Orijinalini görmek için tıklayınız : Neden imam Hasan değil de? imam Hüseyin!
Berucavan 05.02.2007, 12:17 sevgili canlar neden imam hasan değilde imam hüseyin?
imam hasan Hz ali'nin büyük oğlu olmasına rağmen bizlerde hep bir imam hüseyin aşinalığı var. bunun sebeplerini az çok araştırdım. bir yerlere vardım varmasına ama birde siz canların yorumlarını dinlemek isterim.
saygılar
Bence Kerbala Olayi'ndandir.
sivanonur44 05.02.2007, 12:55 hz. hasan bilindiği üzere karısı tarafından zehirlenerek öldürülmüştür ve ayrıca hz.hasan kardeşi hz.hüseyin gibi muaviyeyle kan dökülmemesi için mücadeleden kaçınmıştır. Hz. Hüseyin ise öldürüleceğini bile bile yezidin ordusunun üstüne yürümüştür ve şehit olmuştur benim bildiğim kadarıyla bu sebeptendir.
Alevi_Fenerli 05.02.2007, 12:58 aleviler imamları birbirinden ayırmıyo imam hasan imam hüseyin diye, dikkat et 12 imam kavramı var, her imamı saygıyla anarız..
çeşm-i naz 05.02.2007, 13:18 hz. hasan bilindiği üzere karısı tarafından zehirlenerek öldürülmüştür ve ayrıca hz.hasan kardeşi hz.hüseyin gibi muaviyeyle kan dökülmemesi için mücadeleden kaçınmıştır. Hz. Hüseyin ise öldürüleceğini bile bile yezidin ordusunun üstüne yürümüştür ve şehit olmuştur benim bildiğim kadarıyla bu sebeptendir.
evet bende öle biliyorum hemde hz.hasan hz.ali'nin yanı babasının bazı sözlerine biat etmemiştir ve muaviye'ye daha anlayışla ve sakin karşılamıştır diye biliyorum buna karşılık hz.hüseyin sözleri uğruna şehit edilmiştir ve babasının yolunda daha sağlam olduğu için daha önemli gibi...
ama bence ister hasan ister hüseyin ayrım yapılmaz hepsi efendimiin kıymetlisi oluduğu için hepimiz içinde öle olmalıdır...
ne demişler 5 parmak bir birinden ayrılmaz bizim için de 12 imam birbirinden ayrılmaz
humanist10 05.02.2007, 15:57 değerli arkadaşım buradan yola çıkarsan sadece imam hasan değil diğer 12 imamlarda pek kullanılmıyor hatta birçok canlar 12 imamların birşoğunun ismini bile bilmiyor dersem yalan olmaz teşekkürler
alevikizi87 06.02.2007, 02:59 değerli arkadaşım buradan yola çıkarsan sadece imam hasan değil diğer 12 imamlarda pek kullanılmıyor hatta birçok canlar 12 imamların birşoğunun ismini bile bilmiyor dersem yalan olmaz teşekkürler
aleviler olarak on iki imamlar aşkı hep dile getirilir..özüne sahip çıkan insan aleviliği ve ehlibeyti her daim bilir..sen ne olursa olsun yoluna sahip çık ve gelecek nesillere bunu aktar derim...
ayrıca özellikle İmam Hüseyin denmesinin nedeni yapılan zulümdür.kanlı kerbelada yezide meydan okuduğu için serini vererek şehitlik şerbetini içmiştir..bu yolda düşmana asla boyun eğmemiştir..cesur ve yiğit bir insandır ve en baş o örnek gösterilir..konuyu açan kardeşim durum bundan ibaret..ona bakarsan sadece Hz.Hasan değil Hz.Hüseyin değil tüm ehlibeyt te bunun zulmünü çekmiştir fakat özellikle Hüseyin yandaşları onun halife olmasını istiyordu,yezit denen mendeburda Hüseyinin ona biat etmesini emretmişti.Hüseyin ise asla bunu kabul etmedi,gözünü kırpmadan meydan okudu.Onu bu ugurda deşti kerbela ama o bize yüreklerde aşkını bıraktı..
aleviler olarak on iki imamlar aşkı hep dile getirilir..özüne sahip çıkan insan aleviliği ve ehlibeyti her daim bilir..sen ne olursa olsun yoluna sahip çık ve gelecek nesillere bunu aktar derim...
