Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivas Mutfaği
seyhunbey 10.02.2007, 15:08 Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır.
Harman sonunda (sonbahar) kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze
kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
Yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek ve süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir.
Genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlıpancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır.
Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte sebze yemekleri de yapılmaktadır. Sivas kebabıyla da ünlüdür.
Tandırda kül çöreği, fotla, patates ya da peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın olarak yapılan ekmek çeşitlerindendir.
seyhunbey 10.02.2007, 15:09 HERLE
Önce bir tavada bir su bardağı kadar unu esmerleşene kadar kavuruyorsunuz.
Sonra bir tencereye 2 su bardağı kadar yarma(çekilmiş buğday) ve 1 su bardağı kadar yeşil mercimeği ve 1,5-2 litreye yakın suyu
koyup içine esmerlestirdiğimiz unu su ile özeyip içine koyuyoruz ,pişiriyoruz.Piştikten sonra üzerine tereyağ ve pul biber döküp sıcak
sıcak yiyorsunuz.Yanında varsa yufka ekmek ve çökelik (peynir) çok yakışıyor.
Afiyet olsun :D
yoğurtlu/sucuklu madımak ile omgaç(?isim doğru olmayabilir aklımda öyle kalmış:)) da var, üniversitedeyken sivaslı bir arkadaşımın ailesi konuk olmuştu bize onlar yapmışlardı.tatları fena değildi :D ot çeşitleri çok fazla kullanılıyor sanırım, ismini ilk kez duyduğum bir sürü şey saymışlardı bana :) keşke yapılışlarını öğrenseydim eklerdim buraya :)
seyhunbey 10.02.2007, 15:28 '' Madimak ''
http://www.resimyuklet.com/uploads2/load97860.jpg
Malzemeler
Madımak
2 yemek kaşığı bulgur
Yoğurt
Sarmısak
Yapilis Tarifi
Madımakları yapraklarını ayıklayıp robotta çekiyoruz. Incelttikten sonra bir tencereye koyup haşlıyoruz ve içine bulguru koyup bulgurla pişiriyoruz .Süzgeçten geçirip soğuduktan sonra içine yoğurt katıp biraz sulandırıyoruz ama çok cıvık olmasın sarmısak ve tuz ilave edip soğuduktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz.Yoğurt kıvamı çok ve yoğun olursa daha lezzetli olur.
Afiyet olsun... (ANNEM SAĞOLSUN ) HEHE annemin eline sağlik :D:D
çok güzel ya yemek tariflerin benide bir anım geldi herleyle ilgi küçüktüm bir türlü kıvamını tuturamıştım sadace sonuncusunu tutdum babamın sevdigi bir çorbadır.
bir de bişey daha var adını hatırlamıyorum :no: pişirirken tencerenin dibi tutuyor, daha sonra başka tencereye boşaltılıyor, dibi kaşıklayıp yersen evleneceğin kişi kara gözlü kara kaşlı oluyor. o neydi?
seyhunbey 10.02.2007, 15:42 bir de bişey daha var adını hatırlamıyorum :no: pişirirken tencerenin dibi tutuyor, daha sonra başka tencereye boşaltılıyor, dibi kaşıklayıp yersen evleneceğin kişi kara gözlü kara kaşlı oluyor. o neydi?
Leyla abla dibini kaşıklayıp yersen evleneceğin kişi kara gözlü kara kaşlı oluyormuş dogrumu anne dedim :D anneme sordum her yemek için geçerliyniş o söz :D :lol: öyle dedi valla:)
Leyla abla dibini kaşıklayıp yersen evleneceğin kişi kara gözlü kara kaşlı oluyormuş dogrumu anne dedim :D anneme sordum her yemek için geçerliyniş o söz :D :lol: öyle dedi valla:)
yaa yok öyle değil işte, bir yemek için söylemişlerdi bana, ya da her yemek için mi demişlerdi, kafam karıştı yaa :confused1
bu arada annenden omgacın da tarifini alsana :) sac ekmeği ve yumurtayla yapılıyordu da nasıl yapılıyordu :D
KaVaKLi_CaGLaR 13.02.2007, 10:39 yaa yok öyle değil işte, bir yemek için söylemişlerdi bana, ya da her yemek için mi demişlerdi, kafam karıştı yaa :confused1
bu arada annenden omgacın da tarifini alsana :) sac ekmeği ve yumurtayla yapılıyordu da nasıl yapılıyordu :D
bide tereyağ vardı lady can. lezzetini veren o.
bide tereyağ vardı lady can. lezzetini veren o.
haklısın tereyağı da vardı. ama nasıl yapılıyordu :sarkazm
Alevi_Fenerli 13.02.2007, 10:58 omgaç değil oğmaç :)
omgaç değil oğmaç :)
:sarkazm ismini de mi yanlış hatırlıyo muşum:blushing:
ee yok mu bu oğmaç ın tarifi kimsede :crying: en sonunda Sivas'ı arayıp öğrenecem ben ekleyecem herhalde :turned:
Alevi_Fenerli 13.02.2007, 11:10 bizim köyde yapıyolar çok güzel oluyo, ama tarifini bilmiyom:mahsum
peki bu senin dediğin çorba şeklinde olanmı yoksa lavaş gibi olanmı ?
