Orijinalini görmek için tıklayınız : Dersim Yöre Mutfağı

meymane
31.01.2007, 22:46
Dersim halkı yüz yıllardan bu yana büyük imha savaşları ve politikalarına mahruz bırakılmasına rağmen direnmiş,varlığını sürdürmüş, kısmende olsa olanakları dahilinde bu değerlerini koruyarak günümüze aktarmıştır
dersimde temel ekonomik etkinliklerin tarım ve hayvancılık olması nedeni ile yöre mutfağı, tahıl ürünleri ile hayvansal besinlere dayaniyor. Bağcılığın yaygın olduğu yerlerde besin ürünleri çeşitlenmektedir. "Şire"nin hem tatlı hem de katık olarak kullanımı yogundur. Pekmez, pestil ve cevizli sucuk (orcik), Şireden yapılan besin türleridir. Ayrıca döğme denilen bulgurla 'Şireli' tarhana yapılır.
tanidiklarim: sire kot, :thumbup1: sire soj, sirfet, keska, herir, hayiz, ronen baska tanidiklariniz varmi?

munzur_62
01.02.2007, 09:59
sire kot sire soj keska biz bu yemekleri çoğu zaman yapıyoruz zaten dersimin bu yemeklerden bakşa yemeği yok hep hamur üzerine yemekler

Şoreş
02.02.2007, 04:22
Bugün hasta bir şekilde oturma odasında uzanırken birden Teyzemden bir telefon geldi.. :) Ana ! Anneannem Babiko yapmış.. :) Babiko Dersim Kökenli Alevilerin yaygın olarak yaptığı bir yemektir.. Babiko deriz, Şir yada Klora Şir'de denir. :)

Ayrıca Gırıkta vardır bilir misiniz ? Böyle yemeğin ortasını yarıp, o boşluğa yağ dökerler :)

Servan
02.02.2007, 13:25
sire kot sire soj keska biz bu yemekleri çoğu zaman yapıyoruz zaten dersimin bu yemeklerden bakşa yemeği yok hep hamur üzerine yemekler

yöresel yemeklerimizin ekmek ve yağ olması bizimkilerin fakirliklerinden kaynaklanıyor.yoksa bizimkilerinde etli yemekleri olurdu.

CeReNnN
02.02.2007, 13:56
yöresel yemeklerimizin ekmek ve yağ olması bizimkilerin fakirliklerinden kaynaklanıyor.yoksa bizimkilerinde etli yemekleri olurdu.

Kesinlikle katılıyorum ...

usLanmaz62
02.02.2007, 13:57
Maalesef mutfağımız biraz fakir.Ama şire soj ın tadını hiçbirşeye değişmem.Enfes bir tadı var.

selva
02.02.2007, 14:00
saç kavurmamız benim çok hoşuma gidiyor.mutfak diyince bir yemekler yokki pestilimiz var mesela.

rockçı turna
02.02.2007, 14:00
arkadaşlar ''babuko'' yapılıodur muhakkak dersim de? bizimkiler yapıyor walla. ayrıca şu şire soj dediğiniz acaba annemlerin sir dedigi yemekmi. böyle sac ekmeklerini dürüyolar,tereyağı-yoğurt un içine koyup yiyorlar. ondan mı?

usLanmaz62
02.02.2007, 14:09
arkadaşlar ''babuko'' yapılıodur muhakkak dersim de? bizimkiler yapıyor walla. ayrıca şu şire soj dediğiniz acaba annemimlerin sir dedigi yemekmi. böyle sac ekmeklerini dürüyolar,tereyağı-yoğurt un içine koyup yiyorlar. ondan mı?

İşte tam ondan.Tadı nefis.''babuko'' ''babiko'' ''bawko'' ''bafko'' benim pek hpşuma gitmiyo ama yapılınca yiyorum...

selva
02.02.2007, 14:58
İşte tam ondan.Tadı nefis.''babuko'' ''babiko'' ''bawko'' ''bafko'' benim pek hpşuma gitmiyo ama yapılınca yiyorum...

hoşa gitmezmi ya ben ankaraya gittimmi mutlaka anneme yaptırıyorum
saç ekmeğiyle yapılanınıda yemeden gelmem.malesef evde kendim yapamıyorum.

Şoreş
02.02.2007, 16:26
Bizimkiler her Xızır'da muhakkak Babiko yaparlar :yamukgul:

Birde Üzümlü Börek vardır bilir misiniz ? :) Oda Dersim Kökenli Alevi Halkında çok yayıngındır..

Bizimkilerde kete pek yoktur, o daha çok batı Alevilerinde yaygın.

usLanmaz62
02.02.2007, 16:40
Üzümlü böreği bilmiyorum ama Babiko Xızır'da ,hayırlı bir olayda,bir kişinin gördüğü rüyada,kıl payı kurtulduğumuz bir kazadan sonra ve bunun gibi bir çok olaydan sonra niyaz(lokma) olarak dağıtılır...

Kete biz yapıyorduk.

Birde her yerde varmı bilmiyorum ama bizim orda dağlarda soo bitkisi yetiştirdi.Bu bitkiyle soo pişirilir.Ispanağa benzer tadı değişiktir.

Işgını yazsammı yazmasammı:D

Birde dersim dağlarının bir mantarı vardırki közün üzerinde yapıldığında kırmızı etten lezzetli olur.Toplaması biraz cefalıdır:D

Şoreş
02.02.2007, 16:52
Tuncelili ve Sivaslı Alevi Kürtler Xızırda Babiko dağıtırlar komşulara.. Bu diğer Yörelerde de vardır ama Alevi Türklerde bu Kültün bu kadar güçlü olmadığını gördüm.

