Orijinalini görmek için tıklayınız : levhi mahfuz

izmirksk
10.12.2005, 12:33
bu konuda hakkında düşünceleriniz neler?
neden bir kısmı daha sonradan siliniyor ve herşeyden öte buna karar nasıl veriliyor?
o halde hangileri değişiyor ,hangileri değişmiyor.
bunlar bilinmiyorsa o halde nede yazılıyor?
evt en kilit nokta bence bu.
Allah değiştireceğini bildiği şey zaten gerçekleşmeden (gerçekleşmeyeceğinide biliyor) neden siliyor(ve siliceğini bildiği şeyi neden yazıyor)
üstelik insanoğlunun hiç haberide olmayacak neyin silindiğinden?
peki sadece Allah ın bildiği bir şey ve zaten silinecekse neden yazılıyor?

izmirksk
11.12.2005, 15:16
galiba bahsettiğim ayet anlaşılmadı
kastettiğim ayet;-ana kitap onun yanındadır,dilediğini siler..-
mealindeki ayeti kastediyorum
(aslında bu mevzulara meraklı ve tartışan bir iki arkadaş vardı onlarda bu aralar yoklar:3D_NG (23 )
yani bu ayet insan yaşarken onun geleceği hakkında yazılmış olan kimi olayların silindiği ve geleceğinin değiştiği kastediliyor
işte bunu tartışmak istemiştim
(böyle bir şey var ise) yani herşeyin yazıldığı bir ana kitap var ise,
1-insanoğlu böyle bir şeye vakıf olamayacağı için bu yazılanlara ve silinenlerede vakıf olamayacak(yani ne değişti ne değişmedi hiç bilemeyecek)
2-daha sonra değişecek şey neden yazılır(bu yazmak mutlaka kağıt kalem olarak algınmasın.ilahi hafız olarak da adlandırılabilir.sorun şu ki madem silinecek Allah da bunu bildiğine göre neden yazıyor)
3-bu silinmede ne baz olarak alınıyor
sorular çoğaltılabilir tabi...

Yakapınarlı
11.12.2005, 15:26
şimdi asıl burada anlatılmak istenen şu kader inancımı oluyor.benim anladığım kadarıyla bu oluyor galiba.kadere inanmam insanlar kaderini kendileri yazar.eğer ki yazılmış çizilmiş bir şey varsada bukiinin yaptıklarıyla orantılı olarak değiştirilir.sanmıyorum ki daha önceden yazılsın.neyse eğer bahsettiğin buysa fikirlerin devamını yazarım.şimdi bide farklı frekanslarda olmayalım.

izmirksk
11.12.2005, 15:29
işte ilginç nokta şu
mesela bu ayete dayanarak şunu diyebiliriz
örneğin senin falanca yerde filanca kişi ile kavga yapacağın ve birisini yaralıyacağın yazıyor olsun.
yani gelecekte sen böyle bir şey yapacaksın ve buna göre yazılmış.
şimdi kimi kısımlar silindiğinde (örneğin bu olay) silindiğinde o olmayacak.
olmayacak olan şeyin zamanında yazılmasıda garip.
mutlaka bir şeyle değişecekse neye göre değişiyor.ve madem değişecek, neden yazılıyor.

Yakapınarlı
11.12.2005, 15:40
bu kişinin özgür iradesine göre değişiyor sanırım ama hala daha önceden yazılmış olabileceği bana saçma geliyor.insanların düşünebilen canlılar olması bir fark ve ben o kavgayı tartışmayı yapmak istersem yaparım.ama yazıldı diye illa yapma saçma.örn:diyelimki benim defterde bir hırsızlık olayı yazıldı.bu olayın yaşanacağı gün geldi çattı.ve ben hırsızlığı yaptım.yanlış birşey olduğunu bilerek yaptım.ne yani şimdi suç allahın yazdıklarının mı olacak.öyleyse benimde hayır bu yazılıymış ki bende yaptım demem mi gerek.tam tersini düşünüyoruz.ben o gün geldiğinde mantıklı düşünerek bu hırsızlığı yapmıyorum.öldüğümde bana diyorlar ee ben sana hırsızlık yazmıştım sen bana karşımı geldin.şimdi işin yoksa defteri al baştan sil yaz çiz bidaha.
neyse sanırım anlatmak istediklerimi biraz karışık anlattım.
eğer böyle yazılan çizilen birşey varsa sanmıyorum ki olsun.bunu değiştirmek özgür irade ve mantığa dayanıyor.

izmirksk
11.12.2005, 15:44
hayır temel nokta şu
önceden yazılıyor ve sen yazılanları oynuyorsun değil
yani elleri kolları ağır taşlara bağlanıp sonrada arkadan tekme vurularak denize atılan ve sakın boğulma denilen kader mahkumu değiliz elbette.
(yani yazıldığı için oynamıyoruz, oynayacaklarımız bilindiği için yazılıyor.yani önceden yapacaklarımız bilinerek yazılıyor.)
işte kilit noktada bu.madem öyle kimi kısımlar neden silniyor.madem silinecekti neden yazılıyor.
not=bütün bunları ayete dayanarak tartışıyorum.inanıp inanmamadan ziyade amacım tartışmak.yani amaç işin felsefesini yapmak ve irdelemek.

