Orijinalini görmek için tıklayınız : TC'nin bastirttigi ilk Liralarda'ki bozkurt sembolü
Atatürk Milliyetçiliği nedir? ne değildir? diye epey tartıştık, fakat cumhuriyetin ilk yıllarında ki millet kavramı acaba gerçekten herkesi kucaklayan ve vatandaşlık bağıyla bağlı olunan herkese verilen bir kavram mı? Yoksa başka anlamları mı var?
Burda ilk olarak Paradaki Bozkurt'la ilgili bir kaç soruyla başlamak istiyorum.
TC'nin bastirdigi ilk Liralarda neden bozkurt sembolü vardı ?
(Türklerin sembolü (sembol hayvanlarından biri)) Sonradan neden kaldırıldı?
(İsmet İnönü kendi parasını bastırdı)
Peki madem kuruluş yıllarında kullanılmış ve bütün halkı kucaklayan bir sembolse, İnönü'den sonra geçen 10 yıllar boyunca bu sembol neden hiç kullanıl madı?
Atatürk'ün milliyetçilik anlayışını aslında biz mi yumuşatıyoruz? Yoksa gerçekten şu anda çoğu Atatürkçünün(ve anayasanın) anladığı şekilde millet kavramı TC vatandaşı herkes için mi geçerlidir?
''Pullarda yer alan resimler, dolaşıma çıkarıldığı dönemlerle ilgili yorumlanabilirlik özelliğine de sahip. Yani dönemin yönetim kadrosunun fikri yapısı bile pullar aracılığıyla tespit edilebiliyor. Örneğin 23 Ocak 1922 tarihinde TBMM’nin çıkardığı pullardaki bozkurt figürü bugün çeşitli spekülasyonlara konu olsa da bozkurtun bizim kültürümüzdeki anlamına işaret ediyor. Konunun uzmanları Türk milliyetçiliği temelleri üzerine bina edilen Türkiye Cumhuriyeti’nin, kuruluşunda bozkurtun çok önemli bir yer tuttuğunu ifade ediyor. Öyle ki Cumhuriyetin 1927 yılında tedavüle çıkardığı 5 ve 10 liralık ilk kâğıt paralarda da bozkurtun kullanılmış olmasının bunun en açık göstergesi olduğuna işaret ediyor. Daha Cumhuriyet ilan edilmeden -1922 yılında- TBMM hükümeti pul bastırmış ve bu pullarda bozkurt resmi kullanılmış. Bu durum Ankara Hükümeti’nin çalışmalarını millî bir çerçevede yürüttüğü ve temelinde Türk kültürünün zengin kaynakları bulunduğu mesajını veriyor. Ancak Atatürk’ün ölümünden sonra bastırılan pullarda bozkurt figürü ortadan kayboluyor. Sadece 27 Mayıs 1960 ihtilalinin birinci yılı münasabetiyle bastırılan 40 kuruşluk posta pulunda bozkurt figürlü Ergenekon’dan çıkış tablosuna yer verilmiş.''
http://www.aksiyon.com.tr/detay.php?id=12057
http://images.gittigidiyor.com/318/3183337_0.jpg
http://www.kolleksiyon.org/?cmd=muze_tckagit&arama=1&emi=1
Yukarida verilen 5lira disinda, ilk basilan 10 liralarda da bozkurt vardır.
devlet faşist devlet olarak kurulunca dolayısıyla bastırdığı paralarda düşüncesine hizmet edecektir. bizim kemalistler halan bizim milliyetçiliğimizi herkesi kucaklar desin. aslında şu gizli belgeler hepsi ortaya çıkarılsa daha ne pislikler ne kirli çamaşırlar ortaya dökülecek ama işlerine gelmiyor.
sidarta54 07.02.2007, 18:43 aa köpekcik pardon ya kurtmuş işte ben karıştırıyorum hep bu ikisini nedir bu köpek merakı ya
Ayrıca Atsız (Nihal Atsız'ın) Mecmua ilk basıldığı yıllarda devlet ideolojisine yakınlığıyla bilinirmiş ve ona karşı (sosyalist) Kadro mecmuası yayınlanmaya başlamış, fakat bilinenin aksine Atsız Atatürk'ün yaşadığı dönemde ideolojisinden çok üslubundan dolayı ciddi sorunlar yaşamış. İnönü'den itibaren ideolojisinde kayma yaşayan TC'de ise ideolojik olarak da tutunamamıştır. Nihal Atsız'ın ideolojisini bilmeyenler için bir hatırlatma yapalım: Atsız günümüzde ve cumhuriyet tarihinde Türkçü(ülkücü değil ırkçı)lerin fikir babası ve hepsinin manevi önderidir. Ziya Gökalp'dan çok etkilenmiştir. Bu arada başta Atsız olmak üzere Irkçılar Atatürk'ü bozkurt, başbuğ vb. sıfatlarla anmaktadırlar.
