Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilikten dönmeler var mı?

sercanordu
10.02.2007, 14:07
Merhaba dostlar duymuşsunuzdur bazı Alevilerin dinlerini degiştirdikerini ve bazılarınında Alevi benliklerini kaybettikleri söylenir.Bu dogru olabilr.kesinlikle olmaz denilemez ama olsa da bunu dogal karşılamak gerekir. bu sadece alevilikde degil her dinle her inanç sisteminde görülebilir.
ben bunu bizim inancımızda olması daha fazla olur diye düşünüyorum. Çünkü bizi Alevi yapan bizim inançımız dinsel bakış açımız bunu etkiliyor. sunni inancında cok katı bir dinsel yaşayış vardır. Alevilikte ki hoşgörülü ortam herkezin inancı kendinedir görüşü bireyin üzerine bir baskı kurmaz. bu yüzden isteyen istedigi biçimde inanır istedigi şekilde düşünür ve istedigi sekilde inancını yaşar. isteyen istedigi sekilde inanır bizde baskı yoktur. eger sunnilerdeki gibi cok katı bir dinsel inanış olsaydı bizde Alevilikten dönmeler olmazdı bizde inanç özgürlügü vardır.
Benim Ailem Alevi, isteseydim bende başka bi dine inanabilirdim.ben kendim seçtim ALeviligi. çünkü bizde zorlama yoktur inanç özgürlügü vardır.
Bizde cocukluk cagında kuran kurslarına tıkılıp zorla inanır olsaydık dar bir cercevede düşünmeye zorlansaydık gereci düşünecelerle gercek bi müslüman olurduk herhalde!!!

Ama ben inanıyorum ki bu yolu iyi bilen bu yolun özünü iyi anlayan Aliyi tanıyan veliyle sohbet eden kırların cemine giren bu yolu da Ali'ninde peşini bırakmaz...

__________________________________________________ ______________

Muhammed Ali'yi Candan Sevenler
Yorulup Yollarda Kalmaz İnşallah
İmam Hasan'ın Yüzün Görenler
Hüseyin'den Mahrum Olmaz İnşallah

Sevgi_2420
10.02.2007, 14:25
Malesef dönenler var ve neden döndüklerinide anlamış değilim.Belki de bulndukları ortam onları böyle yapıyor.Ben her hafta cemevlerinde yabancı misafirler görüyorum onlar bile inancımıza bu kadar hayran kalırken bizim insanlarımız neden böyle 1 şey yapma ihtiyacı duyuyor anlamıyorum.

Alevi_Fenerli
10.02.2007, 14:33
alevilikten dönenler vardır o kesin bişey ama aleviliği kötü yerlerde kullananlarda var hemde çok kötü yerlerde !

sercanordu
10.02.2007, 14:34
Malesef dönenler var ve neden döndüklerinide anlamış değilim.Belki de bulndukları ortam onları böyle yapıyor.Ben her hafta cemevlerinde yabancı misafirler görüyorum onlar bile inancımıza bu kadar hayran kalırken bizim insanlarımız neden böyle 1 şey yapma ihtiyacı duyuyor anlamıyorum.

kimseyi inançından dolayı yargılayamayız herkezin inancı kendine bu bizim farkımız işte herkezin inanç özgurlugu var bu onların Alevi ögretisini tam kavrayamamış ve iyi bir sekilde ögretitlmemiş olmasından kaynaklanabilir

__________________________________________________ ____________

Berucavan
10.02.2007, 14:45
evet maalesefki dönenler var. hemde fazlaca var. kimileri bunu para karşılığı yapıyor, kimileri artık zorluklara göğüs geremiyor, kimileri bilinçsizce oluruna gidiyor, kimileride gerçekten o inancı benimsiyor.
kökenlerine zarar vermedikleri sürece saygı duyuyorum.

azel24
10.02.2007, 14:50
bi insan bu kadar kıskanılan bir kültüre sahip olurda niye döner ki inancından anlamıyoruuuuuuuuuummmm

Nesimi
10.02.2007, 14:55
Bingöl civarındaki Alevilerin büyük kısmı müslümanlığı benimsediler zamanla asimile olmuşlar. Ayrıca Batıdaki Aleviler de bu oran daha yüksek özellikle Amasya civarı Ege nin bir kısmında ALeviler camilere gidiyor namaz kılıyorlar yollarından dönmüş olarak yaşamlarına devam ettiriyorlar. Bu tarz adamların mümkünse Aleviyim dememesini istiyoruz. Cami de namaz kılıp, ramazanda oruç tutup sonra Aleviyim demesinler.

ozdenelk
10.02.2007, 15:26
üniversite'yken arkadaşlarımdan da dönenler vardı genelleme yapmak istemiyorum ama dönenlerin hepsi çorumlu ve bingöllüydü...hem aleviyim diyorlar hemde oruç tutup namazını kılıyorlar üstelikte dini sohbetlere katılıyorlar...bu saatten sonra onlara alevi denilirmi bilmiyorum..herkese sevgiler

LaDY
10.02.2007, 15:30
Hatay'da da Aleviliği bırakıp sunni inanca dahil olan insanlarla karşılaştım, bir yıl önce Aleviliğin şartlarını gereyince yerine getiriyorlardı, bir yıl sonra bir baktık, tamamen Sunni inançla hareket ediyorlar,namaz,cami, oruç vs. yalnız bu değişimden sonra Aleviyiz demiyor, doğru yolu bulduk biz sunniyiz biz müslümanız diyorlardı:cursing: toplum tarafınca dışlanan bir kesim oldular. yazık ben üzüldüm doğrusu, insan kendi özünden nasıl geçer :no: insan diyerek insana hakaret mi ettim yoksa:sweatdrop
ya da gerçekten sunni mi oldular, hayır yani sunni inanç bunu kabul etmez benim bildiğim, onların yaradan korkusu vardır, yaradana baş kaldırmış oluyorlar bu şekilde, onların inancına göre konuşmak gerekirse, cennete gideceklerini umarken direk cehenneme bilet kesmiş oldular...

Şoreş
10.02.2007, 16:30
Uzun araştırmalarım sonucu elde ettiğim bilgiler ve dönen birkaç Köy..
_

_
_
_
GÜNLÜCE KÖYÜ
http://www.susehri-bld.gov.tr/koyler/gunluce.jpg
İlçenin kuzeyinde yer alır. İlçe merkezine uzaklığı 21 km.’dir. Köyün nüfusu 270 tir.. Köyün ilk kurulduğu yerin Zorbahan Tepesi olduğu rivayet edilmektedir. Halen bu tepede gözetleme tepeleri ve kilise kalıntısı mevcuttur. Daha sonra Venk denilen yere inen köyün eski bina temelleri (Peğ) görülecek durumdadır.

1960 yılından önce bucak merkezi olan Günlüce Köyünde Tarım Kredi Kooperatifi , küçük bir çarşı, PTT Acentesi bulunmaktadır. Köyde kapalı şebeke içme suyu ve kanalizasyon gibi altyapı tesisleri tamamlanmıştır. Ana geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğu köyde halıcılık da yapılmaktadır. Göçün devam ettiği Günlüce Köyünden İstanbul’da yaşayanların kurduğu “Günlüce Köyü Güzelleştirme ve Geliştirme Derneği” adı altında bir dernek bulunmaktadır. Köyde ilkokul ve ortaokul eğitim – öğretime açıktır.

Hicri yılbaşlarında düzenlenen Saya Gezme geleneği halen sürmektedir. Saya Gezme sırasında evlerden toplanan yağ ve bulgurdan pilav yapılarak topluca yenilir. Ayrıca Kasım – Aralık aylarında Herfene yapılır. Birkaç kişi bir araya gelerek keçi – koyun alır, keserek birlikte yerler.

Köy Camiinin yanında bulunan mezarlıkta 370 yıllık mezar taşı bulunmaktadır.

Tabi güzellik olarak görülmeye değer yerleri Venk ve Ağanın Göl’dür.

AŞAĞISARICA KÖYÜ
http://www.susehri-bld.gov.tr/koyler/elmaseki.jpg
( İlçe Merkezinde Kuran Kursu yokken bu köye Kuran Kursu İnşaa edilmiştir :) Süleymancılar bulunmaktadır )

Suşehri ilçesinin doğusunda ve Suşehri’ne 4.5 km. uzaklıktadır. Samsun-Erzincan kara yolu, köyün yakınından geçmektedir. İlçenin büyük köylerindendir. Nüfusu 850 kişidir. Köyün sahip olduğu tarım arazisi sulamaya elverişlidir. Şeker pancarı, fasulye, sebze, meyve ilk sırayı alan ürünlerdir. Hayvancılık giderek önem kazanmaktadır. Geçim kaynaklarının elverişli oluşu göçü önlemiştir. Köyde ilkokul 1944 yılında öğretime açılmıştır. Günümüzde ise taşımalı sistemin merkezliğini yapmaktadır. Okur-yazar oranının %90 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Köyde, köy tüzel kişiliğine ait fırın, hızar atölyesi, tüketim kooperatifi vardır. Köyün içme suyu kapalı şebekedir ve kanalizasyon mevcuttur. Hayat standardı yüksek köylerimizden biridir.

TAŞBAYIR KÖYÜ
http://www.susehri-bld.gov.tr/koyler/tasbayir.jpg
İlçenin kuzeybatısına düşer. İlçeye uzaklığı 27 km olan köy yolunun 13 km’si stabilize dir. Köy nüfusu 418 olup, en fazla göç veren köylerimizdendir. Bunda geçim şarlarının uygun olmaması etkilidir. Arazi ise tarım yapmaya elverişli değildir. Köy halkı az da olsa tarım, hayvancılık, ipek el halı dokumacılığı ve orman işçiliği yaparak geçinmektedir.

Köyde mahalli usullerle kilim, çul, heybe dokunmaktadır.

Orman köyü olduğu için Karadeniz bölgesine has Hımış evlerini burada görmek mümkündür.

Köyde ilkokul, orman bakımevi, faal olmayan halıcılık atölyesi vardır. Ayrıca kahve hane, marangoz atölyesi bulunmaktadır. Köyümüzün “Boz armudu ve Dizge Çorabı” meşhurdur.

(Araştırmalarımda Suşehri Web Sitesinden Faydalandım)

dus_sokagi
10.02.2007, 23:32
donen cok var dogru gecen baska bi yerde de soylemistim chp nin bi millet vekili o koyden sunniliyi benimseyen.bu arada cok tanidigim var hiristiyanliga gecmeye calisan herkesin kendi gorus bence her insan her istediyini yapabilir ama uzlduyum taraf biz alevilerin kucuk dusmesini sagliyolar boyle yaparakbizleri rezil ediyolar

Agop
10.02.2007, 23:48
çok. hemde alabildiğine çok. ateist olmuş, sünni olmuş, hristiyan olmuş, hatta yahova şahidi bile olmuş lar var.

Demokrat
11.02.2007, 00:42
Maalesef yillardir suren baski ve propaganda sebebiyle assimilasyon yasanmaktadir. Alevileri bilinclendirmek yine alevilere duser, kulturumuze sahip cikarsak ve gelecek nesillere yeterince iyi tanitirsak bu sorunun yasanacagini dusunmuyorum.

doctorctf
11.02.2007, 11:49
baskılar ve yıldırma politikaları sonucu bazı insanlarımızın kimliklerini gizlemek zorunda kaldıkları,hatta görüşlerini bile değiştirdikleri bir gerçektir.

Adam
11.02.2007, 12:17
Alevilikten dönmede üç türlü yöntem vardır, biri gönüllü asimilasyon, ikincisi dayatmadan kaynaklanan asimilasyon, üç ise kendi tercihiyle dinini değiştirme.
Birinci yol bunlardan en tehlikelisidir, çünkü burda menfaat uğruna kendi kimliğinden gönüllü olarak kopma gerçekleşmektedir.
İkincisinde baskıdan kaynaklanan karşısındakine benzeme zorunluluğu olanların veya sünni inanc dayatmasıyla karşı karşıya gelenlerin uğradığı asimilasyon.(Burda kişi kendi özünü korumak istediği sürece korur)
Ücüncüsünde de gerek çeşitli misyoner faaliyetlerden, gerekçe kendi kişisel tercihlerinden ötürü hristiyanlık... vb. dinlere geçmedir. Bu olağandır. Bunda kişi kendi vicdanıyla hareket etmektedir. Kandırılmış veya aldatılmış olabilir, ama din değiştirmesi için sebep yokken(dışardan) yapmıştır. Buna saygı duymalıyız.

Fakat asimilasyon gerek gönüllü (ki bu daha tehlikelidir), gerekse dayatma baskıdan kaynaklansın bu 21. yüzyılda bulunduğumuz şu günlerde dahi Alevilik için çok önemli bir tehdittir. Fakat ne olursa olsun özünü içinde hisseden canlarımız yolumuzdan dönmeyeceklerdir. Dönenlere de saygılar
Dönen dönsün, ben dönmezem yolumdan...

Şoreş
11.02.2007, 13:15
Dün misafirler geldi bize.. Eski komşular Bingöllüler.. Aleviliklerini bırakmışlar.. Ne kadar üzücü bir durum.. Türbana bürünmek ve her cümlede Allah demek gerçekten çok gerici bir tutum.

Servan
11.02.2007, 13:37
Dün misafirler geldi bize.. Eski komşular Bingöllüler.. Aleviliklerini bırakmışlar.. Ne kadar üzücü bir durum.. Türbana bürünmek ve her cümlede Allah demek gerçekten çok gerici bir tutum.

peki soraş sordun mu nedenini yada bununla ilgili bir konuşma geçti mi?

Zahir
11.02.2007, 16:39
Benim Ailem Alevi, isteseydim bende başka bi dine inanabilirdim.ben kendim seçtim ALeviligi.

Eminmisin?

Alevi bir ailede dünya geldin ise önüne her hangi bir inancı seçme şansı konmamış olabilirmi??

Mesala ben olsam (benim ifademle) şöle bir tabir kullanırdım.

Müslüman bir ailede dünyaya geldim. Ailem müslüman olduğu için beni Müslüman kimlik ile büyüttüler. İnancı İdrak etme yeteneğine vardığımda, inanmanın ata, dede düşüncesi ve dogmalarla kabül edeilmeyeceği farkına vardım. Bunun için Yahudilik, Müslümanlık, Hırıstiyanlık, Hinduizm..... vs dinleri araştırdım. Kendi özgür irademle doğru olduğuna karar verdiğim Müslümanlığı kabül ettim.

sercanordu
11.02.2007, 17:39
Eminmisin?

