Orijinalini görmek için tıklayınız : Kavurga (Buğday) - 'Bijerik'

Alevimen
08.02.2007, 20:04
Bijerik (Kırmançki) yani Buğday Kavurgası oldukça kolayca ve kısa zamanda hazırlanabilir. Patlamış mısır yerine birgünde Bijerik yapmanızı öneririm :wink:

Malzemeler: Su, Buğday ve Şeker

Öncelikle biraz şerbet hazırlayın, bir tas su ile şekeri karıştırın - dozu kendinize göre ayarlayın:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10322&stc=1&d=1170957245

Ardından buğday tanelerini tavada kavurun:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10323&stc=1&d=1170957331

Buğday taneleri kızarına kadar karıştırın:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10324&stc=1&d=1170957562

Ve daha önce hazırladığımız şerbeti katıyoruz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10326&stc=1&d=1170957652

bir kaç saniye sonra su tamamen çekilir ve tavayı ateşden alıp servis yapılır, çay kaşığı veya elle yiyilir:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10327&stc=1&d=1170957821

Helal hoş olsun :turned:

sidarta54
08.02.2007, 20:09
valla elinize sağlık güzel gözüküyor bizde de buna kavurga deniliyor

BerfeM
08.02.2007, 20:12
bizim evde de hiç eksik olmaz..bizdede kavurga denir..ama öğrenmiş olduk bijerik de dendiğini..bijerik daha hoş geliyor kulağa..emeğinize sağlık..

ÖzgürDüşünce
08.02.2007, 20:40
rahmetli anamda yapardı bize. ama biz şeker bulamadığımız için sade suyla karardı. biz buna şekersiz olduğu için bışkına derdik.

Nesimi
08.02.2007, 20:56
bijerik'i bir kaç kez babaannem yapmıştı tadı güzel. Tarif güzel olmuş eline sağlık :)

Alevimen
08.02.2007, 20:59
bayanlar için özel: Kavurgayı yiyip su içmeden yatın, rüyanızda size su getirenle evlenme şansınız yüksek :wink: Tabiki bu bir adettir, doğruluk ve geçerlilik payı kişisel düzeyde :)

heviznur
08.02.2007, 20:59
Biz kavurga deriz,sık sık yaparız tadı oldukça güzeldir,film izlerken iyi gidiyor=)

Divani
08.02.2007, 21:01
Bijerik'i bilmem de bizdede kavurga var ama şeker katılmıyor yapılışı hemen hemen aynı... Resimleri kim çekmişse güzel çekmiş tşk.

nihat 61
08.02.2007, 21:04
eline saglık resimlerle anlatımın güzel olmuş kavurga yemiyeli uzun zaman olmuş tabaktaki görüntüsünden sonra bu akşam bir kavurga yapmanın zamanı geldigini düşünüyorum bizde tarif ettigin gibi yaparız kavurgayı ayrıca bijerik dendiginide duymuştum patlamış mısır ve çekirdekin yerine iyi gider

Divani
08.02.2007, 21:04
bayanlar için özel: Kavurgayı yiyip su içmeden yatın, rüyanızda size su getirenle evlenme şansınız yüksek :wink: Tabiki bu bir adettir, doğruluk ve geçerlilik payı kişisel düzeyde :)

Sanırım tatlı veya tuzlu yiyip su içmeden yatarlarsa gece rüyalarında su görürlermiş artık suyu getiren de kızların şansına:)

suyunsesi
08.02.2007, 21:33
[QUOTE=Alevimen;352681]bayanlar için özel: Kavurgayı yiyip su içmeden yatın, rüyanızda size su getirenle evlenme şansınız yüksek :wink: Tabiki bu bir adettir, doğruluk ve geçerlilik payı kişisel düzeyde :)[/QUOTE

Sağ olasın emi beni taaa geçmişe götürdün....
Kavurgayı yani bijerigi yerdik su içmezdik sabaha kadar susuzluktan kavrulurduk
illaki rüyada bir yerlerde su içerdik veya biri verirdi ama mümkünü yok susuzluğumuz giderilmezdi rüyada uyanıp ilk işimiz
koşa koşa doyunca su içmek olurdu...

Bilmem bilirmisiniz hızırın beşinci yani son gününde kızlar tuzlu guluk yaparlardı evlerin bacasının üzerine korlardı karga gelip gulugu kimin bacasına götürüp orda yerse o kız o eve gelin gidermiş köydeki gençlerin gözü o gün bacadaki guluklarda olurdu kimin gulugunu karga kimin bacasına götürdü diye çünkü herkesin bir sevdalısı sevdiği vardı bu bazende morel bozardı karga yön deyiştirip başka bacalarada konduğu olurdu...

