Orijinalini görmek için tıklayınız : Erzincan Mutfağı

sidarta54
08.02.2007, 20:37
sivas erzincan dersim yöresi mutfakları benzerlik göstermekle beraber bazı yemeklerimiz farklı isimlerle anılıyor burada erzincan mutfağına ait yemekleri paylaşalım arkadaşlar bu şekilde hem bilmeyen arkadaşlarımız öğrenmiş olur hemde kültürümüzün devamını sağlarız

ilk paylaşım benden olsun;

Erzincan Ketesi

malzemeler: un, süt, su, maya, sıvıyağ, yoğurt, yumurta, çörek otu tereyağı ve tuz .

hazırlanışı öncelikle süt biraz ısıtılır ve su karıştırılarak içine 1 paketin yarısı kadar yaşmaya ilave edilir maya iyice eriyince sıvıyağ yoğurt tereyağı ve maya karışıtırılır içine yeterince malzemeye göre (kişi sayısına göre) un ilave edilir ve iyice yoğurulur ve hamur mayalanana kadar yaklaşık 1 saat bekletilir ve yemek tabağından biraz küçük olacak şekilde keteler yapılır üstüne yumurta sarısı (iyi kızarması için) ve çörek otu (isteğe göre susamda olabilir) atılır ve fırına verilir yaklaşık 20 dakikada pişer

Hevinn
08.02.2007, 22:38
bir tarifte benden olsun zerfet,babıko diyer adıylada şirr
un tuz suyla yoğurup şişirdikten sonra içini boşaltırsın ufatırsın ve yoğutlu sarımsağı sonrada erittiğin tereyağını üstüne dökersin

Hevinn
08.02.2007, 22:41
bir tarif daha HAŞIL

oda önsuyu kaynatılır içine bulgur koyulur sonra un katılır tuz ve sürekli karıştırılır piştinten sonra sarımsaklı ayran dökülür üstüne

Hüseyin69
08.02.2007, 22:51
BICIKA DORAK cökelekli ekmek
hamurun icine cökelek koyulur üstü kapatilir ocagi olan ocakta firini olan firinda tandiri olan tandirda takriben 10-15 dakika pisirilir servise sunulur

Hevinn
08.02.2007, 22:57
tandır kebabı en güzeli kuzuyu yıkadıntan sonra tuzlarsın ve astanla tandıra asarsın ve tandırın üstünü saçla kapatırsın üstünüde iyice kapatırsın ve 1 saat sonra nar kibi kızarmış olur ne güzel sonrada kızarmıs tarafından yemeye başlarsın

sidarta54
08.02.2007, 22:58
bide biran var bilirmisiniz kuzu kesip iyice tuzlarlar sonra tandıra koyarlar altınada bulgur pilavı koyarlar tandırın üstünü hava almayacak şekilde kapatırlar
kuzunun içinde hiç yağ kalmaz pilava akar ette 3 4 saat pişer ve muhteşem olur aslında kuyu kebabı bizim orada BİRAN derler önemli misfirlere yaparlar

sidarta54
08.02.2007, 23:10
erzincanın aslında en meşhur şeyi kuru fasulyedir bilirmisiniz istanbulda süleymaniye kütüphanesinin orada bir erzincan kuru fasülyecisi var o etsiz yapıyor kuruyu(böyle daha güzel oluyor diyor) ama bence etli çok güzel olur fasulyemiz iridir pişince çok güzel dağılır...

Hevinn
08.02.2007, 23:13
birde tiriti vardır erzincanımızın ekmek ve etin üstüne soslu suyu dökülür sıcak sıcak

Hüseyin69
08.02.2007, 23:14
tirit, ronen,
heula qarmesi, bisiye, germa (boyune:001_rolle)doyine
vs
bunlar erzincanin mutfaginda olmazsa olmazlarindandir
hepisi zazaca oldugu icin türkce isimlerini bilmiyorum :whistling

Selina24
08.02.2007, 23:29
Bi$i

Genellikle hamur yani ekmek yapimi günlerinde pisirilir. Ekmek için hazirlanmis künt (topak) lar dan bir kaç tane alinir. Un ile biraz yassiltilarak tava içinde kizdirilmis yagda iyice kizarincaya kadar pisirilir.
Bi$i'yi büyük yapiyorlarsa bi tane yetiyo, çünkü yagli :)

Gasefe

Malzemeler :
1/2 kg. kayisi kurusu (yarma)
2-3 çorba kasigi tereyagi
1 su bardagi iri çekilmis ceviz içi

Hazirlanisi:
Kayisi kurusu bol su ile yikanip temizlenir. Bir tencerede üzerini örtecek kadar su konur, kayisi kurulari yumusayincaya kadar pisirilir. Atesten alinarak dinlenmeye birakilir. Dinlenen kayisi süzgeçten süzülür, servis tabagina alinir. Üzerine tavada kizdirilmis tereyagi gezdirilir, iri kiyilmis cevizler üzerine serpildikten sonra servis yapilir.

Hüseyin69
08.02.2007, 23:33
Bi$i

Gasefe

Malzemeler :
1/2 kg. kayisi kurusu (yarma)
2-3 çorba kasigi tereyagi
1 su bardagi iri çekilmis ceviz içi

Hazirlanisi:
Kayisi kurusu bol su ile yikanip temizlenir. Bir tencerede üzerini örtecek kadar su konur, kayisi kurulari yumusayincaya kadar pisirilir. Atesten alinarak dinlenmeye birakilir. Dinlenen kayisi süzgeçten süzülür, servis tabaginna alinir. Üzerine tavada kizdirilmis tereyagu gezdirilir, iri kiyilmis cevizler üzerine serpildikten sonra servis yapilir.

hmm kayisi ve erik kurusu nun genel adi soyma zazaca BOSMECI dir
biz senin tarif ettigin yemege soyma (bosmeci) ayrica bizde yumurta karistirilir
yinede sagol

sidarta54
08.02.2007, 23:38
hmm kayisi ve erik kurusu nun genel adi soyma zazaca BOSMECI dir
biz senin tarif ettigin yemege soyma (bosmeci) ayrica bizde yumurta karistirilir
yinede sagol

evet ya yumurtada kırarlar soymanın üstüne birde dut koyuyolar bana çok garip gelen bir yemektir bu hem kayısı hem yumurta sanırım imkanların yetersizliğinden galiba

selina24 bişi tarifi çok güzel gerçekten yağlı olduğu için bir tanesi yeterlidir
ben maya işinden çok anlamıyorum o nedenle fırından ekmeklik hamur alıyorum iyi mayalanmış 1 tane ekmek hamuru öyle yapıyorum tavsiye ederim herkese kahvaltıda çok güzel olur

YoRuM78
08.02.2007, 23:53
arkadaslar benim aklıma gelenlerin hepsini sizler yazmısınız koyde iken annem ve babaannem fırında kete yapardı siz denk geldiniz mi bilmiyorum cökelikli ve sekerli kucukken ne yerdim.ayrıca babıko ve haşılı biliyorum erişte yapan olmadımı hıc.babikoya benzer birde kömme var babikodan farklı.

suyunsesi
09.02.2007, 00:05
Arkadaşlar sağ olasınız hatırlattınız yarin ilk işim yörem yemeklerini pişirmek olacak .
Birde babuko vardır mazeme su ,un, tuz sarmısak,yoğurt veya ayran tere yağı.

ilk once su, un bir miktar tuz bu karışım yapılıp hamur kulak memesi kıvamına gelinceye kadar iyice yoğrulur sininin üstünde yuvarlak şekil alana kadar elle iyice düzleştirilir yuvarlak baklava tepsisi şekili alana dek
sonra tandıra veya fırına verilir.
piştikten sonra içi bir güzel yuvarkak sekilde oyulur çıkan parçalar kuş başı şeklinde oyulan oyuğun içine küçük küçük doğranır üzerine yoğurdun inceltilmişi ayrandan biraz daha katı ayran sarmısak ezilip karıştırılır bu karışım üzerine serpiştirilir bir müddet bekletilip daha sonra kızartılmiş tere yağı dökülür afiyetle yenilir,

Not: babukonun bir diğer adida sir diir.

çeşm-i naz
09.02.2007, 00:07
arkadaşlar bişey sorabilirmiyim
ben erzincan'a gittiğimde yoğurtlu içinde kocaman kocaman et topları olan bir çorba yemiştim adı ne acaba?

suyunsesi
09.02.2007, 00:20
bir tarif daha HAŞI
oda önsuyu kaynatılır içine bulgur koyulur sonra un katılır tuz ve sürekli karıştırılır piştinten sonra sarmısak
ayran dökülür

ve ayrıca tere yağı kızdırılıp üzerine dökülür.

