Orijinalini görmek için tıklayınız : Hatay Mutfağı...

LaDY
08.02.2007, 23:41
Mutfakta olmazsa olmazlarımız,en çok kullandığımız malzemeler:
*Zeytinyağı
*Nar ekşisi ve üzüm ekşisi
*fesleğen(bir çeşit baharat)
*salça
*bulgur
*mislii(eritilmiş kuyruk yağı)
*zahter(kekik), zahter halilli(dağ kekiği),dövülmüş summak, tane summak, kimyon,yenibahar,karabiber,kırmızı pul biber,kuru nane,tarçın,defne yaprağı,reyhan(mersin)yaprağı,turunç yaprağı... vs gibi çok çeşit baharat
*kuru kırmızı biber ve kuru domates... bu liste daha uzar :)

aaa unutmadan ekleyeyim :biggrin: tencere, tava,bardak, kaşık,çatal, tabak çanak.... bunlarsız da olmaz :)

Divani
08.02.2007, 23:56
çanak.... bunlarsız da olmaz

Bende çanak yok yahu:)

AlpaTürk
09.02.2007, 00:00
Hatay mutfağı üzerine tanımam.Daha bugün Harbiye ye gittik,Ah o güzelim soğuk mezeleri... Üstelik bu fiyatları bulamassınız hiçbir yerde...

pazarcıklı
09.02.2007, 00:04
Hatay mutfağı üzerine tanımam.Daha bugün Harbiye ye gittik,Ah o güzelim soğuk mezeleri... Üstelik bu fiyatları bulamassınız hiçbir yerde...

lafı ağzımdan almışsın gerçektende 18 yıldır burdayım yemeklerine,mezelerine diyecek yok...herkese tavsiye ediyorum...:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

LaDY
09.02.2007, 00:04
genelde bayramlarda, kurbanlarda kazanlarla pişirdiğimiz bir yemek. ama bayramdan bayramı da beklemiyoruz çok zaman evde yapıyoruz:)

Malzemeler:
500 gr incik (yağsız parça et dana yada koyun. ayrıca gerdan eti,horoz,tavuk etleriyle de yapılır.)
3 su bardağı dövülmüş buğday
1 yemek kaşığı kimyon (isteğe göre)
1 yemek kaşığı tuz
500 gr kuyruk yağı

Yapılışı
Buğday bir gece suda bekletilerek açılması sağlanır.
Bütün malzeme tencereye konularak 1 saat pişirilir.
Piştikten sonra büyük bir tahta kaşıkla (25-30 dak.) özleşinceye kadar dövülür.
Bir tavada yağ kızdırılır. Yağın üçte biri tavada bırakılarak gerisi tenceredeki aşurün üstüne dökülüp karıştırılır.
Servis tabağına alınır. üzerine kalan kavrulmuş kuyruk yağından bir kaşık gezdirilir.
Diğer taraftan isteğe göre kimyon kuru bir tavada hafif ateş üstüne konur, çevrilir ve tabaktaki aşurün üzerinde gezdirilir.

LaDY
09.02.2007, 00:05

lafı ağzımdan almışsın gerçektende 18 yıldır burdayım yemeklerine,mezelerine diyecek yok...herkese tavsiye ediyorum...:thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:

meze ve tatlıları da ekleyeceğim canlar :)

LaDY
09.02.2007, 00:09
Malzemeler:
15-20 adet kuru kırmızı biber
4-5 adet kurutulmuş domates.
1 demet maydanoz.
1 demet yeşil soğan.
1 büyük kuru soğan.
biraz kuru festeğen.
zeytinyağı.
tuz ve kimyon.

Yapılışı:
kurutulmuş bütün biberler ve kuru domatesler bir gün öncden ıslatılır.
biberler ve domatesler bıçakla iyice dövülerek inceltilir.
ince kıyılmış soğan eklenir.üzerine kıyılmış maydanoz eklenir .kuru fesleğen,zeytinyağı,tuz ve kimyon eklenip servis yapılır.