aykudgöksun 07.02.2007, 19:05 evet başbuğ atatürk diyorlar.bu kesim daha çok türk-islam sentezine karşı çıkıyorlar islamiyet ve arap kültürünün türk kültürünü zayıflattığını ve asimile ettiğini söylüyorlar.o yüzden gerici sınıfa karşı yapılan savaşla birlikte atatürkü başbuğ diye adlandırmışlardır(tabiki en büyük nedeni ulus devlet anlayışla hareket etmesinden dolayıdır)(benim bildiğim kadaryla)
bolşevik 07.02.2007, 20:37 Teşekkürler bu bilgiyi bizlerle paylaştığın için.
Evet kurt figürünün olduğu paralarla Atatürkün fotoğrafının olduğu paraların aynı tarihte ve aynı yerde çıkması da dikkate değer. Galiba Atatürkün milliyetçiliğini yumuşatanlar(dediğin gibi) biziz! ( Daha doğrusu yıllardır insanlara gösterilen çarpıtılmış öğretiler...)
bendede bi para var. üstünde boz kurt var ama madeni bir para.
devletin politikası o günden bu yana hiç değişmedi zaten o zamanda faşist şimdide. sadece o zaman açık açık söylüyomuş şimdi yan çiziyo. kıvırıyo
Atatürk Milliyetçiliği nedir? ne değildir? diye epey tartıştık, fakat cumhuriyetin ilk yıllarında ki millet kavramı acaba gerçekten herkesi kucaklayan ve vatandaşlık bağıyla bağlı olunan herkese verilen bir kavram mı? Yoksa başka anlamları mı var?
Burda ilk olarak Paradaki Bozkurt'la ilgili bir kaç soruyla başlamak istiyorum.
TC'nin bastirdigi ilk Liralarda neden bozkurt sembolü vardı ?
(Türklerin sembolü (sembol hayvanlarından biri)) Sonradan neden kaldırıldı?
(İsmet İnönü kendi parasını bastırdı)
Peki madem kuruluş yıllarında kullanılmış ve bütün halkı kucaklayan bir sembolse, İnönü'den sonra geçen 10 yıllar boyunca bu sembol neden hiç kullanıl madı?
Atatürk'ün milliyetçilik anlayışını aslında biz mi yumuşatıyoruz? Yoksa gerçekten şu anda çoğu Atatürkçünün(ve anayasanın) anladığı şekilde millet kavramı TC vatandaşı herkes için mi geçerlidir?
Irkcılık hakkındaki düşüncerine tamamda. Atatürk ve oyıllarda, paradaki kurt resmi için söyliyeceğim şey "Öküz altında buza aramak " :no:
Irkcılık hakkındaki düşüncerine tamamda. Atatürk ve oyıllarda, paradaki kurt resmi için söyliyeceğim şey "Öküz altında buza aramak " :no:
1) Kurt değil bozkurt, arada fark var :)
2) O dönemin dünyasında ırkçılık olması anlaşılamayacak bir durum değil, bütün Avrupa etkisi altında.
3) ''Ne mutlu Türküm diyene'' ile ''Ne mutlu Türk olana'' veya ''Ne mutlu Türk'e'' arasında ne fark vardır, Türklük vatandaşlık'la sağlanıyorsa. Yani anayasada yazdığı gibi hepimiz Türk'sek neden '' Ne mutlu Türküm diyene'' i açıklarken niye yumuşatıcı açıklamalarda bulunuluyor? Bence bir farkı yok.