Avedis
02.02.2007, 17:00
Benzer yemekleri bizde yapiyoruz ismini siraladiginiz Sirkut, Keshke gibi yemeklerin adini biliyorum hala bu yemekleri yapariz ayrica dolma-sarma, glorik,Harput koftesi ve harissa çesitli meyvelerden komposto,birde kaynar suda kaynatilmis patlicanin içine konulan domates,sarimsak, maydanoz,biber gibi sebzelerin salatasi ,kislik için hazirlaniyor ama ismini unuttum.
Asureyi yapmayiz .ama Alevi komsularimiz yapardi bize getirirlerdi muthis guzel tadi vardi.
Sores can Babiko'yu hiç duymadim neden yapilir?

KızılBant
02.02.2007, 17:04
Yaşama alanı dağlar olan bir toplumun yemek kültürünün zayıf olması doğaldır. Akdeniz mutfağı dünyadaki en zengin mutfaklardandır nedeni ise bereketli topraklarda yaşamaları. Bizim Dersim bölgesi dağlarla çevrili tarım hayvancılıkla geçinilen bir bölge.

Doğal olarak Hamur işleri, Hayvansal gıdalar ve Doğadan çıkan otlar(Ispanakvs) ile besleniliyor.

Et ise çok özel günlerde yeniliyordu.

Şira Soj, Şira Gurt, Baviko, Bizik, Zerevet, Haşil, gibi yöresel yemeklerimiz genelde hamur yoğurt yağ bileşiminden üretiliyor bu yemekler otantik ayrıca kavurmalı yumurta, Mantar (SUNG) gibi çeşitli yiyecekler var.

Ancak baktığımız zaman Eski Dersimliler 120 yaşlara kadar yaşamışlar bunun nedeni elbette peynir, yoğurt, süt ve doğal otlar Şilan, Işkın gibi yiyeceklerden kaynaklanıyor. Günümüzde Mc donaldslar vs ler insan ömrünü kısaltıp Obez insanlar topluluğu yaratıyor. KEşke fırsatımız olsaydıda eskiler gibi yaşayabilseydik Stressiz, SIkıntısız, Dayanışma içinde, Sportif ve sağlık bir yaşam...

roza
02.02.2007, 17:15
Dersim mutfağı çok geniş değil tabiki bunda ekonomik etkenler var genelikle un,ayran,yağdan oluşan yemekler yapılmış..
Kurutulmuş eti unutmayalım oda ateşte pişince tadı başka oluyor...

Şoreş
02.02.2007, 18:44
Gağant Bayramında da Babiko yapılır canlar.. Gağant'ı biliyorsunuz değil mi?
Dersim Kökenli Alevi Halkının Bayramı.. :)

Avedis
02.02.2007, 18:50
birde kaynar suda kaynatilmis patlicanin içine konulan domates,sarimsak, maydanoz,biber gibi sebzelerin salatasi ,kislik için hazirlaniyor ama ismini unuttum.

Simdi hatirladim "Salamura" :)

Şoreş
02.02.2007, 18:53
birde kaynar suda kaynatilmis patlicanin içine konulan domates,sarimsak, maydanoz,biber gibi sebzelerin salatasi ,kislik için hazirlaniyor ama ismini unuttum.

Simdi hatirladim "Salamura" :)

Abi bu sanırım bir çeşit turşu ?
Bizim Trakyalı aile dostlarımız bundan gönderirlerdi bize.. Patlıcanın arasında dediğin malzemelerden.

Şoreş
02.02.2007, 18:56
Yaşama alanı dağlar olan bir toplumun yemek kültürünün zayıf olması doğaldır. Akdeniz mutfağı dünyadaki en zengin mutfaklardandır nedeni ise bereketli topraklarda yaşamaları. Bizim Dersim bölgesi dağlarla çevrili tarım hayvancılıkla geçinilen bir bölge.

Doğal olarak Hamur işleri, Hayvansal gıdalar ve Doğadan çıkan otlar(Ispanakvs) ile besleniliyor.

Et ise çok özel günlerde yeniliyordu.

Şira Soj, Şira Gurt, Baviko, Bizik, Zerevet, Haşil, gibi yöresel yemeklerimiz genelde hamur yoğurt yağ bileşiminden üretiliyor bu yemekler otantik ayrıca kavurmalı yumurta, Mantar (SUNG) gibi çeşitli yiyecekler var.

Ancak baktığımız zaman Eski Dersimliler 120 yaşlara kadar yaşamışlar bunun nedeni elbette peynir, yoğurt, süt ve doğal otlar Şilan, Işkın gibi yiyeceklerden kaynaklanıyor. Günümüzde Mc donaldslar vs ler insan ömrünü kısaltıp Obez insanlar topluluğu yaratıyor. KEşke fırsatımız olsaydıda eskiler gibi yaşayabilseydik Stressiz, SIkıntısız, Dayanışma içinde, Sportif ve sağlık bir yaşam...

Evet bizim İnsanlarımız hep ezilmiş ve bereketli ovalardan kovulmuşlar.. Bu yüzden Munzur Dağları, Kızıldağ, Çengel Dağlar bize yurt olmuş, onları Kutsal bilmişiz.. Bizler bu Coğrafyalarda, atalarımız o imkansızlıklara rağmen elindekilerle yetinmeyi bilip müthiş bir yemek kültürüne sahip olmuşlar...
Ne mutlu ki bizler tüm bu asimilasyona rağmen böyle güzel bir Kültüre sahibiz..