Alevi bir ailede dünya geldin ise önüne her hangi bir inancı seçme şansı konmamış olabilirmi??

Mesala ben olsam (benim ifademle) şöle bir tabir kullanırdım.

Müslüman bir ailede dünyaya geldim. Ailem müslüman olduğu için beni Müslüman kimlik ile büyüttüler. İnancı İdrak etme yeteneğine vardığımda, inanmanın ata, dede düşüncesi ve dogmalarla kabül edeilmeyeceği farkına vardım. Bunun için Yahudilik, Müslümanlık, Hırıstiyanlık, Hinduizm..... vs dinleri araştırdım. Kendi özgür irademle doğru olduğuna karar verdiğim Müslümanlığı kabül ettim.

evt Alevi bir aileden geldim bana ALevilik ögretisi zorla ögretilmedi ailem görmemi tanımamı sagladı ama cevrenden din dersinde görduklerim arkadaslarımın söyledikleri farklı seyler beni araştırmaya itti. bende istedigim seyi sectim.
Tamam müslümanız ama ben musluman olsam bile sunni inancıda secebilrdim.ben islamiyet içinde düşündüm sececgim ya sunnilik olurdu ya Alevilik bu inançı bırakacagımı sanmıyorum.bana göre benim için en iyi tabir ben Aleviligi seçtim olacak.

buğra
08.03.2007, 15:24
kimseyi inançından dolayı yargılayamayız herkezin inancı kendine bu bizim farkımız işte herkezin inanç özgurlugu var bu onların Alevi ögretisini tam kavrayamamış ve iyi bir sekilde ögretitlmemiş olmasından kaynaklanabilir

^^ DÖNEN DÖNSÜN BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN! ^^

munzur_62
08.03.2007, 15:29
Olmazmı Hemde öyle bir dönüyorlarki Heralde en fazla dönmenin olduğu yer elazığ karakoçandır

serap_kerasus
08.03.2007, 15:42
benim tanıdıklarım var, tireboluda mesela bir aile tanıyorum(tirebolu-giresun)
yakın bir arkadaşım da öyle..arguvanlı ama alevi değiller şimdi dönmüşler..
bi de toplu dönüşler var..yüz yıllar ya da yıllar önce, karadenizde yaşayan çepni boyları, şu an karadenizdeki türk nüfusun ataları yani, alevi imiş. çepni alevileiri imişler, ama çoğu osmanlı döneminde en yakında 60-70 yıl önce tamamen sünnileşmiş..nasıl bir asimilasyon politikası izlendi ise, %80lik bir kesim bunu bilmez, ilen de kabül eder veya etmez..bizim ailemiz, özelliklede babam kabül ediyor..

nilüferr
08.03.2007, 15:45
evet bende duydum dönenler olduğunu daha önceleri aleviler çok baskı yaşamışlar kimse alevi olduğunu söyleyemezmiş aleviler genelde köylerde kırsal kesimlerde yaşamışlardır ama şimdi öyle değil herşey çok farklı şimdi rahatça herkes aleviliğini söylüyorr buda bi etki olabilr diye düşünüyorum dönme nedeni olarak :rolleyes:

D-e-v-r-i-m-c-i
08.03.2007, 15:56
dönen dönsün,,biz dönmeyiz yolumuzdan.

Türkü Gözlü Kız
08.03.2007, 16:01
Canlar Alevilik´ten dönen canlar malesef var, kendim sahit oluyorum burda (Almanya´da), Yahovacilar var, türkcesi ne olur bu dinin felsefe´nin bilmiyorum ama hiristiyan oluyor bunlar da bildigim kadariyla.
Burdaki türklere para teklif ediyorlar, onlardan olmalari icin. Burdaki gencler de para icin din degistiriyor, birak felsefe degistirmeyi. hele hele para icin hic yapilir mi..
Bana göre cok yanlis tabii, dinini satiyorsun sonucta, dinine para bictiriyorsun, yazik bu genclige, insanliga. Hiristiyan olup da ne oluyorlarsa sanki anlamiyorum...
Böyle dogdum, böyle de ölmek icin elimden geleni yaparim canlar...!

"Dönen dönsün, Ben dönmezem yolumdan" !!!

buğra
08.03.2007, 16:09
Olmazmı Hemde öyle bir dönüyorlarki Heralde en fazla dönmenin olduğu yer elazığ karakoçandır

GÜZEL ARKADŞIM SEN GEL BİZİM MEMLEKETİMİZE YANİ HATAY'A.ORDA HERKESİN ORTASINDA BAĞIRARAK BEN ALEVİYİM DİYEBİLİRSN.EE NE DE OLSA ALEVİLER ÇOK ORDA VE ALEVİLİKTEKİ HOŞGÖRÜ SİNMİŞ MEMLEKETİME.TÜM CANLARI BEKLERİM.
SAKIN OLA KİMLĞİNİZİ GİZLEMEYİN ARKADAŞLAR.KENDİLERİNİ MÜSLÜMAN SAYIP MÜSLÜMANLIĞIN GEREĞİ OLAN HOŞGÖRÜYÜ,İNSANLARIN İNANÇ ÖZGÜRÜLÜĞÜNE SAYGIYI BİLMEYEN SAHTE MÜSLÜMANLARA DA KULAK ASMAYIN.İYİ OLAN HER ZAMAN KAZANIR.BEN SÜNNİYİM AMA ALEVİLERİ ZORLA DÖNDÜRME POLİTİKALARININ İNSANLIK DIŞI OLDĞNU KENDİMİ BİLDİM BİLELİ KABUL EDERİM.

CANDAVUT
08.03.2007, 16:31
Hatay'da da Aleviliği bırakıp sunni inanca dahil olan insanlarla karşılaştım, bir yıl önce Aleviliğin şartlarını gereyince yerine getiriyorlardı, bir yıl sonra bir baktık, tamamen Sunni inançla hareket ediyorlar,namaz,cami, oruç vs. yalnız bu değişimden sonra Aleviyiz demiyor, doğru yolu bulduk biz sunniyiz biz müslümanız diyorlardı:cursing: toplum tarafınca dışlanan bir kesim oldular. yazık ben üzüldüm doğrusu, insan kendi özünden nasıl geçer :no: insan diyerek insana hakaret mi ettim yoksa:sweatdrop
ya da gerçekten sunni mi oldular, hayır yani sunni inanç bunu kabul etmez benim bildiğim, onların yaradan korkusu vardır, yaradana baş kaldırmış oluyorlar bu şekilde, onların inancına göre konuşmak gerekirse, cennete gideceklerini umarken direk cehenneme bilet kesmiş oldular...

sunni inanç neden kabul etmesin? neyi kabul etmesin?
bilmeden yine sataşmacı bir dille yazılmış yazı.
forumu ne yazık ki bu cahillikle dolduruyorsunuz.

sunnilik dediğiniz islamın içinde ehli sunnet vel cemaatin kısaltılmış adıdır.
bizim için caferi,şii, bekatşiler ise ehlibeyt vel cemaat olarak tanımlanır.
ve onların "aynı kapıya varan iki yol var" şeklinde sadece metodda,felsefede,inanış biçiminde farklı, ama temelde aynı ve varılmak istenilenin, ulaşılmak istenilenin aynı olduğu görüşü vardır.
eğer sizlere dinin dışındaymışsınız gibi hitab edenler var ve onlara yobaz diyebiliyorsanız, bunda haklısınız. fakat hakkında atıp tuttuğun sunniliğin ne olduğunu doğru dürüst bilmeyip bu tür lafları edebiliyorsan, sen de o yobaz dediklerinin durumuna düşersin. ve sorarım sana senin yaptığının, demin saydığım cahilce tavırdan farkı ne?

sözüm sadece senin yaptığına değil, senin şahsında forumda senin gibi davranış sergilemiş herkese.

kusura bakmayın, alevi kesimin aydın, ilerici, insana insan olduğu için değer veren bir kesim olduğunu düşünerek bu forumda saatlerim günlerim geçiyor, ve arada bu tür şeyler gördüm diye de sizin hakkınızdaki olumlu düşüncelerim değişmedi. bu zor.
fakat lütfen daha aklı selim olalım ve sataşmacı y da cahilce konuşmalardan vazgeçelim.

saygılarımla canlar...

buğra
08.03.2007, 16:38
ArkadaŞlar Hazretİ Alİ'nİn Hayatini,yaŞantisini Aranizda KaÇ KİŞİ GerÇekten Hakkiyla Okudu Acaba Merk Edİyorum.yahu Öyle Mesajlar Var Kİ AlevİlİĞİn ÖzÜnÜ UnutmuŞ KİŞİler Var Burda.yok SÜnnİler ŞÖyle Yok Alevİler BÖyle.araya Nİfak Tohumlari Ekmek İstyenlere Cevap Bİle Vermesİn Kİmse.onlarin İstedĞİ De Bu Zaten.onlra Prİm Vermeyelİm.bİz Hepİmİz KardeŞİz.yillarca Bİr Arada YaŞadik Bundan Sonra Da Bİr Arada YaŞayacaĞiz.bence KÖtÜleyİcİ Mesjlari Okumya Bİle Gerek Yok.gÖzlerİmİze Yazik.

mekzunsincari
08.03.2007, 16:44
beyler ne yazıkki türkiyenin her bölgesinde alevilikten dönmeler yaşanıyor.
ve ne yazıkki bu cahiller kendi dinlerini kültürlerini araştırmadan sırf maddi çıkar uğruna yada cehaletlerinden bunları yapıyorlar.
Hatayda bile dininden dönen bazı cahiller var. onlara cahil diyorum çünkü alevi alimleriyle yaptıkları hiç bir tartışmada seçtikleri dinin doğru din olduğunu kanıtlayamadılar.
dediğim gibi bir çok kişi sırf maddiyat için dininden dönüyor. son duyduğum antakyada yaklaşık yirmi alevi ailesi ayda 100 dolara dinlerini değiştirip hıristiyan oldular.
alevilik dini zor bir dindir.herkes bu dini kaldıramaz bu tür dönmeler de bizleri hiç bir şekilde zedelemez. çünkü bu tür kişiliksiz insanların bizim dinden olmalarını ben istemem. çürüklerin ayıklanması şart bu dini hak etmeyenler den başka ne beklenir.

buğra
08.03.2007, 16:50
sevgili mekzunsincari alevilik bir din değldir bunu unutma.alevilik bir inanç sistemidir.bir inanış biçimidr.hatayda parayla hristiyan olanlar varmış diyorsun doğru olabilir ama bunu yaptıklarına göre demekki onlar zaten başından beri aleviliğe inanmamış.isteyerek inanarak kabul etmemiş.onları alevi diye de nitelendirmemek gerekir.ben isim bulamıyorum doğrusu.bırakalım da dönen dönsün yolundan sonunda ne olacak görelim hep birlikte.yanlış yaptklrnı anlayınca zaten geri dönerler ama bu doğru olurmu bilemem.

mekzunsincari
08.03.2007, 16:51

ve onların "aynı kapıya varan iki yol var" şeklinde sadece metodda,felsefede,inanış biçiminde farklı, ama temelde aynı ve varılmak istenilenin, ulaşılmak istenilenin aynı olduğu görüşü vardır.
eğer sizlere dinin dışındaymışsınız gibi hitab edenler var ve onlara yobaz diyebiliyorsanız, bunda haklısınız. fakat hakkında atıp tuttuğun sunniliğin ne olduğunu doğru dürüst bilmeyip bu tür lafları edebiliyorsan, sen de o yobaz dediklerinin durumuna düşersin. ve sorarım sana senin yaptığının, demin saydığım cahilce tavırdan farkı ne?

sözüm sadece senin yaptığına değil, senin şahsında forumda senin gibi davranış sergilemiş herkese.

kusura bakmayın, alevi kesimin aydın, ilerici, insana insan olduğu için değer veren bir kesim olduğunu düşünerek bu forumda saatlerim günlerim geçiyor, ve arada bu tür şeyler gördüm diye de sizin hakkınızdaki olumlu düşüncelerim değişmedi. bu zor.
fakat lütfen daha aklı selim olalım ve sataşmacı y da cahilce konuşmalardan vazgeçelim.

saygılarımla canlar...

candavut
kardeş onların sünniliği benimsemessi bizleri üzmüyor bizi şaşırtıyor. sanırım sende onlar gibi sünnilik inancını yeteri kadar iyi bilmiyorsun . forum içinde yazılmış sünnilikle ilgili, sünni kaynaklı yazılar var onları okumanı tavsiye ediyorum.
belkide kendi inancının gerçek yüzünü görürüdün.
selamlar.

mekzunsincari
08.03.2007, 17:10
sevgili mekzunsincari alevilik bir din değldir bunu unutma.alevilik bir inanç sistemidir.bir inanış biçimidr.hatayda parayla hristiyan olanlar varmış diyorsun doğru olabilir ama bunu yaptıklarına göre demekki onlar zaten başından beri aleviliğe inanmamış.isteyerek inanarak kabul etmemiş.onları alevi diye de nitelendirmemek gerekir.ben isim bulamıyorum doğrusu.bırakalım da dönen dönsün yolundan sonunda ne olacak görelim hep birlikte.yanlış yaptklrnı anlayınca zaten geri dönerler ama bu doğru olurmu bilemem.

kardeş alevilik bir dindir bazı aleviler kendilerini din değil kültür olarak görmek isteyebilir.
ama hatayda yaşayan aleviler kendilerini kültür olarak kabul etmez islamın öz gerçek dini olarak kabul ederler.

seyyah1982
08.03.2007, 17:11
misyonerlerin aleviligi hedef seçtikleri konusunda ciddi şeyler duymuştum...

