Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi birisi solcu olmak zorunda mıdır?
savaş-24 09.02.2007, 19:27 Sol, kelimesi ilerici görüşler ortaya koyan siyasal gruplar ve partiler anlamına geldiği gibi kökeni bakımından Fransa’ya özgü topolojik bir kavramdır.
Bu terim ilk kez Kurucu Meclis’in 28 Ağustos 1789 tarihli oturumunda, kralın vetosuna karşı çıkmak için, başkana göre salonun sol tarafında oturan milletvekillerini belirtmek için kullanıldı. O tarihten başlayarak söz konusu terim zamana ve yere göre değişen, kültürel ve siyasal bir içerik kazandı.
Genel olarak sağ birey, liberal iktisadi sistemi ve tutuculuk kavramlarıyla tanımlanırken sol, topluluk, ilerleme ve eşitlik kavramlarıyla bir arada oldu. Ansiklopedik bu tanım ve açıklama sol kelimesinin çeşitli açılardan kaba açılımını bize yansıtmakta.
1946 seçimleri ile birlikte başlayan çok partili demokrasi anlaşında özelllikle 1690 sonrasında Alevi kesim genelde sol partilere oy verdi. Aşırı sol olarak adlandırılabilecek yapının içerisinde de önemli oranda Alevi insan yer aldı.
Bir anlamda Alevi kelimesi ile sol veya solcu kelimesi birlikte kullanılmaya başlandı. Birisinin temelinde dinsel inanç, diğerinin temelinde ise ekonomik açılımlar yatan siyasi kavramların bir arada kullanılması pek gerçekçi görülmemekte.
Acaba Alevi birisi solcu olmak, sol partiye oy vermek zorunda mıdır?
AlpaTürk 09.02.2007, 19:30 Alevi birisi solcu olmak, SOL PARTİYE OY VERMEK ZORUNDA DEĞİLDİR !!!
Ancak genel manada incelenirse Aleviliğin sosyal demokratlığa daha yakın olduğu görülür...
kuzey1982 09.02.2007, 19:30 bence olmak zorunda değil.insan olması,insani değerleri bilip uygulaması yeterli bence..
Alevilik insan sevgisidir diyoruz.Medeni bir yapımız var.Dinen medeni ama ideoloji olarak gerici olmak bana çakışır gibi geliyor.
AMa insanlar özgürdür.Bİ zorunlulukta yok.
Sol kesim ilk çıktığından bu yana hep ezilmeye çalışılmış ve horlanmıştır, sağ kesim tarafından.Solcular ne kadar insan hakları, eşitlik , özgürlük dediyse üzerindeki baskı da o derece arttı.
Alevi kesimde sürekli ezilmiş ve horlanmıştır.Aleviliğin özünde eşitlik, insan onuruna yakışır bir yaşam yer aldığı için ben Alevi bir insanın solcu olması gerektiğinden yanayım.
Ama elbetteki Alevilik bizlere karşıdaki insanın düşüncesine saygı duymayı öğrettiği için; Alevi bir insanı sağcı olarak gördüğümde sadece üzülmekle yetinirim.Saygı duymayı bilmeliyiz.
Saygılarımla...
dus_sokagi 09.02.2007, 20:07 arkadaslar dediyiniz gibi aleviliyin ozunde kardeslik esitlik yasiyor dogru ama bir sunni nasil solcu olabiliyorsa bir alevide sagci olabilir.
bide soyle dusunyorum sagcilarin elindeki imkan bizde olsaydi ne biz ne yapardik?yani baskin guc biz olsaydik ne olurdu sagcilar solcu solcular sagci olurmuydu?
bunu unutmamak lazim BASKI ANARSIYI DOGURUR
Mesut Gündüz 09.02.2007, 20:07 Sol, kelimesi ilerici görüşler ortaya koyan siyasal gruplar ve partiler anlamına geldiği gibi kökeni bakımından Fransa’ya özgü topolojik bir kavramdır.
Bu terim ilk kez Kurucu Meclis’in 28 Ağustos 1789 tarihli oturumunda, kralın vetosuna karşı çıkmak için, başkana göre salonun sol tarafında oturan milletvekillerini belirtmek için kullanıldı. O tarihten başlayarak söz konusu terim zamana ve yere göre değişen, kültürel ve siyasal bir içerik kazandı.
Genel olarak sağ birey, liberal iktisadi sistemi ve tutuculuk kavramlarıyla tanımlanırken sol, topluluk, ilerleme ve eşitlik kavramlarıyla bir arada oldu. Ansiklopedik bu tanım ve açıklama sol kelimesinin çeşitli açılardan kaba açılımını bize yansıtmakta.
1946 seçimleri ile birlikte başlayan çok partili demokrasi anlaşında özelllikle 1690 sonrasında Alevi kesim genelde sol partilere oy verdi. Aşırı sol olarak adlandırılabilecek yapının içerisinde de önemli oranda Alevi insan yer aldı.
Bir anlamda Alevi kelimesi ile sol veya solcu kelimesi birlikte kullanılmaya başlandı. Birisinin temelinde dinsel inanç, diğerinin temelinde ise ekonomik açılımlar yatan siyasi kavramların bir arada kullanılması pek gerçekçi görülmemekte.
Alevilik solculukla özdeşleştirilmiştir yıllarca. Sebebi şudur alevilikte sosyal hayata müdahale fazla yoktur.
Solun özgürlük anlayışı ile aleviliğin özgürlük anlayışının özdeşleştirilmesiyle alakalıdır.
Hep ezilen kesim işçi kesimi olması sebebiyle burjuva kesimin karşısında olmuştur.
Aleviliğin özündede bir karşı geliş vardır.
evet solcu olamak zorundadır. en azından bir miktar sol görüşü benimsemelidir.
solculukla alevilik amaç ve felsefe olarak benzerlik göster miyor mu zaten.
sol, halkı ve demokrasiyi temsil eder
bence olmak zorunda.
belki benzer yönleri var ama solcu olmk gerekmiyo bnce. sonuçta solcu partilere hertürden insan gidiyo yani solculuk alevilere özgü bir şey değil ki alevilrn bir zorunluluğu olsun...
bolşevik 09.02.2007, 23:19 Bizim köylüler bir ara DYP ye oy verdiler, şimdi de CHP liler, bizimkiler de başından beri CHP li ve benim de CHP ye oy vermemi istiyorlar; ama...
Şimdi T.C. deki sol görüşlü dediğimiz partilerin diğer partilerden bir farkını göremediğimiz için Alevi mutlaka solcu olmalı mı sorusu muallakta kalıyor, peki bütün sünniler sağcı olmalı mı buna göre: Hayır!
O zaman bütün Aleviler de sol dediğimiz partilere oy vermek zorunda değil...
Hoş bu partilere de ne kadar sol nedir orası da muamma!
epikurus 09.02.2007, 23:37 Dünyada iki sınıf vardır, iki sınıfında iki temel görüşü vardır. Bunlardan birincisi Burjuvaji, diğeri ise proletarya. Burjuvaji sermayenin eğemenliğini savunurken, proletaya emeğin eğemenliğini savunur. Burjuvazi üretim araçlarının özel mülkiyetini savunurken, proletarya, üretim araçlarının toplumun ortak malı olmasını savunur. Burjuvaji ezendir, sömürendir, Proletarya ezenin zulmün, sömürünün karşısındadır.
Konuyla bağlantısını kuracak olursak, aleviler tarihsel olarak ezilmiş yoksayılmış, asimilasyona uğramış kesimdir. Çokça bedeller ödeyerek bugün kendini ifade etmede birtakım kazanımlar elde etmiş olsa bile hala sistematik baskıların, yoksaymaların, asimile edilmelerin sürdüğü gerçektir.
Alevilerin yukarıdaki analiz doğrultusundaki yeri elbette ki proleter sınıfın olduğu yerdir, Yani soldur. Şu soru sorulabilir. Alevi olup ta burjuvaji saflarında olan biri olamaz mı? Emeğiyle değil de sömürüyle yaşamını sağlıyorsa sömürü yapıyorsa etnik, dinsel kimliği neolursa olsun onun yeri sağdır.
boran301 09.02.2007, 23:45 aleviler solcu olmak zorunda mı? tabikide hayır ama alevilğin düşünce yapısını felsefesini benimsemiş kişilerin isteklerine karşılık gelen cevabıda sağ kesimden bulacağını hiç sanmıyorum....
KomünistAlevi 09.02.2007, 23:46 He he he:)
Arkadaşlar aylar öncesinde bu konular çok tartışıldı görüşüldü.Forumdaki eski günlerim aklıma geldi:)
Konuya gelirsek eğer,
Ben bir solcu olarak Aleviliğe en yakın düşünce biçimini,felsefesini yaşam tarzını Solculuk olarak görüyorum...Zaten Alevi insanının buzamana kadar Sol ile hareket ettiğini herkes iyi biliyor...Tabi biz Alevilerde solda kendi aramızda bölünüyoruz:)Bölümler ise işte şunlar:
Ulusalcı Sol görünümlü Kemalistler,
Katıksız Marksistler,
Sosyal Demokratlar vb. diye ayrılır...
Alevililer bu zamana kadar hep ezildiği için hep zulüm gördüğü için kendisine diğer bir ezilen sınıfı yakın gördü...Yani solcuları...Sonra birde Sol kesimde özgürlük vardır yobazlık yoktur...Sonra insanların eşit yaşaması gerektiği savunulur solda, Aleviliktede insanların eşit yaşamaları savunulur paylaşımcı bir hayat savunulur, bunu Anadoluda çıkarılan Alevi ayaklanmaları ve isyanlarındanda görebiliriz...Sonra Alevilikte 72 Millete Aynı nazar ile bakmak vardır Benim Kabem İnsandır felsefsi vardır ama Milliyetçi,Türk/İslam sentezli partilerde bu felsefe yoktur ırk üstünlüğü vardır bu bahsettiğim partilerde... Ama Alevilerede bu görüş çok çok uzaktır...Birkere Alevinin her türlüsü vardır, Türk/Kürt/Zaza/Arap vb. vb. yani insan kendisiyle çelişir öyle değil mi?...Ayrıca Aleviler buzamana kadar ne çektilerse hep bu kafatasçı,yobaz görüşlerden çekmişlerdir...Maraşlar,Çorumlar,Sivaslar,Malatyal ar,Gaziler vb. yani birde bu yönden bakıcaksınız olaya...
Şu konu başlığı bile herşeyi anlatıyor bana göre:)Öyle bir soru sorulmuş ki yani Alevilerin solcu olduğunu bütün kalbi ve bilinci ile kabul edip yahu sağcımızda olsa olmaz mı acaba diye merak edilmiş ve soru bu şekilde sorulmuştur:)Kolay kolay olmaz:shifty:
Alevi=İlerici=Sol
İyi forumlar...
Demokrat 09.02.2007, 23:48 Kendini alevi olarak niteleyen biri, aleviligi azcok benimsemis demektir. Alevilikte ozu itibariyla sola cok yakindir. Yani alevilerin solcu olmasi gayet normaldir, bunda sasilacak birsey yoktur. Sasilacak sey bir alevinin cikip "arkadas ben sagci oldum" demesidir. Bunu diyen arkadasta zaten artik alevilik ozelligini kaybetmistir . Alevilik futbol takimi tutulur gibi tutlmaz. Alevilik lafla olmaz, en azindan ozunden birseylerde tasimak gerekir. Arkadaslar sizden ricam: LUTFEN populer kulturden yada cevrenizdeki 3-5 sagcidan etkilenip alevi sagci da olur gibi sozler sarfetmeyin. Marasta aleviler kadin cocuk demeden katledilirken nerdeydi sagcilar. Gozaltinda yuzlerce genc iskeceden gecirilip kaybedilirken de sagdan ses yoktu. Sag ozetle budur. Uzun lafi kisasi, "Aleviyim" diyen biri solcuyum demis olur.
Saygilar
demokrat bence yanlş düşünüyosun en azından her alevi kardeşimiz adına aleviyim diyen solcudur demk çok yanlş.
tamam benzer ideolojiler savunuluyo oalblr ama tamamyle aynı değildr ki zaten öle olsaydı iki ayrı grup değil tek bir grup olrdu yani solculuk aleviliğn tekelinde olrdu ki bu imkansz bi olay. sol tarfn kapısı eşitlkten yana olan herkese açktr alevi olması şart değil... işte alevilik burda ayrılır
çünkü alevi olunmaz doğulur...
D-e-v-r-i-m 10.02.2007, 00:27 Soru öylesine tuhaf ki vereceğimiz cevapta bir okadar tuhaf olacak haliyle.
Alevi bir kişi solcu olmak zorunda mı ? . Alevilikte zorunluluk yoktur. 2. Siyazi görüş kişini doğrularıyla ilintili gelişir felsefi görüşü veyahut dini inancıyla değil. Sorumu tuhaf benim mi kafam karışık.
sol egemenlere karşı durmaktır daima ezilenlerin yanındadır
alevilerde sürekli ezilmiş katliamlara uğramıştır fakat aleviler sürekli varolma mücadelesi vermişlerdir egemenlere direnmiştir bu durumda alevilik zatan sol oluyor
Demokrat 10.02.2007, 01:06 @yanki
Ben solculuk aleviligin tekelindedir demiyorum, yazdiklarimdanda bu cikmiyor. Demek istedigim ozetle; Alevilik ozu itibariyla sol cizgiye cok yakindir ve bu yuzden alevi oldugunu iddia eden biri sola yakinligini beyan etmis olur. Bir de Alevilik sagcilikla kesinlikle bagdasmiyor, alevi sagci olmaz.
bir sünninin sagcı olamayacagı gibi bir alevininde illa solcu olaması gerekmiyor.alevi birinin sagcı hatta ve hatta ülkücü olması cok normal ki ben denk geldim:(
Şöyle diyelim aleviler aydın insanlar olduğu için genelde sol partilerin görüşleri yakındır o yüzden olsa gerek alevilerin büyük bir kısmı sol partilere oy verir.Ama bu demek değildirki illa sol partiye oy vericen görüşlerine ve doğrulara göre değişir.mecburiyet yok tabi
Sol, kelimesi ilerici görüşler ortaya koyan siyasal gruplar ve partiler anlamına geldiği gibi kökeni bakımından Fransa’ya özgü topolojik bir kavramdır.
Alevilik eşitlikten yanadır...
Alevilik bağnazlıktan uzaktır...
Alevilik anti-emperyalist bir düşünce sistemidir..
KoministAlevi'nide söylediği gibi..:
Alevi=İlerici=Sol
....
Ayrıca Maraş,Çorum,Sivas olaylarını unutmayalım..!
Ordaki ''Allahuekber'' diyerek katliamları gerçekleştirenler sağçı faşistlerdi..!
Hepsine Lanet olsun...
Saygılarımla..
Demokrat 10.02.2007, 04:03 Canlar mesele herhangi bir siyasi partiye oy verme meselesi degildir. Ya da alevi solcu ise sunni sagci olacak diye birsey de yoktur. Turkiye de aleviler ezilen ve kulturel haklari gaspedilen kesimdir. Sunniler icin ayni sey soz konusu degildir. Yani sunniler dunya gorusleri ne ise ona gore hareket ederler. Eger aydin, ileri goruslu ve ozgurlukcu iseler sola, bagnaz, tutucu ya da fasistlerse saga egilim gosterirler. Bu yuzden alevilerle sunniler arasinda kiyas yaparken bu kriterleri goz onunde bulundurmaliyiz. Alevilerin sadece ezildikleri icin solu benimsedikleride tam dogru degildir. Aleviligin felsefesini en iyi yansitan siyasal gorus soldur. Yani " Ben Aleviyim, humanistim, mazlumun yanindayim, insan haklarina ve demokrasiye saygiliyim, adaletin yanindayim, fasisme karsiyim" demek zaten solun savundugu gorusleri savunmaktir, goruldugu uzere Alevilik ve sol bir cok noktada butunlesir.
önce insan olmak zorundadır,kültürünün inancının felsefesini iyice anlayıp gitmesi gerektiği gibi yolundan gitmelidir laik olmalıdır çağdaş düşünmelidir kesinlikle ve kesinlikle anti-kapitalist ve anti-emperyalist olmalıdır bunlar bir alevinin benliğinde bulunuyorsa solcu olmak adına herhangi bir çaba sarfetmez zaten o kendiliğinden sol görüşlü bir alevidir tıpkı olması gerektiği gibi
sevgiyle...
Westside 10.02.2007, 14:00 Yşadıgı koşulları göz önünde bulundurdugumuzda sağcı olması biraz zor.
happygod 10.02.2007, 17:27 Türkiye'deki nüfusun %30 Alevi, Bütün Aleviler solcu olsa sol bir parti tek başına iktidar olur: Kaldı ki, son seçimlerdeki toplam sol oy yüzdesi:%30 u geçmez. Alevi olmayan solcuları hesaba koyarsak, şöööööle bi sonuç çıkıyor...
Alevilerin tamamı solcu değildir. Büyük bir çoğunluğu solcudur. Niye? Çünkü Alevilerin yaşam tarzları, kültürleri ve insana bakış açısı (solcu olmaktan ziyade) demokrat olmaya eğilimlidir.
CHP, SHP gibi partilerin yıllarca yaptığı bir hata vardır. O da Alevi oylarını cepte görmeleriydi.Ama Alevilere yönelik hiç bir somut yatırım yapılmamıştır(İktidar oldukları halde).
KomünistAlevi 10.02.2007, 17:45 Türkiye'deki nüfusun %30 Alevi, Bütün Aleviler solcu olsa sol bir parti tek başına iktidar olur: Kaldı ki, son seçimlerdeki toplam sol oy yüzdesi:%30 u geçmez. Alevi olmayan solcuları hesaba koyarsak, şöööööle bi sonuç çıkıyor...
Alevilerin tamamı solcu değildir. Büyük bir çoğunluğu solcudur. Niye? Çünkü Alevilerin yaşam tarzları, kültürleri ve insana bakış açısı (solcu olmaktan ziyade) demokrat olmaya eğilimlidir.
CHP, SHP gibi partilerin yıllarca yaptığı bir hata vardır. O da Alevi oylarını cepte görmeleriydi.Ama Alevilere yönelik hiç bir somut yatırım yapılmamıştır(İktidar oldukları halde).
Türkiyede toplam yaklaşık olarak kaç milyon Alevi var sence?
Ve oy kullanabilen Alevi sayısı nekadar diye soracağım sana?(18 sınırı)
Serkan_Devrim 10.02.2007, 17:56 Türkiyede toplam yaklaşık olarak kaç milyon Alevi var sence?
Ve oy kullanabilen Alevi sayısı nekadar diye soracağım sana?(18 sınırı)
sevgili Oguzhan, ne yazık ki bu konuda diğer arkadaş haklı. Türkiye'de en azından 15 milyon alevi var. büyük çoğunluğu genç nesil. toplamda 40 milyon seçmenin yaklaşık dörtte birini aleviler oluşturuyordur büyük ihtimalle. yani 15 milyon alevinin 10 milyonu seçmen. ve eğer aleviler tek bir partide birleşselerdi o partiyi tek başlarına lider başka katılımlarla tek başına iktidar yaparlardı.
sağa oy veren aleviler hiçte azımsanacak kadar değiller. ve dahi yarısını bile oluşturuyorlar büyük ihtimalle. :bitmisbu:
Alevi_Fenerli 10.02.2007, 17:57 bazı arkadaşlar isteyen istediğine oy verir gibi sözler kullanmışlar ve bunu bizim sık kullandığımız sözü kullanarak '' alevilikte herkes özgürdür'', peki bizi katleden faşistleremi oy vermeliyiz? ben asla sağ bir partiye oy vermem veren alevilerinde aleviliğinden şüphe ederim, nası olsa hepsinde bizi katleden zihniyet yer alıyor(sağ partilerin), acaba diyom bu arkadaşlar '' alpatürk,aliko '' sağ bir partiyemi oy veriyorda bize bu masalları anlatıyorlar?
Ben bile henüz oy veremiyorum :)
Ben bile henüz oy veremiyorum :)
yerel seçimlerde verirsin.takma kafana :)
Westside 10.02.2007, 18:09 Bütün aleviler olarak CHP'ye oy attıgımızı varsayarsak iktidar olması gerekir CHP'nin.
Dmek ki arada vermeyenler de var:)
Alevi_Fenerli 10.02.2007, 18:13 bazı arkadaşlar isteyen istediğine oy verir gibi sözler kullanmışlar ve bunu bizim sık kullandığımız sözü kullanarak '' alevilikte herkes özgürdür'', peki bizi katleden faşistleremi oy vermeliyiz? ben asla sağ bir partiye oy vermem veren alevilerinde aleviliğinden şüphe ederim, nası olsa hepsinde bizi katleden zihniyet yer alıyor(sağ partilerin), acaba diyom bu arkadaşlar '' alpatürk,aliko '' sağ bir partiyemi oy veriyorda bize bu masalları anlatıyorlar?
ekleme yapmak istedim! bu arkadaşın ''alpatürk'' ün önceki yazılarınada baktım ve mhpye yakın olduğunu düşünüyom, yine bu arkadaş'ın başka konulardaki yazılarınıda takip etmenizi öneririm hep mhp içeriklidir!!!
bluehero88 10.02.2007, 18:21 Sol düşünce ile Alevi ideolojisi örtüştüğü için buyuk çogunluk aleviler olarak solcuyuz ama benim yakın arkadasım alevi olmasına ragmen bulundugumuz ortamda ülkücü reis yardımcılıgı yapıyodu ve bayagı da aktifti...saygılar
Alevi_Fenerli 10.02.2007, 18:25 o arkadaşına alevi deme o zaman ''dönme'' dersen iyi bi söz olur...
Özgür-Taylan 10.02.2007, 18:31 Arkadaslar, Alevilikte ne zorluluk ne de baski vardir!!.. ama bir gerçek var ki Alevilerin hemen hemen hepsi Solcudur.. bu da Yolumuzun ilkeleri ile Solcularin ilkelerinin uyusmasindan kaynaklaniyor!.. biz Aleviler, Aydiniz, Cagdasiz, Demokratiz!!
saygilar sevgilerr
Alevi_Fenerli 10.02.2007, 18:34 Alevilikte ne zorluluk ne de baski vardir!!<<<---- böyle diyorsun ama bizde baskı yok deyip bizi katledenlere yönelen alevileri ''dönmeleri'' alevi olarak kabul edermisin ?
munzur6262 10.02.2007, 18:36 ezilenlerin tek kurtuluşu soldur.alevilerde ezildikleri için tek kurtuluşları soldur tabiki.yani solcu olmak bir yerde gereklilik bence saygılar.
Özgür-Taylan 10.02.2007, 18:40 Alevilikte ne zorluluk ne de baski vardir!!<<<---- böyle diyorsun ama bizde baskı yok deyip bizi katledenlere yönelen alevileri ''dönmeleri'' alevi olarak kabul edermisin ?
sorunu anlayamadim can, açiklarsan sevinirim :whistling
eyvallah
Arkadaşlar evet alevilerin hepsi oy vermiyo haklısınız fakat bunlarda ailenin saklaması veya eski yaşananları bilmemelerinden de kaynaklanıyor veya farklı nedenler.. belki hepsi öyle değil ama yinede böyle çok var..
İnanın youtube'da belgesellerde resimlerde bizi anlatan videoları izleyen biri solculuk önemli degil inanın sağın karşısında olsun da farketmez derler.. Gel gör ki bu gerçekleri herkeze izletmek..
Eşitlik=Alevi=Solcu
Alevi_Fenerli 10.02.2007, 18:44 özgür-taylan anlamadıysan sorumu 1 kere daha okumanı tavsiye ederim, eğer 1 kereden bişey anlamazsan 1000 kere daha okumanı tavsiye ederim..bence ben gayet açık konuştuğumu düşünüyom
dursunali 10.02.2007, 18:48 kişilere göre değişen bi konudur. insan illaki toplum istiyor diye kişisel kararlarından taviz vermemeli.neden aleviler solcudur derler bu kanı gelenekselleşmiş gibi durur karşımızda.bende sol görüşlü bir aleviyim.eme etrafımda muhafazakar insanlarda var milliyetçiside.bu kişlere kalmıştır dediğim gibi topluma maledilemez.
savaş-24 10.02.2007, 19:04 editt..
alevi halkı yüzyıllardan beri ezilen,sömürülen mazlum bir halkdır.
o yüzden alevilerin sosyalizme yakın olması kadar doğal ne olabilirki.
aynı topik daha öncede açılmıştı ve bende "evet zorundadır , çünkü alevi halkçı , çünkü alevi hümanist, çünkü alevi ezilenin yanında, çünkü alevi barış severdir. aleviler sadece solcu değil aynı zamanda komünist olmak zorundadır." demiştim. düşüncem değişmedi.
doctorctf 10.02.2007, 21:10 eğer şimdiki koşullarımızı ve içinde bulunduğumuz durumu düşünecek olursak HER ALEVİ SOLCU OLMAK ZORUNDADIR.en azından bu önümüzdeki seçimlerde bunu sağlayalım
Her alevi solcu olmak zorundadır.Çünkü sağ düşünce alevi düşüncesine terstir.Alevilik sağcılıkla kesinlikle bağdaşmaz.Sağcılar düşünceleri için katliamlar bile yapmıştır.Alevilikte baskı yoktur.Sağcı bir partiye oy veren aleviliğinden şüphe ederim.Ama bir gerçekde alevilerin bir kısmı sağ partiye oy veriyor.Bunu partilere oy dağılımından görüyoruz.Benim anlamadığım kendi atalarına karşı katliam yapan bir düşünceye nasıl oy verebildikleri.
Her alevi solcu olmak zorundadır.Çünkü sağ düşünce alevi düşüncesine terstir.Alevilik sağcılıkla kesinlikle bağdaşmaz.Sağcılar düşünceleri için katliamlar bile yapmıştır.Alevilikte baskı yoktur.Sağcı bir partiye oy veren aleviliğinden şüphe ederim.Ama bir gerçekde alevilerin bir kısmı sağ partiye oy veriyor.Bunu partilere oy dağılımından görüyoruz.Benim anlamadığım kendi atalarına karşı katliam yapan bir düşünceye nasıl oy verebildikleri.
evet söylediklerine aynen katılıyorum. bazı insanlarımız bilinçlerini yitirmiş olmalıki böyle davranışlarda bulunuyorlar.
ÖzgürDüşünce 11.02.2007, 18:52 zorundandır. çünkü
aleviliğin eşitlik , demokrasi, özgürlük gibi düşünceleri sosyalist solcularında talepleri çakışıyor. bunları savunuyorsan kendine solcuyum desen ne demesen ne.
Kızılırmaklı 11.02.2007, 19:00 Aleviliğe sol daha yakın olduğu için bence solcu olmak zorunda.
Sol demek; barış demek, kardeşlik demek, hak demek, özgürlük demek, emek demek...
Kızılırmaklı 11.02.2007, 19:06 bu arada bi önceki yazının aynı gibi olmuş,yemin kopya çekmedim :-)
firariHH 11.02.2007, 19:23 Bence Alevi birisi Solcu olmak zorunda degilidir! Tanidigim alevi ama sagci olan kisiler var !
cagdas58 11.02.2007, 19:46 Canlar bir Alevinin ne solcu olmak gibi bir zorunluluğu ne de sağcı olmak gibi bir zorunluluğu vardır. Yalnız, aleviliği bir yaşam biçibi olarak kabul etmiş ve felsefesini özümsemiş bir kişinin kendisini ifade edebileceği siyasi taraf mutlaka ki SOLdur. Çünkü Alevilik 72 millete bir nazarla bakmayı öğütler, özü itibariyle Enternasyonalisttir, Alevilik; paylaşmadan, dayanışmadan, haktan, adaletten yanadır ki CEMlerimiz bunun en büyük kanıtıdır, zalime karşı mazlumdan taraftır,İmam Ali, İmam Hüseyin, İmam Hasan' ı İslam içinden kendisine simge olarak seçemesi bundandır.
Osmanlıdan Cumhuriyete uzanan ve hala devam eden ZULÜMün tarihini bilen Alevi kaldıki Ata-Ana kanı yerde, feryadı gökteyken sağcı, faşist, sömürgecilerle yan yana olamaz.
Bence Alevi birisi Solcu olmak zorunda degilidir! Tanidigim alevi ama sagci olan kisiler var !
Eğer Aleviler bir idolojiyi destekleyecekse bu Soldur..
Sağ ile Alevilerin işi olmaz.. Sağ Milliyetçi, Faşizme göç kırpan bir idolojidir.
Sağ düzen ve sağ kesimler varoldukları sürece Alevilere zarar vermiştir.
1980 - Çorum Alevi Katliamı ve MHP'nin Faşizmi
1978 - Maraş Alevi Katliamı ve MHP'nin Faşizmi
1965 - 1980 arası - Malatya Alevi Katliamı ve MHP'nin Faşizmi
1993 - Sivas Katliamı ve Aşırı Dinci, İslamcı Ülkülerin Faşizmi
1995 - Gazi Mahallesi ve Alevi Katliamı, baskıcı düzenin, Sağ kesimin Faşizmi.
Kaldı ki MHP Osmanlının Mirasını, Türk İslam Sentezini destekleyen ve çok Partili dönem varoldukça, MHP'de Aleviliğin ve Alevilerin en büyük tehlikesi olmuştur.. 1965 - 1980 arası Alevi ve Solcu Katliamlarında en büyük Piyon, MHP Genel Başkası olan Alparslan Türkeş'in Ülkücü yavrularıdır.
Yine Sivas Katliamında Sağ İslamcı kesim Aleviliği, Özgür düşüceye taş atmıştır.AKP bir Sağ partidir ve Sivas Katliamındaki sanıkların affedilmesi için uğraşmıyor mu ?
Alevilerin Sağ'ı desteklemesi, o Alevilerin asimile olduğunu gösterir ve o kişiler geçmişinden habersiz İnsanlardır.
dogansafak85 11.02.2007, 20:36 Solcu Olmasi Sart Degİl Her İnsanin Sİyasİ DÜsÜncesİ Farklidir
deniz olmak 11.02.2007, 20:43 Solcu olması illaki şart değildir fakat tabiki demoktrasi ve aydınlık adına solcu olmak alevi insanlarına daha yakındır....
Sağ,yani leberalist bir bakış açısı: faşizan bir yapıya büründüğünden, milliyetçiliğin ve ırkçılığın daha çok kullanılmasından dolayı insanların bakış açılarını daraltmış ve kötleştirmiştir...
Sanırım solcu olmak bizim geçmişte çektiğimiz acılar ve katliamlar açısından da kadermimizdir ve muhalif olmak özümüzde vardır.
firariHH 11.02.2007, 21:47 Sağ ile Alevilerin işi olmaz.. Sağ Milliyetçi, Faşizme göç kırpan bir idolojidir.
Söyediklerine katilmiyorum sevgili sores!! "Sag ile Alevilerin isi olmaz"--> her alevi solcu olacak diye bir mecburiyet yok. Bu Kisi ye bagli! Düsüncelerine Bagli bir olaydir!!
bence de solcu olmak zorundadır eğer kendisine alevi diyebiliyorsa bir insan. aleviliğin geçmişinde pir sultan vardır bedrettin vardır seyit rıza vardır; çorum maraş sivas gazi vardır; düzene, ezene sömürüye başkaldırı vardır hangi sağ ezilenin yanında olmuştur???
kendisinde tarih bilinci taşıyan aleviler, sivas olayları hatırlanınca kanı bir garip akıyorsa eğer asla sağcı olmamalıdır çünkü yakanlar da yananlarda; öldürenler de ölenlerde; zulüm edenler de zulüm görenlerde ortadadır!!!!
Alevi insanı solcu olmak zorundadır-Alevilikle solun benzer yanlarının yanısıra-bu bir zorunluluktur. Alevi olarak yaşamına, Alevi olarak yarına yönelik sorumluluk bilinci varsa bu böyle olmak zorundadır. Sağa oy verirse, sağda görev alırsa, zamanla Aleviliğe yapılan ihanetlere ortak olmak durumunda kalacaktır. Doğası gereği bu böyle olmak zorundadır. Bu durumda olay basit bir tercih değildir, toplumsal bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu taşıyan Alevi, sağcı olamaz. Bu, sağın ne olduğunu bilenler açısından bir nevi mecburiyettir.
solcu olmak zorunda degilsin, sagci da olabilirsin istersen komünist ol fark etmez.hepsinin düsünceside ayni,ama uygulayan yok.artik dünya cikar dünyasi olmus....:komik
firariHH 11.02.2007, 22:15 Benim söylemek istedigim ...
Cogu Alevi´ler Solcudur..ama Solcu olmak zorunda degilllerdir,bu kisinin düsüncelerine kalmisss!!
Dedigim gibi Benim tanidigim Aleviler var solcu degiller ,sagcilar!
Onlara ne demeli?
Siz sagcisiniz Alevi degilsiniz´mi acaba???
Siyasal kirlenmişlik gerçeği veya sol yorumların çeşitliliğine rağmen; Alevi sağcı olmamak durumundadır. Sağcı olmak, kendisine ve toplumuna -toplumsal sorumluluk duygusu taşınıyorsa- bir çeşit ihanettir. En azından uzun vadeli bir ihanete ortak olmaktır.
savaş-24 11.02.2007, 22:37 Sol ve Alevilik üzerine söylenebilecek, tartışılabilecek bir çok nokta bulunmakta.
Sol kavramının ve kelimesinin çıkış noktasını belirtmiştik. Kelime ve kavram geenel anlamda ekonomik temeller üzerine inşaa edilmekle birlikte doğal olarak sosyal hayatın ve bakışlarında yansımalarını içerisinde barındırmaktadır.
Bu açıdan baktığımızda görülen manzara ezilen, güçsüz, ekonomik-sosyal durumundan memnun olmayan kesimin buluşma noktasında yer alır sol. Kısaca ezilen, güçsüz sol'dadır, ezen, güçlü sağ'dadır. Sol değişimin temsilcidir, sağ statikonun temsilcidir.
Çaldıran savaşında Osmanlı hanedanı Yavuz Sultan Selim yerine Şah İsmail galip gelseydi ne olurdu? Bu durumda Anadolu'da Ehl-i Sünnet'in Hanefi kolunun ağırlığı ve hükmünün yerini Ehl-i Şii'nin Safaviye kolunun ağırlığı ve hükmü geçerli olurdu. Bu oluşumla birlikte hüküm sahibide Kızılbaşlar olmuş olurdu ki bunun sonucunda ezilen ve güçsüz olan olmaz aksine güçlü ve hüküm sahibi olunurdu.
Bu sonuç ile Kızılbaşlık veya Alevilik 1950 den sonra ülke içerisine gerçek anlamda girmeye başlayan sol-sağ siyasetin hangi cephesinde yer alırdı?
Sol-sağ tanımlarının ekonomik ve sosyal yanları bulunduğunu belirttik. Bir kişinin ekonomik durumu yükseldikçe sosyal çevresi ve ektileşimide ister istemez farklılaşacaktır. Genel olarak sol denilince akla sosyalizm gelmesi nedeni ile konuya bu açıdan bakar isek, ekonomik durumu yükselmiş sosyal sınıfı farklılaşmış birisinin sosyalist olmasını beklemek yanlış olacaktır. Ancak bu kişi bunlara rağmen kendisini solcu olarak tanımlayabilir mi? Elbetteki tanımlar çünkü yeri sosyalist düşünce de olmasa bile sol kavramının sosyal boyutu bakımından bir başka cephesi olan sosyal demokrat olarak tanımlayabilir.
Bir noktayı belirtmeden geçemeyeceğim, "Alevilik 72 millete bir bakar" sözünün çıkış noktasında yatan nedir? Bu söz İslam'ın Hz.Muhammed'en sonra 72 bölüğe ayrılacağı ve içlerinden birisinin gerçekte onun yolunda olacağı yönündeki hadis ve söylemlere dayanmaktadır. Dikkat edilir ise 72 rakamı ile belirtilen İslam içerisinde ki ayrımları kapsamaktadır. İslam dışındaki inanç ve dinleri içermemektedir. Bir bakmak ile kendiniz ile eş tutmak aynı şeyler değildir. Her birisini kendinize aynı mesafede saymak ile her birisini kendinizden saymak aynı olabilir mi?
Alevilik ve sol kavramlarını ele alırken yukarıda bahsetmeye çalıştığımız tarihsel akış, günümüz kavramları ve oluşumları, kişilerin ekonomik ve sosyal konumları, dinsel kavramların neyi içerdiği gbi önemli noktaları göz ardı etmemek lazım diye düşünüyorum.
Saygılarımla.
Sol ve Alevilik üzerine söylenebilecek, tartışılabilecek bir çok nokta bulunmakta.
Sol kavramının ve kelimesinin çıkış noktasını belirtmiştik. Kelime ve kavram geenel anlamda ekonomik temeller üzerine inşaa edilmekle birlikte doğal olarak sosyal hayatın ve bakışlarında yansımalarını içerisinde barındırmaktadır.
Bu açıdan baktığımızda görülen manzara ezilen, güçsüz, ekonomik-sosyal durumundan memnun olmayan kesimin buluşma noktasında yer alır sol. Kısaca ezilen, güçsüz sol'dadır, ezen, güçlü sağ'dadır. Sol değişimin temsilcidir, sağ statikonun temsilcidir.
Çaldıran savaşında Osmanlı hanedanı Yavuz Sultan Selim yerine Şah İsmail galip gelseydi ne olurdu? Bu durumda Anadolu'da Ehl-i Sünnet'in Hanefi kolunun ağırlığı ve hükmünün yerini Ehl-i Şii'nin Safaviye kolunun ağırlığı ve hükmü geçerli olurdu. Bu oluşumla birlikte hüküm sahibide Kızılbaşlar olmuş olurdu ki bunun sonucunda ezilen ve güçsüz olan olmaz aksine güçlü ve hüküm sahibi olunurdu.
Bu sonuç ile Kızılbaşlık veya Alevilik 1950 den sonra ülke içerisine gerçek anlamda girmeye başlayan sol-sağ siyasetin hangi cephesinde yer alırdı?
Sol-sağ tanımlarının ekonomik ve sosyal yanları bulunduğunu belirttik. Bir kişinin ekonomik durumu yükseldikçe sosyal çevresi ve ektileşimide ister istemez farklılaşacaktır. Genel olarak sol denilince akla sosyalizm gelmesi nedeni ile konuya bu açıdan bakar isek, ekonomik durumu yükselmiş sosyal sınıfı farklılaşmış birisinin sosyalist olmasını beklemek yanlış olacaktır. Ancak bu kişi bunlara rağmen kendisini solcu olarak tanımlayabilir mi? Elbetteki tanımlar çünkü yeri sosyalist düşünce de olmasa bile sol kavramının sosyal boyutu bakımından bir başka cephesi olan sosyal demokrat olarak tanımlayabilir.
Bir noktayı belirtmeden geçemeyeceğim, "Alevilik 72 millete bir bakar" sözünün çıkış noktasında yatan nedir? Bu söz İslam'ın Hz.Muhammed'en sonra 72 bölüğe ayrılacağı ve içlerinden birisinin gerçekte onun yolunda olacağı yönündeki hadis ve söylemlere dayanmaktadır. Dikkat edilir ise 72 rakamı ile belirtilen İslam içerisinde ki ayrımları kapsamaktadır. İslam dışındaki inanç ve dinleri içermemektedir. Bir bakmak ile kendiniz ile eş tutmak aynı şeyler değildir. Her birisini kendinize aynı mesafede saymak ile her birisini kendinizden saymak aynı olabilir mi?
Bazılarımız "Alevi solcu olmak zorundadır" veya benzeri cümleler sarf etmiş. Bu cümle Faşist bir düşüncenin ancak söylemi olabilir. Bir yandan özgürlükten dem vuracağız, diğer yandan tam tersi bir eylemle tek tip düşünen insan isteyeceğiz. Bu nasıl bir çelişkidir.
Alevilik ve sol kavramlarını ele alırken yukarıda bahsetmeye çalıştığımız tarihsel akış, günümüz kavramları ve oluşumları, kişilerin ekonomik ve sosyal konumları, dinsel kavramların neyi içerdiği gbi önemli noktaları göz ardı etmemek lazım diye düşünüyorum.
Saygılarımla.
Değerli savaş-24,
Bu tarihsel temeli diğer yüzüyle -varolan, şimdiki- baz alarak yazdım. Şimdiki realite bağlamında solcu olunması zorunluluktur. Şu durum olsaydı bu olmazdı dendiğinde, yine tartışabiliriz belki; ama öyle bir durum olmadığına göre şimdiki çözüm bu. Ha Alevilik devlet yapısı içinde yer bulsa Şiiliğe evrilirmiydi, büyük olasılıkla olabilirdi. Ama dediğim gibi sorun o değil, İrandaki yapıyı da az çok araştırdığımdan biliyorum. Bu ayrıdır. Ortadaki realite bağlamında en azından sağcı olmamak zorunluluğu ortadadır diyorum...
Saygılarımla...
Sol ve Alevilik üzerine söylenebilecek, tartışılabilecek bir çok nokta bulunmakta.
Bazılarımız "Alevi solcu olmak zorundadır" veya benzeri cümleler sarf etmiş. Bu cümle Faşist bir düşüncenin ancak söylemi olabilir. Bir yandan özgürlükten dem vuracağız, diğer yandan tam tersi bir eylemle tek tip düşünen insan isteyeceğiz. Bu nasıl bir çelişkidir.
Değerli savaş24,
Zorunluluk kelimesi, nasıl böyle bir çağrışıma yolaçtı ben anlayamadım. Sol nedir, neye taraf olmaktır, solun doğası, taraf oluşu nedir. Burada faşizm yok, dayatma yok. Tersine gerçek, öz çıkarını bilen ezilenlerin taraf olması açısından bir zorunluluktan sözedilmesi özgürlük karşıtı olmak değildir. Doğal olanı budur anlamındadır o zorundadır denmesi. Yoksa elbette bireysel özgürlük kısıtlanamaz, sadece vicdani zorunluluk, uzun erimli bakış bunu gerektirir bağlamındadır.
nefizikci 12.02.2007, 00:03 sağ partiden milletvekili olanlarda var düsününce,ama alevilere en yakın ilgiyi solcular gösteriyor bana göre...
herkezin görüşü farklıdır genelde ama aleviler solcudurlar farklı düşünen insanlarada saygı duymak gerekir din özgürlüktür....
ulasirmola 13.02.2007, 18:26 solcu olmak için alevi olmak gerekmez yada tam tersi de gerekmez insan olma özelliğini taşıyan herkes zaten otomatikman solcu olur
talipKorkmaz 13.02.2007, 18:39 Arkadaşlar alevilik eşitlikten,özgürlükten,hürriyetten ve bağımsızlıktan yanadır.Özgürlüğü,insan haklarını (bunun içinde insanla alakalı her türlü kavram var) savunan ve koruyan bir düzen biz alevilerin hayat felsefesine en uygun görüştür.Bugün Türkiye'de bu düzeni tam olmasada hayata geçirmek isteyen kesim solculardır.Zaten Türkiye'de solcu olmak demek Atatürkçü olmak demek bir manada.Tabi her parti için geçerli değil ama genel olarak böyle.Çoğu arkadaşımızın belirttiği gibi sol partiler bu düzeni savunuyor ama gerçek anlamda sol değiller.biz alevilerin yaşadıkları ve yaşatmak istedikleri bu ideolojiyi savunan doğru düzgün bir siyasi örgüt yok bildiğim kadarıyla.CHP diyorlar ama CHP de en baştan Deniz Baykal'dan başlamak üzere parti içinde bile Alevilere karşı bir politika var.Ben açıkçası biz alevileri gerçek anlamda savunacak bir politika hiç bir partide göremiyorum.
Sonuç olarak Aleviler solcu ama o da mecburiyetten.Bir düşünün sağcı bir parti olacak.Cemevlerine Diyanetten maddi destek ayıracak.Bizim istediğim o fikirleri uygulayacak.O zaman biz bu partiye yaklaşmazmıydık.Elbette yaklaşırdık.Ama 33 insanımız yanarken ses çıkarmayan bu sağcılarla aynı safda olmak bizim için yakışık olmaz.Mecbur olarak başka seçenek olmadığından solculuk kavramımızı bugünkü solcu partileri seçerek ancak siyaset sahnesine sokabiliriz.
saygılarımla.
Serkan_Devrim 13.02.2007, 18:40 aleviler solcu olmak zorunda değil ve dahi sağcı aleviler ne yazık ki var ve azımsanamayacak kadar fazlalar. ama aleviliğin özü solculuktur. bu sebeple alevilerin aslında doğallıkla solcu olmaları gerekir. :)
herkezin görüşrüne saygı duymak lazım.....herkezin kendine ait bir görüşü we bir hakkı war.....bence herkesin kendine kalmış bişey....
ulasirmola 13.02.2007, 19:14 şu görüşe saygı duyma olayınıda abarttınız yaa saygı duymak ayrı doğrular ayrı bişey.
|
|