Ne mutlu ki bugün bizler Babiko nedir biliyoruz, Gırık nedir biliyoruz...:thumbup1:

usLanmaz62
02.02.2007, 19:39
Gağant Bayramında da Babiko yapılır canlar.. Gağant'ı biliyorsunuz değil mi?
Dersim Kökenli Alevi Halkının Bayramı.. :)

Gağantı ben bilmiyorum Şoreş anlatırmısın biraz:(

Şoreş
02.02.2007, 19:57
Gağantı ben bilmiyorum Şoreş anlatırmısın biraz:(

Dersim Kökenli olan, Tuncelili, Erzincanlı, Sivaslı, Maraşlı, Malatyalı, Bingöllü, Muşlu, Gümüşhaneli vs. Kürt Alevilerinin ve Ermenilerin Yılbaşı Bayramıdır.. Yemekler yapılır ve 3 gün Oruç tutulurmuş..

sidarta54
02.02.2007, 20:02
gagant ermeni kardeşlerimizin yılbaşı bayramıdır bizim yörelerde kutlandığını bilmiyordum istanbulda yaşayan ermenilerin bu bayramı kutladığını gazetede okumuştum kültür etkileşimi budur yüzyıllarca aynı yörede yaşamış insanlar birbirlerinin bayramlarını oruçlarını benimsemişlerdir

usLanmaz62
02.02.2007, 20:02
Gağant Bayramı demekki bana kadar gelmemiş.Bunu anneme babama sorup araştırıcam.Biz gençlere kadar gelememesi çok üzücü...

sidarta54
02.02.2007, 20:11
arkadaşlar babiko nedir zerefet değilmi?bizde yapıyoruz ancak adına başka birşey deniyor galiba
su un tuzdan hamur yapılıp fırına veriliyor fırından çıktıktan sonra kabuğu bırakılıp içi çıkarılıyor ufak ufak doğrandıktan sonra üzerine sarmısaklı ayran sonrada bolca tereyağı dökülüp biraz daha fırında bekletiliyor bunun adını ne? babikomu

Avedis
02.02.2007, 20:31
Bizim Trakyalı aile dostlarımız bundan gönderirlerdi bize.. Patlıcanın arasında dediğin malzemelerden.

Evet Sores kardesim bu bir tur tursu .çok guzel eksimsi bir tadi var .genelde Sonbaharin baslarinda yapiliyor. Kisin baslarinda artik sofralarda yerini aliyor.

Şoreş
02.02.2007, 21:09
arkadaşlar babiko nedir zerefet değilmi?bizde yapıyoruz ancak adına başka birşey deniyor galiba
su un tuzdan hamur yapılıp fırına veriliyor fırından çıktıktan sonra kabuğu bırakılıp içi çıkarılıyor ufak ufak doğrandıktan sonra üzerine sarmısaklı ayran sonrada bolca tereyağı dökülüp biraz daha fırında bekletiliyor bunun adını ne? babikomu

Evet ona Babiko yada Şir / Glora Şir diyoruz..:thumbup1:

meymane
02.02.2007, 23:56
evet belki yemeklerimiz zengin deyildi, ama o gunku fakirlikte bire birdi. ve dersim insaninin buyuk direnisliginde en buyuk katkisiydi, sirekot deyince hemen dedem aklima gelir, guclu kollariyla pesereyi dovmesi aklima gelirdi; dedem uzun boylu guclu ve sarisin biridi dersimde cevresinde tanilan biriydi. ve tereyagini bir tasa doldurup ictigini hatirliyorum. dedem oldugunde bir cok dersimli gibi yuz yasini asmis biriydi. ben dersime gittigimde teyzemin halen tulukta yaptigi ayrani ve siresoju korkunc guzel. fransizlarin en guzel yemegine bile deyismem :-).

meymane
03.02.2007, 00:40
aranizda gahutu bilen varmi sorejden baska -)

Şoreş
03.02.2007, 08:03
aranizda gahutu bilen varmi sorejden baska -)

Gırıkta müthiş.. Hani ortasını yarıp Kızgın Yağ döktüğümüz yemek :D Zerevette deniyor sanırım :)

Divani
03.02.2007, 08:12

Evet Sores kardesim bu bir tur tursu .çok guzel eksimsi bir tadi var .genelde Sonbaharin baslarinda yapiliyor. Kisin baslarinda artik sofralarda yerini aliyor.

evet belki yemeklerimiz zengin deyildi, ama o gunku fakirlikte bire birdi. ve dersim insaninin buyuk direnisliginde en buyuk katkisiydi, sirekot deyince hemen dedem aklima gelir, guclu kollariyla pesereyi dovmesi aklima gelirdi; dedem uzun boylu guclu ve sarisin biridi dersimde cevresinde tanilan biriydi. ve tereyagini bir tasa doldurup ictigini hatirliyorum. dedem oldugunde bir cok dersimli gibi yuz yasini asmis biriydi. ben dersime gittigimde teyzemin halen tulukta yaptigi ayrani ve siresoju korkunc guzel. fransizlarin en guzel yemegine bile deyismem :-).

Gırıkta müthiş.. Hani ortasını yarıp Kızgın Yağ döktüğümüz yemek :D Zerevette deniyor sanırım :)

Yahu öyle güzel anlatıyorsunuz ki iştahım kabardı keşke şimdi olsa da yesem:):)

ovacıklı
03.02.2007, 23:29
bizim için de babuko çok özel bir yemektir boyle önemli misafirlerimiz köylülerimiz falan olunca yapar hep birlikte yeriz yereyağının ve ayranın bol olduğu yerden yerim hep

sidarta54
04.02.2007, 00:02
bildiğim kadarıyla bir gırık tarifi vereyim (haşılda deniliyor) yapılış çok basit marifet dibini tutturmamak ve bunun için sürekli karıştırmak

suyun içine yeterince bulgur koyuluyor ve kaynatılıyor bulgur yumuşamaya başlayınca bir kapta suyla unu karıştırıp bulamaç yapıyoruz (unu iyice eritmek lazım) ve bunu bulgurun içine salıyoruz işte bu noktada tahta kaşıkla iyice karıştırıyoruz 6-7 dakika kadar birlikte iyice kaynayıp koyu bir hamur oluşuyor sonrasında derince bir kaba alıp ortasını iyice açıp kızgın yağ döküyoruz

