Orijinalini görmek için tıklayınız : Tokat yöresel damak tadı.
çeşm-i naz 08.02.2007, 22:54 bizim yemeklerimizde et pek ağırlık verilmez ama tokat denince akla ilk tokat kebabı gelir bilmeyen yoktur....
gerçi bu yemeğimizde de ete pek ağırlık verilmez yine sebze ağırlıklıdır....
malzemelerimiz;
patlıcan
biber
domates
patates
sarımsak
kuş başı et
bir de kebaba özel fırın vardır bu fırın odunla yakılır mangal tarzı birşeydir ama odunla yakmanız şarttır tadı ordadır kebabın:)
sebzelerin kabuğu soyulmamalıdır
hepsini yuvarlak şeklinde kesip
sırayla şişe dizeceksiniz sıralama şu olmalı;
en üste et yağı koyacaksınız sonra patlıcan et patates et biber et ve en sona sarımsak..
böle şişleri hazırladıktan sonra ortasında odun yakmış olduğunuz fırının kenar özel bölmelerine şişleri yerleştireceksiniz...
sonra fırının alt bölmesinde havuz vardır kebabın sosu için
sosta domatesler doğranmış içine isot,kırmızı biber tercih ettiniz baharatları ve sarımsağı harmanlayıp fırına vereceksiniz etler pişene kadar bekleyeceksiniz (bu yaklaşık 40 dakikanızı alır)
sonra şişleri firından çıkarıp bozgun yapacaksınız sosunuda üstüne döküp yiyeceksiniz helal olsun:)
sidarta54 08.02.2007, 23:02 birde tokatın en meşhur yaprak sarması ve de çemeni vardır değilmi
çeşm-i naz 08.02.2007, 23:04 evet yaprak sarması çok meşhurdur ayrıca yaprağı meşhurdur özenle yetiştirilir konservesi bile tokatta yapılıyor çemeni de çok meşhurdur ama çok acı ve değişik bir kokusu vardır
ooowww süpersiniz ya cidden :) karnım acıktı gecenin bu vaktin de;) tokatın batı vardır, bakla dolması vardır,madımak yemeği vardır, ve sevgili didem sanırım belirtmeyi unuttu tokat kebabımız sadece kuzu etinden yaplılır..
AFİYET OLSUN :)
çeşm-i naz 08.02.2007, 23:39 batta meşhurdur hemen anlatayım;
yeşil mercimek
bulgur
maydonoz
yeşil soğan
dere otu
domates ve biber salçası
mercimekler temizlenir yıkanır ve haşlanır.
haşlanmaya döndükten sonra içine bulguru eklenir ve biraz demlenmesi beklenir
bir yandan da yeşil soğan maydanoz dere otu doğranır ince ince
sonra mercimekli bulgurlu karışım yeşilliklerle birbirine karıştırılır biber salçası ve domates salçası eklenir suyu koyulur isteye göre ayarlanır suyu isteyen koyu isteyen duru yapar tuzu ve seçmeli baharatlar eklenir.
benden tavsiye batın yanına köy ekmeğini sobada (tabi şimdi soba nerde tost makinesinde)iyice kızırtıp kurutun suyuna batırıp yaprağa da sarıp banıp banıp yiyin:)
helal olsun:)
ah memleketim canım memleketim:crying:
kuzey1982 09.02.2007, 00:03 Tokat ımızın yemek kültürü de oldukça zengin ve iştah açıcıdır arkadaslar.Özellikle hamur işlerinden Çökelekli, Katmer, Cızlak,Cevizli Çörek; çorbalardan tarhana, Kuskus, Bacaklı Çorba; pilavlardan Keşkek, Mercimekli Bulgur Pilavı; tatlılardan Zile Pekmezi, Cevizli Şeker Sucuğu (Köme) ilimize has yemeklerin başlıcalarıdır.birde tokat kebabı ve bat ı unutmamak gerek,birde çemeni var.var oğlu var:) keşkek i tatmanızı tavsiye ederim canlar.saygılarımla.
Özgür-Taylan 09.02.2007, 00:07 Zile pekmezi çok meshurdur!!!
bi de Tokat yapragi,
anneannemin yaptigi sarmalari özledim yaaaaaaa!!!!!
