Orijinalini görmek için tıklayınız : Batı Dersim/Koçgiri Yöresel Yemekleri.. ( Kuzey Batı Dersim )

Şoreş
08.02.2007, 22:10
Merhabalar.. Gence Koçgiri olarak Yöresel bazı yemeklerimizi paylaşmak isterim..
İnsanlarımızın yüzyıllar boyunca bizlere aktardığı, miras bıraktığı yemek Kültürümüz...

Koçgiri Yöresi Bazı Yemek Çeşitleri ;

http://img443.imageshack.us/img443/5605/kogirililerrl8.jpg

Germiye Dewdu İmaman ( Aşure / 12 İmam ) : 12 İmamlar / Muharrem adına düzenlenen bu çorba on iki çeşit yemek maddesi içerir..Bunun için önce su kaynatılır ve tuzu ayarlanır.Akşamları suya konmuş ve yumuşamış yarma bunun içine konur.Bir müddet kaynamaya bırakılır.Daha sonra nohut, kurufasulye, üzüm, ceviz, fındık, fıstık, çir, incir, dut, şeker karıştırılarak pişirilir.. Çorbaya malzemeleri atarken 12 İmamların adı sayılır.. Bu yemek genelde Muharrem / Cenaze / Kurban ve Düğün Yemeği olarak yenebilir.

Gırık ( Hasıl ) : Gırık tıpkı Babiko gibi bol Tereyağı ile yenen bir yemektir.Hazırlanışı şöyledir;
Tencereye bir miktar su konur ve kaynatılır.Suya Yemeği yiyecek kişi sayısına göre Bulgur konulur.Tuzu ayarlanır ve kaynatılır.Birdefa kaynadıktan sonra üzerine un ilave edilir..Tencerenin dibi tutmaması yani yapışmaması için Tahta bir Kaşık yada oklava ila karıştırılır..Kısık Ateşte yaklaşık yarım saat karıştırılarak pişmeye bırakılır.Piştikten sonra büyük ve geniş bir tabağın içine konduktan sonra içi oyulur ve kızartılan tereyağ ile doldurulur..

Jarjun ( Jarun ) : Bir hamur yemeğidir.Önce un ile süt karıştırılır.Yoğurt şekline gelene kadar karıştırılır..Ve tuzu ayarlanır.Daha sonra Tereyağı tavada eritilir, içerisine bu yoğurtumsu hamur dökülür.Kızartılır ve Serviş yapılır.

Pincar ( Pancar ) : Kök Pancarının toprak üstündeki yeşil yaprakları kesilir ve yıkanır, doğranır ve kaynatılır..Daha sonra suyu sıkılır..Üzerine yumurta kırılarak yağda kızartılır.. Yufka ekmek ile yenir.

Germiye Piyaz ( Soğan Aşı ) : Tereyağı Tencerede eritilir.. İçerisine bol şoğan doğranarak kızartılır.Kaynadıktan sonra içerisine ısıtılmış bayat ekmek doğranır.Biraz bekledikten sonra servis yapılır.

Babiko ( Glora Şir ) : Kömbe piştikten sonra ayran ısıtılır.İçerisine sarımsak dövülerek konur.Beze sarılan Kömbe bezden çıkarılır.Bir tepsinin içerisine el ile doğranır.Üst üste Piramit gibi yığılır.Sarımsaklı ayran tepesinden aşağı alta gelinceye kadar dökülür.Tereyağı bir tavaya konur..Kahverengine dönüşünceye kadar kızgın ateşte tutulur...Kızgın tereyağı bir yemek karığıyla kömbenin tepesinden dökülür..Taki Kömbe konulan büyük tabağın kenarları göllene kadar..Sonra servis yapılır.

Qavut ( Kavut ) : Yıkanmış buğday ateşte kızdırılmış saç üzerinde kavrulur.. Buna Bijerik denir.Kavrulmuş buğdaş el değirmeni ( Distar ) ile öğütülür.. Daha sonra Tereyağı ile kavrulur. Tereyağı başka bir kapta eritilir.Bir miktar tuz ve su katılır.Buna övütülmüş kavut ilave edilerek karıştırılır.Bir macun halini alan kavut, ekmek ile yada ekmeksiz olarak yenecek şekilde servise hazır olur.. Kavutun birde armuttan yapılanı vardır.

