Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikte Organ Bağışı

Akayizm
07.02.2007, 03:37
Merhaba Canlar..

Bu Soru Kaç Gündür Aklımda Bi Türlü Firsat Bulup Acamadim
Ögrenmek Istedigim Bisey Var

Alevilikte Organ Bağışına Nasıl Bakılır.

Bu Konuda Dedelerimiz Ne Der Dinimizce Bi Günahı Varmidir Yokmudur ?
Düşünceleriniz Çok Önemli Yazarsaniz Sevinirim

Ben Sonradan Alevilik Kültürene Geçip O Yoldan Yürümeye Çalıştıgım Icin
Simdilik Bu Konu Hakkında Düsüncelerimi Yazamicam :)

Sizden Ögrenmek Istiyorum

Kolay Gelsin

Şoreş
07.02.2007, 03:41
Bence Alevilikte böyle bir kısıtlama yoktur.. Yani Can'a can katacak olan bu güzel iş bir sevaptır.. Bir canlının yaşamasına sebep olmak ve ona yeniden hayat vermek kadar güzel ne olabilir ki..

Divani
07.02.2007, 06:14
Bencede böyle bir kısıtlama yoktur günah olduğunu düşünmüyorum çünkü bir can gidiyor zaten ama onun organlarıyla başka biri hayatta kalıyor bence günah değildir burda bir hayati tehlikesi olan bir insanı hayata bağlama söz konusu...

çeşm-i naz
07.02.2007, 08:16
sadece alevilikle kalmamalı bence çünkü birine yaşam vermek hayata döndürmek çok güzel bişey...
toprak altında çürüyeceğine başka bir derde derman olmasın....
gerçi ben ölmeden öncede verebilirim organlarımızın bazıları çift biliyorsunuz bende iki tane varken başkası bunun yokluğundan acı çekiyorken bu bencelliği ben yapamam ve şimdide veririm.....
birde şöle saçma düşünenler var ya çok gülüyorum;
kişinin günahı organıyla sana geçer :) çok tuhafya birine hayat vermenin neresi günah olabilir?

Berucavan
07.02.2007, 09:46
alevilikte böyle bir kısıtlama olduğunu zannetmiyorum. çünkü aleviliğin merkeze insandır. kayıp giden bir bedenin yaşayacak olan bir bedene can vermesi kadar güzel daha ne olabilirki.

Akayizm
07.02.2007, 21:28
Cevaplar Icin Tessekürler Canlar Bu Konu Hakkında Kuran-i Kerim Ne Diyor Peki
Herhangi Bi Aciklama Varmi Bu Konuda.
Düsüncelerinizi Paylasirsaniz Sevinirim

Kolay Gelsin

yenibirgün
07.02.2007, 21:35
Arkadaşlar soru çok komiğime geldi ya konuya mantıklı açıdan bakarsanız zaten bir insan ölüyor ve o öldükten sonra vücudu ancak mezardaki böcekleri besliyor.Bir din neden zaten çürüyecek parçaların başka bir insana verilmesine karşı çıksın anlamıyorum.Tabi insanın aklına çoğu insan doğuştan bir şekilde organlarından sorunlu oluyor diye gelebilir ama böyle vakalar çok az sorunların nedeninin çoğu dış çevreden yani Allah tan değil.İnsanı tedirgin eden tek şey öldükten sonra vücudunun insanlar tarafından parçalanması düşüncesi olabilir.Annem de boyuna bunu diyor ve düşüncesi bile tüylerimi diken diken ediyor diyor.Yoksa biri gelse ve bana bizde böyle birşey yok dese biz de insan sevgisi de mi yok,birine hayat verebilecek bir organı toprağa gömebilecek kadar taş kalpli miyiz derim.

