Orijinalini görmek için tıklayınız : Yaşlı Alevilerimizde selamlaşma

hasret_eylul
07.02.2007, 14:14
Arkadaşlar dikkatimi sürekli olarak çeken bir şeyi paylaşmak istiyorum...

İki yaşlı Alevi biri kadın diğeri erkek mesela hoşgeldin deme sırasında Yaşlı amcalarımız Yaşlı kadınların omuzunu öpüyorlar bu konuda fikri olan varmı?Özel bir nedeni varmıdır?

Alevimen
07.02.2007, 14:25

İki yaşlı Alevi biri kadın diğeri erkek mesela hoşgeldin deme sırasında Yaşlı amcalarımız Yaşlı kadınların omuzunu öpüyorlar bu konuda fikri olan varmı?Özel bir nedeni varmıdır?

Eskiden tüm selamlaşmalar o tarz yapılırdı. Bugün ise genelde el öpme ve veya yanakları 2defa, 3defa (Hollandalılar) 4defa (Fransızlar) öperler. Zamanla değişen gelenekler haline gelmiş. Muhtemelen 200 Yıl sonrada özel dijital çiplerimizle birbirimize selam vereceğiz :lol:

hasret_eylul
07.02.2007, 14:31
Eskiden tüm selamlaşmalar o tarz yapılırdı. Bugün ise genelde el öpme ve veya yanakları 2defa, 3defa (Hollandalılar) 4defa (Fransızlar) öperler. Zamanla değişen gelenekler haline gelmiş. Muhtemelen 200 Yıl sonrada özel dijital çiplerimizle birbirimize selam vereceğiz :lol:

Evet haklısınız Teknolojinin insana yansıması selamlaşmasına kadar etki ediyor..
Yalnız takıldığım nokta Aleviliğe mi hastır bu şekilde selamlaşmak...yani bir sebep varmıdır? neden omuz bölgesidir?

sidarta54
07.02.2007, 14:31
evet mesela birde şu var bizim yaşlılarımız el vermezler öptürmek için ancak elleriyle kendinden küçüklerin yüzlerini iki elin arasına alırlar ve yüzünü öperler bu sırada suratınızdaki eli öpersiniz ancak direk el öptürmezler

s.bayar
07.02.2007, 23:53
çip takılması zatan zaman zaman söyleniyor fazla uzak olmasa gerek

foodal
08.02.2007, 00:11
İngilizler sanırım tek yanaktan öpüyor, ne güzel bir sağ bir sol uğraşmıyorlar:)
Sanırım omuzdan öpme dedelerin yaptığı bir çeşit niyaz. El öpme de saygının güzel göstergesi ama malesef artık yeni gençlikte görülmüyor pek. Bu arada centilmenlik için bayan elini öpmek ( başa götürmeden:p) pek bizim ülkemizde kabul görmeyen bir davranış. Fransızlar bu konuda öncü sanırım:)

insanlar kardeş
08.02.2007, 00:28
Alevi geleneğinin en güzel örneklerinden biri.
İnsan sağlığı düşünülerek selamlaşmayı daha anlamlı kılmıştır.
Geçmişte insanlar günümüz koşullarında hijyen kurallarında yoksun vede çeşitli salgınlarda korunmanın yolu olarak seçilmiştir.
Tabii ki yolun hürmeti anlamında büyük saygı ifadesidir aynı zanada.

Kafa göz yarmaktan öte
Salya sümük vektör görevi görmektense
İnsanlıgın geleceği açısında korunması gereken bir gelenek.
Sağlığa yararlılığın yanıda
Edep ve hayanın korunması bakımındanda
samimiyetin güvenin ifadesidir bu gelenek.

saygılarımla...

Zaza_024
08.02.2007, 11:08
evet mesela birde şu var bizim yaşlılarımız el vermezler öptürmek için ancak elleriyle kendinden küçüklerin yüzlerini iki elin arasına alırlar ve yüzünü öperler bu sırada suratınızdaki eli öpersiniz ancak direk el öptürmezler

evet bende bu konuyla ilgili bir topik açmak istiyorum ama arkadaş benden önce davrandı :biggrin:

bizde de aynıdır..biz büyüklerimizin (yaşlı kadınların) ellerini öperken hala onların yüzümüzde olan elinin avuçiçini öperiz... yani geçmişe mahsus bir selamlaşma değildir.. yaşı erkeklerde biz ellerini öptüğümüzde yanaktan değil kafamızın üstünden öperler..ben her iki taraftan dede kızıyım.. bizim taliplerimiz kivralarımız ellerini öpmeye yeltendiğimizde kesinlikle izin vermezler.. onlar bizim elimizi öpmeye yeltenirler..bir de azar işitiriz:wink: sen niye öpüyorsun bizim senin elini öpmemiz lazım diye :biggrin:

sidarta54
08.02.2007, 11:12
evet bende bu konuyla ilgili bir topik açmak istiyorum ama arkadaş benden önce davrandı :biggrin:

bizde de aynıdır..biz büyüklerimizin (yaşlı kadınların) ellerini öperken hala onların yüzümüzde olan elinin avuçiçini öperiz... yani geçmişe mahsus bir selamlaşma değildir.. yaşı erkeklerde biz ellerini öptüğümüzde yanaktan değil kafamızın üstünden öperler..ben dede kızıyım.. bizim taliplerimiz kivralarımız ellerini öpmeye yeltendiğimizde kesinlikle izin vermezler.. onlar bizim elimizi öpmeye yeltenirler..bir de azar işitiriz:wink: sen niye öpüyorsun bizim senin elini öpmemiz lazım diye :biggrin:

valla aynen canım bendede öyle oluyo hatta bazen ben onların ellerini öpmeye çalıştığımda onlarda elimi iki eli arasına alıp öpüyolar

Zaza_024
08.02.2007, 11:17
valla aynen canım bendede öyle oluyo hatta bazen ben onların ellerini öpmeye çalıştığımda onlarda elimi iki eli arasına alıp öpüyolar

tabiki onlar da haklılar.. sonuçta pirleriyiz.. ama biz şu anki genç nesil doğru bulmuyor bunu.. ben çok utanıyorum :blush: :blush:

Mesut Gündüz
08.02.2007, 11:47
Peki el yaştan dolayımı öpülür.
Bence çalışan el öpülür.
Birde çocukların eli.

sidarta54
08.02.2007, 11:53
Peki el yaştan dolayımı öpülür.
Bence çalışan el öpülür.
Birde çocukların eli.

hayır kesinlikle el yaştan dolayı öpülmez zaten bu nedenle çoğu yaşlımız el vermez çünkü bizde "el elden üstündür" inanışı vardır yani kimse kimseden farklı değildir senin elin benden benim elim senden üstündür sonuçta eşittir herkes ama dediğin gibi öpülecekse çalışan el öpülür...

Servan
08.02.2007, 12:27
omuz öpmek niyaz anlamında olmalı.çünki cemlerde dedeile baslarıda böyle niyaz ediyolar birbirlerine.

AnGeNehM
08.02.2007, 13:19

Evet sidarda54'ün dediği en yakın yanıt olmuş benim babam kendinden yaşlılara herema vuaa sekana der :D

PirO_62
08.02.2007, 13:34

Evet Aynen Bizdede Bende Bir çok kez dedelerimizde bu sekilde gördüm izin vermiyorki elini öpelim yüzümüzü ellerinin arasına alıyor hiç sormadım ama o içtenlik sanırım herhangi bir nedeni varmı bilmiyorum :D:D:D

Şoreş
08.02.2007, 15:53
Bizde genelde el öpüp başa koymuyorlar.. Eli öpüyorlar.. Sanırım avcunu.. Tam olarak hatırlamıyorum.

aykudgöksun
09.02.2007, 20:11
daha önce hiç dikkat etmemiştim ama benim iki dedemde yüzümü avuçlarına alır yüzümü öperlerdi bende yüzümdeki ellerini öperdim.ama içtenlikle gerçekten öle olduğunu bilmiyordum.ilk defa burda duyuyorum..

sercanordu
10.02.2007, 14:15

evt dostlar bende duymuştum böyle selamlaşmayı ve cok hosuma gitmişti bu kadar içten ve samimi bir selamlaşma yok bizde kadın erkek ayrımının olmadıgını herkezin birbirine esit ve hoşgörüyle baktıgının göstergesi

__________________________________________________ ___________

Muhammed Ali'yi Candan Sevenler
Yorulup Yollarda Kalmaz İnşallah
İmam Hasan'ın Yüzün Görenler
Hüseyin'den Mahrum Olmaz İnşallah

Sevgi_2420
10.02.2007, 14:20
Güzel 1 konuya dikkat çekmişsin.Ben bunu Araplarda da gordum.Heralde bu Görüşme biçimi çok eskiye dayanan 1 usül

Hüseyin69
10.02.2007, 14:25
benden yasca oldukca büyük birinin elini öpecektim
o zorluyor öptürmemek icin ben zorluyorum öpmek icin
isin aksi yani tamda kapinin yanindayim adam elini cekiyor ben birakmiyorum ,
nasil olduysa bir hamle ile bir seyler yapti
cenemi kapiya vurmustum:cursing: acayip agirmisti:sad: ulan birda senin elini öpersem:mad: .... dedim
el öpme de konusunda bu animi sizinle paylasim dedim

LaDY
10.02.2007, 14:44
şimdilerde genellikle el öpüp başımıza koyuyoruz ama rahmetli dedem elini bu şekilde öptürmez, el öpmenin el öpüp başa konarak yapılmadığını ifade ederdi.
selamlaşırken elleriyle yanaklarımızı avuçlayıp alnımızdan öpüyordu, biz de o sırada avuçlarını öpüyorduk, selamlaşma buydu.
bir de Suriye deki akrabalarımın selamlaşma tarzı da ; onlar büyüklerin avuçlarını öpüp, üç kez omuzlarından öpüyorlar.