malzeme kişi sayısına göre ayarlanır yanında ayran iyi gider AFİYET OLSUN

Şoreş
04.02.2007, 00:09
bildiğim kadarıyla bir gırık tarifi vereyim (haşılda deniliyor) yapılış çok basit marifet dibini tutturmamak ve bunun için sürekli karıştırmak

suyun içine yeterince bulgur koyuluyor ve kaynatılıyor bulgur yumuşamaya başlayınca bir kapta suyla unu karıştırıp bulamaç yapıyoruz (unu iyice eritmek lazım) ve bunu bulgurun içine salıyoruz işte bu noktada tahta kaşıkla iyice karıştırıyoruz 6-7 dakika kadar birlikte iyice kaynayıp koyu bir hamur oluşuyor sonrasında derince bir kaba alıp ortasını iyice açıp kızgın yağ döküyoruz

malzeme kişi sayısına göre ayarlanır yanında ayran iyi gider AFİYET OLSUN

Gırık'ı anneannem uzun zamandır yapmıyor, uğraş isteyen bir yemek dediğin gibi.. Ama Babiko müthiş ya..:bitmisbu: Bizim İnsanımızın en büyük değerlerinden biridir Babiko..

sidarta54
04.02.2007, 00:16
babiko müthiş benim favorim ama onunda en güzel özelliği öyle az kişiyle tadı olmuyor kalabalık olacaksın valla sabahtan beri annemle konuşuyorum yapalımmı diye artık teyzeme diyecem yarın artık yemek istiyorum sabahtan beri burada yazılanları okudum ağzım sulandı

Şoreş
04.02.2007, 00:31
babiko müthiş benim favorim ama onunda en güzel özelliği öyle az kişiyle tadı olmuyor kalabalık olacaksın valla sabahtan beri annemle konuşuyorum yapalımmı diye artık teyzeme diyecem yarın artık yemek istiyorum sabahtan beri burada yazılanları okudum ağzım sulandı

Ya Babikoyu biz yapalım.. Şimdi yapmak istesem ben, Erkek adam yemek yapmaz derler :p ama Babikoya gelince iş değişir:yamukgul:

sidarta54
04.02.2007, 00:42
Ya Babikoyu biz yapalım.. Şimdi yapmak istesem ben, Erkek adam yemek yapmaz derler :p ama Babikoya gelince iş değişir:yamukgul:

kesinlikle erkekler yapabilir bunu yapacaklarını iddia ediyorlar ama yapmıyorlar :D
sıkıldım ben yemek yapmaktan artık sıra sizde en son babam ne varki onda bende yaparım dedi bugün hadi bakalım yarın bizler için babiko yapın:yamukgul: :thumbup:

Şoreş
04.02.2007, 02:58
Anneannem hamuru yuğuruyordu titiz titiz, gerçekten Babiko bağımlılık yapıyor canlar.. Onun lezzetini ancak Dersim Kökenliler yaşayabilir :)

Haşıl diyorsunuz sanırım, Sivas, Erzincanda Gırık derler yöreye göre değişiyor sanırım.. Onu yapmak büyük uğraş gerektiriyor.

Birde soğanlı ekmek varmış galiba... Tereyeğı soğanı kavurup, ekmekliyormuşsun, tam hatırlayamadım.

Şoreş
08.02.2007, 20:11
2006 Xızır günümüzden.. Anneannemlerde toplanmıştık, Nenemin Babikosu.. Glora Şir. Merak edenler için.

Soslanmamış hali ama..:)

http://img252.imageshack.us/img252/6653/dsc00560ma2.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/8800/dsc00561ve0.jpg

sidarta54
08.02.2007, 20:15
şoreş çok güzel olmuş resim nenenin o güzel ellerine sağlık xızır yaklaştı bide babikonun tarifini al nenenden burada paylaş bilmeyen dostlarımızla

Şoreş
08.02.2007, 20:34
Canlar Cevizli Böreği bileniniz var mı ?

sidarta54
08.02.2007, 20:39
Canlar Cevizli Böreği bileniniz var mı ?

galiba yemekle çok ilgiliyim ben cevizli böreği biliyorum birde üzümlü böreğimiz vardır

Nesimi
08.02.2007, 20:58
Dersimde varmı cevizli ya da üzümlü börek? Ben hiç denk gelmedim böyle bir yemeğe Erzincan yöresi yemeği olabilir. Erzincanda üzüm bolca bulunur. Cevizli börek Dersim şartlarına daha uygun, Nazımiye civarları bolca ceviz ağaçlarıyla doludur.

Şoreş
08.02.2007, 21:00
galiba yemekle çok ilgiliyim ben cevizli böreği biliyorum birde üzümlü böreğimiz vardır

Üzümlü Börek çok ünlüdür.. Özel günlerde muhakkak yapılır ve misafirlere ikram edilir ama ben nedense tadından pek hoşlanmıyorum.. Tatlı türü şeylerle pek aram yok, üzümlü börekte bana çok tatlı geliyor..

Cevizli Böreği ise babaannem yapardı.. Böyle uzun olurdu, kıvrımlı bazen..
Birgün rahmetli bana ondan yaptı.. Gittim tepsiyi almaya. Misafirleri gelmişti.. Nenemde çok yaşlıydı..85 yaşlarında.. Misafirlere börek gitmesin, Torunum yesin diye Böreği sarıp verdi elime ve '' Doğru eve '' dedi..

'' Sıcak gineli yeyin '' dedi... Ama artık bizim ailede cevizli börek hiç yapılmıyor, çünkü onu sadece nenem yapıyordu..

Cevizli ketemiz var bide.. Rahmetli Babaannem onuda çok yapardı..