Erdem12
07.02.2007, 21:42
İnsan yaşamı her kutsalın üzerindedir. Alevi anlayışında bir kısıtlama olacağını sanmıyorum bu konuda. Tersine olumlu karşılanacağını çevrem ve kendimden biliyorum. Yaşama hakkı ve yaşam kutsaldır. Birinin yaşamasına öldükten sonra katkısı olması insanın, insanlığının belkide doruğudur. Çoğu din, güncelliği yeni olan (nisbeten) bu durumu reddedemez, reddederse de varlık nedenlerinin en azından bir bölümüyle çelişir bence. Dinlerin büyük bir bölümünün buna izin vereceğini zannediyorum.

gurbet1971
07.02.2007, 23:10
- Bir yerde dert varsa mutlaka onun devası da vardır. Yeter ki insanlık, ümidini kesmesin, deva araştırmasına devam etsin!..

İşte bu çarelerin biri de, organ nakli buluşudur.

Organ nakli, insan hayatında oldukça mühim yer işgal etmektedir. Çünkü bu çarenin alternatifi yoktur. Varsa zaten organ nakline gerek de olmaz, cevaz da.

Yeni ve alternatifi olmayan bir uygulama olduğundan bazı ilim adamları henüz bu uygulamaya da olumlu bakmasa da, İslam dünyasının şu andaki belli başlı İslami kuruluşları, organ bağışının ve naklinin (şartlarına uyulması halinde) caiz olduğu yolunda kararlar almışlar, bunu da kendi özel yayınlarında insanlığa duyurmuşlardır...

Insanligin faydasi olan her sey kuranda yasak getirilmemistir.Gercekten cok iyi bir konu ben ve esim Avrupa organ bankasina organlarimizi bagisladik bilgi almak isteyen varsa yardimci olurum .

insanlar kardeş
07.02.2007, 23:52
[QUOTE=Akayizm;351965][B][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="RoyalBlue"]Cevaplar Icin Tessekürler Canlar Bu Konu Hakkında Kuran-i Kerim Ne Diyor Peki

Sevgili kardeşim,
Sorduğunuz sorularda bir ciddiyet göremiyorum.
Bir yolu seçerken ve yaşamak isterken kendin araştırıp anlayıp sonrasından kabullenmek ve özdeşleşmek vardır.
Görünen o ki siz el ense bişeylerin pişmesini bekliyorsunuz.

Ayrıca imzanıza baktıkça reklam peşinde olduğunuz belli.
Bilemedim moderatörler göremiyor mu ?

Kuranda der ki hazıra konmak haramdır.

Başkalarının temiz duygularını alaya almak günahtır.

saygılarımla...

epikurus
07.02.2007, 23:57
Din ekseninde bakarsak ihtiyacı olan birine bir yardımda bulunduğunuzda, birini darda ya da zorda kurtardığınızda bunun adı sevaptır. Organ bağışını da bu düzlemde düşünürsek yardımın da ötesinde bişey bu. Birini yeniden yaşama döndürmek, birine hayat vermek, yaşama sevinci kazandırmak oldukça güzel ve anlamlı şeylerdir. Dolayısıyla hangi din olursa olsun reddedeceğini sanmıyorum.
Bana göre bu konu dinden evvel insani boyutta düşünülmelidir. Kan bağışı yapmak nekadar önemliyse organ bağışı da o kadar önemlidir. Kanımızı verirken terreddüt etmiyorsak organda da tereddüt etmemeliyiz. Bir insana yapılabilecek en büyük yardım budur bana göre. Sadece bir terddütüm var, o da bu gibi ulvi bir davranışı istismar edip ticarete alet etme korkusudur.

dus_sokagi
08.02.2007, 00:59
valla arkadaslar ben dine cok inanyorum ama bu konuda din vermiyeceksin diyosa bile ki zannetmiyorum oyle bisey dediyini ben organlarimi bagisliyorum ama kimin isine yarar benim organlarim bilmem 7 yil sigara ictim simdi nargile iciyorum alkol desen oda var bide oleceyim zamana kadar beklersek ki oda bilinmiyo ama insallah birinin yada birilerinin isine yarar.

bir hayat kurtarmak bi kere daha yasamaktir

skoklu3
08.02.2007, 17:27
Tebrik ediyorum gurbet1971 dostum olaya bakışın, değerlendirmen ve en önemlisi sonuç yani uygulaman taktire şayan senin gibi düşünen düşündüğünü söyleyen ve en önemliside söylediğini yapan insanlar az ve öz konuşuyorlar.
Hepimizin canlarımızın , çocuklarımızın bir gün organa ihtiyacı olabilir bunu hiç unutmayalım... Kalın sağlıcakla

hevall
08.02.2007, 18:06
Kıblemiz insan
bir insanı yaşatmak kadar güzel bir şey var mı?

