Orijinalini görmek için tıklayınız : Aşure malzemeleri ve pişirmesi
Alevimen 01.02.2007, 02:30 Ceviz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10230&stc=1&d=1170289266
Badem:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10231&stc=1&d=1170289388
Fındık:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10232&stc=1&d=1170289502
Hurma:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10233&stc=1&d=1170289532
İncir:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10234&stc=1&d=1170289585
Kaju fıstığı:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10235&stc=1&d=1170289735
Kaysi:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10236&stc=1&d=1170289803
Alevimen 01.02.2007, 02:36 Kuru Üzüm:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10237&stc=1&d=1170289907
Dut:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10238&stc=1&d=1170289958
Yer Fıstığı:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10239&stc=1&d=1170290031
Buğday:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10240&stc=1&d=1170290086
Şeker:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10241&stc=1&d=1170290189
Ve su..
Alevimen 01.02.2007, 02:43 Bir kaç saat (ben 1 gece bekletiyorum) fındık ve fıstık türlerini sıcak su dolu tencerede bekletin. Başka bir tencerede ise buğday tanelerini beklettirin.
Ardından pişirilmesi ve lezzeti daha farklı olur :wink: Bol şekerli yapın :p
Ayrıca yeterince fındık veya fıstık çeşitlerini bulamazsanız bir elma veya armutta katabilirsiniz. (Dikkat: Elma ve Armudu sonradan katın, çok pişmesinler..)
Cumartesi Yengemler, Pazar Günü ise Anneannemler yapacak :yamukgul:
Aşuremizin birde tatlısını icat etmişler.. Asıl Aşure budur, Aşure Çorbasıdır gerçek olan.. :yamukgul:
rockçı turna 01.02.2007, 02:58 eheueheuehu ya erhan kusura bakma ama ne yalan söyleyeyim seni aşure tarifi verirken görünce tutamadım kendimi:lol: :p hala gülüyorum. bu malzemeler senin hazırladıkların mı? walla resmen tv deki yemek programları gibi, cok muntazam:turned: allah kabul etsin:thumbup1:
Hüseyin69 01.02.2007, 03:02 Bir kaç saat (ben 1 gece bekletiyorum) fındık ve fıstık türlerini sıcak su dolu tencerede bekletin. Başka bir tencerede ise buğday tanelerini beklettirin.
Ayrıca yeterince fındık veya fıstık çeşitlerini bulamazsanız bir elma veya armutta katabilirsiniz. (Dikkat: Elma ve Armudu sonradan katın, çok pişmesinler..)
simdi asureyi senmi yapiyorsun :biggrin:
benim hanim duymasin senin yaptigini valla basima is acar :001_unsur derhal bu mesajini yok et :mad:
ayrica sekeri fazla katma, sekeri olanlara sorun cikarmasin
birde elma ile armut zaten katiliyor ve yemek tuzsuz olmaz tabiki
ama tuzu unutmusun
gebani (hamarat):wink:
gebani bizim (kirmanciki) dilde hamarat denir
Alevimen 01.02.2007, 03:10 su, tuz.. lafı olmaz diye yazmadım. Şekerli yapmayanda var yapanda..
Elma, armut gibi meyvalar sonradan katılıyor.. Pişirme derecesinden dolayı o nedenlede paranteze aldım..
Umarım anlatabilmişimdir. :p :innocent:
süper ya aşure yapılıyor.. alevimende usta :001_tt2:
helal olsun allah kabul etsin diyelim :biggrin:
simdi asureyi senmi yapiyorsun :biggrin:
benim hanim duymasin senin yaptigini valla basima is acar :001_unsur derhal bu mesajini yok et :mad:
ayrica sekeri fazla katma, sekeri olanlara sorun cikarmasin
birde elma ile armut zaten katiliyor ve yemek tuzsuz olmaz tabiki
ama tuzu unutmusun
gebani (hamarat):wink:
gebani bizim (kirmanciki) dilde hamarat denir
abi yenge bugünlerde girmesin foruma sana kalır aşure yapmak:001_tongu
sn.Alevimen resimler ve tarif harika olmuş, bu ara bizim işlerdede bayağı bir hareket var, ama nedense insanımız aşureye badem, hurma, kullanmıyor pek, birde dikkatimi çeken kaju fıstığı resmi eklemişşin ilk defa görüyorum kajuyu deneyeceğim, tekrar sağol:) Bu arada tuttuğumuz oruçlar, hak katında kabul olsun, Aşureniz berketli olsun, haklıyla haksızın kavgası olan kerbelalar yaşanmasın, saygılarımla...