Ayran Çorbasını biliyor musunuz ? İçinde buğday olurdu sanırım..
Sıcaklarda iyi giderdi.

sidarta54
08.02.2007, 21:07
ayran çorbası en çok yaptığım çorba buralılar yayla çobası diyor ama biz ayran çorbası deriz

yoğurt 2 kaşık un 1 yumurta çırpılıp su katılarak koyu ayran kıvamına getirilir içine önceden biraz pişirilmiş buğday katılır (önceden pişirilirse daha rahat pişer çorbada) kaynayana kadar karıştırılmazsa çorba keser kaynadıktan sonra başka bir tavada sıvıyağ nane kekik ve başka ot varsa yağda kavrulup kaynayan çorbanın içine dökülür böyle coss diye bir çıkar çorbadan ve muhteşem kokar

Şoreş
08.02.2007, 21:08
Fırın Kuruyu biliyor musunuz ?

munzur6262
08.02.2007, 22:07
dersimin yemek kültürü yok denecek kadar az.bunun sebebide hiç kuşkusuz fakirlik.varda atalarımızmı yapmadı.olsaydı zaten onlar en güzel şeyleri biz çocuklarına miras bırakırlardı.babam anlatırdı dedemin maddi durumu iyiyiymiş ama o dönemde bir kilo şekeri bir kilo çayı olan maddi yönden iyi sayılırmış.düşünüyorumda demekki gerçekten yoksulluk kol geziyormuş.insanların tek üretebildiği tahılmış ve yemek menüleride bunun üzerine kuruluymuş.ama bildiğimiz birkaç yemek ismi varsa zaten üç beşi geçmezz onları zaten arkadaşlarda yazmış.ama hala yaşlılarımızın gözünde o yemekler diğer yemeklere göre çok çok üstün.

gül01
09.02.2007, 13:20
Bugün hasta bir şekilde oturma odasında uzanırken birden Teyzemden bir telefon geldi.. :) Ana ! Anneannem Babiko yapmış.. :) Babiko Dersim Kökenli Alevilerin yaygın olarak yaptığı bir yemektir.. Babiko deriz, Şir yada Klora Şir'de denir. :)

Ayrıca Gırıkta vardır bilir misiniz ? Böyle yemeğin ortasını yarıp, o boşluğa yağ dökerler :)

Gırıkta acayip güzel bir yemek ama faza yememek lazım adamı ölüme götürür:)yy cnm çekti bak:)

Servan
09.02.2007, 13:42
fazla yemeyin bizim yemekler tereyağlı oldugundan patlamayasınız.:):):)

Servan
09.02.2007, 13:44
Fırın Kuruyu biliyor musunuz ?

yeni duyuyorum toprak başka isimi varmı tarif etsene biraz.

usLanmaz62
09.02.2007, 15:01
İsmini unuttum ama bir de kayısılı yumurta vardı.Özel misafirlere yapılırdı eskiden:D

Adam
13.02.2007, 00:28
arkadaşlar ''babuko'' yapılıodur muhakkak dersim de? bizimkiler yapıyor walla. ayrıca şu şire soj dediğiniz acaba annemlerin sir dedigi yemekmi. böyle sac ekmeklerini dürüyolar,tereyağı-yoğurt un içine koyup yiyorlar. ondan mı?

Bizde de sırın deniliyor, yoğurtlu enfes bir şey rahmetli babaannem yapardı. Mükemmel bir lezzetti.

Nesimi
13.02.2007, 00:37
İsmini unuttum ama bir de kayısılı yumurta vardı.Özel misafirlere yapılırdı eskiden:D

kayısılı görmedim ama dut var yağda pişiriliyor o yemek var kürtçe ismi aklımda değil şu an. Kayısılı yumurta ilginç bir tad olur.

Erdem12
13.02.2007, 00:44
Dutlusu Diyarbakır'da da yapılıyor. Ayrıca Diyarbakır'da doğranmış üzüm pestilinden tereyağında yapılmış yumurtalı olanıda var. Dediğin gibi bu, misafir ağırlama yemeğidir. Her zaman yapılmaz. Ayrıca özellikle kışın yapılır.

Şoreş
14.02.2007, 19:51
Dutlusu Diyarbakır'da da yapılıyor. Ayrıca Diyarbakır'da doğranmış üzüm pestilinden tereyağında yapılmış yumurtalı olanıda var. Dediğin gibi bu, misafir ağırlama yemeğidir. Her zaman yapılmaz. Ayrıca özellikle kışın yapılır.

Erdem abi Diyarbakırlılar Babiko yapıyorlar mı?

Erdem12
14.02.2007, 19:59
Evet var, klora şir ve klor adı veriliyor orada.

Erdem12
14.02.2007, 20:05
Ayrıca germiya dew (dev) yapılır; bu yarma buğdaydan yapılan bir çeşit ayran çorbasıdır, içerisine ayrıca "punk-pung" adı verilen pınar; çeşme başlarında yetişen bir çeşit yabani nane katılır. Soğuk yenen llezzetli bir çorba-yemektir.

Şoreş
14.02.2007, 20:15
Germiya Dew bizde de var :D
Onun birde buğdaydan yapılanı vardı, soğuk soğuk güzel gidiyordu.

sidarta54
14.02.2007, 20:33
Ayrıca germiya dew (dev) yapılır; bu yarma buğdaydan yapılan bir çeşit ayran çorbasıdır, içerisine ayrıca "punk-pung" adı verilen pınar; çeşme başlarında yetişen bir çeşit yabani nane katılır. Soğuk yenen llezzetli bir çorba-yemektir.

evet o yabani naneyede yarpuz deniliyor galiba küçük çiçekleri var ve kokusu çok güzel ve keskin

Erdem12
14.02.2007, 20:43
evet o yabani naneyede yarpuz deniliyor galiba küçük çiçekleri var ve kokusu çok güzel ve keskin