PirO_62
08.02.2007, 18:44
Alevilik de Organ Bağışı ile ilgili bir kısıtlama Yoktur...Ne Günahı :SS

Zaten Alevilik de İnsan, Can önemlidir..

Bırakalım Aleviliği İnsan Olarak Bİr İnsanın Yaşamasında Etkili Olmak Nasıl Güzel Bir Duygudur Bunları Biliriz Sanırım DEğilmi ...

Ne Olursa Olsun Hangi Din Hangi Düşünce Aksini Savunuyorsa Ben Kabul Etmem ...

Saygılar

LaDY
08.02.2007, 18:55
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3417

alevi foruma sormuşlar: organ bağışına bakış açınız nedir diye. ankete 146 kişi katılmış. bunların %85,62 si yani 125 kişi "organ bağışlamaya sıcak bakıyorum ve bende bağışlarım" demiş.

ben de diyorum ki. " bir gidiş gelişlere sebep oluyorsa ne çok anlamlıdır o gidiş. "

Haydaryiğit
08.02.2007, 19:40
İnsan bedeni ölümünden sonra çürümeye geçiyor.Çürüme sırasında yeraltındaki böcekler bayram ediyor...

Sizce bu varlıkların işine yarayacak organlarımız insanlığın işine yarasaydı daha iyi olmazmıydı.İnsanlığa yararlı olacak bu büyük tıbbi buluşun hiç bir günahı yoktur şüphesiz.Ama kulaktan duyma cahilce bazı yorumlar bu insanlığa çok yararlı buluşun önüne geçmektedir.

Ayrıca ölümden sonra değil yaşarken bile bağış yapılabiliyor..
Örneğin;bir böbreğinizi yaşarkende bağışlayabiyormuşsunuz.Yalnızca bir böbrekle yaşayabilirsiniz...Eğer çok ihtiyacı olan birisi varsa bağışlamak çok yararlı olur bağışlanan insana.Hayır duaları alırsınız..
Bunun dışında karaciğeri bile yaşarken kendinize yetecek miktarın dışında kalanının bağışlanabileceğini de doktorların bir buluşudur...Karaciğer giderek büyüyerek önceki halini alıyor.Bunu biliyor muydunuz ?

İlimin bu büyük buluşunun önüne geçmek isteyenler ise bakın neler uyduruyorlar;
"kişinin günahı organıyla sana geçer "
"ahirette organlarınla tam çıkmalısın Allah'ın karşısına"

Bunlar mümkün olabilir mi ?
Bizim kabemiz insandır.Insanlığa faydalı olduktan sonra,öncelikle insanlığa yaradıktan sonra günah olabilir mi şaşarım.Ne o yoksa böceklere mi veriyorsunuz bedeninizi...:w00t:

doctorctf
08.02.2007, 19:50
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmıştır. 6.3.1980 tarih 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kur'an-ı Kerim'de de (Maide Suresi, Ayet 32) " KİM BİR KİMSEYE HAYAT VERİRSE, ONUN SANKİ BÜTÜN İNSANLARA HAYAT VERMİŞÇESİNE SEVAP KAZANACAĞI " beyan olunmuştur.

Tüm ülkeler ölüden böbrek temini sorununu, sağlıklı kişileri beklenmedik ölümleri halinde bütün organlarını bağışladığına dair bir belge doldurmaları suretiyle çözümlemişlerdir. Bağış belgesi taşıyan bir kişi öldüğünde artık ailesinden izin almaya gerek kalmamakta, böbrekleri alınarak hastalara takılmaktadır. Organ bağışında bulunmak için " TIBBEN YAŞAMIM SONA ERDİKTEN SONRA DOKU VE ORGANLARIMIN DİĞER HASTALARIN TEDAVİSİ İÇİN KULLANILMASINA İZİN VERİYORUM." diyen bir belgeyi iki tanık önünde imzalayıp kimlik kartı gibi taşımanız yeterlidir.