çeşm-i naz 09.02.2007, 00:11 kuşburnusu da meşhurdur annem her hasta oluşumuşuz da onun çalkalamasını yapar bize içerirdi hatta bir firma oraya fabrika kurmuştu adını vermiyeyim reklam olur.
madımak,yer pancarı,helle çorbası da çok güzeldir bu arada neden acaba bizim mutfağımızda ete rabet yok dersiniz?
kuzey1982 09.02.2007, 00:20 kuşburnusu da meşhurdur annem her hasta oluşumuşuz da onun çalkalamasını yapar bize içerirdi hatta bir firma oraya fabrika kurmuştu adını vermiyeyim reklam olur.
madımak,yer pancarı,helle çorbası da çok güzeldir bu arada neden acaba bizim mutfağımızda ete rabet yok dersiniz?
bence bereketli topraklarında yetişen ürünleriyle zengin bir mutfağa sahip oldugu için.verimli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturuyor.biz babadan böyle gördük:) evelik vardır birde bilirmisiniz? izmir de yasıyorum annem sağolsun bizi mahrum etmiyor bu güzel tatlardan.bir ara söyleyime keşkek yapsın canım çekti çok:)
Şahıdır üzümlerin çavuş üzümü
Elmaları kralıdır misket elması
Bat, kebap, çökelekli, katmer dürümü
Kahvaltının baş tacı sütlü peksimet
Bacaklı çorba ile karnın doyar
Bakla dolmasının tadını insanlar sayar
Yayık ayranı ile mercimek pilavı varken
Lezzet ehli olan başkasına mı bakar?
Etli yaprak dolmasının on tanesi bir kaşıkta
Bulgurlu munbar dolması doyumsuzdur her tadışta
Kesme hamurdan mantısı ile yoğurtlu çorbasına
Bulgurlu pürpürüm ve kelem kavurmasına
Bişi derler mayalı hamurun tavada pişmesine
Hedik derler pişmiş buğdayla çocuğun ilk dişine
Pezüklü toyga çorbası ile mercimekli helle
Kaygana, bazlam, tırnak ve lavaş pide
Çökelekli pidesi sadece Tokat’ta uzun yapılır
Tavlama yufka tatlısına herkes bayılır
Bütün çorba ve helva için düğün günü sayılır
Renk renk şekerle süslü nakışlı çörekler oruçta satılır
Nohut döğmesi ile güdülün bir başkadır tadı
Çok sevilerek yenir tuzsuz, çemenli düğü tavası
Pehlili patlıcanla elma hoşafı pürpürüm kavurması
Tokat keşkeğinin yanına kuşburnu ezmesi
Düğün hamamında erikli yavan dolma
Ocakta madımak yenir bahardan kalma
Nivik ile taş ekmeği büryan koyun boynundan
Leylek giliği cevizli gömbe tarhana üzüm suyundan
Kış gecelerinin eğlencesidir şehriye dökmek
Pastırmalı pide yoğurtmaç ile hoşaf içmek
Ekmek aşı ile baklalı dolma içini seçmek
Ne güzeldir Tokat’ın yemeklerini yemek
efendimbenim_ 09.02.2007, 11:06 Hemen hemen bir çok alevi köyünü gezdim. YEmeklerini ve kültürlerini hiç kaybetmemeişler. Yemek kültürümüzüde. Aelvilerin değişmez tek yemeklerinden biri keşkek. Bizimle özdeşleşmiştir adeta.
çeşm-i naz 09.02.2007, 11:21 keşkah çok önemlidir hızır orucu için olduğu bence tadı bir garip gerçi ben pek yiyemem onu ben yapmadım hiç ama yapılışını görmüştüm altına kemik koyuyorlar bacakmıydı yoksa tam bilen var mı?
SivanA SimyacI 11.02.2007, 11:13 Bir de bizim batımız var :)
çeşm-i naz 14.02.2007, 03:52 köylerde somun dediğimiz kadınların fırında pişirdiği yuvarlak ekmeği herkes bilir
somun ekmeği bir kaba doğranır
sonra bir tencerede 1 tane soğan yağ ile birlikte kavrulur soğanlar pembeleşince üzerine salçası eklenir salça biber veya domates salçası karışık olmalı.salça biraz karardıktan sonra suyu eklenir su kaynadıktan sonra içine 1 avuç bulgur eklenir bulgur yumuşayınca bu sulu karışımın icine 3-4 adet yumurta kırılır yumurtalar da suyun içinde piştikten sonra önceden doğramış olduğumuz ekmeklerin üstüne dökülür ekmekler ısalanır ve hazırladığımız çorbayı iyice emer ve ekmek aşımız hazır olmuş demektir:)
helal olsun....
Bat nedir arkadaslar ilk defa duyuyorum.
Dedem çok güzel yapar ekmek a$ini, hasta oldugunuzda özellikle yemenizi tavsiye ederim çok iyi geliyor :) Memleketimizin mutfagi çok zengin ve lezziz Tokat'a geldiginizde kesinlikle birkaç kilo alip döneceksiniz o muhtesem dogasi ve temiz havasi soguk suyu insanin istahini daha kabartiyor. Tek sevmedigim yiyecegi "çemen" dir birtürlü kokusuna ve tadina alisamadim :)
Resadiye ye yolunuz düserse sakin Tokat Kebabi ve yesilirmakdan çikan meshur Alabaligimizi yemeden gitmeyin.