CANDAVUT
08.03.2007, 17:23
candavut
kardeş onların sünniliği benimsemessi bizleri üzmüyor bizi şaşırtıyor. sanırım sende onlar gibi sünnilik inancını yeteri kadar iyi bilmiyorsun . forum içinde yazılmış sünnilikle ilgili, sünni kaynaklı yazılar var onları okumanı tavsiye ediyorum.
belkide kendi inancının gerçek yüzünü görürüdün.
selamlar.

okudum bir çoğunu,
mesela
imamı azam ebu hanife hakkında yazılanları incelediğimde karşıma çıkan bir kaç şey var onları anlatayım.

bazıları, özellikle ilk mesajlarda çok güzel yazmışlar. tarihsel ve dinsel ayrıntılarla gerçeği anlatmışlar. takdirle karşılıyorum.
fakat bir kısmı yine "neden?" diye sorduğum türden cevaplar vermişler.
mesela imamı azam lakabıyla anılan ebu hanifeneye neden imamı azam denildiğini sorgulamış, azam bilindiği üzere büyük- en büyük manalarına gelir. ve bunu 12 imam inancıyla kıyaslayarak yermiş.
1- imamı azam denilişi, ebu hanifenin, Hz. Ali'den büyük yada beygamberin ehlibeytinden büyük anlamında kullanılmamıştır. o bir saygı ifadesidir. ve en büyük kitleye sahip olması, mezhep imamlarının ilki olmasından dolayı bu lakabı geçmişlerimiz uygun görmüşler. fakat burada Hz. Ali'nin imamlığıyla kıyas yapmak ne bizim ne de bu tarz yorumda bulunan diğer arkadaşlarımın haddine değildir.
kaldı ki, imamı azam, bir görüş sunacağı zaman sırasıyla kuran/hadis/sahabe tavırları nı öncelik vermiştir. yani, ona bir konudaki islami hüküm sorulsa ve ona Hz. Ali den nakledilmiş sahih bir rivayet ulaşmış olsa, direk sunacağı görüş Hz. Ali'nin ki olur. Bence sizler, biraz sunni mezhep imamlarının, emevilere karşı ehlibeyt taraftarlığı yaptığı için gördüğü zulümleri okusanız, belki daha iyi anlaşılacak özümüz. ve imamı azam, imam Cafer-i sadık tan eğitim almıştır.
(kıyas hakkında İmam Cafer ile ebu hanife arasında geçtiği nakledilen hikayelerin aktarımlarında da yer yer saptırmalar tesbit ettiğmi de eklemek isterim, eğer iddia edildiği gibi olsaydı İmam Cafer-i Sadık imamı azamı meclisinde tutar mıydı? onun adına konuşmak haddim değil, sadece sorguluyorum, iddialara karşılık )
inacımın gerçek yüzü, peygamberin sunnetleri, hadisleri, kuran,ehlibeytin aktardıkları ,sahabelerin islamı yaşayış biçimleri, alimlerin görüşleri...
bunlardan müteşekkildir.

ve alevilikten dönmeler için, onlara alevi demeyiniz, onlar zaten aleviliği özümsememişler, bize zarar vereceklerine gitsin ne olmak istiyorsa o olsun diyenlere katılıyorum.
fakat konuya şu şekilde bakıyorum,
darvinin evrim teorilerinin içinde, (darvinci değilim)
doğada elemenin olduğundan bahseder. güçsüzler, ortam şartlarına uyamayan, zorluklarla baş edemeyen, hayatta kalmayı başaramayan canlıların giderek yok olduğunu ve kalanların neslin devamlılığını sağlayacak güçte ve uyumlulukta olduğunu ve doğanın bu şekilde bazı canlı gruplarını elemine ettiğini yazar.
ben diyorum ki,
aleviliğin içinde, aleviliğin şartlarını yerine getirememiş, uygulayamamış, alevi olarak kalamamış kişilerin başka inançlara geçmesi, kalanların aleviliğin devamlılığı konusunda daha güçlü bir nesli teşkil edeceği gerçektir.

saygılarımla...

mekzunsincari
08.03.2007, 17:27
misyonerlerin aleviligi hedef seçtikleri konusunda ciddi şeyler duymuştum...

çok doğru nedeni bizler tüm dinlere hoş görü ve kardeşçe yaklaşıyoruz daha öncede dediğim gibi dini yönden cahil ve özünü kültürünü bilmeyenler bu misyonerlerin tuzağına düşüyor.

buğra
08.03.2007, 17:33
misyonerliği çok güzel tarif etmşsn.tebrikler.evet onların amacaı hoşgörülü olanlardır.onları kavgacı hale getrmktr.ama ben inanıyrm ki aleviler asla bunlara kanmaz.onlar yıllarca kendilrne kötlk yapanlara karşı bile iyi oldular.o yüzden kimse korkmasın.

yeliz24
08.03.2007, 17:41
alevilikten dönenler bence aleviliğe yeterince sahip çıkmadıkları için vurdumduymaz olup dönenler oluyor o onların sorunu ama gerçek acı sorun

mekzunsincari
08.03.2007, 17:53
okudum bir çoğunu,
mesela
imamı azam ebu hanife hakkında yazılanları incelediğimde karşıma çıkan bir kaç şey var onları anlatayım.

bazıları, özellikle ilk mesajlarda çok güzel yazmışlar. tarihsel ve dinsel ayrıntılarla gerçeği anlatmışlar. takdirle karşılıyorum.
fakat bir kısmı yine "neden?" diye sorduğum türden cevaplar vermişler.
mesela imamı azam lakabıyla anılan ebu hanifeneye neden imamı azam denildiğini sorgulamış, azam bilindiği üzere büyük- en büyük manalarına gelir. ve bunu 12 imam inancıyla kıyaslayarak yermiş.
1- imamı azam denilişi, ebu hanifenin, Hz. Ali'den büyük yada beygamberin ehlibeytinden büyük anlamında kullanılmamıştır. o bir saygı ifadesidir. ve en büyük kitleye sahip olması, mezhep imamlarının ilki olmasından dolayı bu lakabı geçmişlerimiz uygun görmüşler. fakat burada Hz. Ali'nin imamlığıyla kıyas yapmak ne bizim ne de bu tarz yorumda bulunan diğer arkadaşlarımın haddine değildir.
kaldı ki, imamı azam, bir görüş sunacağı zaman sırasıyla kuran/hadis/sahabe tavırları nı öncelik vermiştir. yani, ona bir konudaki islami hüküm sorulsa ve ona Hz. Ali den nakledilmiş sahih bir rivayet ulaşmış olsa, direk sunacağı görüş Hz. Ali'nin ki olur. Bence sizler, biraz sunni mezhep imamlarının, emevilere karşı ehlibeyt taraftarlığı yaptığı için gördüğü zulümleri okusanız, belki daha iyi anlaşılacak özümüz. ve imamı azam, imam Cafer-i sadık tan eğitim almıştır.
(kıyas hakkında İmam Cafer ile ebu hanife arasında geçtiği nakledilen hikayelerin aktarımlarında da yer yer saptırmalar tesbit ettiğmi de eklemek isterim, eğer iddia edildiği gibi olsaydı İmam Cafer-i Sadık imamı azamı meclisinde tutar mıydı? onun adına konuşmak haddim değil, sadece sorguluyorum, iddialara karşılık )
inacımın gerçek yüzü, peygamberin sunnetleri, hadisleri, kuran,ehlibeytin aktardıkları ,sahabelerin islamı yaşayış biçimleri, alimlerin görüşleri...
bunlardan müteşekkildir.

ve alevilikten dönmeler için, onlara alevi demeyiniz, onlar zaten aleviliği özümsememişler, bize zarar vereceklerine gitsin ne olmak istiyorsa o olsun diyenlere katılıyorum.
doğada elemenin olduğundan bahseder. güçsüzler, ortam şartlarına uyamayan, zorluklarla baş edemeyen, hayatta kalmayı başaramayan canlıların giderek yok olduğunu ve kalanların neslin devamlılığını sağlayacak güçte ve uyumlulukta olduğunu ve doğanın bu şekilde bazı canlı gruplarını elemine ettiğini yazar.
ben diyorum ki,
aleviliğin içinde, aleviliğin şartlarını yerine getirememiş, uygulayamamış, alevi olarak kalamamış kişilerin başka inançlara geçmesi, kalanların aleviliğin devamlılığı konusunda daha güçlü bir nesli teşkil edeceği gerçektir.

saygılarımla...

kardeş unutmayalım ki ebu hanife ye ölümünden sonra hiç küçümsenmeyecek bir rütbe veridi bu rütbeyide abbasi zihniyeti verdi amaç müslümanları ehli beyt çatısı altından çıkarmak kendi istekleri doğrultusunda bir din yaratmak.ve bunu başardılar.

ama o zaman da biz ehli beyt yolunda giden aleviler için bir değişim olmadı. o zaman da çürükler taraf değiştirdi. şimdide din değiştiriyor.
ebu hanifeye gelince imam cafer sadık (as)'ın yanında sadece iki yıl kaldı.
ebu hanife bu ikiyıl için " o iki yıl olmasaydı helak olurdum demiştir.
ayrıca imam cafer sadık (as) kapısı herkese açıktı. imama cafer sadık(as)'ın yanından ayrıldıktan sonra kıyas ilmine başvurduğunu ve değiştiğini unutmayalım. onun bu yönünü ehli sünnet kesiminin bir çok alimi de tenkid etmişlerdir. kitaplarında bunları zikretmişlerdir.

bunlardan müteşekkildir.

seni incitmek istemem ama peygamberimizin sünneti diyorsun, hangi sünnet kaldıki geriye? ku'an diyorsun baş göz üstüne ama kendi inancınıza göre yorumluyorsunuz. hadisler diyorsun, tahrifedilmeden gelen hadislerin kaçı günümüze ulaştı? ehli beytin senin için anlamını bilmem o yüzden yorum yok. sahabelerin islam anlayışı diyorsun, sahabelerin gerçek yüzünü biliyormussun? peygamberden sonra neler yaptıklarını biliyormussun.
alimler diyorsun bu alimler ebu hanife ve diğer mezhep imamları gibiyse sizin durum vahim.

alevi olmak kolaybir şey değildir.
zor bir yoldur ve herkes bu yolun yolcusu olamaz.
selamlar.

anibal
08.03.2007, 18:51
Alevilikten dönen varsa dönsün.
bana göre dönenler Aleviliği iyi anlayamamış insanlardır.
biz kalanlarla Aleviliği yaşatırız.sonsuza kadar

YoRuM78
09.03.2007, 00:30
ben bugune kadar çevremde böyle bir şeyle karşılaşmadım dahası Allah'ta karşılaştırmak nasip etmesin.alevilikten dönenlere bir anlam veremiyorum, sadece üzülüyorum:(.bizim gibi özgür, bizim gibi gelenekleri olan, bizim gibi insanlara düşkünlüğü olan baska birileri varmı bilemiyorum.

dus_sokagi
09.03.2007, 00:48

saygılarımla canlar...

biz hic bir inanci kucumsemediyimiz gibi sunniliyide kucumsemiyoruz arkadasim biz herzaman sunu soyluyoruz herkesin kendi inanci kendine.

bizim yadirgadigimiz alevilerin sunniler tarafindan bukadar aci cekmesi saglanmisken kalkip bi koyun oldugu gibi sunni olmasi.bizim yadarigadigimiz bizim zorumuza giden biz insana okadar sicak yaklasirken insanlarin biz alevileri yok etmeye calismasi.biz hatay halki olarak yuz yillardir sunnilerle kardes gibi yasamis insanlari guzel kardesim.

arkadas_62
09.03.2007, 02:06
Mrb kardeşim evet bende aleviydim ama şimdi degilim tabiki alevilikten dönenler var dedigine katılıyorum alevilerde dini olarak zorunluluk yok ama şuda bir gerçek benim ailem hayla alevi bana alevilikle ilgili hiç bir yaptırımın getirinin analizini açıklamasını yapmadılar ben kendimi bildigimde h.z alinin fotografını duvarımızda asılı gördüm haylada evimizin duvarında asaletiyle duruyor o resim ama biz sadece alevi oldugumuzu o resimle yaşadık ve o resimle gördük aileme sonsuza kadar saygım var bende dinimi degiştim ve şimdi ruhen ve vicdanen rahatım nemi oldum evet hırıstıyanım bu benim seçimim ailem kesinlikle tavır koymadılar beni kınayıp eleştirmediler bu benim kişisel seçimimdi ve kimseden de eleştiri almak istemiyorum lütfen bana eleştirisel boyutta yaklaşmayın ben zamanı ve yeri geldiginde rabbe hesabımı vericem kimseyle bu husuta tartişmak istemiyorum bu bir.ikincisi kınayan arkadaşlarımada bir cevap en azından sofu olmadı hiristiyan olmak sofu olmaktan kat kat daha iyidir...

ernic 45
09.03.2007, 04:02
bizim alevilerde hosgörüvardir fazlada hosgörü insanlari degistiriyor ben alevi diyebilmek icin önce musayib olunur yol edep erkani durulur bunu yapmayan alevilikle ne dogru yolda inanabilirki dönenler var tabi gizlenmekten geliyor dönenler misal bazi bildim amasyali aleviler camiye gidiyo cem evinede gidiyo insan bi kararda kalir dönen kendisi bilir

CANDAVUT
10.03.2007, 12:04
kardeş unutmayalım ki ebu hanife ye ölümünden sonra hiç küçümsenmeyecek bir rütbe veridi bu rütbeyide abbasi zihniyeti verdi amaç müslümanları ehli beyt çatısı altından çıkarmak kendi istekleri doğrultusunda bir din yaratmak.ve bunu başardılar.

ama o zaman da biz ehli beyt yolunda giden aleviler için bir değişim olmadı. o zaman da çürükler taraf değiştirdi. şimdide din değiştiriyor.
ebu hanifeye gelince imam cafer sadık (as)'ın yanında sadece iki yıl kaldı.
ebu hanife bu ikiyıl için " o iki yıl olmasaydı helak olurdum demiştir.
ayrıca imam cafer sadık (as) kapısı herkese açıktı. imama cafer sadık(as)'ın yanından ayrıldıktan sonra kıyas ilmine başvurduğunu ve değiştiğini unutmayalım. onun bu yönünü ehli sünnet kesiminin bir çok alimi de tenkid etmişlerdir. kitaplarında bunları zikretmişlerdir.

bunlardan müteşekkildir.

seni incitmek istemem ama peygamberimizin sünneti diyorsun, hangi sünnet kaldıki geriye? ku'an diyorsun baş göz üstüne ama kendi inancınıza göre yorumluyorsunuz. hadisler diyorsun, tahrifedilmeden gelen hadislerin kaçı günümüze ulaştı? ehli beytin senin için anlamını bilmem o yüzden yorum yok. sahabelerin islam anlayışı diyorsun, sahabelerin gerçek yüzünü biliyormussun? peygamberden sonra neler yaptıklarını biliyormussun.
alimler diyorsun bu alimler ebu hanife ve diğer mezhep imamları gibiyse sizin durum vahim.

alevi olmak kolaybir şey değildir.
zor bir yoldur ve herkes bu yolun yolcusu olamaz.
selamlar.

beni inciltmedin. aksine kendi görüşünü güzelce açıkladığını görmek beni sevindirdi.
doğru, hadislerlerden günümüze sahih olarak gelebinlerin sayısı az. en sahih olanların toplandığı sahih-i buhari de bile bu gün bazı hadis bilimciler bazı hadislere ihtilaf ediyorlar.
sahabelerin gerçek yüzü derken neyi kastettiğini tam anlamadım. şayet, peygamber efendimizin vefatı sonrası yaşanan karışıklıklarla ilgili
ise söylediklerin, şunu bilmelisin ki biz onlar arasında şu kötüdür bu iyidir demez, hepsine saygı ve sevgi besleriz. mesela, sizin hilafet meselesi ile ilgili yaşananları yorumlayış biçiminiz ve vardığınız sonuçlar bizim düşüncelerimizden çok uzak. yani sahabelerin gerçek yüzü sorusu bana sorulacak bir soru değildi.
ve ehlibeytin benim için anlamı yine peygamberimizin hadisleri ışığında oluşmuş, sevgi saygı ve muhabbettir.

kıyas ilmi için küçük bir detay,
bilindiği gibiiçtihada varmanın değişik yolları var, bu yolları kullanmanın da değişik temel ilimleri oluşmuş zamanla, kelam,ilim,tefsir,hadis> icma,kıyas,rey...
kıyas dediğiniz gibi Hz. Caferi Sadık (salat ve selam ona olsun) tarafıdan eleştirilmiş ve bidat kabul edilmiştir. buraya kadar doğru.
fakat mezhepleri incelerken, ebu hanife ve İmam Cafer-i Sadık buluşmasında geçenleri hatırımda kaldığı kadar aktarayım. inanıp inanamak size kalmış tabiki.

peygamber nuru Caferi sadık , ebu hanifeye hitaben
-sen misin şeytan işi kıyasla dedemin dinini değiştirmeye kalkan!!
ebu habife cevaben,
- şimdi sorarım size, meni (sperm) mi pistir yoksa idrar mı? deyince
-Caferi sadık ,
-idrar der ( çünkü hakikaten meni de sadece protein ve organik moleküller mevcuttur, oysa idrarda amonyak ve minarel tarzı atık ürünler mevcuttur)
ebu hanife
- eğer denildiği türden kıyas yapsaydım, cenabet olduktan sonra değil, idrar yapıldıktan sonra gusül alınmalı sonucuna varırdım.
...
bu gibi 2 soru cevaptan sonra, Caferi Sadık, kendisine anlatılanların çarpıtma olduğunu anlar ve Ebu Hanifeyle sarışarak birbirlerini övücü sözler söyledikten sonra Ebu hanifenin iki yıllık peygamber ocağı- ehlibet ilmi öğrenciliği başlar.

ek)))
İmam-ı Şabi’nin tavsiyesiyle ilme sarılıp, ders halkalarına devam etmeye başlamıştır. İmam-ı A’zam önce kelam ilmini, iman ve itikadı ve münazara bilgilerini Şabi’den öğrenmiştir. Daha sonra Hammad bin Ebi Süleyman’ın ders halkasına katılarak fıkıh ilmine başlamıştır. Hammad’ın derslerine yirmi sekiz yıl devam etmiştir.

Hocası Hammad’ın dersine devam ettiği sırada sık sık Hicaz’a gidip Mekke ve Medine’de çoğu Tabiinden olan âlimler ile görüşür, onlardan hadis rivayeti dinler ve fıkıh müzakereleri yapardı. Ehl-i beytten Zeyd bin Ali’den, Muhammed Bakır’dan ilim öğrendi

İmam-ı A’zam, ömrü boyunca, insanları, imandan ayırmaya çalışan ve kendilerine “Dehriyyun” denilen fırkalarla mücadele etmiştir. Bunların başında ibni Sebeciler, Hariciler ve Mürcie, Mutezile, Cebriyye gibi fırkalar gelmekteydi.

İmam-ı A'zam bütün zorlamalara rağmen hükümet ve siyaset işlerine karışmamıştır. İkinci Abbasi halifesi Ebu Cafer Mensur bu yüzden İmam-ı A'zamı hapsettirip işkence yaptırmış ve zehirleterek öldürtmüştür.

derbeder24
10.03.2007, 12:22
Sİzce O DÖnenler Zaten GerÇekten Alevİmİydİlerkİ.bence Hayir...onlar Zaten HİÇ Alevİ Olmadilar Olamadilar....alevİyİm Sadece Ben Alevİyİm Demekle Olmuyor... Ben Alevİyİm..

CANDAVUT
10.03.2007, 12:25
arkadaşlar daha önc yazdım tekrar yazıyorum ve birçoğunuzun buna katılacağından eminim.

alevilikten dönmeler için, onlara alevi demeyiniz, onlar zaten aleviliği özümsememişler, bize zarar vereceklerine gitsin ne olmak istiyorsa o olsun diyenlere katılıyorum.
ben diyorum ki,

saygılarımla...

maymay
10.03.2007, 13:03
"Dönen dönsün, ben yolumdan dönmezem"

nesem24
10.03.2007, 13:40
arkadaşlar,bu hayatta yapacaklarımız kendimiz içindir.ben oruç tutmanın,namaz kılmanın kimseye zararı dokunmaz kanaitindeyim.oniki imamlar için tutulan da oruçlar allah için.ramazan tutulan orucular allah için.kimse bilmiyo hangisi doğru hangisi yanlış.bir takım aleviler bunları yapıyo diye onları yadırgamam yanlış olur.bizim inancımızda hoşgörüde vardır.bana düşen de herkesin inancına saygı duymak.

Nesimi
10.03.2007, 13:51
arkadaşlar,bu hayatta yapacaklarımız kendimiz içindir.ben oruç tutmanın,namaz kılmanın kimseye zararı dokunmaz kanaitindeyim.oniki imamlar için tutulan da oruçlar allah için.ramazan tutulan orucular allah için.kimse bilmiyo hangisi doğru hangisi yanlış.bir takım aleviler bunları yapıyo diye onları yadırgamam yanlış olur.bizim inancımızda hoşgörüde vardır.bana düşen de herkesin inancına saygı duymak.

İnanca saygı duymak güzeldir ancak kendi inancımızı korumamızda gerekiyor ona saygı buna saygı bir bakarız gün gelmiş Alevilik kalmamış. Bu mantığa göre Namaz kılsa, Oruç tutsa saygı duyarız ama Hristiyan olsa vs saygı duymayız Alevi değil deriz bu yanlış. Alevilik Alevilikdir, Müslümanlık(Sunni), Hristiyanlık kendisidir biz Aleviliğin inanc esaslarını korumalıyız

halitseyfi
10.03.2007, 13:56
Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan

Koyun beni Hak aşkına yanayım
Yolumdan dönüp mahrum mu kalayım

Benim pirim gayet ulu kişidir
Yediler ulusu, Kırklar eşidir
On İki İmamın server başıdır

Kadılar müftüler fetva yazarsa
İşte kemend, işte boynum asarsa
İşte hançer, işte kellem keserse

Ulu mahşer günü olur Divan kurulur
Suçlu, suçsuz gelir anda derilir
Piri olmayanlar anda bilinir

Pir Sultan'ım arşa çıkar ünümüz
O da bizim ulumuzdur pirimiz
Hakka teslim olsun garip canımız

Yolun ne olduğunu unutan, asimile olan aleviler oldukça fazla. Bu da bizlerin, yol ehlilerinin, yolu anlatmayan ailelerin...... yani direnmeyen alevilerin suçu.

Yoldan çıkanlar,yani dönenlerde kraldan çok kralcı oluyorlar.

tunceli didem
10.03.2007, 14:04
Donenler var ama bu ister istemez uzuyor insani guzel bir kulturumuz var guzel bir inancimiz var ne eksiklir goruyorlar anlamiyorum. Bir de camiye giden aleviler var burda cok goruyorum buna alevilikmi denir?? alevilikte boyle bir sey varmi??????

ankh
10.03.2007, 16:03
Bir arkadaşım var tanıştığımda hırıstiyan olmuştu zaten ama türk anne babadan geldiğini gördüm açıkcası aslını araştırıpdamı oldun diye sormadım o kadar inançlı o kadar bağlıki inancına katolik kendisi 20 kişi eğitim almışlar onunla birlikte 3 kişi bu eğitimi tamamlamış 6 yıl sürmüş bu sanıyorum ve hep sınanmışlar onun söylemlerinde yola çıkarak söylüyorum protestanlar da herkesi hırıstiyan yapalım mantalitesi daha yaygınmış hatta onu yanına çekmek için de uğaşmışlar neyse konunun özüne gelince arkadaşımın babasıyla konuşunca alevi olduklarını öğrendim ama ne yazıkki bu konuda eksik olduklarını fark ettim çünki arkadaşım sünni öğretileriyle din eğitimi almış buda okuldan aldığı bilgilerden öte değilmiş ilk gittiğinde kiliseye kendini oraya ait hissetmiş tanıştığımızdan beri alevileri görüyo öğretileriyle ilgileniyo hatta cem evine bile geldi benimle bazan konusu olunca hırıstiyan olmadan önce aleviliği tanısaydım kesinlikle alevi olurdum diyo hiç bir zaman diyemedim sende aleviymişsin diye içimde buruk bu hüzünle tebessüm ediyorum bence aileye çok fazla görev düşüyor ben arkadaşıma saygılıyım aileler çocuklarına baskı unsuru yaratmadan öğretmeliler ama herşeye rağmen sonuç tercih kişinin kendisinin olmalı.

mekzunsincari
10.03.2007, 19:29
Değerli candavut kardeşim.
Öncelikle hadisler konusunu kabul etmen beni sevindirdi.
Bazı konularda mutaassıp olmamak lazımdır. Sonuç itibarı ile ilmi bir tartışma yapıyoruz.
Amaç gerçeklerin açığa çıkmasıdır.

[QUOTE=CANDAVUT;375275]beni inciltmedin. aksine kendi görüşünü güzelce açıkladığını görmek beni sevindirdi.
doğru, hadislerlerden günümüze sahih olarak gelebinlerin sayısı az. en sahih olanların toplandığı sahih-i buhari de bile bu gün bazı hadis bilimciler bazı hadislere ihtilaf ediyorlar.
....
bilindiği gibiiçtihada varmanın değişik yolları var, bu yolları kullanmanın da değişik temel ilimleri oluşmuş zamanla, kelam,ilim,tefsir,hadis> icma,kıyas,rey...
kıyas dediğiniz gibi Hz. Caferi Sadık (salat ve selam ona olsun) tarafıdan eleştirilmiş ve bidat kabul edilmiştir. buraya kadar doğru.
fakat mezhepleri incelerken, ebu hanife ve İmam Cafer-i Sadık buluşmasında geçenleri hatırımda kaldığı kadar aktarayım. inanıp inanamak size kalmış tabiki.

ebu habife cevaben,
-Caferi sadık ,
-idrar der ( çünkü hakikaten meni de sadece protein ve organik moleküller mevcuttur, oysa idrarda amonyak ve minarel tarzı atık ürünler mevcuttur)
ebu hanife
- eğer denildiği türden kıyas yapsaydım, cenabet olduktan sonra değil, idrar yapıldıktan sonra gusül alınmalı sonucuna varırdım.
...
bu gibi 2 soru cevaptan sonra, Caferi Sadık, kendisine anlatılanların çarpıtma olduğunu anlar ve Ebu Hanifeyle sarışarak birbirlerini övücü sözler söyledikten sonra Ebu hanifenin iki yıllık peygamber ocağı- ehlibet ilmi öğrenciliği başlar.

QUOTE]

Öncelikle imam Cafer sadık (as) kıyas ilminin şeytan işi olduğunu söyleyecek sonrada ebu Hanife kıyas ilmiyle imam Cafer sadık (as)’a bir şeyler öğretecek!!!
1- bu hadisin kaynağı nedir? Mümkünse nerden geldiği belli olmayan hadisler vermeyiniz. Ben genelde sizlere kaynak olarak verdiğim hadisler ehli sünnet kitaplarındandır.
2- Ehli sünnet cemaatinin diğer hadisleriyle çelişiyor. Örnek:
. Resulullah (saa) şöyle buyurdu: “Onlardan (Ehl-i Beyt’imden) öne geçmeyin ki, helâk olursunuz; geri de kalmayın yine helâk olursunuz. Ve onlara bir şey öğretmeye kalkışmayın ki, onlar sizden daha bilgilidirler.” Şeyhülislam Süleyman el-Kunduzi el-Belhi el-Hanefi Yenabi’ül Mevedde İstanbul baskısı(Sayfa: 37)

İbn-i Hacer “Savaik” adlı kitabının 135. sayfasındaki “Vasiyyet’un Nebiy” bölümünde Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
“Kur’ân ve Ehl-i Beyt’im sizin aranızda benim emanetimdir. Kim bu ikisine birlikte sarılırsa hiçbir zaman sapmaz.”
İbn-i Hacer burada diyor ki, bu hadisi teyit eden başka bir hadis de vardır; o da Resulullah’ın buyurduğu şu hadistir:
“Kur’ân ve Ehl-i Beyt’ten ne ileriye geçin ve ne de geriye kalın; yoksa helak olursunuz ve onlara bir şey öğretmeye de kalkışmayın; çünkü onlar sizden daha alimdirler.”
İbn-i Hacer bu hadisleri naklettikten sonra görüşünü şöyle belirtiyor: “Bu hadisler Peygamber’in Ehl-i Beyti’nin ilmi mertebe ve dini vazife açısından başkalarına oranla öncelik hakkına sahip olduklarına delildir.”
Peygamberimiz hz. Muhammed (s) Ğadir hum hutbesinden alıntı:
….
O zaman şöyle buyurdular: “Ey insanlar! Ben sizden önce (Kevser Havuzu başında) hazır olacağım ve siz havuz başında benim yanıma geleceksiniz. O havuzun genişliği, Busra ile San’a arası kadardır. O havuzda, gökteki yıldızlar kadar gümüş kadehler vardır. Orada, ben iki değerli ve kıymetli emanetim hakkında sizi sorguya çekeceğim. O halde onlara karşı benden sonra nasıl davranacağınıza dikkat edin."
Birisi: “Ya Resulullah! O iki değerli emanetin nedir?” diye sordu.
Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular: “Onlardan biri, Allah’ın kitabı Kur’an’dır ki, onun bir ucu Allah’ın elinde, bir ucu da sizin elinizdedir; ona sarılın ve ondan asla ayrılmayın. Diğeri de, benim öz akrabalarımdan olan Ehl-i Beytimdir. Latif ve Habir olan Allah bana bildirmiştir ki, o ikisi havuzun başında bana ulaşıncaya kadar asla birbirlerinden ayrılmayacaklar. Ben de Rabbimden onlar için bunu istedim. Öyleyse ey insanlar, onlardan öne geçmeyin, yoksa helâk olursunuz; onlardan geri de kalmayın, yoksa yine helâk olursunuz; onlara bir şey öğretmeye de kalkışmayın; çünkü onlar sizden çok daha bilgilidirler." - Mecma-üz Zevaid. Bu hadisin bazı bölümleri Hakim’in Müstedrek’inde (c.3, s.109-110) ve İbn-i Kesir’in tarihinde (c.5, s.209) nakledilmiştir.

