Orijinalini görmek için tıklayınız : Gaziantep Mutfağı
GAZİANTEP MUTFAĞI
Gaziantep Mutfağı, seneler boyunca geleneklerinin ve yöresel damak lezzetinin zenginliği ile ülkemiz ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Gaziantep mutfağında ilk bakışta dikkati çeken en önemli husus, kullanılan malzemede gösterilen titizliktir. Yemeği oluşturan tüm malzeme büyük titizlik içerisinde seçilmekte, değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar ve karışımlar yemeklerde bol miktarda kullanılmaktadır.Gaziantep yemeklerinde, yemeğin güzelliğinde, lezzetinde malzemenin niteliği kadar yemeği pişirenin ustalığının ve el becerisinin de payı büyüktür.
Gaziantep Yemeklerinin Başlıcaları Şunlardır ;
a) Köfteler: İçli köfte, Çig köfte, Ekşili köfte, Ufak köfte, malhıtalı (mercimek) köfte, yoğurtlu ufak köfte.
b) Kebaplar : Kuşbaşı (tike) kebap, kıyma kebabı, patlıcan kebabı, soğan kebabı, simit kebabı, ciğer (cağırtlak) kebabı vb.
c) Diğer Yemekler : Yuvarlama, lahmacun, karışık dolma, maş çorbası, beyran, şiveydiz, yaprak sarması, çağla aşı, kabaklama, börk aşı, doğrama, kaburga dolması, borani, alinazik, yoğurtlu patates, meyhane pilavı, pişi böreği v.s.
d) Tatlılar : Baklava, bülbül yuvası, künefe, burmalı kadayif, Antep fıstığı ezmesi, sarma, katmer...
Saygılarımla...:turned:
Gaziantepte bu yaz Lahmacun yemiştim çok güzel bir lahmacundu ama biraz pahalıydı yaw:) Gaziantebin yemekleri güzel olur kaburga dolması, borani bunlar nasıl oluyor biraz aydınlatırmısın?
Gaziantepte bu yaz Lahmacun yemiştim çok güzel bir lahmacundu ama biraz pahalıydı yaw:) Gaziantebin yemekleri güzel olur bunlar nasıl oluyor biraz aydınlatırmısın?
KABURGA DOLMASI
Malzemeler ; 4 kişi için
1 kg kuzu kaburgası (Kasapta üzerine enlemesine bir cep açtırılmış)
1 adet soğan
Tuz, karabiber
DOLMASI İÇİN
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 adet soğan
1 kahve fincanı badem içi
2 su bardağı pilavlık bulgur
2 su bardağı su
1 su bardağı ince doğranmış mürdüm eriği
Tuz, karabiber, nane
1 çorba kaşığı salça
Kürdan
Kuzu kaburgasının içini ve dışını rendelenmiş soğan ve tuz ile ovun.
Bu arada tencereye sıvıyağı alın.
Rendelenmiş soğan ve badem içini yağda kavurun. Daha sonra, yıkanıp ayıklanmış bulguru ekleyin. Suyunu ilave edin. Çekirdeği çıkarılmış erik, tuz, karabiber
ve nane ekleyin. Bulgurlar suyunu çekene kadar pişirin.
Pişen pilavı, üzerine cep açılmış kaburgaya doldurun. Açık yerlerini kürdan ile iyice tutturun. Folyoya sarın. Su dolu düdüklü tencerede yarım saat
kadar pişirin.
Daha sonra tencereden alıp, folyosunu
çıkarın. Üzerine salça sürün. Kızgın fırında kızartın.
Fırından alıp sıcak olarak servis yapın.
Borani
M a l z e m e l e r
* 500 gr. pancar (zılk-pazı),
* 1 baş orta boy kuru soğan,
* 200 gr. yağsız kıyma,
* 100 gr. lolaz,
* 1 yemek kaşığı domates salçası,
* 1 yemek kaşığı margarin,
* Yeterince su.
HAZIRLANIŞI:
Önce pancar iyice yıkanıp bütün olarak bir tencerede 2-3 dakika haşlanır. Haşlanan pancarlar bir süzekte iyice süzülür. Suyu süzülen pancarlar istenilen büyüklükte doğranır. Diğer tarafta et yağla biraz kavrulur. Kavrulmuş etin içine diş diş doğranmış soğanlar konup biraz daha kavurulur ve içine salçası konup karıştırılır. Bir gün önceden ıslatılmış loğlazlar süzerek kavrulan karışımın içine atılır. Üzerine 3 su bardağı su ilave ederek loğlazlar pişene kadar kaynatılır. Loğlazlar piştikten sonra doğranmış pancar yemeğin içine konur 1-2 taşım kaynatılır ve yemek ocaktan indirilir. Yemek servise hazırdır.
izmir_35 05.03.2007, 22:14 meraba meyhane pilavının tarifini verebilirmisin.antep yemeklerini cok seviyorum
meraba meyhane pilavının tarifini verebilirmisin.antep yemeklerini cok seviyorum
Öncelikle foruma hoşgeldin can ..:)
Buyur Meyhane Pilavı
MEYHANE PİLAVI
M a l z e m e l e r
* 300 gr. bulgur,
* 50 gr. pişmiş nohut,
* 50 gr. ince doğranmış soğan,
* 30 gr. ince doğranmış kırmızıbiber,
* 100 gr. doğranmış domates,
* 1 paket margarin yağ,
* 50 gr. domates salçası,
* 5 su bardağı su,
* 10 gr. tuz,
* 10 gr. pulbiber.
Not: Malzemeler 5 kişiliktir.
HAZIRLANIŞI:
İnce ince doğranmış soğanlar yağda pembeleşinceye kadar kavurulur. Kavrulmuş soğanın içine ince doğranmış kırmızı biber ile pulbiber ve salça ilave edilip karıştırıldıktan sonra suyu konur. Bu karışıma pişmiş nohut ve domatesler konup kaynatıldıktan sonra içine tuz ve bulgur atılır, karıştırılır. Pişmekte olan pilav yeniden kaynara çıkınca ocağın altı kısılır 15 dakika daha pişirildikten sonra yemek ocaktan indirilir. Yemek servise hazırdır.
izmir_35 09.03.2007, 12:38 çok teşekürler can dost
emekci82 09.03.2007, 16:09 merhaba,antep yemekleri içinde benim favorim beyran, sırf beyran içmek için antepe gidebilirim, antepte gözlemlediğim şey herşeyin dürümü yapılıyor, antepe gittiğimde kilo alıyorum sürekli:)
merhaba,antep yemekleri içinde benim favorim beyran, sırf beyran içmek için antepe gidebilirim, antepte gözlemlediğim şey herşeyin dürümü yapılıyor, antepe gittiğimde kilo alıyorum sürekli:)
Beyran gerçekten çok güzel bir çorba ..:):)..Helede yapan yer güzelse...
Nereye gitseniz dürüm dükkanı bulursunuz ..Buda rekabeti artırıyor ve dürüm çeşitleri çoğalıyor.. Ve bundan da biz tüketiciler faydalanıyoruz..:)..
Eyvallah..
ernic 45 23.03.2007, 16:48 antepin sofrasi tartisilmaz anca lezzetle yenir
antepin sofrasi tartisilmaz anca lezzetle yenir
Bencede canlar .. Herkesib gelip görmesi bir yerdir Antep. Sırf mutfağı için değil, gezilecek görülecek yerleride vardır.
|
|