Bu yemegi her yediğimde ağzımı yakmışımdır...
Bizim köyümüz karışık bir köy olduğunda laz komşularımız derlerdiki
alevilerin bir yemegi var üstü bir karış buz bağlasa altına güvenip kaşığı daldırma haşlanırsın...
Böylede güzel bir espirisi vardır bu yemegin.

suyunsesi
09.02.2007, 00:26
ben erzincan'a gittiğimde yoğurtlu içinde kocaman kocaman et topları olan bir çorba yemiştim adı ne acaba?

Didem, yanlış hatırlamıyorsam bu tarif ettiğin yemeğin adı sulu köfte olması lazım.

sidarta54
09.02.2007, 00:29
Didem, yanlış hatırlamıyorsam bu tarif ettiğin yemeğin adı sulu köfte olması lazım.

evet ablacım benim bildiğimde sulu köfte yalancı köftede deniyor galiba ayrıca haşılı anlatmışsın ya evet çok dikkatli yemek lazım üstten üstten

ayrıca birde eriştemiz ve sironumuz siron tam olarak yöre yemeğimidir bilmem ama yapardık eskiden

suyunsesi
09.02.2007, 00:57
Sevgili sidarta54,

Bu etli sulu köfte.

Birde o senin dediğin yalancı sulu köfte var oda bulgur un karışımı belli bir kıvama getirilip köfe şeklinde sıkılıyor soğan yağ salça kavuruluyor bahart atılıyor kaynayan suya köfteler atılıp pişiriliyor.

ayrıca bu yalancı köfte şöylede yapılıyor bulgur un köfte sıkılıp kaynamış suya atılır kaynadıktan sonra çıkarılır sarmısaklı yoğurt ve tere yağı dökülüp afiyetle yenilir.

yani makarna gibi pişirilişi.

Yav dikkatimi çekti bizim bir çok yemeğmiz yoğurtlu tere yağlı ve sarmısaklıymiş
birde meşhur ayranlı aşımız ve kuru fasuliyeli den pilavımız vardır.
ve daha bir çok yemek.
Ama en meşhur Erzincan biranı bir diğer adı kuyu kebabi...
ve ketemiz... heleki içli açma ketenin tadına doyum olmaz birde kör kete var.
un helvamız var varda var...

Hevinn
09.02.2007, 10:17
ve ayrıca tere yağı kızdırılıp üzerine dökülür.

Bu yemegi her yediğimde ağzımı yakmışımdır...
Bizim köyümüz karışık bir köy olduğunda laz komşularımız derlerdiki
alevilerin bir yemegi var üstü bir karış buz bağlasa altına güvenip kaşığı daldırma haşlanırsın...
Böylede güzel bir espirisi vardır bu yemegin.

evet bende bu espiriyi duymustum suyunsesi sen balıklı köyündenmisin

sidarta54
09.02.2007, 10:59
evet bende bu espiriyi duymustum suyunsesi sen balıklı köyündenmisin

aa balıklı köyü olabilir benim annemin köyü balıklı karışık bir köy bende annemden duymuştum suyunsesi ablanın anlattığını...

Zaza_024
09.02.2007, 11:11
ma çenekler :laugh:
yaw yalancı köfteyi unutmussunuz.. heralde tarif olarak; bugurun üzerine biraz un serip sıcak su üzerine dökülür.. elde edilen ıslah bulgur köfte gibi topak topak yapılır.. daha sonra köfteler su koyularak az daha pişmaya bırakılır..köfte servise alındığındaüzerine yoğurt onun üzerine de erzincan tereyağı dökülür.. :thumbup1:

Şoreş
09.02.2007, 11:47
Arkadaşlar Topiğimiz Erzincan Yöre Mutfağı, binlerce İnsanın okuyacağı bir Topik.
Lagaluga türü, yada sadece Kırmançki / Kurmanci Mesajlar atmayın.. Topiği okuyan herkes konuşulan Dil'i bilmez.. Esom, kendi Erzincan Topiğinizde zaten Kırmançki konuşuyorsunuz, burayada yansıtmayın.. Kırmançki yada Kurmanci konuşmak isteyenler kendi Köy Topiklerinde Köylüleriyle konuşabilir.. Kırmançkide Kurmançoda benimde Dilim ama Topik genel bir Topik, Tarifler, yorumlar her kesimden İnsanlar tarafından merakla okunacaktır, herkez anlayamaz canlar. :wink:

Uyarım üzerine yorum yapmamanızı rica ediyorum arkadaşlar..

İyi Forumlar.. :wink:

suyunsesi
10.02.2007, 03:34
aa balıklı köyü olabilir benim annemin köyü balıklı karışık bir köy bende annemden duymuştum suyunsesi ablanın anlattığını...

Yok Balıklı köyünden değilim.
Ama Balıklı köyüde bana hiç yabancı gelmedi eski ismini yazsaydınız belki bilirdim.
Tüm memleketlilerime ve tüm formdaşlarıma sevgiler.

seyhunbey
10.02.2007, 15:35
Sırın

Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz

Hazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür

sidarta54
10.02.2007, 16:17
Yok Balıklı köyünden değilim.
Ama Balıklı köyüde bana hiç yabancı gelmedi eski ismini yazsaydınız belki bilirdim.
Tüm memleketlilerime ve tüm formdaşlarıma sevgiler.

balıklı köyünün eski adı pülkmüş karışık köy deyince benim aklıma orası geldi pülk balıklı köyüde karışık bir köy

sidarta54
10.02.2007, 17:41
birde kuru fasulyeyle ve de buğdayla(den) yapılan pilav var biliyormusunuz ben tarifini bilmiyorum ancak bilen varsa onuda ekleyelim dostlar ya bu arada hiç tatlımız yok fark ettiyseniz ben sadece tatlı gibi yapılan erişteyi biliyorum oda üstüne biraz şeker serpiliyor o kadar. Eskiden şekeri zor buluyorlarmış ondandır herhalde

suyunsesi
10.02.2007, 19:16
Sırın

Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz

Hazırlanışı: Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür

Dostum, tarifi çok güzel vermişsin sevdiğin kız çok şanslı yemek derdinde kurtulur.
Yalnız bir değişik fark var yemek tarif olarak bizdede aynı ama biz pekmez sürmeyiz yufkalar rulo halinde sarılıp tepsiye dizildikten sonra sarmısaklı ayran serpilir bekletilmeye bırakılır sonrada kızgın tere yağı dökülür.

Ayrıca avatarındaki o emzikli bebeği yerim... ben fena halde bebek delisiyim...

suyunsesi
10.02.2007, 19:30
birde kuru fasulyeyle ve de buğdayla(den) yapılan pilav var biliyormusunuz ben tarifini bilmiyorum ancak bilen varsa onuda ekleyelim dostlar ya bu arada hiç tatlımız yok fark ettiyseniz ben sadece tatlı gibi yapılan erişteyi biliyorum oda üstüne biraz şeker serpiliyor o kadar. Eskiden şekeri zor buluyorlarmış ondandır herhalde

Bu pilavın adına den pilavı denir.
(Den )buğdayın kabuklu kepeginin alınmış hali
kuru fasulye ve den ayrı ayrı haşlanılır kuru fasulyenin suyu süzülür haşlanmış
sulu denin içine konur bol tere yağı katılıp normal pirinç pilavı gibi pişirilir.
Afiyet olsun.

Sıdarta Pülkte dedemin eski köyüdür... ben orayı hiç görmedim ama merak etmiyorda değilim...

seyhunbey
10.02.2007, 21:10
Dostum, tarifi çok güzel vermişsin sevdiğin kız çok şanslı yemek derdinde kurtulur.
Yalnız bir değişik fark var yemek tarif olarak bizdede aynı ama biz pekmez sürmeyiz yufkalar rulo halinde sarılıp tepsiye dizildikten sonra sarmısaklı ayran serpilir bekletilmeye bırakılır sonrada kızgın tere yağı dökülür.

Ayrıca avatarındaki o emzikli bebeği yerim... ben fena halde bebek delisiyim...

annem sağolsun :lol: tabi tabi bende yapiyorum ara sira :p hatta annem beni mutfağa yokmuyor çok dayitiyormusum:lol:

suyunsesi
10.02.2007, 23:00
dostlar ya bu arada hiç tatlımız yok fark ettiyseniz ben sadece tatlı gibi yapılan erişteyi biliyorum oda üstüne biraz şeker serpiliyor o kadar. Eskiden şekeri zor buluyorlarmış ondandır herhalde

Niye un helvamız var.
Tarifini herkes hemen hemen bilir ama ben yinede vereyim.
Tavaya bir sana yağı konulur dleyen sıvı yağda ilave edebilir yumşaklık ve sağlık açısında.

Alabildiğine un katılır ama çok kuru olmamak kaydıyıla tahta kaşıkla hiç durmaksızın karıçtırılır kahve renk oluncaya dek önceden hazırlanmış
şekerli şerbet içine dökülür uzeri kapatılır buhar geçince yavaş yavaş karıçtırılıp tabaklara konup kaşıkla düzleştirip kaşığın ağzıyla süsler yapılır dilim dilim kesilip sıcak ve ya soğuk servis yapılır.
Afiyet olsun.

Not:helva yapılırken işin püf noktası helvayı yakmamak...

Hevinn
11.02.2007, 11:08
KESME ÇORBA (Un Çorbası)

Tuz ve su ile un koyuca yoğrulur. Çokça yoğrularak kıvama getirilir. Bıçakla kesilerek topak yapılır. Bunlar oklava ile normal kalınlıkta açılır. Yufkalar un yardımı ile üst üste konur. Bunlar 5 cm genişliğinde parçalara ayrıldıktan sonra, erişte gibi fakat daha genişçe doğranır. Tencerede soharıç yapılır. (Kavurma, soğan, salça, kızarıncaya kadar kavrulur). Yarım tencere su konur, yeterince tuz atılır. Su kaynayınca kesilen hamur suda tam pişene kadar kaynatılır. Kaynarken maydanoz doğranır. Ocaktan alınır. 5- 1O dakika bekletildikten sonra nane ilave edilir. Daha sonra dövülmüş iç sarımsak konur. Bunu müteakip ayran katılıp karıştırılır. Servis yapılır.

Hevinn
11.02.2007, 11:10
KAYGANA

Üç dört tane yumurta, yarım kilo süt ve un marmelat kıvamında yoğrulur. Tavada yağ kızdırılır. Ocaktan geri alınır. Yapılan hamurdan kaşıkla alınarak tavaya konur ve daire şeklinde dağıtılır. Tekrar ocağa konur. İyice kızarıncaya kadar pişirilir. Servis yapılır.

Hevinn
11.02.2007, 11:13
ERİŞTE

Günlük ve kışlık olarak yapılır. Kışlık yapılan su ve un yoğrulur. Fazlaca yapıldığından yoğrulması zor olur. Bunun için, hamur testlere konur. Üzerine beyaz bir örtü serilir. iyice yoğurularak kıvama getirilir. Daha sonra yumurtadan büyük parçalara ayrılarak oklava ile açılır. 2 -3 mm. kalınlığında kesilir. Kurutulmaya bırakılır. Kuruduktan sonra tenekelerde saklanır. Günlük yapılırsa az olduğundan elle yoğrulur. Aynı işlemlerden sonra kaynayan suda haşlanır. Kevgirden süzülerek tepsiye konur ve tereyağı ile yağlanarak servis yapılır. Kışlık erişte de aynı şekilde pişirilir dileyen toz şeker serperek yiyebilir

nihat 61
14.02.2007, 13:57
bir tarif daha HAŞIL

oda önsuyu kaynatılır içine bulgur koyulur sonra un katılır tuz ve sürekli karıştırılır piştinten sonra sarımsaklı ayran dökülür üstüne

haşılın bulgurla yapılanından başka ayriyeten mısır unu ile yapılır

türküler_sevdam
17.02.2007, 22:34
bildiğim bikaç yöresel yemek fakat tariflerini tam olarak bilmediğim için yazamıyorum...

şiresaz, haşıl, kömbe, şir, pastıkan çorbası...

sidarta54
17.02.2007, 22:37
pastıkan çorbası bilmiyorum bu yemeği tarifini bulursanız bizlede paylaşın lütfen belkide başka bir isimle biliyoruz biz ama sorayım bizimkilere paylaşım için teşekkürler ama tarifi bekliyorum :)

türküler_sevdam
22.02.2007, 21:55
pastıkan çorbası bilmiyorum bu yemeği tarifini bulursanız bizlede paylaşın lütfen belkide başka bir isimle biliyoruz biz ama sorayım bizimkilere paylaşım için teşekkürler ama tarifi bekliyorum :)

tutmaç çorbasıda deniyor. tutmaç bi çeşit makarna. şehir diliyle ayranlı çorba :)

yagmur_yureklim
25.06.2007, 21:50
Memleketimin adını söyleyince aklıma hep babiko geliyo :D:D

Canan1
25.06.2007, 22:00
Memleketimin adını söyleyince aklıma hep babiko geliyo :D:D

aynen, bende babikoyu cok severim :)

hevalim
26.06.2007, 13:38
erzincan diyince aklıma kete babiko kesme çorbası sırın geliyo çok özledim memleketimi 2 hafta oldu geleli ama yine özledim

EyLüLüM
29.10.2007, 12:31
tandır kebabı en güzeli kuzuyu yıkadıntan sonra tuzlarsın ve astanla tandıra asarsın ve tandırın üstünü saçla kapatırsın üstünüde iyice kapatırsın ve 1 saat sonra nar kibi kızarmış olur ne güzel sonrada kızarmıs tarafından yemeye başlarsın

merhaba esom;Haklısın bizim köyümüzün en meşhur yemeği tandırdır,anlattıgın gibi yapılır ama hiç sıcak yemedim aslında.biraz fazla bekletilirse derisi kıtır kıtır olur (ya canım nasılda çekti olsada yeseydik)

bahtiyarbaris
29.10.2007, 13:56
canlar erzincan ve yemek kültürü bizler aile bireylerinden duyduklarımız aslında onu geçmez genelde fakir bir toplum olan aleviler bizim buralarda özelllikle bizim bölgemizde dahada artmıştır babamlardan bilirim ÇAY ÇÖKELİK TEREYAĞI İŞTE BENİM BABAM BUNLARI YEMİŞ DİĞERLİ İSE LÜKS ERZİNCANDA BİRDE BULGURUM ON ÇEŞİT YEMEĞİ YAPILIR BENİM BİLDİĞİM ESKİ MİSALLER YENİ TATLARI BİLMEM EVRENSELLEŞTİK SANIRIM

alevi_siyah
29.10.2007, 18:34
Valla benimde kız arkadaşım erzincanlı bakalım nasıl oluyor mutfağınız ilerde görecez :D

gulbahar2424
03.02.2008, 22:01
Merhaba bende bir erzincanlı olarak yemeklerin hepsini biliyorum size teşekkür ederim bu güzel yemeklerimizi yazmışsınız çok güzel bir arkadaşımız o yemegimizin adı yalancı köfte yemegimizdi .sevgilerimle kendinize iyi bakın.

gulbahar2424
03.02.2008, 22:23
Evet o yemegimiz adı helse buğday ve etle yapılan helsedir .Ve çok güzeldir yemeye doyamazsınız tadına.

özer
03.02.2008, 22:42

pastikan galiba yeşil mercimekte warmıydı? senin dediğin o diilse pastikanda bnden olsun

PoyrazıM_24
03.02.2008, 22:46
etli lopuk yiyen varmı aranızdaa:D

gulbahar2424
03.02.2008, 22:46
Merhaba kesme çorbası ayranlı çorbasıda yedinizmi hiç .Yapılışı suyu kaynatısın içine kesme çorbayı içine dökersin kaynatırsın ayr tavda sorğacını yaparsın kaynayan çorbanın içine eklersin çorbayı soğuyana kadar beklersin içine ayranı dökersin birde nane eklersin misgibi olur size .Hele yazın yaparsan iyi gelir sıcağa rahatlarsınız.

PoyrazıM_24
03.02.2008, 22:53
Merhaba kesme çorbası ayranlı çorbasıda yedinizmi hiç .Yapılışı suyu kaynatısın içine kesme çorbayı içine dökersin kaynatırsın ayr tavda sorğacını yaparsın kaynayan çorbanın içine eklersin çorbayı soğuyana kadar beklersin içine ayranı dökersin birde nane eklersin misgibi olur size .Hele yazın yaparsan iyi gelir sıcağa rahatlarsınız.

sevin can erzincanda yemedğim yemek yoktur:D:Dsen hiç mıhlama yedinmi:D:D

hüzün
03.02.2008, 23:36
bir tarifte benden olsun zerfet,babıko diyer adıylada şirr
un tuz suyla yoğurup şişirdikten sonra içini boşaltırsın ufatırsın ve yoğutlu sarımsağı sonrada erittiğin tereyağını üstüne dökersin

olsada yesek mesur köy yemegıdır...
dedemler anlatır eskıden köye mısafir gelınce babko yaparlaşmıs...

tosunoglu
03.02.2008, 23:41
he he he ya bunlari yiyerek buyuduk biz ah simdi koyde olsakda bi tandir kebabi yapsalar(biran) ne guzel olurdu ha

PoyrazıM_24
04.02.2008, 11:03
he he he ya bunlari yiyerek buyuduk biz ah simdi koyde olsakda bi tandir kebabi yapsalar(biran) ne guzel olurdu ha

valla biran yapmak için köye gitmeye gerek yok..ben izmirde oturuyorum..aklımıza estimi burada da yapıyoruz..::lol:

tosunoglu
04.02.2008, 11:23
eh artik izmir daha yakin birgun davet edersin bize bi biran ziyafeti çekersin sametcan.....

PoyrazıM_24
04.02.2008, 11:29
eh artik izmir daha yakin birgun davet edersin bize bi biran ziyafeti çekersin sametcan.....

senin canın sağ olsun be tosunoğlu gel bigün hem biran hemde kafaları çekeriz...

@DuYGu@
04.02.2008, 11:34
biranı iki sene öncesine kadar hep soğuk yediğimden(köyden geldiği zamanlarda)pek sevmiyordum.taki bir akrabamız evinin önüne tandır yapana kadar..tandırda piştikten sonraki o kıpkırmızı rengini ve lezzetini tattıktan sonra 2-3 ayda bir,bir kuzu alarak akrabramızı ziyaret etmeye başladık:pinanılmaz bir lezzet..

PoyrazıM_24
04.02.2008, 11:39
biranı iki sene öncesine kadar hep soğuk yediğimden(köyden geldiği zamanlarda)pek sevmiyordum.taki bir akrabamız evinin önüne tandır yapana kadar..tandırda piştikten sonraki o kıpkırmızı rengini ve lezzetini tattıktan sonra 2-3 ayda bir,bir kuzu alarak akrabramızı ziyaret etmeye başladık:pinanılmaz bir lezzet..

duygucan biran soğuk ta lezzetlidir..tabiki sıcak ken ki tadını tutmazz..yaw sabah sabah nerden açıldı bu biraz konusuu...offf bu hafta yapmamız lazımm:D:D

ciGlik
11.03.2008, 13:54
Eksili

Bulgur corbasi gibi pisirilir,
icerisine yesil domates,karamuk yapragi,tamas kurusu, varsa yesil erik ,bulgur koyulur.
Sac ekmekleri kücültülür ve üstüne eksili dökülür afiyetce yenir :biggrin:

Bizde kocaman bir tepside yapilirdi ,ah ah nerde o günler:sad:

babannedemiyeli
11.03.2008, 14:04
fetir bilenizniz varmı
fetir.................

ciGlik
11.03.2008, 14:19
Fetir: Mayasız olarak hazırlanan hamur dinlendirilir. Bazlama gibi açılır ve sac üzerinde pişirilir.

babannedemiyeli bende ilk duydum ama mayasiz hamurdan yapildigina göre sertce bir yufka sanirim.

babannedemiyeli
11.03.2008, 14:24
çığlık değil ablam
ben şimdi erzincan erzurum karışımı kırma olduğum için hangi memleketindi onu hatırlayamadım
fetir bizimkiler şöyle yapar
un su tuz dan hamur yaparlar tepsiye düzgünce döşerler
piştikten sonra ortasını altına dokunmadan oyup çıkarırlar çıkarılan pişmiş hamur küçük küçük parçalanır bu parçalar sarmısaklı yoğrut ile karıştırılır.ve tekrar tepsinin içindeki ortası oyulmuş pişmiş hamurun içine doldurulur üzerine bol tereyağı dökülüp tekrar fırınlanır
diye biliyorum daha doğrusu böyle hatırlıyorum
yok bu böyle değil diyen varsa çıksın ve yapsın ve bana göndersin sevabına

ciGlik
11.03.2008, 14:31
babannedemiyeli heh iste o dedigini aynen yap :biggrin: sadece adi Erzincanlilarca babiko.

Esimin ailesi ayni hamuru pistikten sonra ,sarmisak yogurt yerine sekerli yiyor.(tunceli)

babannedemiyeli
11.03.2008, 14:33
babannedemiyeli heh iste o dedigini aynen yap :biggrin: sadece adi Erzincanlilarca babiko.

Esimin ailesi ayni hamuru pistikten sonra ,sarmisak yogurt yerine sekerli yiyor.(tunceli)

yaparım ama bir şartla sende gelip yersen:001_tt2:

ciGlik
11.03.2008, 14:35
babannedemiyeli inanki kalpler birmis :biggrin: arkami dönüyorum yazmissin,dedimki simdi yazayim madem ,yemek tarifi derken canim istedi ,benden önce davranmissin.

helal hos olsun canem.

huseyin yanmaz
11.03.2008, 14:57
ya arkadaşlar karnım tok ama her birinde gine yerim insan bunları duyunca acıkıyor birde dağdan evelik olsa sarma sarsak olmazmı terifine gelince sen yeterki dağa çık gerisi kolay herkese teşekür ederim erzincan mutfağı hayırlı olsun mutfak tezgahıda benden olsun italyan malzemesidir laminat tezgah yeşil suntadan yapılır

babannedemiyeli
11.03.2008, 14:59
ya arkadaşlar karnım tok ama her birinde gine yerim insan bunları duyunca acıkıyor birde dağdan evelik olsa sarma sarsak olmazmı terifine gelince sen yeterki dağa çık gerisi kolay herkese teşekür ederim erzincan mutfağı hayırlı olsun mutfak tezgahıda benden olsun italyan malzemesidir laminat tezgah yeşil suntadan yapılır

:thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:

huseyin yanmaz
11.03.2008, 15:04
ya arkadaşlar sizlere bir mesele anlatayım sakın gülmeyin bizim köyde eskiden bir adam babıko yemek için bir çift öküzünü vermiş bu gerçek olay

şengülce
11.03.2008, 15:09

babaanneciğim bende geliyorum erzincan tulum peyniri sıcak ekmek yörenizin o güzel yemekleri kokusu burnuma geldi TUTMAYIN BENİ .

babannedemiyeli
11.03.2008, 15:10
babaanneciğim bende geliyorum erzincan tulum peyniri sıcak ekmek yörenizin o güzel yemekleri kokusu burnuma geldi TUTMAYIN BENİ .

gel anneciğim gel

huseyin yanmaz
11.03.2008, 15:16
merhaba arkadaşlar ben iki sene önce esen evlere gitim orada bana kuzu kestiler önce eti kaverdular sonra sarmısaklı yoğurt üstüne döktüler tadını unutamadım tadı daha damağimda kaldı afiyet olsun arkadaşlar

şengülce
11.03.2008, 15:30

merhaba arkadaşlar ben iki sene önce esen evlere gitim orada bana kuzu kestiler önce eti kaverdular sonra sarmısaklı yoğurt üstüne döktüler tadını unutamadım tadı daha damağimda kaldı afiyet olsun arkadaşlar

sus oğlum yemeklere dayanamam öyle güzel anlatıyorsunki şengülce teyzene
hiç yoktan kuzumu kestiricen :thumbup:

gulbahar2424
11.03.2008, 16:29
Merhaba şengül anne nasılsın iyimisin ve evet bizim erzincan yötemizin yemekleri çok güzel ve lezzetlidir hele o andır ekmekleri yokmu sıcak sıcak üzerine tereyagını ve tozşekerinide sepersin benim babaannem öyle yapardı segiler ve saygılar .

şengülce
11.03.2008, 17:22
Merhaba şengül anne nasılsın iyimisin ve evet bizim erzincan yötemizin yemekleri çok güzel ve lezzetlidir hele o andır ekmekleri yokmu sıcak sıcak üzerine tereyagını ve tozşekerinide sepersin benim babaannem öyle yapardı segiler ve saygılar .

doğru diyorsun sevin sizin yörenin yemekleri çok güzel cogunu tattım ellerinize sağlık kızım

huseyin yanmaz
11.03.2008, 17:38
merhaba arkadaşlar aranızda döğmeç bilen varmı döğmeç nedir nasıl olur bilen yada duyan varmı yiyen varsa anlatsın hadi bakalım sofraya buyrun kuşburnu suyuda benden

dark_rose
12.03.2008, 14:40
ben en cok kete ve babiko severim anneannem süper yapar parmaklarımı yerim resmen :)

Sırın

http://static.flickr.com/52/128010177_c951618508_o.gif

Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz

Hazırlanışı:
Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür.

gülin
12.03.2008, 15:09
[QUOTE=Hevinn;352770]bir tarifte benden olsun zerfet,babıko diyer adıylada şirr
un tuz suyla yoğurup şişirdikten sonra içini boşaltırsın ufatırsın ve yoğutlu sarımsağı sonrada erittiğin tereyağını üstüne dökersin[/QUOTE
tarifi biraz daha açıklayıcı yazsasanız sevgili hevin ..yapmak istiyorumda anlayamadım ....:confused1

huseyin yanmaz
12.03.2008, 15:26
ben en cok kete ve babiko severim anneannem süper yapar parmaklarımı yerim resmen :)

Sırın

http://static.flickr.com/52/128010177_c951618508_o.gif

Malzemeler :
2 bardak un
3 kaşık tereyağı
1 bardak pekmez
Tuz

Hazırlanışı:
Un ve tuz suyla hamur haline getirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır, bezeler kalın yufka halinde açılır. Yufkalar kızgın saç üzerinde pişirilir. Soğumasını önlemek için kalın bir bez içinde saklanır daha sonra , tereyağının eritilerek içine pekmez karıştırılmasıyla elde edilen karışım ile her iki tarafı yağlanır. Yağlanan yufka iki parmak genişliğinde katlanarak rulo haline getirilip, 2-3 cm kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Üzerine tekrar pekmezli tereyağı dökülür.

ya arkadaşlar bunun yanında ne gider