Şehir kültürü ortamında buna yarpuz veya narpuz gibi adlarda veriliyor. Naneye benzer biraz daha koyu renkli ve iri yapraklı. Doğru aynı şeyden sözediyoruz. Bu buğdaylı ayran çorbası olan "germiya dew'in tadına farklılık katar.

sidarta54
14.02.2007, 20:47
Şehir kültürü ortamında buna yarpuz veya narpuz gibi adlarda veriliyor. Naneye benzer biraz daha koyu renkli ve iri yapraklı. Doğru aynı şeyden sözediyoruz. Bu buğdaylı ayran çorbası olan "germiya dew'in tadına farklılık katar.

evet çok güzel tat verir ama malesef şehirlerde bulmak zor nane kullanınca aynı tadı kokuyu vermez:001_unsur

Nazlıçiçek
15.02.2007, 11:31
Arkadaşlar sizin Dersime özgü dediğiniz babıkoyu biz Sivas İmralıkarda Yapıyoruz.ayrıca şimdi degil yıllardan beri yapılan bir yiyecek türü.Yani Koçgiri alevileri tarafından bilinen babuko Dersimliler ile olan ortak külrürümüzden mi kaynaklanıyor. Gerçi bizimde dedelerimiz Dersim Kökenliyiz Diyorlar ama nekadar doğru tartışılır.teşekkürler

Nesimi
15.02.2007, 11:39
Arkadaşlar sizin Dersime özgü dediğiniz babıkoyu biz Sivas İmralıkarda Yapıyoruz.ayrıca şimdi degil yıllardan beri yapılan bir yiyecek türü.Yani Koçgiri alevileri tarafından bilinen babuko Dersimliler ile olan ortak külrürümüzden mi kaynaklanıyor. Gerçi bizimde dedelerimiz Dersim Kökenliyiz Diyorlar ama nekadar doğru tartışılır.teşekkürler

Koçgirililerin büyük bölümü Dersim yöresinden eski zamanlarda Sivasa göç etmişler. Tabi giderken Baviko, Şir, Haşil, Bizik gibi yemekleride unutmamışlar.

Şoreş
15.02.2007, 20:10
Koçgirililerin büyük bölümü Dersim yöresinden eski zamanlarda Sivasa göç etmişler. Tabi giderken Baviko, Şir, Haşil, Bizik gibi yemekleride unutmamışlar.

Evet abican, Koçgiri Aşireti ve Yöresindeki tüm Kürtler Tunceliden göçmüşlerdir.
Mesela Xızırda Kavut yapılır bizde.. Bugün nenem hasta olduğu halde Babiko yapmıştı.. Duygulandım.. Çünkü yaşlılarımız biliyor, ya yok olursa yemeklerimiz, değerlerimiz...:bitmisbu:

Şoreş
15.02.2007, 20:20

Koçgirilisiniz sanırım, Koçgiri ile Tunceli Yöresi Dersimdir.. İki Jenosidi Bölgesi.. Lehçe dışında yemek, gelenek herşey aynıdır.. Bağlı olunan Ocaklar, Pirlerde aynıdır.. Yemek Kültürüde aynıdır tabikide.. Koçgiri Hozat, Pülümür, Ovacık, Nazımiye ve Merkez Yöresinden göçmüştür.. Çıkış noktası Osmanlı Belgelerine göre Nazımiye Khal mem, Günlüce Köyüdür.. Yemek Kültürümüzün aynı olması doğaldır..İsimlerde farklılıklar bile yok..:wink:

sidarta54
15.02.2007, 20:42
Evet abican, Koçgiri Aşireti ve Yöresindeki tüm Kürtler Tunceliden göçmüşlerdir.
Mesela Xızırda Kavut yapılır bizde.. Bugün nenem hasta olduğu halde Babiko yapmıştı.. Duygulandım.. Çünkü yaşlılarımız biliyor, ya yok olursa yemeklerimiz, değerlerimiz...:bitmisbu:

aa olurmu şoreşcim biz var oldukça kültürümüz yaşayacak en azından ben hep yapıcam mesela bugün kavurga yaptım çok güzel oldu mütiş bi lezzet mutlaka herkes denemeli kültürümüzü yaşatacağız:ilgili:

Şoreş
15.02.2007, 20:44
Ben Bijerik yapıcam :) Anneanneme yaptırırım yada.. Hiç yemedim inanır mısın.Kendimi bildim bileli hayatımda Babiko ve Haşık Gırık her var oldu ama Bijerik hiç denemedim.

sidarta54
15.02.2007, 20:53
Ben Bijerik yapıcam :) Anneanneme yaptırırım yada.. Hiç yemedim inanır mısın.Kendimi bildim bileli hayatımda Babiko ve Haşık Gırık her var oldu ama Bijerik hiç denemedim.

sen yap çok kolay öğrenmiş olursun hemde varya bağımlılık yapıyor hani gerçekten mısır yerine iyi alternatif (tatlı ama) mesela bugün yap ya da yarın çünkü xızırın son günü yapıyoruz

meymane_usari
03.03.2007, 09:40
Sivaslı olmama rağmen kendimi bir Dersimli olarak görüyorum çünkü benimle aynı dili konuşan insanlar neden benden olmasın diye belki de Zazaca kültürünün etkisiyle yemek kültürleri bile birbirine benzemiş sadece yöresel söyleyiş farklılıkları var.Şir in değişik isimleri var babko,bawko,glora şir;Hasıl'ın da değişik ismi var Gırık.Valla elimden geldiğince bu yemek kültürümüzü öğrenmeye çalışıyorum.Zaten Şir yapmasını biliyorum ama Hasıl'a gelince onu daha öğrenemedim :)

arkadas_62
03.03.2007, 12:42
ya hakikaten mutfak nimetleri yönünden pekte fakir kalmişiz bizlerde özel günlerde kimi zaman aklımıza geldiginde o tadımlık yemeklerimizden yapiyoruz ben en çok sırım severim enfes oluyor wallaha mükemmmel bir tadı var...