Organ Bağışı İstek Formu: http://www.bobrekhastalari.org.tr/organ.htm

Akayizm
08.02.2007, 20:22
Beni bağışla ama anlamadığım bir şey var; Konuyu açtığında Dinimizce..... şeklinde bir ifade kullanmışsın. Sonra Kuranı Kerimden Refarans isiyon.

Şimdi sen Aleviliğe nasıl bakıyon? Dinimiz derken neyi kast ettin? Aleviler Kuranı Yardımcı Kaynak olarak gördüklerini ifade ediyor. Bu bağlamda neden Kurandan Refarans istiyonki?

Yoksa Aleviliğe din olgusu olarak mı bakıyorsun?

Selam
(Zahir)

Zahir Abi Ben Aleviligin Temelininde Islam Dini Üzerine Kurulu Oldugunu Görüyorum Bu Yüzden Kuran-i Kerim'i Örnek Gösterdim.
Bu Konuda Herkesin Görüsü Cok Farkli Ateist Alevide Var Islam Dinine Inananda Var Genelleme Islam Dini Oldugu Icin Bende Sorumu Böyle Sordum
Alevilige Tabiki Sadece Din Olgusu Olarak Bakmiyorum

Kültür Ideoloji Özgürlük vs

Kolay Gelsin

[QUOTE=Akayizm;351965][B][FONT="Comic Sans MS"][COLOR="RoyalBlue"]Cevaplar Icin Tessekürler Canlar Bu Konu Hakkında Kuran-i Kerim Ne Diyor Peki

Sevgili kardeşim,
Sorduğunuz sorularda bir ciddiyet göremiyorum.
Bir yolu seçerken ve yaşamak isterken kendin araştırıp anlayıp sonrasından kabullenmek ve özdeşleşmek vardır.
Görünen o ki siz el ense bişeylerin pişmesini bekliyorsunuz.

Ayrıca imzanıza baktıkça reklam peşinde olduğunuz belli.
Bilemedim moderatörler göremiyor mu ?

Kuranda der ki hazıra konmak haramdır.

Başkalarının temiz duygularını alaya almak günahtır.

saygılarımla...

Anlamadigin Bisey Var Sordugum Sorular Ciddiyetsiz Gelebilir Size
Benim Uzmanlik Alanim Sizinkiyle Ayni Degil Cünkü Buna Bakarak Sizin Yazdiginiz Cevapta Bana Cok Karalamak Gibi Geldi
Ben Organ Bagisindaki Fikrini Söylemeni Istemisim Sen Gelmis Beni Karalamissin
Imzamdam Reklamdan Bahsediyorsun
Benim Neden Reklama Ihtiyacim Olsun ki ? Beni Taniyormusun ? Noldugumu Biliyormusun Sana Bi Yanlisim Oldu mu veya Aleviforum.com'da Kime Bi Zararim Dokundu Söylesinler.
Lütfen Yorumlarinizi Yaparken Gurur Kırıcı Sözler Sarfetmeyiniz
Ha Beni Elestiricekmisiniz Basimla Gözüm Ustüne Acın bi Topik Elestiriyorum Akayizmi diyin Katilanlar Katilir.
Elestiri Kaliteyi Artirir Felfesemden Saygi Duyarim Size
Yscada Benden Cok Büyüksünüz Yazdiklarimda Saygida Kusur Etmek Istemiyorum Size
Dikkat Ettiyseniz Sürekli Yeni Medya Teknoloji Forumunda Topik Aciyorum Neden ? Cünkü Benim Uzmanlik Alanim Bu Tür Konular
Burdaki Canlara Bi Katkim Olucaksa Bu Tür Konularda Olur Düsüncesindeyim.
Imzama Gelinde Hizmettin Bi Ispattidir Reklam Degil Reklama Ihtiyacim Yok Cünkü Reklam Olmasi Icin Karsiliginda Bi Ücretin Olmasi Gerekmez mi ? :)
Ben Kendimi Size Sevdirmek Zorundada Degilim Sorun Alevimene ? Özelden Bile Haksiz Gördügüm Konularda Söyliceklerimi Editlemeden Söyledim Cekinmeden.