Bu hadislerde açıkça ehli beyte kimsenin bir şey öğretmeye gücünün yetmeyeceği anlaşılmaktadır. Acaba ebu Hanife hangi ilmiyle imam Cafer sadık (as) bir şeyler öğretecek?

mekzunsincari
10.03.2007, 19:32
ek)))
İmam-ı Şabi’nin tavsiyesiyle ilme sarılıp, ders halkalarına devam etmeye başlamıştır. İmam-ı A’zam önce kelam ilmini, iman ve itikadı ve münazara bilgilerini Şabi’den öğrenmiştir. Daha sonra Hammad bin Ebi Süleyman’ın ders halkasına katılarak fıkıh ilmine başlamıştır. Hammad’ın derslerine yirmi sekiz yıl devam etmiştir.

Hocası Hammad’ın dersine devam ettiği sırada sık sık Hicaz’a gidip Mekke ve Medine’de çoğu Tabiinden olan âlimler ile görüşür, onlardan hadis rivayeti dinler ve fıkıh müzakereleri yapardı. Ehl-i beytten Zeyd bin Ali’den, Muhammed Bakır’dan ilim öğrendi

.

Beklide sizin okuduğunuz tarihte böyle yazıyor olabilir. Ama ebu hanifeyle ilgili okumadığınız bazı gerçekleri sizinle paylaşayım.

Ebu Hamid Gazali “Menhul’un- fi İlm’il Usul” adlı kitabında şöyle söylüyor: “Ebu Hanife şeriatın altını üstüne getirerek onu perişan etti, şeriatın yolunu değiştirdi ve şeriatın bütün kanunlarını, icat ettiği bir takım asıllarla (kaidelerle) viran etti. Herkes böyle bir işi kasıtlı ve yaptığının bilincinde olduğu halde helal bilerek yapar ve yaptığı işi de helal bilirse kâfidir. Herkes böyle bir işi helal bilmeyerek yaparsa fasıktır.”
Ehli sünnetin büyük âlimlerinden olan “Keşşaf Tefsiri”nin yazarı Zemahşeri “Rabi’ul- Ebrar” kitabında şöyle yazmıştır; Yusuf bin Ebsat diyor ki; “Ebu Hanife Hz. Peygamber’in hadisleriyle çelişen dört yüzden fazla hadis nakletmiştir.”
Yine Ebu Yusuf diyor ki; Ebu Hanife şöyle buyurdu: “Peygamber beni görseydi, benim söylediklerime tabi olurdu!”
Ebu Hanife’yi yeren birçok sözler Ehli sünnetin büyük alimlerinin kitaplarında mevcuttur. Ebu Hanife veya diğer üç mezhep imamları hakkında Gazalinin “Menhul” kitabına, Şafii'nin “Nuket’uş- Şerife” kitabına, Zemahşeri’nin “Rabi’ul- Ebrar”ına ve İbn-i Cevzi’nin “Müntezam” kitabına müracaat edebilirsiniz. Hatta Gazali “Menhul” kitabında daha ileri giderek diyor ki; “Ebu Hanife’nin sözlerinde birçok hata vardır. O hadis, lügat ve nahiv ilimlerini de bilmiyordu.”
Yine o şöyle yazmış: “Ebu Hanife (Kur’ân’dan sonra dinin esas ve temeli olan) hadis ilmini bilmediğinden dolayı kıyasa başvuruyordu. Oysa kıyasla ilk amel eden şeytandı.”
İbn-i Cevzi “Müntezam” kitabında şöyle diyor: “Herkes Ebu Hanife’nin hataları konusunda ittifak etmiştir. Ama onu hatalarından dolayı suçlayanlar üç gruba ayrılmaktadır. Bir grup onu Usul-u Akait’te sabit bir görüşe sahip olmadığından dolayı suçluyor. Bir grup onu hadis ilminde kuvvetli bir hafızaya sahip olmadığından dolayı suçluyor. Diğer bir grup ise onu kendi reyi ve kıyas ile amel ettiğinden dolayı suçluyor. Onun bazı reyleri sahih hadislerin aksinedir.”
Ehli sünnet kendisi ebu hanifenin ilim yönünden bir şey bilmediğini söylerken. Bu zat çıkıp imam Cafer sadık (as) ilim öğretecek? Verdiğiniz hadis tamamen doğruluktan uzak.

mekzunsincari
10.03.2007, 19:43
sahabelerin gerçek yüzü derken neyi kastettiğini tam anlamadım. şayet, peygamber efendimizin vefatı sonrası yaşanan karışıklıklarla ilgili
ise söylediklerin, şunu bilmelisin ki biz onlar arasında şu kötüdür bu iyidir demez, hepsine saygı ve sevgi besleriz. mesela, sizin hilafet meselesi ile ilgili yaşananları yorumlayış biçiminiz ve vardığınız sonuçlar bizim düşüncelerimizden çok uzak. yani sahabelerin gerçek yüzü sorusu bana sorulacak bir soru değildi.
ve ehlibeytin benim için anlamı yine peygamberimizin hadisleri ışığında oluşmuş, sevgi saygı ve muhabbettir..

son olarak sahabeler gerçek yüzü derken, kastım sadece hilafet meselesi değildi. Sana birkaç hadis vereceğim. Ama eğer istersen yeni bir topik açalım sahabeleri orada tartışalım. Buradaki konu Alevilikten dönmeler var mı? Ve konuyu başka yöne çekmeyelim.

1) sahabelerin kendi itirafları: sahih’i Buhari de c.2 s.135.te Enes ibn’i malik, resulullahtan naklediyor: resulullah (s) ensar’a şöyle buyurdu: “sizler benden sonra yoksulluk göreceksiniz; Allah ve resuluyla havuzun yanında buluşuncaya dek sabredin.” Enes dediki: “ama bizler sabredemedik”.
2) Sahih’i buhari c.2 s.201. ömer ibin’i hattab’ın menakib babında şöyle yazıyor: “ömer vurulduğunda çok rahatsızdı; ibni abbas teselli olarak şöyle dedi: “ey müminlerin emiri! Her ne olursa olsun yine sen resulullah’la beraber oldun ve bu beraberliği iyi yaptın; ondan ayrıldığın vakit o senden razı idi. Sonra ebu Bekir ile beraber oldun ve onunla da iyi beraberlikte bulundun. Ondan ayrıldığın zaman o senden razı idi ve ondan sonra onların sahabeleriyle birlikte oldun ve onlarla iyi yoldaşlık ettin. Eğer şimdi onlardan ayrılıyorsan şüphesiz senden razıdırlar.” Ömer dedi ki: peygamberle beraberliğim ve onun benden razı olması, Allah’ın bana bir lutfu idi; ama ebu bekir ile birlikte olup onun benden razı olması yine Allah’ın bana bir ihsanı idi, ama benim üzüntüm ve derdim, sen ve senin sahaben içindir. Vallahi eğer dünya dolusu altınım olsaydı Allah’ın azabını görmeden ondan kurtulmak için hepsini verirdim.” Acaba ömer neden bu kadar çok korkuyor?
3) Ömerin dedikleri bununla da kalmıyor. İbni teymiye’nin minhac’ussünnet kitabı c.3 s.131 ve ibni neim’in hilyetul evliya’sı c.1 s.52. de ömer diyor ki: “keşke bir koyun olup iyice beslenseydim, iyice semizlendikten sonra sahibim ziyaretine gelen sevdiği bir dostu için beni kesseydi onlar etimden bir kısmını kebap edip yeseydiler ve azere olarak çıkarsaydılar; ama insan olmasaydım.”
4) Ebu bekirde buna benzer sözler söylüyor. Tarih’i teberi, s.41; er’riyaz’un nezira c.1 s.134; kenz’ul ummal s.361; ibni teymiye’nin minhac’us sünnet’i, c.3 s.120. de şöyle akledilmiştir: ebu Bekir ağacın başında duran kuşa bakarak şöyle demiştir: “ey kuş, ne mutlu sana sebzelerden yiyor ve uçup ağacın üstüne konuyorsun; ne hesap derdin var ne de azaptan (korkun) keşke bende yol üstünde bir ot olsaydım; oradan geçen deve beni yeseydi ve ben onun dışkısı ile çıksaydım da insan olmasaydım.”
5) Başka bir yerde Tarih’i teberi, s.41; er’riyaz’un nezira c.1 s.134; kenz’ul ummal s.361; minhac’us sünnet, c.3 s.120. de ebu Bekir şöyle demiştir: “keşke annem beni doğurmasaydı; keşke harcın içindeki bir saman olsaydım demiştir.”
Sahabelerin hesap gününden bu kadar korkmalarının nedenini sana yine hadislerden açıklayayım:
6) Hz. Muhammed ashabı ile ilgili bir hadiste şöyle buyurmuştur: -buluşma yerimizde ben ayakta olduğum halde bir gurubu görüp tanıyacağım. Sonra benimle onların arasında birisi çıkarak onlara: “haydi gelin!” diyecek. Ben “onları nereye götürüyorsunuz?” diye sorduğumda “vallahi onları cehenneme götürüyoruz” diyecekler. Ben “rabbim onlar benim ashabındır” diyeceğim. Bana diyecekler ki: “senden sonra onların (ashabın) ne kadar doğruyu değiştirdiklerini bilmiyorsun. Sen onları terk ettiğin andan dinden dönüp cahiliyye devrine geri döndüler!!!” Bunun üzerine ben diyeceğim ki: “ Allah’ın rahmeti benden sonra dini değiştirenlerden uzak olsun. Onlardan (ashaptan) ancak deve sürüsünden ayrılan birkaç deve gibi çok azı kurtulacaktır!!!”
buhari “sahih” kitabında bu hadisin müşterek yanlarının zikredildiği yerler: haşır babı; Kevser havuzu babı ve fitneler babı.
7) Sahiheyn'de yine Huzeyfe radiyallahu anh'tan gelen bir rivayet söyledir: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"(Kiyamet günü, havz-i kevserime birkisim gruplar da gelecekler ki, onlar oradan uzaklastirilacaklar. Ben: "Onlar benim ashabimdir!" diyecegim. Fakat,
"Sen, onlarin arkandan neler islediklerini bilmiyorsun!" denilecek."
Buhari, Rikak 53; Müslim, Fezail 32, (2297).
Sanırım sorunun sadece hilafet meselesi olmadığını anlamışsındır. Sahabeler peygamberden hemen sonra din dışı büyük değişiklikler yapıyorlar. Son iki hadis bunun kanıtıdır. Daha öncede dediğim gibi kimsenin inancını zedelemek istemem ama lütfen kendi tarihinizi ve ehli sünnet inancını iyice ve tarafsız bir şekilde araştırın.
Not: bizler tüm sahabelerin kötü olduğunu iddia etmiyoruz. Kesinlikle iman sahibi bazı sahabeler vardı ama sayıları çok az.
Selamlar.

Black_Love
10.03.2007, 19:48
evet bencede dönenler var hatta benliğiini kaybedenlerde var cemevlerinde zaman geçirmek yerine bölücü örgütlerle aynı masada zaman geçirenleri çok görüyorum...

CANDAVUT
10.03.2007, 20:22
Değerli candavut kardeşim.
Öncelikle hadisler konusunu kabul etmen beni sevindirdi.
Bazı konularda mutaassıp olmamak lazımdır. Sonuç itibarı ile ilmi bir tartışma yapıyoruz.
Amaç gerçeklerin açığa çıkmasıdır.

[QUOTE=CANDAVUT;375275]beni inciltmedin. aksine kendi görüşünü güzelce açıkladığını görmek beni sevindirdi.
....

ebu habife cevaben,
-Caferi sadık ,
ebu hanife
...

QUOTE]

Öncelikle imam Cafer sadık (as) kıyas ilminin şeytan işi olduğunu söyleyecek sonrada ebu Hanife kıyas ilmiyle imam Cafer sadık (as)’a bir şeyler öğretecek!!!
1- bu hadisin kaynağı nedir? Mümkünse nerden geldiği belli olmayan hadisler vermeyiniz. Ben genelde sizlere kaynak olarak verdiğim hadisler ehli sünnet kitaplarındandır.
2- Ehli sünnet cemaatinin diğer hadisleriyle çelişiyor. Örnek:
. Resulullah (saa) şöyle buyurdu: “Onlardan (Ehl-i Beyt’imden) öne geçmeyin ki, helâk olursunuz; geri de kalmayın yine helâk olursunuz. Ve onlara bir şey öğretmeye kalkışmayın ki, onlar sizden daha bilgilidirler.” Şeyhülislam Süleyman el-Kunduzi el-Belhi el-Hanefi Yenabi’ül Mevedde İstanbul baskısı(Sayfa: 37)

İbn-i Hacer “Savaik” adlı kitabının 135. sayfasındaki “Vasiyyet’un Nebiy” bölümünde Hz. Peygamber’in şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
“Kur’ân ve Ehl-i Beyt’im sizin aranızda benim emanetimdir. Kim bu ikisine birlikte sarılırsa hiçbir zaman sapmaz.”
İbn-i Hacer burada diyor ki, bu hadisi teyit eden başka bir hadis de vardır; o da Resulullah’ın buyurduğu şu hadistir:
“Kur’ân ve Ehl-i Beyt’ten ne ileriye geçin ve ne de geriye kalın; yoksa helak olursunuz ve onlara bir şey öğretmeye de kalkışmayın; çünkü onlar sizden daha alimdirler.”
İbn-i Hacer bu hadisleri naklettikten sonra görüşünü şöyle belirtiyor: “Bu hadisler Peygamber’in Ehl-i Beyti’nin ilmi mertebe ve dini vazife açısından başkalarına oranla öncelik hakkına sahip olduklarına delildir.”
Peygamberimiz hz. Muhammed (s) Ğadir hum hutbesinden alıntı:
….
O zaman şöyle buyurdular: “Ey insanlar! Ben sizden önce (Kevser Havuzu başında) hazır olacağım ve siz havuz başında benim yanıma geleceksiniz. O havuzun genişliği, Busra ile San’a arası kadardır. O havuzda, gökteki yıldızlar kadar gümüş kadehler vardır. Orada, ben iki değerli ve kıymetli emanetim hakkında sizi sorguya çekeceğim. O halde onlara karşı benden sonra nasıl davranacağınıza dikkat edin."
Birisi: “Ya Resulullah! O iki değerli emanetin nedir?” diye sordu.
Resulullah (s.a.a) şöyle buyurdular: “Onlardan biri, Allah’ın kitabı Kur’an’dır ki, onun bir ucu Allah’ın elinde, bir ucu da sizin elinizdedir; ona sarılın ve ondan asla ayrılmayın. Diğeri de, benim öz akrabalarımdan olan Ehl-i Beytimdir. Latif ve Habir olan Allah bana bildirmiştir ki, o ikisi havuzun başında bana ulaşıncaya kadar asla birbirlerinden ayrılmayacaklar. Ben de Rabbimden onlar için bunu istedim. Öyleyse ey insanlar, onlardan öne geçmeyin, yoksa helâk olursunuz; onlardan geri de kalmayın, yoksa yine helâk olursunuz; onlara bir şey öğretmeye de kalkışmayın; çünkü onlar sizden çok daha bilgilidirler." - Mecma-üz Zevaid. Bu hadisin bazı bölümleri Hakim’in Müstedrek’inde (c.3, s.109-110) ve İbn-i Kesir’in tarihinde (c.5, s.209) nakledilmiştir.

Bu hadislerde açıkça ehli beyte kimsenin bir şey öğretmeye gücünün yetmeyeceği anlaşılmaktadır. Acaba ebu Hanife hangi ilmiyle imam Cafer sadık (as) bir şeyler öğretecek?

ben burada Caferi sadık (salat ve selam ona olsun) nuruna ebu hanifenin kıyas metoduyla dini değiştiriyor şeklindeki anlatılanların, bu konuşmadan sonra çarpıtılarak aktarılmış şeyler olduğunu gördüğünü söyledim. dikkat ediniz, burada imam Caferi Sadık'ın ebu hanifeden birşeyler öğrendiği şeklinde bir anlatım yok, haddime de değil! cümledeki kelimelere dikkat ederk yanlış anlaşılmaya meydan vermeden yazmaya çalışmıştım fakat yine de yanlış anlaşılmış. bir de şu var, ebu hanife İmam Cafer'den ilim öğrenmeye, dergahına gelmiş, öğrenci konumunda biridir. İmam Cafere birşeyler öğrettiği gibi bir iddiayı ne ben ne de bir başkası iddia edemez.
cümlemi bir kez dah gözden geçirirseniz, sanırım siz de yanlış anladığınızı farkedeceksiniz.
saygılarımla can...

Not: sizinle foruma yakışır bir fikir alışverişi yapabildiğim için çok teşekkür ederim.

CANDAVUT
10.03.2007, 20:36
son olarak sahabeler gerçek yüzü derken, kastım sadece hilafet meselesi değildi. Sana birkaç hadis vereceğim. Ama eğer istersen yeni bir topik açalım sahabeleri orada tartışalım. Buradaki konu Alevilikten dönmeler var mı? Ve konuyu başka yöne çekmeyelim.

1) sahabelerin kendi itirafları: sahih’i Buhari de c.2 s.135.te Enes ibn’i malik, resulullahtan naklediyor: resulullah (s) ensar’a şöyle buyurdu: “sizler benden sonra yoksulluk göreceksiniz; Allah ve resuluyla havuzun yanında buluşuncaya dek sabredin.” Enes dediki: “ama bizler sabredemedik”.
2) Sahih’i buhari c.2 s.201. ömer ibin’i hattab’ın menakib babında şöyle yazıyor: “ömer vurulduğunda çok rahatsızdı; ibni abbas teselli olarak şöyle dedi: “ey müminlerin emiri! Her ne olursa olsun yine sen resulullah’la beraber oldun ve bu beraberliği iyi yaptın; ondan ayrıldığın vakit o senden razı idi. Sonra ebu Bekir ile beraber oldun ve onunla da iyi beraberlikte bulundun. Ondan ayrıldığın zaman o senden razı idi ve ondan sonra onların sahabeleriyle birlikte oldun ve onlarla iyi yoldaşlık ettin. Eğer şimdi onlardan ayrılıyorsan şüphesiz senden razıdırlar.” Ömer dedi ki: peygamberle beraberliğim ve onun benden razı olması, Allah’ın bana bir lutfu idi; ama ebu bekir ile birlikte olup onun benden razı olması yine Allah’ın bana bir ihsanı idi, ama benim üzüntüm ve derdim, sen ve senin sahaben içindir. Vallahi eğer dünya dolusu altınım olsaydı Allah’ın azabını görmeden ondan kurtulmak için hepsini verirdim.” Acaba ömer neden bu kadar çok korkuyor?
3) Ömerin dedikleri bununla da kalmıyor. İbni teymiye’nin minhac’ussünnet kitabı c.3 s.131 ve ibni neim’in hilyetul evliya’sı c.1 s.52. de ömer diyor ki: “keşke bir koyun olup iyice beslenseydim, iyice semizlendikten sonra sahibim ziyaretine gelen sevdiği bir dostu için beni kesseydi onlar etimden bir kısmını kebap edip yeseydiler ve azere olarak çıkarsaydılar; ama insan olmasaydım.”
4) Ebu bekirde buna benzer sözler söylüyor. Tarih’i teberi, s.41; er’riyaz’un nezira c.1 s.134; kenz’ul ummal s.361; ibni teymiye’nin minhac’us sünnet’i, c.3 s.120. de şöyle akledilmiştir: ebu Bekir ağacın başında duran kuşa bakarak şöyle demiştir: “ey kuş, ne mutlu sana sebzelerden yiyor ve uçup ağacın üstüne konuyorsun; ne hesap derdin var ne de azaptan (korkun) keşke bende yol üstünde bir ot olsaydım; oradan geçen deve beni yeseydi ve ben onun dışkısı ile çıksaydım da insan olmasaydım.”
5) Başka bir yerde Tarih’i teberi, s.41; er’riyaz’un nezira c.1 s.134; kenz’ul ummal s.361; minhac’us sünnet, c.3 s.120. de ebu Bekir şöyle demiştir: “keşke annem beni doğurmasaydı; keşke harcın içindeki bir saman olsaydım demiştir.”
Sahabelerin hesap gününden bu kadar korkmalarının nedenini sana yine hadislerden açıklayayım:
6) Hz. Muhammed ashabı ile ilgili bir hadiste şöyle buyurmuştur: -buluşma yerimizde ben ayakta olduğum halde bir gurubu görüp tanıyacağım. Sonra benimle onların arasında birisi çıkarak onlara: “haydi gelin!” diyecek. Ben “onları nereye götürüyorsunuz?” diye sorduğumda “vallahi onları cehenneme götürüyoruz” diyecekler. Ben “rabbim onlar benim ashabındır” diyeceğim. Bana diyecekler ki: “senden sonra onların (ashabın) ne kadar doğruyu değiştirdiklerini bilmiyorsun. Sen onları terk ettiğin andan dinden dönüp cahiliyye devrine geri döndüler!!!” Bunun üzerine ben diyeceğim ki: “ Allah’ın rahmeti benden sonra dini değiştirenlerden uzak olsun. Onlardan (ashaptan) ancak deve sürüsünden ayrılan birkaç deve gibi çok azı kurtulacaktır!!!”
buhari “sahih” kitabında bu hadisin müşterek yanlarının zikredildiği yerler: haşır babı; Kevser havuzu babı ve fitneler babı.
7) Sahiheyn'de yine Huzeyfe radiyallahu anh'tan gelen bir rivayet söyledir: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"(Kiyamet günü, havz-i kevserime birkisim gruplar da gelecekler ki, onlar oradan uzaklastirilacaklar. Ben: "Onlar benim ashabimdir!" diyecegim. Fakat,
"Sen, onlarin arkandan neler islediklerini bilmiyorsun!" denilecek."
Buhari, Rikak 53; Müslim, Fezail 32, (2297).
Sanırım sorunun sadece hilafet meselesi olmadığını anlamışsındır. Sahabeler peygamberden hemen sonra din dışı büyük değişiklikler yapıyorlar. Son iki hadis bunun kanıtıdır. Daha öncede dediğim gibi kimsenin inancını zedelemek istemem ama lütfen kendi tarihinizi ve ehli sünnet inancını iyice ve tarafsız bir şekilde araştırın.
Not: bizler tüm sahabelerin kötü olduğunu iddia etmiyoruz. Kesinlikle iman sahibi bazı sahabeler vardı ama sayıları çok az.
Selamlar.

yazdıkların hakikaten çok güzel. kaynaklara dayalı ve içi dolu bir anlatım.
fakat aramızda bir yorum farkı var. sanırım alevi ve sunni farklılaşması bu yorum farkıdır.(birçok sebebi var tabii ama bu da dahildir)
yorum farkı şu;
siz orada Hz. ömerin Hz. ebubekirin ve sahabelerin ölüm korkusuyla söyledikleri sözleri sıralamışsınız, bu onların sizin de dediğinz gibi hesap günündendr, ve sahabelr bu günün insanları gibi değildi, yaptıkları ibadetleri, taati ve islama uygun yaşayışı yeterli görmez, kibirlenmez, cenneti garanti ettim duygusuna kapılmazlardı. son nefeslerine kadar Allah ve Resulüne kavuşmanın hasreti ve sevincini duyarak yaşamaya özen göstermişlerdir.
fakat siz bu hadislerdeki korku dolu cümleleri, "yapmışlar ki birşey ondan korkuyorlar " diyerek yorumluyorsanız, o sizn yorumunuzdur.

ve peygamberin vefatından sonraki, sahabelerinden büyük bir kısmının yoldan çıktığı şeklindeki rivayet ise bizde ümmet şeklinde nakledilmiştir. ben bu güne kadar öyle öğrendim. fakat dediklerin ilgi çekici. ben topik açmasını bilmiyorum, olur da bir gün böyle bir konu açarsanız, siz ve sizin gibi aklıselim alevi canlarla aynı sofrada oturma şerefi bana da bahşolursa ne mutlu bana.

saygılarımla canlar....

mekzunsincari
10.03.2007, 20:45
fakat mezhepleri incelerken, ebu hanife ve İmam Cafer-i Sadık buluşmasında geçenleri hatırımda kaldığı kadar aktarayım. inanıp inanamak size kalmış tabiki.peygamber nuru Caferi sadık , ebu hanifeye hitaben
ebu habife cevaben,
-Caferi sadık ,
ebu hanife
...

selamlar CANDAVUT kardeş.
yazında verdiğin hadis kafa karıştırıyor.
bu hadis yalnış anlamalara neden olur.
vel hasıl sorun değil can.
seninle sohbet güzel.
selamlar...

CANDAVUT
10.03.2007, 20:46
Beklide sizin okuduğunuz tarihte böyle yazıyor olabilir. Ama ebu hanifeyle ilgili okumadığınız bazı gerçekleri sizinle paylaşayım.

Ebu Hamid Gazali “Menhul’un- fi İlm’il Usul” adlı kitabında şöyle söylüyor: “Ebu Hanife şeriatın altını üstüne getirerek onu perişan etti, şeriatın yolunu değiştirdi ve şeriatın bütün kanunlarını, icat ettiği bir takım asıllarla (kaidelerle) viran etti. Herkes böyle bir işi kasıtlı ve yaptığının bilincinde olduğu halde helal bilerek yapar ve yaptığı işi de helal bilirse kâfidir. Herkes böyle bir işi helal bilmeyerek yaparsa fasıktır.”
Ehli sünnetin büyük âlimlerinden olan “Keşşaf Tefsiri”nin yazarı Zemahşeri “Rabi’ul- Ebrar” kitabında şöyle yazmıştır; Yusuf bin Ebsat diyor ki; “Ebu Hanife Hz. Peygamber’in hadisleriyle çelişen dört yüzden fazla hadis nakletmiştir.”
Yine Ebu Yusuf diyor ki; Ebu Hanife şöyle buyurdu: “Peygamber beni görseydi, benim söylediklerime tabi olurdu!”
Ebu Hanife’yi yeren birçok sözler Ehli sünnetin büyük alimlerinin kitaplarında mevcuttur. Ebu Hanife veya diğer üç mezhep imamları hakkında Gazalinin “Menhul” kitabına, Şafii'nin “Nuket’uş- Şerife” kitabına, Zemahşeri’nin “Rabi’ul- Ebrar”ına ve İbn-i Cevzi’nin “Müntezam” kitabına müracaat edebilirsiniz. Hatta Gazali “Menhul” kitabında daha ileri giderek diyor ki; “Ebu Hanife’nin sözlerinde birçok hata vardır. O hadis, lügat ve nahiv ilimlerini de bilmiyordu.”
Yine o şöyle yazmış: “Ebu Hanife (Kur’ân’dan sonra dinin esas ve temeli olan) hadis ilmini bilmediğinden dolayı kıyasa başvuruyordu. Oysa kıyasla ilk amel eden şeytandı.”
İbn-i Cevzi “Müntezam” kitabında şöyle diyor: “Herkes Ebu Hanife’nin hataları konusunda ittifak etmiştir. Ama onu hatalarından dolayı suçlayanlar üç gruba ayrılmaktadır. Bir grup onu Usul-u Akait’te sabit bir görüşe sahip olmadığından dolayı suçluyor. Bir grup onu hadis ilminde kuvvetli bir hafızaya sahip olmadığından dolayı suçluyor. Diğer bir grup ise onu kendi reyi ve kıyas ile amel ettiğinden dolayı suçluyor. Onun bazı reyleri sahih hadislerin aksinedir.”
Ehli sünnet kendisi ebu hanifenin ilim yönünden bir şey bilmediğini söylerken. Bu zat çıkıp imam Cafer sadık (as) ilim öğretecek? Verdiğiniz hadis tamamen doğruluktan uzak.

bu tür iddiaları, yaklaşık üç sene önce, "anadan doğma , babadan görme müslümanlık" yaşamak istemiyorum diyerek incil, tevrat ve mezhepler tarihini inceleyer geçirdiğim zamanlarda görüm. haklısınız bu tür yaklaşımlar mevcut, fakat bunların aksileri de mevcut.forum yöneticileri konudan çok uzaklaştık diye uyarmak zorunda kalcaklar. bu ayrı bir konu oldu.
umarım bir gün bu tür bir konuda topik açılır ve ben kitaplığa kaldırılmış kaynaklarla yola çıkarak sizinle fikirlerimizi bu forumda paylaşma imkanı buluruz.
o günün gelmesi ve hayırlı geçmesi dileğiyle.

saygılarımla can....