Hızır aylarının böylesi hoş güzelliklerini yaşamak büyük bir keyifti bizim için...

not: Guluk unla su ve tuz karışımı yapılan hamurun pişmiş hali.

awaz
09.02.2007, 00:19
valla bencede bijerik daha güzel patlamış mısırdan...

PirO_62
09.02.2007, 01:25
valla Bijerik i bizimkiler sacda yapardı.. Tadı cok güzel Ve Yemesi Keyifli Elle Yiyeceksin :D:D ,Hadi Kızlar Görelim Bakalım Kimi Göreceksiniz Rüyanızda..

Erkeklerde Olmuyor Sanırım .. BEn Evde Su İçmiştim.. Sanırım BEn Evde Kaldım :(

Patlamış Mısır Neki Pehh

Teşekkürler Paylaşım İçin Tarif Gayet Güzel

LaDY
09.02.2007, 14:36
Oldukça basit gibi görünüyor deneyeceğim, umarım bizimkiler beğenir. teşekkürler tarif için Erhan :)

bak burası daha da ilgi çekici:rolleyes: yok yok ben kesin deneyeceğim :blush: hem söylencelere inanırsan olurmuş, ben inanıp yapayım :p:biggrin:

LaDY
09.02.2007, 14:40
Kavurgayı yani bijerigi yerdik su içmezdik sabaha kadar susuzluktan kavrulurduk
illaki rüyada bir yerlerde su içerdik veya biri verirdi ama mümkünü yok susuzluğumuz giderilmezdi rüyada uyanıp ilk işimiz
koşa koşa doyunca su içmek olurdu...

Bilmem bilirmisiniz hızırın beşinci yani son gününde kızlar tuzlu guluk yaparlardı evlerin bacasının üzerine korlardı karga gelip gulugu kimin bacasına götürüp orda yerse o kız o eve gelin gidermiş köydeki gençlerin gözü o gün bacadaki guluklarda olurdu kimin gulugunu karga kimin bacasına götürdü diye çünkü herkesin bir sevdalısı sevdiği vardı bu bazende morel bozardı karga yön deyiştirip başka bacalarada konduğu olurdu...

Hızır aylarının böylesi hoş güzelliklerini yaşamak büyük bir keyifti bizim için...

not: Guluk unla su ve tuz karışımı yapılan hamurun pişmiş hali.

ne şanslıymışsınız, bizim dönememize kalmadı sizin bu adetleriniz:crying:
annemlerde genç kız iken, muharrem ayında evde şehriye yapıp dama serermiş, kimin şehriyesini yerse kuşlar, o evin genç kızı o yıl gelin gidermiş :) ahh annemin zamanı ah :001_unsur

ecrin
09.02.2007, 18:17
:))Allah razı olsun sizden çok uzun zaman önce anneannem yapardı yerdik. unutmuşum ismini bile.en kısa zamanda deniyicem. ellerinize sağlık..

Şoreş
09.02.2007, 18:23
Anadolu Mutfağı sayesinde 2 yemek öğrendim.Bijerik ve Qavut benim Kültürümün parçası ama yapmakta oldukça güzel bir durum.. Denemek lazım gerçekten, Yöresel Kültürümüze sahip çıkalım.. Atalarımızın yemekleri onlar.

Sevgi_2420
09.02.2007, 18:33
Biz bijerik deriz valla canım çekti.Biz Hızır orucunun son günü yaparız.Tadı da super

desfreee07
09.02.2007, 19:00
ne güzel olmuş resimlede süslemişiniz.canım çekti eskiden anneanem yapardı.ama şekerli su olayını yeni öğrendim.

Agop
09.02.2007, 19:50

bu çok tehlikeli:sook ya getiren kara kuru 90 lık bi dede olursa:komik

ozanlı_ozan
09.02.2007, 20:16
yaşamak özlmektir özlemek sevmektir seni özlüyorum erzinqan seni yaşamak istiyorum erzinqan :crying: :crying:

aslı tame
09.02.2007, 20:39
Elerinize sağlık çok güzel görünüyor.Bizde bijerik deriz ama biz şerbetli suyla karıştırmadan yiyiyoruz.Yinede elerinize sağlık birde şerbetli denemek lazım.:)
Tadının mısırdan daha güzel olduğu fikrine bende katılıyorum..

Hüseyin69
09.02.2007, 21:18
bu çok tehlikeli:sook ya getiren kara kuru 90 lık bi dede olursa:komik
hehe :biggrin: fenami dede dir her bayana nasip olmaz dede soyundan biriyle evlenmek
isin espiri yani bir tarafa
inanc bazinda ne kadar dogru ne kadar gercektir bilmeyiz ama gelenek bazindan bazi yöre özellikle dersim erzincan cevresinde meshur dur
ha sununda altini cizelim bu su icmeme olayi sadece genc bayanlara has bir kural degil erkekler icinde gecerlidir

doctorctf
09.02.2007, 21:23
annemyapardı köyde çok da güzel olurdu.ama malesef istanbula gelince yapmayı bıraktı...

