Orijinalini görmek için tıklayınız : Kavut
Alevimen 08.02.2007, 21:07 Kavut Roje Hızır yani Hızır Ayın son perşembesinde yapılır. Erzincan yöresinde bazı köylerde bu akşam Hızır orucu sona ermiştir.
Bizim hazırladığımız kavut'un malzemeleri: koyu un, su, şeker, tere yağı
Öncelikle şerbet hazırlıyoruz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10322&stc=1&d=1170957245
Şimdi biz ocakta pişirdiğimiz için koyu un'la yapıyoruz çünkü beyaz un gibi çabuk yanmıyor:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10330&stc=1&d=1170959927
Tavada pişiriyoruz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10331&stc=1&d=1170959982
Yanmaması için sürekli karıştırın:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10332&stc=1&d=1170960195
Yaklaşık 5 dakika sonra un hazır duruma geliyor:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10333&stc=1&d=1170960311
Daha önce hazırladığımız şerbetten biraz döküyoruz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10334&stc=1&d=1170960460
Kıvamına geldiğinde ocaktan alıyoruz aynı anda başka ocakda tere yağı eritin:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10335&stc=1&d=1170960533
Normalde geniş tespiye dökülür fakat az yaptığımız ve ev lokması olarak düşündüğümüz için tabağa koyuyoruz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10336&stc=1&d=1170960645
Güzelce tereyağ döküyoruz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10337&stc=1&d=1170960790
Geri kalan şerbetimizide ilave ediyoruz:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10338&stc=1&d=1170960839
Kavut:
http://www.aleviforum.com/attachment.php?attachmentid=10339&stc=1&d=1170960965
Not: Köylerde söz konusu Kavut tereyağ ilave edilmeden gece yapılır ve aynı gece bir odada bekletilir, eğer sabah Kavut Tespisinde iz var ise o gün o evde bir kurban kesilir tüm komuşlara lokma olarak kavutla birlikte dağıtılır.
İkinci not: Kavut sağlıklıdır.
Üçüncü not: Evdeki kavut kokusu o eve bereket getirir, öyle bir anlamıda vardır. Dersim yöresinde kavut çok değerli bir lokmadır.
Şimdiden lokmalarınız kabul ola.. helal hoş olsun..
Çok lezzetli görünüyor abi..
Bunuda bizimkilere sorayım :)
Yemek Kültürümüz çok zengin olunca, isimlerini, tatlarını bile karıştırıyoruz..
Yüreğine sağlık abi..
epikurus 08.02.2007, 21:27 Harika gözüküyor. Fakat benim bildiğim kavut biraz farklı. Kavutun malzemesi: kurutulmuş armut, sacda kızartılmış buğday (kavurga) değirmende öğütülmek suretiyle un haline getirilir. Un haline gelmiş kavut, bir tava içinde kaynar su ile karıştırılarak helva kıvamına getirilir. Helva kıvamını aldıktan sonra bir tabak içine nakledilen kavutun ortası açılarak eritilmiş tereyağı ilave edilerek servise sunuluyor.
Yöresel farklılıklar muhakkak vardır.. Aynı yemeklerin isimleri bile yöreden yöreye değişiyor..
sidarta54 08.02.2007, 21:33 kavut kavrulmuş un anlamına gelir eskiden yolculuklar uzun olduğu için kavut yapar yanlarına alırlarmış hem soğuktan korunmada çok önemlidir enerjisi bol bildiğimiz helvadan farklıdır tarif çok güzel verilmiş
Kavut lezzetli gözüküyor, babaannemin sayesinde tanıdığım ve tattığım yemekler. Dersim yaşlıları özellikle bu kültürü genç nesillere aktarmayı seviyorlar. Lezzetli ve güzel yemekler
Alevimen 08.02.2007, 21:36 Harika gözüküyor. Fakat benim bildiğim kavut biraz farklı. Kavutun malzemesi: kurutulmuş armut, sacda kızartılmış buğday (kavurga) değirmende öğütülmek suretiyle un haline getirilir. Un haline gelmiş kavut, bir tava içinde kaynar su ile karıştırılarak helva kıvamına getirilir. Helva kıvamını aldıktan sonra bir tabak içine nakledilen kavutun ortası açılarak eritilmiş tereyağı ilave edilerek servise sunuluyor.
Merhaba güzel ve doğru tarif ettiniz, köylerde o şekil yapılır fakat bizde değirmen bulunmadığı için un'u direk marketten aldık.. :thumbup1:
suyunsesi 08.02.2007, 21:50 Harika gözüküyor. Fakat benim bildiğim kavut biraz farklı. Kavutun malzemesi: kurutulmuş armut, sacda kızartılmış buğday (kavurga) değirmende öğütülmek suretiyle un haline getirilir. Un haline gelmiş kavut, bir tava içinde kaynar su ile karıştırılarak helva kıvamına getirilir. Helva kıvamını aldıktan sonra bir tabak içine nakledilen kavutun ortası açılarak eritilmiş tereyağı ilave edilerek servise sunuluyor.
Epkurus kavutu çok güzel tarif etmişsin bizde verdiğin tarif gibi yapardık
Bazende tabaklara koyup kuru kuru yerdik elma atmut karışımı olduğu için mayhoş güzel bir tadı vardı tabi kuru kuru yediğimizde boğulmaktan son anda kurtulurduk nefes borusuna kaçardı öksürmekten bi hal olurduk ilk işimiz su içmek olurdu.
Emeğine sağlık küçükken bunu bizde yerdik o günler geldi aklıma köyden un gelirdi annem yapardı,bizdede tatlı yapılmazdı ama çok güzel görünüyor tadı geldi aklıma ya olsada yesek:)
Hüseyin69 08.02.2007, 22:41 kavut normal bugdaydan yapiliyor. yapilisi hemen hemen erhanin verdigi tarif gibidir ama un biraz farklidir bugday bir sac da kavrulur (bijerik)kavurga olur.
hem yiyilir hemde un yapilarak kavut yemegi yapilir
çeşm-i naz 08.02.2007, 22:42 bizim oralar da her hızır orucu sonu keşkah yapılır bilmem bilirmisiniz hızır'ın parmağının değdiği inancı vardır
Kesin kararlıyım yarın Kavut / Qavut yapacağım... Erkek yemek yapmaz derler ama ben deneyeceğim.. Çok güzel görünüyor.. Anneannemede yaptırabilirim, bizde de var bu yemekten ama kendim deneyeceğim :yamukgul: Hatta Babikoyuda öğreneceğim, Gırık / Hasılıda :D
Bizim oralarda Kavut yok yapmayı becerebilsem bu akşam yaparım ama sanmıyorum yüzüme gözüme bulaştırırım. Çok lezzetli görünüyor ama yiyemicem anlaşılan:) Şoreş sen yap da banada yolla:):)
Biz hızır ayında miyaz yaparız eğer yanlış yazdıysam özür..
Hızır ayının her perşembesi un,yağ ve çok az süt ve su karıştılarak hamur yoğrulur pişirilip komşulara dağıtılır..
kavut adını ilkez duydum bilmiyordum tarif için teşekürler hemen deneyeceğim eminim çok lezzetlidir.Başka isimleride varmı yoksa her yörede aynı isimdemi
Qavut Xızırda yapılır.Annemler eskiden çok yaparmış.. Armut felanda olurmuş.Orjinali çok emek istiyormuş.. Ben yapıcam bu yemekten.. Bir erkek olarak ilk deneyimim Qavut olsun.. :) Malzemeleri aldım bile :yamukgul:
nihat 61 14.02.2007, 11:56 Harika gözüküyor. Fakat benim bildiğim kavut biraz farklı. Kavutun malzemesi: kurutulmuş armut, sacda kızartılmış buğday (kavurga) değirmende öğütülmek suretiyle un haline getirilir. Un haline gelmiş kavut, bir tava içinde kaynar su ile karıştırılarak helva kıvamına getirilir. Helva kıvamını aldıktan sonra bir tabak içine nakledilen kavutun ortası açılarak eritilmiş tereyağı ilave edilerek servise sunuluyor.
bir ilave bende yapayım eritilmiş tereyagın dan başka bazende ayranlada servis yapılır
soreş de haşıl tarifi yapacakmış bekliyoruz babiko ve gırık nefdir bilmiyorum onuda ögreniriz
suyunsesi 14.02.2007, 12:01 Babıkonun ve haşılın tarifini Erzincan mutfağı topiginde yazmışım istiyorsan orda tarifi var bakabilirsin.
Dedeme resimlerini gösterdim, eskiden çok yerdik dedi :) 2 kere yaptım ama olmadı, un yandı :)
Kavut Roje Hızır yani Hızır Ayın son perşembesinde yapılır.
Bizde bunu yapıyoruz. Şaşırdım Valla.
ben kavut ismini ilk defa duydum oda bu forum sayesinde daha öğreneceğim çok şey var..