Bu kurt'a duyulan ilgi taa konargöçer zamanda kalma.Kırsal kesimde insanlara güç sağlayan bi hayvandı kurt.Günümüzde bile halen bir çok alanda gücü ve çevikliği temsil eder.Bana kalırsa burada bazı partilerin bunu simgeleştirmiş olması ve bunu kafatasçılık haline dönüştürmesi bize ters geliyor.Yani bu hayvan genel türk tarihi açısından önemöli yeri var.Ama bu hayvanı taşıyan herşey kafatasçılık yapın demiyor.Sapıttıranlar utansın!
Yoksa AtatürK milliyetçiliğini hepimiz biliyoruz.
Yoksa AtatürK milliyetçiliğini hepimiz biliyoruz.
Can inan çoğumuz bilmiyoruz.
Benim şahsi kanaatim bugün çoğunlukla lanse edilen anlamıyla Atatürk Milliyetçiliği, vatanseverlik'e yakın bir şekildedir. Peki vatanseverlik kavramı varken, neden bu kavramı Atatürk Milliyetçiliği kavramına yamalıyoruz.
Dünyanın hiç bir yerinde ülkemizdeki kadar kendine milliyetçi diyen insan bulamassın. Çoğunun katıldığı şey aslında muhafazakarlık veya vatanseverliktir, veya ikisi birdendir. Ama Milliyetçilik Avrupa'da ve çoğu modern toplumda hoş karşılan bir ideoloji değildir. Bunu yumuşutmak için mi acaba Atatürk Milliyetçiliği diyoruz. Çünkü şu anda çoğu kimsenin bahsettiği Atatürk milliyetçiliği içi boşaltılmış bir milliyetçiliktir. Milliyet kavramından çok Vatanseferlik üzerine yoğunlaşmıştır. Bu arada hiç bir ırkçı faşist partinin kendine ırkçı demediğini milliyetçi ulusal (istisna Mussollini'nin Fasist Partisi (ama bunda da faşistlik kavramının partiden sonra oluştuğunu görüyoruz)) olarak tarif ettiğini görüyoruz.En başta nazi Almanya'sının tek partisi National Sozialist Deutsche Arbeiter Partei (Milliyetçi Sosyalist Alman İşçi Partisi) olduğunu hatırlatmakta fayda var.
Milliyetçilik'in nereye vardığını görmek günümüzde artık daha anlaşılır gözükürken neden inatla Atatürk Milliyetçiliği ? Atatürk'ün kendisinin de böyle bir şey demediği aşikardır. Biz niye (Atatürk Milliyetçiliği) deme ihtiyacı duyuyoruz?
Atatürk milliyetçiliği deme zorunluluğu şuradan kayanklanıyor;
MHP gibi bir parti o sıfatı kendi üzerine öyle bi otutturuyor ki sanki o parti mensubu olmayan kişiler ülkelerini satmak için çalışıyor.Ama başka bi açıdan ise MHP 'lilerin hiç biri bu ülke için çalışmıyor onlar sadece bellirli bi sıfat arkasından kendi ezilmişliklerini tamamlıyorlar.
Bilmem bilir misiniz? Aşırı Ülkücü türkeş,Albaylığı sırasından ABD'de eğitim görmüştür.Madem o kadar milliyetçi bi aam gidip neden elin gavur elinin boyunduruğu altında eğitim gördü.
Dediğim gibi Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.Bizler üzerimize düşen görevi yapalım gerisi zaten basit.Herşey daha güzel olur.
Saygılarımla...
Alevi_Fenerli 08.02.2007, 09:33 aşırı atatürkçü arkadaşlar atatürkün herşeyine inandıkları gibi bunada inansınlar, yoksa ikiyüzlülük yaptıklarına inanırım ben
Atatürk milliyetçiliği deme zorunluluğu şuradan kayanklanıyor;
MHP gibi bir parti o sıfatı kendi üzerine öyle bi otutturuyor ki sanki o parti mensubu olmayan kişiler ülkelerini satmak için çalışıyor.Ama başka bi açıdan ise MHP 'lilerin hiç biri bu ülke için çalışmıyor onlar sadece bellirli bi sıfat arkasından kendi ezilmişliklerini tamamlıyorlar.
Bilmem bilir misiniz? Aşırı Ülkücü türkeş,Albaylığı sırasından ABD'de eğitim görmüştür.Madem o kadar milliyetçi bi aam gidip neden elin gavur elinin boyunduruğu altında eğitim gördü.
Dediğim gibi Vatanını en çok seven görevini en iyi yapandır.Bizler üzerimize düşen görevi yapalım gerisi zaten basit.Herşey daha güzel olur.