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10242&stc=1&d=1170313527
Alevimen sizden aşüre malzeme ve tarifini almak hoş oldu... yemek aşüre ve türü şeyler bayanların ilgi alanında olduğu için arada erkeklerin ilgilendiğini görmek çok güzel oluyor....:)
valla ben aşüre yaptım....ikram etmek isterdim sizlerede ama dağıttım kalmadı bitti....:)
aşuremiz bereketli olsun....
saygılar.....
deli gönül 01.02.2007, 10:06 Bir kaç saat (ben 1 gece bekletiyorum) fındık ve fıstık türlerini sıcak su dolu tencerede bekletin. Başka bir tencerede ise buğday tanelerini beklettirin.
Alevimen aşurenin tarifini güzel vermişsin.Malzemelere fasulye ve nohutu da eklemeyi unutma:)Birde aşurenin içine mutlaka çubuk tarçın,zencefil ve karanfil atılmalı.o zaman kokusu ve lezzeti daha güzel oluyo.:biggrin:
Hepimizin aşuresi bereketli olsun.Tuttuğumuz oruçlarımız hakka geçsin canlar
munzur_62 01.02.2007, 10:29 Şunu düzeltmek isterim aşureye buğday değil Döğme konulur birde çoğu yerde görüyorum içine fasulye ve nohut koyuluyor ben buna karşıyım biz koymuyoruz birde orda bir fıstık çeşidi gördüm biz normal fıstık koyuyoruz
seyhunbey 01.02.2007, 10:43 Bir kaç saat (ben 1 gece bekletiyorum) fındık ve fıstık türlerini sıcak su dolu tencerede bekletin. Başka bir tencerede ise buğday tanelerini beklettirin.
Abin Tamam ben kaşiğimi alip geliyorum :) aşure yemeğe sen yaparsinda güzel olmazmi :p dur 1 dakika hayir gelemem ben vazgeçtim timucin beni isirir gelemem :(
çeşm-i naz 01.02.2007, 10:54 aşureye zencefil ve defne yaprağı da koyun bence valla ben dün yaptım çokta güzel oldu cümlemizin orucu hakka geçsin buyrun beklerim aşure ve gömbe yemeye bu arada tarif için teşekürler alevimen ama sanki ben yarmayı göremedim:gosterge
seyhunbey 01.02.2007, 11:04 aşureye zencefil ve defne yaprağı da koyun bence valla ben dün yaptım çokta güzel oldu cümlemizin orucu hakka geçsin buyrun beklerim aşure ve gömbe yemeye bu arada tarif için teşekürler alevimen ama sanki ben yarmayı göremedim:gosterge
oyy didem sende varya :devil: artık yarmayida sen götürü verirsin ne olcak Bizde asure yapilan eve gönlünden ne geçerse götürülür adettentir. Maksat çorbada bizimde tuzumuz bulunsun :)
çeşm-i naz 01.02.2007, 11:46 oyy didem sende varya :devil: artık yarmayida sen götürü verirsin ne olcak Bizde asure yapilan eve gönlünden ne geçerse götürülür adettentir. Maksat çorbada bizimde tuzumuz bulunsun :)
ben listede göremedim sadece biz mi koyuyoruz diye düşündüm de bir an:uhhm: valla bizde de öle zaten aşure yapılan eve gidilir gün boyunca yardım edilir bu arada pendikte olan arkadaşlar varsa cemevinde cumartesi günü aşure pişirilecek ve cem yürütülecek haberiniz olsun..
sidarta54 01.02.2007, 11:48 bende karanfil atıyorum birkaç tane aşureye kokusu çok güzel oluyor (sonradan çıkarıyorum) bir arkadaşımda nohut ve fasulye koyuyor aşureye çok dalga geçmiştim ama koyanlar varmış ama ben tercih etmiyorum yinede onunkide hoş olmuştu
çeşm-i naz 01.02.2007, 11:50 unutmadan arkadaşlar cevizi en son atın çünkü ilk atarsanız aşurenizi karartır ceviz haberiniz olsun...
AnGeNehM 01.02.2007, 11:52 Artık Asureyi Lüx lokantaların restaurantların tatlılar menüsüne ekliyorlar.Ve bazı değişiklikler yaparak servis ediyorlar.