Şoreş
23.03.2007, 18:10
Sivaslı olmama rağmen kendimi bir Dersimli olarak görüyorum çünkü benimle aynı dili konuşan insanlar neden benden olmasın diye belki de Zazaca kültürünün etkisiyle yemek kültürleri bile birbirine benzemiş sadece yöresel söyleyiş farklılıkları var.Şir in değişik isimleri var babko,bawko,glora şir;Hasıl'ın da değişik ismi var Gırık.Valla elimden geldiğince bu yemek kültürümüzü öğrenmeye çalışıyorum.Zaten Şir yapmasını biliyorum ama Hasıl'a gelince onu daha öğrenemedim :)

Şir, yani Babiko Zaza Kültürünün değil, Doğu Kültürünün bir yemeğidir..Kürt kesimde daha yaygın olduğunuda söyleyebilirim, Aleviler içinde de en çok Kırmançki ve Kurmanca konuşan Alevilerde yaygındır...

Anneannem az önce Babiko yaptı:yamukgul:

Şoreş
23.06.2007, 13:03
Anneannem akşama ekmek yapacak, sac ekmeği :) Dersimliler çok iyi bilir Saç ekmeğini :)

Nesimi
23.06.2007, 13:09
Sac ekmeğinin Dersimde ve genel olarak tüm doğu toplumunda özel yeri vardır. Biz her pazar mutlaka annemin yaptığı sac ekmeğini yeriz.

Şoreş
23.06.2007, 13:29
Sac ekmeğinin Dersimde ve genel olarak tüm doğu toplumunda özel yeri vardır. Biz her pazar mutlaka annemin yaptığı sac ekmeğini yeriz.

Glora Şir'in yeri bambaşka bıra:thumbup1: Haşılda çok güzel ama çok ağır geliyor bana yağlı olmasından dolayı:thumbup1:

Bavkoyu birçok yemeğe tercih ederim:thumbup1:

Nesimi
23.06.2007, 13:36
Glora Şir'in yeri bambaşka bıra:thumbup1: Haşılda çok güzel ama çok ağır geliyor bana yağlı olmasından dolayı:thumbup1:

Bavkoyu birçok yemeğe tercih ederim:thumbup1:

Bravo biliyosun :lol:

meymane
23.06.2007, 22:25

ya bra bu dedigin, sire soj deyilmi?, bende bugun yedim :biggrin:

Şoreş
24.06.2007, 00:24
Bravo biliyosun :lol:

Bilmem mi bıra :D Kendimi bildim bileli soframızdan Haşıl / Bavko / Saç Ekmeği eksik olmaz:D

Nesimi
24.06.2007, 00:42
ya bra bu dedigin, sire soj deyilmi?, bende bugun yedim :biggrin:

olvoze mi,

sire soj daha farklı. Benim dediğim normal tandırda veya sacda yapılan sabahları Torak(çökelek) ile yediğimiz ekmek ;) İyi bilirsin bra onu

garcia
24.06.2007, 01:33
Bilmem mi bıra :D Kendimi bildim bileli soframızdan Haşıl / Bavko / Saç Ekmeği eksik olmaz:D

gürsel bu sac ekmeği bildiğimiz yufkamı yoksa,mayalı ekmekmi?mesela bizim tokat yöresinde yufkada yapılır, birde yörede kete,gilik olarak adlandırılan kalınlığı 3 santim gibi ekmeklerde yapılır. haşhaşlı,cevizli,peynirli,sade ne istersen...çayla çok güzel olurdu.rahmetli babaanneme köye gidince mutlaka yaptırırdım...

Şoreş
24.06.2007, 10:17
gürsel bu sac ekmeği bildiğimiz yufkamı yoksa,mayalı ekmekmi?mesela bizim tokat yöresinde yufkada yapılır, birde yörede kete,gilik olarak adlandırılan kalınlığı 3 santim gibi ekmeklerde yapılır. haşhaşlı,cevizli,peynirli,sade ne istersen...çayla çok güzel olurdu.rahmetli babaanneme köye gidince mutlaka yaptırırdım...

Hepsinden var:thumbup1:

Rahmetli babaannem en çok cevizli kete yapardı, o çok güzel olurdu gerçekten..

alevi_siyah
24.06.2007, 10:19
Yae bide bıçık var şahane

meymane
25.06.2007, 21:25
olvoze mi,

sire soj daha farklı. Benim dediğim normal tandırda veya sacda yapılan sabahları Torak(çökelek) ile yediğimiz ekmek ;) İyi bilirsin bra onu

evet bilmezmiyim dersimdeyken okula gitmeden once yerdim:sad: o gunler harikaydi

kolpa
12.07.2007, 14:56
ben bir tek zırfeti biliyorum gerisi aynı zaten.Bir de meşhur pestil aklımda kaldı.O da içinde ekmek,yağ olmadığı için.Bizim tarafı anlamıyorum resmen tüm yağı boca ediyolar yemeklere dedem hepsini yiyor hala yaşıyor,80ine geldi.Köydekilerde hiç kolestrol yok.bir de bişey sorucam dersim mutfağında "topık"diye biir yemeği duyan var mı ermeni yemeğiymiş de nasıl bişi merak ettim.

meymane
05.09.2007, 00:33
ya birde dersimde en cok yapilan ve tadina doyulmuyan kavurma geliyor aklima gercektende cok guzel yapiyorlar, bunun nedeni ise hayvanlarin cok guzel dogada beslenmesi. dersimdeki etin lezeti bambaska:wink:

PAÜlü
05.09.2007, 01:29
meymane can agzımı sulandırdın gece gece :lol: :lol: :lol:

PAÜlü
05.09.2007, 01:31
ya can sizde kete varmı. Yoksa sadece erzincana özgü birşeymi.Bavkoyu duymustum cok güzel oldugunuda..
saygılarımla :)

meymane
06.09.2007, 00:37
ya can sizde kete varmı. Yoksa sadece erzincana özgü birşeymi.Bavkoyu duymustum cok güzel oldugunuda..
saygılarımla :)

kete dedigin sanirim cevizli olmali, valla dersimde cok ceviz agaclari var ama ben yedigimi hatirlamiyorum:sad: bir gun yaparsan davet edersen sevinirim:blush:

PAÜlü
06.09.2007, 00:41
kete dedigin sanirim cevizli olmali, valla dersimde cok ceviz agaclari var ama ben yedigimi hatirlamiyorum:sad: bir gun yaparsan davet edersen sevinirim:blush:

Kete tatlıdır. Ben yapmayı ögreniyim davet ederim can ne demek. :biggrin: :biggrin:

meymane
07.09.2007, 22:28
Kete tatlıdır. Ben yapmayı ögreniyim davet ederim can ne demek. :biggrin: :biggrin:

ogrenmen ne kadar surecek, biraz sabirsizim:p fazla sekerli olmasin:biggrin:

meymane
05.10.2007, 22:46
bu sene dersime giderken, 6 kilo bal almistim simdiden kalmadi:sad:
bu kisin yeniden gitmem lazim nasil olsa 20 kiloya kadar iznim var:biggrin:

Canan1
05.10.2007, 22:53
Selam meymane güzel topic...............

benim en sevdigim yemekleri simdi yazicam, yazildiysa bile yazicam:p :p

Oldukca zengin yemek kültürüne sahip olan Dersim mutfaginin arasinda en cok babiko-zerefet,guriz yemegi,gögme corbasi,dut tatlisi,keskek,kavut ve daha neler:wink: :wink: var ama................

Helal hos olsun:001_tt2:

Saygilar

meymane
05.10.2007, 22:59
Selam meymane güzel topic...............

benim en sevdigim yemekleri simdi yazicam, yazildiysa bile yazicam:p :p

Oldukca zengin yemek kültürüne sahip olan Dersim mutfaginin arasinda en cok babiko-zerefet,guriz yemegi,gögme corbasi,dut tatlisi,keskek,kavut ve daha neler:wink: :wink: var ama................

Helal hos olsun:001_tt2:

Saygilar
tesekurler sizede helal hos olsun:biggrin:

Canan1
05.10.2007, 23:01
tesekurler sizede helal hos olsun:biggrin:

meymane,dayinin oturdugu yerde iyi bir dersimli restoran var, yemekleri süper......dayina gelirsen tavsiye ederim:wink:

Saygilar

meymane
05.10.2007, 23:30
meymane,dayinin oturdugu yerde iyi bir dersimli restoran var, yemekleri süper......dayina gelirsen tavsiye ederim:wink:

Saygilar

tesekur ederim waye, adresi vermegi onutma, dersimliler cok orda:biggrin:

Canan1
05.10.2007, 23:32
tesekur ederim waye, adresi vermegi onutma, dersimliler cok orda:biggrin:

Adresi söylerim........rüsselsheimda bide sachsenhausenda var süper bir yer, birisi tandure,digeri munzur :)))))

Saygilar

meymane
06.10.2007, 00:24
Adresi söylerim........rüsselsheimda bide sachsenhausenda var süper bir yer, birisi tandure,digeri munzur :)))))

Saygilar

can simdi sasirdim:wacko: hankisine gideyim

Canan1
06.10.2007, 00:57
can simdi sasirdim:wacko: hankisine gideyim

selam tekrar, ayni yemek secme gibi oldu simdi, hangisi acaba daha iyi diye birsey yok,ikiside iyi mekan...ayni dersimin zengin mutfagi gibi,git begen, sec....

Kolay gelsin

ipekk
15.02.2008, 01:34
Bizim yöresel yemeklerimiz çok güzel Benim aklıma gelenler; sizin dediğiniz babiko var biz zerfet diyoruz Nanitavi(tereyağ,un,süt ile yapılıyor lokmada deniliyor), sirekot, kavut, ayran çorbası (modern ismi yayla çorbası), patila, kavurma (özellikle börekte harika), keşke, kutkut (közlenmiş patlican ve biber ezmesi), nani şir (bildiğiniz krep), herir, süt çorbası (soğan, et, süt) Hoşaflarımızı unutmayalım kayısı, siyah erik, kak Aklıma gelenler bunlar, hatırlarsam yazarım

meymane
15.02.2008, 13:24
Bizim yöresel yemeklerimiz çok güzel Benim aklıma gelenler; sizin dediğiniz babiko var biz zerfet diyoruz Nanitavi(tereyağ,un,süt ile yapılıyor lokmada deniliyor), sirekot, kavut, ayran çorbası (modern ismi yayla çorbası), patila, kavurma (özellikle börekte harika), keşke, kutkut (közlenmiş patlican ve biber ezmesi), nani şir (bildiğiniz krep), herir, süt çorbası (soğan, et, süt) Hoşaflarımızı unutmayalım kayısı, siyah erik, kak Aklıma gelenler bunlar, hatırlarsam yazarım

evet bunlari dersimde yemek baska bir zefk aslinda dersimin guzel hafasi yoresel yemegine yansitiyor tere yagi ekmegi cok buyuk bir zefk veriyor:biggrin:
acikdim birden bire dersime gitmem geldi daha yeni gelsemde:biggrin:

DERSİM_Gülay
15.02.2008, 13:38
Gırıkta acayip güzel bir yemek ama faza yememek lazım adamı ölüme götürür:)yy cnm çekti bak:)

onu ilk defa duyuyorum ya nasıl bişe gırıkta

DERSİM_Gülay
15.02.2008, 13:40
sıre soj ve babuko en meşhur olanları.