Agop
10.02.2007, 18:30
hehe :biggrin: fenami dede dir her bayana nasip olmaz dede soyundan biriyle evlenmek
isin espiri yani bir tarafa
inanc bazinda ne kadar dogru ne kadar gercektir bilmeyiz ama gelenek bazindan bazi yöre özellikle dersim erzincan cevresinde meshur dur
ha sununda altini cizelim bu su icmeme olayi sadece genc bayanlara has bir kural degil erkekler icinde gecerlidir

ne yani erkelrde evleneceği kadınım tespit ediyo. :uzgunsok: eyvah şimdi samrayı hapazladım. ben rüyamda bi keresinde aysel gürelin elinden su içmiştim :p

ahmetsa
12.02.2007, 09:12
Bizde bugadyı tavada cok az margarin le kavrulur kızarana kadar, ve ayrıca çedene ( keten tohumu) şimdi bi cok yörede ekilmesi yasak olsada izinle ekilen yöreler dolaysı ile kuş yemi diye bulmak mümkün, onuda tavada margarinle kavurursunuz biraz tuz atarak ve sonra kavrulmuş bugday ve çedeneyi bir birine katarsınız ...helal olsun

bizim yörede adı kavurga dır....

roza
12.02.2007, 15:20
valla Bijerik i bizimkiler sacda yapardı.. Tadı cok güzel Ve Yemesi Keyifli Elle Yiyeceksin :D:D ,Hadi Kızlar Görelim Bakalım Kimi Göreceksiniz Rüyanızda..

Erkeklerde Olmuyor Sanırım .. BEn Evde Su İçmiştim.. Sanırım BEn Evde Kaldım :(

Patlamış Mısır Neki Pehh

Teşekkürler Paylaşım İçin Tarif Gayet Güzel

erkeklerde görüyor sadece kızlar için geçerli değilki..
Hem ne biliyon evde kaldığını bak evde gördüysen demekki bir akrabanla evleniyor ola bilir:)
Ya bizim bir erkek arkadaşımız tutmuştu uyandığında kim gördün demişler oda o asla olmaz demiş çünkü teyzesinin kızı kardeş gibi görüyordu onu,ama şu an evliler..

derya05
13.02.2007, 11:17
ilk defa burda gördüm daha önce hiç bilmiyodum çok lezzetli gözüküyo bizde yapalım nasıl olduğuna bakalım çok teşekkür...

gül01
13.02.2007, 11:23

kesin deniyorum akşam..umarım düzgün biri çıkar:)bak çıkmazsa sorumlusu sizisiniz..:innocent: :innocent:

bu sırada biz hiç şekerli yapmadık ve yemedim..ama denerim şekerlisinide..erhan koymuşsa eminim tadı güzeldir:)

vitamin
14.02.2007, 22:19
halam güzel yapardı ortakolda ceketimin pantolonumun ceplerini doldurur okula götürürdüm o zamanlar paylaşımı bile daha bi güzel olurdu herkese biraz biraz paylaştıkça mutlu olurduk keşke çocuk olsam yine ceplerimi doldurup okula götürsem...

Şoreş
14.02.2007, 23:17
Bizde de Bijerik deniyor..Sivas / Kuzey Batı Dersim > Koçgiride de çok yaygındır.. Kavut özellikle yapamadım, yapmaya kalktım gecenin 4'ünde Un'u yaktım içimde kaldı.. Belki bunu beceririm.. :yamukgul:

çeşm-i naz
14.02.2007, 23:24
benim annem de yapar ama kavurga diyo annem çok güzel bir tadı var eline sağlık erhan abi:)
ya istemediğim biri görürsem ne olcak onla evlenmek zorundamıyım yani
buna da bilinç altı falan karışmasın:confused1

sidarta54
14.02.2007, 23:32
benim annem de yapar ama kavurga diyo annem çok güzel bir tadı var eline sağlık erhan abi:)
ya istemediğim biri görürsem ne olcak onla evlenmek zorundamıyım yani
buna da bilinç altı falan karışmasın:confused1

aa olmaz gördüysen evleneceksin:001_tongu olmaz öyle bilinçaltı falan:lol:

çeşm-i naz
15.02.2007, 18:40
aa olmaz gördüysen evleneceksin:001_tongu olmaz öyle bilinçaltı falan:lol:

valla bu gece belli olcak kimle evlenecekmişim bakalım
bilinç altıma istediğim birini yerleştirdim :)
kavurga kavut bizim doldu bakalım rüyamı bekliyorum:D

sausen
19.02.2007, 16:36
Merhaba,

Çok güzel bir tarif olmuş eline sağlık. Bizde çok yapılır ama böyle şekerlisini ilk defa görüyorum. Bir dahaki sefere kavut tarifini de verirsen sevinirim...