ayrıca özellikle İmam Hüseyin denmesinin nedeni yapılan zulümdür.kanlı kerbelada yezide meydan okuduğu için serini vererek şehitlik şerbetini içmiştir..bu yolda düşmana asla boyun eğmemiştir..cesur ve yiğit bir insandır ve en baş o örnek gösterilir..konuyu açan kardeşim durum bundan ibaret..ona bakarsan sadece Hz.Hasan değil Hz.Hüseyin değil tüm ehlibeyt te bunun zulmünü çekmiştir fakat özellikle Hüseyin yandaşları onun halife olmasını istiyordu,yezit denen mendeburda Hüseyinin ona biat etmesini emretmişti.Hüseyin ise asla bunu kabul etmedi,gözünü kırpmadan meydan okudu.Onu bu ugurda deşti kerbela ama o bize yüreklerde aşkını bıraktı..
Verdigin bu yararli bilgilerden dolayi oncelikle tesekkur ederim. Bu konularda bilgili birine benziyorsun ve burda bilgi acligi ceken ben dahil bircok kisiyi aydinlatiyorsun. Ben birsey merak ediyorum acaba yakalamisken bana yardimci olur musun:-) Gecen pazartesi Asura Gunu etkinlikleri vardi IST-Halkali'da. Daha cogu belki de tumu Caferi olan yaklasik 300.000 kisi gelmis. Ofisten bir arkadasim da o gun orda gorevli oldugu icin ise gelmemisti onun cektigi videolardan onun anlatimiyla izledim. Iste anma veya kendini dovme torenlerinden sonra, Kerbela Olayi canlandirilirken ne kadar insan varsa hungur hungur agliyor. Sanirim 100 civarinda insanin katli canlandiriliyor orda. Ama bu sevginin, insanlarin bu kadar icinin acimasini benim mantigim almiyor. Hz. Huseyin Peygamberimizin torunu ve Hz. Alimizin oglu ve 1400 yil once hunharca oldurulmus. Goruslerine sahip cik, yolundan gecme gerekiyorsa tamam ama nasil agliyor onca insan? Eger biz Aleviler herseyin merkezinde insan sevgisini baz aliyorsak, onlari birbirinden ayri tutmuyorsak, bu katliama dayanamiyorsak, bu 1400 yilda ve hala gunumuzde bu katliamin kat kat korkunc olanlari yapiliyor. Ayirt etmeli miyiz onlari? Kerbela Olayinda olenler kadar insan artik Irak'ta bir gunde degil bir patlamada oluyor. Toplu katliamlar hemen her savasta var. Yahudileri cirilciplak soyup gaz odalarinda bogdular. Amerika Irak'ta, Israil Filistin ve Lubnan'da veya Araplar da Ikiz kulelerde katliam yapti. Hala da yapiyorlar. Nette Sirp Askerlerinin yakaldiklari Bosnali yada Rus askerlerin bogazlarini uzun uzun nasil kestigini gosteren veya Endonezyali cetelerin ellerinde insan kafalariyla arabalardan govde gosterisi yaptigi goruntuleri bulmak cok zor degil. Yani hepsi insan ve hepsi de vahsice katliam. Simdi Hz Huseyin'in yeri ayri, digerleri de insan ama onun gibi degil deyip sen de arkadasimin bana yaptigi savunmayi yapmaz ve beni anlamadigim bu konuda aydinlatabilirsen cok sevinir sana minnettar kalirim. Yapamazsan da canin sagolsun yine de sagol.
doctorctf 06.02.2007, 20:16 hz.hüseyin ve yanıdaki 71 kişi yeryüzünde en acı ölümü tatmış insanlardır.başedemeyeceğini bile bile adalet için,haksızlığa boyun eymemek için,gerçek islamiyetin yaşanması için,insanlık için bile bile ölüme gitmiştir.O nu anmayalım da kimi analım.kimileri ogün samast denen böcek için hapishanelerde bile karşılama töreni yaparken islamiyetin temeli olan Hz. Muhamed in torunun adını ağzına bile almak istemiyorlar.aslında almamakta da iyi yapıyorlar.önce ağızlarını yıkamaları gerekiyor çünkü.
Wey_ceLL 06.02.2007, 22:33 hz. hasan bilindiği üzere karısı tarafından zehirlenerek öldürülmüştür ve ayrıca hz.hasan kardeşi hz.hüseyin gibi muaviyeyle kan dökülmemesi için mücadeleden kaçınmıştır. Hz. Hüseyin ise öldürüleceğini bile bile yezidin ordusunun üstüne yürümüştür ve şehit olmuştur benim bildiğim kadarıyla bu sebeptendir.
tamamiyle sana katılıyorum
.yane bende öyle biliyorum...
