01.2007, 21:00
bizdeki dede nikahı ikrarını aldırmaktır. eğer bir çift ikrarını aldırmassa o çift evli sayılmaz (tabi eskiden). ama şimdi resmi nikah var zaten.

Şoreş
31.01.2007, 21:05
Dayımada Dede Nikahı kıymışlardı :) Ama günümüzde gerekli değil bence.

cem1507
31.01.2007, 21:19
Merhaba Canlar

Yinede güzel bence. neden olmasin. Bi dedenin duasini almak en az piskolojikmen rahatlatir :) Ben sahsen esimle yapmak isterim. Seve seve.

Ask Ile

çeşm-i naz
31.01.2007, 21:57
ben şart diye biliyorum bizde hep resmi nikahtan önce dede nikahı kıyıyorlar acaba ne amaçla yapılıyor:confused1 :innocent:

yenibirgün
31.01.2007, 22:28
Tabi ki şart hoş şu anda resmi nikah var ama dede nikahı da kıyılıyor.Hatta dede nikahı kıyıldıktan sonra ayrılma gibi bir olay olduğunda o aile düşük sayılıyor.Bunun anlamını da biliyorsunuz.Yani çok önemli birşey.

çeşm-i naz
31.01.2007, 22:41
Tabi ki şart hoş şu anda resmi nikah var ama dede nikahı da kıyılıyor.Hatta dede nikahı kıyıldıktan sonra ayrılma gibi bir olay olduğunda o aile düşük sayılıyor.Bunun anlamını da biliyorsunuz.Yani çok önemli birşey.

ooo çok önemliymiş yaaa aynı imam nikahı gibi desenize yada sünniyle evlenen birinin ailesi gibi :sasirdi: :hmmm

doctorctf
31.01.2007, 22:49
imam nikahı,dede nikahı,papaz nikahı,hacı hoca nikahı vs.....
belediye kurumları yetmiyor mu da böyle şeylere ihtiyaç duduyoruz anlayamıyorum.

doctorctf
31.01.2007, 22:59
Günümüzde, ülkemizde halen dini nikah kıyılmaktadır. Ancak Cumhuriyetle birlikte, dini nikahların hukuki geçerliliği kalmamıştır. Türkiye’deki tüm dini cemaatler (Aleviler-Sünniler-Hıristiyanlar) kendi inanç ve törelerine göre dini nikahlarını kıyarlar. Ülkemizde (belediyelerde ve muhtarlıklarda) resmi nikahın dışında, isteğe bağlı, dini nikah da kıyılır. Bu aynı zamanda manevi duyguların tatmin olması, geleneklerin yaşatılmasıdır. Sünni ‹slam Cemaatı 4 mezhep üzerine nikah kıyar (‹mam Hanefi-‹mam ?afi-‹mam Maliki ve ‹mam Hambeli). Eski tarihi belgelere baktığımızda her dört mezhebin imamı, ‹mam Cafer hazretlerini üstat kabul ediyorlar. Ama süreç içerisinde Emevi ve Abasi Halifeleri döneminde ve ondan sonra bağnaz çevreler, Hz. Peygamberin soyundan Hz. Ali’nin torunlarından 6. ‹mam olan ‹mam Caferi Sadık Hazretlerini görmezlikten geliyorlar. Anadolu Alevileri, Ali ve onun evlatlarını baş tacı kabul etmişler ve ‹mamet makamına yalnız onları layık görmüşlerdir. Onlardan zuhur eden nesli Hak bilmişlerdir.

Anadolu Alevileri, ‹mam Cafer gibi bir ilim deryasının her söylediğini “buyruk” olarak kabul etmişlerdir. Günümüzde halen tüm Alevi yol ve erkanı bu Buyruklar üzerine yürütülmekte ve öğretimizin en büyük kaynakçası kabul edilmektedir.

Işte Aleviler bu zat-ı muhteremin ismini nikah üzerine “Akt-i Nikah” ilan ederler. Nikah akti şöyledir. Önce nikahı kıyacak zat (genellikle dede) nikahı kıyılacak gençlere -önce kıza- şu soruyu sorar:

“Allahın emriyle

Peygamberin kavliyle

4 kitabın hükmüyle

Pirimiz, Ulumuz ‹mam Caferi Sadık Hazretleri’nin

yol ve erkanı üzerine,

Hazır Cemaatın şahadetiyle

Falan’nın oğlunu (Anne ismi ve oğlanın ismi söylenir)

Erliğe kabul ediyor musun?”

Bu soru üç sefer tekrar edilir, duyulur, vaziyete “evet” cevabı verilirse, sonra oğlana sorulur.

“.........nın kızını (yine anne ismi ve kız ismi söylenir) helallığa kabul ediyor musun?”

Üç kere tekrar sorulur ve “evet” cevabından sonra, dede: “Ben de her ikinizin ikrar ve hazır cemaatın şehadetiyle Pirimiz ulumuz ‹man Cafer Sadık Hazretlerinin yol ve erkanı üzerine Akt-i nikah eylerim. Mübarek olsun.” deyip nikahı kıymış olur. Dede daha sonra şu kısa gülbengi okur:

doctorctf
31.01.2007, 23:00
Dede Gülbengi:

“Bism-i ?ah, Allah Allah.

Aranızdaki aşk ve sâdakat

Hz. Ali ile Fatma Ana’nınki gibi kaim olsun.

Verdiğiniz ikrardan dönmeyesiniz.

Birbirinizden usanmayasınız.

Dünyada melanet, Ahirette delalet görmeyesiniz.

?eytanın izine, münafıkın sözüne uymayasınız.

Dem ve dem rıza ile icazet olasınız.

Rızadan çıkmayasınız.

Daima murat kapısında olasınız.

Pirden ve musahipten ayrılmayasınız.

Hak taalaya uzak olmayasınız.

Nefsinize uymayasınız.

Çiğ lokma yemeyesiniz.

Hak taala Hazretleri

Sevgi ve birliğinizi bozmaya

Duvarınızdan taş düşürmeye

Gönlünüze kış düşürmeye

Başınızı dumandan

Gönlünüzü gümandan halas eyleye.

Nur-i Nebi Kerem-i ‹mam Ali gülbengi ola.

Evliya ve gerçeklerin demine hu.”

yahnikapanlı
01.02.2007, 13:35
yorumlarınız için çok tşekkürler canlar başka yorumu olan varsa buyursun dinleyelim!...

nesem24
01.02.2007, 13:46
bencede çok önemli ve güzel allahında rızası olsun diye

hevall
01.02.2007, 15:04
Dede nikahı vardır ve dede nikahı kıyılır. Fakat şart diye birşey yok. Ama olsa hiç fena olmaz. Nihayetinde oda bizim kültürümüzün bir gereği. Yaşatmak önemli.

selva
01.02.2007, 15:06
dede nikahı bizde vardır.yani dini nikah.ama resmi nikahı olmuyana kıyılmaz bizde

yahnikapanlı
01.02.2007, 22:51
hepinize çok teşekkür ederim başka canların görüşlerini almak isterim :)