Tatlı olarak sundukları için bazı değişiklikler yapmışlar ama aslında bir bakıma Aşureyi bugünlere,bu şartlara getirdiysek ne mutlu bizlere.
Hadi ben annemin Aşuresinden yiyiyorum :)
sidarta54 01.02.2007, 11:52 unutmadan arkadaşlar cevizi en son atın çünkü ilk atarsanız aşurenizi karartır ceviz haberiniz olsun...
ben cevizi önceden kaynatıp kabuklarını soyuyorum hem o zaman aşureyide karartmıyor kaynayınca kabuklar rahat çıkıyor
AnGeNehM 01.02.2007, 11:54 unutmadan arkadaşlar cevizi en son atın çünkü ilk atarsanız aşurenizi karartır ceviz haberiniz olsun...
Ben karartanın kuru üzüm olduğunu biliyordum aslında mantıklıda geliyor cevizi bilmiyorum ama kuru üzümde karartır...
Kayısıları İncirleri büyük büyük büyük atanlar var Lutfen küp doğrayalım.Daha güzel olur
alevikizi87 01.02.2007, 11:56 su, tuz.. lafı olmaz diye yazmadım. Şekerli yapmayanda var yapanda..
Elma, armut gibi meyvalar sonradan katılıyor.. Pişirme derecesinden dolayı o nedenlede paranteze aldım..
Umarım anlatabilmişimdir. :p :innocent:
Alevimen Usta sagol tarifin için..çok hünerlisin maşallah:yamukgul: valla şahsen ben cesaret edipte yapamam:wink: ne me lazım..o yüzden bu işi bilenlere bırakayım.. neyse aşure dedinde valla bende bugün cem evine gidip bi güzel yiyip 12 hizmetimi yapıp gelcem..buyrun arkadaşlar hepinizi Gebze Darıca Cem Evine davet ediyoruz..:) Gelin Canlar Bir Olalım..!
çeşm-i naz 01.02.2007, 11:56 Ben karartanın kuru üzüm olduğunu biliyordum aslında mantıklıda geliyor cevizi bilmiyorum ama kuru üzümde karartır...
Kayısıları İncirleri büyük büyük büyük atanlar var Lutfen küp doğrayalım.Daha güzel olur
ceviz karatır kuru üzümün karası çıkmaz :thumbup1:
evet ya koca koca atmayalım bir de aşureyi sıcak yiyenler var sizler yersiniz?
Tarif süper olmuşşş
bizde Cumartesi günü aşuremizi yapacağız, Allah kabul ederse
tüm forum üyeleri davetlidir
entity_trx 01.02.2007, 12:47 Özledim valla bugün gideyim de Ihlamurkuyu cem evinde aşure yiyeyim:)
Ümraniye'de falan oturan varsa beraber gidebiliriz:)
Komşular aşüre dağıtmaya başladılar. Alevilerin yoğun olduğu mahallelerde özellikle farklı ve özel anlamı oluyor aşüre yapmanın ve dağıtmanın.
Aleviliğin dayanışmacı yönünü ve sosyal yönünün kuvvetli olmasını ortaya koyuyor.
rockçı turna 01.02.2007, 13:23 Komşular aşüre dağıtmaya başladılar. Alevilerin yoğun olduğu mahallelerde özellikle farklı ve özel anlamı oluyor aşüre yapmanın ve dağıtmanın.
ya biraz önce 3 komşu peşpeşe aşure getirdiler, uykumdan da ettiler beni:yawn: neyse hak kabul etsin:turned:
Yapılan aşure en az 12 eve dağıtılmalıdır.
Yoksa aşurenin anlamı kalmaz
kendin pişir kendin ye yok
arkadaşlar bende şimdi kaynatıyorum aşuremi ladyinde emeği var benimkinde:komik herkesin aşuresini allah kabul etsin
bende kurbanlarda yemek yapımında mürebbilikten ayrı keşkekçilikte yapıyorum ve bir kaç öneride bulunayım.
eğer buğdayı kendini dibekte veya setende dövecekseniz (benim kendim dövüyorum)tamamen ıslatmayın. temizledikten sonra içine biraz sıcak su ekleyin ve elinizle bir güzel harmanlayn.
dövme işlemi bitince buğdayı elinize alın ve sıkın eğer dağılmıyorsa bilinki hazırdır.
bir güzel yıkayın ve bir kaba koyun içine sıcak su ekleyip 1 saat bekletin.
kabınızın dibini yağlayınki yanmasın
aşurenizi pişirirken şekeri ocaktan indirmeye yakın ekleyin yoksa buğdaylar diri kalır.