Yakapınarlı
11.12.2005, 15:53
Allah bu işine karışılmaz yazar çizer siler:3D_NG: işin şakası bir tarafa ben yazılan ve silinen şeylerin olduğuna inanmıyorum.allaha inancım sonsuz ama bu ayetin temeli belki yanlış.eğer böyle bir defter(mecazi olarak) tutuluyorsada benim yaşadıklarımın ve yaptıklarımın defteridir.ben yazarım yada yazdırırım.neyse en iyisi bu konuda daha önce tartışmış olduğun kişileri bekleyelim bakalım onların fikri nedir?:3D_NG:

izmirksk
11.12.2005, 15:54
valla bu konu asırlardır çözülemiyor
maksat tartışmak tabi
çok zor bir konu.derin bir metafizik içeriyor

foodal
11.12.2005, 16:01
Bence bu yazılanların değişmesi insanın davranışlarına bağlı. Kader değişmez ama kaza kadere uygun olarak meydana gelir. Kaza hergün değişir. Örneğin bir kişinin başı beladadır ve dua ederek o belayı önleyebilir. Ya da birine bir iyilik yaparsa başına geleceği kötü birşey engellenebilir. Kader yazılmıştır ama sanırım biz yönlendirerek değiştirebiliriz. Ama sonuçta yine tüm bunları Allah bilir. Biraz karışık bir olay, çok felsefi...

foodal
11.12.2005, 16:09
[örn:diyelimki benim defterde bir hırsızlık olayı yazıldı.bu olayın yaşanacağı gün geldi çattı.ve ben hırsızlığı yaptım.yanlış birşey olduğunu bilerek yaptım.ne yani şimdi suç allahın yazdıklarının mı olacak.öyleyse benimde hayır bu yazılıymış ki bende yaptım demem mi gerek.tam tersini düşünüyoruz.ben o gün geldiğinde mantıklı düşünerek bu hırsızlığı yapmıyorum.

Bence bu insanın iradesine bırakılmış bir şey. O olay yazılmıştır ama gerçekleştirip gerçekleştirmemek senin elindedir. Sonuçta Allah kullarına zorla günah işletmez değil mi...

izmirksk
11.12.2005, 16:11
evet fakat kaza ile kader bağlantılı.
fizikte çok bilinen bir teori var.
kaos teorisi
bu teoriye göre başka bir ülkede kelebeğin kanat çırpınışları bir başka ülkedeki fırtınada katkıya sahiptir
bu ne derece doğru bilmiyorum yani en ince ayrıntının etkisi ne olur bilmiyorum ama bizim hayatımızda en ufak bir değişik geleceğimizi etkiliyebilir.
evet çok derin bir sorun.insan bu derin sorunun içinde aktör.filmin tamamını bırakın senaryonun bile bir kısmına vakıf değiliz
belki bildiklerimizde sadece gözümüzün önündeki dekorlar

Yakapınarlı
11.12.2005, 16:21
Bence bu insanın iradesine bırakılmış bir şey. O olay yazılmıştır ama gerçekleştirip gerçekleştirmemek senin elindedir. Sonuçta Allah kullarına zorla günah işletmez değil mi...
evet bende onu diyorum benim sadece dediğim.ben bunların önceden yazılıp çizileceğine inanmıyorum.allahın adaletine güvenirim.allah kimseye farklı açıdan şeyler yazmamıştır.hadi sana bi hırsızlık yazayım bakalım yapacakmısın yapmayacakmısın.hırsızlık genel olarak neden yapılır ihtiyaçtan dolayı yapılır.neden benim hırsızlığa meyil verecek bir ihtiyacım olacağpı şeklinde yazılıyor madem.neden zengin birinin yerinde değilim.belki zengin birinin yerinde olsam hırsızlık yapmayacağım.böyle neden yazılmamaış bu adaletsizlik değilmi?
evet belli görülen bir ayet var mesela ilk örenek islamın şartlarından kader inancı.ama buda mantığınla verebileceğin bir karar.benim mantığım şunu diyor şimdi eğer yazılan çizilen bir şey vara bu şuan da yazılıp çiziliyordur.diyelimki benim kötü arkadaşlarım var.kader değil ben kendim seçtim.onlara uyup kötülük yapmak benim elimde eğer yaparsam yazılır bir eksi.eğer ki yapmazsam bir artı.yazılan çizilen işte bu eksiler ve artılardır diye düşünürüm.
ama herkezin inancına ve düşüncesinede saygım sonsuz.