Dip Not : Bu Forumda Sittesinde Acilan Topiklerin %70inde Kavga Var
Sebep Kavgaya Merakliyiz.
Sizden Ricam Lütfen Bu Acmis Oldugum Topikte Kavgalarin Olmamasi Polemige Yol Açan Sözlerden Kacinmamiz.
Beni Elestiricekseniz Sizden Rica Ediyorum Burda Degil Baska Bi Topik Acip Elestirin Kendim Bile Size Destek Veririm.

Kolay Gelsin

doctorctf
08.02.2007, 21:30
Organ Bağışı Hakkındaki Yanlış Bilgiler > Organ bağışlayanların bedenleri parçalanıyor mu ?
Kesinlikle hayır ! Bu en çok korkulan ama yanlış inanışın bir an önce ortadan kalkması gerekiyor...

Organ bağışlamış insanlar, organ nakline emek veren tüm çalışanlar tarafından kutsal kabul edilir. Organ bağışı tamamiyle gönülden olması gerken bir unsur olarak kabul edilir. Bu nedenle cerrahi ekiplerin bu bedenlere saygısı büyüktür. Bu kişilerde sadece normal bir ameliyat izi bulunur. Kullanılabilir olan organlar alındıktan sonra cilt özenle kapatılır ve dışardan hiçbir şey anlaşılmaz.

Göz nakli tabir edilen olay da aslında kornea naklidir. Gözün üzerindeki camsı tabakadan sadece mikroskopik bir bölüm alınır ve bakıldığında gözde hiçbir şey görülmez.

Adli otopsilerle bu durumu karıştırmamak gerekir. Adli otopsi yapılıp yapılmaması hasta yakınlarının takdirinde değildir. Gönül rızası aranmaz. Adli makamlarca gerekli görülünce mecburen uygulanır. Bu nedenle de bazen nedenler zarar göebilir. Ama organ nakli gönülden olması gerektiğinden, cenazenin bedenine azami özen gösterilir. Hatta ameliyat kesisi bile estetik dikişlerle kapatılır.

doctorctf
08.02.2007, 21:30
Organ Bağışı Hakkındaki Yanlış Bilgiler > Cebinden organ bağış kartı çıkanlar ölüme terk ediliyor mu ?
Herhangi bir nedenle hastaneye yatmış birisinin cebinden organ bağış kartı çıkınca, yeterince tedavinin uygulanmadığı düşüncesi akla gelen en önemli kuşkulardan biri ancak böyle bir şeyin olabilmesi bugünkü yasal düzenleme içinde mümkün değil.

Organ bağış kartının anlamını organ naklinin teknik yönü içinde anlatmıştık. Organ bağış kartı sadece manevi yaptırım gücü olan, yasal hiçbir fonksiyon taşımayan sembolik bir kart. Bir kişinin organlarının alınabilmesi için muhakkak ailesinin onayı alınması gerekiyor. Tedavi uygulayan kişilerin kötü niyetli olmaları halinde bile kendi kendilerine sadece organ bağış kartı var diye organları alabilmeleri mümkün değil. Hatta bu durum kimsesi olmayan ölümlerde soruna bile neden olabiliyor. Bugünkü koşullarda ülkemizde bir yakını yanında olmadan ölmüş birisinin cebinden organ bağış kartı çıksa bile organları alınamamakta. Ayrıca artık organ bağışlarının kaydının tutulma zorunluluğu da yok. Kişi organ bağışı yaptığında bir yere kaydedilmiyor. Bu nedenle istediği zaman kartını yırtıp atarak bu bağışı geçersiz kılabilir.