Saygılarımla...
Kardeş zaten ben de onu demeye çalışıyorum, onların gözünde milliyetçi olmayan vatan haini. Peki biz niye bunların teshirinde kalıp böyle bir durumda aslında zorlama olan Atatürk Milliyetçiliği'nden bahsediyoruz, ki bu çoğu anlamda Atatürk'le de Milliyetçiliklede pek bağlantılı değil.?? Oysa bunun yerine daha güzel ve bütünleştirici bir kelime var ''vatanseverlik''. Bu birilerini kesmiyorsa, kesmeyebilir. Ama bana gayet yeterli geliyor, ve ne ulusalcı, ne milliyetçiyim, ben sadece vatanseverim diyebiliyorum.
skoklu 3 biraz daha açık olabilir misiniz?
doctorctf 08.02.2007, 22:12 Atatürk bu milleti arap kültürünün etkisinden kurtarmaya çalışmıştır.kurulan etibank,sümerbank gibi kurumlar tarih boyunca türklerin kurduğu devletleri isim olarak yaşatmak için yapılmış girişimlerdir.türk tarih kurumu, osmanlı dan ibaret sayılan tarihimizin kökenini öğrenmemiz amacıyla kurulmuştur.öz türkçenin konuşulması için harf devrimi,tevhidi tedrisat kanunları çıkarılmıştır.o resimdeki kurt,ergenekon-türeyiş-manas destanlarındaki simgelerdir.dağdan madeni eritip diğer tarafa geçerken yol gösteren ASENA adında bir kurttu.tabiki bunların hepsi birer efsane.ATATÜRK MİLLİYETÇİLİĞİ mhp lilerin millliyetçilik anlayışıyla asla bağdaştırılamaz.milliyetçilik adam öldürmek,katliam yapmak değildir.gerçek milliyetçilik kökenine-geleneklerine-örfüne-adetlerine sadık olmaktır.
Milliyetcilik ilkesine gore, Turkiye Cumhuriyeti icinde, Turk dili ile konusan, Turk kulturu ile yetisen, Turk ulusunun her yonden yukselmesi dusuncesini benimseyen her birey, hangi dinden olursa olsun Turk'tur.
Alevi_Fenerli 09.02.2007, 00:34 benim kafama şu söz takıldı ( dişi kurt asena ), bu insan lakabımı yoksa hayvan olarak kurtmu ?
Alevi_Fenerli 09.02.2007, 00:49 hımmm, neden insan gibi davranmadıkları insan gibi düşünemedikleri kendileri gibi düşünmeyene HAYVAN (kurt) gibi saldırdıkları anlaşıldı.... bu hikaye bence saçma, bi insan nası dişi kurdu hamile bırakıp çoğalabilir? saçma hemde çok saçma bi hikaye, her zaman dediğim gibi bu ülkücüler hayalperest, gerçek dünyada yaşamıyolar hayal dünyasında yaşıyolar.. bi saçmalığı daha öğrenmiş oldum tşkler bilgilerin için kızıl kilise
Polemik içeren son mesajları sildim. para üzerine konulan kurt i ile ilgili yorumlarınızı yazın.
AlpaTürk 09.02.2007, 01:36 Zaten bu ülkede bir tek Türk Milliyetçiliği yapmak kötü oldu bugünlerde...
Bu devlet sizin bahsettiğiniz kadar faşist olsa idi, ne inönü ne özal ne tayyip ne abdulkadir aksu ne hüseyin çelik nede hikmet çetin gibiler olurdu.
Maalesef bu ülke alevilere karşı faşistlik yapmıştır.
Arkadaşlar, o hayvan bir destan yada efsane ne derseniz deyin onun sembolü. Kötü kişilerce maksadı dışında kullanılmış olması hakaret etmeyi gerektirmez...
Alevi_Fenerli 09.02.2007, 01:37 koçgiri kürt alevi katliamı yapılmıştır demek daha doğru olacaktır..çünkü orda katledilenler kürtlüklerinden çok alevi oldukları için katledildiler...
Zaten bu ülkede bir tek Türk Milliyetçiliği yapmak kötü oldu bugünlerde...
Bu devlet sizin bahsettiğiniz kadar faşist olsa idi, ne inönü ne özal ne tayyip ne abdulkadir aksu ne hüseyin çelik nede hikmet çetin gibiler olurdu.