İmam Hasan a mücadeleden kaçınmıştır demek haksızlık ve saygısızlık olur. Çünkü İmam Hasan ın düşüncesine göre İslam a inananlardan tek damla kan dahi dökülmemeliydi.
İmam Hüseyin ise İslam a bidat sokanlarla mücadele edilmesi gerekiyordu bu uğurda iman edenlerin kanının son damlasına kadar ilerlemeliydi. Bunun için de hiçbir baskı unsuru oluşturmadı insanlar üzerinde herkes gönlünden geçeni yapmakta serbestti.
İmam Hasan ın şehit edilişiyle kıyaslandığında İmam Hüseyin in şehit ediliş olayı daha yürekler dağlayıcıdır(çünkü ortada büyük bir adaletsizlik vardır) İmam Hasan pek kimselerin haberi olmadan gizlice karısı tarafından zehirlenerek şehit edilmiştir.İmam Hüseyin ise tüm müslümanların bilmesine rağmen yakınında sadece ailesi akrabaları ve samimi inananlarla birlikte, karşısında bitmek tükenmek bilmeyen binlerce yezid köpeği ile günlerce susuz kalarak kanının son damlalarına kadar mücadele edip şehit edilmiştir(masum bebeleri bile susuz katletmişlerdir).
bu iki olaya bakıldığında kuşkusuzki İmam Hüseyin in şehit ediliş olayı çok daha yürekler sızlatıcıdır.
İZLEDİKÇE, OKUDUKÇA VE AKLIMDA HAYAL EDİP CANLANDIRDIKÇA GÖZLERİMİN YAŞLARINA HAKİM OLAMIYORUM...
galiba bunun içindir can...
alevikizi87 06.02.2007, 23:48 Verdigin bu yararli bilgilerden dolayi oncelikle tesekkur ederim. Bu konularda bilgili birine benziyorsun ve burda bilgi acligi ceken ben dahil bircok kisiyi aydinlatiyorsun. Ben birsey merak ediyorum acaba yakalamisken bana yardimci olur musun:-) Gecen pazartesi Asura Gunu etkinlikleri vardi IST-Halkali'da. Daha cogu belki de tumu Caferi olan yaklasik 300.000 kisi gelmis. Ofisten bir arkadasim da o gun orda gorevli oldugu icin ise gelmemisti onun cektigi videolardan onun anlatimiyla izledim. Iste anma veya kendini dovme torenlerinden sonra, Kerbela Olayi canlandirilirken ne kadar insan varsa hungur hungur agliyor. Sanirim 100 civarinda insanin katli canlandiriliyor orda. Ama bu sevginin, insanlarin bu kadar icinin acimasini benim mantigim almiyor. Hz. Huseyin Peygamberimizin torunu ve Hz. Alimizin oglu ve 1400 yil once hunharca oldurulmus. Goruslerine sahip cik, yolundan gecme gerekiyorsa tamam ama nasil agliyor onca insan? Eger biz Aleviler herseyin merkezinde insan sevgisini baz aliyorsak, onlari birbirinden ayri tutmuyorsak, bu katliama dayanamiyorsak, bu 1400 yilda ve hala gunumuzde bu katliamin kat kat korkunc olanlari yapiliyor. Ayirt etmeli miyiz onlari? Kerbela Olayinda olenler kadar insan artik Irak'ta bir gunde degil bir patlamada oluyor. Toplu katliamlar hemen her savasta var. Yahudileri cirilciplak soyup gaz odalarinda bogdular. Amerika Irak'ta, Israil Filistin ve Lubnan'da veya Araplar da Ikiz kulelerde katliam yapti. Hala da yapiyorlar. Nette Sirp Askerlerinin yakaldiklari Bosnali yada Rus askerlerin bogazlarini uzun uzun nasil kestigini gosteren veya Endonezyali cetelerin ellerinde insan kafalariyla arabalardan govde gosterisi yaptigi goruntuleri bulmak cok zor degil. Yani hepsi insan ve hepsi de vahsice katliam. Simdi Hz Huseyin'in yeri ayri, digerleri de insan ama onun gibi degil deyip sen de arkadasimin bana yaptigi savunmayi yapmaz ve beni anlamadigim bu konuda aydinlatabilirsen cok sevinir sana minnettar kalirim. Yapamazsan da canin sagolsun yine de sagol.
