Orijinalini görmek için tıklayınız : Aşure mi Aşura mı?

çeşm-i naz
01.02.2007, 19:51
merhaba canlar bugün aşura yada aşure günümüz oruçlarımızı tuttuk matemizi yaşadık ve mübarek güne geldik bugün aşure dağatmaya gittiğimizde ben aşure dedim dede bana aşura aşure değil diye kızdı öyle bir kızdı neden diye bile soramadım şimdi sizlere sormak istiyorum aşure mi aşura mı neden ???

Alevimen
01.02.2007, 21:44
Türkçe resmi dilde aşure dir. Ama Türkiye farklı etnolojilerden / kültürlerden oluşan insanların yaşadığı büyük bir ülke, o nedenle yöresel olarak bir iki harf farklılıkları olabilir.

Şoreş
01.02.2007, 21:51
Aşura kelimesi genellikle Şia/Caferi kesimler tarafından kullanılır..
Aşure ise Alevilerde yaygın bir kelimedir.

çeşm-i naz
01.02.2007, 21:54
bir fark yoksa dede niye kızdı ya cem evinden öyle bir kaçtım ki neyse ben yarın bir daha gideyim söyleyeyim bakalım

foodal
01.02.2007, 21:55
[B]Aşura veya Aşure; yol yemeği, aşı veya gün yemeği anlamını ifade ediyor. Daha karmaşık olanı ise Avestik dinlerle ilgili. Bu bağlamda ise doğru telafuz ‘Ahura’ oluyor. Ahura, yerin ve göğün tek doğurucusu oluyor. Doğuşu ise kendinde var olan güçlerle yerine getiriyor. Bizim gezegenler olarak tanımladığımız bu bağlamdadır. Bu ise onikidir. Etkinliğe bu nedenle Aşura dendiği gibi, ‘Oniki Nur Orucu’ da deniliyor.. Yazar Haşım Kutlu

Değişik isimlerde kullanılıyormuş, fakat bir yerde okuduğumda (kerbela.net)aşure tatlısının farklı olduğunu, bu günde yapılanın esas adının aşura olduğuydu.

YoRuM78
01.02.2007, 22:00
Aşura kelimesi genellikle Şia/Caferi kesimler tarafından kullanılır..
Aşure ise Alevilerde yaygın bir kelimedir. bende sorese katılıyorum istanbul halkalıda her sene aşure yapılır hatta yeri asuer meydanı diye gecer ve ilanlar yapıstırdıkları yerde (aşura gunu) diye benimde dikkatimi cekti.

çeşm-i naz
01.02.2007, 22:03
kızmazsanız bişey daha soracağım kurban kestik peki o neden zeynel abidin için mi??

Alevimen
01.02.2007, 22:07
Aşura veya Aşure; yol yemeği, aşı veya gün yemeği anlamını ifade ediyor. Daha karmaşık olanı ise Avestik dinlerle ilgili. Bu bağlamda ise doğru telafuz ‘Ahura’ oluyor. Ahura, yerin ve göğün tek doğurucusu oluyor. Doğuşu ise kendinde var olan güçlerle yerine getiriyor. Bizim gezegenler olarak tanımladığımız bu bağlamdadır. Bu ise onikidir. Etkinliğe bu nedenle Aşura dendiği gibi, ‘Oniki Nur Orucu’ da deniliyor..

Değişik isimlerde kullanılıyormuş, fakat bir yerde okuduğumda aşure tatlısının farklı olduğunu, bu günde yapılanın esas adının aşura olduğuydu.

Aşure sırf alevilikde yok, hatta islamdan önce vardı. Son peygamber Aşureyi Yahudilerde izledi/öğrendi ve anlamlı Kul-Allah bağlantısından dolayı İslam kitlesine aşılamış oldu.
Ahura (Mazda) ise farsçada bilgeliğin efendisi gibi bir anlamı var. Zerdüşt dininde en büyük Tanrıdır.

Yani bugünkü Aşure veya Aşura bizim insanların şahsi yorumları altında baya bir yıpranmıştır.

Alevimen
01.02.2007, 22:09
kızmazsanız bişey daha soracağım kurban kestik peki o neden zeynel abidin için mi??

Kerbela katliamında o hastaydı, evinde kalmıştı. Bu nedenle katliamdan kurtulmuştu. Ve böyelce soyu devam etmiştir..

Şoreş
01.02.2007, 22:12
Evet.. Zeynel Abidin Kerbela çölündeydi ama hastaydı.. Ona dokunmadı Yezit ordusu.. Belkide en büyük acıyı o yaşadı.Çünkü tüm kardeşlerinin, ailesinin ölümünü gördü.. Oda, HZ Zeynep anada.. Daha sonra Zeynel Abidin Yezit'in baskılarına uymadı ve Anadoluya kaçtı.. Ehlibeytten sanırım İmam Ali Rıza Horasan'a kaçar ve böylece Horasandaki Kürt, Türk Halklar ile Ehlibeyt arasında akrabalık ikişkileri olur..

çeşm-i naz
01.02.2007, 22:16
hayret yezit nasıl kıymamış zeynel abidine'de evde mi kalmış yoksa çöldeymiymiş te öldürülmemiş hangisi?:confused1

Şoreş
01.02.2007, 22:24
hayret yezit nasıl kıymamış zeynel abidine'de evde mi kalmış yoksa çöldeymiymiş te öldürülmemiş hangisi?:confused1

O Çöldeydi, elleri bağlanarak Kufe Sokaklarında dolaştırıldı.

çeşm-i naz
01.02.2007, 22:28
O Çöldeydi, elleri bağlanarak Kufe Sokaklarında dolaştırıldı.

anladım lanet olsun bir kere daha yezite

Heyder_Baba
04.02.2007, 00:54
Merhabalar. Siteye yeni üye olduğumdan şimdi yazabiliyorum.

Aşure bir tatlı ismidir. Aşura ise Arapça 10 anlamına gelen, Muharrem ayının 10. günü, yani İmam Hüseyin ve 71 yaranının Kerbela'da şehit ediliş günün adıdır.Bizi bağlayan tatlı olmadığı için o günün adı Aşure değil Aşura olacak.

cevatus
04.02.2007, 01:44
Arap harfleri ile Türk harfleri arasında tam bir ses uyumu olmadığı kelimeleri için türkçeye çevirirken kelimeler değişime uğrayabiliyor.Doğrusu ise R harfi arapçada kalın okunduğundan dolayı ''Aşura''dır.Yani Aşure ile Aşura aynı anlamdadır.

YoRuM78
04.02.2007, 19:35
dernegimizde aşure gunu vardı cem evinden dede anlattı kerbelada yapılan katliamda kurtulan kişi oldugu ve ehlibeyt soyunun Zeynel Abidin ile devam edceginden dolayı kesilen kurbanların şükür kurbanı oldugunu soyledi.