Organ bağışına karar verip kart taşıyan ama yakınlarının istememeleri nedeniyle organları alınmayan vakaların sayısı da az değil.

doctorctf
08.02.2007, 21:31
Organ Bağışı Hakkındaki Yanlış Bilgiler > Alınan organlar sadece zengin veya tanıdığı olan insanlara mı takılıyor ?
Pek çok olguda suistimalin önüne geçmek imkan dahilinde olamamaktadır. Bu sadece ülkemizin değil dünyanın bir gerçeğidir. Ancak organ nakli bu konuda en güvenilir olgulardan biridir. Çünkü doku ve organ uyumu gerektirdiğinden kendiliğinden suistimalin önünü tıkamıştır.

Bugün ülkemizde herhangi bir yerde kadavra organ bulunduğunda ilk iş olarak sağlık bakanlığına bildirilir. Öncelikle acil bekleyenler değerlendirildikten sonra, ulusal sıraya göre organ en uygun vericinin bulunduğu merkeze yönlendirilir. Bu işlem sırasında her organ için tesis edilmiş bulunan ve bakanlıktan bağımsız bilim kurullarına danışılır. Bu bilim kurulları üniversite öğretim üyelerinden oluşur. Dolayısıyla dağıtım hem bakanlık nezdinde hem de bağımsız olarak üniversite öğretim üyelerince yapılmaktadır. Bu nedenle suistimal olması mümkün olmaz. Tüm bunlara ilaveten bir organın bir insana takılması için doku uyumunun gerekli olduğunu da hatırlayacak olursak, kadavra organlarının para karşılığında peşkeş çekilemeyeceğini de daha iyi anlayabiliriz.

Her doktor için hastasının yaşaması kadar önemli diğer bir konu yaptığı müdahelenin başarılı olmasıdır. Organ naklinde de başarıyı sağlayan en önemli husus doğru organın doğru kimseye takılmasıdır.

Ayrıca bir inceleme yapılacak olursa bugün Türkiye‘de yapılmış organ nakillerinin büyük çoğunluğunun sigortalı ve yeşil kartlı olduğu da ortaya çıkacaktır.

doctorctf
08.02.2007, 21:33
Türkiyede ve Dünyada Yapılan Organ Nakilleri > Böbrek Nakli
Böbrekler omurgamızın her iki yanında, diyaframın hemen altında, karaciğer ve mideni hemen arkasında yer alan kırmızımsı kahverengi organlarımızdır. Fasulye şeklindeki bu organlarımızın temel görevi vücutta oluşan zararlı atıkları idrar oluşturmak suretiyle vücuttan atmaktır. Bu temel görevi yanında kanın basıncını, miktarını ve kimyasal (eloktrolit) yapısını düzenlemede de yardımcıdır.
Renal yetersizlik böbreklerin vücutta oluşan zararlı atıkları atma görevini yapamaması ve elektrolit düzeyini dengeleyememesidir. Akut Renal yetersizliği, en karakteristik özelliği olan vücudun idrar üretememesi ve vücuttaki atıkların atılamaması, sıklıkla travma, yanma, akut enfeksiyon, veya idrar yollarında sistem bozuklukları şikayetleri ile birlikte görülür. Bu durumda uygulanacak tedavi sorunun kaynağına bağlı olmakla beraber genellikle antibiyotik ve sıvı alımında azaltma tedavisi uygulanır.

Değişik sistem bozuklukları sonucunda oluşabilecek olan kronik böbrek yetmezliği, halsizlik, uyuşukluk, idrarda azalma, kansızlık, yüksek tansiyon ve kalp damarlarında tıkanıklık gibi yeni sorunları da beraberinde getirir. Tedavi yöntemleri, soruna bağlı olarak, diüretik ilaç kullanımı, protein alımını azaltan diyet uygulamasıdır. Bu tedaviler başarısız olduğu takdirde ise diyaliz ve/veya organ nakli tek çözüm olabilir.

