Orijinalini görmek için tıklayınız : Suç Dosyası: Kapkaç, Hırsızlık, Gasp...

kuzey1982
10.02.2007, 03:26
Gün geçtikçe artan suçları ve bunların önlenemediğini gördükçe insan "Nereye gidiyoruz?" diye kendi kendine soruyor.
Evim ailemle birlikte yaşadığım zamanlarda soyulmuştu, işyerime hırsız girdi, yolda eşimle yürürken cüzdanı çantasından çalındı. Ve çok sefer de yolda yürürken yarı yol kesme yarı dilenme tarzı yeni bir tarzı olan sağlıklı/güçlü insanların para istemelerine de maruz kaldım. Bu yeni bir tür. İnsanlar eskiden ya yol keserlerdi, ya da oturur dilenirlerdi. Şimdi iki tane güçlü kuvvetli genç önünüze çıkıyor ve "bilmemnerden geldik, açız" diyor. Baştan da kibar bir "birşey sorabilir miyim?" ile başlıyorlar. Ama her an "Çıkar paralarını ver"e de dönüşebilir bir atmosfer bu.
Tanıdıklarım arasında hayatında böyle birşeyi (kapkaç, hırsızlık, gasp) kendisi hiç yaşamamış veya en yakınlarının başına gelmemiş hiçkimse yok. Bu ne yaygınlıktır?
En son akşam çocuğuna süt almaya çıkan ve motosikletine virajda hakim olamayıp kaza yapan adam bir kenarda can çekişirken motosikletini çaldılar. Adam sabaha kadar can çekişip ölmüş. Haberin ismi "İnsanlık öldü".
İzmir Kadifekale'ye (pek tekin bir yer değildir) artık otobüs son durağa kadar bile gitmiyormuş. Çünkü şoförü dövüp, cep telefonunu alıp, otobüsü de yakmışlar.
Kapkaç olayları ise cep telefonu salgınından sonra ortaya çıktı. Eskiden çalınan bir çantadan hiç veya çok az para çıkma olasılığı da vardı. Şimdi ise herkesin en az 50-100 milyonluk bir cep telefonu taşıdığı malum. Buna bir de kredi kartını ilave edin. Eskiden bu da yoktu. Şimdi ikinci el çalıntı mallar pazarı, bu pazarın arkasında çalıntı malların ürün kimliklerini vs'sini legal hale getiren elektronik teknolojisi desteği, ve bir şebeke var. Sanırım hırsız hırsızı biliyor, hepsi birbirini tanıyor, çalanı, düzenleyeni, pazarlayanı vs. Hatta o gün çalıntı piyasaya hangi yeni mal düşmüş biliyorlar.
Şu an suçluları koruyan yasalar, masumları koruyanlardan daha gelişmiş düzeyde. Polis yakaldıklarını bile 2 gün sonra serbest bırakmak zorunda kaldığından yakalamaktan da bezmiş. Üstüne bir de aflar çıkarıp, hapislerde bahar temizliği, dışarda ise yeni kirlilikler yaratıyoruz.
"İyi, kötü görecelidir. Hiçbir insan kendince kötü değildir. Herkes kendine göre iyi olanı yapar" gibi sözler var. Sizce bu insanlar başkalarına direkt olarak zarar verdiklerini, vermeye çalıştıklarını göremeyecek kadar aptal mı? Hırsızlığı, gaspı meslek edinmiş kişiler sizce kendilerine göre iyiler mi?
Ve iyi olanlar, doğru dürüst kendi halinde bir hayat yaşamak isteyen insanlar, bu tip 'kötü' insanlarla nasıl başedebilir?
Eğer gerekli önlemler alınmazsa, "devlet adaleti sağlayamıyor, o halde ben/biz kendi adaletimizi sağlayacağız" diye insanlar linç kültürü geliştirmezler mi?
Eskiden mahalle bekçileri vardı, onu da kaldırdılar. Aslında iyi bir fonksiyonu vardı bence. Örneğin küçük köy ve kasabalarda suç işlemek daha zordur, çünkü herkes herkesi tanır. Suç işlenince hemen şüpheliler bellidir ve bunun toplumsal yaptırımları da sözkonusudur. O köyde yaşayamaz bir daha o kişi. Bunun gibi hırsızların da bölgelerinin olması sözkonusu. (Hatta polis suç mahallini inceleyince bu iş şu kişinin işine benziyor bile diyebiliyor) Mahalle bekçisi ise belli bir bölgede turlayan, oranın insanlarına giderek daha aşina olan birisi durumunda olarak orayı lokalde bir köy tabiatında bilen kişi durumuna dönüşüyor. Polisler devriye gezmediğine göre ortalıkta gezen bir güvenlik unsurunun olması tümüyle başıboş bırakılmış bir 'dışarısı' kavramından çok daha iyi idi bence.
Bizim sokakta kimbilir kaçıncı hırsızlık olayı oldu. Bu sadece bizim sokağa özgü değil, her yer böyle. Hatta düşündüm de bizim sokaktaki apartmanlarda oturan sakinler ortak olarak bir "bizim sokak güvenlik görevlisi" kiralasalar bu, apartman için ödedikleri aidata ayda 2-3 milyon falan eklemeleri demek. Sitelerde falan zaten var bu görevliler, sokaklardaki ayrık apartmanlar için neden olmasın? Bir site bir görevliyi çalıştırabiliyorsa bir sokak haydi haydi çalıştırır, çünkü daha çok ev var.
Durum artık o halde ki, şehirde herhangi bir yerde, arabanızın arka koltuğuna değerli birşey koyarak oradan ayrıldığınızda 5 dakika içinde cam kırılıp o şey çalınıyor. Bu ne anlama geliyor? Şehirde her 'noktadan' sürekli 5 dakikada bir hırsız geçiyor?! Bu halkın yüzde kaçı hırsız ya? Bu hesapta bir hata olmalı ama ne yazık ki yok galiba...

Nereye gidiyoruz?

Divani
10.02.2007, 03:58
kuzey1982 İnsanlar artık çalışıp para kazanmak yerine gasp hırsızlık yapıyor bu düzen bozulmuş artık haberde açıklandığı gibiHaberin ismi "İnsanlık öldü". Aynı durum şoreş kardeşimin başına gelmiş 2 kişi bıçak çekip cep telefonunu gaspetmişlerdir bunu yapanlar insanlıktan yoksun beyinlerdir...

tarih: 29.12.2006
Merhaba Seyir.. Bugün felaket bir gün geçirdim, geçirmekteyim..
Okulda sunumum vardı.. Gittim Üniversiteye, hoca hasta ve gelmemişt.. Neyse ders iptal oldu.. O saattede Üniversitede servis olmadığından Otobüse bindim.. Durakta indim.. Üst geçitteyken Saat ve telefon satan 2 adam vardı.. Saat alır mısın dediler.. Hayır dedim.. Yürüdüm ama direttiler.. Almam dedim ve bana bıçak çekti.. Telefonumu gasp ettiler.. O gün sunumum nedeniyle Bilgisayarımıda götürecektim.. Ama son anda götürmekten vazgeçmiştim.. Ya onuda götürseydim...

Neyse.. Karakola gittik, ifade verdim... Daha sonra 1 saat beklettiler.. Suçluların resimlerine bakmam için.. Tabi o arada Polislerden biri Nüfus cüzdanımla ilgili işlem yaparken, Nüfus Cüzdanımı kaybetti... Sonra buldular..

Telefonumu geçen sene yılbaşından 1 gün önce almıştım... Ve yılbaşına iki gün kala çaldırdım.. Şansa bakın..