Şoreş
09.02.2007, 00:10
Oralarda Gül Tatlısı var.. Bilir misin ablacım ? :wink:

Nesimi
09.02.2007, 00:10
hatay mutfağı şişmanlatacak tarzda lezzetlidir. Resimlerle anlatımlar yaparsanız güzel olur anneme yaptırmak istiyorum :D

LaDY
09.02.2007, 00:12
Malzemeler:
500 gr. nohut
4 tane limon
1,5 su bardağı tahin
Tuz, iki diş sarımsak

Yapılışı:
Nohut bir gece önceden ıslatılır.
Bir tencerede çok iyi pişinceye kadar haşlanır, suyu süzülür.
Suyu süzülen nohut iyice ezilip ince delikli süzgeçten iki defa geçirilir.
Limonların suyu sıkılır, sarımsak dövülür, tahin ezilip püre haline getirilmiş nohuta karıştırılıp içine tuz eklenir.
Bu karışım bir servis tabağına yayılarak konur.
Üstüne kimyon, toz biber serpilir ve zeytinyağı gezdirilir. Üstü domates, turşu,zeytin ve maydanozla süslenir.

LaDY
09.02.2007, 00:15
Oralarda Gül Tatlısı var.. Bilir misin ablacım ? :wink:

ablası kurban tatlıları da ekleyecem :) eklemekle de kalmıcaz hem biz, yiyeceksin de ;)

hatay mutfağı şişmanlatacak tarzda lezzetlidir. Resimlerle anlatımlar yaparsanız güzel olur anneme yaptırmak istiyorum :D

Cenk daha sonra resim eklemeğe de çalışırım. :) annen bana kızmasın da :)

Şoreş
09.02.2007, 00:19
Birde İçli Köfte.. O Yöreye ait olmayabilir belki ama oranın İnsanı çok yapar.. Sahiplenilmiş, bence güzel birşey.

LaDY
09.02.2007, 00:21
Malzemeler:
5 patlıcan
500 gr.süzme yoğurt
2 diş sarımsak (arzuya göre )
1 bardak tahin
tuz
maydanoz

Yapılışı:
Patlıcanlar közlenir(tandırda közlenmesi farklı bir tat veriyor)
Kabukları soyulur ve püre haline getirilir.
Çukur bir kapta süzme yoğurda yedirilir.
Tahin, sarımsak ve tuz ilave edilerek karıştırılır.
Servis tabağına yayılarak konur.
Üstüne biraz zeytinyağı gezdirilir. maydanoz ile süslenir

LaDY
09.02.2007, 00:24
Birde İçli Köfte.. O Yöreye ait olmayabilir belki ama oranın İnsanı çok yapar.. Sahiplenilmiş, bence güzel birşey.

İçli Köfte=Oruk :) onsuz Hatay mutfağı olur mu hiç :)
ablacım içli köfte Adana ve Maraş yöresine ait. ama bizim yaptığımız daha değişik ve yöre halkı genelde oruk diyor :)

Şoreş
09.02.2007, 00:27
İçli Köfte=Oruk :) onsuz Hatay mutfağı olur mu hiç :)
ablacım içli köfte Adana ve Maraş yöresine ait. ama bizim yaptığımız daha değişik ve yöre halkı genelde oruk diyor :)

Bizim Maraşlı Kürt Alevi dostlarımız vardı.. İçli Köftenin o yöreye ait olduğunu bilmem lazımdı.. Onlar birkaç çeşit içli Köfte türü yapıyorlar.. Haşlanmış, Kızartılmış yada içi kıymasız, kete gibi.. Ufak Ketecikler misali..:)

PirO_62
09.02.2007, 00:27

Evet Gürselim Oruk muş :D:D
BAkalım Leyla NAsıl Tarif Verecek MErak ettim O İçli Köfte Çeşidini

Birde Katıklı Ekmek Nerde :yamukgul: :yamukgul:

LaDY
09.02.2007, 00:30
Bizim Maraşlı Kürt Alevi dostlarımız vardı.. İçli Köftenin o yöreye ait olduğunu bilmem lazımdı.. Onlar birkaç çeşit içli Köfte türü yapıyorlar.. Haşlanmış, Kızartılmış yada içi kıymasız, kete gibi.. Ufak Ketecikler misali..:)

evet pişirme esnasında bizde haşlanmış,kızartılmış+(onlar yapmaz) közlenmiş yaparız. kete gibi dediğini de yapıyoruz. ya ben aslında hepsini ekleyecem, çok zengin bir mutfağımız var. ama sırayla gideyim diyordum ablacım,mezelerden başlayıp :)

dus_sokagi
09.02.2007, 00:31

ya alpa turk canim kardesim boyle seyler soyleyipte bi tarafimizin sismesini sagliyosunuz yapmayin yav biz gidemiyoruz diye kicikmi veri yosunuz:mad:

ya lady sanada sitemim var biz buralara alismaya calisirken illaki akilimiza getiriceksiniz icli kofteymiste bilmem neymiste yav ben 1.5 senedir yiyemiyorum boyle seyleri yav yapmayin arkadaslar:no:

bide cok guzel kunefemiz var yav okadar yemeyin ustune cok iyi gider tere yagli filan demi ama..