Saygilar
Resadiye ye yolunuz düserse sakin Tokat Kebabi ve yesilirmakdan çikan meshur Alabaligimizi yemeden gitmeyin.
Aynen katılıyorum.
Keşkek de bizim vazgeçilmez düğün yemeğimizdir.
Bat yemenizi de kesinlikle öneririm.Tıpkı aşure gibi içinde bolca malzeme var (mercimek,ceviz,domates v.b.).Bizde genellikle yaprağa sararak yenilir.
çeşm-i naz 25.02.2007, 13:05 Bat nedir arkadaslar ilk defa duyuyorum.
Dedem çok güzel yapar ekmek a$ini, hasta oldugunuzda özellikle yemenizi tavsiye ederim çok iyi geliyor :) Memleketimizin mutfagi çok zengin ve lezziz Tokat'a geldiginizde kesinlikle birkaç kilo alip döneceksiniz o muhtesem dogasi ve temiz havasi soguk suyu insanin istahini daha kabartiyor. Tek sevmedigim yiyecegi "çemen" dir birtürlü kokusuna ve tadina alisamadim :)
Saygilar
batın tarifi ilk sayfada vermiştim gerçekten çok güzeldir tokat kebabı almus barajı orman evleri ballıca mağarası yaylalrı hatta bu yaylalar üzerine yazılmış türkülerde vardır memleket gibisi var mı???
BU konuyu kınıyorum
lütfen aç olan(yemek bulamayan) insanlarıda düşünelim kendinizi onların onların yterine koyun ve bu tarifleri okuyun..:)
benim tokatlı ablam var ilk defa onda yemiştim battı çok begenmıştım ne zaman gitsem yapar bana gercekten çok lezzetlli
çeşm-i naz 08.04.2007, 17:08 bacaklı çorba ismine kanmayın tadı çok güzeldir
sert bir hamur yuğrulur(un,su,tuz maya yok)
hamur dinlendirilir
bu arada yapacağınız çorba miktarına göre yeşil mercimek temizler ve haşlanır
(normal bir tencere ebatlarına 1 su bardağı yeterlidir)
dinlendirilen hamur kalın yufkalar halinde açılır ve kurutmaya bırakılır
hamurlar kuruduktan sonra rulo haline getirilir ve çok ince olmayacak şekilde erişte haline getirilir.
eriştelerin üstüne un serpiştirilir
daha sonra su kaynatılır kaynayan suyun içine erişteler atılır daha sonra da haşladığımız mercimekler tuzu nanesi yağı eklenir daha doğrusu nane yakılır üstüne kaynamaya bırakılır erişteler yumuşayınca yemek hazır edemektir
sdtaydemir 12.04.2007, 16:41 eeee olmazki ama kimse cevizli ekmekten helle corbasından (nasıl bir corba oldugunu bilmiyorum ama cok duydum) bahsetmemiş
çeşm-i naz 12.04.2007, 16:54 eeee olmazki ama kimse cevizli ekmekten helle corbasından (nasıl bir corba oldugunu bilmiyorum ama cok duydum) bahsetmemiş
helle çorbası çok zor yav onun tutturmak ben yapamıyorum ama size tarifini sunarım:)
batta meşhurdur hemen anlatayım;
yeşil mercimek
bulgur
maydonoz
yeşil soğan
dere otu
domates ve biber salçası
mercimekler temizlenir yıkanır ve haşlanır.
haşlanmaya döndükten sonra içine bulguru eklenir ve biraz demlenmesi beklenir
bir yandan da yeşil soğan maydanoz dere otu doğranır ince ince
sonra mercimekli bulgurlu karışım yeşilliklerle birbirine karıştırılır biber salçası ve domates salçası eklenir suyu koyulur isteye göre ayarlanır suyu isteyen koyu isteyen duru yapar tuzu ve seçmeli baharatlar eklenir.
benden tavsiye batın yanına köy ekmeğini sobada (tabi şimdi soba nerde tost makinesinde)iyice kızırtıp kurutun suyuna batırıp yaprağa da sarıp banıp banıp yiyin:)
ah memleketim canım memleketim:crying:
Bizdede bu yemeğe mercimek köftesi derler.yanında tavsiye olarak turşu çok güzel gider.
Tariflere bakılırsa tokatta mercimek hemen hemen bütün yemeklerede var..hepsi çok güzeldi.özelikle baştaki kebap tarifi bir harikaydı. Sayende Tokata gittik ve bu güzel yemeklerden yedik gibi olduk yani:) eline sağlık olsun..
keşkah çok önemlidir hızır orucu için olduğu bence tadı bir garip gerçi ben pek yiyemem onu ben yapmadım hiç ama yapılışını görmüştüm altına kemik koyuyorlar bacakmıydı yoksa tam bilen var mı?