Böbrek Nakil İşlemleri

Böbrek nakli, böbreği bağışlayan kişinin canlı veya kadavra olmasına bağlı olarak bir veya iki böbreğin naklini içerebilir. Çoğunlukla tek böbrek nakli yapılmakla beraber bazı özel durumlarda, organ bağışlayan kişi ideal kilonun altındaysa, iki böbrek birden nakil edilebilir. Ayrıca deneysel olarak böbrek nakli yapılmadan böbreği ikiye bölmek suretiyle, bir böbrek ile iki hastaya nakil yapılmaya çalışılmaktadır.

doctorctf
08.02.2007, 21:34
Türkiyede ve Dünyada Yapılan Organ Nakilleri > Karaciğer Nakli
Karaciğerler vücudumuzdaki en büyük ve en kompleks organlarımızdan biridir. Ortalama yarım kilo ağırlığında olan bu organımız süngerimsi bir yapıya sahiptir. Karaciğerin yaşamamız için gerekli olan birçok fonksiyonu vardır. Karaciğerler karbonhidratların, yağların ve proteinlerin işlenmesinde ve vitaminlerin depolanmasında yardımcı olur. Bağırsaklardan emilen yiyeceklerdeki besinleri işleyerek vücudumuzun hayatını idame ettirmesi için gerekli olan maddeler haline dönüştürür. Örneğin, kanın pıhtılaşması için gerekli olan maddeleri üretir. Ayrıca yağların sindirilmesine yardımcı olan safrayı sağladığı gibi, vücut için zehirli olan ilaç ve alkol gibi maddeleri parçalayarak vücuda zararsız hale getirir.
Karaciğer Nakil İşlemleri

Karaciğer nakli, karaciğerin bütünü, bir lobu, ya da segmenti alınarak (reduced liver) yani küçültülerek yapılabilir. Yapılan nakillerin bir çoğu tam organ nakli şeklinde olsa da, son yıllarda organın bir parçasının nakilinin yapıldığı operasyonların sayısı gittikçe artmaktadır. Bu sayede bir kadavradan iki kişiye nakil yapılabileceği gibi, canlı organ bağışlayıcılarından da karaciğer nakli mümkün hale gelmiştir. Eğer nakil olacak karaciğer hasta için çok büyükse bu durumda organ küçültülerek nakil yapılması da mümkündür.

kaynak:tıp alanında otorite olmuş birçok doktor ve kurumun çabalarıyla kurulmuş olan doktorumonline.net

koşmatlı-erkan
09.02.2007, 01:33
bence organ bağışını her insanın yapması gereken bir görev olarak görüyorum.ayrıca bunu alevilik veya sunnilik olarak görmemeniz gerek.eger çok merak ediyorsan alevi bir dededen öğrendiğime göre aleviler açısından hiç bir sakıncası olmadığını öğrendim.

Servan
09.02.2007, 13:05
kesinlikle doğru bir bağıştır.bizler ölünce o organlarımızı toprakta yılan çiyan yiyeceğine ;o organlarımızın bir insana hayat vermesi daha mantıklı.

spawn062000
10.02.2007, 01:22
Valla Ben Günah mı Sevap mı Tam Olarak Bilmiyorum Ama Eğer Benim Organlarım Başka Bir Canı Yaşatacaksa Seve Seve Veririm...
Nasıl Kanamalı Hastaya Kan Verip Hayatını Kurtarıyorsak, Organ Bağışı da Aynı Şekilde Düşünülmeli Bence...

anibal
10.02.2007, 01:48
bence de bunu sevap mı diye düşünmemeliyiz bizim kabemiz insan olduğuna göre bu bağış çok önemli birçok hasta insan bu organları bekliyor.

türküler_sevdam
10.02.2007, 23:06
organ bağışlamanın günah olduğunu düşünmüyorum. öldükten sonra birine organlarını bağışlamak, bir insanın yaşamasına yardım etmek en büyük sevap olsa gerek...bende organlarımın hepsini bağışladım. sağlık bakanlığından onaylı organ bağış kartım var. yalnız dikkatimi çeken şu, çoğu insan organ bağışlamaya sıcak bakıyor fakat organ bağışlayan kişiler sayılıdır. ''bende organlarımı bağışlamak isterim'' demek yerine ''bende organlarımı bağışladım'' demek daha mutluluk verici....