Yakapınarlı
11.12.2005, 16:26
evet fakat kaza ile kader bağlantılı.
fizikte çok bilinen bir teori var.
kaos teorisi
bu teoriye göre başka bir ülkede kelebeğin kanat çırpınışları bir başka ülkedeki fırtınada katkıya sahiptir
bu ne derece doğru bilmiyorum yani en ince ayrıntının etkisi ne olur bilmiyorum ama bizim hayatımızda en ufak bir değişik geleceğimizi etkiliyebilir.
evet çok derin bir sorun.insan bu derin sorunun içinde aktör.filmin tamamını bırakın senaryonun bile bir kısmına vakıf değiliz
belki bildiklerimizde sadece gözümüzün önündeki dekorlar
evet bu filmin seyircisini allah olarak düşünelim.dekorlar hazır.rol arkadaşlarını sen seçiyosun.sen çok iyi bir oyuncu olabilirsin ama karşındaki oyuncu seni olumsuz yönde etkileyebilir.bir tiyatronun amacı nedir bu oyunu iyi güzel şekilde sahneleyip seyirciye beğendirmek.seneryo hazır değil oyun bir doğaçlama.amacın bunu seyirciye beğendirip iyi not almak.rol arkadaşlarını seneryoyu değiştirebiliyosun.
neyse sonuçta bu oyunu iyi oynamak önemli kurallarına ve olması gerektiğine inandığın şekilde.

izmirksk
11.12.2005, 16:42
fakat eğer kader varsa(ki ben inanmıyorum) gerçekten varsa senin böyle düşünmende kaderin bir sonucu olur.
yani kader sana kendini özgür iradeli sanma hissi ve davranış modeli verir.ben hürüm dersin ama senin için yazılmış olan senaryoyu oynarsın.ve bunu hiç bilemezsin
hatta kukla sahnesinin kukları da diyebiliriz kendimize.

Yakapınarlı
11.12.2005, 16:43
fakat eğer kader varsa(ki ben inanmıyorum) gerçekten varsa senin böyle düşünmende kaderin bir sonucu olur.
yani kader sana kendini özgür iradeli sanma hissi ve davranış modeli verir.ben hürüm dersin ama senin için yazılmış olan senaryoyu oynarsın.ve bunu hiç bilemezsin
hatta kukla sahnesinin kukları da diyebiliriz kendimize.
neden benim beynimi kader mi verdi?

izmirksk
11.12.2005, 16:49
beyin -ruh bağlantısını bilmiyoruz
beyne ait çok şeyide bilmiyoruz
şahsen ben hür iradeye inanırım
fakat kader varsa her nefes alışverişimiz şekillendirmiştir ve bunu nasıl anlayabiliriz ki?

Yakapınarlı
11.12.2005, 16:52
neyse özgür sanırım senin asıl tartışmak istediğin konunun çok dışına çıkardım olayları.evet bu olaylara kafa patlatmak gerek.mantığımla herşeyi çözebilirim sanırım.

Lamekan
11.12.2005, 16:52
Ya arkadaşlar ben bundan sonraki hayatımın ya da yaşamış oldugum zamanların kontrolünün bende olmadıgı düşüncesini kabullenemiyorum...

Bence kader konusunda eksik ya da yalnış birşeyler var....

Yakapınarlı
11.12.2005, 16:55
Ya arkadaşlar ben bundan sonraki hayatımın ya da yaşamış oldugum zamanların kontrolünün bende olmadıgı düşüncesini kabullenemiyorum...

Bence kader konusunda eksik ya da yalnış birşeyler var....
kesinlikle haklısın kardeş mantıklı olan her insan bunu düşünür.hata yaparsam aptalca davranan benimdir iyi bir şey yapmışsamda olması gibi davranan benimdir.yani kontrol benim elimdedir.

izmirksk
11.12.2005, 16:58
kader konusu çok sarsıcı ve çözülememiş
fizikçiler ,birleşik teori bulunursa çok şey öğrenebiliriz diyor
ama bir denklem bütün bu şeyleri nasıl çözecek(eınsteın ın genel görelilik kuramı ile kuantum teorisi arasında bağlantı halen kurulamdı ikiside doğru ama birleştirilemiyor.birinde mikro fizik diğerinde makro fizik var.ama halen tek bir formül içine alınamıyor.eğer hepsini kapsayan birleşik teori bulunursa evrendeki çok şeyin sırrı çözülecek ve belkide kader ayrıntıları ile bilinecek)
ben şahsen birleşik teori bulunursa çok şeyin açığına çıkacağını sanmıyorum ama fizikçiler kaderin sırrını çözebileceklerini söylüyorlar.