Maalesef bu ülke alevilere karşı faşistlik yapmıştır.
Arkadaşlar, o hayvan bir destan yada efsane ne derseniz deyin onun sembolü. Kötü kişilerce maksadı dışında kullanılmış olması hakaret etmeyi gerektirmez...
Gardaş her türlü milliyetçilik kötüdür, keza milliyetçilik milliyeti milliyet aitliği getirir ve aslında bahsedilen ayrımcılığı getirir. Ortak noktamız aynı vatanın evladı olmamızdır, ki bu bizi vatansever yapar, milliyetçilik ise ortak vatan üzerinde tek bir milletin egemenligini meşrulaştırmak dışında öte bir şey getirmez.
Ne mutlu insan olana, ve bunun bilincine varana ...
Adam...
AlpaTürk 09.02.2007, 02:16 edit
Alevi_Fenerli 09.02.2007, 02:45 tek bi kaynak bence gereksiz...mesela google'a 1921 koçgiri katliamı yaz bi sürü kaynak bulabilirsin,,dersim katliamı 1938'de
öküz altında buza aramak bu sizin yaptıgınız.kanadadakilerinde de ayı var.sembolik şeyler bunlar.bu kadar abartmaya ne gerek var.kurt figürünün üstünede de arapça yazılar var ki atatürk ün gericelerle,şeriyatçılarla yapmıs oldugu mücadeleri çoğumuz biliyoruz.kafir diyenler bile var.arapça yazılmıs yazılar.arapça yazısı olmasaydı bu seferde dinsizmi diyecektiniz.türk islam sentezini belirtiyor orda.olumsuz görüş belirten arkadasların etnik kökenini çok merak ettim.neden bu kadar hassaslar bu konuda.açıklayabilirseler sevinirim.(açık ve net olarak) alevilikle ne alakası ne bağlantısı var bunların.cem evlerine imam atancak konusu varken,alevilikle ilgili onca sorun varken.neden atatürk.sizde alevilik değilde baska düşüncelermi ağır basıyor.neden hep atatürkün,türkçülüğün üzerine yoğunlasıyorsunuz.beni birileri aydınlatsın.nerdeyim ben,amacımız ne ? ben konu açamıyorum birileri kurtuluş savası dönemindeki zararlı cemiyetler diye konu acarsa sevinirim.belki bu görüşlerimden dolayı adaptasyon dönemi geçircem ama olsun.herkesi atatürk e karsı seviyeli konusmaya davet ediyorum.atatürk faşist değildir.o bir türk milliyetçisidir.saygılarımla
Arapça, çünkü Latin alfabesi konusu henüz gündeme dahi gelmemiş, önceki yazımdan anlayacağınız üzere Türk'üm, ama Asena'yla bir bağlantım yok (sembolik veya mistik olarak olabilir ama genetik olarak asla). Atatürk'e Türk-İslam sentezcisi demek kadar sığ bir görüş olamaz.
Sizin bu tarz konularla ilgilenmemeniz sizin probleminiz, ama biz 72 millete bit gözle bakan Aleviler ülkemizin problemleriyle ciddi anlamda ilgileniyoruz, ve ilgilenmeye devam edicez. Ben bir Türk olarak, bu olaylardan rahatsız oluyorum, hep oldum, ilelebette olucam. Siz kardeşinize yapılandan sırf sizle aynı kanı taşımıyor diye, rahatsizlik duymuyorsanız, o da sizin fikriniz...
1)insanlarin aidiyetini sorgulamanız çok yalnış bir tutum...
2)Atatürk faşist değildir, günün modern politikasının etkisinde doğal olarak kalmıştır... faşistlik kavramı Mussolini'den sonra gelişmistir. Ama bahsettiğiniz gibi Atatürk Milliyetçidir ve kendisinin Milliyetçilik anlayisi bizim bahsettigimiz kadar yumusak bir milliyetçilik değildir...
3) Kanadalı ayılar, kendini ayı görmeyenleri ayılık adına kestiler mi?
Arkadaşlar birbirimizi kırmamaya, saygısızlık etmemeye dikkat edelim..
Tartışma içerikli tüm Mesajları sildim, dikkat edeceğinize inanıyorum.
İyi Forumlar.
|
|