OĞMAÇ
Malzeme
- Yufka ekmeği
- Yumurta
- Tere yağı
Hazırlanış
Yufka ekmek elle küçük parçalara bölünür, diğer tarafta tereyağında yumurta kırılarak pişirilir, ekmeklerin üzerine dökülerek iyice karıştırılır. Karışım açılmış yufka ekmeğin üzerine dökülür.
GEVREK
Hazırlanış
Yufka ekmeğin artan kırık-dökük parçaları fırına verilerek iyice pembeleştirilir. Soğuyunca iyice elle ezilir. Üzerine eritilmiş tere yağı dökülür. İyice karıştırılır. Yufka ekmeğiyle dürüm yapılarak yenir.
Galiba bundan bahsediyon benim bildiğimde bu bizim köyün sitesinde aradım ama rakip köyün sitesinde buldum:shifty:
oğmaç çorbası
malzemeler:
un 2/3 su bardağı
tuz 2 tatlı kaşığı
yumurta 1/2 adet
maydanoz 3 diş
su 5 su bardağı
margarin yada tereyağ(tereyağ daha güzel olur) 4 yemek kaşığı
yoğurt 1 su bardağı
hazırlanışı:
unu bir tepsiye ele,tuzun birazını kat..unun ortasını aç yumurtayı koy..karıtır.kenarlardan un çekerek mercimek tanesi büyüklüğünde ovala...maydanozu ince ince doğra..su kalan tuzu ve yağı bir tencereye koy kaynat..mercimek büyüklüğünde yaptığın oğmacı yağlı suya yavaş yavaş ekle..kaynayıncaya kadar karıştır,maydanozu kat 10 dk pişir..yoğurdu çırp çorbaya yavaşça ekle karıştır..kaynayınca ocağı kapat..
OĞMAÇ
Malzeme
- Yufka ekmeği
- Yumurta
- Tere yağı
Hazırlanış
Yufka ekmek elle küçük parçalara bölünür, diğer tarafta tereyağında yumurta kırılarak pişirilir, ekmeklerin üzerine dökülerek iyice karıştırılır. Karışım açılmış yufka ekmeğin üzerine dökülür.
GEVREK
Hazırlanış
Yufka ekmeğin artan kırık-dökük parçaları fırına verilerek iyice pembeleştirilir. Soğuyunca iyice elle ezilir. Üzerine eritilmiş tere yağı dökülür. İyice karıştırılır. Yufka ekmeğiyle dürüm yapılarak yenir.
Galiba bundan bahsediyon benim bildiğimde bu bizim köyün sitesinde aradım ama rakip köyün sitesinde buldum:shifty:
evet sanırım bundan bahsediyorum :) dürüm gibi sarıp yeniliyor ve çok da lezzetli oluyor :D
sağol tarif için can. ben bugün bunu yaparım :001_rolle
güldane17 13.02.2007, 11:45 TARHANA ÇORBASI
MALZEME:
Tarhana 1,5 su bardağı Kuşbaşı et Yarım kg.
Kara nohut 1 su bardağı Çelem Yarım kg.
Ispanak Yarım kg. Tereyağı 1 çorba kaşığı
Kuru nane 1 çorba kaşığı Et suyu
YAPILIŞI:
Tarhana ve nohut akşamdan ıslatılır. Bol et suyunun içine atılarak pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kuşbaşı etler tereyağında iyice kavrulur. Pişmekte olan çorbaya çelem, ıspanak ve kavrulmuş etler ilave edilir. İyice pişirilir. Çorba piştikten sonra üzerine tereyağında yakılan nane dökülerek servis yapılır.
BULGUR - (YUVARLAK KÖFTE)
2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg. çekilmis kiyma, 1/2 lt. ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde iyice yoğurulur. El içinde bilye büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır. Arzu edilirse köfte az miktarda kızgın yağda pembeleşinceye kadar döndürülür. 1-2 lt. kaynar suya bir kaşık salça atılır. Köfte yarı pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır. Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üzerine dökülür. Arzu edilirse limon da sıkılabilir.
ÇİRLİ ET (SİVAS)
MALZEME:
Kuru kayısı 600 gr. Su 5 su bardağı
Katı yağ 2 çorba kaşığı Tuz
Kuşbaşı kuzu eti 1 kg.
YAPILIŞI:
Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın. Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun. Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın. Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın. 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın.
LAHANA MUSAKKASI
MALZEME:
Beyaz lahana 1 adet Pirinç 1/2 su bardağı
Kuru soğan 3 adet Biber
Kıyma 200 gr. Tuz
Salça 3 çorba kaşığı
YAPILIŞI:
Lahana haşlanmayıp ıspanak gibi kıyılır ve bol soğanlı kıymalı salçalı sokarıç, biraz da pirinç ilave edilerek tuz, biber atılır, pişirilir. Pirinç olmadığı taktirde bulgur da aynı vazifeyi yapar.