O didem burda tecrübeli bir keşkekçi varken senin anlatmana gerek yok :) . Biz burda nasıl yapıyorsak size öyle anlatacağım. Tokatta farklı olabilir. Artık farklılıklarınıda siz anlatıverin.
DÜĞÜN VE KURBANLARIN BAŞTACI KEŞKEĞİN TARİFİ
Akşamdan buğday temizlenir ve hafifi ıslatılır (yıkamayın sakın haa). Sabah erken saatlerde kalkılır ve dibeğin başına gidilir. Buğdaylar dibekte dövülür (dövülürken içine madeni para atılır o para dibek yanındaki sadaka taşında kalır) belirli ibr süre sonra buğday elle sıkılır eğer dağılmıyorsa işlem tamamlanmış demektir. Buğdaylar yıkanır ve ıslanır. Bir gece bekledikten sonra şişmiş olan buğday dibine yağ sürülmüş kazana alınır. Çomça (büyük tahta kaşık) kazanın içine dikilir ve devrilene dek üstüne su ilavesi yapılır. Hiç bir ilave olmadan yaklaşık 1 saat boyunca buğday çomçayla ezilir.Daha sonra içine nohut, 8-10 kilo kadar tere yağı ve birazda iç yağ eklenir. İçinden çomça çıkartılır ve büyük keşkek tokmağı ile ezme işlemi 3 saat kadar dağa devam eder. Bu sırada haşlanmış olan et (tercihen keklik eti) kemiklerinden ayıklanır ve tiftiklenerek keşkeğe eklenir .Tuzuda eklenir eğer tuzu daha önceden koyarsanız keşkek sakızlaşmaz. Yarım saat kadar daha dövme işlemi yapıldıktan sonra keşkeğin altındaki odunlar çekilir. Ilıtılan keşkek tabaklara konur üstüne et parçaları atılır ve yağ yakılır. HELAL, HOŞ OLSUN.
Bu işlemler oldukça fazla güç istediği için bir kazan keşkek üç erkek tarafından vardiyalı olarak yapılır. İyi olarak ezilmeyen keşkek sakızlaşmaz ve içinde buğday kalır. Keşkeğin içinde eğer bir tane dahi buğday bulunursa keşkekçiler cezaladırılır. Ama bulunamazsa ev sahibi keşkekçiye bir koç almak zorundadır.
çeşm-i naz 12.04.2007, 18:05 Bizdede bu yemeğe mercimek köftesi derler.yanında tavsiye olarak turşu çok güzel gider.
Tariflere bakılırsa tokatta mercimek hemen hemen bütün yemeklerede var..hepsi çok güzeldi.özelikle baştaki kebap tarifi bir harikaydı. Sayende Tokata gittik ve bu güzel yemeklerden yedik gibi olduk yani:) eline sağlık olsun..
mercimek köfteside ayrıdır ama bizim ki yeşilden yapılır suludur mercimek köftesini de biliyorum ama o bizim yöremize ait değildir
evet başta da dediğim gibi et yemeklerimiz de yoktur bizim pek
daha çok baklagil ve sebzedir
rica ederim helal olsun yaptıklarımı yemenizi de isterdim:)
Anaam bat mı dedi birileri:w00t: :w00t: :w00t: çok severim ben yaa epeydr de yiyemiyorum canım çekti tarif için sagol didem can yapmaya çalişirim ya da anneme yaptırırım:D :D tokat'ın yemekleri gibi yoktur cidden...:rolleyes: :crying:
ayyy bi madımak çorbası olsa da içsem valla:p
ekmek aşı,çökeleklisi,ketesi,batı,cevizli ekmeği,pekmezi,çemeni,fediklisi ama en önemlisi de "hümanizmi"bambaşkadır tokatın
efendimbenim_ 15.10.2007, 12:13 Tokatın birçok ilçesini dolaştım. Buram buram anadolunun kültürü kokuyor. Niksarın hele akşam olunca tepeden bakıldığındaki manzarasının harika olduğunu, şehrin merkezindeki sokaklarının darlığı, insanlarının mütevaziliği, eski konakları, binaların tuğlalı olması ayrı bir renk katıyor tabi. Aleviyim demekle alevi olunmuyor. Bunu yaşamak ve görmek gerekiyor. Görmenın ve yaşamın heyacınını taşıyorum içimde.
goldking 05.04.2008, 23:16 tokatın batı cemeni kebabı sarması meşhur ama çiğköfte yapanıda vardır
tokatlı olarak tokat kebabını yemedim,kendimi esefle kınıyorum:001_tongu
batı çok severim,çokta güzel yaparım,uzun zamandır yemiyorum,tam yazlık bir tat,zamanıdır yani:wub:
|