şekeri ilave etmeden evvel pişirirken karıştırma işkemine özen gösterin. karıştırırken her seferinde kaşığın sırtı ile buğdayları ezin. bu işlem çok önemlidir yoksa aşure özlü olmaz ve tabiri caizse bulaşık suyuna benzer.
size tavsiyem içine bir elmaya batırılmış 10 , 15 adette karanfil ekleyin işlem bitince karanfillli elamyı çıkartın.
bazı yörelerde kurban kesilir bu gün. bizim burada adet kurbanın kanından bir parça kazanın dışına sürmektir.
ha unutmadan kurban kesecek canlara kuraba gülbengini yazayım.
Bismişah Allah Allah
Şu kurbanın yüzü suyu hürmeti için bu dergahtan bizi ayırma ey gani şah.
Ferman-ı Celil, Kurban-ı Halil Delil-i Cebrail , Tekbir-i İsmail.
Allahuekber. Allahuekber. Allahuekber.
Vela hevle vela kuvvete Vela Hüle hüvveyül aleyhül azim.
alevi_murat24 01.02.2007, 16:02 bizim burada alevinmenin söylediklerinin yanında kök ve toz tarcın. zencefil, karanfil, kara biber, de ekliniyor.
heviznur 02.02.2007, 00:34 Aşure dağıtılmaya başlandı;Bugün halamlar yapmışlar aşure sonra komşular getirdiler,
Alevi insanının kendini böyle takdir edilesi bir şekilde yaşaması birlik içinde olunduğunun örneğidir...
Her geçen yıl Aleviler Aleviliğine daha fazla sahip çıkmakta,bu da dayanışma içinde olunduğunun bir sembolü niteliğinde.
Aysu_Can 02.02.2007, 00:55 Butun oruc tutup, Asure pisiren canlarin hizmeti hakka gecsin.Erhanin yapmis oldugu asure tarifide bir hak hizmetidir, Allah bu hizmetinide kabul etsin sevgili Erhan.
Bizim sülale sırasıyla yapmaya başladı Aşureyi.. Anneannemler, Yengemler, diğer akrabalar..Şimdide annem yapıyor, yarına hazırlıyor malzemeleri.. Büyük titizlik istiyor gerçekten.. Geleneğimizi yaşatıyorsak ne mutlu bize değil mi..
fatma sennur 10.02.2007, 10:03 Asure icin nohut, pirinc, fasulye katan da olur.. igde, dut kurusu da kısacası ambarda ne varsa..incir, hurma gibi katkıların sekeriyle idare de edilir.. zevke gelenege bagli
ya aşure herkesin bildiği o tatlı yani şekerli biçimde yapılıyor ama bi arkadaşım bana kendilerinin aşureyi tuzlu yaptıklarını ve içinde etinde bulunduğunu söyledi acaba benimle matrak mı geçti yoksa bunun aslı var mıdır bir bilene soruyorum???
gamzelım 12.02.2007, 15:14 cok guzel yaa canım cektıııııı.ben ıl dısındayım okul sebebı ıle aılemden uzagım.zaten su 20 gundur asure cekıyo canım ya ben annemın asuresını,yemeklerını ozledım,bana gunah :( neyse yapanları allah kabul etsın tum canlara afıyet olsun(bu arada annem ben evdeyken asure yapacakmıs oleeeyyyyyyyyyyyyyyy annemı cok sevıyorum....)
zazaozgun 18.04.2007, 15:49 aşurenin tadı güzel olduğu kadar ortaya çıkışının yapılışının ayrı,önemli bir anlamı var.bir de bize göre çorba olan aşure,farklı toplumlarda tatlı olarak kabul edilir.bol çeşitli,lezzeti tadı olan ve bizim için önem taşıyan bir aştır.
Merhaba Arkadaşlar,
Aşuremizi yaparken mutlaka 12 çeşit olmasına dikkat edelim ve orucumuzu Allah kabul etsin...
benim eklemek istediğim iki küçük ayrıntı var:
aşureye ceviz koyacaksanız mutlaka kabuklarını soyunuz aksi takdirde asurenizin rengi kararır birde bir tavsiye daha bunu pek kimse bilmez; asurenin sekerini bir tencerede kavurup sıvı hale getirip ekleyiniz.Bu asureye apayrı bir tad katıyor.