merhaba kardeşim..fikirlerini paylaştığın için öncelikle teşekkür ederim.olaya bakış açın mantıklı ama ben söze şöyle başlamak istiyorum:
tarihten bu yana insanlar her zman dil,din,ırk ve yaşadıkları coğrafyaya hakim olma çabasından olmuştur,bunun için çok kan dökülmüştür.kendimizi tanımlama aşaması ilk olarak müslümanlığın ortaya çıkmasıyla olmuştur..onun öncesinde ise insanlar kendi kimliklerinden yoksun bi şekilde çeşitli sapkınlıklara sebebiyet vermekte idi..bizim özümüzü bulduğumuz başlangıç her zaman gözümüzde kıymete binmiştir..eğer yolumuz için onca mücadeleler verilmeseydi belki herşey daha farklı olabilirdi..bu yüzden o döneme ait ehlibeyt Allah,Muhammet Ali aşkı bizim için önemli olmuştur..nasıl önemli olmasınki! inançlarımız olmasa zaten şuanki çatışmaların birçoğu da olmazdı..bir insan için en başta herzaman inandığı yol önemli olmuştur..
bende savunmuyorum katil amerikayı kanlı israili.onca canlar yürekler yandı..onların yası hergün tutuluyor anaların bağırları hergün yanıyor ve katillere her gün biraz daha öfke duyuluyor..Unutmaki bu dünyada suçsuz yere yanan canların bedeli ağır ödetilecektir..buna inanıyorum..ve yapılanlar asla unutulmayacaktır..
Yani inanclarimizdan dolayi diyosun. Senin soylediklerin tam olarak benim soruma cevapmiydi, ikna olamadim ya neyse. Forumda bir kucuk soru sonra o kadar uzuyor ki sonunda basladigimiz yeri kaybedebiliyoruz:-)
Sagol yine de zaman ayirdigin icin :-)
oniki İmamların hepsine sevgi ile baglanır, hepsine özlem duyulur, hepsine gözyasıdokulur,vs vs ama İmam Hüseyin oniki imamların arasında en cok eziyet goren baska bır imama yoktur. Kerbela çölunde susuz kalıyor sonrada bunharca sehit ediliyor. bence İmam Huseyin'nin daha cok anılması kendisine yapılan zulumdur.
Asla ama asla 12 imamların hiçbirine duyulan sevgi ya da saygıda noksanlık olamaz.İmam Hüseyin(a.s)ın Kerbela daki yaşadığı acı alevi inançtaki insanların bağrını yakmıştır ve de bundan dolayı çok bir önem verilmiştir bu olaya sadece bu.Yoksa Hz.İmam Hasan(a.s)Muaviye ye karşı ılımlı yaklaştı diye ona karşı duyulan sevgide daha bir az denmesi asla ama asla doğru karşılanamaz.12 imamlarımızın yaptıkları içtihadda asla ve asla yanlış olamaz ve masum insanlardır buna delil olarak birçok hadis ve kuran ayetleri gösterilebilir.Onların hiçbir yaptığında yanlış olduğu dahi düşünülemez...Saygılar!
bence de kerbela olayindan ama hz hasan da kerbela olayinda varmis bu da ayri bir konu
İmam,islami terminolojide lider,önder demektir.Hz.Hüseyin,kendini halife/önder olarak tanıyan yani kendisine biat edenlere giderken Kerbela'da kuşatılmış ve şehit edilmiştir.Bunun için imam/önder olarak vasıflandırılmaktadır.
Tarihin en acı olaylarından birisidir.Hz.Hüseyin zulme baş eğmemiş,ölümü tercih etmiştir.Hz.Muhammed'in turunu olan Hz.Hüseyin'in hayatını bilmek her Alevi'ye bir anlamda farzdır.Bu büyük insandan öğreneceğimiz çok şey var.
Allah,O'nu sevenleri cennette ona komşu eder inşallah...
bizde herşeyin bir açıklaması vardırr,yapılan nasihatlerde şunu duymuştum..
yolumuzu yürütmek özveri işidir o zamanlarda da günümüzdede.
bu görevide imam hasanın asabi yapısından dolayı kardesi imam hüseyine verilmiştir.
Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin arasında bir ayrım olduğunu sanmıyorum. Biz imamların hepsini aynı severiz.