türküler_sevdam
10.02.2007, 23:09
organ bağışlamanın günah olduğunu düşünmüyorum. öldükten sonra birine organlarını bağışlamak, bir insanın yaşamasına yardım etmek en büyük sevap olsa gerek...bende organlarımın hepsini bağışladım. sağlık bakanlığından onaylı organ bağış kartım var. yalnız dikkatimi çeken şu, çoğu insan organ bağışlamaya sıcak bakıyor fakat organ bağışlayan kişiler sayılıdır. ''bende organlarımı bağışlamak isterim'' demek yerine ''bende organlarımı bağışladım'' demek daha mutluluk verici....

firariHH
11.02.2007, 18:26
Güzel Bir konuya Deginmissin can, Bence Alevili´ge bir zarari yok günahta degl! Söyle Bir Baktigimiz Zaman cok Güzel Birsey Organ Nakli , Bir kisi hayatina gözlerini yumuyor ama , en azindan Birkac kisinin yasamisini sagliyor, bence herkez organ naklinde bulunmali!!

EyLüLüM
13.09.2007, 17:13
Organ Bağışı denildiğinde bu konuyu çok yakından takip ediyorum.Çünkü annem tam 6 senedir diyaliz hastası(böbrek yetmezliği)Malesefki diyorum ta 6 senedir organ bekliyoruz.aileden bir insanın bu duruma düşmeden önce inanın hiç bilmezdim.Okadar çok insan varki artık hastaneler dolmuş artık bu konuda ticarete yatmış olarak gördüm.Hiç içim tutmaz o insanların gözüne bakmaya .Okadar çaresiz ölümü bekliyorlar resmen .3 yaşındaki bir çoçuktan,üniversite ögrencisi ,yaşlı ve genç bir sürü insan .Organdan başka ne isteyebilirlerki .toplum olarak hiç duyarlı değiliz.Dokularımız uymadığı içinde biz annem için hiç birşey yapamıyoruz...bu konu beni fazlasıyla etkiledi ...ama ben şimdiden bütün organlarımı gidip hiç düşünmeden bağışladım...

Urfalı
13.09.2007, 21:59
Organ Bağışı denildiğinde bu konuyu çok yakından takip ediyorum.Çünkü annem tam 6 senedir diyaliz hastası(böbrek yetmezliği)Malesefki diyorum ta 6 senedir organ bekliyoruz.aileden bir insanın bu duruma düşmeden önce inanın hiç bilmezdim.Okadar çok insan varki artık hastaneler dolmuş artık bu konuda ticarete yatmış olarak gördüm.Hiç içim tutmaz o insanların gözüne bakmaya .Okadar çaresiz ölümü bekliyorlar resmen .3 yaşındaki bir çoçuktan,üniversite ögrencisi ,yaşlı ve genç bir sürü insan .Organdan başka ne isteyebilirlerki .toplum olarak hiç duyarlı değiliz.Dokularımız uymadığı içinde biz annem için hiç birşey yapamıyoruz...bu konu beni fazlasıyla etkiledi ...ama ben şimdiden bütün organlarımı gidip hiç düşünmeden bağışladım...

Afferin delikanlı.
Örnek bir davranış.
Ben 2 sene bekledim; 10 sene önce kız kardeşim verdi. Yani 10 yaşındayım.

Ameliayat olduğum hastahanede, bir yerlerde yazılı olan şu yazı dikkatimi çekti.
"Allah biliyor ki, kendisinden çok yeryüzündekilerin daha çok ihtiyacı var ölen insanların organlarına!" Ya da bunu anlatan başka bir cümle.
Saygılar.

Akgüney
13.09.2007, 23:47
sünnilerde dinen caizmis...alevilikte yok böyle bisey eee biz farkliyiz tabi insanin yasamasini istiyoruz ölmüs oldugumuz zaman bile...onlarda caiz maiz aaa sinir oldum zaten duyunca :D