mekzunsincari
10.03.2007, 21:01
yazdıkların hakikaten çok güzel. kaynaklara dayalı ve içi dolu bir anlatım.
fakat aramızda bir yorum farkı var. sanırım alevi ve sunni farklılaşması bu yorum farkıdır.(birçok sebebi var tabii ama bu da dahildir)
yorum farkı şu;
siz orada Hz. ömerin Hz. ebubekirin ve sahabelerin ölüm korkusuyla söyledikleri sözleri sıralamışsınız, bu onların sizin de dediğinz gibi hesap günündendr, ve sahabelr bu günün insanları gibi değildi, yaptıkları ibadetleri, taati ve islama uygun yaşayışı yeterli görmez, kibirlenmez, cenneti garanti ettim duygusuna kapılmazlardı. son nefeslerine kadar Allah ve Resulüne kavuşmanın hasreti ve sevincini duyarak yaşamaya özen göstermişlerdir.
fakat siz bu hadislerdeki korku dolu cümleleri, "yapmışlar ki birşey ondan korkuyorlar " diyerek yorumluyorsanız, o sizn yorumunuzdur.

ve peygamberin vefatından sonraki, sahabelerinden büyük bir kısmının yoldan çıktığı şeklindeki rivayet ise bizde ümmet şeklinde nakledilmiştir. ben bu güne kadar öyle öğrendim. fakat dediklerin ilgi çekici. ben topik açmasını bilmiyorum, olur da bir gün böyle bir konu açarsanız, siz ve sizin gibi aklıselim alevi canlarla aynı sofrada oturma şerefi bana da bahşolursa ne mutlu bana.

saygılarımla canlar....

candavut kardeş
sana verdiğim ilk iki sahabe hakkında ki hadislerden daha çok var ben sadece örnek olması için sana onları yazdım.
ben şuan da 300 sayfadan fazla sahabelerin yaptıkları kötülükleri anlatan derlemelerim var. inan bana o korkunun ahiret korkusuyla alakası yoktur. dediğim gibi bu bölüm, bu konuyu tartışmak için uygundeğil ama inşallah sahabelerle ilgili bir konu açacağım orada ayrıntılarıyla tartışırız.
sana bir hadis daha vereyim:
Ashabın peygamberden sonra neler yaptıklarını bu hadiste daha iyi anlaşılacaktır: ashaptan olan bera ibn azib’e şöyle demişler: “ ne mutlu sana! Resulullah (s) ile birlikte oldun ve ona ağacın altında biat (sadakatine dair ahd) ettin!!! Bera ibn azib hazretleri şöyle cevap vermiş: ey kardeşimin oğlu! Bizlerin (ashabın) peygamberden sonra ne sapıtmalar çıkardığımızı bilmiyorsun?” 4) Buhari “sahih” seyyid ibin tavuus “taraif”; ali ibn İbrahim “tefsir”; ibn batriyk “umdet’ul-kaari”; tabressi “mecma’ul-beyaan”;.

selam lar can kardeş.

mekzunsincari
10.03.2007, 21:03
bu tür iddiaları, yaklaşık üç sene önce, "anadan doğma , babadan görme müslümanlık" yaşamak istemiyorum diyerek incil, tevrat ve mezhepler tarihini inceleyer geçirdiğim zamanlarda görüm. haklısınız bu tür yaklaşımlar mevcut, fakat bunların aksileri de mevcut.forum yöneticileri konudan çok uzaklaştık diye uyarmak zorunda kalcaklar. bu ayrı bir konu oldu.
umarım bir gün bu tür bir konuda topik açılır ve ben kitaplığa kaldırılmış kaynaklarla yola çıkarak sizinle fikirlerimizi bu forumda paylaşma imkanı buluruz.
o günün gelmesi ve hayırlı geçmesi dileğiyle.

saygılarımla can....

inşallah CANDAVUT kardeş inşallah
saygılar selamlar.

lion12
10.03.2007, 22:03
Bizim eski oturduğumuz yerdeki komşularımız var aleviler aslında ancak şimdi hepsi olmuşlar Fethullah'çı evlerinde toplanır bütün Fethullahçılar her Çarşamba günleri.Yazık çok yazık.:2:

maktunpek
10.03.2007, 23:05
benim yurtta aynı odayı paylaştıgım bir arkadaş var ailesinin alevi oldugunu söylüyor kendisi ben alevi degilim diyor.
ben ailesininde alevi olduguna inanmıyorum bazı konularda söyledikleri birbiriyle çakışıyor

karakartal
11.03.2007, 00:08
çepnilerin büyük çoğunluğu ve kayseri de çoğu türkmen kökenli aşiretler.

ademce
11.03.2007, 00:16
Bir inanç sistemi için de farklı yorumları "dönme" olarak damgalamak da psikolojik bir şiddettir bana göre. Bu insanları çok üzer. Bu sadece alevilik için değil her inanç istemi için de geçerlidir, diye düşünüyorum. Sunni ile alevilik arasın da tabi ki fark vardır ancak benzerlik olmayacak diye de bir dayatmayı kimsenin başka bir aleviyede yapma hakkının olduğunun düşünmüyorum.

SonNefes
12.03.2007, 15:31
alevilikten dönmek isteyenler dönebilir.fakat dönse bile o gene alevidir.özünü değiştiremez.bu kadar kolay olamaz.tamam ben sunni olcam deyip ertesi gün sunni olunmaz.bu sadece kendimizi kandırmaktır.aleviysen alevisindir,sunni isen sunni olarak kalırsın sen ne yaparsan yap özünü değiştiremezsin.

CaNCa
04.06.2007, 02:08
alevilik yavuz zulmünden günümüze kadar sürekli asimilasyon süreci içerisindedir. halen bu tehlike hızla devam etmektedir. anadoluda mevcut sayısının kat ve kat üstü bir oranın zamanında yok edilip, devşirildiklerine rivayet edilir. aslına bakılırsa bir çok yazılı kaynaktan bu verilere ulaşmak mümkün.

kendi ailem içerisinde baba tarafımının her iki kesiminde de buna şahit oldum. babam maraş alevisi, babannem ve ailesi alevi ama bir kaç köy ötedeki akrabaları sülalerinin bir kısmı 4 kuşak önceden sünnileşmiştir. ancak ilginç bir şekilde halen birbirlerine kız verme olayları ve akrabalık ilişkileri devam etmekte.

ikinci örnek; dedem(babamın babası) yine maraş alevisi, zamanını bilemiyorum ama uzun bir süre önce sülalerinden ayrılarak adıyaman besni bölgesine yerleşen akrabaları sünnileşmiştir. hatta bunlardan birisi zamanında refah partisi ve msp gibi aşırı uç milli görüş çizgisinin önde giden isimlerinden birisi ve şu an 80 küsür yaşlarında olan süleyman arif emre. 'babasının adı ali, annesinin adı fatma' siyasi görüşleri tamamen bizimkilerle zıttır fakat akrabalık ilişkileri belki mesafeler uzak olduğu için babannemgil kadar çok yakın olmasada devam ediyor. örneğin dedem s. arif emre'e hitap ederken ya da ondan bahsederken hep amca diye hitap eder. maraşa geldiklerinde, ya da dedem tarafından biri adıyamana gittiğinde mutlaka birbirlerine uğrarlar. ama benim halen algılayamadığım iki şey var zamanla zıtlaşan bu iki fikir grubunun halen ilişkilerinin siyasal düzey dışında uzaklaşmaması. ve bu devşirilen insanlar akrabalık kan bağları oldukları bilmelerine, yani dolayısıyla bir yerde asıllarının alevi olduğunu bilmelerine rağmen halen muhafazakar yobaz kimliklerine sıkı sıkı sarılmaya devam etmeleri. üstelik sonradan sünnileşenler genellikle kraldan daha kralcı oluyorlar, şu ana kadar tanıdığım alevilikten devşirilen sünnilerin hemen hemen hepsi kara çarşaf veya türban içerisinde kişilerdi.

lion12
04.06.2007, 09:21
İnanç değiştiren insanlar her toplumdan çıktığı gibi,bizim toplumdan da çıktı ne yazık ki.

alevikızı_yeliz
04.06.2007, 14:14
slm arkadaslar benim dayim namaz kiliyor ve kuran okuyor bir sofi gibi giyiniyor hatta bi süre adıyaman menzilde bile yaşadi ama kesinlikle ben aleviyim diyor ilk önce herkes kınadı onu ama şimdi herkesin gözünde tam bir alevi neden bizim cenaze nabazımızı bi alevi kılamsın neden kuanı kerimi bir alevi öğretmesin bize bence ne cami nede ramazan sünnilerindir Hz Ali efendimiz kılmamısmı namaz bana göre yanliş bir düşünce bize ait olan hersey zamanla sünniler tarafından benimsendi az kaldı bizim olan yunusu mevlana yı bile kendilerine sayıyorlar bunlarada sahip cıkmazssak yakında namaz oruc gibi onlarında bizim olmadiğini iddia edecek gelecek nesil ben aleviyim müslümanım isalam dini neyi gerektirise alevi mezhebi neyi gerektirise hepsini yaparım bu degişme anlamına gelmemz 12 imam orucuda bizm ramazanda bizmm hepsi allah rızası için değilmi gerisi bos yeterki bzi biz ollalım aleviliğe sahip cıkalım fazla ibadet yapmısımız zarar mı olur BİR OLLALIM DİRİ OLLALIM

Murat AKAN
04.06.2007, 14:59
Evet,Alevilikten ateistliğe terfi eden!!! çok kişi biliyorum.

gamber dost
04.06.2007, 21:31
Bingöl civarındaki Alevilerin büyük kısmı müslümanlığı benimsediler zamanla asimile olmuşlar. Ayrıca Batıdaki Aleviler de bu oran daha yüksek özellikle Amasya civarı Ege nin bir kısmında ALeviler camilere gidiyor namaz kılıyorlar yollarından dönmüş olarak yaşamlarına devam ettiriyorlar. Bu tarz adamların mümkünse Aleviyim dememesini istiyoruz. Cami de namaz kılıp, ramazanda oruç tutup sonra Aleviyim demesinler.

evet amasya'nın bazı köyleri alevilikten sünniliğe geçmiştir bende bir amasyalı olarak utanç duyuyorum
DÖNEN DÖNSÜN BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN

sunagngr
04.06.2007, 23:08
alevilikten dönen tanıdıklarım var saygı duymak gerek ama tabii bana soracak olsalar ben karşıyım alevilikten dönmeye bence tam anlamayla aleviliği kavrayamadıkları ve kavrayamadıkları için yaşamayan insanlar dönüyor

CaNCa
05.06.2007, 00:35
slm arkadaslar benim dayim namaz kiliyor ve kuran okuyor bir sofi gibi giyiniyor hatta bi süre adıyaman menzilde bile yaşadi ama kesinlikle ben aleviyim diyor ilk önce herkes kınadı onu ama şimdi herkesin gözünde tam bir alevi neden bizim cenaze nabazımızı bi alevi kılamsın neden kuanı kerimi bir alevi öğretmesin bize bence ne cami nede ramazan sünnilerindir Hz Ali efendimiz kılmamısmı namaz bana göre yanliş bir düşünce bize ait olan hersey zamanla sünniler tarafından benimsendi az kaldı bizim olan yunusu mevlana yı bile kendilerine sayıyorlar bunlarada sahip cıkmazssak yakında namaz oruc gibi onlarında bizim olmadiğini iddia edecek gelecek nesil ben aleviyim müslümanım isalam dini neyi gerektirise alevi mezhebi neyi gerektirise hepsini yaparım bu degişme anlamına gelmemz 12 imam orucuda bizm ramazanda bizmm hepsi allah rızası için değilmi gerisi bos yeterki bzi biz ollalım aleviliğe sahip cıkalım fazla ibadet yapmısımız zarar mı olur BİR OLLALIM DİRİ OLLALIM

anadolu alevileri, bektaşiler namaz kılmazlar ve ramazan orucunu tutmazlar.

sizin aleviliğe bir hak olarak iddia ettiğiniz fikirler, sünnilerin alevilere dikte etmeye çalıştığı öğretilerdir. çünkü bu alevilerin sunnileştirilmesini amaçlayan bir sürecin parçasıdır. camilere giden aleviler sunni propagandaların vaazların, kendilerini benliklerinden uzaklaştıracak tipik yozlaşmış gerici bir din anlayışını esiri olarak sunnileşme yolunda ilerletmek dışında hiç bir kazanım elde edemezler. tekrardan alevilerin neden namaz kılmadığını, neden şekle şemale bakmadan iman ettiklerini anlatmak için eminim bu forumda sayfalarca yazılmış olan şeyleri tekrardan anlatmama gerek yok ama. islamı saptıran sunni hanefi ve yozlaşmış şii hurafelerinin uygulamamalarını kendi özgün algıları ile kadın, erkek bütün olarak ibadet ederek yaradana gönül verme yaklaşımı ve 72 millete karşı evrensel bir bakış açısı, islamın dogmatik ve yozlaşmış bir yobaz yapısını islam gerekliğiymiş gibi algılatılması hatasına düşmeyip halen öz benliklerini kalıplara girmeden yaşatabilmelerinin bir devamıdır anadolu aleviliği ve bektaşilik.

daha öncede forumda sözü geçmiş alakalı linkleride şurdan takip edebilirsiniz;
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1690
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=46&highlight=ali+namaz
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=581&highlight=ali+namaz

ahmet_kaya_44
08.06.2007, 09:25
Elbette olucaktır olmuşturda her princin içinden bir taş çıkar bu böyledir .Ama iyi ama kötü bu onların sorunu :sweatdrop

ahmet_kaya_44
08.06.2007, 09:30

Haklısın ama hz.Aliyi namaz kılarken öldürdüler diye bişey okumuştum yanlış hatırlamıyorsam bu yüzden aleviler namaz kılmazmış.ne kadar doğru bilmiyorum ama arap alevileri dediğin gibi ramazan ayında oruçda tutuyorlar namazda kılıyorlar.

CaNCa
30.09.2007, 12:21

Maalesef alevilik içerisinde bazı kesimler tarafından sıklıkla muallakta bırakılan bir toplum olduğumuz için durum böyle, sünnilik ritüelleri ile özellikle kentleşme sürecinde, nerdeyse devletin resmi mezhebi olduğu için sünnilik bazı kesimler tarafında içten içe bir şekilde sempati ve aleviliğin bu algılar üzerinde ele alınması şeklinde oluşuyor.