PATATES ÇORBASI
MALZEME:
Patates 250 gr. Bulgur veya pirinç 1 su bardağı
Kıyma-kavurma 100 gr. Margarin 1 çorba kaşığı
Soğan (rendelenmiş) 1 baş Nane 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı Biber 1 tatlı kaşığı
YAPILIŞI:
250 gr. patates, 1cm. 3 şekilde doğranır. Kıymalı, soğanlı sokarıçla 1-2 litre suya dökülür. Tuz biber ekilir. 1 kase dolusu bulgur veya pirinçle pişirilir. Bu da yine kemikli kavurma veya kuşbaşı etle yapılır. Çorba ateşten indirildikten sonra 1 çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilerek üzerine dökülür.
SAC KEBABI YAPILIŞI:
Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir), altında ateş yanan bir sac üzerine konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.
Hurma Tatlısı
MALZEME:
Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
Su 3,5 su bardağı
YAPILIŞI:
Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.
sivasta acaba etli aşür varmi dostlar
güldane17 14.02.2007, 16:52 ben sivaslı olarak gormedım,duymadım sanırım yok can
sivasta acaba etli aşür varmi dostlar
etli aşur sadece Hatay'a daha doğrusu Nusayrilere özgüdür :)
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=26429 ben buraya eklemiştim ama tabi evde tencerede yaptığımızı :)
haklısın tereyağı da vardı. ama nasıl yapılıyordu :sarkazm
selam can; ağzımızı sulandırdınız ne zaman yeriz.sevgiyle kalınız
selam can; ağzımızı sulandırdınız ne zaman yeriz.sevgiyle kalınız
tarifi yukarda var :) paşa gönlünüz ne zaman isterse yapıp yiyebilirsiniz, ben bu hafta yapacam, orucum bitsin öyle :)
Eline sağlık çok güzel bir yazı olmuş...
serçeşme 19.02.2007, 08:29 bir de sivas yöresine ait kömbemiz var.kömbemizin eti (önceden parça eti kavurup koyarlardı bizim oralarda)kavurma,haşlanmış patates,soğan,karabiber,pul biber,un.içi için: pataesimizi haşlıyoruz.bir tencereye kavurmamızı koyup soğanla beraber parpılıyoruz içerisine haşlanmış patatesimizi ezerek yediriyoruz karabiber ve pul biberimizi (tuz) atıp soğuması için bekletiyoruz.sonra unumuzu hazırlıyoruz.hamurumuzu kalın 2 kat açıp hazırladığımız ve soğumuş olan harcımızı arasına koyuyoruz üzerine ymurta sarısı ve yoğurt sürüp fırana koyuyoruz.üzeri ve altı kızardığı zaman fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapıyoruz.afiyet olsun......biz de helal olsun derler amaaaaaaa.....
sivaslı_sevda 25.02.2007, 18:23 arkadaslar bana ( hingel ) in tarifini verebilecek kişi varmı aranızda hamur hazır eee bu nasıl üçgen ooluyodu patateslimi olcak ???
devrim69 27.02.2007, 14:19 arkadaslar bana ( hingel ) in tarifini verebilecek kişi varmı aranızda hamur hazır eee bu nasıl üçgen ooluyodu patateslimi olcak ???
Evet sevda hamurun hazırsa çok ince olmıyacak şekilde açıp kare şeklinde kesiyorsun içine daha önce haçlayıp biber ve tuzla kavurduğun patetesleri koyup muska şeklini veriyorsun varsa pateteslere reyhanda koyarsan çok güzel oluyor.hingelleri hazırladıktan sonra bir tencerede tuzlu su kaynat hingelleri tıpkı makarna haşlar gibi haşlayıp süzdükten sonra üzerine tereyağı veya margarin kızdırıp döküceksin.Yanına ayran yapmayı unutma iyi gidiyor ayran:thumbup1:
sivaslı_sevda 27.02.2007, 15:05 Evet sevda hamurun hazırsa çok ince olmıyacak şekilde açıp kare şeklinde kesiyorsun içine daha önce haçlayıp biber ve tuzla kavurduğun patetesleri koyup muska şeklini veriyorsun varsa pateteslere reyhanda koyarsan çok güzel oluyor.hingelleri hazırladıktan sonra bir tencerede tuzlu su kaynat hingelleri tıpkı makarna haşlar gibi haşlayıp süzdükten sonra üzerine tereyağı veya margarin kızdırıp döküceksin.Yanına ayran yapmayı unutma iyi gidiyor ayran:thumbup1:
teşekkür ederim abla sagol
topraksrp 10.03.2007, 16:43 bişey sorcam.:confused1 hingel mi hıngal mı. ayrıca ben onun diğer adının da libiko olduğunu biliyorum.
hangisi doğru.
|
|