Kavut tarifini çok guzel vermiş birazda kolay gibi bugun yaparım gerçi sorreş iki kere yapmıs ikisindede yakmıs :) ben yakmadan yapabilecekmiyim bakiyim gerçi elim yatkın tekrar teşekkürler.
Mutlu kalın
insanlar kardeş 15.02.2007, 17:13 Harika gözüküyor. Fakat benim bildiğim kavut biraz farklı. Kavutun malzemesi: kurutulmuş armut, sacda kızartılmış buğday (kavurga) değirmende öğütülmek suretiyle un haline getirilir. Un haline gelmiş kavut, bir tava içinde kaynar su ile karıştırılarak helva kıvamına getirilir. Helva kıvamını aldıktan sonra bir tabak içine nakledilen kavutun ortası açılarak eritilmiş tereyağı ilave edilerek servise sunuluyor.
Asıl kavut aynen tarif ettiğiniz gibi arkadaşım,
Anlaşılan yukarıda verilen benzer kavut çeşitleride varmış.
Tabii doğal olarak zamana kavutta uydurulmuş. Fest fut kültürünün etkisinden kalmış gibi.Kavut asla undan yapılamaz. sizin tarif ettiğiniz gibi. Kavrulmuş buğdaydan yapılır Kütçe ''Bjerek ''derler.
Hatta akşamdan öğütülmüş Bjerekler büyük bir siniye konup evin ıssız köşesine bırakılır.Gece Hızır gelip el basarsa evin bereketi artar diye bir inanış var.
Bir gece bekletildikten sonra yemek hazırlanır ve kolu komşu ile birlikte yenir.
saygılarımla....
epikurus 15.02.2007, 17:54 Babıkonun ve haşılın tarifini Erzincan mutfağı topiginde yazmışım istiyorsan orda tarifi var bakabilirsin.
Dersim bölgesi babukoya şir derler. Belki babuko nedir diye soracaklara şimdiden cevap olsun.
Resimlere baktıkça imreniyorum :) Ben yapamadım içimde kaldı :)
Bizimkiler bugünlerde Babiko Bizik yapıyorlar, Kavuta sıra gelmedi daha..
Yapması zahmetli diyorlar. Kuru Armuttan ve buğdayın kavrulmasından söz ediyorlar.
Şimdi yaptım ama rengi koyu olmadı neden acaba ?
Daha önce 2 kere unu yakmıştım ama onların rengi bununki gibi açık değildi.Bu tipik helva rengi gibi oldu.. Yardım Erhan abi :)
sidarta54 16.02.2007, 21:09 Şoreş bence sen unu yeterince kavurmuyorsun ondan rengi açık olmuş ama denemeye devam et : )) yeterince kavurunca rengi koyulaşır ama onuda işte yakmadan yapacaksın devamlı karıştıracaksın bence sebeb bu tabi Usta(Alevimen) ne der bi bakalım
Ama un koyulaşmıştı..Daha önceki denememde daha koyu olmuştu, şimdi tipik helva rengi bu;
http://img126.imageshack.us/img126/669/resim009ah6.jpg
ceylanım_58 16.02.2007, 21:28 yinede beceerebilmişsin ellerine sağlık ŞOREŞ valla süper olmuş ama helva gibi olmuş yani olsun tadı önemli değilmi..:)anneannem köye gittiğimizde bize yapardı tadımlık bende çok beyendim...konuyu açana teşekkürler
Bir erkek olarak ilk kez böyle birşey yapma girişiminde bulundum:) Görünüşü süperdi yahu :) Yapmak geldi içimden ve bir parça tattım şimdi midem bulandı :)
Westside 16.02.2007, 21:44 ellerin dert görmesin admin lezzetli görünüyor:)
Alevimen 16.02.2007, 21:44 Şimdi yaptım ama rengi koyu olmadı neden acaba ?
Daha önce 2 kere unu yakmıştım ama onların rengi bununki gibi açık değildi.Bu tipik helva rengi gibi oldu.. Yardım Erhan abi :)
Şoreş bence sen unu yeterince kavurmuyorsun ondan rengi açık olmuş ama denemeye devam et : )) yeterince kavurunca rengi koyulaşır ama onuda işte yakmadan yapacaksın devamlı karıştıracaksın bence sebeb bu tabi Usta(Alevimen) ne der bi bakalım
Un'u kavururken sürekli karıştıracaksın, elin dayandığı kadar bir parça bez (sağlam peçete) ile karıştır (eski tarz, köy tarzı..), sıçağa dayanamıyorsan tahta düz kepçe al..