LaDY
09.02.2007, 00:31
Evet Gürselim Oruk muş :D:D
BAkalım Leyla NAsıl Tarif Verecek MErak ettim O İçli Köfte Çeşidini

Onurum ekleyecem hepsini :) eklemekle kalmayacam yollayacam da :) mezeleri bitireyim de önce :)

Niwan
09.02.2007, 00:35
Leyla tariflere baklırsa yemekler enfes bari resimlerinide ekle hiç olmazsa yemiş gibi oluruz:chef:

LaDY
09.02.2007, 00:37
arkadaşlar ben hatayda yapılan tüm yemeklerin tarifini buraya ekleyeceğim, geleneksel yemeklerimizi de yöresel yemeklerimizi de.
yemek kültürümüze uygun bir sıralama izlemek istedim. mezelerden başlayıp...tatlılarla bitirmeyi düşünüyorum, daha sonra resim de ekleyeceğim :)

dus_sokagi
09.02.2007, 00:38
arkadaslar bide gocce var bilirimisiniz yav canim cekti bu gecenin saati annemde yaninda deyilki yaptiralim

Wey_ceLL
09.02.2007, 01:29
Tepsi kebabı yedim iki kes,bi kes kağıt kebabı...İkiside mükemmeldi.Hemde coook uygun fiyatta. Peki Harbiyeden başka biyerde yiyemes miyis...? Ora bise göre uzak. Hmmm bide künefesi war dimi...On numara yapıosunus... Bide lokma falan yapıp dagıttığınıs yerler,ziyaretler,türbeler falan war mı...? Adresi ve yapılan tarihleride verirsenis bisde yararlanırıs... :(

dus_sokagi
09.02.2007, 01:34
Tepsi kebabı yedim iki kes,bi kes kağıt kebabı...İkiside mükemmeldi.Hemde coook uygun fiyatta. Peki Harbiyeden başka biyerde yiyemes miyis...? Ora bise göre uzak. Hmmm bide künefesi war dimi...On numara yapıosunus... Bide lokma falan yapıp dagıttığınıs yerler,ziyaretler,türbeler falan war mı...? Adresi ve yapılan tarihleride verirsenis bisde yararlanırıs... :(

antakyada heryerde bulursun da her yapana guvenemezsin neden bazen inek kesiyolar biz inek eti yemeyiz onun icin soyluyorum yoksa antakyanin icinde heryerde bulabilirsin.bide lokma dagitma isine gelince pek belirli gunleri yok adak adamislardir dagitirlar

LaDY
09.02.2007, 11:11
Malzemesi:
10 tane baş biber
300 gr ceviz içi
1 adet kuru soğan (küçük)
4 dilim kuru ekmek
Tuz, kimyon

Yapılışı:
Başbiber sıcak suda yarım saat kadar bekletilip yumuşaması sağlanır. Tohum ve damarları ayıklanıp güzelce yıkanır ve bir süzgece konur. Suyu süzülen biberlere ceviz, soğan, kuru ekmek ıslatılarak kimyon, tuz ilave edilerek et öğütücüsünden püre halinde getirilir. servis tabağına yayılarak konur, üzerine bir kaşık zeytinyağı gezdirilir ve maydanoz ile süslenir.

LaDY
09.02.2007, 11:16
Malzemeler:
500 gr kuru bakla
1 fincan tahin
6-7 diş sarımsak
1 limon
Kimyon, toz biber, zeytinyağı, maydanoz

Yapılışı:
Akşamdan ıslatılan baklanın dış kabuğu ayıklanarak yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen baklalar bir kapta iyice ezilir, içine dövülmüş sarımsak, tahin, limon suyu ilave edilerek karıştırılır. Bu karışım kenarlı bir servis tabağına konulup üzerine bol kimyon, biber, zeytinyağı gezdirilerek maydanozla süslenir.