sidarta54
19.02.2007, 17:02
Merhaba,

Çok güzel bir tarif olmuş eline sağlık. Bizde çok yapılır ama böyle şekerlisini ilk defa görüyorum. Bir dahaki sefere kavut tarifini de verirsen sevinirim...

sausen var zaten kavut tarifide anadolu mutfağı bölümünden bulabilirsin oda çook güzel :thumbup1: galiba şekerlisi sadece hızırda yapılıyor yani biz sadece hızırda şekerli yapıyoruz muhtemelen hızıra özgüdür

janisary
25.02.2007, 18:01
kavurgayı bilmiyen yoktur heralde

gülsen58
25.02.2007, 18:20
bizdede kavurga deniyo şekersiz sade kavutta şeker ve su konuluyor

bir anlasam...
01.03.2007, 00:46
Merhaba :)

Bijerik tarifi için teşekkürler. Ben ilk defa duydum, tarife de baktım, hoşuma gitti. En kısa süre içinde deneyeceğim. :)

seyhunbey
01.03.2007, 01:40
Ellerine sağlik usta ;

bizdede vardir gerçekten muhteşem bişi bende ilk firsatta anneme yaptircam :)

meymane_usari
03.03.2007, 09:16
Biz de Bijerik deniyo ve ben çok seviyorum ama şekerli su katıldığını bilmiyordum onu da öğrenmiş oldum teşekkürler.

ozanlı_ozan
12.06.2007, 13:39
istanbulda yapmıyolar yaw köyde olsam doyamam tadına eee neden olsa erziqanlıyız

cicim
12.06.2007, 13:46

Bizde bu su olayını hızırda yapıyorlar. oruç boyunca su içmiyorlar annemin ve yengemin rüyası çıkmış.

Bu arada tarif süper bizde bijerik derler.Yengem hamileyken bijerik aşermişti 9 ay boyunca hergün yedim.:)

lamekan_87
12.06.2007, 14:08
Bizdede kavurga diyorlar ama bak su içmeden yatınca rüyanda biri göreceğini bilmiyordum bizde bu yok sanırım vay bee bu ne güzel kültür benzerliğidir böyle nasıl belli ediyoruz kendimizi ama hiçbi farkımız yok birbirimizden böyle şeyleri duydukça daha çok seviniyorum...

cicim
12.06.2007, 14:15
Bizde de Bijerik deniyor..Sivas / Kuzey Batı Dersim > Koçgiride de çok yaygındır.. Kavut özellikle yapamadım, yapmaya kalktım gecenin 4'ünde Un'u yaktım içimde kaldı.. Belki bunu beceririm.. :yamukgul:

Bıraymın sen ankaraya gelince ara beni ben sana kavutta yaparım bijerikte babikoda:)

Hevinn
12.06.2007, 14:20
hehe biri bijerikmi dedi evet bizim köydede yaparlar isteyen şerbet katarak şekerli yer isteyen şekersiz her ikisinin tadıda çok güzeldir

nanis_75
12.06.2007, 16:27
bizim o taraflada buna peyxun deniliyormus.... telefuzda hatam olabilir simdiden özür....

zazaozgun
12.06.2007, 20:30
tadı gerçekten güzel oluyor sizinde elinize sağlık.bizim evimizde bijerik çok tüketilir normalde köyde sacta yaparız ama istanbulda böyle bir imkan olmadığı için tavada falan yapıyoruz,çekirdek gibi bişey insan oturdumu önüne yedikçe yiyesi geliyoor bitene kadar önünden kalkamıyoruz... :)

serçeşme
21.06.2007, 17:49
bizim yörede de kavurga vardır.Ama sacda bugday ve çedene dediğimiz tahıllarla yapılır.Harikaa bir tadı varrrrrrrrrrrrr.Çerez yerine yenirrrr:shifty:

Şoreş
21.06.2007, 17:50
Ah Vijerik :) Anneanneme yaptırayım :)

Alevimen
21.06.2007, 18:32
Ah Vijerik :) Anneanneme yaptırayım :)

o kadar zorda deyil ki :p Bak ben bile yapabiliyorum :yamukgul:

cansivaslım
21.06.2007, 21:08
bugdayı kavurursun ateşte doldurursun cebine eh babam eh. valla köy aklıma geldi.olsada yesek

NiSAN_Rojda
06.08.2007, 20:43

:crying: :crying: :crying: geçen yaptım ama kimse bana su getirmedi :crying: tüh ya canım çok sıkıldı ya gerçek olursa :001_unsur :crying:

bizde de kavurga diyorlar,ben hiç sevmem ama evde annem çok yapar :turned: