Orijinalini görmek için tıklayınız : Çayırlı’da cemevine saldırı
savaş-24 08.02.2007, 21:12 Erzincan’ın Çayırlı İlçesi’nde son günlerde yaşanan tatsız gelişmeler, ilçede yaşayan Alevi kökenli vatandaşlar arasında endişe yaratıyor. Son iki yılda Çayırlı Cemevi’nin camları üçüncü kez kırıldı.
Erzincan iline bağlı Çayırlı İlçesi’nde bulunan, cemevine yönelik kimliği belirsiz kişilerin düzenlediği saldırılar ilçede korku yaratıyor. Hacı Bektaş Veli Kültür Tanıtma Derneği Başkanı Ali Özkan, son iki yıl içerisinde cemevinin üçüncü kez camlarının kırıldığını söyledi. Geçtiğimiz günlerde fiziksel saldırıya da maruz kaldığını ifade eden Başkan Özkan, gerekli işlemlerin yapılması için Çayırlı İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne başvurduğunu söyledi.
Özkan: ’Kırılan camları bir daha kırmaya çalışıyorlar’
Çayırlı İlçesi’ne bağlr 47 Alevi Köyü’nün bulunduğunu hatırlatan Ali Özkan, bu köylerin inançsal ihtiyaçlarını karşılamak için 2003 yılında cemevi’ni hizmete açtıklarını ve bu gelişmeden bazı çevrelerin rahatsızlık duyduklarını dile getirdi. Başkan Özkan, “Yıllardır Alevi toplumu üzerinde uygulanan asimilasyon politikalarına karşı inancımızı yaşatmak için bir cemevi çatısı altında toplandık. Fakat bu biraraya gelişimiz birilerini rahatsız etti. İki yıldır faaliyet gösteren cemevinin bu süre zarfında üç kere camları kırıldı. Bu saldırıların yapıldığı gün daha çok Alevi kökenli vatandaşlarımızın ziyaret ettiği iki kahvehanenin de camları kırıldı. Hatta bu işi yapanlar o kadar nefret dolularmış ki ertesi gün kırdıkları camları tekrar tekrar kırmaya çalışmışlar. Bu gelişmelerden biz Aleviler olarak endişe duymaktayız. Çayırlı İlçesi’nde yaşayan sünni kökenli vatandaşlarımızın hemen hemen tamamıyla hiçbir sorun yaşamıyoruz hatta ibadetlerimizi rahatça yapabildiğimiz için memnunluk duyan sünni kökenli dostlarımız var. Fakat küçük bir grup bizim bu faaliyetlerimizden rahatsızlık duyuyorlar ve ilçedeki huzur ortamını bozmaya çalışıyorlar. Umarım bu gerginlik Çayırlı’da fazla uzun sürmez. Emniyet güçlerinin olayın üzerinde hassasiyetle duracaklarına inanıyorum“ diye konuştu.
Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş,
„Provakasyon kokan münferit bir olay“
Alevilerin Sesi Dergisi’nin konuyla ilgili sorularını cevaplayan Çayırlı Kaymakamı Abdullah Akdaş, yaşananların talihsiz bir olay olduğunu söyledi. Akdaş, “Alevi toplumu tarafından kutsal sayılan Muharrem ayı içerisinde gerçekleştirilen bu saldırı provakasyon kokan münferit bir olaydır. Fakat bu olay az öncede belirttiğim gibi münferit bir olaydır. Olayın ardından saldırganların yakalanması için Alevi ve Sünni tüm köy muhtarları yardımda bulunmak için bize başvurdular. Fakat biz olayın ardından gerekli tedbirleri aldık. Çayırlı halkı huzur ortamının bozulmasını Alevisi ve Sünnisi ile izin vermeyecektir. Vatandaşlarımızın sağduyusuna güveniyorum“ şeklinde konuştu. Yapılan saldırı üzerine geniş çaplı araştırma başlatıldığını söyleyen emniyet yetkilileri ise, gerekli delillerinin elde olduğunu ve zanlıların kısa bir sürede yakalanacağını ifade ettiler.
Yazar: Fuat ateş– Alevilerin sesi(özel haber)
heviznur 08.02.2007, 21:53 Bu saldırıyı gerçekleştiren faşistlerdeki kin o kadar büyük ki kırılan camları yeniden kırıyorlar?..
yazıda da belirtildiği gibi;bazı sünni vatandaşlarda olumlu düşünceler uyandırmış cemevi,fakat rahatsız olan bir topluluk öfkesini bu şekilde yansıtmış!!
“Yıllardır Alevi toplumu üzerinde uygulanan asimilasyon politikalarına karşı inancımızı yaşatmak için bir cemevi çatısı altında toplandık. Fakat bu biraraya gelişimiz birilerini rahatsız etti. İki yıldır faaliyet gösteren cemevinin bu süre zarfında üç kere camları kırıldı. Bu saldırıların yapıldığı gün daha çok Alevi kökenli vatandaşlarımızın ziyaret ettiği iki kahvehanenin de camları kırıldı. Hatta bu işi yapanlar o kadar nefret dolularmış ki ertesi gün kırdıkları camları tekrar tekrar kırmaya çalışmışlar.
inancımızı yaşatıyoruz,faşist saldırılar sürdüğünde bile,bunun örneklerini oldukça fazla yaşadık Sivas'ta,Çorum'da,Tunceli'de...
Alevi kültürünü asimile etmeye çalışan Yavuz'la başlayan katliyamlar bütün pisliğiyle günümüze kadar sürmüştür...
alevi_murat24 08.02.2007, 23:27 allah belalarını versin. onlar bizim gibi devletten yardım almadan yapsaydılar camilerini anlarlardı bunun kıymedini... bir kaç cam kırılması bizim yolumuzu etkilemez dar kafalılar bunu bilrsiniz...
Çam kırmakla sadece kendilerin avuturlar. Canımıza zarar vermesinler bu azılı faşistler. Biz provakasyona gelmeyen bir topluluğuz kendi vahşiliklerine ortak etmek istiyorlar bizi.
şimdiden saldırmaya basladılarmı medeniyetten yoksun zavallı görmemişler ama bence orda kurulmamalıydı
o zihniyetlerin içinde çünkü orda doğru düzgün alevi bile yok hepsi sunni
bizim cem evimizin o faşistlerin yılan bakışları saldırıları içinmi orda kuruldu alevilerimiz çoluğunu çocuğunu bile hastaneye oraya götürmezken cem evine hiç götürmezler çayırlının alevi köylerinde yapılmalıydı kendi insanımız ve kültürlerimizin olduğu yerde sahip çıkıldığı korunduğu yerde yapılmalıydı mesela şebge köyünde var ve çok özen gösteriyolar koruyolar çünkü kendi insanlarımız
Demokrat 10.02.2007, 00:58 Cayrilili tum canlara gecmis olsun diyorum. Ne isterler cemevinden bu fasistler, yiilardir yaptiklari yetmezmis gibi. Uymayalim bu fasistlere, provakasyonlara gelmeyelim(gerci biz zaten gelmeyiz).
Kahrolsun Fasism
rockçı turna 10.02.2007, 02:36 yapılan saldırıları kınıyorum!!!
Kahrolsun faşizm..!
Kahrolsun faşistler..!
Şiddetle kınıyorum!
Bunlari yakalayip analarindan dogduguna pisman etmek gerekir .kirdiklari camlari gozlerine birer birer saplamak gerekir.
alevi_murat24 10.02.2007, 14:28 arkadaşlar ben bu gün bu kouyu biraz araştırdım ve çayırlıda yapılan saldırı cem evine degil hacı bektaşı veli cayırlı şubesine yapılmıştır (bironun camları kırılmıştır). artı birşey daha çayırlı merkezde cem evi yok çayırlıda bilidigim kadarıyla Yeşilyaka ve başköyde var.. saygılar. kahrolsun faşizim.
çayırlı erzincan içinde örnek ilçelerden bir yer. alevi ve sünni ler bir arada yaşadıgı bir yer. burada yapılmak istenen bu ortamın bozulmasıdır. ve herkesi birbirine düşürmekten başka birşey degildir. bu olaydan sonra bagzı söylentiler cıktıgı ve halkın tartışmaya girdigi gibi söylentiler cıktıgını duydum ama bu haberinde asılsız oldugunu duydum..
bu bilgileri erzincan cem evinden ögrendim. o sırada cayırlıda yaşayan bir kişiyi arayarak bagzı söylentileri sordular ve oradaki kişi bu olayın fazla büyük bitr olay olmadıgın söyledi. ben dernek teyken dernek yöneticileri topluca çayırlıya gititler..:surrender
SivanA SimyacI 10.02.2007, 14:30 Yapılan şeriatçı bağnaz saldırıyı kınıyorum.
Zaza_024 10.02.2007, 16:25 bir çayırlılı olarak yazık ya diyorum..insanların cahilliğine yanıyorum..onların ülkü ocaklarına biz yada herhangi bir kesim karışıyor mu.. lanet olsun..eğitimsizilik işte..
biz sessiz kaldıkça busaldırılar devam eder.
doctorctf 10.02.2007, 20:58 artık organize olmanın vakti geldi bence.eğer bu olayları yapan kişiler için caydırıcı bir gücümüz olursa kimse böyle girişimlerde bulunamaz.
ulasirmola 10.02.2007, 22:48 walla ben artık saldıraları kınamanın yeterli olmadığını düşünüyorum bizimde hatalarımız var aşırı iyi niyet ,örgütlenememek,kendimizi ifadeden bile korkmak.onlar nasıl oluyosa hem saldırırlar hem haklı olurlar.bunun böyle gitmeyeceği çok açık.faşizmi döktüğü kanda boğma zamanı geldi.
pazarcıklı 10.02.2007, 22:58 bu saldırıları yapan insanlara acıyorum, acizliklerinden ne yapacaklarını şaşırmışlar...yapılan bu saldırıyı kınıyorum...iyi ki cana zarar gelmemiş...
Kureyşli 11.02.2007, 01:31 Yapılan bu saldırıyı,(ister cemevi,isterse dernek,hiç farketmez önemli olan yapılan bir saldırıdır)şiddetle kınıyor,
Çayırlı daki candostlarıma da geçmiş olsun temennilerimi sunuyorum.
Örgütsüz bir halk her zaman kaybetmeye mahkumdur...
can sezer 11.02.2007, 12:39 Örgütsüz bir halk her zaman kaybetmeye mahkumdur...
Çok Doğru söylüyosun..halkı örgütleyecek bir kişi çıksa gençleri toplasa bu saldırılara karşı bişeyler yapsa keşke...bende çayırlılı olarak çok sinirlendim.. yüreksiz faşistlere karşı dimdik durmalıyız..
kurtlar vadisi terörde bunlardan bahsetseler ya terörün daniskası işte....nerdeeee kendi şerefs..zliklerini göstermezler anca türk-kürt bölücülüğü yaparlar..
evet bende bu yobaz saldırıyı dün gazetede okudum.bu yobazlarla daha çok uğraşıcaz canlar.işimiz çok sabır etmenin yerimi ben de bilmiyorum.
afyonluhuseyin 02.03.2007, 19:30 bu cam kırmak değil EHLİBEYT'i kırmaktır bu tpılanları islamiyetle bağdaştıran faşistler kendilerini vurgulamışlar bu yapılanlar insanlık dışı nefrtle kınıyorum yapılan kötülükler cezasız kalmaz bunlar onların deyimiyle müslüman olamazlar burası bir ibadatdahtır allahın evidir.
devlet her yeni yerleşim yerine ilk önce cami yaptırmak yerine cemevi
yaptırsaydı, örümcek beyinlilerin sayısıda azalırdı..ve tek söylenecek söz var rezalet, içlerindeki güzelliğe ulaşamama ve kini anca camlardan alıyorlar daha çok alırlar, yeterki insan yakmasınlar devlette göz yummasın.(nokta)
Mur@t ÖZSARI
D-e-v-r-i-m-c-i 10.03.2007, 12:04 bir adam sürekli kalp kırıyormuş...babası gidişatını beğenmediği için okkalı bir nasihat vermek adına onu yanına çağırıp "oğul,kimse haksız olduğunu söylemiyor,ama baban olarak senden şunu istiyorum:bundan sonra kırdığın her kalp için şu odanın duvarına bir çivi çak"oğulda kabul edip tamam demiş.gel zaman git zaman duvarda haliyle sürekli kalp kırdığı için yer kalmamış..babsına gitmiş tekrardan.babasıda "oğul kalbini kırdığın insanların şimdide gönlünü al ve aldığın her gönül için bir çivi sök"demiş.adam duvardaki tüm çivileri büyük bir sevinçle aldığı her gönül için sökmüş.derken ortada hiç çivi kalmamış ve yine babsaının yolunu tutmuş."baba bak herkesin gönlünü aldım"demiş gururla.babası da"ama baksana oğul duvardaki çivi izleri hala"duruyor...