LaDY
09.02.2007, 11:19
Malzemeler:
1kg iri patlıcan
1-2 diş sarımsak
5adet yeşil biber
3 domates
Zeytinyağı,Nar ekşisi(isteğe göre),maydanoz,tuz

Yapılışı:
Patlıcanlar, domatesler, biberler közlenip(tandırda közlenmesi farklı tat verir:D) iyice piştikten sonra kabukları soyulur. Püre haline getirilip karıştırılır. Sarmısaklar dövülerek püreye karıştırılır. Nar ekşisi,zeytinyağı ve tuz karıştırılarak servis yapılır.

desert rose
09.02.2007, 12:41
antakyada heryerde bulursun da her yapana guvenemezsin neden bazen inek kesiyolar biz inek eti yemeyiz onun icin soyluyorum yoksa antakyanin icinde heryerde bulabilirsin.bide lokma dagitma isine gelince pek belirli gunleri yok adak adamislardir dagitirlar

abi sana katılmamak elde değil ama temizlik konusunda.her insan her yerden yemek yiyemez bu olabilir fakat bizim buralarda inek eti ile de o tür yemekler yapılmaz sonuçta o yemekler bizim adaklarımızda bayramlarımızda yapılıo ve biz Aleviyiz herşeyden önce bu tür şeylere çok dikkat ederiz.dişi eti yemek bizde günahtır,kendi elimizle kendimizi günaha sokmayız biz.öyle günlerde rahatlıkla yiyebilirsiniz o yemekleri.hatay yöresinin yemekleri bu yüzden dillere destan:)

LaDY
09.02.2007, 14:28

Malzemeler :
Hamuru:un,yaş maya, ılık su ve tuz
Ispanaklı iç: 500 gr ıspanak, 2-3 ortaboy kuru soğan, 200 gr taze çökelek(isteğe göre), 1 kaşık dövülmüş biber, fesleğen, susam, kimyon.
Çökelekli iç: 3-4 tane küflü çökelek,3-4 orta boy kuru soğan, közbere(bir çeşit baharat),zahter,küncü(susam),çörek otu,fesleğen,kimyon,dövülmüş biber,maydanoz

Yapılışı:
hamuru:malzemeler bir kapta birbiri ile özdeşleştirilir ve ılık su ile yoğrulur. hamur dünlenmeye bırakılır.
ıspanaklı iç: soğanlar ince ince kıyılır. üzerine çökelek,dövülmüş biber, kimyon,susam,fesleğen eklenir ve iyice yoğrulur. hazırlanan karışımın üstüne ince ince doğranıp suyu alınmış ıspanaklar eklenir.
çökelekli iç: soğanlar ince ince doğranır,üzerine tüm malzeme eklenerek malzeme birbiriyle harmanlaşana kadar iyice yoğrulur. üzerine ince ince doğranmış maydanoz eklenir.

dinlenmiş hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayırıp yeniden dinlenmeye alınır. bu arada tandır yakılır.(isteğen taş fırında ya da elektrikli fırında da yapabilir ama tandır bambaşka bir tat verir katıklı ekmeğe)
dinlenen hamur 20-25 cm çapında açılır,içine hazırlanan içten eklenir ve tandıra verilir. yaklaşık 5-10dk sonra tandırdan alınır.
yanına bir bardak soğuk yayık ayranını unutmayın :)

dus_sokagi
09.02.2007, 17:36
abi sana katılmamak elde değil ama temizlik konusunda.her insan her yerden yemek yiyemez bu olabilir fakat bizim buralarda inek eti ile de o tür yemekler yapılmaz sonuçta o yemekler bizim adaklarımızda bayramlarımızda yapılıo ve biz Aleviyiz herşeyden önce bu tür şeylere çok dikkat ederiz.dişi eti yemek bizde günahtır,kendi elimizle kendimizi günaha sokmayız biz.öyle günlerde rahatlıkla yiyebilirsiniz o yemekleri.hatay yöresinin yemekleri bu yüzden dillere destan:)

guzel kardesim ben evimizde adaklarda yani tepsi kebabi filan yapmayiz yav genelde aksam mangal yakariz iceriz.arkadas sormusya nerde bulabilirim diye bende diyorum ki her yerde vardir ama dikkat etmek lazim.

bi uzun carsiya inde gor butun kasaplar inek eti satiyo ustundeki yumurtaliklar dikilmis tir kesinlikle.o yuzden her kesin elinden yada her kasaptan yenmez bu yiyecekler.

LaDY
09.02.2007, 23:18
guzel kardesim ben evimizde adaklarda yani tepsi kebabi filan yapmayiz yav genelde aksam mangal yakariz iceriz.arkadas sormusya nerde bulabilirim diye bende diyorum ki her yerde vardir ama dikkat etmek lazim.

bi uzun carsiya inde gor butun kasaplar inek eti satiyo ustundeki yumurtaliklar dikilmis tir kesinlikle.o yuzden her kesin elinden yada her kasaptan yenmez bu yiyecekler.

ben bilgisayar başında olduğum için kardeşim cevap veremeyecek ama istersen ben onun yerine cevap vereyim.

kardeş uzun çarşıdan alma eti sen de. Antakya'da et belli yerlerden alınır ok;) ya Harbiye'ye gideceksin et almaya, ya Samandağ'a ya da belediye parkının oraya(Gündüz Caddesine) buralarda dişi etiyle karşılaşman emin ol imkansız :)
tepsi kebabı ve kağıt kebabı için de önerim aynı yerler.

KoCGIRİ
09.02.2007, 23:46
elinize saglik canlar
bu yazılanları okuyunca daha once 1 kere gidip hayran kaldigim Hatay'da tekrar olmak istedim.

dus_sokagi
09.02.2007, 23:51
ben bilgisayar başında olduğum için kardeşim cevap veremeyecek ama istersen ben onun yerine cevap vereyim.

kardeş uzun çarşıdan alma eti sen de. Antakya'da et belli yerlerden alınır ok;) ya Harbiye'ye gideceksin et almaya, ya Samandağ'a ya da belediye parkının oraya(Gündüz Caddesine) buralarda dişi etiyle karşılaşman emin ol imkansız :)

ben biligsayar basinda oldugum icin ben cevap vericem soruyu soran ben deyilim zaten lady soran arkadasada senin anlatmak istediyini ben anlatmaya calisyodum siz beni yanlis anladiniz okadar ki ben zaten turkiyede deyilim gidip harbiyeden yada samandagdan et alyim.

not:kizmana gerekyok ablacim ikimizde ayni seyi anlatmaya calisyoruz.

LaDY
09.02.2007, 23:57
ben biligsayar basinda oldugum icin ben cevap vericem soruyu soran ben deyilim zaten lady soran arkadasada senin anlatmak istediyini ben anlatmaya calisyodum siz beni yanlis anladiniz okadar ki ben zaten turkiyede deyilim gidip harbiyeden yada samandagdan et alyim.

not:kizmana gerekyok ablacim ikimizde ayni seyi anlatmaya calisyoruz.

ben açıklamış oldum soran arkadaş da okumuş olur:huh:

vallaha kızmadım :crying: sen kızgın lady görmemişsin :biggrin:
bu arada kızdım gibi bir profil çizip seni kırdıysam afedersin, amacım o değildi :blushing:

dus_sokagi
10.02.2007, 00:02
yok ablacim yav bende takilyorum arada eline saglik cok guzel bi calisma yapmissin:thumbup1: ama dun de dediyim gibi evden bukadar uzakta canimiz cekiyo yav ben asci oldugum halde senin anlattigin herseyi yapmam ramen antakyadaki tadi alamiyorum yav :no:

LaDY
10.02.2007, 00:12
yok ablacim yav bende takilyorum arada eline saglik cok guzel bi calisma yapmissin:thumbup1: ama dun de dediyim gibi evden bukadar uzakta canimiz cekiyo yav ben asci oldugum halde senin anlattigin herseyi yapmam ramen antakyadaki tadi alamiyorum yav :no:

Antakya dışında aynı lezzeti yakalaman zaten zor. biz Antakya'da kullandığımız malzemelerin çoğunu kendimiz üretiyoruz. kullandığımız bir çok malzemeyi insanlar yeni yeni öğreniyor.
hani sen aşçısın ve büyük ihtimalle arap ülkesindesindir. katıklı ekmek yapabilirsin ama tandırdan çıkan ekmekle aynı tadı yakalayamazsın,burada rahat bulduğun bir çok baharatı da bulamazsın. babamlardan biliyorum, yurtdışında lokantacılık yapıyolar, gerekli malzemeleri çoğu zaman buradan yolluyoruz.
bu arada Antakya mutfağı gerçekten çok zengin. ekledikçe arkadaşlar da göreceklerdir :)salt mezeleri sıralasak bir sürü sayfa yol gideriz :)

dus_sokagi
10.02.2007, 00:20
Antakya dışında aynı lezzeti yakalaman zaten zor. biz Antakya'da kullandığımız malzemelerin çoğunu kendimiz üretiyoruz. kullandığımız bir çok malzemeyi insanlar yeni yeni öğreniyor.
hani sen aşçısın ve büyük ihtimalle arap ülkesindesindir. katıklı ekmek yapabilirsin ama tandırdan çıkan ekmekle aynı tadı yakalayamazsın,burada rahat bulduğun bir çok baharatı da bulamazsın. babamlardan biliyorum, yurtdışında lokantacılık yapıyolar, gerekli malzemeleri çoğu zaman buradan yolluyoruz.
bu arada Antakya mutfağı gerçekten çok zengin. ekledikçe arkadaşlar da göreceklerdir :)salt mezeleri sıralasak bir sürü sayfa yol gideriz :)