Beyaz un yerine koyu un ile dene..
Bir erkek olarak ilk kez böyle birşey yapma girişiminde bulundum:) Görünüşü süperdi yahu :) Yapmak geldi içimden ve bir parça tattım şimdi midem bulandı :)
Ağırdır, kuvvetli bri damağın olmalı. Ama başka türlüde tarif edebilirdin detayları :bitmisbu: :pinch:
Resimden bakınca bitter çikolota gibi :D
Ama şöyle bir durum var abim, koyu olunca tadı çikolata gibi daha koyu, açık olunca un çorbası gibi..
serap_kerasus 10.03.2007, 18:14 "kavut" başlığını görünce dikkatimi çekti, resimlere de baktım ve çoooook şaşırdım...."kavut" biz de de var, ben giresunluyum ama yaşadığım coğrafyada çepniler çok çok önceden aleviermiş.yüz yıllar önce..şimdi gerçekten çok şaşırdım aynen annemimn yaptığı kavut.. her yöreye ait, hatta bu köylerle de sınırlı kalabilir, sözcükler vardır, kullanımlar vardır.. mesela bizim ilçede konuşulan bazı sözcükler giresunun diğer ilçelerinde bile konuşulmayabilir..
hal böyleyken,
erzincanlı zaza bir arkadasım, yemek yemek derken "çoooor ye " dedi, ve dumur oldum..sen nerden biliyosun onu dedim o da şaşırdı, sen nerden biliyosun dedi...ben giresunlular bilmez bile derken erzincanlı birinden duydum..
adige_46 10.03.2007, 18:33 güzelmiş bilgilendirdiğin için teşekür ederim kardeş ilk defa gördüm
bizim köylerde(diyarbakır/bismil) yapılan kavut burada anlatılandan çok daha farklı..bizimkinde buğday,nohut,karpuz-kavun-kabak çekirdeği kavrulur ve bunların hepsi değirmende çekilerek un haline getirilir.şeker ve baharatı eklenerek toz halinde yenilir..tabi boğulmamak için çok dikkatli olunmalı..tadı kokusu çok güzeldir..hızır ayının son günü yapılır ve komşulara dağıtılır..
NiSAN_Rojda 09.08.2007, 16:26 Resimden bakınca bitter çikolota gibi :D
Ama şöyle bir durum var abim, koyu olunca tadı çikolata gibi daha koyu, açık olunca un çorbası gibi..
hehe canım kardeşim ya ben sana yapayım bak bakalım tadına.yalnız süper oluyor tadı...sivasda çok yaygın canım ya yemişsindir muhakkak isimde aynı :laugh: ama bizde tereyağı yok,sanırım tereyağlı olunca tatlılığı gidiyordur birazcık :p
ben hiç duymamıştım ilkez görüyorum ama ne yaln söyleyim cok canım cekti :) bende bir pazar günü evde denyim bakalım yapabileckmiyim ama kolay görünyor yapacgım ve burda bakalım resmini gönderecegim bakalım bevemiş olacakmıyım şimdiden yapanlşarın ellerine saglık afiyet şeker bal olsun ecukte bize verin :)
Merhaba ablacım..
Bu Tatlı daha çok Kurmanca/Kırmançki konuşan Alevilere has bir Xızır Yemeğidir..:thumbup1: Köyde yapılan Qavutlar daha zahmetliymiş annemlerin dediğine göre.. Onun ununu kendin öğütüyormuşsun..:thumbup1:
vallahi bakalım inaşalahhh olur ama vallahi zaten rejim diye tuturdum birde canım cektiiii :)
vallahi inaşşalah allahtan bir şey olmazsa benim en cok yapmayı istedgim yemek cig köfte içli köfte şimdide bu listeye eklendi bakalım olmazsa nasıl olsa kardeşim ersin var :) hepsni ona yedirirm :)
ay valla siz harikasınız arkadaşlar kavut yemeyeli yıllar oldu bende öğrendim yaparım artık
Westside 30.08.2007, 20:03 ya millet itiraf edeyim babam ve annem bayılıyor ama ben hic sevmiyorum midem bulanıyor kavuttan :=)
ellerine saglık mideme bu kadar düşkün olmama ramen hiç yememiştim:)yok yapmazlar bizim buralarda böle.ama anneme deneticem.sagol
|