Herkesin orucunu allah kabul etsin diyorum, sofranız bereketli olsun...
Ama bunu pişirmesi cok zor yav.biri yardıma gelsin:)
Aşurenin mazeme görüntüleri ile beraber bilgiler çok detaylı bir şekilde verilmiş. Bu anlamda katkısı olan tüm arkadaşlara teşekürler.
Çevreden dikkat ettiğim kadarı ile aleviler ağırlıkta olmaz üzere, sünnilerden de aşure hazırlayanlar oluyor. Her aşure ayı içerisinde olduğu gibi günde 3-4 tabak aşure geliyor. Annemde her sene kazanlarda yapıp ulaşabildiğimiz her yere dağıtır. Sanırım bir kaç gün içinde hazırlıklara başlar.
Bu arada aşure ayı içerisinde olduğumuzdan özellikle misafir katılımcılar tarafından bugünlerde en fazla rağbet gören faydalı konulardan birisi olmuş.
bizim evde herkes oruç salı günü aşure yapılacak çarşamba abimgilde yapılacak hak muhanmet ali tutugunuz oruçları dergehına yaza
Rüzgar.Aras 21.01.2008, 09:58 Bir kaç saat (ben 1 gece bekletiyorum) fındık ve fıstık türlerini sıcak su dolu tencerede bekletin. Başka bir tencerede ise buğday tanelerini beklettirin.
Benimde yengem bugün yapıyor.Gidemde bitmeden yetişeyim :laugh:
Ama biz hurma ve inciri koymuyoruz mesela... Bunların yanısıra nohut ve fasülye kullanıyorlar.Tuzlu aşureyi hiç duymadım ben tatmadım da.Bizde şekerli yapılır.Ama şunu biliyorum aşureyi herkes çok farklı yapıyor :confused1
Ben mesela annemin aşuresinin dışında pek yiyemem.Neyse aşure yapan herkese kolay gelsin... Malum uğraştırıyor.Ben sadece yemesiyle ilgilendim şimdiye kadar.Daha kolay oluyor :biggrin:
Erhan abi sana da kolay gelsin.Valla bir kız olarak utandım ne güzel sen bile yapabiliyorsun demekki bizimde öğrenmemiz gerekiyor.Aslında öğrenmek değil,yani senelerdir nasıl yapıldığını gördüm.Önemli olan tadını tutturabilmek.Onuda annemden iyi yapamam herhalde.Ama şuna da karar verdim bundan sonra erkek kardeşime yaptırıcam :thumbup:
Rüzgar.Aras 21.01.2008, 10:02 Merhaba Arkadaşlar,
Aşuremizi yaparken mutlaka 12 çeşit olmasına dikkat edelim ve orucumuzu Allah kabul etsin...
Evet can.Şimdi hatırladım.Sanırım ne olduğunun,nasıl olduğunun öneminden çok buna dikkat etmemiz gerekiyor.Malzemeler bazen değişiklik gösterebilir ancak 12 çeşit olması gerekiyor.Güzel bir hatırlatma :thumbup1:
gulbahar2424 05.02.2008, 21:34 merhaba sizin vermiş oldunuz mazemeleri biliyorum ve mükemmel mazemeler ben hep annemden gördüm çok güzel yapar. içine kesinlikle nohut ve bu gibi mazemeleri asla olmadı olmayacak .ve ben aşure çorbasını kazanlarla yesemde doymam biraz çok kaçsa bile .teşekkür ederim size ve aşure çorbasının tarifini verenlere sevğiyle kalın.
Bizim Aşure'ye; ceviz, fındık, incir, kayısı, çekirdeksiz üzüm, besni üzümü, dolma fıstığı, dut, buğday(den), kuş üzümü, su ve şeker konulur. Böylece 12 hizmet tamam olmuş olur.
Fasulye ve nohut meyve olmadığı için bizimkiler kullanmazlar ama özellikle kaju fıstığının çorbada olması biraz tuhaf. Ben şimdi sorsam ''bu çorbada niye kaju fıstığı yok anne'' diye ''ero kaju çıko'' diye bi yanıt alırım :)
|