bende bi cok baharati malzemeyi antakyadan getirtiyorum zaten ama ya hamurundan ya suyundan yada havasindan bu allahin belasi memlekette hic bisey gercek tadini vermiyo:no:

desert rose
10.02.2007, 18:45

abla teşekkürler yerime cevap verdiğin için ama Kuzeytepe ve Güzelburç'u unutmuşsun:rolleyes:

özel mesaj ile bir arkadaşımız bana neden dişi et yemediğimizi sormuş ablam burdan cevap verirsem daha iyi olacağını söyledi ben de burdan cevap vereyim.
dişiler kesilip kurban edilmez bizde, nesil devamında dişiler doğurganlıklarından dolayı kutsal sayılır, o yüzden dişi et yemek günah sayılıyor bizde. yani bizim yemeyişimiz ondan dolayı, günah işlemeyelim diye.

dus_sokagi
10.02.2007, 18:52
sana ve ablana tesekkur ediyoruz antakya sizinle gurur duyuyor :thumbup1:

karyatit
10.02.2007, 21:58
Hatay'a her gittiğimde 2-3 kilo alıp dönerim.. Çok güzel yemekleri avar.Acılı ekmeği (hani şu tandırda yapılan)peynir,içli köfte ,künefe,kebap,soğan salatası aklım gelenler bunlar....

Wey_ceLL
10.02.2007, 22:37

Abi neden inek eti yemiosunuzki....???Bence çoook lezzetli...İnanç meselesi mi...???

pazarcıklı
10.02.2007, 22:42
Abi neden inek eti yemiosunuzki....???Bence çoook lezzetli...İnanç meselesi mi...???

özel mesaj ile bir arkadaşımız bana neden dişi et yemediğimizi sormuş ablam burdan cevap verirsem daha iyi olacağını söyledi ben de burdan cevap vereyim.
dişiler kesilip kurban edilmez bizde, nesil devamında dişiler doğurganlıklarından dolayı kutsal sayılır, o yüzden dişi et yemek günah sayılıyor bizde. yani bizim yemeyişimiz ondan dolayı, günah işlemeyelim diye.

bir önceki sayfada arkadaş açıklamıştı...

amanos
16.02.2007, 14:37
selam lady ablaciğim acaba mekdüs adli yemeğin yapilşini biliyormusun eğer biliyorsan anlatmani isterimmm

LaDY
16.02.2007, 14:43
selam lady ablaciğim acaba mekdüs adli yemeğin yapilşini biliyormusun eğer biliyorsan anlatmani isterimmm

mekdüs ne çok pardon :sarkazm hatayda yapılıp da bilmediğim yemek yoktur ama isminden ne olduğunu anlamadım :garibbak:

amanos
16.02.2007, 16:34
bu sanirim patlicanin içi boşaltilip içine ceviz ve biber dolduruluyor sonrada zeytinyaği içerisinde cam kavanozlarda sdaklaniyor.

desert rose
08.04.2007, 13:34
bu sanirim patlicanin içi boşaltilip içine ceviz ve biber dolduruluyor sonrada zeytinyaği içerisinde cam kavanozlarda sdaklaniyor.

o suriye de daha yaygın bi şekilde yapılıo ama eminim ablam o yemeğin de tarifini bulup verir size:)

mekzunsincari
08.04.2007, 18:08
o suriye de daha yaygın bi şekilde yapılıo ama eminim ablam o yemeğin de tarifini bulup verir size:)

mekdus tadı damağımda kalan bir yemek türü
amanos´isimli üyeden Alıntı

bu yemeği hatayda yapan yokmuuuuuuuuuuuuu???????????

onur melis
08.04.2007, 18:14
içli köfte veya bizim deyimimizle oruk hatay yöresine ayittir hatta şana ben bu mesajı yazarken katıklı ve biberli ekmekleride biryandan yemekteyim ayrıca ucuzluk bakımından kuzeytepe harbiyeden daha iyidir

LaDY
08.04.2007, 18:15
mekdus tadı damağımda kalan bir yemek türü

bu yemeği hatayda yapan yokmuuuuuuuuuuuuu???????????

yapan var mı bilmiyorum ama ben mekdüsü Suriye'de yedim :) aradım ve sordum.

patlacanı az oyuyorsunuz, çok derin olmayacak şekilde. ceviz, pul biber, sarımsak ve zeytinyağından hazırladığınız harcı içine dolduruyosunuz. daha sonra cam kavanoza üst üste patlıcanları diziyorsunuz. cam kavanozun içine sirke, üzüm ya da limon suyu, zeytinyağı, su ve tuz ekleyip salamura halinde(turşu gibi) bekletiyorsunuz :)

onur melis
08.04.2007, 18:19
antakyada bu yemeyi yapan yok ben eminim lady dediyi gibi suriyeye hastır bizim bu yemeye benzer aba-bugannüç(patlıcan salatası) vardır oda çok dehşet bir yemektir

mekzunsincari
08.04.2007, 18:22
yapan var mı bilmiyorum ama ben mekdüsü Suriye'de yedim :) aradım ve sordum.

patlacanı az oyuyorsunuz, çok derin olmayacak şekilde. ceviz, pul biber, sarımsak ve zeytinyağından hazırladığınız harcı içine dolduruyosunuz. daha sonra cam kavanoza üst üste patlıcanları diziyorsunuz. cam kavanozun içine sirke, üzüm ya da limon suyu, zeytinyağı, su ve tuz ekleyip salamura halinde(turşu gibi) bekletiyorsunuz :)

eskiden bende orada yemiştim oradan biliyorum.
ama mekdus yemek için srye ye mi gideceğiz?
bizimkilere sordum nenem anlattı seferberlik dönemlerinde sanırım bizimkilerde yapıyorlardı.
ama artık hatayda yapan yok.

LaDY
08.04.2007, 18:29
eskiden bende orada yemiştim oradan biliyorum.
ama mekdus yemek için srye ye mi gideceğiz?
bizimkilere sordum nenem anlattı seferberlik dönemlerinde sanırım bizimkilerde yapıyorlardı.
ama artık hatayda yapan yok.

yok yemek için Suriye'ye gitmene gerek yok can :) ben Hatay'da karşılaşmadım. ondan dedim, orada yedim sadece diye. yani Hatay'da yapanlar vardır elbette. ben şahsen kendim çok sevmediğimden yapma gereği duymadım :yamukgul:

mekzunsincari
08.04.2007, 18:34
yok yemek için Suriye'ye gitmene gerek yok can :) ben Hatay'da karşılaşmadım. ondan dedim, orada yedim sadece diye. yani Hatay'da yapanlar vardır elbette. ben şahsen kendim çok sevmediğimden yapma gereği duymadım :yamukgul:

ok.
yapanları duyarsan haberdar et.
harbiyede ben yapanlar vardır diye düşünüyordum ama tanıdıklara sordum böyle bir yameği bilmediklerini söylediler.
en iyisi arkadaşalara haber yollayalım syr den getirsinler.

desert rose
09.04.2007, 15:19
ben sevdiğim için bu yaz öğrenecem:)küçük bi ayrıntı vermeyi unutmuş ablam.patlıcanlar iri iri olmuyo yeni yetişme süresinde küçük küçük koparıp o şekilde kullanıyorsunuz.
ilk yapan ben olurum ölese:)

terranova
08.09.2007, 07:21
lady bunlari icin cok tesekkurler.. annecigimin yaptiklari aklima geliyor iki yildir hirise yemedim bu arada..bazi detaylari ben gozden kacirmisim ..simdi denersem lezzetinin daha iyi olacagindan eminim..

Mahir_86
15.09.2007, 01:31
ablacım :D el yapımı tini rakıyı unuttunmu yoksa;? :D

euheuhe el yapımı kısa namlulu uzi gibi bişi oldu.(Pek anlamam silahlardan kısa namlulu derler.. Uzi aklımda kalan bir silah)

el yapımı :D:D:D:D

LaDY
15.09.2007, 02:59
ablacım :D el yapımı tini rakıyı unuttunmu yoksa;? :D

euheuhe el yapımı kısa namlulu uzi gibi bişi oldu.(Pek anlamam silahlardan kısa namlulu derler.. Uzi aklımda kalan bir silah)

el yapımı :D:D:D:D

hee haklısın biz mutfakta el yapımı silah kullanırız :innocent: ben şahsen kendim onsuz girmem hani :whistling
ne alaka gülüm ya :biggrin:

Mahir_86
23.09.2007, 17:39
hee haklısın biz mutfakta el yapımı silah kullanırız :innocent: ben şahsen kendim onsuz girmem hani :whistling
ne alaka gülüm ya :biggrin:

yok abla :) hani el yapımı tini rakı dedim yaa. filmlerde ya da haberlerde gecer el yapımı falanca silah :D yaptıgım benzetme iyi olmamış.. el yapımı halı kilim deseydim daha iyi olurdu sanırsam heralde galiba :)

cangüdaz
24.09.2007, 16:03
genelde bayramlarda, kurbanlarda kazanlarla pişirdiğimiz bir yemek. ama bayramdan bayramı da beklemiyoruz çok zaman evde yapıyoruz:)

Malzemeler:
500 gr incik (yağsız parça et dana yada koyun. ayrıca gerdan eti,horoz,tavuk etleriyle de yapılır.)
1 yemek kaşığı tuz
500 gr kuyruk yağı

Yapılışı
Bir tavada yağ kızdırılır. Yağın üçte biri tavada bırakılarak gerisi tenceredeki aşurün üstüne dökülüp karıştırılır.
Servis tabağına alınır. üzerine kalan kavrulmuş kuyruk yağından bir kaşık gezdirilir.
Diğer taraftan isteğe göre kimyon kuru bir tavada hafif ateş üstüne konur, çevrilir ve tabaktaki aşurün üzerinde gezdirilir.

off can ya canım çekti nasıl da severim etli aşurü bir bilsen!sınıfta derste getirir yerdik biliyormusun?dersin ortasında elden ele gezdirirdik.ama katıklı ekmeği de unutmayalım.ona da laf yok.künefe zaten unutulmaz değil mi?künefe bir numara:thumbup1:

dilekcan
06.11.2007, 15:45

Malzemeler:
1 yemek kaşığı tuz
500 gr kuyruk yağı

Yapılışı

canım ya benim en can arkadasım hatay yayladaglı.senin bu tarif ettigin yemeği birgün yaptı.harika bir tadı var etle bugday ancak bu kadar uyumlu bir tat yaratır.tüm hataylılara tesekkürler olsunçhataylıları cok seviyorum .

Şahin_31
10.02.2008, 20:53
evet bence de hatay birde harbiye mezeleri ve mutfağı gibisi yoktur çok lezzetli ve güzel oluyorlar hasta adamı bile iyileştirirler ben harbiye gazinolarında çalışıyorum çok titiz ve temiz bir yerde yapılıyorlar tavsiye ederim:)

Şahin_31
10.02.2008, 20:55
evet bence de hatay birde harbiye mezeleri ve mutfağı gibisi yoktur çok lezzetli ve güzel oluyorlar hasta adamı bile iyileştirirler ben harbiye gazinolarında çalışıyorum çok titiz ve temiz bir yerde yapılıyorlar tavsiye ederim

Şahin_31
10.02.2008, 20:59
evet soreş can bizdede (hatayda) içli köfte kızartma haşlama içi boş yapılır ama en yaygını kızartma ve haşlamadır bizim oruklarda iki şekill yapılı kızartma ve közde pişirilir

onury12
10.02.2008, 21:12
offfff çok canım çekti ya allahtan yarın gidiyorum hepsinden yiyecem:D lütfen et döneri ve KEBO tavuk döneri unutmayalım onlarda hazır yemekler işte ama çok başka tadı var. Harbiyede de tereyağlı hummus, cevizli biber ezmesi, tarator,ali nazik,abagannuç,çiğ kofte,süzme yoğurt,salata ve kemiksiz terbiyeli tavuk:D tabi yanına bi ufağı unutmayın:D10 numara yemek işte gidecek herkese tavsiyem:D

onury12
10.02.2008, 21:13
oruktan daa güzel olan kurus unutulmaz sac üstünde yavaş yavaş pişen bi kurusa hiç hayır diyemem:D zaten bu yemekler yüzünden obez oldum ya:D:D

ecolis
11.02.2008, 22:22
oruktan daa güzel olan kurus unutulmaz sac üstünde yavaş yavaş pişen bi kurusa hiç hayır diyemem:D zaten bu yemekler yüzünden obez oldum ya:D:D

Cok kotusunuz.simdi bileti kesip ucacam hataya.Butun mezeleri saydiktan sonra bide ufak raki demezmi iste orda bittim.neyseki abd'li musteriler gizliden getiriyorda arada kafayi demliyoruz.:pBu arada burasi kuwait.:)