Germiya Dew ( Ayran Çorbası ) : Su kaynatılır.. Tuz ve bulgur ilave edilir..Bir müddet kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir.Ve soğumaya bırakılır.Üzerine dövülmüş sarımsak katılmış ayran dökülür ve servis sapılır.

Mardimelax ( Madımak ) : Tıpkı ıspanak gibi hazırlanır.Maddimelax önce toplanır.Yıkanır ve yabancı otlardan temizlenir.Başka bir kapta yağ eritilir.Pastırma yada kıyma olarak kısa müddet kavrulur.İçerisine Madımak konur.Kısık ateşte bir müddet kavrulduktan sonra suyu ve tuzu ilave edilerek kaynamaya bırakılır.Ateşten indirilir ve servis yapılır.

Kopy / Paste değildir.

Şoreş
08.02.2007, 22:21
http://img254.imageshack.us/img254/1720/dsc00414eh7.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/6653/dsc00560ma2.jpg

http://img252.imageshack.us/img252/8800/dsc00561ve0.jpg

PirO_62
09.02.2007, 01:19
Sevgili Soreş Eline Saglık Resimlerde çok güzel gözüküyor

Off hele birde Haşıl ve Şir :D:D Çok Severim

Şoreş
09.02.2007, 01:21
Anneme Babiko yaptıracağım.. Genelde Anneannem yaptığı için o pek yapmıyor... Hasılda yaptırır, resimlerini, yapılışını anlata anlata eklerim.

PirO_62
09.02.2007, 01:28
Anneme Babiko yaptıracağım.. Genelde Anneannem yaptığı için o pek yapmıyor... Hasılda yaptırır, resimlerini, yapılışını anlata anlata eklerim.

Öyle Resimler ile Kandıramassın Artık Beni :yamukgul: :yamukgul:

NE olmuş Yakınız İsterim :) :)

Ellerinden Öperim Annenin Yani :D

Şoreş
09.02.2007, 05:35
Yeni Neslin bu tip yemekleri öğrenmesi gerekiyor.. Bizden öncekiler biliyor ama bizler ?

Bizim Kültürümüzün, Yöremizin değerlerine sahip çıkmamız gerekiyor..Anadolu Topraklarının gerçekleri var bizim yemeklerimizde.. Emek isteyen yemeklerimiz, Anadolunun başka hiçbir Bölgesinde yok..

Ben bu Yemeklere Alevi Yemeği diyorum.. Dersim Alevi Yemekleri :) Çünkü Sünni kesimlerde bunlar yok, Glora Şir hariç.. :)

Felhan
22.02.2007, 03:05
$ir bizim ailenin vazgeçilmez favori yemegidir kebap mebap hepsi hikaye en kral yemek babiko :D

aykudgöksun
25.02.2007, 18:48
ben de her köye gittiğimde halamlar glora sir yaparlar.ben o kadar güzel bir yemek görmedim.kan çekiyor valla...

Şoreş
25.02.2007, 19:43
Anneannemler hep yaparlar, gerçekten müthiş..
İçini oyuyorlar ve içinden alınan parçaları, tabak gibi olan Babikonun üzerine Pramit gibi diziyorlar, sonra ayran ve tereyağı, gerçekten müthiş.. Doğu Kürt yemeğidir bu.

aykudgöksun
25.02.2007, 19:55
aynen anlattığın gibi.yalnız çok ağır oluyo güzel olduğu için yiyosun sonra benim başım dönüo yağından.yav canım çekti memleket hasreti çekiyorum resmen...

Şoreş
25.02.2007, 19:59
aynen anlattığın gibi.yalnız çok ağır oluyo güzel olduğu için yiyosun sonra benim başım dönüo yağından.yav canım çekti memleket hasreti çekiyorum resmen...

Banada hasıl yani Gırık ağır geliyor can:cool: O daha yağlı gibi sanırım sert olmamasından kaynaklanıyor.. Babiko yağı çekiyor baya.

aykudgöksun
25.02.2007, 20:05
tabi kömbe olunca biraz çekiyo içine gırık da direk dışarda nerdeyse:D:D

bizde glora ''S''ir deniyo.ş'yle değil yani...

Şoreş
25.02.2007, 23:38
Glora Şir'de deniyor, Babikoda..

Niwan
25.02.2007, 23:52
Gerçekten Yemeklerimiz Harika.Küçükken Yaz Tatillerinde Köye Giderdim..Misafir Geldiğinde Mutlaka Glora Şir,Yapılırdı.İnşallah Yeni Nesil Kızlarımız Bu Yemeği Unutmaz Geneleklerimiz Devam Eder.

sausen
25.02.2007, 23:54
ellerinize sağlık... Bende bir yaptırayım şu yemekleri...

Şoreş
26.02.2007, 00:11
ellerinize sağlık... Bende bir yaptırayım şu yemekleri...

Genelde Dersim Kökenli Sivaslılar yapar :)

koçgiri23
26.02.2007, 00:20
Axxx!!!Aaxxx... Şoreş bir de resimleri koymuşsun bira, wallahi ayıptırr..İyi etmişsin aslında. Bizde de Glora şir, germiya pîvaz... Bak nasıl canım çekti şimdi. Yaw zaten memleketten uzağım, yeme imkanım da yok.. Neyse yine de iyi etmişsiniz, elinize sağlık.. Bizde bir de kömbe'nin tatlısı yapılır.. Onu da ben anlatayım. Şimdi bal çıtası'nın dibinde kalan bal kırıntısı akıtılır(petekler falan da konulur) daha sonra o bal ılık suda eritilir, süzülür, bir nevi ballı su haline gelir. Daha sonra un ile yoğrulur bildiğiniz kömbe yapılır.. Haydi afiyet olsun KOÇGİRİLER...
Annem onu böyle taslara doğrardı, üzerine süt dökerdi, hepimize, bütün kardeşlerime dağıtırdı, fakat ben en küçük olduğum için hep bana torpil geçerdi, en dolu tas bana gelirdi...:biggrin:

Şoreş
26.02.2007, 00:33
Gerçekten Yemeklerimiz Harika.Küçükken Yaz Tatillerinde Köye Giderdim..Misafir Geldiğinde Mutlaka Glora Şir,Yapılırdı.İnşallah Yeni Nesil Kızlarımız Bu Yemeği Unutmaz Geneleklerimiz Devam Eder.

Bizik'den çok yaparlar...Yani Kömbe :)

Axxx!!!Aaxxx... Şoreş bir de resimleri koymuşsun bira, wallahi ayıptırr..İyi etmişsin aslında. Bizde de Glora şir, germiya pîvaz... Bak nasıl canım çekti şimdi. Yaw zaten memleketten uzağım, yeme imkanım da yok.. Neyse yine de iyi etmişsiniz, elinize sağlık.. Bizde bir de kömbe'nin tatlısı yapılır.. Onu da ben anlatayım. Şimdi bal çıtası'nın dibinde kalan bal kırıntısı akıtılır(petekler falan da konulur) daha sonra o bal ılık suda eritilir, süzülür, bir nevi ballı su haline gelir. Daha sonra un ile yoğrulur bildiğiniz kömbe yapılır.. Haydi afiyet olsun KOÇGİRİLER...
Annem onu böyle taslara doğrardı, üzerine süt dökerdi, hepimize, bütün kardeşlerime dağıtırdı, fakat ben en küçük olduğum için hep bana torpil geçerdi, en dolu tas bana gelirdi...:biggrin:

Xızırda yapmıştık can:D
Koçgiriden, Adıyamana mı göçtünüz siz can?

koçgiri23
26.02.2007, 00:59
Öyle olmuş wallahi bira... Gerçi burada yemekler'den bahsediyorduk memleket muhabbetine döndük fakat anlatayım, babam tarafı dersim sürgünlerindenmiş, eşkiyalık da yaparlarmış bizim dedeler rivayete göre... Ama Robin hood misali, zenginden alıp fakire verme..

Şoreş
26.02.2007, 01:03
Öyle olmuş wallahi bira... Gerçi burada yemekler'den bahsediyorduk memleket muhabbetine döndük fakat anlatayım, babam tarafı dersim sürgünlerindenmiş, eşkiyalık da yaparlarmış bizim dedeler rivayete göre... Ama Robin hood misali, zenginden alıp fakire verme..

Dersim'in Tunceli yakası mı bıracan ?
Ora ile hangi İlçeden :yamukgul:

Merak ediyorum, araştırma yapıyorum çünkü..:)

koçgiri23
26.02.2007, 01:15
Dersim, bildiğin gibi eskiden çoookkk geniş bir bölge olarak tanınırmış, şimdiki tunceli, dersimle aynı değildir yani... Bizimkiler Malatya'dan göçtüklerini söylüyorlar
bir kısmı da hozat'dan gelme imiş, yani bizim çevre köyler..Hatta bir köy var bildiğim kadarıyla 7 kardeş gelmiş şimdi o köyde 40 hane vardır, tabii çoğu avrupaya falan göçtü, Adıyaman-Kahta'da kürt aleviler var, Gerger'de de zazalar var onların da bir kısmı kızılbaştır, aslen dersimli midir bilmiyorum ama bir sordurayım, faydalı bir bilgi geçerse elime sana haber veriririm, kahtadakilerin geneli kurmanci konuşurlar, fakat şafi kürtler'in kullandığından farklı bir dil, onlar'ın kurmancisi daha değişik, yani dersim kürtçesi, mesela maraşlı bir arkadaşım var alevi-kürt onunla kürtçe konuşuruz anlaşırız, onlar da aslen koçgiriliymiş söylediğine göre..
İstersen sana bir ara köylerin'de listesini gönderebilirim, bazen insanlar adıyaman'da koçgirili duyunca şaşırıyorlar, fakat var... Biz her yerdeyiz..:biggrin:

Şoreş
26.02.2007, 01:21
Dersim, bildiğin gibi eskiden çoookkk geniş bir bölge olarak tanınırmış, şimdiki tunceli, dersimle aynı değildir yani... Bizimkiler Malatya'dan göçtüklerini söylüyorlar
bir kısmı da hozat'dan gelme imiş, yani bizim çevre köyler..Hatta bir köy var bildiğim kadarıyla 7 kardeş gelmiş şimdi o köyde 40 hane vardır, tabii çoğu avrupaya falan göçtü, Adıyaman-Kahta'da kürt aleviler var, Gerger'de de zazalar var onların da bir kısmı kızılbaştır, aslen dersimli midir bilmiyorum ama bir sordurayım, faydalı bir bilgi geçerse elime sana haber veriririm, kahtadakilerin geneli kurmanci konuşurlar, fakat şafi kürtler'in kullandığından farklı bir dil, onlar'ın kurmancisi daha değişik, yani dersim kürtçesi, mesela maraşlı bir arkadaşım var alevi-kürt onunla kürtçe konuşuruz anlaşırız, onlar da aslen koçgiriliymiş söylediğine göre..
İstersen sana bir ara köylerin'de listesini gönderebilirim, bazen insanlar adıyaman'da koçgirili duyunca şaşırıyorlar, fakat var... Biz her yerdeyiz..:biggrin:

Listeyi muhakkak isterim.
En büyük Alevi Aşiret Koçgiri, Hiran, Şeyh Hasandır:)
Şafilerin Kürtçe daha gırtlaktan.. Bizim dilde Ermenice kelime bile var.. Mesela Torn, Ermenicede ve bizim Kürtçede Torun demek:) Aslında bizim dilde zazacaymış ama sonradan Kurmanciye geçiş yapmış.