yani dostlarım bu yapılanların hiçbiri unutulmayacak.hesapları sorulacak.mevzu bir cam mevzusu ve sadece ordaki yurttşlar değil.mevzu nerde olursa olsun acıların ortaklığıdır.burda bile şu yazıyı okurken canımız yanıyorsa hayatımızdaki prensiplerimizi ve öncülüklerimizi devreye sokmalıyız.HAKKINIZI KİMSEYE YEDİRMEYİN,,ZİRA HAKKINIZLA BERABER ŞEREFİNİZİDE YİTİRİRSİNİZ..(HZ ALİ)...esenkalın...
dervişcemçiçek 15.09.2007, 14:02 yazıklar olsun sadece kudurmuş köpeklere sunu söylüyorum ikinci bir gazi yada madımak olmayacak
Kitanalp 15.09.2007, 22:13 Senlik Benlik Nedir Birak
Allah birdir Peygamber Hak
Rabbül alemdir mutlak
Senlik benlik nedir birak
Söyleyim geldi sirasi
Kürt'ü Türk'ü ve Cerkes'i
Hep Adem'in oglu kizi
Beraberce sehit gazi
Yanlis var mi ve neresi
Kurana bak Incil'e bak
Dört kitabin dördü de Hak
Hakir görüp irk ayirmak
Hakikatte yüz karasi
Bin bir ismin birinden tut
Senlik benlik nedir sil at
Tuttugun yola dogru git
Yoldan cikip olma asi
Yezit nedir, ne kizilbas
Degilmiyiz hep bir kardas
Bizi Yakar bizim ates
Söndürmektir tek caresi
Kisi ne ceker dilinden
Hem belinden hem elinden
Hayir ve ser emelinden
Hakikat bunun burasi
Su alemi yaratan bir
Odur külli seye kadir
Alevi Sünnilik nedir
Menfaattir varvarasi
Cümle canli hep topraktan
Var olmustur emir haktan
Rahmet dile sen Allah'tan
Tükenmez rahmet deryasi
Veysel sapma saga sola
Sen Allah'tan birlik dile
Ikilikten gelir bela
Dava insanlik davasi ...
Kitanalp 15.09.2007, 22:15 Sunni'ysem Alevi'ysem Ne Çıkar?
Göremiyor isem gercek varligi
Sünni'ysem Alevi'ysem ne cikar
Sanat edindiysem sahtekarligi
Sünni'yisem Alevi'ysem ne cikar
Insanlik giderken hep ileriye
Bizler inadina kaldik geriye
Gelmedikce cehaletten beriye
Kemaletim hidayetim olmazsa
Marifet suyundan kabim dolmazsa
Benden insanliga eser kalmazsa
Gayet inatciysam, gayet zorbali
Gündüz tesbihliysem, gece kavgali
Olmadikca insanliga faydali
Daimi'yim nefse galip olmazsam
Ilme fazilete talip olmazsam
Ele, dile bele sahip olmazsam
ayhan3344 01.02.2008, 16:41 bence yapanların suçu yok.onları yönlendiren ve yetiştiren insan sıfatını kaybetmiş şahısların suçudur.:devil2:
Kuzey Egeli 01.02.2008, 18:22 Ne zaman bitecek bu baskı,bu zulum yeter artık.Biz bu ülkenin asal vatandaşlarıyız.Galiba benim ülkemde mercimek akıllı,yobazların sayısında bir artış var.Bir toplum baskıyla ,zulümle sindirilemez ki.Hele bizi hiç bir baskı yıldıramaz,fakat bedel ödemekten bıktık artık.Biz zaten duruşumuzla ,kültürümüzle,demokratlığımızla bu ülkeyi ayakta tutuyoruz.Şimdi bunları kime söyleyecegiz.Acep it iti ısırır mı?
|