Kişisel devşirilme örneklerini çevremizde çok çeşitlendirebiliriz ama geçmişteki örneklemeler genellikle kitlesel sünniliğe geçişler şeklinde olmuş. Sonradan tesadüfen tanıdığım kökeni alevilikten, sonradan ataları sünniliğe geçmiş muhafazakar yapıda bir akrabamın söylediği bir cümle hep aklıma takıldı 'aslında biz sonradan dönenler ne aleviyiz, ne de sünni..'

ibokar
30.09.2007, 13:01
Ağır otoriter baskıcı koşullarda ne yazık ki anadolu topraklarında yoğunca yaşanan bir durum ne yazık ki yaşanmaya devam ediyor sağlık olsun ne yapalım alevilik gibi bir kültürün içinde yetişen birinin bundan vazgeçmesi kendi adına büyük kayıptır. Ne diyelim artık dönme deyip aşağılamakta hoş olmuyor ama öyleler işte ne yapalım. Bir gece Dem Tv yde isanırım Dersim'in bir köy muhtarı dert yanıyor'Bizimkiler çağdaşlık adına çocuk yapmıyorlar sürekli azalıyoruz, oysa sunniler bolca çocuk yapıp çoğalıyorlar, bitices böyle giderse' deyip dert yanıyordu::):):):):):):)

Hudey
12.11.2007, 23:25
Dönen Dönsün Ben Dönmezem Yolumdan.......

CaNCa
13.11.2007, 00:06
Bir gece Dem Tv yde isanırım Dersim'in bir köy muhtarı dert yanıyor'Bizimkiler çağdaşlık adına çocuk yapmıyorlar sürekli azalıyoruz, oysa sunniler bolca çocuk yapıp çoğalıyorlar, bitices böyle giderse' deyip dert yanıyordu::):):):):):):)

Anlattığınız bu örneğe çok güldüm, aslında muhtar haksızda sayılmaz :) Çağdaşlık adınamı bilmem ama hakikaten ailemizde ve çevremizde tanıdığım alevi çiftlerin ortalama 1-2 ya da hiç çocukları yok.

Zaten anlayışlarını üreme üzerine kuran ilkel zihnetlerin hızına kimse yetişilemez ama muhtar amca korkmasın bizim bitişimiz doğum oranlarındaki düşüşle değil, ancak asimilasyonla olabilir. Başlığında konusu olduğu gibi alevilerde asimilasyon tehlikesi daha ciddi boyutlarda.

Şirin Baba
13.11.2007, 01:09
Ramazan orucunda,muharrem orucuna tutanlar ve camiye namazada gidenler zaman ilerledikçede bu durumu kabullenenler var.Dönmek değil aslında yaptıkları bence ibadetlerini artırmaktır.
Bu şekilde yaşayan tanıdıklarım var ve bende ramazan orucunu tutmaya çalışıyorum.Bunu yapınca kendimi farklılaşmışhissetmiyorum.
saygılar.
(yananlardandık,yanandık,yanacaklardanız.)

sefer ağca

murat222
13.11.2007, 01:19
Ramazan orucunda,muharrem orucuna tutanlar ve camiye namazada gidenler zaman ilerledikçede bu durumu kabullenenler var.Dönmek değil aslında yaptıkları bence ibadetlerini artırmaktır.
Bu şekilde yaşayan tanıdıklarım var ve bende ramazan orucunu tutmaya çalışıyorum.Bunu yapınca kendimi farklılaşmışhissetmiyorum.
saygılar.

sefer ağca
kiliseye,sinegoga da gidersen ibatein tam artmış olur.allaha daha yakın olurdun.ya böyle böyle bir söylem olabilirmi.ne demek ibadetin artması?aleviliğin inançları kendine yeter yobazın inancı yobaza kalsın..

xraymen65
13.11.2007, 01:53
Ben bizzat yaşadım arkadaşlar bu durumu. Ev arkadaşım da aleviydi. Anne ve babası aleviliğini en içten yaşayan insanlardı.Bi gün arkadasım gitti sünni bir kızla arkadaş oldu. Kız bunu resmen dönderdi.Ramazan orucuna başladı,namaza başladı,Fetullah Gülenin kitaplarını okuyordu.En son gördüğümde 5 vakit namaza başlamıştı. İşin en garip tarafı da ailesinin bu olanlardan haberi yoktu. Bende dayanamadım evden kovdum elemanı. Gercekten bir kız yüzünden özünü unutmak benim çok zoruma gitmişti.Alevi insan özü neyse onu savunmalıdır.

lion12
13.11.2007, 11:42
Ben bizzat yaşadım arkadaşlar bu durumu. Ev arkadaşım da aleviydi. Anne ve babası aleviliğini en içten yaşayan insanlardı.Bi gün arkadasım gitti sünni bir kızla arkadaş oldu. Kız bunu resmen dönderdi.Ramazan orucuna başladı,namaza başladı,Fetullah Gülenin kitaplarını okuyordu.En son gördüğümde 5 vakit namaza başlamıştı. İşin en garip tarafı da ailesinin bu olanlardan haberi yoktu. Bende dayanamadım evden kovdum elemanı. Gercekten bir kız yüzünden özünü unutmak benim çok zoruma gitmişti.Alevi insan özü neyse onu savunmalıdır.

Ne yazık ki bu tip durumlara bende çok tanık oldum.
İşte bu da doğal olarak alevi olunmaz doğulur sözünün bizlere ne kadar yanlış olduğunu gösteriyor:wink:
demek ki neymiş bizim yolumuzu savunan dostlara lazımmış bize.:wink:

~Elvin~
13.11.2007, 19:03
Bunlarda bizim yüzkaramız işte utanıyorum onlardan nefret ediyorum.

''Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan''Ben bu yola canım veririm.

yenigun
14.11.2007, 04:30
dönen dönsun ben dönmezem yolumdan bunlar yanı olanlar herkezin kendi ayıbı demiyorum ancak ve ancak kayıbı olur diyorum başka bişey demiyorum

berxo
14.11.2007, 12:29
biz sulalece kürt kokenli aleviyiz babamin bazi akrabalari bundan 50 sene once kokten sunnilige donmusler hacca dahi gitmisler simdi haci diyolar :) onceki donmelerde isimlerini hasan hüseyin kazım ali koyarken simdi isimler tam tersine bekir osman muhammed bu tar isim koymaya basladilar dedemin teyze cocuklari bunlar ben kucukken bunlar bizim eve gelip giderdi yemek zamani kalkarlardi ama tam sofra yere serilirdi bunlar bize musade derlerdi bir kac kere bole oldu babam en sonunda bozdu:) ne dedi hep yemek zamani kaciyorsunuz bişze musade diyorsunuz dedi alevi yemegi yemiyomusunuz dedi yok dedi nerden cikardin onu bu sefer babam sizin kokunuz ne dedi bunlar hemen kalktilar kokleri alevi akrabamiz bize gelip yemek yemiyolar kokleri alevi ama tam bir sunni haci hoca tipine burunmusler ..

ama kesinlikle biz aleviyiz demezlerdi biz sunniyiz derlerdi onceden aleviydik donduk derlerdi .

CaNCa
02.12.2007, 12:34
biz sulalece kürt kokenli aleviyiz babamin bazi akrabalari bundan 50 sene once kokten sunnilige donmusler hacca dahi gitmisler simdi haci diyolar :) onceki donmelerde isimlerini hasan hüseyin kazım ali koyarken simdi isimler tam tersine bekir osman muhammed bu tar isim koymaya basladilar dedemin teyze cocuklari bunlar ben kucukken bunlar bizim eve gelip giderdi yemek zamani kalkarlardi ama tam sofra yere serilirdi bunlar bize musade derlerdi bir kac kere bole oldu babam en sonunda bozdu:) ne dedi hep yemek zamani kaciyorsunuz bişze musade diyorsunuz dedi alevi yemegi yemiyomusunuz dedi yok dedi nerden cikardin onu bu sefer babam sizin kokunuz ne dedi bunlar hemen kalktilar kokleri alevi akrabamiz bize gelip yemek yemiyolar kokleri alevi ama tam bir sunni haci hoca tipine burunmusler ..

ama kesinlikle biz aleviyiz demezlerdi biz sunniyiz derlerdi onceden aleviydik donduk derlerdi .

berxo sanırım sende pazarcıklısın. Pazarcıkta bulunan özellikle kürt kökenli sünnilerin hepsi alevi asıllıdır. Yani konu başlığı alevililkten dönmeler varmıdır'a sanırım en belirgin ve sıkça görülecek örneklerden birisi pazarcıktır. Fakat buna rağmen pazarcıkta ağırlıklı nüfus alevidir, dönmelerin yaşanmasıda aslında zamanında gerçekleştirilmiş bilinçli bir asimilasyon çalışmasının ürünü. Geçtiğimiz yaz bu zamanındaki asimilasyon hareketlerini araştırmak için normalde pek gitme fırsatı bulamadığım maraş'a gidip, içlerinde yakın akrabalarımında olduğu bölgedeki asimile sonucu sünnileşen köyleri gezdim. Bu asimilasyon hareketinin başlangıcındaki sistemli güç hakkında çeşitli varsayımlar vardı ama görünürdeki en güçlü realitenin osmanlı devlet destekli can ve mal kaygısı ile gerçekleştirildiği anlaşılıyor.

Pazarcıkta asimilasyon sonucu sünnileşen topluluklar dışında, sonradan yerleşen ağırlığı yobaz olan (türk ve az miktardaki çerkez, arap) sünnilerin bir kısmıda yine bilinçli bir göç hareketinin ürünü olarak nüfus yapısını etkilemek amaçlı yerleştirilmiş. Yani bundan 100-150 yıl öncesi asimilasyon ve göç hareketlerinden önce pazarcık şu anki tunceli gibi tam anlamı ile bir alevi yerleşkesi olduğu anlaşılıyor, bunu bölgede gezip gördüğünüz her yerdeki ritüellerin izlerinden anlıyabilmek mümkün.

Bizimde pazarcıkta sünni akrabalarımız var, sünni olanların hepsi sonradan dönmedir ve ilginç bir şekilde hepside dönme olduklarını kabul ederler. Fakat akrabalarım olan alevilerle ilişkilerimizde herhangi bir kopma olmamış, belki asimilasyondan sonrada akrabalık bağının evliliklerle devam etmesininde etkisi olmuş olabilir, kız alıp verme olayları halen devam eder, buna en yakın örnek benim babaannem. Akrabalarıda maraşın fit uşağı köyünden hacı sakalları ile, kara çarşaflarla halen gelir giderler ama senin anlattığın olaydaki gibi bir yeme içmeme durumları olmadı ama aşırı dindar yapıları ile her açıdan kraldan daha kralcı olma çabası içerisinde oldukları anlaşılıyor.

yeliz83
18.12.2007, 15:59
üniversite'yken arkadaşlarımdan da dönenler vardı genelleme yapmak istemiyorum ama dönenlerin hepsi çorumlu ve bingöllüydü...hem aleviyim diyorlar hemde oruç tutup namazını kılıyorlar üstelikte dini sohbetlere katılıyorlar...bu saatten sonra onlara alevi denilirmi bilmiyorum..herkese sevgiler

Aleviliğe sahip çıksında oruç tutmuş namaz kılmış bence bunlar onun ibadeti bizi çokta ilgilendirmez sadece aleviliğe yakışır davranışlar sergilemek gerekir.alevileri çok fazla kötülüyen insan var çeremizde önemli olan bunlara uygun cvp ları verebilmektir yoksa oruç tutar namaz kılar olabilir herkesin ibadet inancı farklıdır yeterki aleviliğe layık şekilde davranmak.alevilikten dönenler var bunların yanısıra sünnilikten aleviliğe dönende var herkesin kendi düşüncesi saygı duymak gerek bence biz yolumuza devam edelim CANLAR....

~Elvin~
18.12.2007, 17:35
Aslını inkar eden bizden degildir dönen dönsün ben dönmezem yolumdan.

CaNCa
18.12.2007, 19:35
saygılar.

sefer ağca

Herkesin kendini inanç anlamında ifade etme şekline saygı duyarım. Uygulama itibari ile bilinçsel değer yargılarında alevi olarak adletmesem bile kişi her ne ibadeti yaparsa yapsın ben şu inanç yapısındayım derse o inançtadır.

Fakat koyu harfle belirgenleştirdiğim ifadenize açıkcası oldukça şaşırdım.

Sevgili sefer ağca, alevi kimliğinizle her türlü farklı ibadet anlayışlarını benimseyebilirsiniz, fakat ifade şekliniz dikkat çekici. Alevilikteki mevcut ibadet anlayışınız yeterli değilmi, başka inanç şekilcilikleri ile ibadet artırımı sağlıyorsunuz. Eğer bizim insanlarımız ibadet bakımından kendilerini böyle boşlukta hissediyor ve başka inanışlarla bu ihtiyaçlarını gideriyorlarsa, bu sanırım aleviliğin içine düşmüş olduğu üzücü bir durum olarak düşünülebilinir.

Artı genel anlamda bir noktanın altını çizmek istiyorum, osmanlı'nın anadoluda kızılbaşların(alevilerin) katli için yayınlanan fermanlarında, kızılbaşlar için namaz kılmayan, oruç tutmayan kafirleri gördüğünüz yerde katledin diye yazar. Yani islami dogmatikleştiren şekilci 'sun(n)i' anlayışına aleviler tamah etmediği için ölüm pahasına katledilmiştir.

Zamanında bu baskılardan yılıp sünni-şii inanç gerekliliklerinide yerine getirenler bir süre sonra tamamen sünnileşmiştir. Bir çok kişi tarafından farkedilmese bile, geçmiş referanslarınından çok net bir şekilde anlaşıldığı üzere bu durum asimilasyon için bir mihenk taşı, zamanla başka bir inanca 'benzeşme' niteliğindedir.

CrAzY_AnGeL
18.12.2007, 20:29
bi insan bu kadar kıskanılan bir kültüre sahip olurda niye döner ki inancından anlamıyoruuuuuuuuuummmm

ben böyle bir olaya bizzat şahidim bir tanıdığımız alevi kendisi özüde ama kesinlikle alevilere inanmıyor onları sevmiyor...alevi inançlarını benimsemiyor....bunu bana annem ilk anlattığında kesinlikle inanmadım ...neden bukadar şaşırdığımıda bilmiyorum!!!! ve bir gun tesadüf oldu ve bir yerde karşılaştık kendisiyle ve ramazan ayıydı ve kendisinin gercekten tam gun yanı 1 ay boyunca orucunu tuttuğunu öğrendim ve 5 vakit namazını kıldığını kendim gördüm....gerçekten arkadaşıma katılıyorum böylesine güzel bir kültürü neden inanmak istemezler? yada hangi gereç onları asıl oldukları kültürden böylesie uzaklaştırabilir? bukadar nefret etme derecesine getirebiilir? çok merak ediyorum.....:mad:

zarali
18.12.2007, 21:40