Şoreş
26.02.2007, 01:25

Maraş Göksun İlçesinde 12 Köy Koçgirili..Kültürümüzde aynı:yamukgul:

koçgiri23
26.02.2007, 01:33
Wallahi bira benim bildiklerim;

Teberik
Bedilli
Dereyanı
Uçağaç

Fakat İsimlerini değiştirip duruyorlar yine de tam emin değilim, eğer bir çalışma yapıyorsan ve acele lazımsa bildiklerim bunlar... fakat dediğim gibi ben araştırıp sana tüm listeyi bir ara göndereyim.

Sana kolay gelsin, bu arada özüne, tarihine bağlı bu kadar bağlı olduğun için de ayrıca teşekkür ederim..

Şoreş
27.02.2007, 01:17
Koçgirililer, Soğan Aşını biliyor musunuz?
Vede Kavut.. Anneannemler Xızırda yaparlar ve Buğdayı kendileri öğütürmüş.

devrim69
01.03.2007, 19:01
Soreşim senin o saydığın yemeklerin hepsini bizde yapıyoruz istanbula gidince anneme haşıl yaptırıcam ama sütlü olanını ben seviyorum.Canım çekti ya:ehyani

Bakır
01.03.2007, 19:31
Merhabalar.. Gence Koçgiri olarak Yöresel bazı yemeklerimizi paylaşmak isterim..
İnsanlarımızın yüzyıllar boyunca bizlere aktardığı, miras bıraktığı yemek Kültürümüz...

Koçgiri Yöresi Bazı Yemek Çeşitleri ;

Gırık ( Hasıl ) : Gırık tıpkı Babiko gibi bol Tereyağı ile yenen bir yemektir.Hazırlanışı şöyledir;
Tencereye bir miktar su konur ve kaynatılır.Suya Yemeği yiyecek kişi sayısına göre Bulgur konulur.Tuzu ayarlanır ve kaynatılır.Birdefa kaynadıktan sonra üzerine un ilave edilir..Tencerenin dibi tutmaması yani yapışmaması için Tahta bir Kaşık yada oklava ila karıştırılır..Kısık Ateşte yaklaşık yarım saat karıştırılarak pişmeye bırakılır.Piştikten sonra büyük ve geniş bir tabağın içine konduktan sonra içi oyulur ve kızartılan tereyağ ile doldurulur..

valla hasıl'a bir türlü alışamadım.:yamukgul:

Babiko ( Glora Şir ) : Kömbe piştikten sonra ayran ısıtılır.İçerisine sarımsak dövülerek konur.Beze sarılan Kömbe bezden çıkarılır.Bir tepsinin içerisine el ile doğranır.Üst üste Piramit gibi yığılır.Sarımsaklı ayran tepesinden aşağı alta gelinceye kadar dökülür.Tereyağı bir tavaya konur..Kahverengine dönüşünceye kadar kızgın ateşte tutulur...Kızgın tereyağı bir yemek karığıyla kömbenin tepesinden dökülür..Taki Kömbe konulan büyük tabağın kenarları göllene kadar..Sonra servis yapılır.

şoreşger babuko'yu çok severim gerçekten.anne tarafım erzincanlı her iki tarafında yaptığı babukolar birbirinden güzel yalnız erzincanlılar yağını daha çok koyuyur:)

Germiya Dew ( Ayran Çorbası ) : Su kaynatılır.. Tuz ve bulgur ilave edilir..Bir müddet kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilir.Ve soğumaya bırakılır.Üzerine dövülmüş sarımsak katılmış ayran dökülür ve servis sapılır.

anaannem çok güzel yapıyor ayran çorbasını.yarın gideyim de yanına yapsın da içeyim :D

Şoreş
01.03.2007, 20:23
valla hasıl'a bir türlü alışamadım.:yamukgul:

şoreşger babuko'yu çok severim gerçekten.anne tarafım erzincanlı her iki tarafında yaptığı babukolar birbirinden güzel yalnız erzincanlılar yağını daha çok koyuyur:)

anaannem çok güzel yapıyor ayran çorbasını.yarın gideyim de yanına yapsın da içeyim :D

Hasıl'a bende alışamadım ama Babiko oldu mu iş değişir..
Hasıl çok yağlı geliyor bana ve yemekte zorlanıyorum..Yersem bile birkaç kaşık..