Kerbela ve muharrem ayından dolayı dualarımızda ve ibadetlerimizde Hz. Hüseyini sanki daha çok zikrediyoruz:
Muharrem orucuna şöyle niyet edilir:
Bismi şah. Allah Allah erenlerin hikmetine er hak Muhammet- Ali aşkına. İmam HÜSEYİN EFENDİMİZİN susuzluk orucu niyetine KERBELA ŞEHİTLERİNİN ruhlarına yas orucu niyetiyle Hz. Fatma anamızın şefaatine 12 İMAM, 14 MASUM-U PAK HÜMMETLERİ üzerimizde hazır ve nazır ola. Lanet münkire, lanet yezide. Rahmet mümine. ALLAH ALLAH EYVALLAH. HÜ.
------------------------------------------------------------------------
CEMDE 12 HİZMET vardır:
1- MÜRŞİT: Hz. Muhammet, Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veliyi temsil eder.
2-REHBER: İMAM HÜSEYİNİ TEMSİL EDER:
( Yola girmek isteyenleri hazırlar, yol gösterir. Mürşidin en yakın yardımcısıdır.)
3- GÖZCÜ
4-ÇERAĞCI(delilci)
5-ZAKİR (aşık)
6-SÜPÜRGECİ (ferraş)
7-MEYDANCI
8-NİYAZCI
9-İBRİKCİ
10-KAPICI
11-PEYİKCİ
12-SAKACI
Tarihdeki en acı verici ve etkisi bin yıl süren ve sürecek olan bir katliam olan KERBELA katliamının kurbanlarındandır İmam Hüseyin. Tarihde olaylar eğer acı verici şekilde gerçekleşmişse halkın aklına kazınır.
İmam Hasanda yezitlerce katledildi ancak İmam Hüseyin direnerek, aç susuz kalarak ve kadın erkek bebeklerle birlikde şehit düştü elbette halkımızın zihninde isminin daha çok kalmasında bu olay etkilidir.
Misal Ramazanda oruç tutmadığı için şehit edilen bir Alevi ile Sİvasda yezitler tarafından yakılarak şehit edilen canlarımızın değeri birdir ancak toplumun zihninde elbette Sivas olayı daha acı verici ve hüzünlü olması nedeniyle kazınmıştır.
Tarihdeki en acı verici ve etkisi bin yıl süren ve sürecek olan bir katliam olan KERBELA katliamının kurbanlarındandır İmam Hüseyin. Tarihde olaylar eğer acı verici şekilde gerçekleşmişse halkın aklına kazınır.
İmam Hasanda yezitlerce katledildi ancak İmam Hüseyin direnerek, aç susuz kalarak ve kadın erkek bebeklerle birlikde şehit düştü elbette halkımızın zihninde isminin daha çok kalmasında bu olay etkilidir.
Misal Ramazanda oruç tutmadığı için şehit edilen bir Alevi ile Sİvasda yezitler tarafından yakılarak şehit edilen canlarımızın değeri birdir ancak toplumun zihninde elbette Sivas olayı daha acı verici ve hüzünlü olması nedeniyle kazınmıştır.
Merhaba Bırayemin..
İşte aslında Alevilikteki Kerbela Kültünün özü budur..
Aleviliğin İsyancı, baş eğmez yanı ile Kerbela böyle örtüşmektedir..
Alevilikte Halkçılık temeldir.. Hümanizm temeldir..
HZ Hüseyin ise Halkı için bir mücadeleye girmiştir ve bu yüzden Alevilikteki yeri daha ön plandadır..:thumbup1: Önemli olan bu tavrımızı, Halkçı tavrımızı devam ettirmek ama bizde o tavrı kaybediyoruz sanırım..:ehyani
değerli arkadaşım
kesinilikle ikisini ayrım yapmıyoz nedenki cemde bile o ikisinin adı geçi yo sadece imam hüseyinin geçmiyoki ...emin ol ben de ikl senin gibi düşünmüştüm ağırlık imam hüseyin demi diye ama annemle konuştuğumda o kerbela olayı olsun gençlik yılları olsun hette çocukluğunda bile hayinler ordusuyla birebir savaşmış bu davada herzaman ezilenlerin yanında olmuş ve erfırsatta onları korumuş cesur bir imamımızdır imama hasana göre birazdaha meyil vermemiz ona şundan kaynaklanıyor yezitten çok çekmiş çok savaşmış bizimde bukadar üstünde durmamız tamamen bundandır
ama hepsi bizim için birdir .
|